Συρρικνωμένη σε βαθμό… εξαφάνισης η ετήσια «γενική» συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΜΘ! Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια; Ηχηρές οι τοποθετήσεις 2 μελών του «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Συρρικνωμένη σε βαθμό… εξαφάνισης ήταν η «γενική» -κατά τα άλλα- ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ που έγινε την Τετάρτη 16/5/2018 στην έδρα της Ένωσης στην οδό Στρ. Καλλάρη στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή, «στη συνέλευση έλαβαν μέρος 138 από τα 806 τακτικά μέλη. Ψήφισαν: 109. Βρέθηκαν στην κάλπη 109 ψηφοδέλτια. Έγκυρα 107. Άκυρα 2″.

Δηλαδή, ψήφισε περίπου ένα στα οχτώ μέλη της Ένωσης!

Η πτωτική τροχιά της συμμετοχής των μελών στις γενικές συνελεύσεις είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και είναι απολύτως συνυφασμένη με τη συστηματική εκ των έσω απαξίωση των διεκδικητικών συλλογικών διαδικασιών και τη στρεβλή συνδικαλιστική διαχείριση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του δημοσιογραφικού κόσμου από έναν σκληρό, συντηρητικό και χαμηλών προσδοκιών γραφειοκρατικό μηχανισμό που έβλεπε πάντα με δέος την όποια κυβερνητική/οικονομική/εργοδοτική εξουσία, χωρίς να μπορεί να συγκρουστεί αποτελεσματικά μαζί της. Οι στρατιές των ανέργων και μη εχόντων του κλάδου, επιδείνωσε την κατάσταση αφού, αδυνατώντας να πληρώσουν τις συνδρομές, τους αφαιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα της συμμετοχής.

Οι περισσότερες τοποθετήσεις που προήλθαν από αυτό το «στρατόπεδο»των διοικούντων και των ψηφοφόρων τους στη διάρκεια της συνέλευσης, απέδειξαν γι’ ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο το πόσο βαθιά νυχτωμένοι παραμένουν όσοι επιλέγουν τον δρόμο του… «ρεαλισμού» καθιστώντας το σωματείο των δημοσιογράφων ένα κλαμπ ολίγων που μοιάζει περισσότερο με φιλολογικό όμιλο οικονομικά τακτοποιημένων μελών μακράν ενός ισχυρού, μαχητικού συνδικάτου.

Πέρα από τις εκτός κειμένου παρατηρήσεις με αφορμή προηγηθείσες τοποθετήσεις και άλλων μελών της ΕΣΗΕΜΘ, παραθέτουμε παρακάτω 2 κείμενα που αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της τοποθέτησης δύο μελών του «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» στη διάρκεια της Γ. συνέλευσης της 16ης Μάη στην ΕΣΗΕΜΘ:

1η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Σωματεία συνδικαλιστικά ή «εξωραϊστικοί σύλλογοι», υποχείρια της κάθε εξουσίας;

Οι διοικούντες το συνδικαλιστικό μας σωματείο δεν αισθάνονται (τουλάχιστον) άβολα που ένα σωματείο που προσεγγίζει τα χίλια μέλη διεξάγει την ετήσια γενική συνέλευσή  του με την παρουσία μόλις 40-50 συναδέλφων, δηλ. σε ποσοστό μόλις 5%;!

Δεν προβληματίζει ότι τόσοι άνεργοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, με την απουσία ουσιαστικής ρύθμισης, αδυνατούν να καταβάλουν τις συνδρομές τους, καθιστώντας απαγορευτική την παρουσία τους; Ενώ μικρότερο του 1/3 των μελών αναμένεται να πάρουν μέρος στις εκλογές της 31ης Μαΐου.

Και μιλάμε για την πλειοψηφία πέραν των 2/3 (!) που έχει γυρίσει την πλάτη στο συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσιογράφων Μακεδονίας-Θράκης! Γιατί, αυτό δεν είναι τέτοιο! Όταν έχουν επικρατήσει ως συνδικαλιστικές πολιτικές οι παραγοντισμοί (με όποια πρόσωπα κάθε φορά), το λόμπινγκ, οι πελατειακές σχέσεις, ο ρεαλισμός της υποταγής και τα παζαρέματα με την εκάστοτε εξουσία και εργοδοσία, καθιστώντας το σωματείο ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα και μετατρέποντάς το σε ένα φιλολογικό σύλλογο.

Ενώ και με τις προτεινόμενες από το απερχόμενο προεδρείο καταστατικές αλλαγές (τι είναι πια αυτό το προτεινόμενο «αυτοαπασχολούμενοι, αντί του «εργαζόμενοι»;), θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του σε έναν εξωραϊστικό κλάμπ!

Πλήρης είναι η αποτυχία των διοικούντων τις συνδικαλιστικές ενώσεις να υπερασπιστούν και να αγωνιστούν για τα στοιχειώδη δικαιώματα, μπροστά στα συντρίμμια ενός κλάδου -και ολόκληρης της κοινωνίας- σε διαρκή μνημονιακή καταστροφή.

Μάλιστα, την ώρα της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της ισοπέδωσης του ασφαλιστικού, στήνεται το νέο  σκηνικό διαπλοκής στη μιντιακή βιομηχανία, με κυβέρνηση και νέους καναλάρχες να πατάνε σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και στρατιές ανέργων -ό,τι χειρότερο για την ίδια την ενημέρωση, τη δημοκρατία για την οποίαν κομπάζουν (όσοι πρωτοστατούν στην καταρράκωσή της).

Το μόνο που ενδιαφέρει τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές είναι η αναδιάταξη των κυβερνητικών και εργοδοτικών στρατών για ολοκληρωτική κατάληψη των συνδικαλιστικών σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Όπως βλέπουμε τι έκαναν στο ασφαλιστικό και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι διοικούντες τα σωματεία μας -περιλαμβανομένης της ΕΣΗΕΜΘ- δεν κατάφεραν να προωθήσουν τίποτε από το αρχικό πλαίσιο 5 σημείων υπεράσπισης του Ταμείου μας που συλλογικά ο κλάδος είχε διαμορφώσει –μέχρι που στην ΕΣΗΕΑ ήρθαν η δεξιά πρόεδρος Αντωνιάδου και ο συριζέος γραμματέας Καπάκος. Μας παρέδωσαν άνευ όρων, αντί να προχωρήσουν στη γενική ενημέρωση του κλάδου, συσπειρώνοντάς τον αγωνιστικά.

Σύρθηκαν στην κυβερνητική γραμμή για ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες, αφού πρώτα με απόφαση της «για πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης» κατάργησε το αγγελιόσημο, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στο Ταμείο, με αμφότερους να μας εμπαίζουν κρατώντας σε ομηρία τους εργαζόμενους στην ενημέρωση.

Με κατάληξη το πραξικόπημα με το εκβιαστικό δημοψήφισμα, στην ουσία ψήφο νομιμοποίησης της αυτοχειρίας και ξεπουλήματος του ΕΔΟΕΑΠ.

Το μόνο επιθετικό των υπεύθυνων συνδικαλιστικών ηγεσιών ήταν εναντίον μας, των εν Αθήναις συντρόφων μας και των Ασύνταχτων δημοσιογράφων –η μόνη συνδικαλιστική συλλογικότητα που ανοιχτά τοποθετήθηκε κατά των μεθοδεύσεων. Οι υπόλοιποι στα μουλωχτά και με νέο-φρανκισμούς.

Για εμάς: εργοδότες, κυβέρνηση και γραφειοκράτες συνδικαλιστές είναι συνένοχοι στη… μεγάλη ληστεία μετά φόνου του ΕΔΟΕΑΠ. Κατά το προεδρείο-διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ, οι εξελίξεις με το ψαλίδισμα του Ταμείου μας αποτελούν… «θετική έκβαση»!.

Από την απερχόμενη διοίκηση της Ένωσης είχαμε όμως και φαινόμενα εναντίωσης κατά συναδέλφων που αντιστέκονται, αγωνίζονται και απολύονται ή διώκονται. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την περίπτωση της «Μακεδονίας» και της στάσης του προεδρείου προς πλήρη εξυπηρέτηση της εργοδοσίας.

Ενδεικτική και η πολιτεία του μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω της επίσχεσης στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι, στους οποίους η επιχείρηση οφείλει τους τελευταίους 15 μήνες δεδουλευμένων.

Από τότε και μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει σε καμία κινητοποίηση διαμαρτυρίας, δεν έχει καταφερθεί ούτε μία φορά κατά της εργοδοσίας των Ρήγα και Σουλοπούλου. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφούσα παράταξη στο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας ΠΟΕΣΥ τον Δεκέμβριο ήταν οι μόνη που καταψήφισε το υπερψηφισθέν ψήφισμα κατά της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής.

Και μετά δεν τους αρέσει που κυκλοφορούν ότι οι της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ συνεχίζουν να στηρίζουν τις εργοδοτικές-διευθυντικές μεθοδεύσεις και ερμαφρόδιτα διάδοχα επιχειρηματικά σχήματα-πλυντήριο της εργοδοσίας.

Μόνο που στην ΚΟΙΝΣΕΠ συμμετέχουν 25 από τους 70 εργαζόμενους με την εμφανή στήριξη της εργοδοσίας και με την πλειοψηφία να διεκδικεί δεδουλευμένα της και θέσεις εργασίας.

Όσο για την ΕΡΤ/ΕΡΤ3 οι της ΕΣΗΕΜΘ είχαν πρωτοστατήσει στις ΝΕΡΙΤικές μεθοδεύσεις, κόντρα στον αγώνα των εργαζομένων στην ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και μπορεί να επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, αλλά αυτό που διακρίνει την πορεία από τότε αποτυπώνεται εύγλωττα σε μία αφίσα του Μάη του ’68: Επιστροφή στην κανονικότητα! Ο έλεγχος από την κυβέρνηση συνεχίζεται, όπως και η μη αυτοτέλεια της ΕΡΤ3, η υποχρηματοδότησή της, η κατάθεση οργανογράμματος με το έτσι θέλω της νέας διοίκησης, η υποβάθμιση των περιφερειακών σταθμών κ.α.π.

Τέλος και για όλα τα παραπάνω, το Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα καταψηφίζει τον απολογισμό δράσης (;!) του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ, διατρανώνοντας ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα που έχουμε επιλέξει, για ένα σωματείο συνδικαλιστικό, ελεύθερο, ζωντανό, αλληλέγγυο, μαχητικό…

2η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Με την εκπνοή του μήνα Μάη, οι κάλπες θα ξαναστηθούν στην ΕΣΗΕΜΘ για την ανάδειξη «νέων» (παμπάλαιων στην πραγματικότητα – με την έννοια της νοοτροπίας και όχι των χρόνων-) προσώπων του δημοσιογραφικού κόσμου Μακεδονίας-Θράκης που θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν, αμετανόητοι, το καταστροφικό τους έργο. Αρκετά από αυτά τα πρόσωπα, όχι όλα, προέρχονται από τη μήτρα του παλαιού δικομματισμού που ρήμαξε τη χώρα, αλλά και από τη νεόκοπη κυβερνώσα αριστερά του σαρωτικού ρεαλισμού που πριν λίγα εικοσιτετράωρα υποδεχόταν εν χορδαίς και οργάνοις τον… πρίγκηπα Κάρολο και την Καμήλα(!) ξεναγώντας τους στα αξιοθέατα της Αθήνας ενώ λίγο παλαιότερα έστρωνε το κόκκινο χαλί στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου κλείνοντας τα μάτια μπροστά στο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού.

Τι έχει να περιμένει ο δημοσιογραφικός κόσμος από παρατάξεις και συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο μας και που με την ολέθρια συνδικαλιστική τους πρακτική δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις κλιμακούμενες αντεργατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε βάρος μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο; Μήπως ήρθε η ώρα, μετά τα fake news να μιλήσουμε και για τον fake συνδικαλισμό;

Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για την ολέθρια πολιτική του λόμπινγκ με τους εκάστοτε κυβερνητικούς αξιωματούχους που μας περιέπαιζαν αλλά οι φωνές μας αποδίδονταν από ορισμένους κύκλους σε ιδεοληψίες, αρνητισμό και άλλα πάθη. Τώρα που η πόλη –συμπρωτεύουσα κατά τα άλλα- αφέθηκε χωρίς εφημερίδες και με εκατοντάδες ανέργους, αλήθεια, ποιος φέρει την ευθύνη;  Γιατί δεν αντέδρασε δυναμικά η συνδικαλιστική νομεκλατούρα που διοικεί την Ένωση όλα αυτά τα χρόνια; Θα δώσουν λόγο στον δημοσιογραφικό κόσμο όσοι από θέση συνδικαλιστικής ευθύνης προέτρεπαν τους συναδέλφους να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις ισχυριζόμενοι ότι έτσι θα σωθούν τα μαγαζιά; Το έργο της κατεδάφισης των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ φέρει και τη δική τους υπογραφή.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ή αν θέλετε, 3 χρόνια από την επαναλειτουργία της. Θυμόμαστε όλοι εκείνη την περίφημη ημερίδα στο δημαρχείο με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, που γινόταν λόγος για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Γενικώς. Όχι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Θλιβερή και απούσα η ΕΣΗΕΜΘ από τον δίχρονο αγώνα των εργαζομένων που έμειναν στα κτίρια διεκδικώντας το αδύνατο πριν γίνει αδιανόητο. Έκαναν και το αμίμητο. Έστησαν κάλπη για την εκλογή εργασιακού εκπροσώπου στο μόρφωμα ΔΤ-ΝΕΡΙΤ. Μετά τις αντιδράσεις μας, την απέσυραν αλλά φρόντισαν να νομιμοποιήσουν την κρατική αυθαιρεσία χώνοντας την υποψηφιότητα στα λοιπά ΜΜΕ.

Σε λίγες ημέρες στήνονται και κάλπες για ένα κακέκτυπο του παλιού ΕΔΟΕΑΠ. Στο ΔΣ θα έχουν εκπροσώπηση και θα συναποφασίζουν οι εργοδότες. Μιλάμε για εξελίξεις που οι διοικήσεις των Ενώσεων θα έπρεπε να θεωρήσουν ως αιτία πολέμου. Πύρινοι λόγοι και ανακοινώσεις εκδόθηκαν. Αλλά, στην πράξη; «Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει».

Το εργασιακό τοπίο στα μίντια είναι αποκαρδιωτικό και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό, αντανάκλαση όχι απλώς της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που προωθούν οι κυβερνήσεις, αλλά αποτελεί και αντανάκλαση των απολύτως λανθασμένων χειρισμών όλων των προεδροκεντρικών διοικήσεων της Ένωσης των τελευταίων χρόνων.

Εδώ, πλέον διακυβεύεται κάτι απείρως σημαντικότερο. Η ίδια η έννοια του συνδικαλισμού και του όπλου της απεργίας. Γιατί να έρθει να ψηφίσει στις εκλογές του νεκρού σωματείου του, ο άνεργος, ο απολυμένος, ο απασχολούμενος, ο εργαζόμενος με τις απανωτές περικοπές; Τι άλλο έμεινε αλώβητο από τα λανθασμένα σας επιχειρήματα και την καταστροφική σας απραξία που θα μπορέσει να παραπλανήσει εκ νέου τα μέλη της Ένωσης προκειμένου να σας ξαναψηφίσουν;

Αλλά, τι λέμε; Έχουν τον τρόπο τους. Μερικές βραδιές τζαζ στην ταράτσα της ΕΣΗΕΜΘ για να κατασιγάσετε την οργή ορισμένων μελών, όσο υπάρχει ακόμα το κτίριο της Στρατηγού Καλλάρη και δεν το νοικιάσετε κι αυτό μπας και σωθούν τουλάχιστον οι καρέκλες σας. Γιατί, για τον κλάδο, απ’ ότι φάνηκε, δεν δίνετε δεκάρα.

Τώρα, όσο ποτέ στο παρελθόν, χρειαζόμαστε μια ασύνταχτη Ένωση, που δεν συντάσσεται με τον ρεαλισμό της μοιρολατρικής αποδοχής αυτής της καταστροφής που βιώνει ο κλάδος και η κοινωνία. Ως δημοσιογράφοι οφείλουμε να αποκαλύπτουμε την αλήθεια, να μιλάμε ανοιχτά και ελεύθερα, αλλιώς η αποστολή μας τελειώνει εδώ.

Για τα ακριβή αποτελέσματα της ψηφοφορίας διαβάστε τη ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ με θέματα:

 1. Έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου
 2. Απολογισμός χρήσης 2017. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Ψηφοφορία για έγκριση και απαλλαγή από κάθε ευθύνη.
 3. Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων 2018.
 4. Εξουσιοδότηση για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τη ΔΕΠΘΕ, τις Ενώσεις Ιδιοκτητών Ρ/Τ Μέσων Μακεδονίας-Θράκης, την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων καθώς και με οποιονδήποτε άλλον εργοδότη.
 5. Εξουσιοδότηση για την κήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιών.
 6. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.
 7. Αίτημα επανεγγραφής Βασιλικής Αννουλίδου.

Στη συνέλευση έλαβαν μέρος 138 από τα 806 τακτικά μέλη. Ψήφισαν: 109. Βρέθηκαν στην κάλπη 109 ψηφοδέλτια. Έγκυρα 107. Άκυρα 2.

Κατά τη διαλογή οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν για καθένα από τα θέματα τα οποία τέθηκαν σε ψηφοφορία ήταν οι ακόλουθες:

 1. Έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ψήφοι: Ναι: 81, Όχι: 20, Λευκά: 6.

 1. Απολογισμός χρήσης 2017. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Ψηφοφορία για έγκριση και απαλλαγή από κάθε ευθύνη.

Ψήφοι: Nαι: 87, Όχι: 19, Λευκά: 1.

 1. Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων 2018.

Ψήφοι: Nαι: 83, Όχι: 20, Λευκά: 4.

 1. Εξουσιοδότηση για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τη ΔΕΠΘΕ, τις Ενώσεις Ιδιοκτητών Ρ/Τ Μέσων Μακεδονίας-Θράκης, την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων καθώς και με οποιονδήποτε άλλον εργοδότη.

Ψήφοι: Ναι: 97, Όχι: 8, Λευκά: 2.

 

 1. Εξουσιοδότηση για την κήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιών.

Ψήφοι: Ναι: 96, Όχι: 9, Λευκά: 2.

 

 1. Αίτημα επανεγγραφής Βασιλικής Αννουλίδου

Ψήφοι: Ναι: 55, Όχι: 25, Λευκά: 27.

Η Εφορευτική Επιτροπή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *