Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ – Κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΕΡΤ3

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς εξέλιξης που αφορά μία προωθούμενη τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. (που προσπερνά παράτυπα τις συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων και με την οποία ορίζεται η ΠΟΣΠΕΡΤ ως αποκλειστικός συνδικαλιστικός φορέας με τον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για φλέγοντα ζητήματα- ΣΣΕ, ωράρια, προϊσταμένους κλπ.!-), ο εργαζόμενος κόσμος της ΕΡΤ βρίσκεται σε αναβρασμό.

ΝΕΟ! Σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα που αφορούν το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα συζητηθούν σήμερα Παρασκευή 4 Μαϊου στις 15.00 στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο.

ΝΕΟΤΕΡΟ! Μετά και από κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, η παραπάνω συνεδρίαση αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για την Δευτέρα 7 του Μάη…

Το ερώτημα είναι: Είναι διατεθειμένοι και θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι στο Ραδιομέγαρο να εκφράσουν τις δικές τους θέσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης ή θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες αναμένοντας δυναμική αντίδραση από τη… μακρινή «επαρχία»; Το κείμενο της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 (της 27ης Απρίλη) που παραδόθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Β. Κωστόπουλο πριν δύο 24ωρα στη Θεσσαλονίκη, θα αναγνωστεί στη διάρκεια της συνεδρίασης ή θα «προσπεραστεί» όπως άλλωστε συνέβη στο παρελθόν και με το κείμενο-πρόταση «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» από τους προκατόχους του;

Η ανακοίνωση που ακολουθεί αποτελεί μία κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας από εργαζόμενους της ΕΡΤ3 που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα του εκπροσώπου εργαζομένων στη διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3 καθώς και των τριών εργασιακών εκπροσώπων (ΕΣΗΕΜΘ) και συμμετείχαν στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απρίλη 2018 στο κτίριο της τηλεόρασης στη Λεωφ. Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Η κριτική και ο έντονος προβληματισμός που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας στη βάση των εργαζομένων, μεταφέρθηκαν από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στη διοικούσα, Περικλή Κλιγκόπουλο, προς την κορυφή της πυραμίδας της ΕΡΤ Α.Ε., διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Κωστόπουλο με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κωστόπουλος παρακολούθησε τη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3 που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μάη στη Θεσσαλονίκη. Το κείμενο που ακολουθεί παραδόθηκε και στον ίδιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, από όλες τις ειδικότητες, που συμμετείχαμε σε γενική συνέλευση στις 27/4/2018, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο λειτουργίας και τις συνθήκες εργασίας, καθώς και την αγωνία μας για την πορεία της ΕΡΤ και ΕΡΤ3.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο οργανόγραμμα για την ΕΡΤ που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. διότι:

  • καταρτίστηκε εν κρυπτώ, με μη δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων
  • κατοχυρώνει την υπάρχουσα κατάσταση που είναι υπεύθυνη για τις παθογένειες της ΕΡΤ και τα προβλήματα των εργαζομένων
  • δεν εκφράζει κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό για την εκπλήρωση του κοινωνικού ρόλου που καλείται να επιτελέσει η ΕΡΤ και δεν ολοκληρώνεται με τον απαιτούμενο αριθμό των εργαζομένων που χρειάζεται
  • κατακερματίζει τη Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας, επιχειρώντας να παγιώσει την κάλυψη των τεχνικών κενών με εσωτερικές μετακινήσεις, την ώρα που η ΕΡΤ έχει τρομερή έλλειψη προσωπικού
  • καταργεί τη Διεύθυνση Μελετών και Ανάπτυξης, σε μια εποχή όπου η τεχνολογική αναβάθμιση είναι αναγκαία
  • δημιουργεί προϋποθέσεις ασφυκτικού ελέγχου της ενημέρωσης μέσα από το newsroom. Δεν πρόκειται απλά για ένα εργαλείο συντονισμού των ενημερωτικών μέσων της ΕΡΤ αλλά για ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης στην ιεράρχηση της επικαιρότητας και στον καθορισμό των στόχων, προτεραιοτήτων και αναγκών για την κάλυψή της, σε στενή επαφή με την πολιτική εξουσία.
  • δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση της διοίκησης για την τύχη και τη αντιμετώπιση της συνεχούς υποβάθμισης των 19 περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ.

Μήπως τελικά, διοίκηση και κυβέρνηση επιθυμούν να καταστήσουν την ΕΡΤ «μικρή και ευέλικτη», όπως το μοντέλο της ΝΕΡΙΤ;

Για την ΕΡΤ3, καταγγέλλουμε ότι η περίφημη «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» είναι μόνο στα λόγια, όχι μόνο με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης.

Τα προβλήματα χρηματοδότησης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία, στην εξασφάλιση των απαιτούμενων μέσων για τη συνέχιση υπαρχουσών παραγωγών, στη γενικότερη εξωστρέφεια, στην εκπλήρωση του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η ΕΡΤ3 στην περιφέρεια, στη διασφάλιση των συνθηκών για έναν ουσιαστικό και βιώσιμο σχεδιασμό για το μέλλον.

Η παγίωση της ευελιξίας στις τεχνικές ειδικότητες με το οργανόγραμμα της ΕΡΤ, προκαλεί ανησυχία ότι θα επιχειρηθεί να ισχύσει αυτό και στην ΕΡΤ3. Μολονότι στην εδώ πρόταση οργανογράμματος, προβλέπεται ότι το τεχνικό προσωπικό παραμένει στη Διεύθυνση Τεχνικής Στήριξης, στο οργανόγραμμα για την ΕΡΤ3 δεν αποτυπώνεται ο αριθμός οργανικών θέσεων που απαιτούνται, οι ελλείψεις σε τεχνικές ειδικότητες αποτελούν καθημερινή τροχοπέδη, ενώ σημαντικό μέρος της καθημερινής λειτουργίας υλοποιείται με

εργολαβίες (τηλεοπτικά συνεργεία, μοντάζ, μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων).

Ένα συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης από την Αθήνα, με παράλληλη απροθυμία ουσιαστικά, των εδώ διοικούντων να διεκδικήσουν για την ΕΡΤ3, αυτοτέλεια, ρόλο και ουσιαστική επαφή με την κοινωνία, φέρνουν τους εργαζόμενους στην ανάγκη να κάνουν αυτοκριτική για την καλή πίστη που έδειξαν στα τρία χρόνια από την επαναλειτουργία, καθώς η αγωνία για το μέλλον είναι έκδηλη.

Επί τρία χρόνια, το διευθυντικό δικαίωμα και η έλλειψη συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων για την καθημερινή λειτουργία, τους στόχους και τη διαδικασία υλοποίησής τους, έχουν φέρει αυτή την κατάσταση.

Ζητούμε, οι εργαζόμενοι να έχουν λόγο και ρόλο. Και στη μόνιμη επωδό ότι «στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ δεν προβλέπονται πιο συμμετοχικές διαδικασίες», απαντάμε ότι πρέπει να εξαιρεθεί από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, που δημιουργεί τεράστια γραφειοκρατικά και ουσιαστικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία, στο πρόγραμμα και στο εργασιακό περιβάλλον.

Παράλληλα, εκφράζουμε την αγωνία και την αγανάκτησή μας για τη μη υλοποίηση της υπόσχεσης για λύση των προβλημάτων που δημιούργησε το δίχρονο «μαύρο» στην ΕΡΤ, όπως η προώθηση της ΚΥΑ, τα δεδουλευμένα κλπ.

Δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, να περιμένουμε τις λύσεις μέσα από ένα μοντέλο διοίκησης και όσους το υπηρετούν, με τρόπο που δυστυχώς, αναπαράγει όλες τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος.

Η εμπειρία του «μαύρου» μας δίδαξε ότι και μπορούμε και οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κέντρα εξουσίας εντός και εκτός, να διαγκωνίζονται βάζοντας ως λάφυρο το μέλλον της ΕΡΤ, της ΕΡΤ3 και το δικό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *