ΠΟΕΣΥ Ξεσηκωμός για τη δημοσιογραφία – Τρίτη 5/11, εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) συμμετέχει στη σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου από τις 20.30 έως τις 21.00, έξω από τον κινηματογράφο “Αλέξανδρος” (Εθνικής Αμύνης 1).

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και αποτελεί τη συμμετοχή του δημοσιογραφικού κόσμου όλης της Ελλάδας – με συμβολική δράση – στην παγκόσμια ημέρα “Ξεσηκωμός για τη Δημοσιογραφία” (Stand Up for Journalism) που έχουν ορίσει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕFJ).
Στην ελληνική πραγματικότητα της κοινωνικής λεηλασίας των μνημονίων, της καταπάτησης των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και της καταστρατήγησης ακόμη και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμμετοχή στην παγκόσμια αυτή διαμαρτυρία αποτελεί χρέος και ευθύνη προκειμένου να ενωθούν οι φωνές μας με τις φωνές όλων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων που αντιστέκονται ανά τον κόσμο.
Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της η IFJ, η 5η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως “παγκόσμια ημέρα δράσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και διαμαρτυρίας για τη δραματική κρίση που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, από την υπερβολική εμπορευματοποίηση, την πολιτική πίεση, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, τις κακές συνθήκες εργασίας και τις βίαιες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο”.
“Η εκστρατεία Stand up for Journalism αναδεικνύει τόσο την κοινωνική όσο και την επαγγελματική κρίση της σύγχρονης δημοσιογραφίας” αναφέρει η IFJ και προσθέτει πως “αντιστεκόμενοι οι δημοσιογράφοι για τα δικαιώματα τους, αντιστέκονται επίσης για τις πολιτικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Για αυτό η δράση μας σήμερα (περισσότερο από ποτέ) αποτελεί έκκληση προς τους άλλους εργαζόμενους και προς κάθε ομάδα της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στην πολιτική κοινότητα στο σύνολό της”.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους, να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι …σιωπηρά για το “μαύρο” που έχουμε αφήσει να εισβάλλει στις ζωές μας.
Μετά τη συγκέντρωση, θα ακολουθήσει, στην αίθουσα “Αλέξανδρος”. η προβολή της ταινίας “Ο Μεγάλος ύπνος” του Χάουαρντ Χοκς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αυτοδιαχειριζόμενου Σινεμά της ΕΡΤ3, στη Θεσσαλονίκη.

ΕΣΗΕΜΘ Σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου από τις 20.30 έως τις 21.00, έξω από τον κινηματογράφο “Αλέξανδρος” (Εθνικής Αμύνης 1).

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποτελεί τη συμμετοχή της ΕΣΗΕΜ-Θ στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Stand Up for Journalism, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, στις 21.00 θα γίνει στην αίθουσα “Αλέξανδρος” προβολή της ταινίας “Ο Μεγάλος ύπνος” του Χάουαρντ Χοκς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3.

2 Responses to ΠΟΕΣΥ Ξεσηκωμός για τη δημοσιογραφία – Τρίτη 5/11, εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

  1. Ο/Η Προβοκάτορας Ερτικός λέει:

    H δημοσιογραφία δεν χρειάζεται «σιωπηλές διαμαρτυρίες». Χρειάζεται δυνατές, ελεύθερες φωνές. Όπως αυτές των εργαζομένων της ΕΡΤ.

  2. Ο/Η Danton λέει:

    Ναι στη συμμετοχή στην προβολή του αυτοδιαχειριζόμενου «cinema» των εργαζομένων της ΕΡΤ3. Καμιά συμμετοχή στην παρωδία της ΕΣΗΕΜΘ και της ΠΟΕΣΥ εκτός και αν υπάρχει η δυνατότητα… «εκτροπής» της δήθεν εκδήλωσης σε κάτι πιο ουσιαστικό. Αυτές οι σιωπηρές εκδηλώσεις θυμίζουν τον γιαπωνέζικο συνδικαλισμό με τους εργαζόμενους να απεργούν… εργαζόμενοι και φορώντας μία κορδέλα διαμαρτυρίας στο μπράτσο. Η μνημονιακή – μερκελική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ μαζί με την ουρά της τα σκέφτηκε αυτά; Ποιανού ιδέα ήταν η περικύκλωση και μάλιστα με φόντο την ταινία “ο Μεγάλος Υπνος”; Θα αυτουπνωτιστούμε ή θα προσφέρει υπνωτιστή η ΕΣΗΜΕΘ; Μήπως να πάμε και να κρατήσουμε και την αναπνοή μας; Δηλαδή ο “Ξεσηκωμός για τη Δημοσιογραφία” θα γίνει με ονειρα και ροχαλητά; Οσοι μείνουμε ξαγρυπνοι να φέρουμε και πασατέμπο ή θα τον προσφέρει ευγενικά η Ένωση; Καρεκλάκι, μαξιλάρι; Γιατί να μη κρατάμε και κανα κεράκι; Αφου θα προκειται για την κηδεία- ξαγρύπνια του… ξεσηκωμού.
    Θα είχε νόημα μία συγκέντρωση στην Λ. Στρατου και στην Αγγελάκη και μία μεγάλη πορεία μέσα στην πόλη, που θα συνοδευόταν απο στάση εργασίας ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι. Για να σπάσει η σιωπή γυρω απο την ΕΡΤ. Και αν αυτό δεν ήταν εφικτό, θα είχε νόημα ίσως μία ενημερωτική εξόρμηση το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης ή μία ημερήσια παρουσία με βάρδιες κάπου στο κέντρο, Αριστοτέλους ή Α. Σοφίας, ένα 24ωρο ολόκληρο, να στηνόταν ένα ενημερωτικό κέντρο που θα μοίραζε υλικό και θα επικοινωνούσε άμεσα με τους πολίτες. Μια 24ωρη γιορτή επικοινωνίας και ενημέρωσης ζωντανή και άμεση, με λόγο και εικόνα, εμείς και οι πολίτες. Μία «ακτιβιστική» επικοινωνιακή παρέμβαση ίσως στο Φεστιβάλ Κινηματογρτάφου. Αλλά αυτά είναι πολύ εξτρεμιστικά για τον Makis και την μνημονιακή παρέα του. Ασε που ο φίλος τους ο Σίμος θα διαφωνούσε και δεν θα τους έδινε την άδεια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *