ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΤ Κατακλυσμός αντιδράσεων και πλήθος μηνυμάτων αλληλεγγύης! – Ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων, δήλωση του προέδρου της ΕΟΔ(EFJ) και μήνυμα του προέδρου της ΔΟΔ(IFJ).

ΠΟΕΣΥ Κλείνουν την ΕΡΤ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Με ΠΝΠ που αναμένεται να υπογραφεί από στιγμή σε στιγμή από τον αρμόδιο Υπουργό Τύπου και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, η τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε έναν Δημόσιο Οργανισμό, που απασχολεί 2.700 εργαζομένους. Η εύκολη λύση της Θυσίας της ΕΡΤ, στο ρόλο της Ιφιγένειας για να προχωρήσουν τα μνημόνια. Οι τροϊκανοί απαιτούν μέχρι τέλος Ιουνίου 2000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση προκειμένου να φανεί συνεπής απέναντι στους ξένους επιτηρητές είναι διαθέσιμη να θυσιάσει την Δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Κάποιοι ακόμη και την τελευταία στιγμή κρύβονται.
Γιατί σιωπά ηχηρά ο αρμόδιος υπουργός Τύπου, ο οποίος προσφάτως στην ΕΡΤ δήλωσε πως βαρέθηκε να διαψεύδει τα περί λουκέτου;
Εμείς τους προειδοποιούμε:
Εμείς δεν αιφνιδιαστήκαμε, γι’ αυτό στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που λένε όχι στην δρομολογημένη συρρίκνωση της ΕΡΤ, όπως αυτή προωθείται το τελευταίο διάστημα.

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ»
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΕΣΗΕΜΘ Πλήγμα στη Δημοκρατία το κλείσιμο της ΕΡΤ

Με μια πρωτοφανή ενέργεια, η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε να καταστήσει την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Το καθήκον να ανακοινώσει αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση ανέλαβε ευχαρίστως ο αρμόδιος υπουργός Σ. Κεδίκογλου. Ο ίδιος υπουργός που επί μέρες, όποτε δεν κρυβόταν, διαβεβαίωνε με μεγάλη άνεση ψευδώς ότι απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ δεν υπάρχει. Σήμερα, με την ίδια βεβαιότητα ανακάλυψε ότι η λειτουργία της ΕΡΤ ήταν «σκάνδαλο», παραλείποντας να επισημάνει ότι ο ίδιος είχε τη θεσμική ευθύνη γι’ αυτήν και αυτομάτως βαρύνεται με όσα έσπευσε να καταλογίσει σε διοικήσεις κι εργαζόμενους.

Συνδυάζοντας κυνισμό και λαϊκισμό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αποδοκίμασε τακτικές που ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησαν στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως οι χρυσές προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων και οι εξωτερικές παραγωγές, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι για όσον καιρό η ΕΡΤ θα μείνει κλειστή οι πολίτες δε θα πληρώνουν «το χαράτσι», όπως χαρακτήρισε το ανταποδοτικό τέλος, υιοθετώντας προφανώς ορολογία που γνωρίζει καλά  η κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά πολίτες ευρωπαϊκού κράτους στερούνται για λόγους δήθεν «εξυγίανσης», ένα δημόσιο αγαθό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο υγείας του πολιτεύματός τους.

«Πρόκειται για γνήσιο παραλογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) Mogens Blicher Bjerregård. «Αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δημοσιογραφία, στην πολυφωνία των Μέσων και στη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό στην Ελλάδα και στερεί από τους πολίτες το δικαίωμά τους σε αξιόπιστη, ισορροπημένη κι απροκατάληπτη ενημέρωση». Η ΕΟΔ υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι η Επιτροπή για τα ΜΜΕ την οποία συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να προβλέπουν κρατική χρηματοδότηση για Μέσα η λειτουργία των οποίων είναι κρίσιμη για την πολυφωνία».

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να σιγήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως προβλέπουν τα σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΔΟΔ (ΙNTERNATIONAL FEDERATION OF JOURNALISTS, IFJ)

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Όλος ο κόσμος της δημοσιογραφίας καταδικάζει ό,τι συμβαίνει εκεί απόψε.

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε τόσο αιφνιδιαστικά για κάποιους από εμάς που θα θέλαμε να είμαστε μαζί σας αυτές τις σκοτεινές ώρες, αλλά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) να ξέρετε πως είναι μαζί σας και οι 600.000 δημοσιογράφοι που εκπροσωπεί είναι εξοργισμένοι με αυτήν την βάρβαρη πράξη.

Είμαστε θυμωμένοι που εσείς, οι οικογένειές και τα παιδιά σας, θα πρέπει να είστε αυτοί που θα πληρώσουν την κρίση για την οποία δεν είστε υπεύθυνοι. Για πολλά χρόνια, αυτή η κρίση, που προκλήθηκε από την απληστία και την ανεπάρκεια των τραπεζιτών, των επιχειρηματιών και των πολιτικών, θέτει σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο ζωής, τους μισθούς και τις συντάξεις. Τώραπαίρνουν και τους ίδιους τους πόρους ζωής.

Ό,τι σας συμβαίνει μας πληγώνει τις καρδιές και μας εξοργίζει, αλλά περισσότερο απ’ όλα μας κάνει αποφασισμένους να παλέψουμε μαζί σας. Το μήνυμα των δημοσιογράφων όλου του κόσμου προς τους πολιτικούς και τα αφεντικά είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: θα σταθούμε χέρι-χέρι μαζί σας για να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα και θα κάνουμε το παν δυνατόν να μην συμβεί.

Και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνησή σας έχει χάσει το ηθικό ανάστημα με την ανακοίνωση του κλεισίματος των μοναδικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης που παρέχουν ποιότητα στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Είναι αλήθεια αποκρουστικό να ακούς τον Σίμο Κεδίκογλου να μιλάει για “σπατάλες και αδιαφάνεια” και ότι “η ΕΡΤ έχει τρείς ή και οκτώ φορές περισσότερο προσωπικό απ’ όσο χρειάζεται”. Αυτή είναι η γλώσσα του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δυνάμεων του ΟΑΣΕ, μεταξύ άλλων.

Καλούμε τους ακέραιους πολιτικούς να σταθούνε δίπλα σας και να αποκρούσουν την επίθεση αυτή.

Ξέρουμε ότι η μάχη σας γίνεται μέσα σε καθεστώς απίστευτων πιέσεων. Είσαστε στην πρώτη γραμμή. Αλλά δεν θα πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις παντού είναι αδύναμες και οι αποτυχημένες λύσεις του νέο-φιλελευθερισμού οδηγούν σε μεγαλύτερη αποτυχία.

Οι λαοί παντού διαφωνούν με τις κυβερνήσεις στην επιβολή των πολιτικών λιτότητας και λένε ότι προτεραιότητα αποτελούν οι αξιοπρεπείς δουλειές. Είναι εναντίον των εκμεταλλευτικών εταιρειών, των καταπιεστικών κυβερνήσεων, των εθνικών και διεθνών εκφοβιστών. Γι αυτό οι λαοί απαιτούν μια εναλλακτική. Αυτοί θέλουν και όλοι μας το θέλουμε: έναν διαφορετικό κόσμο, έναν καλύτερο κόσμο στον οποίον οι άνθρωποι θα αποτελούν την προτεραιότητα.

Αλληλεγγύη!

Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

 

INTERNATIONAL FEDERATION OF JOURNALISTS (IFJ)

Dear brothers and sisters,

The whole world of journalism is condemning what is happening there tonight.

The announcement to close down ERT was made too quick for some of us to be with you at this darkest hour, but the IFJ is with you in spirit, and its 600,000 journalists the world over are outraged by this barbaric act.

We are angry that you, your families and children, should be made to pay for a crisis that is not of your making. For many years, this crisis, caused by the greed and incompetence of bankers, businesses and politicians, have put at risk your standard of living, your wages and your pensions. Now it has taken away your livelihood.

What happened to you break our hearts, it makes us angry but most of all makes us determined to fight alongside you. The message of the journalists of the world to your politicians and your bosses is loud and clear – we will stand shoulder to shoulder with you to stop this madness and we will do everything within our power to stop this happening.

And there can be no doubt that your government has lost its moral compass for announcing the closing down of the only broadcasting public service that gives quality information to Greek citizens. It is indeed a disgrace to hear Simos Kedikoglou talk about “waste and lack of transparency” and that “ERT has three times, even eight times, as much staff as it needs”. This is the language of the IMF, the European Commission, the European Central Bank and sections of the OECD amongst others.

We call on decent politicians to stand with you and reverse this decision.

We know that your fight is in the context of a world of incredible tensions. You are on the frontline. But you should have no doubt that governments everywhere are weak and the failed solutions of neo-liberalism keep on driving more failure.

People everywhere disagree with their governments imposing austerity. They say put decent jobs first. They are against exploitative corporations, oppressive governments and other national and international bullies.People want an alternative approach. They want, we all want, a different world, a better world where people come first!

Solidarity!

Jim Boumelha, IFJ President

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *