ΔΟΔ Επικράτηση των αντιμνημονιακών συνδικαλιστών από όλον τον κόσμο. Νέος πρόεδρος ο Τζιμ Μπουμέλα – στηρίχθηκε και από την ελληνική αντιπροσωπεία.

28ο Παγκόσμιο Συνεδριο Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), Δουβλίνο 4-7/6/2013

-Η ελληνική αντιπροσωπεία πέρασε ψήφισμα κατά της «Χρυσής Αυγής» και για τη δημιουργία στην Ελλάδα «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Κατά της Διάδοσης του Ρατσιστικού Μίσους» (IWASRH).

-Πλήθος καταδικαστικών ψηφισμάτων κατά των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας ανά τον κόσμο.

-Πρωτοβουλία των συνέδρων από τις Νοτιοευρωπαϊκές χώρες για συντονισμό της δράσης των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Δουβλίνο, 7/6/13.-

Με την εκλογή των νέων συνδικαλιστικών οργάνων και την ψήφιση των αποφάσεων, των ψηφισμάτων και του προγράμματος δράσης, ολοκληρώθηκαν οι πενθήμερες εργασίες του 28ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ/ΔΟΔ) που πραγματοποιείται στο Δουβλίνο, με τη συμμετοχή 364 αντιπροσώπων από 123 χώρες όλων των ηπείρων του πλανήτη. Ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε από την κατάθεση των προβληματισμών και των προτάσεων για αποτελεσματικές δράσεις κατά των κυρίαρχων οικονομικών πολιτικών που στοχεύουν τις κοινωνίες και τους λαούς, μη εξαιρουμένων των δημοσιογράφων. Όπως, επίσης, κατατέθηκαν πολλές καταγγελίες για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των διώξεων κατά των δημοσιογράφων σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το βασικό ψήφισμα: «Χαιρετίζουμε τον εργαζόμενο κόσμο και τις οργανώσεις του για τις δράσεις-αντιστάσεις στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης…. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα κύματα διαμαρτυριών και απεργιών που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και αλλού, στην προσπάθεια αντίστασης σε αυτά τα μέτρα που καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας, με κύματα περικοπών, μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας και πτώση του βιοτικού επιπέδου… Επισημαίνουμε ότι η απώτερη αιτία της οικονομικής κρίσης είναι η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού που έθεσε ως προτεραιότητες τις αγορές, την απορρύθμιση, τον ανταγωνισμό, τον χρεωκοπημένο καταναλωτισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις, την καταράκωση της δημοκρατικής αξιοπιστίας και της διαφάνειας… Το συνέδριο υποστηρίζει της δράσεις του εργαζόμενου κόσμου στη συνέχιση της αντίστασής του στην λιτότητα και επισημαίνει την αναγκαιότητα για εναλλακτικές πολιτικές που θέτουν τους ανθρώπους μπροστά από  τα κέρδη. Περαιτέρω προτείνει τον συντονισμό κατά της ισοπέδωσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και καλεί σε συνεργασία τις διεθνείς και περιφερειακές συνδικαλιστικές οργανώσεις».

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Το συνέδριο της ΔΟΔ ψήφισε συνολικά 40 ψηφίσματα για όλα τα θέματα: την κρίση στα ΜΜΕ, τον αγώνα κατά της λιτότητας, την ασφάλεια των δημοσιογράφων, την δημοσιογραφία ως κοινωνική ανάγκη, τις συνθήκες εργασίας, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ, τη συνεργασίας των περιφερειακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους εξόριστους δημοσιογράφους, τους φυλακισμένους σε πολλές χώρες, τη βία κατά των γυναικών, αλλά και για θέματα όπως η Wikileaks. Καθώς και για επιμέρους ζητήματα διώξεων δημοσιογράφων σε διάφορες χώρες: στην Τουρκία (για τις τελευταίες μαζικές διαμαρτυρίες), τις Φλιππίνες, το Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σομαλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ταϊβάν, Υεμένη, Ρωσία…

ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Διεθνούς Ομοσπομδίας Δημοσιογράφων, επικράτησαν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις από Νότια Ευρώπη, Βρετανία-Ιρλανδία, Λατινική Αμερική, Αραβικό κόσμο και Αφρική, έναντι των βορειοευρωπαίων που υποστηρίχθηκαν από Βόρεια Αμερική και Αυστραλία, με αιχμή του δόρατος τους Γερμανούς των οποίων η παρουσία προκάλεσε με τοποθετήσεις τύπου: Εμείς έχουμε δυνάμεις και χρήματα και δεν ακουγόμαστε (όπως έδειξε η επικράτησή τους τον περασμένο μήνα στο συνέδριο της (περιφερειακής οργάνωσης της ΔΟΔ) Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (και με τους οποίους συμπαρατάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μόσχος Βοϊτσίδης και ο επιλεγείς για την εκτελεστική της ΕΟΔ γενικός διευθυντής (!) Γιάννης Κοτσιφός).

Για τη θέση του προέδρου της ΔΟΔ επανεξελέγη ο Μαροκινοβρετανός Τζιμ Μπουμέλα με ψήφους 191 (υποστηρίχθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, που είχε 6 ψήφους) έναντι του Φιλίπ Λερούθ που έλαβε 178. Όμως ένεκα διαφόρων ενστάσεων κάποιων Γερμανών (βρέθηκαν επιπλεόν πέντε ψηφοδέλτια από λάθος ή προβοκάτσια, τα οποία όμως δεν διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα), το προεδρείο του συνεδρίου έθεσε το ζήτημα στο σώμα το οποίο αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (186-136) να αποδεχθεί το αποτέλεσμα. Κάτι που δεν άρεσε σε Γερμανούς, από τους οποίους αποχώρησαν από τις εργασίες του συνεδρίου οι εκπρόσωποι δυο συνδικάτων, καθώς και ενός από το Βέλγιο και ενός από τον Καναδά. Για τις θέσεις του προεδρείου (3 αντιπρόεδροι και ταμίας) εξελέγησαν ένας Μαροκινός, ένας Βραζιλιάνος, μία Κροάτισα και ένας Γερμανός (των Πρασίνων).

Οι εκλογές για την ανάδειξη των υπολοίπων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής συνεχίστηκαν έως αργά το βράδυ με την εκλογή των 16 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ (πέραν των 5 του προεδρείου και την ψήφιση του Προγράμματος Δράσης και την έκδοση των συμπερασμάτων, για τα οποία θα ενημερώσουμε στη συνέχεια…

*Την ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία αντιστοιχούσαν 6 ψήφοι, αποτελούσαν οι συναδέλφισες: Μαρίνα Μεϊντάνη (ΠΟΕΣΥ), Φάνη Πετραλιά (ΕΣΗΕΑ), Όλγα Μπατή (ΕΣΠΗΤ), ενώ στο Συμβούλιο Ισότητας Φύλων συμμετείχε η Αθηνά Μος (ΕΣΠΗΤ).

Μπάμπης Μπίκας

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ:

– ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ,

– Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ,

– Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΟΔ

(ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *