Monthly Archives: Δεκέμβριος 2017

ΠΟΕΣΥ: Ένα συνέδριο μακριά από τα προβλήματα των δημοσιογράφων… Μόνος δρόμος ο αγώνας από τα κάτω…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΙΝ” ΤΗΣ 24ΗΣ/12/2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗ, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με το «Μέτωπο για την Ανατροπή»

Συνέδριο μακριά από τα προβλήματα των δημοσιογράφων

Οι δήθεν νομιμόφρονες γραφειοκράτες συνδικαλιστές, φτάνουν να καταστρατηγούν ακόμη και τα δικά τους «ευαγγέλια», όταν νιώθουν ότι κάποιος μπορεί να τους χαλάσει το στημένο παιχνίδι. Οι εκλογές που διεξήχθησαν στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ αποτελούν την τελευταία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση.

1-Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Ποια σχέση είχε η διαδικασία αυτή με τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου, ασφαλιστικό, εργασιακά κ.α. Ποια στάση κράτησαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις; 

-Καμία… και αυτό αποτυπώθηκε στην εικόνα που παρουσίασε το τριήμερο συνέδριο, το οποίο όμως διήρκησε ελάχιστες ώρες, χωρίς να συζητηθεί κανένα ουσιαστικό θέμα. Το μόνο που βρήκαν να πουν οι εκπρόσωποι του γραφειοκρατικού-καθεστωτικού συνδικαλισμού ήταν οι κορώνες περί… επίλυσης του ασφαλιστικού μας και για… αίσιο τέλος σχετικά με τον ΕΔΟΕΑΠ.  Αυτοί ακριβώς που συνέβαλαν στην υλοποίηση των εργοδοτικών-κυβερνητικών σχεδίων.

Στο συνέδριο, που κατά γενική ομολογία, ήταν το  χειρότερο όλων που έχει διεξάγει η Ομοσπονδία, απουσίαζε η πλειοψηφία των συνέδρων, προερχομένων από τις κυρίαρχες παρατάξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στην αίθουσα δεν παρευρίσκονταν παρά μόνο το 20-25% των συνέδρων κάθε φορά. Χαρακτηριστικά που απεικονίζουν την τραγική κατάσταση στο συνδικαλιστικό χώρο των δημοσιογράφων, με έκδηλη την αναντιστοιχία της πλειοψηφίας των συνέδρων με την αγωνιούσα βάση των εργαζομένων-ανέργων, μελών των ενώσεων συντακτών. Αντίθετα, ακόμη μια φορά διακρίθηκαν οι κάθε είδους μηχανορράφοι, δολοπλόκοι και καρεκλοκένταυροι, υπηρέτες εργοδοτικών και κυβερνητικών συμφερόντων.

Με ιδιοκτησιακή νοοτροπία, έχουν την εντύπωση ότι παίζουν στο «δικό τους γήπεδο» και γι’ αυτό θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι λυκοσυμμαχίες και η απλή κατοχή των εδρών, δεν είναι δυνατή από μόνη της να τους διασφαλίσει την απαραίτητη αποδοχή και «νομιμοποίηση» στη συνείδηση της βάσης των εργαζομένων, ειδικά μετά από αυτή την εξοργιστική «πραξικοπηματική» αρχή της νέας θητείας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Οι υποτιθέμενοι «καταστατικο-λάγνοι» και δήθεν νομιμόφρονες γραφειοκράτες συνδικαλιστές, φτάνουν να καταστρατηγούν ακόμη και τα δικά τους «ευαγγέλια» κάθε φορά που νιώθουν ότι κάποια ασυμβίβαστη φωνή μπορεί να τους χαλάσει το στημένο παιχνίδι και είναι σε θέση να ενισχύσει τον διεκδικητικό μας ρόλο ως κλάδου, απέναντι στην όποια εξουσία, εργοδοτική και κυβερνητική, ανεξαρτήτου χρώματος και προέλευσης. Οι εκλογές που διεξήχθησαν στο τέλος του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ την περασμένη βδομάδα για την ανάδειξη των οργάνων της Ομοσπονδίας αποτελούν την τελευταία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση.

2-Τι ακριβώς συνέβη, από που εκπορεύθηκε και τι επιδιώκει;

-Η πλειοψηφία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των παραφυάδων τους (Αντωνιάδου, Καπάκος, Κουμπιάς, Μπερεδήμας) αποφάσισε ετσιθελικά να υφαρπάξει τη μία από τις δύο έδρες που δικαιούται το «Μέτωπο  για  την Ανατροπή», μέσω της απροκάλυπτης αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Βλέπετε, ενώ μέχρι χθες εφάρμοζαν πιστά και απαρέγκλιτα το – ούτως ή άλλως περίπλοκο και άθλιο εκλογικό σύστημα της Ομοσπονδίας – τώρα διαπίστωσαν ότι δεν τους βόλευε και αποφάσισαν να το αλλάξουν!

Για να πετύχουν δε τον στόχο τους, εισήγαγαν μια καινοφανή θεωρία για την ΠΟΕΣΥ, ότι οι ενώσεις-μέλη είναι δήθεν ιεραρχημένες από το καταστατικό – ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΤΕ (αν και στην ΕΣΠΗΤ ψήφισαν περίπου διπλάσιοι σε σύγκριση με την ΕΣΗΕΜΘ…) – κάτι που, σύμφωνα με αυτούς, σημαίνει ότι με αυτή τη σειρά πρέπει να κατανεμηθούν και οι έδρες – και όχι με βάση την εκλογική δύναμη των συνδυασμών και υποψηφίων, όπως αναφέρει το άρθρο 29 του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ και εφαρμοζόταν μέχρι τώρα. Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν την πρώτη έδρα του «Μετώπου για την Ανατροπή» όχι στον πρώτο σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιό μας, τον συνάδελφο Δημήτρη Σταμούλη από την ΕΣΠΗΤ, αλλά στον δεύτερο, σε μένα από την ΕΣΗΕΜΘ. Με τον τρόπο αυτό, φρόντισαν να μείνει αδιάθετη η μία έδρα της ΕΣΠΗΤ, ώστε να την απονείμουν στην εκπρόσωπο του προέδρου της Μπερεδήμα – και, ώ του θαύματος, πολιτικού συμμάχου της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Αντωνιάδου!

Το συγκυβερνητικό μπλόκ (ΝΔ_ΣΥΡΙΖΑ) «έκλεψε», με πραξικοπηματικό τρόπο,  τη δεύτερη έδρα του «Μετώπου για την Ανατροπή» από την ΕΣΠΗΤ

3-Πως αντέδρασε το Μέτωπο και τι αποφάσισε η εφορευτική επιτροπή;

-Φυσικά καταθέσαμε ένσταση, διεκδικώντας τόσο την μία από τις δύο έδρες της ΕΣΠΗΤ (στην α’ κατανομή) όσο και τη μία από τις δύο της ΕΣΗΕΜΘ (από την γ’ κατανομή). Προς επίρρωση δε των επιχειρημάτων μας, επικαλεστήκαμε τα πρακτικά των εκλογικών αναμετρήσεων των τριών τελευταίων τακτικών συνεδρίων της Ομοσπονδίας (7ο το 2014, 6ο το 2011 και 5ο το 2008), που δείχνουν την πάγια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην κατανομή των εδρών – δηλαδή, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης του συνδυασμού και την επιλογή των συνέδρων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη σταυροδοσία τους. Με άλλα λόγια, οι σύνεδροι του κάθε συνδυασμού επιλέγουν από ποιον και με ποια σειρά επιθυμούν να εκπροσωπηθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.

Όμως, η εφορευτική επιτροπή απέρριψε την ένσταση. Κι αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι προχωρούν, χωρίς αιδώ, σε ένα ακόμη «πραξικόπημα», μετά από τα όσα έχουν συμβεί στον ΕΔΟΕΑΠ τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά οργανωμένο σχέδιο άλωσης και αντιδραστικής στροφής του κλάδου.

4-Τώρα πως θα πορευτεί το Μέτωπο για την Ανατροπή;

-Υποσχόμαστε ότι με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε μέσα κι έξω από τα «θεσμικά» όργανα, όχι μόνο δεν θα χαριστούμε σε κανέναν αλλά θα εντείνουμε τη δράση μας για τα δίκαια του κλάδου και ειδικά υπέρ των πιο αδύναμων συναδέλφων που ορισμένοι θέλουν να τους καταστήσουν «αόρατους», φοβισμένους και στοιχισμένους πίσω από τις γραμμές τους.

Πέρα κι έξω από στενά συντεχνιακές νοοτροπίες, η πραγματική μας δύναμη είναι άλλη: Σε ένα περιβάλλον γενικότερης εργασιακής κατακρεούργησης, με το βάρβαρο χτύπημα στο κατακτημένο με πολύχρονους αιματηρούς αγώνες δικαίωμα στην απεργία, την ασφαλιστική ισοπέδωση, τη φτωχοποίηση, του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς, τη συνολική αναδιάρθρωση του μιντιακού τοπίου προς όφελος των νέων βαρόνων του Τύπου και την προκλητική απόκρυψη του πλούτου των ελίτ στους «φορολογικούς παραδείσους», η μόνη οδός που μας απομένει είναι να συνεχίσουμε την κοινή πάλη με όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία ενάντια στους σύγχρονους δυνάστες μας από… όπου και αν προέρχονται.

5-Πρόσφατα υπήρξε πραξικόπημα στη συγκρότηση προεδρείου στο ταμείο σας, τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και καθεστωτικές «λυκοσυμμαχίες» στην ΕΣΗΕΑ και τώρα οι πραξικοπηματικές ενέργειες στην ΠΟΕΣΥ. Ποια είναι τα σχέδια των δυνάμεων του κυβερνητικού- εργοδοτικού μπλοκ στο χώρο των ΜΜΕ;

-Η γενική πολιτική εκτίμηση είναι ότι επιχειρείται μια γενική αναμόρφωση του τοπίου στα MEDIA από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μετά την ανατροπή στα πρόσωπα και τζάκια εκδοτών, μεγαλοκαναλαρχών – το επόμενο επεισόδιο θα το δούμε με τις τηλεοπτικές άδειες – ακολουθεί η μεθοδευμένη ανατροπή στο συνδικαλιστικό τοπίο, με καθοριστική παράμετρο τις εξελίξεις που προηγήθηκαν στον ΕΔΟΕΑΠ. Η συνεργασία Αντωνιάδου (ΝΔ) – Καπάκου (ΣΥΡΙΖΑ) στην πρώτη σε δύναμη Ένωση την ΕΣΗΕΑ και η παρουσία Καρούτζου (δεξιός πρόεδρος  ΕΔΟΕΑΠ) – Γκανά (συριζαίος παράγοντας και ισόβιος πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ, επί δεκαετίες άνθρωπος των ιδιοκτητών στον έλεγχο των χρεών τους στο ΕΤΑΠ/ΜΜΕ  – διοικητικοί) ήταν ουσιαστικά ο καταλύτης των εξελίξεων στη μεταμόρφωση του ΕΔΟΕΑΠ, σε αγαστή συνεργασία με κυβερνώντες και  εργοδότες και σχέδια των δύο τελευταίων περί άλωσής του. Με δεδομένες τις ανακατατάξεις στο συνδικαλιστικό τοπίο, ο ρόλος της Ομοσπονδίας και του νέου ΔΣ της, αναμένεται καθοριστικός των εξελίξεων που θα δούμε να εξυφαίνονται στο επόμενο διάστημα στο συνδικαλιστικό χώρο των ΜΜΕ.

Μονόδρομος ο αυτοοργανωμένος αγώνας από τα κάτω

Δημιουργία πανελλαδικού συνδικάτου Τύπου με αγωνιστικά ταξικό προσανατολισμό.

6-Εσείς ως Μέτωπο για την Ανατροπή, τι διαφορετικό πρεσβεύσατε και τι προτείνατε για τα ανοιχτά μέτωπα;

-Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με το καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μιντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και ένα κρανίου τόπο στα εργασιακά. Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου, δεκάδες εφημερίδες έβαλαν λουκέτο με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι, όλων των ειδικοτήτων, να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του κλάδου μαζί με τις μεμονωμένες «αθόρυβες» απολύσεις από διάφορα Μέσα.

Τα τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η  διακοπή κυκλοφορίας της «Μακεδονίας» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι –με την  εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλόμενων,  με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος» που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά  εκδοτικά συγκροτήματα. Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.

Στο ασφαλιστικό και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι διοικούντες τα σωματεία μας, περιλαμβανομένης της ΠΟΕΣΥ, δεν κατάφεραν να πετύχουν τίποτε από το αρχικό πλαίσιο υπεράσπισης που συλλογικά ο κλάδος είχε διαμορφώσει. Παραδόθηκαν άνευ όρων, αντί να προχωρήσουν σε πλήρη και γενική ενημέρωση του κλάδου, συσπειρώνοντας τον αγωνιστικά. Σύρθηκαν στην γραμμή της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες (αφού πρώτα με κυβερνητική απόφαση καταργήθηκε το  αγγελιόσημο προκαλώντας οικονομική ασφυξία στον κλάδο) και με αμφότερους να ακολουθούν μια παρελκυστική τακτική, έχοντας σε ομηρία όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση. Αυτούς που θριαμβολογούν πάνω στα ερείπια του κλάδου εξυμνώντας ένα σαθρό οικοδόμημα εν μέσω ενός βομβαρδισμένου μιντιακού τοπίου, θα τους κρίνει η ιστορία. Μια ιστορία, όμως, που δεν θα την γράψουν οι συνήθεις ύποπτοι «νικητές» της, αλλά οι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι στα ΜΜΕ.

Επίσης, ένα πάγιο αίτημά μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού πανελλαδικού συνδικάτου Τύπου με αγωνιστικό-ταξικό προσανατολισμό (χρόνια τώρα  διακηρύττουμε την αναγκαιότητα για ένα κλάδο, ένα ταμείο, ένα συνδικάτο), μεταλλάσσεται και διαστρέφεται με χρησιμοθηρικό τρόπο από τα επίσημα χείλη της γνωστής και μη εξαιρετέας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας νέας τάξης «αιμοδοτών». Μετρούν «κεφάλια» και όχι ισότιμους συναδέλφους. Μέχρι πρότινος, τους αποκαλούσαν «κατσαβίδια». Τώρα, ξαφνικά, τους «αγάπησαν». Η υποκρισία, περισσεύει.

7-Τι προτείνετε συγκεκριμένα για τα ανοιχτά μέτωπα;

-Εμείς λέμε ότι είναι στο χέρι όλων μας, η δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας, ανάμεσα σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα ΜΜΕ και να παλέψουμε όλοι μαζί, για τα δίκαια του κλάδου μας και των δικαίων όλης της κοινωνίας. Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι αξιοπρεπείς μισθοί, η ασφάλιση, η παύση της εργοδοτικής-κρατικής τρομοκρατίας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Ο μόνος δρόμος να ακολουθήσουμε είναι αυτός του αυτοοργανωμένου αγώνα από τα κάτω, της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας. Για την ελευθεροτυπία και την ανεξαρτησία στην ενημέρωση, που για μας είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας.

ΠΟΕΣΥ: Αδυναμία συγκρότησης σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας…

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ – Τετάρτη 27/12/2017

Παρ’ ότι το θέμα της συγκρότησης σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου, πού αναδείχθηκε από το πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, είναι το πρώτο που συζητείται, κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του οργάνου της Ομοσπονδίας.

Οι δύο μεγάλες παρατάξεις (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), αίφνης ανακάλυψαν τα σοβαρά και φλέγοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο και υποστήριξαν ότι θα πρέπει να συζητηθούν, πριν τη συγκρότηση του νέου ΔΣ… Αυτοί ακριβώς που απουσίαζαν από τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο, ώς γνωστό, δεν συζήτησε κανένα μεγάλο και ουσιαστικό θέμα. Σήμερα, φαίνεται, τους βόλευε η συζήτηση, δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχουν βρεί τον… κοινό βηματισμό τους. Κάτι που παραπέμπει στις προσεχείς συνεδριάσεις του νέου διοικητικού.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου για την Ανατροπή κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις των δύο κυρίαρχων παρατάξεων, οι οποίες υπέκλεψαν τη μία από τις δυο έδρες, που του αναλογούσαν, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα. Όπως επίσης καταφέρθηκε κατά των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστικών εκπροσώπων για την πολιτεία  τους στα κορυφαία ζητήματα του κλάδου. Γνωστοποίησε δε, ότι θα καταψηφίσει τις όποιες επιλογές τους, στην ανάδειξη του νέου προεδρείου.

Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τόσο ο προαλειφόμενος για τη θέση του προέδρου, από την  δεξιά, όσο και σύμβουλοι που ανήκουν στην φιλοκυβερνητική πτέρυγα, πρότειναν αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων στο προεδρείο.

Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ «ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΓΙΑ ΤΟ (ΜΕΤ)ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ «ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΓΙΑ ΤΟ (ΜΕΤ)ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

Τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας. Έτσι σκέφτονται και ενεργούν προφανώς οι υποτιθέμενοι «καταστατικο-λάγνοι» και δήθεν νομιμόφρονες γραφειοκράτες συνδικαλιστές. Φτάνουν δε να καταστρατηγούν ακόμη και τα δικά τους «ευαγγέλια» κάθε φορά που νιώθουν ότι κάποια ασυμβίβαστη φωνή μπορεί να τους χαλάσει το στημένο παιχνίδι και είναι σε θέση να ενισχύσει τον διεκδικητικό μας ρόλο ως κλάδου απέναντι στην όποια εξουσία, εργοδοτική και κυβερνητική, ανεξαρτήτου χρώματος και προέλευσης.

Οι εκλογές στην ΠΟΕΣΥ αποτελούν την τελευταία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση. Κι αυτό διότι η πλειοψηφία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των παραφυάδων τους (Αντωνιάδου, Καπάκος, Κουμπιάς, Μπερεδήμας) αποφάσισε ετσιθελικά να υφαρπάξει τη μία από τις δύο έδρες που δικαιούται το «Μέτωπο  για  την Ανατροπή», μέσω της απροκάλυπτης αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Βλέπετε, ενώ μέχρι χθες εφάρμοζαν πιστά και απαρέγκλιτα το – ούτως ή άλλως περίπλοκο και άθλιο εκλογικό σύστημα της Ομοσπονδίας – τώρα διαπίστωσαν ότι δεν τους βόλευε και αποφάσισαν να το αλλάξουν!

Για να πετύχουν δε τον στόχο τους, εισήγαγαν μια καινοφανή θεωρία για την ΠΟΕΣΥ: Ότι οι ενώσεις-μέλη είναι δήθεν ιεραρχημένες από το καταστατικό – ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΤΕ (αν και στην ΕΣΠΗΤ ψήφισαν περίπου διπλάσιοι σε σύγκριση με την ΕΣΗΕΜΘ…) – κάτι που, σύμφωνα με αυτούς, σημαίνει ότι με αυτή τη σειρά πρέπει να κατανεμηθούν και οι έδρες – και όχι με βάση την εκλογική δύναμη των συνδυασμών και υποψηφίων, όπως αναφέρει το άρθρο 29 του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ και εφαρμοζόταν μέχρι τώρα.

Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν την πρώτη έδρα του «Μετώπου για την Ανατροπή» όχι στον πρώτο σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιό μας, τον συνάδελφο Δημήτρη Σταμούλη από την ΕΣΠΗΤ, αλλά στον δεύτερο, τον Βαγγέλη Σπυριδωνίδη από την ΕΣΗΕΜΘ. Με τον τρόπο αυτό, φρόντισαν να μείνει αδιάθετη η μία έδρα της ΕΣΠΗΤ, ώστε να την απονείμουν στην εκπρόσωπο του προέδρου της Μπερεδήμα – και, ώ του θαύματος, πολιτικού συμμάχου της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Αντωνιάδου!

Φυσικά, το «Μέτωπο για την Ανατροπή» κατέθεσε ένσταση, διεκδικώντας τόσο την μία από τις δύο έδρες της ΕΣΠΗΤ (στην α’ κατανομή) όσο και τη μία από τις δύο της ΕΣΗΕΜΘ (από την γ’ κατανομή). Προς επίρρωση δε των επιχειρημάτων μας, επικαλεστήκαμε τα πρακτικά των εκλογικών αναμετρήσεων των τριών τελευταίων τακτικών συνεδρίων της Ομοσπονδίας (7ο το 2014, 6ο το 2011 και 5ο το 2008), που δείχνουν την πάγια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην κατανομή των εδρών – δηλαδή, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης του συνδυασμού και την επιλογή των συνέδρων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη σταυροδοσία τους. Με άλλα λόγια, οι σύνεδροι του κάθε συνδυασμού επιλέγουν από ποιον και με ποια σειρά επιθυμούν να εκπροσωπηθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ – όπως, άλλωστε, προβλέπει και το άρθρο 29 παρ. 1,2 του καταστατικού της .

Όπως ήταν αναμενόμενο, όμως, η ένσταση απορρίφθηκε. Κι αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι προχωρούν χωρίς αιδώ σε ένα ακόμη «πραξικόπημα», μετά από τα όσα έχουν συμβεί στον ΕΔΟΕΑΠ τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά οργανωμένο σχέδιο άλωσης και αντιδραστικής στροφής του κλάδου.

Με ιδιοκτησιακή νοοτροπία, έχουν την εντύπωση ότι παίζουν στο «δικό τους γήπεδο» και γι’ αυτό θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι λυκοσυμμαχίες και η απλή κατοχή των εδρών δεν είναι δυνατή από μόνη της να τους διασφαλίσει την απαραίτητη αποδοχή και «νομιμοποίηση» στη συνείδηση της βάσης των εργαζομένων, ειδικά μετά από αυτή την εξοργιστική «πραξικοπηματική» αρχή της νέας θητείας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Υποσχόμαστε ότι με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε μέσα κι έξω από τα «θεσμικά» όργανα, όχι μόνο δεν θα χαριστούμε σε κανέναν αλλά θα εντείνουμε τη δράση μας για τα δίκια του κλάδου και ειδικά υπέρ των πιο αδύναμων συναδέλφων που ορισμένοι θέλουν να τους καταστήσουν «αόρατους», φοβισμένους και στοιχισμένους πίσω από τις γραμμές τους.

Πέρα κι έξω από στενά συντεχνιακές νοοτροπίες, η πραγματική μας δύναμη είναι άλλη: Σε ένα περιβάλλον γενικότερης εργασιακής κατακρεούργησης, με το βάρβαρο χτύπημα στο κατακτημένο με πολύχρονους αιματηρούς αγώνες δικαίωμα στην απεργία, την ασφαλιστική ισοπέδωση, τη φτωχοποίηση, του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς, τη συνολική αναδιάρθρωση του μιντιακού τοπίου προς όφελος των νέων βαρόνων του Τύπου και την προκλητική απόκρυψη του πλούτου των ελίτ στους «φορολογικούς παραδείσους», η μόνη οδός που μας απομένει είναι να συνεχίσουμε την κοινή πάλη με όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία ενάντια στους σύγχρονους δυνάστες μας από… όπου και αν προέρχονται.

Μέτωπο για την Ανατροπή – ΠΟΕΣΥ

(Πρωτοβουλία για την Ανατροπή – ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων- ΕΣΗΕΜΘ, Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή – ΕΣΠΗΤ, σύντροφοι από ΕΣΗΕΠΗΝ)

ΠΟΕΣΥ – Ντροπή! Απέρριψαν την ένσταση!

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, απορρίφθηκε η ένσταση του «ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” σχετικά με τη 2η έδρα που είχε αποσπάσει στο νέο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Άραγε, αφού αυτή ήταν η απόφαση, γιατί συνεδρίαζε επί ώρες η εφορευτική επιτροπή και τι ακριβώς εξέταζε εφόσον, όπως φάνηκε, ήταν βέβαιη για την ορθότητα της αρχικής της απόφασης να μη δοθεί δικαίως η 2η έδρα στην παράταξη;

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι η υπόθεση μόλις τώρα έχει ανοίξει και θα υπάρξει και συνέχεια χωρίς κανένας να μπορεί να προεξοφλήσει ποιος στο τέλος θα (μας) γελάσει καλύτερα…

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΠΟΕΣΥ – Πολύωρη σύσκεψη της εφορευτικής επιτροπής – Από στιγμή σε στιγμή η απόφαση επί της ένστασης του «Μετώπου” για την κλεμένη έδρα

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής επί της δίκαιης ένστασης που κατέθεσε το «ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” για την αφαιρεμένη (από τους γραφειοκράτες εκλογομάγειρες) 2η έδρα που απέσπασε το εκλογικό σχήμα στις φετινές εκλογές της ΠΟΕΣΥ.

Νεότερα σε λίγο…

ΠΟΕΣΥ: Ένσταση της παράταξης «Μέτωπο για την Ανατροπή».

Προς την Εφορευτική Επιτροπή της ΠΟΕΣΥ

Ένσταση της παράταξης «Μέτωπο για την Ανατροπή»

Το Μέτωπο για την Ανατροπή καταθέτει ένσταση για τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, που ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή, διεκδικώντας να του δοθεί η έδρα που του αναλογεί από την πρώτη κατανομή στον πρώτο σε σταυρούς προτίμησης του ψηφοδελτίου, Δημήτρη Σταμούλη, από την ένωση της ΕΣΠΗΤ.

Επίσης, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα, η παράταξη δικαιούται επίσης τη μία από τις δύο έδρες που αναλογούν στην ΕΣΗΕΜ-Θ από τη δεύτερη ή Τρίτη κατανομή, η οποία με βάση τη σταυροδοσία πρέπει να δοθεί στον Βαγγέλη Σπυριδωνίδη, δεύτερο σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του Μετώπου για την Ανατροπή.

Προς επίρρωση των ανωτέρω επισυνάπτουμε τα πρακτικά των εκλογικών αναμετρήσεων των τριών τελευταίων τακτικών συνεδρίων της Ομοσπονδίας (7ο του 2014, 6ο του 2011, 5ο του 2008), που δείχνουν την πάγια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην κατανομή των εδρών – σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης του συνδυασμού και την επιλογή των συνέδρων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη σταυροδοσία τους. Δηλαδή οι σύνεδροι του κάθε συνδυασμού επιλέγουν από ποιόν και με ποια σειρά επιθυμούν να εκπροσωπηθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.

Σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1,2 του Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ και των ανωτέρω που επισυνάπτουμε αποδεικνύεται η βάση και νομιμότητα της ένστασής μας.

Επίσης, ζητούμε ακρόαση από την Επιτροπή σας, ώστε να αναπτύξουμε αναλυτικά τα όσα επικαλούμαστε, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Τάσος Αναστασιάδης, Μαρίνα Μεϊντάνη, Βαγγέλης Σπυριδωνίδης, Δημήτρης Σταμούλης

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ προκαλεί τους αγωνιζόμενους ενάντια στο «μαύρο”

Η κάθοδος σε κοινό ψηφοδέλτιο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και της υπερμνημονιακής πλειοψηφούσας παράταξης της ΕΣΗΕΜ-Θ στις εκλογές που έγιναν για το νέο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ προκαλεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ/ΕΡΤ3  που αγωνίστηκαν ενάντια στο «μαύρο”.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι γνωστή για την προσπάθεια «νομιμοποίησης» του εκτρώματος της ΔΤ-ΝΕΡΙΤ κατά παρέκκλιση από την εκφρασμένη βούληση των υπόλοιπων Ενώσεων της χώρας, της ΠΟΕΣΥ, των Διεθνών Ομοσπονδιών Δημοσιογράφων και κυρίως των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ. 

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2014 το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε επιχειρήσει να κάνει εκλογές για εργασιακούς εκπροσώπους στη ΝΕΡΙΤ, σε αντίθεση με όλον τον δημοσιογραφικό κόσμο και  το συνδικαλιστικό κίνημα.

Έπειτα από εντονότατες διαμαρτυρίες δημοσιογράφων κυρίως από τις τάξεις των εργαζομένων/απολυμένων της ΕΡΤ/ΕΡΤ3, είχε αποσυρθεί η κάλπη με την επιγραφή «ΝΕΡΙΤ» λίγο πριν αρχίσει η εκλογική διαδικασία της 23ης Ιουνίου για την ανάδειξη των εργασιακών αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Οι διαμαρτυρίες είχαν πλαισιωθεί από ένσταση που είχαν καταθέσει τα τρία μέλη στο δσ της ΕΣΗΕΜ-Θ του «Ασύνταχτου” ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.

Η ένσταση είχε γίνει δεκτή και τελικά οι απασχολούμενοι της ΔΤ στο τότε ανταποκριτικό γραφείο του… υπουργείου Οικονομικών (στο οποίο ανήκε η υπό διαμόρφωση «ΝΕΡΙΤ») είχαν ψηφίσει σε άλλη κάλπη με την επιγραφή «ΑΛΛΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ».

Όμως, και παρά τις τόσες διαμαρτυρίες που είχε ξεσηκώσει πανελλαδικά με τη στάση του το  προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ, δεν είχε διστάσει να χτυπήσει ύπουλα στο τέλος της όλης διαδικασίας. Έτσι, είχαμε δει στη σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να αναφέρεται το τότε κυβερνητικό  μόρφωμα μέσα σε παρένθεση για τα «άλλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα». Κάτι που δεν είχε κάνει ΠΟΤΕ στο  παρελθόν σε ανάλογες εκλογικές αναμετρήσεις!

Λίγο πριν την απόσυρση της κάλπης της ΝΕΡΙΤ και την «ένταξή» της «από το παράθυρο» στην άλλη κάλπη, υπήρξε ακόμα μία «πράξη»: Στη θέση της κάλπης βρέθηκε ένα… «δοχείο νυκτός». 

Με την πλειοψηφούσα παράταξη της ΕΣΗΕΜ-Θ, παντός μνημονιακού καιρού, κάνει συμμαχία στην ΠΟΕΣΥ η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ. Υπάρχει ντροπή;

Παρακολουθήστε την τότε περιπέτεια της… κάλπης σε τρεις φωτογραφικές πράξεις :

 

 

 

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕΣΥ: Δεξιοσυριζεικη πλειοψηφια στο νεο διοικητικο συμβουλιο… 2 εδρες το Μετωπο για την Ανατροπη στο νεο 11μελες (1 Ασυνταχτος απο ΕΣΗΕΜΘ + 1 Αρ. Πρωτοβ. απο ΕΣΠΗΤ)… Υποβολη ενστασεων, αμφισβητειται η κατανομη…

22:30… Με βαση την κατα νομο κατανομη των εδρων ανα παραταξη, το Μετωπο παιρνει 2 εδρες, τη μια απο ΕΣΗΕΜΘ και την αλλη απο ΕΣΠΗΤ… Ομως η εφορευτικη επιτροπη ανακοινωσε οτι το Μετωπο για την Ανατροπη δικαιουται 1 εδρα, αυτην απο ΕΣΗΕΜΘ με τον Βαγγελη Σπυριδωνιδη (εναλλαγη στο μισο της θητειας με την Μαρινα Μειντανη)…

Η κατανομη αμφισβητειται κι απο αλλη παραταξη των Τσαλαπατη-Ντελεζου σχετικα με την κατανομη των εδρων στην ΕΣΗΕΑ, υποβαλλοντας ενστασεις… Τα μεσανυχτα η εφορευτικη επιτροπη γνωστοποιησε οτι διακοπτει την καταμετρηση για το γενικο συμβουλιο και θα συνεχισει την… Τριτη, οποτε θα ανακοινωθουν επισημα τα αποτελεσματα!… Ποια αποτελεσματα;…

Περα απο το αν η 2η εδρα της ΕΣΠΗΤ δοθει στην παραταξη του προεδρου της Μπερεδημα (συστημα Αντωνιαδου) ‘η στο Μετωπο (Σταμουλης), οι υπολοιπες 10 εδρες κατανεμονται: 4 στη δεξια (ολοι απο ΕΣΗΕΑ, μπλοκ Καρούτζου), 1 στους συριζεους (απο ΕΣΗΕΑ), και στο ίδιο ψηφοδέλτιο1 Σιουρλας ΕΣΗΕΘΣΤΕ, 1 διοικησης ΕΣΗΕΜΘ Φωκιανιδης, επίσης 1 Κυρουσης ΕΣΗΕΠΗΝ, και 1 στο Μετωπο για την Ανατροπη (απο Ασυνταχτο ΕΣΗΕΜΘ), 1 ΚΚΕ Ζαχαρης ΕΣΠΗΤ… Δηλαδη βγαινει ενα δεξιοσυριζεικο μπλοκ 8 ‘η 9, εναντι αντιπολιτευομενων 2 ‘η 3…

Η μαχη συνεχιζεται με καθε τροπο, συνδικαλιστικο, νομικο, στο δρομο…

ΠΟΕΣΥ: Συνέδριο… απόντων!- 1η και 2η μέρα…

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)

1Η ΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12/2017:

Το 8ο τακτικό συνέδριο  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) άρχισε σήμερα Παρασκευή τις εργασίες του στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της  ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

Μόνο που η εικόνα της απουσίας των δύο-τρίτων των συνέδρων κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου απεικόνισε δεόντως συμβολικά την τραγική κατάσταση στον συνδικαλιστικό χώρο των δημοσιογράφων:  τόσο τον μηχανορραφικό ρόλο των κάθε είδους κυβερνητικών και  εργοδοτικών συνδικαλιστών, όσο την αναντιστοιχία της πλειοψηφίας των συνέδρων με τη αγωνιούσα βάση των εργαζομένων και ανέργων μελών των ενώσεων συντακτών.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση διήρκησε μόλις 40’!  Άρχισε 19:05 και ολοκληρώθηκε 19:45…, με μόνο κάποιους χαιρετισμούς προέδρων ομοσπονδιών – ενώσεων και την ανάγνωση του απολογισμού, ενώ από τους 166 συνέδρους παρόντες ήταν λιγότεροι από 50!

Οι ηγέτες του γραφειοκρατικού-καθεστωτικού συνδικαλισμού, παλαιών και νέων μνημονιακών, και υπεύθυνοι της κατάντιας του κλάδου, πλειοδότησαν σε κορώνες περί… επίλυσης λύσης στον ΕΔΟΕΑΠ (κάποιος αναφέρθηκε ακόμη και σε… αίσιο τέλος!), ενότητας και αναγκαιότητας… συνδικάτου Τύπου.

Οι σύνεδροι του Μετώπου για την Ανατροπή (από Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτο Μέτωπο στην ΕΣΗΕΜΘ, Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ) είναι παρόντες και θα δώσουν (και αυτή) τη μάχη με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα…

Το 8ο τακτικό συνέδριο  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) άρχισε σήμερα Παρασκευή τις εργασίες του στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της  ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

Μόνο που η εικόνα της απουσίας των δύο-τρίτων των συνέδρων κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου απεικόνισε δεόντως συμβολικά την τραγική κατάσταση στον συνδικαλιστικό χώρο των δημοσιογράφων:  τόσο τον μηχανορραφικό ρόλο των κάθε είδους κυβερνητικών και  εργοδοτικών συνδικαλιστών, όσο την αναντιστοιχία της πλειοψηφίας των συνέδρων με τη αγωνιούσα βάση των εργαζομένων και ανέργων μελών των ενώσεων συντακτών.

2Η ΜΕΡΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12/2017:

Ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα της δεύτερης  μέρας του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, με παρόντες εκ  των 166 συνέδρων μόνο των… 40!, κι αυτό στην έναρξη, γιατί στη διάρκεια των εργασιών ο αριθμός έπεσε σταδιακά στους 20! Μάλιστα, η πρωϊνή συνεδρίαση διήρκησε 3 ώρες και η απογευματινή 1, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα η συνολική διάρκεια προβλεπόταν για 10  ώρες! Πάντως, με τόσες λίγες παρουσίες, επόμενο ήταν να εκδηλώνεται και απροθυμία τοποθέτησης από όσους συνέδρους παρέστησαν τελικά. Πασιφανής η κατάντια και η απαξίωση…

Η ανάδειξη προεδρείου έδειξε και την αγαστή συνεργασία δεξιών και συριζέων, οι οποίοι συμφώνησαν για πρόεδρο του συνεδρίου τον πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ Θ. Μπερεδήμα –τον τρίτο πόλο του μπλοκ της «νέας συγκυβέρνησης», που επιδιώκει τον έλεγχο της νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία. Οι άλλοι είναι: το Μέτωπο για την Ανατροπή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου, Τσαλαπάτης-Νταουντάκη (αντιπολίτευση ΕΣΗΕΑ).

Αρχικά αναγνώστηκε οι απολογισμός – έκθεση… ιδεών, ενώ εξ αυτών που  τοποθετήθηκαν σήμερα, μπροστά σε μόλις το 20-25% των συνέδρων,  οι μεν αντιπολιτευόμενοι των διοικήσεων καταφέρθηκαν κατά των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, όλων αυτών που ακολουθήθηκαν από τις ηγεσίες στα μείζονα θέματα του ασφαλιστικού, εργασιακών κλπ. Από την άλλη, από τους διοικούντες τα σωματεία μας ακούσαμε να λένε ότι αυτοί από πάντα υποστήριζαν τις αλλαγές που έχουν έρθει, αφού είναι της… λογικής και του ρεαλισμού! Μίλησαν ακόμη και για… νίκη στον ΕΔΟΕΑΠ!

Μέσα στην όλη ρευστότητα στο μιντιακό χώρο και τις ανακατατάξεις στον συνδικαλιστικό που θα ακολουθήσουν τους αντεργατικούς νόμους («καταζητούμενος συνδικαλισμός»), έρχονται και προτάσεις «συνδικαλιστικής σούπας» για… δημιουργία ΜΙΑΣ (!) πανελλαδικής ένωσης δημοσιογράφων, που είπαν οι διοικούντες την ΕΣΗΕΜΘ και  συνάντησαν την αντίδραση συνέδρων των περιφερειακών ενώσεων. Οργάνωση από τα κάτω και αγώνας στο δρόμο, αντί τα νταλαβέρια με κυβερνητικούς και εργοδότες, ήταν η απάντηση από άλλους.

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2017

24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από  12/12/2017 συνεδρίασή τους  και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00  π.μ. της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 06.00 π.μ. της  Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 2017 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ενημέρωσης, ως ενεργό κομμάτι του σκληρά δοκιμαζόμενου εργατικού κινήματος και της ελληνικής κοινωνίας

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ –  ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ στα αντιλαϊκά μέτρα και στις μνημονιακές δεσμεύσεις, που πλήττουν κατάφωρα το σύνολο του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου, σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ύφεσης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, νέων περικοπών στις συντάξεις, δριμείας φοροεπιδρομής σε μισθωτούς και συνταξιούχους. φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για:

  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
  • Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
  • Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με πρόσχημα τη κρίση.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, δηλώνοντας την πάγια προσήλωσή τους στον αγώνα για:

  • ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
  • ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ
  • ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

καλούν όλους τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017, να συμμετάσχουν δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις και να διασφαλίσουν την επιτυχία της.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ