Daily Archives: Νοέμβριος 8, 2017

Αναπάντητα ερωτήματα την ώρα που κλείνουν οι κάλπες που έστησαν κυβερνητικοί, εργοδοτικοί, γραφειοκράτες συνδικαλιστές…

Τρίτη μέρα της πραξικοπηματικής ψηφοφορίας για την έγκριση της κυβερνητικής διάταξης πετσοκόμματος –ουσιαστικά κατάργησης του υφιστάμενου ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων και υπαλλήλων ΕΔΟΕΑΠ και δεν έχουν απαντήσει σε βασικά ερωτήματα οι κάθε λογής υπερασπιστές του: κυβερνητικοί, εργοδοτικοί, γραφειοκράτες συνδικαλιστές, πρόθυμοι, μονίμως υποταγμένοι, άβουλοι, μοιραίοι, αλλά και προσφάτως… μεταμεληθέντες (τα αναγκαία διαπιστευτήρια για ένα βόλεμα, μία μικροεξουσία…):

– Η υπό ψήφιση διάταξη απαιτεί ΟΜΟΦΩΝΙΑ των μελών του δσ για το ύψος των παροχών και πολύ συγκεκριμένα για την υπέρβαση των δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι: το μέλος του δσ εκπρόσωπος  των εργοδοτών έχει βέτο και μετατρέπεται σε  καθοριστικό παράγοντα.

– Οι παροχές, νοσήλια, υπηρεσίες,  επιδόματα κλπ, θα καθορίζονται από την ετήσια αναλογιστική μελέτη. Δηλ. αν δεν φθάνουν τα έσοδα, αντί να κοιτάμε την αύξησή τους, θα αποφασίζονται ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.

– Έτσι και με τους ανέργους. Το ασφάλιστρο θα καθοριστεί από το δσ ομόφωνα, δηλ. με τη συγκατάθεση ή επιβολή του εκπροσώπου των αφεντικών και από 20 ή 40 ευρώ, μπορεί να πάει πχ 100 ή 200 ευρώ. Τότε πόσοι ΑΝΕΡΓΟΙ θα μπορούν να πληρώσουν τέτοια ποσά, θα πεταχτούν έξω, ναι ή όχι;

Όσο για τις κυβερνητικές ευθύνες, ένα μόνο να πούμε: πέρυσι στη ΔΕΘ 10 Σεπτεμβρίου ο  πρωθυπουργός έλεγε στον γγ της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη ότι δεν θα πειραχτεί το αγγελιόσημο και πέντε μέρες μετά η κυβέρνηση και ο Πετρόπουλος το έκοβαν. Άσε που δεν αποδίδουν 70 εκατ εισπραχθέντα αγγελιόσημου. Δηλ. μία «αριστερή» κυβέρνηση, που έλεγε: «βρείτε τα οι κοινωνικοί εταίροι», προκαλούσε οικονομική ασφυξία στον έναν εκ των δυο διαπραγματευόμενων κοινωνικών εταίρων και μάλιστα στον πιο αδύναμο. Μπράβο αριστεροσύνη!

Για δε τους ξεφωνημένους συνδικαλιστές της αγαστής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, αυτοί οι συγκεκριμένοι έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια μία ολόκληρη συνέλευση 1300+ μελών του ΕΔΟΕΑΠ στις 4 Ιουλίου, που απαίτησε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Τι έκαναν; Αφού κράτησαν σε ομηρεία τον κλάδο ενάμιση χρόνο με ατέρμονες επαφές συνδικαλιστών, κυβερνητικών, εργοδοτικών εκπροσώπων, τον οδήγησαν στην ασφυξία, ώστε πολλοί υπό τα αντανακλαστικά μυωπικής οπτικής να μην βλέπουν τον ωμό εκβιασμό, εκφοβισμό, τρομοκρατία. Άλλωστε σε αυτά βασίζονται οι κάθε είδους εξουσιαστές.

Πάντως, για το γενικότερο θέμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, όλοι γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε αυτοί που πάντοτε την υποστηρίζαμε, όπως το επαναλαμβάνουμε και στην τελευταία διακήρυξή μας (από κοινού Ασύνταχτο Μέτωπο / ΕΣΗΕΜΘ και Πρωτοβουλία για την Ανατροπή / ΕΣΗΕΑ) για το πραξικοπηματικό δημοψήφισμα. Όμως την ίδια ώρα δε απεμπολούμε ένα αυτοδιοικούμενο-αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό ταμείο που δεν επιβαρύνει το δημόσιο, αλλά αντίθετα πληρώνει τα νοσήλια, υπηρεσίες κλπ. Μακάρι σαν τον ΕΔΟΕΑΠ  να γίνει και ο  ΕΟΠΠΥ. Απλώς για να τα λέμε με το όνομά τους τα πράγματα, αυτό που γίνεται -και σε αυτόν τον τομέα- λέγεται βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος σε βάρος των μικρομεσαίων τάξεων. Αντίθετα το κέρδος των μεγαλοπειχειρηματιών αυξάνεται διαρκώς και σε αντιστοίχηση με τη φτωχοποίηση (βλ. επίσημα στοιχεία της Oxfam).

Αν ένας κλάδος απεμπολήσει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα χωρίς μάχη και μάλιστα με τον πιο αναξιοπρεπή τρόπο: σερνόμενος και υποταγμένος…, δεν σημαίνει ότι ο αγώνας τελειώνει εδώ…

Μια οφειλόμενη απάντηση στη «Συσπείρωση»

Το πολύ λιβάνισμα του γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ και μέλους της Συσπείρωσης Σταύρου Καπάκου με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου μάλλον τον έχει ζαλίσει.

Υποθέτουμε πως έτσι προέκυψε η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στον Σύριζα, σύμφωνα με την οποία οι δύο εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ασύνταχτου Μετώπου στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ.

Για να σοβαρευτούμε: Πρώτον, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου δεν έγινε ψηφοφορία.

Δεύτερον, ζητήσαμε τη σύγκληση συνέλευσης προκειμένου να γίνει εκτενής ενημέρωση για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Τρίτον, επισημάναμε ότι το όποιο σχέδιο σκοντάφτει καταρχάς στην δεδομένη απροθυμία των εργοδοτών να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία, τη μη αμειβόμενη εργασία και τα ατομικά συμφωνητικά.

Τέταρτον, ακόμα κι όταν ζητήθηκε να παραστούμε στην κλήρωση για την επιλογή των ανέργων στην εφορευτική, η απάντησή μας ήταν πως δεν θα το κάνουμε, εφόσον ως παράταξη καταγγέλουμε όλη τη διαδικασία.

Οι εκπρόσωποι του Ασύνταχτου Μετώπου στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ

Βαγγέλης Σπυριδωνίδης

Κωστής Κεκελιάδης

Μία μη συναινετική απάντηση στο μνημονιακό πραξικόπημα κατάργησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Σήμερα οι συνάδελφοι καλούνται να καταγγείλουν ή να συμμετάσχουν στο μνημονιακό πραξικόπημα (άλλο ένα) που οργανώνει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με την στήριξη των αντίστοιχων (συνεργαζόμενων) πλειοψηφιών στις τέσσερις Ενώσεις που τον συγκροτούν.

Στόχος του πραξικοπήματος είναι η κατάργηση του ΕΔΟΕΑΠ καθώς αυτό που μας καλούν να ψηφίσουμε δεν έχει τίποτα από όσα έχει ο ΕΔΟΕΑΠ: αυτοδιαχείριση, παροχές, αλληλεγγύη, αυτονομία (από τους ιδιοκτήτες).

Αποφεύχθηκε κάθε συλλογική διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούσαν να αποφασίσουν τα μέλη/μέτοχοί του και υποχρεώνονται σε μία “ατομική” απόφαση.
Καταλαβαίνουμε όλοι το γιατί. Έτσι γίνονται όλα τα “πραξικοπήματα”.

Μερικές απαντήσεις στα βασικά.
Οι ανατροπές που επιχειρούνται στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ σήμερα, καταστρέφουν το επίπεδο “παροχών” και το στέλνουν χαμηλότερα ακόμα και από τον ΕΟΠΥΥ. Η ετήσια αναλογιστική μελέτη που εισάγεται σαν βασικός “κόφτης” σε κάθε δαπάνη του νέου Οργανισμού, ορίζει τι μπορεί να δαπανηθεί για υγεία, επικούριση, πρόνοια. Κάθε υπέρβασή της απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του διορισμένου εκπροσώπου των ιδιοκτητών στο Συμβούλιο… (Αν αυτό ίσχυε στο παρελθόν εκατοντάδες συνάδελφοι θα είχαν υποστεί θανάσιμες συνέπειες μέχρι σήμερα…).

Τα όρια και ο τρόπος κάλυψης των ανέργων στο “νέο” καταστατικό περιορίζονται από την αναλογιστική μελέτη και την “θέση” του εκπροσώπου των ιδιοκτητών.

Η αύξηση των εισφορών για εργαζόμενους συνταξιούχους οδηγεί αμέσως σε μειώσεις καθαρών αποδοχών και συντάξεων, πέραν του περιορισμού των παροχών υγείας.

Οι προβλεπόμενες οικονομικές πηγές του νέου ταμείου ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ότι αρκούν για τις προβλεπόμενες ανάγκες του. Πολύ περισσότερο που το νέο ταμείο θα περιλαμβάνει σχεδόν
τριπλάσιο αριθμό δικαιούχων.

Το αντίθετο, ακόμα και σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΕΣΗΕΑ έχει επιβεβαιωθεί ότι θα χρειασθούν επιπλέον πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες του…

Παρεμπιπτόντως, με την εισαγωγή του πόρου του 2% στην χρηματοδότηση του νέου ταμείου επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι χρησιμοποιήθηκε ψευδώς η τρόικα για να κρυφτεί το γεγονός ότι πίσω από την κατάργηση του αγγελιόσημου είναι η συνδιαλλαγή κυβερνήσεων διαφημιστών και ιδιοκτητών εναντίον των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Είναι φανερό πλέον ακόμα και για τους εθελοτυφλούντες, ότι η επιχειρούμενη ανατροπή του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ και η καταστροφή της ασφάλισης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, δεν
είναι τίποτα περισσότερο από άλλο ένα “χαρτί” στην διαπραγμάτευση – συνδιαλλαγή καναλαρχών – κυβέρνησης.

Ένα “χαρτί” που παίζεται με την βοήθεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που έτσι εξαγοράζει την δική της διάσωση, στο νέο σκηνικό της mediaκης διαπλοκής που συγκροτείται
μπροστά στα μάτια μας, καθημερινά…

Με αυτά τα “βασικά” στο μυαλό, ας αποφασίσει ο κάθε συνάδελφος αν θα συμμετάσχει σ’ αυτό
το μνημονιακό πραξικόπημα.

Γ. Αγγέλης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Π. Χριστοδουλίδου, μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ