Monthly Archives: Νοέμβριος 2017

Η «Μακεδονία» και τα Paradise Papers.- Στον κατάλογο των νέων αποκαλύψεων ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας, ο αδελφός του Θόδωρος, ο πρώην γενικός διευθυντής Ι. Μάτσικας, η σημερινή διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου!

Νέες αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ δίνουν στη δημοσιότητα εκατοντάδες ονόματα και εταιρίες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers του πλήθους των εξωχώριων εταιριών και δείχνουν τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους από πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μιντιάρχες σε περισσότερες των 200 χωρών –δηλ. όλη η παγκόσμια πολιτικοοικονομική κλεπτοκρατία.

Έχει ήδη δοθεί εντολή από την επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων για έλεγχο όλων των στοιχείων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα, έτσι ώστε να εντοπιστούν έκνομες ενέργειες (απόκρυψη εσόδων, αποφυγή φορολόγησης, ξέπλυμα, παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες κ.α.). Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και μεταξύ αυτών γνωστές οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, πολιτικών, όπως Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Μαρία- Εύα Γκραμπόφσκι (σύζυγος Κ. Μητσοτάκη), Βενιάδης, Διαμαντοπούλου, Ποταμιάνος, Τσάκος, Ρέστης, Στέγγος, Βγενόπουλος, Intralot (Κόκκαλης), Sciens (Ρήγας) κ.α..

Η Sciens είναι η εταιρία συμφερόντων αδελφών Ρήγα που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Ο I. Ρήγας κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής» (εφημερίδα «Μακεδονία»), ενώ μεταξύ των αναφερόμενων στα Paradise Papers περιλαμβάνονται και ο πρώην γενικός διευθυντής της εφημερίδας Ι. Μάτσικας, η σημερινή διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου, αλλά και οι ΒορειοΕλλαδικές Εκτυπώσεις (η εταιρία που στήθηκε από  τους διοικούντες την «Μακεδονία» με το νοικιασμένο πιεστήριο του «Αγγελιοφόρου»)… Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση -αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. H οποία, μετά την αλλαγή διοίκησής της, ψάχνει να βρεί τα 96 εκατ. ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα Sciens.

Tην ίδια ώρα έρχεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων από τα Paradise Papers, όπου φαίνεται ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα: το 2011 τρείς νεοσύστατες εταιρίες offshore με έδρα τα νησιά Κέϊμαν πήραν δάνεια 81.4 εκατ. ευρώ από την Proton Bank του διωκόμενου Λαυρεντιάδη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς –καραμπινάτη παρανομία. Η εταιρία που διαχειρίστηκε τις επενδύσεις αυτών των funds είναι η Hellenic Alternative Management, τη διαχείριση της οποίας είχε η Sciens με βασικό μέτοχο τον Ι. Ρήγα. Κατά τους ελεγκτές της ΤτΕ, βρέθηκαν 2.5 εκατ. να έχουν πληρωθεί ως… «μεσιτικά» σε μία άλλη υπεράκτια εταιρία στα νησιά Κέϊμαν, την Boukoleon. Εκ μέρους της Boukoleon υπέγραφε Ι. Ρήγας, ένας εκ των πέντε μετόχων της εταιρίας αυτής (επίσης ο αδελφός του, ένα στέλεχος της Sciens, ένα της Appleby Trust (τα στοιχεία της οποία διέρρευσαν μέσω των τελευταίων αποκαλύψεων) και ο… υπουργός  Οικονομικών των νησιών Κέϊμαν!

Τώρα, η νομική εκπρόσωπος του Ρήγα και διαχειρίστρια της «Μακεδονίας» Σουλοπούλου, απεργάζεται νέα σχέδια: να πτωχεύσει την εταιρία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία ας πούμε offshore (ξέρουν αυτοί) και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα σχήμα κάποιων εργαζομένων πέριξ του διευθυντή προς τους οποίους θα εκμισθώσει τον τίτλο, για να μην τον πάρει κανένας άλλος πέραν των ίδιων!!!

Ευτυχώς η πλειοψηφία των 2/3 των εργαζομένων δεν ακολουθούν αυτό το κόλπο και θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση και δικαστική-ελεγκτική διαδικασία.

Περισσότερα και αναλυτικά δέστε τους διαδικτυακούς συνδέσμους:

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80117467

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80117468

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80099220

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/82022491

Η… κατάρα της εφημερίδας Μακεδονία

Από: pressenger.gr

Από τον χρυσοποίκιλτο μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο στον Γ. Σαχπατζίδη με τις χρυσές μίζες και στους αδερφούς Ρήγα της offshore Boukoleon

Του Κωστή Κεκελιάδη

Στα ίχνη των διαδοχικών τιτλούχων του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος της «Μακεδονίας» και της «Θεσσαλονίκης» οδηγεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ειδησεογραφία των ημερών για τις offshore εταιρείες, την Proton Bank, τις καταδίκες για μίζες στα εξοπλιστικά αλλά και τις ιερές μπίζνες στην Τήνο.

Ξεκινώντας από το τέλος, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ο β’ που στις τηλεφωνικές συνομιλίες των ποινικών φίλων του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρεται ως ο «παπάς ο μεγάλος που θέλει συνέχεια μίζες» (εφημερίδα Documento, 5.11.17) ήταν από τη δεκεαετία του ’80 ο «μέντορας» της Κατερίνας Βελλίδου, της κληρονόμου της πάλαι ποτέ εκδοτικής αυτοκρατορίας της «Μακεδονίας».

Τώρα, ο «παπάς ο μεγάλος»εμπλέκεται στην υπόθεση μεταφοράς χρυσού από τα τάματα της Τήνου σε χυτήρια της Τουρκίας και σύμφωνα με τις καταγραφές του υπερ κοριού της ΕΥΠ, οι ποινικοί συνεργάτες του δηλώνουν ότι μπροστά του αισθάνονται «άγιοι».

Τότε, ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος είχε αναπτύξει στενές, «θρησκευτικού τύπου» σχέσεις με την Κατερίνα Βελλίδου, η οποία τελικά το έσκασε από τη Θεσσαλονίκη κι έκτοτε κυκλοφορεί ελεύθερη αφού πρώτα κατάφερε να ξεκοκαλίσει την οικογενειακή περιουσία και, τελικά, το 1996 να τινάξει στον αέρα το εκδοτικό συγκρότημα αφήνοντας πίσω της συντρίμμια και χρέη.

Κάτι ανάλογο, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, συμβαίνει και σήμερα στο εκδοτικό συγκρότημα, στο οποίο οι σχεδόν 70 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει κάνουν επίσχεση εργασίας από τις αρχές Οκτωβρίου.

Η επιχείρηση, που τη διαχειρίζεται η δικηγόρος Β. Σουλοπούλου (στη κεντρική φωτογραφία αριστερά, δίπλα στον μεγαλομέτοχο Γιάννη Ρήγα), τούς άφησε απλήρωτους επί 15 μήνες, οφείλει άλλους τρεις μισθούς από το 2011 και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει αποζημιώσεις στην πολύ πιθανή περίπτωση που οδηγηθεί στην πτώχευση. Το 2013, η Μακεδονία πήρε κρατική επιδότηση 10 εκατ. ευρώ για να καλύψει ισόποσα χρέη σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και σήμερα όχι μόνο δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη της άλλα έφτασε να χρωστάει 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 εκατ. στους εργαζόμενους. Τώρα, το νομικό γραφείο της κ. Σουλοπούλου προωθεί τη λύση της σύστασης κοινωνικού συνεταιρισμού, με τη διευθυντική ομάδα που έστειλε υπό τις οδηγίες της το καράβι στα βράχια, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για τη συμμετοχή στον συνεταιρισμό ζητείται από τους εργαζόμενους να εκχωρήσουν μέρος από τις οφειλές τους, προκειμένου να ενοικιάσουν τον τίτλο από τον μεγαλομέτοχο… Πρόκειται για ένα ακόμα «σχέδιο σωτηρίας», στο οποίο όμως, μετά το αρχικό μούδιασμα αντιδρούν τα 2/3 των εργαζομένων.

Ο κατά τα άλλα «άφαντος» εκδότης Γιάννης Ρήγας, μαζί με τον αδερφό του Θόδωρο εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε ένα πολυδαίδαλο σύστημα δανειοδότησης offshore εταιρειών με έδρα τα νησιά Κέιμαν από την αλήστου μνήμης Proton Bank (εφημερίδα Έθνος, 7.11.17).

Στις αρχές του 2011 η Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δανειοδοτεί με περίπου 80 εκατ. ευρώ τέσσερα funds, το νήμα της διαχείρισης των οποίων φέρεται σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδας να οδηγεί στη Sciens των αδερφών Ρήγα, ενώ μια άλλη offshore με έδρα τα Κέιμαν , η Boukoleon, που φέρεται επίσης να συνδέεται με τους εκδότες της «Μακεδονίας», πήρε αμοιβή για «μεσιτεία» 2,5 εκατ. ευρώ.

Ήταν τότε, στις αρχές του 2011 που εξαπολύθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους εργαζόμενους της εφημερίδας, με σχέδια εκ περιτροπής εργασίας, απολύσεις και ατομικά συμφωνητικά με περικοπές 30% που τα προωθούσε η διαχειρίστρια του συγκροτήματος Β. Σουλοπούλου. Έκτοτε, και μέχρι το σημερινό επώδυνο για τους εργαζόμενους τέλος, είχε στηθεί ένα σκηνικό αλλεπάλληλων καθυστερήσεων πληρωμών, διχαστικής πολιτικής, τρομοκρατίας και εκβιασμών «ή υπογράφεις ή απολύεσαι».

Το 2015, κι ενώ το εκδοτικό συγκρότημα είχε αρχίσει να καταρρέει με γρήγορους ρυθμούς κάνει ένα φαινομενικά ανεξήγητο και σύντομο πέρασμα από τη διοίκηση της εφημερίδας ο πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν (φωτογραφία επάνω). Ο τελευταίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος όταν βγήκε το βούλευμα για την υπόθεση της Proton Bank, της οποίας ήταν μέλος του δ.σ., και τον παραπέμπει να δικαστεί για το κακούργημα της απιστίας στο δημόσιο.

Αλλά και ο καταδικασμένος για άλλη υπόθεση, τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας Άκη Τζοχατζόπουλου, ο Γιώργος Σαχπατζίδης (στη φωτογραφία με αστυνομική συνοδεία και χειροπέδες) είχε περάσει στις αρχές του 2000 από τη διοίκηση του εκδοτικού συγκροτήματος. Στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των εργαζομένων της «Μακεδονίας», ο Γιώργος Σαχπατζίδης που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, είχε εκστομίσει την περίφημα ατάκα «σαν πολλούς σας βλέπω» κι έβαλε αμέσως μπροστά πρόγραμμα απολύσεων επτά εργαζομένων ανά μήνα, ένα πρόγραμμα που έμοιαζε πολύ με το τηλεοπτικό φρούτο της εποχής «big brother». Ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση που είχαν δεχτεί οι εργαζόμενοι, η αγριότητα της οποίας τους οδήγησε να συγκροτήσουν τo συνδικαλιστικό δίκτυο αλληλεγγύης από τα κάτω, την «αυτόνομη κίνηση δημοσιογράφων», και, τελικά, να την αποκρούσουν.

ΕΔΟΕΑΠ Πριν αλέκτωρ… οι «κόφτες» των ζωών μας!

Πριν καλά-καλά  επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα του πραξικοπηματικού δημοψηφίσματος που διοργάνωσαν στον ΕΔΟΕΑΠ οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές για την επιβληθείσα από την κυβέρνηση νομοθετική διάταξη (όπου προσήλθε το 60% των μελών και επιδοκίμασε το 91%, δηλ. το 55% όλων των μελών), προβάλουν πλέον απειλητικά για το οικοδόμημα του ασφαλιστικού φορέα δημοσιογράφων και υπαλλήλων τα όσα προκύπτουν από το «ναι» στην υποταγή και την εκχώρηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση κατέθεσε μεν και η βουλή ψήφισε δε την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ,  αλλά με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου να γνωστοποιεί αυτό ακριβώς που επισείαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι κάποιοι εκ της συνδικαλιστικής ηγεσίας μαζί με κυβερνητικούς, βλέπουν στο βάθος του τούνελ… ΕΟΠΠΥ. Να τι είπε ακριβώς η υπουργός: O ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών υγείας με σημαντικές αυτόνομες μονάδες υγείας. Βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας. Επομένως, αυτή ήταν πολιτική μας απόφαση».

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παπάς κατέθεσε νομοθετική τροπολογία υπέρ των καναλαρχών, με την οποία μειώνεται ο ειδικός  φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από το 20% στο 5%. Δηλ. τους έκανε δώρο το 15%. Ό,τι επιδίωκαν για να δεχθούν το 2% εισφοράς επί του τζίρου για τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ όμως θα είναι οι μόνοι εργοδότες που δεν θα καταβάλλουν εισφορά εργοδοτική όπως όλοι οι άλλοι εργοδότες στο 13.5% αλλά μόλις 8%. Κερδισμένοι πολλαπλώς.

Όμως, βγήκαν οι ενώσεις ιδιοκτητών εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών και διαδικτυακών μέσων, που όχι μόνο καταφέρονται κατά της εργοδοτικής εισφοράς του 2% επί του τζίρου, αλλά απειλούν με περικοπές κ.α. ζητώντας κι αυτοί ανταλλάγματα. Όπως ακριβώς τα επισημαίναμε τις προηγούμενες μέρες.

Την ίδια ώρα το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε να ρευστοποιήσει 5 εκατ. από τα αποθεματικά που διατηρεί στη ΤτΕ, για να πληρωθούν συντάξεις κ.α. και προφανώς να ικανοποιήσει άμεσα (γιατί όλα τα άλλα θα πάρουν χρόνο) όλους αυτούς που ενέδωσαν στους εκβιασμούς των συριζοδεξιών συνδικαλιστών στο άρμα των εργοδοτικο-κυβερνητικών επιδιώξεων και έσπευσαν να ταχθούν με το «ναι» -χωρίς καμία διάθεση για αγώνα και σε πλήρη αναντιστοιχία με τα δικαιώματα που απολάμβαναν. Τώρα πλέον ο λόγος στους κάθε λογής… «κόφτες των ζωών μας».

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Αναπάντητα ερωτήματα την ώρα που κλείνουν οι κάλπες που έστησαν κυβερνητικοί, εργοδοτικοί, γραφειοκράτες συνδικαλιστές…

Τρίτη μέρα της πραξικοπηματικής ψηφοφορίας για την έγκριση της κυβερνητικής διάταξης πετσοκόμματος –ουσιαστικά κατάργησης του υφιστάμενου ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων και υπαλλήλων ΕΔΟΕΑΠ και δεν έχουν απαντήσει σε βασικά ερωτήματα οι κάθε λογής υπερασπιστές του: κυβερνητικοί, εργοδοτικοί, γραφειοκράτες συνδικαλιστές, πρόθυμοι, μονίμως υποταγμένοι, άβουλοι, μοιραίοι, αλλά και προσφάτως… μεταμεληθέντες (τα αναγκαία διαπιστευτήρια για ένα βόλεμα, μία μικροεξουσία…):

– Η υπό ψήφιση διάταξη απαιτεί ΟΜΟΦΩΝΙΑ των μελών του δσ για το ύψος των παροχών και πολύ συγκεκριμένα για την υπέρβαση των δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι: το μέλος του δσ εκπρόσωπος  των εργοδοτών έχει βέτο και μετατρέπεται σε  καθοριστικό παράγοντα.

– Οι παροχές, νοσήλια, υπηρεσίες,  επιδόματα κλπ, θα καθορίζονται από την ετήσια αναλογιστική μελέτη. Δηλ. αν δεν φθάνουν τα έσοδα, αντί να κοιτάμε την αύξησή τους, θα αποφασίζονται ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.

– Έτσι και με τους ανέργους. Το ασφάλιστρο θα καθοριστεί από το δσ ομόφωνα, δηλ. με τη συγκατάθεση ή επιβολή του εκπροσώπου των αφεντικών και από 20 ή 40 ευρώ, μπορεί να πάει πχ 100 ή 200 ευρώ. Τότε πόσοι ΑΝΕΡΓΟΙ θα μπορούν να πληρώσουν τέτοια ποσά, θα πεταχτούν έξω, ναι ή όχι;

Όσο για τις κυβερνητικές ευθύνες, ένα μόνο να πούμε: πέρυσι στη ΔΕΘ 10 Σεπτεμβρίου ο  πρωθυπουργός έλεγε στον γγ της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη ότι δεν θα πειραχτεί το αγγελιόσημο και πέντε μέρες μετά η κυβέρνηση και ο Πετρόπουλος το έκοβαν. Άσε που δεν αποδίδουν 70 εκατ εισπραχθέντα αγγελιόσημου. Δηλ. μία «αριστερή» κυβέρνηση, που έλεγε: «βρείτε τα οι κοινωνικοί εταίροι», προκαλούσε οικονομική ασφυξία στον έναν εκ των δυο διαπραγματευόμενων κοινωνικών εταίρων και μάλιστα στον πιο αδύναμο. Μπράβο αριστεροσύνη!

Για δε τους ξεφωνημένους συνδικαλιστές της αγαστής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, αυτοί οι συγκεκριμένοι έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια μία ολόκληρη συνέλευση 1300+ μελών του ΕΔΟΕΑΠ στις 4 Ιουλίου, που απαίτησε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Τι έκαναν; Αφού κράτησαν σε ομηρεία τον κλάδο ενάμιση χρόνο με ατέρμονες επαφές συνδικαλιστών, κυβερνητικών, εργοδοτικών εκπροσώπων, τον οδήγησαν στην ασφυξία, ώστε πολλοί υπό τα αντανακλαστικά μυωπικής οπτικής να μην βλέπουν τον ωμό εκβιασμό, εκφοβισμό, τρομοκρατία. Άλλωστε σε αυτά βασίζονται οι κάθε είδους εξουσιαστές.

Πάντως, για το γενικότερο θέμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, όλοι γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε αυτοί που πάντοτε την υποστηρίζαμε, όπως το επαναλαμβάνουμε και στην τελευταία διακήρυξή μας (από κοινού Ασύνταχτο Μέτωπο / ΕΣΗΕΜΘ και Πρωτοβουλία για την Ανατροπή / ΕΣΗΕΑ) για το πραξικοπηματικό δημοψήφισμα. Όμως την ίδια ώρα δε απεμπολούμε ένα αυτοδιοικούμενο-αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό ταμείο που δεν επιβαρύνει το δημόσιο, αλλά αντίθετα πληρώνει τα νοσήλια, υπηρεσίες κλπ. Μακάρι σαν τον ΕΔΟΕΑΠ  να γίνει και ο  ΕΟΠΠΥ. Απλώς για να τα λέμε με το όνομά τους τα πράγματα, αυτό που γίνεται -και σε αυτόν τον τομέα- λέγεται βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος σε βάρος των μικρομεσαίων τάξεων. Αντίθετα το κέρδος των μεγαλοπειχειρηματιών αυξάνεται διαρκώς και σε αντιστοίχηση με τη φτωχοποίηση (βλ. επίσημα στοιχεία της Oxfam).

Αν ένας κλάδος απεμπολήσει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα χωρίς μάχη και μάλιστα με τον πιο αναξιοπρεπή τρόπο: σερνόμενος και υποταγμένος…, δεν σημαίνει ότι ο αγώνας τελειώνει εδώ…

Μια οφειλόμενη απάντηση στη «Συσπείρωση»

Το πολύ λιβάνισμα του γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ και μέλους της Συσπείρωσης Σταύρου Καπάκου με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου μάλλον τον έχει ζαλίσει.

Υποθέτουμε πως έτσι προέκυψε η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στον Σύριζα, σύμφωνα με την οποία οι δύο εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ασύνταχτου Μετώπου στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ.

Για να σοβαρευτούμε: Πρώτον, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου δεν έγινε ψηφοφορία.

Δεύτερον, ζητήσαμε τη σύγκληση συνέλευσης προκειμένου να γίνει εκτενής ενημέρωση για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Τρίτον, επισημάναμε ότι το όποιο σχέδιο σκοντάφτει καταρχάς στην δεδομένη απροθυμία των εργοδοτών να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία, τη μη αμειβόμενη εργασία και τα ατομικά συμφωνητικά.

Τέταρτον, ακόμα κι όταν ζητήθηκε να παραστούμε στην κλήρωση για την επιλογή των ανέργων στην εφορευτική, η απάντησή μας ήταν πως δεν θα το κάνουμε, εφόσον ως παράταξη καταγγέλουμε όλη τη διαδικασία.

Οι εκπρόσωποι του Ασύνταχτου Μετώπου στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ

Βαγγέλης Σπυριδωνίδης

Κωστής Κεκελιάδης

Μία μη συναινετική απάντηση στο μνημονιακό πραξικόπημα κατάργησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Σήμερα οι συνάδελφοι καλούνται να καταγγείλουν ή να συμμετάσχουν στο μνημονιακό πραξικόπημα (άλλο ένα) που οργανώνει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με την στήριξη των αντίστοιχων (συνεργαζόμενων) πλειοψηφιών στις τέσσερις Ενώσεις που τον συγκροτούν.

Στόχος του πραξικοπήματος είναι η κατάργηση του ΕΔΟΕΑΠ καθώς αυτό που μας καλούν να ψηφίσουμε δεν έχει τίποτα από όσα έχει ο ΕΔΟΕΑΠ: αυτοδιαχείριση, παροχές, αλληλεγγύη, αυτονομία (από τους ιδιοκτήτες).

Αποφεύχθηκε κάθε συλλογική διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούσαν να αποφασίσουν τα μέλη/μέτοχοί του και υποχρεώνονται σε μία “ατομική” απόφαση.
Καταλαβαίνουμε όλοι το γιατί. Έτσι γίνονται όλα τα “πραξικοπήματα”.

Μερικές απαντήσεις στα βασικά.
Οι ανατροπές που επιχειρούνται στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ σήμερα, καταστρέφουν το επίπεδο “παροχών” και το στέλνουν χαμηλότερα ακόμα και από τον ΕΟΠΥΥ. Η ετήσια αναλογιστική μελέτη που εισάγεται σαν βασικός “κόφτης” σε κάθε δαπάνη του νέου Οργανισμού, ορίζει τι μπορεί να δαπανηθεί για υγεία, επικούριση, πρόνοια. Κάθε υπέρβασή της απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του διορισμένου εκπροσώπου των ιδιοκτητών στο Συμβούλιο… (Αν αυτό ίσχυε στο παρελθόν εκατοντάδες συνάδελφοι θα είχαν υποστεί θανάσιμες συνέπειες μέχρι σήμερα…).

Τα όρια και ο τρόπος κάλυψης των ανέργων στο “νέο” καταστατικό περιορίζονται από την αναλογιστική μελέτη και την “θέση” του εκπροσώπου των ιδιοκτητών.

Η αύξηση των εισφορών για εργαζόμενους συνταξιούχους οδηγεί αμέσως σε μειώσεις καθαρών αποδοχών και συντάξεων, πέραν του περιορισμού των παροχών υγείας.

Οι προβλεπόμενες οικονομικές πηγές του νέου ταμείου ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ότι αρκούν για τις προβλεπόμενες ανάγκες του. Πολύ περισσότερο που το νέο ταμείο θα περιλαμβάνει σχεδόν
τριπλάσιο αριθμό δικαιούχων.

Το αντίθετο, ακόμα και σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΕΣΗΕΑ έχει επιβεβαιωθεί ότι θα χρειασθούν επιπλέον πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες του…

Παρεμπιπτόντως, με την εισαγωγή του πόρου του 2% στην χρηματοδότηση του νέου ταμείου επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι χρησιμοποιήθηκε ψευδώς η τρόικα για να κρυφτεί το γεγονός ότι πίσω από την κατάργηση του αγγελιόσημου είναι η συνδιαλλαγή κυβερνήσεων διαφημιστών και ιδιοκτητών εναντίον των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Είναι φανερό πλέον ακόμα και για τους εθελοτυφλούντες, ότι η επιχειρούμενη ανατροπή του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ και η καταστροφή της ασφάλισης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, δεν
είναι τίποτα περισσότερο από άλλο ένα “χαρτί” στην διαπραγμάτευση – συνδιαλλαγή καναλαρχών – κυβέρνησης.

Ένα “χαρτί” που παίζεται με την βοήθεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που έτσι εξαγοράζει την δική της διάσωση, στο νέο σκηνικό της mediaκης διαπλοκής που συγκροτείται
μπροστά στα μάτια μας, καθημερινά…

Με αυτά τα “βασικά” στο μυαλό, ας αποφασίσει ο κάθε συνάδελφος αν θα συμμετάσχει σ’ αυτό
το μνημονιακό πραξικόπημα.

Γ. Αγγέλης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Π. Χριστοδουλίδου, μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

ΕΔΟΕΑΠ – «Πραξικόπημα» και φαινόμενα νεο-φρανκισμού

Μία -πέρα από κάθε φαντασία- αντιδημοκρατική παγκόσμια πρωτοτυπία για μια φαστ-τρακ αλλαγή του καταστατικού στον… «αυτοδιοίκητο» κατά τα άλλα ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να κάτσουν οι «ρυθμίσεις» μιας κυβέρνησης που παραδέχεται δημοσίως ότι τελεί υπό την «επιτήρηση» των «δανειστών», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Χωρίς να προηγηθεί καμία γενική συνέλευση των μετόχων του υπό κατάργηση οργανισμού και χωρίς να είναι γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της όποιας κυβερνητικής «νομοθετικής ρύθμισης», οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι ασφαλισμένοι καλούνται να πατήσουν τη σκανδάλη στον κρόταφό τους με μία εκβιαστική τριήμερη διαδικασία «δημοψηφίσματος» μετά το πέρας της οποίας, είτε ψηφίσουν «ναι» είτε ψηφίσουν «όχι», θα βγουν χαμένοι από χέρι. Οι λόγοι είναι γνωστοί και έχουν αναλυθεί με διεξοδικό τρόπο τα τελευταία 24ωρα.

Όμως, πέρα από το προφανές της εκδήλωσης αυτού του ιδιότυπου πραξικοπήματος και στο περιθώριο αυτής της ανταλλαγής των επιχειρημάτων όλων των πλευρών, άρχισαν να εμφανίζονται φαινόμενα νεο-φρανκισμού που λόγω και της επικαιρότητας του «καταλανικού ζητήματος», προκαλούν ανατριχίλα. «Αναρχοφάγοι» στρατηγοί, ΕΠΕΝίτες και αντικομμουνιστές – αντιαριστεροί πρωθυπουργοί και μεγαλοστελέχη κομμάτων, πέρασαν αρκετοί από τη χώρα. Άλλωστε, ορισμένοι από δαύτους θέλουν να ξαναβρεθούν στο «τιμόνι» της χώρας…

Αλλά εν έτη 2017 να μας προκύψουν νεόκοποι υπερασπιστές του έργου της «αριστερής» κυβέρνησης με φρασεολογία που παραπέμπει σε αυτή τη ανατριχιαστική παράδοση, δεν το περίμεναν, ίσως, αρκετοί. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τη συστηματική επίθεση σε ανθρώπους και συνδικαλιστικά σχήματα που επιχειρούν να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν με επιχειρήματα το σημερινό πραξικοπηματικό εκβιαστικό σκηνικό; Η αντικατάσταση της όποιας κριτικής με χαρακτηρισμούς του τύπου «σταλινοαναρχοτροτσκιστές»(!) όχι μόνο δεν υπηρετεί την «ενημέρωση» και «τη δημοκρατία», αλλά τους βυθίζει όλο και περισσότερο στην τρύπα της ακροδεξιάς ρητορείας, των φοβικών συνδρόμων και του συντηρητικού οπισθοδρομισμού και το μόνο που καταφέρνει είναι να ανοίγει τον δρόμο σε εκείνες τις δυνάμεις που ονειρεύονται την… ανάσταση του στρατηγού Φράνκο.

Κρίμα για τους ανθρώπους που κάποια στιγμή πορεύτηκαν σε δρόμους φωτεινούς, να προσγειώνονται ανώμαλα στο σκοτεινό έδαφος της εκάστοτε «εφικτής» φιλο- (ή δήθεν αντι-) κυβερνητικής πολιτικής και… συστημικής προοπτικής που διαλύει ταμεία, περίθαλψη, ζωές…

Δεν σώζουν τον ΕΔΟΕΑΠ, τον καταστρέφουν! Όχι στο νέο πραξικόπημα. Αποχή από το δημοψήφισμα-οπερέτα. Γενική συνέλευση τώρα! Υπάρχει και άλλος δρόμος.

Ανακοίνωση για τον ΕΔΟΕΑΠ από την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή  (FinancialCrimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι) / ΕΣΗΕΑ και το Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων/ ΕΣΗΕΜ-Θ: 

Δεν σώζουν τον ΕΔΟΕΑΠ, τον καταστρέφουν!

Όχι στο νέο πραξικόπημα

Αποχή από το δημοψήφισμα-οπερέτα

Γενική συνέλευση τώρα!

Υπάρχει και άλλος δρόμος

Με ένα ακόμη πραξικόπημα, οι εργοδοτικές-κυβερνητικές πλειοψηφίες των ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και της ΕΠΗΕΘ επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στο Ταμείο μας. Σπεύδουν να ολοκληρώσουν το σχέδιο που υπηρετούν εξαρχής, κοροϊδεύοντας τους ασφαλισμένους συναδέλφους.

Ενώ η κυβέρνηση προκάλεσε την οικονομική ασφυξία του Ταμείου με την κατάργηση του αγγελιόσημου, που το πρόσφερε δώρο στους εργοδότες, αυτοί μας έσυραν επί ενάμιση χρόνο σε ατέρμονα παζάρια κορυφών. Έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη συντριπτική απόφαση της γενικής συνέλευσης για κινητοποιήσεις διαρκείας. Οδήγησαν τον κλάδο σε ομηρεία και τον ΕΔΟΕΑΠ σε οικονομικό αδιέξοδο.

Εργοδότες, συνδικαλιστική γραφειοκρατία και κυβέρνηση, σε αγαστή σύμπνοια, προχωρούν τώρα στην τελευταία πράξη του δράματος. Μαζί τους και η τρόικα, η οποία επιχαίρει επειδή βρέθηκαν άλλοι «πρόθυμοι» να κάνουν τη βρόμικη δουλειά, χωρίς να λερώσει η ίδια τα χέρια της και σε αυτό το θέμα.

Αν τους περάσει, θα σβήσουν μισό αιώνα ιστορίας και προσφοράς αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας και επικουρικών συντάξεων μέσα σε τρεις ημέρες, με ένα δημοψήφισμα-οπερέτα. Γιατί αυτό που ονομάζουν «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ» δεν είναι παρά ένα κουφάρι που θα φοράει τη φανέλα του ΕΔΟΕΑΠ – μέχρι να του την βγάλουν και αυτή.

Είναι η ώρα να αντισταθούμε, να επιλέξουμε τον αγώνα, τη ρήξη και την ανατροπή και όχι την ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό, τον ατομισμό. Γιατί αυτή είναι μια μεγάλη, ιστορική στιγμή για τον κλάδο και όλοι θα κριθούμε όταν τεθεί το ερώτημα «και εσύ τι έκανες και με ποιους πήγες στον πόλεμο;».

Να, λοιπόν, τι προβλέπει το σχέδιο που μας φέρνουν εκβιαστικά και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, για να είμαστε καθαροί:

 1. Οι παροχές υπολογίζονται με βάση τους νόμους της αγοράς (κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ανταποδοτικότητα, αντί της αναδιανομής και της αλληλεγγύης) και μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση (ετήσιες αναλογιστικές μελέτες), προφανώς προς τα κάτω. Έτσι, πρακτικά, σε λίγο καιρό είναι πιθανό να υπολείπονται ακόμη και εκείνων του ΕΟΠΥΥ.
 2. Δίνεται δικαίωμα βέτο στους εργοδότες (απαιτείται ομοφωνία για υπέρβαση προϋπολογισμού), δηλαδή αυτούς που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχουν κλέψει εκατομμύρια ευρώ εισφορών, φέροντας έτσι μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση.
 3. Θεσπίζεται ουσιαστικά αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες και προαναγγέλλονται έτσι – εκτός από την περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών – απολύσεις μόνιμου προσωπικού, διοικητικών, υγειονομικών και γιατρών, καθώς και μειώσεις μισθών.
 4. Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων (συνολικά στο 7% επί των αποδοχών), οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με 5%, ενώ οι εισφορές των εργοδοτών διαμορφώνονται στο 8% και παραμένουν έτσι πιο χαμηλά από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ.
 5. Δεν προβλέπεται σαφώς και δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των ανέργων συναδέλφων μας, ούτε όμως και εκείνων που εργάζονται με μπλοκάκια, ενώ αποκλείονται και σημαντικές κατηγορίες συνταξιούχων – δηλαδή, μένει εκτός ένα μεγάλο μέρος του κλάδου, με βάση και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
 6. Δικαίωμα στο εφάπαξ προβλέπεται μόνο για όσους είναι ασφαλισμένοι μέχρι την ψήφιση του νόμου, οι οποίοι υπάγονται από εκεί και πέρα στις λεγόμενες «ατομικές μερίδες». Τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ παύουν να είναι «μέτοχοι». Για τους υπόλοιπους δεν γίνεται καμία αναφορά στη συγκεκριμένη παροχή.
 7. Η εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών έχει υπολογιστεί πρόχειρα και χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση για το πόσο θα αποδίδει, ενώ σε κάθε περίπτωση υπολείπεται σημαντικά του παλιού αγγελιοσήμου και δεν είναι σε θέση να καλύψει την μαύρη τρύπα που υπάρχει.
 8. Οι όποιες αναλογιστικές μελέτες έχουν γίνει αφορούσαν εισφορές και μισθούς προηγούμενης εποχής, που σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, οπότε η αυθαιρεσία είναι νόμος. Καθώς δε τα μπλοκάκια μένουν εκτός ΕΔΟΕΑΠ, οι εργοδότες θα δελεαστούν να επεκτείνουν τη χρήση τους, ώστε να πληρώνουν μηδαμινές εισφορές.
 9. Εγκαταλείπεται πρακτικά κάθε διεκδίκησή μας για τα χαμένα, μέσω PSI και εισφοροκλοπής-εισφοροδιαφυγής, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει δείξει και η έρευνα της Prudential. Παράλληλα, αθωώνονται όσοι υπήρξαν συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα.
 10. Διαρρηγνύεται κάθε σχέση του Ταμείου με τις Ενώσεις που το ίδρυσαν, οδηγώντας τις σε περαιτέρω αποδυνάμωση και πορεία αποσύνθεσης. Εκδότες και καναλάρχες θα αποφασίζουν πλέον για όλα απευθείας.
 11. Δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα και η πάγια διεκδίκησή μας για αποσύνδεση της ασφάλισης από την εγγραφή στις Ενώσεις, που είχαν στόχο την εξασφάλιση αναβαθμισμένης ασφάλισης και περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, χωρίς προαπαιτούμενα. Αντιθέτως, η νομοθετική ρύθμιση όχι απλώς κουτσουρεύει τα δικαιώματα όλων αλλά, επιπλέον, αποκλείει ανέργους, μπλοκάκηδες και μέρος των συνταξιούχων.

Ιδού και τι προτείνουμε, πιστοί στις απόψεις που έχουμε προβάλλει μαχητικά και ασυμβίβαστα τόσα χρόνια, εντός και εκτός ΔΣ:

 • Υπαγωγή στον ΕΔΟΕΑΠ όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στον κλάδο, είτε με μισθολόγιο είτε με μπλοκάκι, καθώς και του συνόλου των ανέργων και των συνταξιούχων, που πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές υγείας.
 • Καμία αύξηση στο ποσοστό των εισφορών που αντιστοιχεί στους εργαζόμενους.
 • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με μισθούς που θα επιτρέπουν στον καθένα να ζει αξιοπρεπώς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες – έτσι ώστε να αυξηθούν αναλογικά και οι εισφορές προς τον ΕΔΟΕΑΠ.
 • Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΔΟΕΑΠ από εργοδότες και κράτος, που φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, μετά τη ληστεία των αποθεματικών του και τον Αρμαγεδδώνα που έπληξε τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς.
 • Άμεση δήμευση και πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων όσων εργοδοτών αποδεδειγμένα χρωστούν εισφορές από προηγούμενα χρόνια.
 • Καθολικό και δημόσιο σύστημα υγείας και συνταξιοδότησης, για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλο τον λαό.
 • Υπερασπιζόμαστε τον ΕΔΟΕΑΠ ως πρότυπο ασφαλιστικής κάλυψης, που πρέπει να διεκδικηθεί και να εξασφαλισθεί για κάθε εργαζόμενο. Δεν θέλουμε ένα Ταμείο για λίγους και εκλεκτούς, για τους προνομιούχους των ΜΜΕ, όταν άλλοι στενάζουν.
 • Συγκρότηση ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού συνδικάτου για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, χωρίς τους εργοδότες.

Γιατί εμείς δεν αγωνιζόμαστε για να χωριστούμε από την κοινωνία, αγωνιζόμαστε για να ενωθούμε μαζί της και να την ενώσουμε, απέναντι σε όλους αυτούς που την πληγώνουν και μας σκοτώνουν.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τις πλειοψηφίες των ΔΣ, καθώς ο μοναδικός λόγος που αρνούνται τη συνέλευση και παραβιάζουν κατάφωρα το καταστατικό και κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας είναι γιατί φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν και θα εκτεθούν δημοσίως, ενώ τώρα ανέξοδα τολμάνε και ισχυρίζονται ότι δήθεν σώζουν τον ΕΔΟΕΑΠ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να νομιμοποιήσουμε το νέο πραξικόπημα σε βάρος του Ταμείου, του κλάδου και των δικαιωμάτων μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους να απέχουν από το δημοψήφισμα-οπερέτα που οργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα και να μην υποκύψουν στο ψευτοδίλημμα «ή ψηφίζεις ή πεθαίνει ο ΕΔΟΕΑΠ».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διεξαγωγή γενικής συνέλευσης, με βάση το καταστατικό του οργανισμού, για να κατατεθούν και να συζητηθούν ανοιχτά όλες οι προτάσεις και στη συνέχεια να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε.

ΟΧΙ στη φίμωση του κλάδου, στο νέο πλήγμα στην ενημέρωση, στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

 • Πρωτοβουλία για την Ανατροπή / ΕΣΗΕΑ (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι) / ΕΣΗΕΑ 
 • Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων / ΕΣΗΕΜ-Θ

2 Νοεμβρίου 2017