Monthly Archives: Αύγουστος 2017

Πανελλαδική συγκέντρωση του κινήματος ενάντια τους πλειστηριασμούς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης την Πέμπτη 31/8.

Από τη σημερινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη των συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς από: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Αγρίνιο, Λαμία, Πέλλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Γιάννενα, Πρέβεζα, Λάρισα, Ναύπλιο, Πάτρα κ.α.. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επιστολή προς τα σωματεία της πόλης

Συνάδελφοι/ισσες, 

Ανάμεσα στα άλλα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου προβλέπεται και η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε τράπεζες και κράτος να μπορούν πιο εύκολα και γρήγορα να αρπάζουν τη λαϊκή κατοικία και περιουσία. Με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι καθορίζεται η διαδικασία και επιδιώκεται η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το Σεπτέμβρη του 2017. Την ίδια στιγμή και παρά τις (από τον Οκτώβρη του 2016) σχετικές «δεσμεύσεις» του πρωθυπουργού στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν προώθησε καμιά απολύτως νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, αφήνοντάς την βορά στις αρπακτικές διαθέσεις των τραπεζών, για να ακολουθήσει και σ’ αυτόν τον τομέα τις επιταγές Ε.Ε. και κεφαλαίου.

 Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που συγκροτείται από συνελεύσεις γειτονιάς, Σωματεία/Συλλόγους εργαζόμενων, συνταξιούχων και φοιτητών, κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες και επιτροπές αγώνα της πόλης και που με επιτυχία δίνει εδώ και μεγάλο διάστημα στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης τη μάχη ενάντια στους πλειστηριασμούς, τώρα κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σε συνεργασία με ανάλογες Πρωτοβουλίες απ’ όλη τη χώρα οργανώνουμε την Πέμπτη 31 Αυγούστου πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αιτήματα:

-την κατάργηση του νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και

-τη θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου πραγματικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με την καθιέρωση, μεταξύ άλλων αναγκαίων μέτρων, του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας και τη διαγραφή των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία.

Με δεδομένη τη σημασία των κυβερνητικών μέτρων για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα και την αναγκαιότητα του αγώνα για την ανατροπή τους, ζητάμε:

-τη συμβολή και στήριξη του Σωματείου σας με κάλεσμα στα μέλη σας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση (αναχώρηση από Θεσ/νίκη την Πέμπτη 31/8, 7π.μ., άγαλμα Βενιζέλου-Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6972310995 και 6978286554)

-τη οικονομική ενίσχυση του αγώνα μας για την κάλυψη των εξόδων προπαγάνδισης (αφίσες, πανό κ.ά.) και μετάβασης των διαδηλωτών στην Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932913799 (Ηλίας Σ.) και 6972024905 (Χριστίνα Σ.)

e-mail: syntonsyllog@gmail.com

syntonsyllogthes.blogspot.gr

ΕΔΟΕΑΠ Εργοδότες, κυβέρνηση και γραφειοκράτες συνδικαλιστές συνένοχοι στη «ληστεία μετά φόνου», οδηγούν σε… επαγγελματικό ταμείο!

Οι δεξιοσυριζέοι του νέου προεδρείου της ΕΣΗΕΑ (πρόεδρος Αντωνιάδου, γγ Καπάκος) έχουν αναλάβει εργολαβικά να φέρουν σε πέρας το έργο της… ευθυγράμμισης με τις μνημονιακές απαιτήσεις στο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αποτελεί φορέα υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης – ένα αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο για υγεία, πρόνοια, επικούρηση και καταστατικά κατοχυρωμένο τον χαρακτήρα αλληλεγγύης στους ασφαλισμένους του.

Αφού οι διαχειριστές των συνδικαλιστικών πραγμάτων αναλώθηκαν ενάμιση χρόνο σε ατέρμονες επαφές και συναντήσεις με τους εργοδότες, με μία κυβέρνηση υπεύθυνη της οικονομικής ασφυξίας και της κατάντιας του οργανισμού, τώρα το νέο ηγετικό δίδυμο (και τι συνδυασμός ε;!) έκανε πέρα τους μέχρι τώρα διαχειριστές των διαπραγματεύσεων (πρόεδροι ενώσεων και ομοσπονδίας) και ανέλαβε να επιταχύνει τις διαδικασίες, προχωρώντας σε κατ’ ιδίαν επαφές με τους εργοδότες ξεχωριστά. Μάλιστα Αυγουστιάτικα, χωρίς καν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να λάβει γνώση, παρά μόνο εκ των υστέρων και μετά από διαμαρτυρίες των υπόλοιπων μελών του δσ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στην πορεία ως απάντηση στις θέσεις του Κυριακόπουλου των καναλαρχών για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ-ακραιφνές επαγγελματικό ταμείο με έλεγχό του από τους ίδιους, εμφανίστηκαν οι 10+1 προτάσεις Καπάκου (τρόπος ειπείν…), ενώ αμέσως περάσαμε στην μετεξελιγμένη «πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ» -τίνος άραγε, αφού στην τριμερή κανένας άλλος δεν γνώριζε για το περιεχόμενό της;. Αυτή η… κεκαλυμμένη εξειδίκευση των θέσεων Κυριακόπουλου, βαφτίστηκε πρόταση του κλάδου!…

Ανατροπή του χαρακτήρα και της διοίκησής του

Μεταξύ των χαρακτηριστικών του αλλαγών, περιλαμβάνεται η ανατροπή του χαρακτήρα του, του τρόπου διοίκησης με έλεγχό του-βέτο των εργοδοτών, του τρόπου παροχής υπηρεσιών με δραστική μείωση αυτών, αφού θα ακολουθούνται οι αναλογιστικές κλπ, καθώς και του τρόπου διαχείρισης πλεονασμάτων αναγνωρίζοντας μόνο επενδυτική προοπτική, ενώ κυρίαρχος θα είναι ο ρόλος του μάνατζερ. Πρώτα θύματα θα είναι οι άνεργοι, αφού προτείνεται θέσπιση ασφάλιστρου, το οποίο φυσικά αν αδυνατεί να πληρώσει ο ασφαλισμένος θα… διαγράφεται. Ενώ ακολουθούν οι συνταξιούχοι, αφού αναφέρεται ο διαχωρισμός των πόρων για την επικούρηση ώστε στη συνέχεια να αποκοπεί από το ταμείο. Ένα ξεκάθαρο επαγγελματικό ταμείο, όπως κι αν το ονοματίσουν.

Η ΕΣΗΕΑ ουδέποτε συζήτησε και αποφάσισε σχετικά, παρά μόνο πραξικοπηματικά παρουσιάζεται ως απόφαση, με εκτενείς τις καταγγελίες των άλλων πέντε παρατάξεων. Η ΕΣΗΕΜΘ,  η ΕΠΗΕΑ και η ΕΠΗΕΘ μάλλον βρίσκονται υπό την θερινή ραστώνη ακόμη. Σήμερα οι πρόεδροι των 4 ενώσεων μεταβαίνουν προσκληθέντες στον ΕΔΟΕΑΠ, μεταφέροντες τι; Κι αύριο συνεδριάζει η ΠΟΕΣΥ, η οποία τέθηκε στην άκρη σε αυτή τη φάση. Όλα εν κρυπτώ και με τις προτάσεις να πηγαινοέρχονται, χωρίς τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ  και των ενώσεων να γνωρίζουν τίποτε σχετικά!

Οι εργοδότες επιβάλουν

Ξαφνικά -κι αυτό από τα διαδικτυακά μέσα- πληροφορούμαστε την τελικά πρόταση των καναλαρχών, η οποία κινείται στο πλαίσιο των προηγούμενων θέσεων του ίδιου εργοδοτικού εκπροσώπου. Προφανώς για να κάνουν… ελκυστικότερη τη συζήτηση της πρότασης Καπάκου: «προσεχώς… επαγγελματικό ταμείο». Οι εργοδότες, πέραν του 4% του τζίρου των επιχειρήσεων που δίνουν, ζητάνε πλέον 8% ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων και 6% των εργοδοτών, μαζί με φοροαπαλλαγές, συνδιοίκηση,  βέτο των εργοδοτών, λειτουργία του ταμείου με μάνατζερ, αναλογιστικές και βιωσιμότητας, δηλ. περικοπές κλπ.

Σιγή ιχθύος για κινητοποιήσεις

Όλα αυτά γίνονται μακριά από τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους που αγωνιούν για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ και  που θέλουν να το οδηγήσουν κάποιοι και να το παραδώσουν βορά στα σχέδια των μεγαλοασφαλιστικών συμφερόντων. Η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ αρχές Ιουλίου αποφάσισε συντριπτικά και έδωσε σαφή εντολή στις ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Μόνο που οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δεν λένε να ακούσουν τα ίδια τα μέλη των σωματείων τους –προφανώς γιατί ξέρουν τι θα ακούσουν… Με όλα αυτά πλησιάζει και ο Σεπτέμβριος, οπότε τελειώνουν και τα χρήματα του δανείου. Αυτού που επέβαλαν οι κυβερνητικοί, ενώ την ίδια ώρα οφείλονται δεκαπλάσια από το εισπραχθέν αγγελιόσημο. Οποία ληστεία μετά φόνου!

Η «Μακεδονία» επανακυκλοφόρησε σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν πήραν τίποτε, ο τραγέλαφος συνεχίζεται!

Τα τραγελαφικά στην εφημερίδα «Μακεδονία» δεν λένε να τελειώσουν και σήμερα Τρίτη αυτή επανακυκλοφόρησε μετά από μία βδομάδα… αγρανάπαυσης ή όπως άλλως μπορεί να ονοματιστεί η αναστολή της κυκλοφορίας, όπως αναγγέλθηκε προ ημερών από τον διευθυντή της εφημερίδας αλλά όχι την επιχείρηση.

Αν και ο ίδιος στο κύριο άρθρο του σημερινού φύλλου αναφέρεται σε κακεντρεχείς και χαιρέκακους που κυκλοφορούν τα περί κλεισίματος και αναστολή λειτουργίας. Λες και ξεχάστηκε η σχετική ανάρτησή του στο fb, η οποία είχε συνοδευτεί με μία φωτό του με φουσκωτό φλαμίγκο στη θάλασσα. Μάλλον αυτό… γρήγορα ξεφούσκωσε!

Μία είπαν γιατί έκαναν απεργία οι τεχνικοί του πιεστηρίου, την άλλη γιατί δεν υπήρχε χαρτί, ενώ υπονοούσαν τον ωμό εκβιασμό στους εργαζόμενους να δεχθούν δυσμενέστερους εργασιακούς όρους, να επιτευχθεί κούρεμα στα οφειλόμενα, να δεχθούν την ένταξη στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα (το οποίο ο διευθυντής είπε ότι τώρα… εγκαταλείφθηκε!), να επιτευχθούν συμφωνίες με παλιούς και νέους, ντόπιους και Αθηναίους εκδότες ώστε να τυπώνονται τα φύλλα τους στο πιεστήριο του Κιλκίς, να-να-να…

Η εφημερίδα σήμερα κυκλοφόρησε μεν στα περίπτερα, αλλά το μέλλον ή καλύτερο το παρόν κάθε άλλο παρά πιο καθαρό είναι από το σκηνικό της περασμένης βδομάδας. Στους εργαζόμενους οφείλονται τα τελευταία 14 μηνιάτικα, ενώ εβδομαδιαίως τους καταβάλλεται ένα… κατοστάρικο. Στη χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο διευθυντής της εφημερίδας δεν είπε τίποτε για το πότε θα γίνουν πληρωμές κλπ, παρά μόνο υπομονή, να δούμε, να κρίνουμε και προφανώς να φανεί προς τα πού πάνε τα επιχειρούμενα από διοίκηση για αγοραπωλησία του συγκροτήματος ή… ανατροπής της ώστε να ανοίξει ο δρόμος για άλλες λύσεις υφαρπαγής της εφημερίδας.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι κι αυτό που ζητάνει είναι οφειλόμενα, θέσεις εργασίας και διασφάλιση της μισθοδοσίας. Όχι κουρέματα και φαλκίδευση των δικαιωμάτων τους, προς όποιου τρίτου όφελος. ‘Οσο για τις συνδικαλιστικές ενώσεις, επιδεικνύουν ακόμη μιά φορά αξιοσημείωτη… καρτερικότητα.

Οργή των εργαζομένων για το λοκ-άουτ της «Μακεδονίας».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Η οργή των εργαζομένων για το άτυπο εργοδοτικό λοκ-άουτ στην εφημερίδα «Μακεδονία» ξεχείλισε στην κοινή εργασιακή συνέλευση δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών που έγινε σήμερα Τετάρτη στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Δημοσιογράφοι, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, είχαν πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία την Κυριακή και τη Δευτέρα διεκδικώντας οφειλόμενα 13 μηνών ενώ οι τεχνικοί είχαν απεργήσει και την Παρασκευή με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί το κυριακάτικο φύλλο. Ως απάντηση η εργοδοσία ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας ως τις 21 Αυγούστου ενώ οι εργαζόμενοι έμαθαν προφορικά, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, ότι μέχρι τότε παίρνουν αναγκαστική άδεια. 

Η εκπρόσωπος της εργοδοσίας, Βίκυ Σουλοπούλου, διαμήνυσε στα προεδρεία των Ενώσεων ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει ή όχι η έκδοση της εφημερίδας κι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από συμφωνίες που θα κάνει με εκδότες, ώστε οι εφημερίδες τους να τυπώνονται ή να συνεχίσουν να τυπώνονται στο πιεστήριο (μισθωμένο από την πτωχευμένη εταιρεία του “Αγγελιοφόρου” και διαχείρισή του από την εταιρεία-σύμπραξη των δυο εφημερίδων, που τώρα ελέγχει η “Μακεδονία”). 

Κοινή διαπίστωση όλων όσων έλαβαν το λόγο στη σημερινή συνέλευση ήταν οι ξεκάθαρες και αποκλειστικές ευθύνες της εργοδοσίας, η αναξιοπιστία και η ασυνέπεια της οποίας συνεχίζονται με γεωμετρική πρόοδο, δυστυχώς και με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους. Σε μία περίοδο αναδιανομής-ανακατανομής της εξουσίας στο χώρο του Τύπου, αλλά σε θολό και δύσκολο τοπίο, η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να βάλλουν ΞΑΝΑ…πλάτη. Χωρίς, όμως, η ίδια να ικανοποιήσει ένα, έστω ένα εκ των δίκαιων αιτημάτων τους. Κερδίζει χρόνο για τα άγνωστα ακόμα, σχέδια, δικά της και του Ρήγα, εκμεταλλευόμενη την δικαιολογημένη αγωνία, αβεβαιότητα των ήδη καθημαγμένων συναδέλφων.

Στην κοινή εργασιακή συνέλευση των εργαζομένων προτάθηκαν δυναμικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, που θα εξεταστούν και θα καθοριστούν ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ θα ακολουθήσει και νέα εργασιακή συνέλευση το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς και κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των τριών Ενώσεων.

Μετά την εργασιακή συνέλευση εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: 

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ, μετά από την κοινή εργασιακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, καταγγέλλουν την απόφαση της εργοδοσίας της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ να μην εκδώσει την ιστορική εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αυτήν την εβδομάδα.

Εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους αφενός για τον λόγο που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, αφετέρου για το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν εγγράφως οι εργαζόμενοι για την απόφαση αυτή, σε μια περίοδο μάλιστα που τους οφείλονται δεδουλευμένα άνω των δώδεκα μηνών,  γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ καλούν την εργοδοσία να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι και του αναγνωστικού κοινού της ιστορικής αυτής εφημερίδας, το οποίο ούτε καν ενημέρωσε για την απόφαση αυτή. Επίσης, γνωστοποιούν ότι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να διασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των μελών τους».

Εργοδοτικό λοκ-άουτ στη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Ανέστειλαν… προσωρινά (;) την έκδοση της εφημερίδας, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων!

Σε μια ακόμη τρομοκρατική κίνησή της κατά των εργαζομένων της «Μακεδονίας» οι οποίοι απεργούν για τα οφειλόμενα 13 μηνών, η εργοδοσία ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν την εργοδοτική αυτή κίνηση μέσω ανάρτησης στο… facebook του διευθυντή της εφημερίδας Μ. Αλεξανδρίδη και μάλιστα το Σαββατόβραδο του Δεκαπενταύγουστου!

Μια κίνηση που αμέσως ερμηνεύτηκε από εργαζόμενους (όσοι πρόλαβαν να την πληροφορηθούν) ως μια ακόμη εκβιαστική ενέργεια των διοικούντων της εφημερίδας, οι οποίοι, αφού επέβαλαν το ληστρικό εργασιακό  καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και χρηματοδοτήθηκαν αδρά από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενέταξαν την επιχείρηση στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αλλά άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Κι όχι μόνο αυτό, αφού το τελευταίο δίμηνο επιδίωξαν λυσσαλέα τη συγκατάθεση των εργαζομένων στην ένταξη της επιχείρησης στο ακόμη δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, οι οποίοι και αντιτάχθηκαν. Προφανώς τα αφεντικά του άλλοτε κραταιού συγκροτήματος προβαίνουν σε έναν ακόμη στυγνό εκβιασμό, ώστε οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν τη νέα σφαγή τους (κούρεμα 50% στα οφειλόμενα, νέες ατομικές συμβάσεις με -30%, καμία διασφάλιση της μισθοδοσίας κ.ά).

Οι τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών), είχαν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα διεκδικώντας τα οφειλόμενα δεκατρία μηνιάτικα, ενώ η ένωση τεχνικών απήργησε και την Παρασκευή, με συνέπεια να μην εκδοθεί το κυριακάτικο φύλλο.

Ο διευθυντής της εφημερίδας κλήθηκε από την διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου (εκπροσωπούσα τον μεγαλομέτοχο Τζον Ρήγα), η οποία του γνωστοποίησε την αναστολή έκδοσης του φύλλου έως την 21η Αυγούστου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι προθέσεις της για τη συνέχεια. Όπως τουλάχιστον αναφέρει στην ανάρτησή του μετά σχετικής φωτογραφίας… με ένα φουσκωτό ροζ φλαμίγκο, προτρέποντας για… πλεύσεις και «παιχνίδια με τα κουβαδάκια μας στην άμμο»!

10ήμερο αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.