Monthly Archives: Μάρτιος 2017

ΕΔΟΕΑΠ: Συνεχίζουμε τον αγώνα

EDOEAP

Συνεχίζουμε τον αγώνα 

-για τον αυτοδιαχειριζόμενο ΕΔΟΕΑΠ 

-για να ματαιώσουμε τα σχέδια κυβέρνησης κι εργοδοτών

 

Μία ακόμη εκλογική μάχη δόθηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΜΘ για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα όργανα του ταμείου μας ΕΔΟΕΑΠ, αν και ψήφισαν μόνο 198 από τα 840 μέλη (άλλο ένα κατόρθωμα του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ, που απαιτεί καταβολή ετήσιας συνδρομής 75 ευρώ για να ψηφίσει κάποιος-α, εν μέσω του πλήθους των ανέργων, κακοπληρωμένων εργαζόμενων και χαμηλοσυνταξιούχων!).

Δεδομένων των ολοένα και δυσμενέστερων συνθηκών που βιώνει ο κλάδος μας, αλλά και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού συναδέλφων από τις εκάστοτε κάλπες, τα ποσοστά που καταγράψαμε ως «ασύνταχτες» δυνάμεις έχουν πολλαπλή αξία. Αποτυπώνουν μια δυναμική στάση στο κοινωνικό πεδίο βάσης. Κι αυτό έναντι των μνημονιακών υποψηφίων-διοικούντων, με το γνωστό ψηφοθηριακό μηχανισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας ψήφισαν, στηρίζοντας τη διάθεση για αγώνα προς υπεράσπιση των εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας με τον αυτοδιαχειριζόμενο ΕΔΟΕΑΠ -όχι επαγγελματικό ταμείο- και στέλνοντας το σαφέστατο μήνυμα ότι:

Οι εκβιασμοί κυβέρνησης και εργοδοτών δεν θα περάσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντί τους. Το μέτωπο αντίστασης και αντίδρασης θα μεγαλώσει και εν τέλει θα ματαιώσει τα σχέδιά τους.

Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα και να δώσουμε τις μάχες για:

– την αξιοπρέπεια 
– τα δικαιώματα των εργαζόμενων 
– την ίδια την ενημέρωση.

Βαγγέλης Σπυριδωνίδης

Παναγιώτης Χαραλαμπίδης

«Μακεδονία»: Δόσεις αποζημίωσης ψαλιδισμένες κατά 75%

Μόλις το 1/4 της νόμιμης δόσης αποζημίωσης κατέβαλλε στους απολυμένους εργαζόμενους επειδή δεν υπέγραψαν ατομικές mak+tesσυμβάσεις εργασίας η διοίκηση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής. Προφανώς, η εκτελούσα χρέη εκδότριας Βασιλική Σουλοπούλου εκτίμησε πως οι υφιστάμενοι εργατικοί νόμοι δεν είναι δεσμευτικοί για την ίδια και αποφάσισε να καταβάλλει ότι ποσά η ίδια επιθυμεί. Πρόκειται για την ίδια εργοδοσία που φιλοδοξεί να αλλάξει τα πτωχευτικά άρθρα… σαν τα πουκάμισα «πηδώντας» από το μη εξυπηρετούμενο 99 στο 106.

Οι πρώην εργαζόμενοι που έλαβαν την προηγούμενη δόση της αποζημίωσης τους με μεγάλη καθυστέρηση, είναι αποφασισμένοι αυτή τη φορά να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα τους, μεταξύ αυτών να διεκδικήσουν την ακύρωση της απόλυσης τους.

«Δεν προσελήφθη ποτέ, άρα δεν απολύθηκε ποτέ!», ακόμα κι αν δούλευε κανονικά και διώχτηκε αντικανονικά. Εργασιακές ακροβασίες αλά… «κόκκινο». Κινητοποιήσεις αποφάσισε η γενική συνέλευση εργαζομένων στον ραδιοσταθμό.

b-48ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Κόκκινου με ευρύτατη πλειοψηφία (μία ψήφος κατά), αποφασίζει τα εξής:
-Καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση για απόλυση της συναδέλφισσάς μας Κατερίνας Κανάκη, στην οποία ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεχίσει να εργάζεται στον σταθμό μετά τις 31 Μαρτίου.
-Καταγγέλλουμε την απόπειρα της διοίκησης να παρουσιάσει την απόλυση ως «μη πρόσληψη». Η συναδέλφισσα εργάζεται στον σταθμό, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, από την 1η Ιουνίου του 2016. Για αυτούς τους 10 μήνες εργασίας έχει λάβει έως τώρα δύο δόσεις των 400 (τετρακόσια) ευρώ.

-Καταγγέλλουμε με αγανάκτηση τη μεθόδευση της διοίκησης, η οποία αφού κωλυσιέργησε επί 9μηνο, παριστάνοντας ότι αναζητά τρόπους πρόσληψης, έκανε μια παραπειστική σύμβαση 15 ημερών στις 17 Μαρτίου, προκειμένου να μπορεί να επικαλεσθεί μαθητεία και λήξη σύμβασης στη συνέχεια.
-Θεωρούμε την απόλυση της συναδέλφισσας αρχή δυσμενών εξελίξεων, που απειλούν όλες τις εργασιακές σχέσεις στο Κόκκινο, δεδομένων και των ιταμών σχετικών αποστροφών από μέλη της διοίκησης («όποιος δεν αντέχει να φύγει» κ.λπ.)
-Δηλώνουμε ότι ούτε η απόλυση ούτε η κοροϊδία από μέρους της διοίκησης γίνονται ανεκτές και ότι απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφισσας. Διαφορετικά προχωρούμε σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις διαρκείας, ξεκινώντας με στάση εργασίας την Πέμπτη 30 Μαρτίου, από τις 08:00 πμ μέχρι τις 12:00.
-Προβαίνουμε σε άμεση καταγγελία στο ΣΕΠΕ, σχετικά με την απόλυση και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στην περίπτωση της συναδέλφισσας Κατερίνα Κανάκη
-Δεν συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία διαλόγου με τη διοίκηση του σταθμού μέχρι την ανάκληση της απόλυσης, συμπεριλαμβανομένης και της προγραμματισμένης ενημέρωσης της Παρασκευής 31/3.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Κόκκινο

ΟΧΙ “μαύρο” στον ΕΔΟΕΑΠ – Ανακοίνωση των Βαγγέλη Σπυριδωνίδη – Παναγιώτη Χαραλαμπίδη, υποψηφίων στις εκλογές της 30ης Μαρτίου στην ΕΣΗΕΜΘ

asyntaxtos_6Στις εκλογές της Πέμπτης 30/3 για ανάδειξη νέου ΔΣ και εξελεγκτικής επιτροπής στον ΕΔΟΕΑΠ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τους αγωνιστές συναδέλφους Βαγγέλη Σπυριδωνίδη και Παναγιώτη Χαραλαμπίδη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

ΟΧΙ “μαύρο” στον ΕΔΟΕΑΠ

– Να αγωνιστούμε για το αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό μας ταμείο

– Ψήφος ανατροπής στις εκλογές της ΕΣΗΕΜΘ για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Συνάδελφοι, αύριο Πέμπτη 30/3 πρέπει ΟΛΟΙ να δώσουμε μαζικό παρόν στις κάλπες της ΕΣΗΕΜΘ για την ανάδειξη των εκπροσώπων της στον ΕΔΟΕΑΠ στην πιο κρίσιμη ώρα για το Ταμείο μας.

 Η αποχή θα είναι καταστροφή. Μαζική συμμετοχή λοιπόν στις αυριανές εκλογές, κυρίως από τους ανέργους και συνταξιούχους τους οποίους πετάει απέξω η προοπτική ενός επαγγελματικού ταμείου. Σε πείσμα του κλίματος απογοήτευσης και αποστράτευσης που καλλιεργούν κάποιοι, αλλά και των μεγάλων οικονομικών εμποδίων που ορθώνουν  οι διοικούντες την ΕΣΗΕΜ-Θ αποτρέποντας άνεργους και κακοπληρωμένους στην πλειοψηφία τους συναδέλφους να ασκήσουν το δικαίωμα τους..

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε την υγεία, την περίθαλψη και την επικούρηση μας στα χέρια αυτών που μας έφεραν σε αυτό το σημείο σήμερα.

Θα πρέπει με την ψήφος μας, τη συμμετοχή και την αντίδρασή μας έστω και την ύστατη ώρα, να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε μοιρολατρικά τις μεθοδεύσεις τους, πίσω από κλειστές πόρτες και μυστικές διαβουλεύσεις.

Αύριο διεξάγεται μια ψηφοφορία την ώρα που παίζεται η τύχη του ΕΔΟΕΑΠ με έναν πρωτοφανή εκβιασμό στην τριμερή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κεντρικό στοιχείο της συζήτησης ο πόρος που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ταμείου. Οι εργοδότες/καναλάρχες – που έχουν απορροφήσει το σύνολο του αγγελιόσημου ως καθαρά διαφημιστικό έσοδο – προτείνουν έναν πόρο κουτσουρεμένο. Ύψος που δεν αρκεί ούτε στο ελάχιστο για να καλύψει την τρύπα του αγγελιόσημου που κατήργησε η κυβέρνηση από 15 Σεπτεμβρίου. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες και αυτή είναι που θα πρέπει να νομοθετήσει εδώ και τώρα την επαναφορά του πόρου στο ταμείο.

Τόσα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες των πράξεων αυτών που έχουν οδηγήσει τον ΕΔΟΕΑΠ στα βράχια, ληστεύοντας τα αποθεματικά μέσω του «κουρέματος», περιορίζοντας δραματικά τα έσοδα με τις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων μας και τις μειώσεις των μισθών για τους υπόλοιπους, με τη μη απόδοση εισφορών που έχουν παρακρατηθεί, με την απαλλαγή από αυτές και φυσικά με την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστικά υπεύθυνοι,  των Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Ταμείων, επιδίδονται σε «παζάρια» με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε ένα διαρκές πήγαινε έλα, κρατώντας ολόκληρο τον κλάδο σε ομηρία. Γι αυτό και  το ερώτημα είναι ποιοι θα παλέψουν να κρατήσουν ανοικτές τις πόρτες ενός Ταμείου για ΟΛΟΥΣ. Ενός Ταμείου, που για δεκαετίες στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται με την ίδια προθυμία αλληλέγγυο απέναντι στους άνεργους – απολυμένους και στις οικογένειες τους, όσο και στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Για την υγεία, για το φάρμακο, για την επικούρηση και την πρόνοια.

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ένα Ταμείο που πρέπει να το υπερασπιστούμε ως  σημείο αναφοράς και αγώνα για την ασφάλιση όλων των εργαζόμενων, άνεργων και συνταξιούχων, απέναντι στην ισοπέδωση και τον εφιάλτη στον οποίο έχουν ρίξει η “πρώτη φορά αριστερά” κυβέρνηση με τις μνημονιακές πολιτικές της, Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Ένα Ταμείο, που θα πρέπει να αποτελέσει μοντέλο για ένα πραγματικό Σύστημα Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας των εργαζόμενων σ’ όλη την χώρα.

Αυτό υπερασπιζόμαστε, παλεύοντας για τον ΕΔΟΕΑΠ ενάντια σε κυβέρνηση, εργοδότες/καναλάρχες και τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, που απειλούν σήμερα, στο όνομα των μνημονιακών απαιτήσεων, είτε να το ρίξουν στον “Καιάδα” ενός κατ’ όνομα μόνο συστήματος υγείας, που μοιάζει με “μαύρη τρύπα”, είτε να το θυσιάσουν στα συμφέροντα της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης.

Ακριβώς, γι αυτό, ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να αγκαλιάσει όλους χωρίς εξαιρέσεις τους εργαζόμενους,  που ο βιοπορισμός τους είναι η δημοσιογραφία ή οι διοικητικές,  οι τεχνικές και άλλες υπηρεσίες του κλάδουανεξάρτητα αν προς το παρόν έχουν εξοστρακιστεί από την μισθωτή εργασία και αμείβονται με τα περιβόητα “μπλοκάκια”. Ή έχουν βρεθεί στην «κόλαση» της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας και της ανασφάλειας!

solidaritaet-haende_grafik_schwarz-weiss· Να πούμε επιτέλους το μεγάλο “ΟΧΙ” της γενιάς μας στο “μαύρο” που ρίχνουν στον κλάδο, στα δικαιώματα μας, στις ζωές μας, στην ενημέρωση.

·  Καλούμε όλους τους συναδέλφους εκτός από την συμμετοχή τους στις αυριανές κρίσιμες εκλογές σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

-Βαγγέλης Σπυριδωνίδης, υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ,

-Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, υποψήφιος για την εξελεγκτική επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ

Πρωτοφανές στα συνδικαλιστικά χρονικά! Παραπομπή στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΜ-Θ μιας ολόκληρης συνδικαλιστικής παράταξης!

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

«Ασύνταχτοι» στο… απόσπασμα!

Πρωτοφανές στα συνδικαλιστικά χρονικά! Παραπομπή στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΜ-Θ μιας ολόκληρης συνδικαλιστικής παράταξης!

ossssak17H αφ’… υψηλού αντιμετώπιση των κινημάτων («κινημάτων» σε εισαγωγικά κατά την ίδια) που βαρύνονται(!)  με τις ματαιώσεις πλειστηριασμών (αυτό κι αν είναι ειδεχθές έγκλημα!) και ο διάχυτος άκρατος πόθος να φιμωθεί η ανεξάρτητη φωνή του «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» (ως «ενοχλητικής» συνδικαλιστικής παράταξης της ΕΣΗΕΜ-Θ και ως μαχητικής ιστοσελίδας –www.asyntaxtostypos.org – στον χώρο των εργαζομένων στα ΜΜΕ), φαίνεται να οδήγησε τη δημοσιογράφο και μέλος του προεδρείου του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ Μαρούλα Πλήκα στην ολισθηρή απόφαση παραπομπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενός μέλους μας αλλά και… δυνητικά ολόκληρης της συνδικαλιστικής μας συλλογικότητας!!!

Σύμφωνα με το «σκεπτικό» της, ο παραπεμπόμενος συνάδελφός μας φέρεται –κατά την ίδια- να απευθύνθηκε απαξιωτικά εναντίον της στη διάρκεια ενημερωτικής παρέμβασης έξω από το κτίριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης όπου διεξαγόταν ημερίδα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ενώ «ελλείψει διαχειριστών» του «ασύνταχτου» site, η Μ. Πλήκα δεν μπόρεσε να εντοπίσει λογοκριτές με… ονοματεπώνυμο προκειμένου να τους χρεώσει το μη κόψιμο(!) σχολίου αναγνώστη που η ίδια θεώρησε ότι τη «φωτογραφίζει» και έτσι απέδωσε… «συλλογική ευθύνη» σε όλους όσοι έχουν κατεβεί ως υποψήφιοι με τη συνδικαλιστική παράταξη!

Η εμπάθεια και η προκατάληψη κατά συγκεκριμένων προσώπων αλλά και… γενικώς κατά των «ασύνταχτων» αλλά και των κινημάτων(!), ξεχειλίζει στο κείμενό της προς το Πειθαρχικό και εμφορείται από σαφέστατη επιθετική διάθεση απέναντι σε όποιον διαταράσσει με την κριτική του τα έργα και τις ημέρες της γνωστής συνδικαλιστκής γραφειοκρατίας και τις «θεάρεστες» πρωτοβουλίες των (και) εργοδοτών (της).

Η αλήθεια είναι ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί. Από τη στιγμή της εμφάνισής του πριν 10 χρόνια, το ανεξάρτητο αμεσοδημοκρατικό συνδικαλιστικό σχήμα «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» και μετέπειτα το διευρυμένο  σχήμα «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ», δέχτηκε λυσσαλέα επίθεση από το συνδικαλιστικό κατεστημένο. Ήταν «λογικό». Οι «ασύνταχτοι» τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά ενός χώρου που δεν ήταν μαθημένος να συγκρούεται ολομέτωπα με ποικίλα συμφέροντα, αλλά ήταν μαθημένος να «διαβουλεύεται» με την όποια εξουσία ερήμην της βάσης των εργαζομένων, θεωρώντας προφανώς ότι η εκλογική τους επικράτηση και ο σχηματισμός προεδρείων τους έδινε το δικαίωμα να διαχειρίζονται εν λευκώ το ασφαλιστικό και εργασιακό παρόν και μέλλον όλων των συναδέλφων εξοβελίζοντας κάθε αντίθετη φωνή.  Άλλωστε, το ίδιο το αμεσοδημοκρατικό μοντέλο λειτουργίας και η διακήρυξή μας περί εναλλαγής στις θέσεις ευθύνης, αποτέλεσε «απειλή» για ό,τι μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούταν απαραβίαστο. Οι συλλογικές μας διαδικασίες κόντρα στους «ηγεμονισμούς», τις εξαρτήσεις και τις ατομικιστικές πρακτικές, δημιούργησαν το «άλλο» παράδειγμα και σαν τέτοιο αποτέλεσε το κόκκινο πανί για αρκετούς που είχαν συνηθίσει στη χρόνια άκρα του τάφου σιωπή.

Η συστηματική προσπάθεια δαιμονοποίησης, πέρασε μέσα από χαρακτηρισμούς και «κοσμητικά» επίθετα που μας αποδόθηκαν είτε στους διαδρόμους είτε δια του Τύπου! Κάποια στιγμή, πριν χρόνια, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης στην ΕΣΗΕΜ-Θ, ο τότε προεδρεύων είχε εκστομίσει (με αφορμή διαμαρτυρίες μας για τη διαδικασία) την αμίμητη φράση: «Σε λίγο θα χρειάζεται ένοπλος δύναμις δια να επιβάλλει την τάξην»! Αλλά κανένας δεν διανοήθηκε να μας παραπέμψει στο… πειθαρχικό!

Δέκα χρόνια μετά, η συνδικαλιστική μας συλλογικότητα εκπροσωπείται με δύο εκλεγμένα (εναλλασσόμενα) μέλη μας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και αποτελεί τη δεύτερη δύναμη (σε ψήφους) ενώ έχουμε εκλέξει και ένα (εναλλασσόμενο) μέλος στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ (μέσα από το ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ).

Το σχήμα μας συνεχίζει να είναι -με τον αιχμηρό του λόγο και τη δράση του- ενοχλητικό για τους κρατούντες, ειδικά σε μία περίοδο πλήρους διάλυσης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και με τις ευθύνες να βαραίνουν και όσους και όσες από θέσεις διαχείρισης της όποιας εναπομείνασας συνδικαλιστικής εξουσίας, δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

Όσοι φαντασιώνονται την «εξολόθρευση» των συνδικαλιστικών τους αντιπάλων και τη φίμωση της φωνής τους, ας πάρουν το μήνυμα ότι ο ερντογανισμός, ευτυχώς, δεν επιβλήθηκε ακόμη σε αυτή τη χώρα. Η συνδικαλιστική μας συλλογικότητα, σε συνεργασία με τους αγωνιστές συναδέλφους μας στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, μέσα κι έξω από τα θεσμικά συνδικαλιστικά μας όργανα, θα συνεχίσει να μάχεται για τα δίκια όλων των εργαζομένων στεκόμενη αλληλέγγυα σε κάθε ζωντανή κινηματική δύναμη που διεκδικεί έναν καλύτερο κόσμο.

Η απόπειρα φρονηματικής δίωξης του… συνόλου των «ασύνταχτων» συναδέλφων μας ή έστω και ενός μόνο μέλους μας, αποτελεί για μας αιτία πολέμου, ενός πολέμου που έτσι κι αλλιώς, συνεχίζεται… Μόνο που ο «εχθρός» δεν βρίσκεται ανάμεσά μας αλλά στους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας και των ζωών μας. Αλλά, κάποιοι αυτό το ξεχνούν…

Καλούμε τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου (και μάλιστα μιας συνδικαλιστικής Ένωσης στον χώρο του Τύπου) να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη «νομιμοποιήσουν» τη στοχοποίηση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και κριτικής, με μια απόφαση που προφανώς δεν θα παραμείνει στο περιθώριο της ιστορίας αλλά θα καταγραφεί ως ένα από τα μελανότερα σημάδια στην ιστορία του συνδικαλισμού και των ελευθεριών αυτού του τόπου.

«ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ! Ψήφος Ανατροπής στις εκλογές για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Girl-with-a-Balloon-by-BanksyΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
Ψήφος Ανατροπής στις εκλογές για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Μετά από τόσα χρόνια, ο καθένας μας ξέρει πια καλά:

• Ποιοι έχουν οδηγήσει τον ΕΔΟΕΑΠ στα βράχια, ληστεύοντας τα αποθεματικά (δηλαδή τον ιδρώτα μας) μέσω του «κουρέματος», περιορίζοντας δραματικά τα έσοδα με τις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων μας και τις μειώσεις των μισθών για τους υπόλοιπους, με τη μη απόδοση εισφορών που έχουν παρακρατηθεί ή ακόμη και με την απαλλαγή από αυτές και φυσικά με την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

• Ποιοι μας έταζαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και «συνταγές» που δήθεν θα έφερναν τη σωτηρία των Ταμείων, μέσα από «παζάρια» με κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να πάρουν στο τέλος μια ακόμη διοικητική θεσούλα ως ανταμοιβή για τη συνενοχή τους στο έγκλημα.
• Ποιοι μας κορόιδευαν συστηματικά και κατάμουτρα με το επιχείρημα ότι οι αιματηρές περικοπές στις παροχές και τις συντάξεις θα έσωζαν την παρτίδα, κατηγορώντας παράλληλα τους «ακροαριστερούς» για τη δογματική άρνησή τους να τις ψηφίσουν.
• Ποιοι οργάνωσαν και εκτέλεσαν το πραξικόπημα του 2015 στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο του σχεδίου που είχε ήδη εκπονηθεί και τεθεί σε εφαρμογή.
• Ποιοι υπήρξαν και παραμένουν κολαούζοι κυβερνήσεων, εργοδοτών και τροϊκανών όλα τα προηγούμενα χρόνια, μνημονιακότεροι των μνημονίων παρά τα λεγόμενά τους.
• Ποιοι «έπνιξαν» τις διαθέσεις του κλάδου και τις σχετικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί για γενικό ξεσηκωμό στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, στο πλευρό της κοινωνίας.

Όλοι αυτοί θα έρθουν τώρα να ζητήσουν ξανά την ψήφο σου, αρχικά στις εκλογές για το νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και, σε λίγους μήνες, για τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και άλλων ενώσεων. Όλοι αυτοί θα σου πουν πάλι ότι ξέρουν ποιος είναι ο σωστός δρόμος και πώς δεν θα τα χάσουμε όλα. Όλοι αυτοί θα σου ζητήσουν να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή, αλλά θα εννοούν τα ίδια και χειρότερα, λέγοντάς τα στην καλύτερη περίπτωση με διαφορετικά λόγια.
Μην τους ακούσεις! Μην τους πιστέψεις! Τιμώρησε τους! Στείλε δυνατά το μήνυμα «Φτάνει Πια»!

Μην έχεις καμία αυταπάτη. Οι εκλογές, από μόνες τους, δεν αρκούν να σώσουν τον ΕΔΟΕΑΠ και την παρτίδα. Μπορούν, όμως, να σηματοδοτήσουν την απόφασή μας να αγωνιστούμε, αποφασιστικά και ενωτικά, αλλά χωρίς άλλες «εκπτώσεις» στα δικαιώματά μας.

Δώσε την ψήφο σου στην ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ και τον ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και στον ΤΑΣΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ για την Εξελεγκτική Επιτροπή.

Πάνω από όλα, όμως, μην ξεχνάς: Το μέλλον μας εξαρτάται από εμάς. Από τον καθένα χωριστά και από όλους μαζί. Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ *  (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)

Αντιστοίχως, στις εκλοηγές της 30ης  Μαρτίου 2017, ημέρα Πέμπτη από τις 9 π.μ. έως τις 19.46 στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ  (Στρ. Καλλάρη 5) δώσε την ψήφο σου για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ στον ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗ και για την Εξελεγκτική Επιτροπή στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ. 

«ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ *

* Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» (Αθήνα) και το «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (Θεσσαλονίκη) συναποτελούν το «ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στην ΠΟΕΣΥ

 

 

ΓΣ ΠΟΕΣΥ Οργή για τις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Ένα χρόνο και…, έκανε να συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, όσο δηλαδή κρατάει η ομηρία του κλάδου, από κυβέρνηση και εργοδότες –τόσο για το ασφαλιστικό όσο και τα εργασιακά.

Κι αυτό εν μέσω μιας γενικευμένης μνημονιακής επίθεσης που αφορά το σύνολο της κοινωνίας αλλά και ειδικότερα τους εργαζόμενους στον χώρο των ΜΜΕ που μοιάζει όλο και περισσότερο με κρανίου τόπο..

Την ίδια ώρα, η συνδικαλιστική ηγεσία σέρνεται, δείχνει αδύναμη να αντιδράσει στοιχειωδώς, πολύ περισσότερο να κινητοποιήσει τον κλάδο στην υπεράσπιση των στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων-εργαζομένων στα ΜΜΕ, που είναι αναγκαία ως το πέπλο διασφάλισης της ανεξαρτησίας και της ελευθεροτυπίας, την οποία άλλωστε κατοχυρώνει και το Σύνταγμα .

Μετά από 15 μήνες, από την τελευταία σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2015 (!) στοιχειοθετούνται πλέον οι εγκληματικές ευθύνες σχετικά με τη διάχυση της αδράνειας στον Κλάδο – στις τάξεις των εναπομεινάντων εργαζομένων, την ώρα που έχουν εγκαταλειφθεί άλλοι τόσοι στην ανεργία, την  επισφάλεια, τη μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία.

Δεν αποτελούν είδηση τα όσα ακούσαμε στο τελευταίο ΓΣ το Σάββατο 18 του Μάρτη, το ότι, δηλαδή,ακόμα δεν υπάρχει σαφής πρόταση από την κυβέρνηση σύμφωνα με την «επίσημη» ενημέρωση – (βλέπε: συστηματική κυβερνητική κοροϊδία) και το ότι οι εργοδότες μόλις καταργήθηκε το αγγελιόσημο έγιναν «μη συνεργάσιμοι». Ουδείς όμως από τη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου δεν τόλμησε να αναφέρει στο ΓΣ ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πρόσδεσης στο άρμα ενός ακόμη μνημονίου. Είναι η λέξη που απέφυγαν όλοι να αναφέρουν. Όλοι αυτοί που υπηρέτησαν πολιτικά σχέδια που ευθύνονται για όλα τα μνημόνια που έχουμε υποστεί μέχρι τώρα.

Βρέθηκε στο επίκεντρο η προαναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ αλλά η κυβέρνηση και η εργοδοσία «φωτογραφίζουν» τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, όπου ο απλήρωτος και ο άνεργος δεν θα έχουν καμία θέση. Δυστυχώς στο βάθος δεν είναι ο ΕΟΠΠΥ όπως τονίσαμε στο ΓΣ, αλλά οι ορέξεις για ιδιωτική ασφάλιση και μείωση του δημοσίου τομέα στην υγεία, την πρόνοια και την ασφάλιση σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας όχι μόνο στον κλάδο.

Ακούσαμε ότι οι εργοδότες θέλουν να εντάξουν στον ΕΔΟΕΑΠ ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις μη μέλη ενώσεων. Να θυμίσουμε ότι ακόμα και πριν την έλευση των μνημονίων η θέση μας ήταν ξεκάθαρη: οι ενώσεις πρέπει να ανοίξουν στον κόσμο της δουλειάς.

Σήμερα το πιο απροστάτευτο κομμάτι του κλάδου, είτε τους πούμε μπλοκάκηδες, είτε επιτηδευματίες, είτε «επιχειρηματίες», είτε υποαπασχολούμενους, είτε ελαστικούς, αφήνονται έρμαια στις υποδείξεις των εργοδοτών αντί να γίνουν μάχιμη δύναμη στα σωματεία.

Αυτό το «κατόρθωμα» είναι όλο δικά σας, από την αρχή μέχρι το τέλος. Σας το καταλογίζουμε γιατί ήμασταν πάντα από αρχή υπέρ του ανοίγματος των σωματείων με τα απαρχαιωμένα καταστατικά.

Επιδοθήκατε όλο αυτό το διάστημα σε επαφές και συναντήσεις στα υπουργεία και ανεχθήκατε – συρθήκατε στην παρελκυστική πολιτική της κυβέρνησης και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, αντί να ενημερώσετε, οργανώσετε και κινητοποιήσετε τους εργαζόμενους στον Κλάδο. Επιδείξατε παραδειγματική αδράνεια-απραξία. Εκτός αν θεωρείτε συνδικαλιστική δράση τις συνεδριάσεις, τις συναντήσεις, τις επαφές, τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και τον χαρτοπόλεμο με τα κουρελόχαρτα των non-papers.

Ενημέρωση με …καπέλο ΜΚΟ

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) στην Αθήνα στις 18 και 19 Μάη 2017 γίναμε γνώστες ως ΓΣ μιας λεγόμενης «Χάρτα της Ειδομένης» που υιοθετήθηκε από την ΕΣΗΕΜ-Θ (αλλά με πολλές ενστάσεις και διαφωνίες) και όπως αναφέρεται έχει και την υποστήριξη της ΠΟΕΣΥ (αλλά ουδείς έχει δει ΠΟΤΕ τη “Χάρτα” στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ). Στη Χάρτα η οποία θα παρουσιαστεί και επισήμως στο συνέδριο της ΕΟΔ (ήδη την έχει αναρτήσει στον ιστότοπo της από τον περασμένο Μάιο) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι συνάδελφοι που θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ στα καμπ φιλοξενίας προσφύγων, για να μην υποπέσουν σε σφάλματα δεοντολογίας (πχ προβολή προσώπων ανηλίκων, κλπ) ότι πρέπει «να συμβουλεύονται εμπειρογνώμονες και στελέχη ΜΚΟ που γνωρίζουν το θέμα και συνήθως δρουν στο πεδίο».

Από πότε οι ΜΚΟ θα γίνουν «αρχισυντάκτες» στη δουλειά μας, από πότε ένας νεφελώδης χώρος «μη κυβερνητικός» που διαχειρίζεται κυβερνητικά χρήματα, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της δεοντολογίας των δημοσιογράφων για το προσφυγικό;

Ποιοι είναι αυτοί οι «εμπειρογνώμονες» όταν συχνά αλληλέγγυοι που πηγαίνουν ανθρωπιστική βοήθεια στα καμπ εμποδίζονται να την μοιράσουν και την μοιράζουν οι «εμπειρογνώμονες» χωρίς καν να γνωρίζουμε τι λένε στους πρόσφυγες για την προέλευσή της;

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου εξέφρασαν την οργή τους για τις μεθοδεύσεις αυτές, αν και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Κουμπιάς δεν άφησε να αποτυπωθεί η δυναμική αυτή σε ψήφισμα που καλούσε σε απόσυρση της “Χάρτας”, λύοντας εσπευσμένα τη συνεδρίαση.

Η σχεδιαζόμενη και διόλου τυχαία κατασκευή του μηχανισμού προέγκρισης του εκάστοτε ρεπορτάζ από εξωδημοσιογραφικά «κέντρα» υπό το πρόσχημα της τήρησης της δεοντολογίας, στοχεύει ευθέως στην ανεξαρτησία του Τύπου και επιχειρεί να τιθασεύσει την ανάδειξη της αλήθειας όσο οδυνηρή και αν είναι για τους κρατούντες.

Τέλος, η Ειδομένη αν κάτι συμβολίζει δεν είναι «το δράμα των προσφύγων» αλλά την Ευρώπη – φρούριο, των τειχών και αποκλεισμών. Οι συνθήκες άλλωστε «φιλοξενίας» των προσφύγων στην Ειδομένη ήταν τρισάθλιες και η εκκένωσή της συνοδεύτηκε με κυβερνητική εντολή για εκτεταμένες απαγορεύσεις στην ειδησεογραφική κάλυψη της σχετικής αστυνομικής επιχείρησης. Ας μη γίνει και… «σημαία» μας η κρατική αυθαιρεσία που θα υπενθυμίζεται με μία… «Χάρτα της Ειδομένης»! Εξάλλου, ο Κώδικας Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υπερεπαρκής. Το αν εφαρμόζεται επαφίεται στην ευσυνειδησία όλων των συναδέλφων και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας.

Σκηνικό αποπροσανατολισμού

Προβληματίζουν τα φαινόμενα λεκτικής βίας που οδήγησαν σχεδόν σε σύρραξη (έγινε και αυτό στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου!) μεταξύ συναδέλφων που -διόλου τυχαία;- έχουν θητεύσει ως υποστηρικτές στις κυβερνήσεις που έχουν φέρει όλα τα μνημόνια! Η μάχη της καρέκλας ανάμεσα στις παρατάξεις που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, μόλις άρχισε…

Στήνεται σκηνικό αποπροσανατολισμού και από τις δύο πλευρές για να κρύψουν την ουσία των αντιλαϊκών – αντεργατικών πολιτικών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

Και εδώ αρχίζουν και τα ευτράπελα που παραπέμπουν σε έναν νεόκοπο γκαιμπελισμό: Προσπαθούν να χρεώσουν… «ακροδεξιά εκτροπή» συλλήβδην σε όσους αντιπολιτεύονται τον κυβερνητικό συνδικαλισμό(!), (τους πραγματικούς αριστερούς, τους ανεξάρτητους και αυτόνομους συναδέλφους τους… εξαφάνισαν ως δια μαγείας!) και σε όσους αντιδρούν στις εκρήξεις της άλλης πλευράς, ότι είναι χωρίς καμία αμφιβολία «συνοδοιπόροι του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού»!  Είναι η μόνη τακτική τους μπροστά στις εκλογές των Ενώσεων που έρχονται.

Ο  κόσμος της εργασίας είναι αξιοπρεπής, συλλογικός, περήφανος, δεν έχει καμία σχέση με τα παρακμιακά σκηνικά που ζήσαμε στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου. Με αυτό τον κόσμο, εργάτες, μαθητές, φοιτητές, ανέργους, πρόσφυγες και μετανάστες, είχαμε την τύχη να διαδηλώσουμε αμέσως μετά τη λήξη του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ η συνεδρίαση του οποίου ήταν μακράν η χειρότερη μέχρι τώρα.

Θα τους αφήσουμε να συνεχίζουν ανενόχλητοι αυτό το θέατρο του παραλόγου στις πλάτες ενός ολόκληρου κλάδου;

Μαρίνα Μεϊντάνη μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ

Νάσος Μπράτσος μέλος γενικού συμβουλίου

εκλεγμένοι με  το «ΜΕΤΩΠΟ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» («Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» – ΕΣΗΕΑ, «Ασύνταχτο ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» – ΕΣΗΕΜΘ)

Στη δημοσιότητα η προμελέτη βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ, 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές

EDOEAP-ktirio-logoΕκείνες οι δυνάμεις που ευθύνονται για την καταβύθιση του ΕΔΟΕΑΠ, βρίσκονται στην τελευταία φάση της «καρεκλομαχίας» ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ και την παρέμβαση των Γιάννη Αγγέλη  – Πόπης Χριστοδουλίδου (μελών του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ) με τίτλο: ΕΔΟΕΑΠ : Ψέματα και αλήθειες μπροστά στις εκλογές

Στο μεταξύ, έγινε γνωστή η προμελέτη βιωσιμότητας για τον ΕΔΟΕΑΠ (διαβάστε την ΟΛΟΚΛΗΡΗ στο τέλος της ανάρτησης) η οποία παραδόθηκε στις συνδικαλιστικές ενώσεις, την ΠΟΕΣΥ και τον Τάσο Πετρόπουλο. Τα ευρήματα της προμελέτης αναρτήθηκαν στην Ανασυγκρότηση.  Σύμφωνα με το  mediatvnews.gr , «ο υφυπουργός (Πετρόπουλος) κάλεσε την περασμένη Πέμπτη τους συνδικαλιστές στο γραφείο του, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι νεότερο. Τους είπε ότι οι συναντήσεις 3μερούς θα αρχίσουν από αυτή την εβδομάδα. Δυο εβδομάδες δηλαδή πριν τις εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ. Και η προαναλογιστική που επαναλαμβάνει αυτά που έλεγε και η προηγούμενη αναλογιστική μελέτη του ΕΔΟΕΑΠ, θα χρησιμοποιηθεί από τις γνωστές παρατάξεις, κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας ως “όπλο” των δικών τους στοχων. Και στόχος τους είναι να κυριαρχήσουν στο ΔΣ του ταμείου, όχι να σώσουν το ταμείο. Γιατί η γραμμή τους είναι ξεκάθαρη, είτε ότι θέλει η κυβέρνηση, είτε επαγγελματικό ταμείο. Κι ας τα φτιασιδώνουν με λόγια και λόγια και λόγια…».

Σύμφωνα με το   mediatvnews.gr:  Μια πρώτη ανάγνωση της προμελέτης βιωσιμότητας, που έχει διανεμηθεί, δείχνει ότι:
1.- Ο ΕΔΟΕΑΠ με τη σημερινή κατάσταση, δηλαδή χωρίς την ένταξη ασφαλισμένων και συνταξιούχων μελών άλλων Ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ, προκύπτει ότι έχει αναλογιστικό έλλειμμα – σε παρούσες αξίες κατά την 31/12/2017 – μεταξύ 1,30 και 1,50 δισ. ευρώ
2.- Με την ανάπτυξη των τριών σεναρίων, έως και 4.000 ασφαλισμένων και 1.090 συνταξιούχων άλλων Ενώσεων, το αναλογιστικό έλλειμμα – σε παρούσες αξίες κατά την 31/12/2017 – ανέρχεται σε 1,90 – 2,10 δισ. ευρώ
 
@ Ο ακριβής υπολογισμός του αναλογιστικού ελλείμματος θα καθοριστεί με την ολοκλήρωση της προμελέτης βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ...
3.- Για την κάλυψη αυτών των αναλογιστικών ελλειμμάτων και την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ,απαιτούνται ετήσια ποσά:
α) Με τη σημερινή κατάσταση 55-58 εκατ. ευρώ
β) Είσοδος 2.000 ασφαλισμένων και 1.090 συνταξιούχων 62,5-65,5 εκατ. ευρώ
γ) Είσοδος 3.000 ασφαλισμένων και 1.090 συνταξιούχων 65-68 εκατ. ευρώ
δ) Είσοδος 4.000 ασφαλισμένων και 1.090 συνταξιούχων 68,5-71,5 εκατ. ευρώ @ Ως πιθανό έτος μηδενισμού των αποθεματικών αναφέρεται το 2066Ο ακριβής προσδιορισμός του ετήσιου ποσού πρόσθετης χρηματοδότησης θα καθοριστεί με την ολοκλήρωση της προμελέτης…@ Τα αποτελέσματα και οι αποτιμήσεις της προμελέτης είναι σε ευθεία συναρτησιακή σχέση με τις παραδοχές…Κατά τ’ άλλα:

1) Η διεύρυνση του Οργανισμού με συνταξιούχους άλλων Ενώσεων θα γίνει και μόνον στη βάση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

2) Για την ασφάλιση των ήδη συνταξιούχων που θαενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ θα διεκδικηθεί(;) η μεταφορά των αποθεματικών των λογαριασμών περίθαλψης στον ΕΔΟΕΑΠ

3) Όσοι προσχωρούν στον ΕΔΟΕΑΠ λαμβάνουν παροχή σύνταξης και εφάπαξ που αντιστοιχεί στα χρόνια υπηρεσίας από την ένταξή τους στον ΕΔΟΕΑΠ και μέχρι την συνταξιοδότησή τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με πειθαρχικές διώξεις και μηνύσεις στην ΕΡΤ3

16.3.2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με πειθαρχικές διώξεις και μηνύσεις στην ΕΡΤ3

ASY3Το «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην υποστήριξη μιας ΕΡΤ ανοιχτής στην κοινωνία, ακηδεμόνευτης και ανεξάρτητης από κράτος, κυβερνήσεις, κόμματα και επιχειρηματικές ελίτ, μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης χωρίς κάθετες ιεραρχικές δομές, μιας ΕΡΤ ζητούμενης έτσι όπως την περιέγραψαν οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 στη διάρκεια του δίχρονου αγώνα ενάντια στο «μαύρο» μέσα από την πρότασή τους με τίτλο «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ».

Ένα πραγματικά ελεύθερο, δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης θα πρέπει να στέκεται κριτικά απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής εξουσία και να δίνει λόγο σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας ειδικά στα πιο αδύναμα και στα αποκλεισμένα από το υπόλοιπο μιντιακό κατεστημένο.

Ειδικότερα η κριτική απέναντι σε θεσμούς και εγχώρια ή υπερεθνικά κέντρα που ευθύνονται για την άσκηση των μνημονιακών πολιτικών και κατ’ επέκταση για την οικονομική εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού θα πρέπει να παραμείνει ως ένα αναφαίρετο δικαίωμα τόσο των ίδιων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και των εργαζομένων στα ΜΜΕ όσο και της ίδιας της κοινωνίας. Οι πειθαρχικές διώξεις και οι απόπειρες ποινικοποίησης ή και δαιμονοποίησης της αντίθετης –στις κυρίαρχες πολιτικές- άποψης των εργαζομένων, αυτόνομων συνδικαλιστικών παρατάξεων  ή κοινωνικών ομάδων, συνιστούν μία ευθεία επίθεση στον πυρήνα της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Τα πρόσφατα περιστατικά στην ΕΡΤ3 αφενός με την πειθαρχική δίωξη σε βάρος εικονολήπτη επειδή «τόλμησε» να εκφράσει αντίθετη άποψη σε εκπρόσωπο του ελληνικού γραφείου της Ε.Ε. (στο περιθώριο μιας εκπομπής) για τις μνημονιακές πολιτικές και αφετέρου με τη «μήνυση κατ’ αγνώστων» της διοίκησης της ΕΡΤ με αφορμή «απρογραμμάτιστη» παρέμβαση κοινωνικοπολιτικών συλλογικοτήτων την προηγούμενη εβδομάδα (10/3) που διάβασαν στον αέρα ανακοινώσεις τους στον «9.58» της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3, αποτελούν φαινόμενα που θα πρέπει να αποκρουστούν ως ξένα προς τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει ένα Δημόσιο Μέσο.

Ζητούμε την άμεση παύση κάθε πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του συναδέλφου μας εικονολήπτη και την άμεση απόσυρση της μήνυσης σε βάρος των συλλογικοτήτων.

Η ΕΡΤ δεν (πρέπει να) αποτελεί κλειδαμπαρωμένο τσιφλίκι του εκάστοτε διορισμένου προϊσταμένου από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποτελεί κτήμα της κοινωνίας.

Η υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης προϋποθέτει την προσβασιμότητα σε αυτήν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι θιασώτες του «μαύρου» στην ΕΡΤ περιμένουν στη γωνία για να επαναλάβουν το έγκλημα. Και τότε, δεν θα είναι κανείς εκεί για να την υπερασπίσει…

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΔΟΕΑΠ : Ψέματα και αλήθειες μπροστά στις εκλογές

ΑΓΓΕΛΗΣ

των Γιάννη Αγγέλη  – Πόπης Χριστοδουλίδου (μελών του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ)

– Ποια είναι η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ τώρα  – Η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ – Πως φτάσαμε μέχρι εδώ – Τι κάνουμε τώρα

Λίγες εβδομάδες μένουν μέχρι να βρεθούν και πάλι οι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι, μπροστά στην κάλπη για την εκλογή της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Ενός από τα τελευταία εναπομείναντα αξιοπρεπή ασφαλιστικά ταμεία, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διαχειρίζονται τις τύχες τους.

Όμως, το ερώτημα που “γράφει” αυτή την φορά πάνω της η κάλπη δεν είναι ποιος θα εκλεγεί.

Αλλά, το αν αυτοί που θα εκλεγούν θα παλέψουν να κρατήσουν ανοικτές τις πόρτες ενός Ταμείου, που για δεκαετίες στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται με την ίδια προθυμία, Αλληλέγγυο απέναντι στους Άνεργους – Απολυμένους και στις οικογένειες τους, όσο και στους Εργαζόμενους ή τους Συνταξιούχους.

Για την Υγεία, για το Φάρμακο, για την Επικούρηση και την Πρόνοια.

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ένα Ταμείο που πρέπει να το υπερασπίσουμε σαν σημείο αναφοράς και αγώνα για την ασφάλιση όλων των εργαζόμενων, άνεργων και συνταξιούχων, απέναντι στην ισοπέδωση και τον εφιάλτη στον οποίο έχουν ρίξει η “πρώτη φορά αριστερά” κυβέρνηση με τις μνημονιακές πολιτικές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ την oxiασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη των εργαζόμενων σ’ αυτή την χώρα.

Ένα Ταμείο, που θα πρέπει να είναι το μοντέλο για ένα πραγματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας των εργαζόμενων σ’ όλη την χώρα.

Αυτό υπερασπιζόμαστε, παλεύοντας για τον ΕΔΟΕΑΠ ενάντια σε κυβέρνηση, εργοδότες/καναλάρχες και τους γραφειοκράτες κολαούζους τους, που απειλούν σήμερα, στο όνομα των μνημονιακών απαιτήσεων, είτε να το ρίξουν στον “Καιάδα” ενός κατ’ όνομα μόνο συστήματος υγείας, που μοιάζει με “μαύρη τρύπα”. Είτε να το θυσιάσουν στα συμφέροντα της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης.

Ακριβώς, γι΄ αυτό, ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να αγκαλιάσει όλους χωρίς εξαιρέσεις τους εργαζόμενους,  που ο βιοπορισμός τους είναι η δημοσιογραφία ή οι διοικητικές οι τεχνικές και άλλες υπηρεσίες του κλάδουανεξάρτητα αν προς το παρόν έχουν εξοστρακιστεί από την μισθωτή εργασία και αμείβονται με τα περιβόητα “μπλοκάκια”. Η έχουν βρεθεί στην «κόλαση» της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας και της ανασφάλειας!

 

* Ποια είναι η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ τώρα

Για πρώτη φορά, στην ιστορία των σχεδόν πέντε δεκαετιών ύπαρξής του, στον ΕΔΟΕΑΠ θα εκλεγεί νέα διοίκηση, υπό την σκιά ενός χωρίς προηγούμενο υπαρξιακού εκβιασμού από την πλευρά μνημονιακής κυβέρνησης – εργοδοσίας, με την εκούσια ή ακούσια «συνενοχή» μιας μερίδας της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Είναι σε όλους γνωστό, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ “πορεύεται” πλέον:

  • εδώ και δύο χρόνια υπό την ηγεσία ενός πραξικοπηματικά συγκροτημένου προεδρείου,  μετά τις προηγούμενες εκλογές, που διαχειρίζεται από τότε τις τύχες του, με την λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Μια “ηγεσία”,  η οποία για να συγκροτηθεί ενάντια στα εκλογικά αποτελέσματα και να βάλει για πρώτη φορά, από τότε που ιδρύθηκε ο ΕΔΟΕΑΠ προεδρείο, που να ανταποκρίνεται στο ψηφοδέλτιο με τους περισσότερους οικονομικούς διευθυντές των ΜΜΕ στις λίστες του, χρειάσθηκε να απομονώσει πραξικοπηματικά τους πλειοψηφούντες εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ. Δυστυχώς, και  με την “ανοχή” των Ενώσεων, ακόμα και κάποιων μελών του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ.
  • από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με μοναδικό χρηματοδοτικό πόρο τα αποθεματικά του, τις εισφορές των εργαζόμενων και ένα ελάχιστο ποσό (περί τα 7,5 εκ. ευρω), που, τελευταία στιγμή μεταφέρθηκαν στο ταμείο του από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και το οποίο αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο μέρος των βεβαιωμένων παλιών οφειλών από το αγγελιόσημο !Δεν μπαίνει πλέον ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του από αυτά που είχε λαμβάνειν μέσω του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ από το αγγελιόσημο, από αυτά που του χρωστούσαν οι εκδότες, ή από οποιουδήποτε είδους εργοδοτική εισφορά. Όλα όσα έπρεπε να εκκαθαριστούν από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και να περάσουν στον ΕΔΟΕΑΠ από οφειλές εργοδοτών και διαφημιζόμενων “χάθηκαν” στην …καταβόθρα του υπερταμείου ΕΦΚΑ, τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2016!

Αυτή είναι η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ, λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή της νέας διοίκησης από τα μέλη των τεσσάρων Ενώσεων, που τον έχουν συγκροτήσει.

* Η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ

Ο Οργανισμός,  χωρίς την ύπαρξη αναγκαίου χρηματοδοτικού πόρου που      να συμπληρώνει επαρκώς τις εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό έχει βεβαιωθεί , τόσο από τους κατά καιρούς, αναλογιστές που έχουν ασχοληθεί με το Ταμείο, όσο και από την εικόνα των ετήσιων Ισολογισμών του. Αυτό KATEDAFISHοφείλεται στην τεράστια ανεργία και τις μαζικές απολύσεις, τις ελαστικές μορφές (μπλοκάκια, μερική απασχόληση, μειώσεις μισθών, «λουκέτων» σε πολλά ΜΜΕ) και την κακοπληρωμένη ή απλήρωτη εργασία, στην απώλεια των αποθεματικών του με το PSI, αλλά και στην για χρόνια ελλειμματική απόδοση του αγγελιοσήμου και των χρεών, λόγω της μη επαρκούς είσπραξης του αγγελιοσήμου. Ήδη είναι έτοιμη και θα συζητηθεί εντός των προσεχών ημερών, μία νέα αναλογιστική μελέτη η οποία θα αποτυπώνει σε διάφορα εναλλακτικά σενάρια την αλήθεια αυτή. Η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς, παράλληλα με εκείνη των εργαζόμενων και αναγκαίου πόρου εις αντικατάσταση μέρους του αγγελιοσήμου (που είχε τον ρόλο οιονεί εργοδοτικής εισφοράς) αποτελούν καθοριστικές προϋποθέσεις για την επιβίωση του Ταμείου σε οποιοδήποτε από τα εναλλακτικά σενάρια της κυοφορούμενης αναλογιστικής μελέτης. Όσο για το πως θα εισπράτεται ο πόρος που θα νομοθετηθεί υπέρ της ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, λύσεις υπάρχουν. Όπως η λειτουργία της πλατφόρμας ροής διαφήμισης στη γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας. Και να αποδίδεται στον ΕΔΟΕΑΠ.

Στο μεταξύ, όμως, τώρα, το Ταμείο με το αγγελιόσημο να έχει καταργηθεί με νόμο της κυβέρνησης, από τον Σεπτέμβριο, ταμειακά …πνέει τα λοίσθια. Και αυτό, γιατί σχεδόν ένα χρόνο, τώρα “ζούμε” μία περίεργη «διαπραγμάτευση» υπό την “ηγεσία” του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ , αλλά και την συμμετοχή των πρόεδρων των 4 Ενώσεων και άλλων Ενώσεων του Τύπου, με καναλάρχες και κυβέρνηση,  που μας έχει οδηγήσει στο να ήμαστε έρμαιο ενός χωρίς προηγούμενο εκβιασμού. Καθώς, τα διαθέσιμα του Ταμείου εξαντλούνται μέρα με την μέρα…

* Πως φτάσαμε μέχρι εδώ

Όπως γράψαμε, σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας, η Κυβέρνηση με τον εκάστοτε υπουργό – και τους τελευταίους, 6 – 7 μήνες, ειδικά με τον (τέως έμμισθο νομικό σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ και) νυν υφυπουργό, κ. Τάσο Πετρόπουλο – σε συνεργασία με τους εργοδότες και το δίδυμο του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ, “πέτυχε” να καταργήσει από τον Σεπτέμβριο τον βασικό πόρο χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος (αγγελιόσημο). Με την βοήθεια του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ και της ΕΠΗΕΑ έχει σύρει τους κλάδους, που καλύπτει ο ΕΔΟΕΑΠ σε ένα σήριαλ ψευδο-διαπραγματεύσεων και έχει οδηγήσει το Ταμείο στο σημείο μηδέν. Έχει στήσει ένα νέο “δόλωμα” με υποσχέσεις για νέο πόρο, που ποτέ δεν αποκτά συγκεκριμένη μορφή και ακόμα τον …ψάχνουμε… Ενώ, ταυτόχρονα αντικατέστησε τις αρχικές δεσμεύσεις για χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ, με ελάχιστα χρήματα (από τις βεβαιωμένες οφειλές αγγελιοσήμου) από το ΕΤΑΠ. Δηλαδή, με κάτι λιγότερο από 8 εκ. ευρώ. Το εξωφρενικά κυνικό σ’ αυτή την απίστευτη εικόνα είναι ότι οι “συνδικαλιστές” πρωταγωνιστές αυτού του εφιάλτη, την ίδια στιγμή, χωρίς καμία ντροπή «ανταμείβονται» από την κυβέρνηση για το «έργο» τους, διοριζόμενοι , πίσω από τις πλάτες του κλάδου στο περιβόητο συμβουλευτικό γραφείο του ΕΦΚΑ (!). Στον ΕΔΟΕΑΠ , , στο μεταξύ «βυσσοδομούν» με απόλυτο κυνισμό («στολισμένο» με αρκετό ρατσισμό, ιδιοτέλεια, πλήρη αδιαφορία, αμέλεια, κ.λ.π) αυτοί , που εδώ και χρόνια βλέπουν στο Ταμείο την ευκαιρία να το μετατρέψουν εις βάρος της υγείας των συναδέλφων, από ένα ασφαλιστικό ταμείο στηριγμένο στην αλληλεγγύη, σε ένα επαγγελματικό ταμείο των ολίγων με την συνεργασία επώνυμων ασφαλιστικών εταιρειών… Η με κάποιο άλλο «πλάνο, που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν!

* Τι κάνουμε

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα,  κάθε “απειλή” για κινητοποίηση του κλάδου ενάντια σ’ αυτή την απάτη έχει σχεδόν πάντα καταλήξει σε …νέες διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα και τέλος. Οι Ενώσεις και η ΠΟΕΣΥ όταν λένε κινητοποίηση εννοούν, όπως αποδείχτηκε , στην πράξη, «διπλωματικές συναντήσεις. «Κρυφές» συζητήσεις».»Υποκλίσεις» και «παρακάλια» από ορισμένους σε υπουργούς και η… «μπάλα» εκτός «γηπέδου»…

Στο μεταξύ , μην ξεχνάμε , ότι, το “ταμείο” του Ταμείου εξαντλείται το πολύ σε ένα μήνα. Είναι φανερό ότι η νέα διοίκηση απέναντι στον εκβιασμό αυτό έχει δύο επιλογές:

* Είτε να συνεχίσει το ξεπούλημα του Ταμείου σε κυβέρνηση και εργοδότες,

* Είτε να παλέψει για τις κατακτήσεις των εργαζόμενων που είναι ενσωματωμένες σ’ αυτό το Ταμείο και πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς και πάλης για όλους τους εργαζόμενους απέναντι στον μνημονιακό εφιάλτη.

karmaniolaΘέλουμε να είναι ο ΕΔΟΕΑΠ ένα σημείο αναφοράς και πάλης για όλους τους εργαζόμενους απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδότες ή θα αφήσουμε να πέσει και το τελευταίο “οχυρό”, θυσία στα συμφέροντα επιβίωσης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, των εργοδοτικών συμφερόντων και των ασφαλιστικών εταιρειών;

Ακόμα και αν την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση μπροστά στην οργή και την κατακραυγή υποχρεωθεί να “νομοθετήσει” κάποιο πόρο χρηματοδότησης του Ταμείου, θα αφήσουν οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι του κλάδου, τους ίδιους “μακρυχέρηδες” που έχουν λεηλατήσει τόσο χρόνια τον ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, να βάλουν στο χέρι τους και το “νέο” Ταμείο;  Κάθε ευρώ που «λεηλατούν» αυτοί από το Ταμείο, είναι ένα φάρμακο λιγότερο για όλους μας. Κάθε ευρώ που “χάνεται” από το ταμείο, είναι λιγότερη αλληλεγγύη και περίθαλψη για τους ασθενείς, τους αναξιοπαθούντες, τα παιδιά, τους πάσχοντες και τους ανέργους.

Κάθε ευρώ από αυτά που χρωστάνε στο Ταμείο και τώρα “χάνονται” στην καταβόθρα του ΕΦΚΑ , είναι μια «κλοπή» από τους ασφαλισμένους μας.

Έχει λοιπόν και αυτή η μάχη τα δικά της: ηχηρότατο νόημα και ουσιαστικό στόχο. Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη : Ο ΕΔΟΕΑΠ να παραμείνει αυτοδιοίκητο Ταμείο, με τις ίδιες παροχές ή και προσπάθεια για περισσότερες , ειδικά σε σοβαρές ασθένειες. Ένας ΕΔΟΕΑΠ , που θα συνεχίσει να «αγκαλιάζει» τους ανέργους, τους συναδέλφους με μπλοκάκια, τους απλήρωτους. Όλους τους συνταξιούχους, οι οποίοι με χαμηλή σύνταξη, αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα! Την μεγάλη μάχη πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί μέχρι την τελευταία στιγμή ενάντια σ’ αυτούς, που εξαπάτησαν και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, τους απλήρωτους, τους ανασφάλιστους, τους κακοπληρωμένους συναδέλφους στα ΜΜΕ!

Γιάννης Αγγέλης -Πόπη Χριστοδουλίδου

Μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ