Category Archives: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Άλλο ένα θαύμα διεθνούς… εμβέλειας από την ΕΣΗΕΜ-Θ και το εργοδοτικό κατεστημένο! Εξαφάνισαν τους 11 εργασιακούς εκπροσώπους από 8 Μέσα! Πλήρης η απαξίωση των διοικούντων συνδικαλιστικών φαντασμάτων!

fileselpida_220799765Άλλο ένα θαύμα διεθνούς… εμβέλειας από την ΕΣΗΕΜ-Θ και το εργοδοτικό κατεστημένο!  Εξαφάνισαν τους 11  εργασιακούς εκπροσώπους από 8 Μέσα!

Κανένα νόημα και πρακτική συνδικαλιστική χρησιμότητα δεν βρίσκουν πλέον αρκετοί συνάδελφοι – μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ-, που όλο και συχνότερα γυρίζουν την πλάτη στην αραχνιασμένη παλαιά γραφειοκρατική φρουρά αυτού του κλειστού κλάμπ που φέρει όλα τα διακριτικά χαρακτηριστικά της μαύρης αντίδρασης, του άκρατου συντηρητισμού, του λόμπινγκ με την εκάστοτε εξουσία, της «πελατειακής» συμπεριφοράς, της συνεχούς υποχωρητικότητας απέναντι στα αφεντικά και της συντήρησης ενός αυτοαναπαραγωγικού μηχανισμού βγαλμένου από τα σπλάχνα του ίδιου του συστήματος.

Διακαής πόθος των εργοδοτών είναι πάντοτε η εξαφάνιση κάθε διαμαρτυρίας, απεργίας ή ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Τον πόθο αυτό κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να εκπληρώσουν τα φαντάσματα του συνδικαλισμού που κινούνται σαν σκιές στο στοιχειωμένο σπίτι της οδού Στρατηγού Καλλάρη 5.

Στις εκλογές της 22ας Ιουνίου 2016 για την ανάδειξη εργασιακών εκπροσώπων σε διάφορα ΜΜΕ, η ΕΣΗΕΜ-Θ «κατάφερε» ένα ακόμα «θαύμα» προσφέροντάς το ως «δώρο» προς τα αφεντικά των ΜΜΕ: σε Μακεδονία-Θράκη οι εργοδότες «απαλλάχτηκαν» από… 11 εργασιακούς εκπροσώπους σε 8 διαφορετικά Μέσα-εργασιακούς χώρους! Πώς το «κατάφεραν» αυτό; Μα… δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα! Και πώς να υπάρξει;!

Πιο ηχηρή από όλες ήταν η απουσία υποψηφιότητας στο συγκρότημα των εφημερίδων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». Η απαξίωση και η συστηματική υποβάθμιση (έως εκμηδένισης) του ρόλου των «εργασιακών εκπροσώπων» από την ίδια την Ένωση και το εργοδοτικό κατεστημένο, αλλά και η στάση άκρατου ενδοτισμού του προεδρείου προς τη διοίκηση των εφημερίδων, έκοψε την όρεξη στον οποιονδήποτε για να κατέβει ως υποψήφιος -κάτι που δείχνει την  πλήρη απαξίωση της ακολουθούμενης συνδικαλιστικής α-πραξίας του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ. Οκτώ μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», με καλοπιάσματα στην εργοδοσία και με παράνομη απόλυση του εργασιακού εκπροσώπου χωρίς ένα «κιχ» από την ΕΣΗΕΜ-Θ, τι άλλο χρειαζόταν; Καταλύτης ήταν η προχθεσινή ενημέρωση από την εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας νομική σύμβουλο, η οποία όχι μόνο δεν είπε κάτι για τους οφειλόμενους 8 τελευταίους μισθούς των εργαζομένων αλλά την απέδωσε στην… παραγωγικότητα!. Άλλωστε το είπε: πληρώνεστε όσα βγάζετε, δηλ. περίπου το 40% των μισθών, οδηγώντας έτσι σε νέα μείωση και ανεπίσημη περικοπή! Η στάση της Ένωσης;… Αφωνία και υπομονή! [Νέα συνάντηση και εργασιακή συνέλευση θα γίνουν την επόμενη Πέμπτη].

Σε άλλα Μέσα, κάποιοι έκριναν ότι είναι περιττή η οποιαδήποτε σύγκρουση με τα αφεντικά σε μια εποχή «κρίσης» και «ακραίας ανεργίας». Σε άλλο Μέσο, εξελέγη «εργασιακός εκπρόσωπος» σαρώνοντας με τη δική του… μία ψήφο! Κανένας δεν πήγε να τον ψηφίσει και αυτός θα θελήσει να εκπροσωπήσει τους συναδέλφους του που γύρισαν την πλάτη στη διαδικασία. Αλλού, όπου το γραφειοκρατικό κατεστημένο εντόπισε πιθανές εστίες… «αναταραχής», φρόντισε να «φυτέψει» με το γνωστό δοκιμασμένο αυτο-αναπαραγωγικό σύστημα, τους «δικούς» του που έχουν δώσει δείγματα ευκολίας στις «υπογραφές» και στις «αιτήσεις».

Thavma-ParodiaΑυτό το νέο «θαύμα» της ΕΣΗΕΜ-Θ έρχεται να προστεθεί δίπλα στα «θαύματα» της πανελλαδικής «πρωτιάς» ανοίγματος του θέματος της υπογραφής των ατομικών συμβάσεων, «καθαγιασμού» του ανταποκριτικού γραφείου του κατασκευασμένου κυβερνητικού μορφώματος ΔΤ-ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη και της μηδενικής αγωνιστικής αντίδρασης απέναντι στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τιθεται πλέον εν αμφιβόλω όλο το συνδικαλιστικό οικοδόμημα και η αξιοπιστία της ίδιας της συνδικαλιστικής υπόστασης του Σωματείου των δημοσιογράφων σε Μακεδονία-Θράκη. Η πρόσφατη «εκλογική επιτυχία» της γνωστής πλειοψηφικής ομάδας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να αποσπάσει εν μέσω των συντριμμιών του κλάδου τις 7 από τις 9 έδρες(!) στο νέο ΔΣ, κινείται αντιστρόφως ανάλογα με την ηθική αίγλη που θα έπρεπε να έχει ένα ισχυρό και μαχητικό Σωματείο των δημοσιογράφων.

Η τραγικά μικρή συμμετοχή των συναδέλφων στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που προηγήθηκε των εκλογών και το γύρισμα της πλάτης στις εργασιακές εκπροσωπήσεις, όχι μόνο δεν αποτελούν δείγματα «θριάμβου» για τη νεοφιλελεύθερη συνδικαλιστική κάστα αλλά, αντιθέτως, επιβεβαιώνουν την αρχή του τέλους της. Η ηθική απονομιμοποίηση είναι απείρως ισχυρότερη από τα εκλογικά ποσοστά.

Για την ιστορία: Η εφορευτική επιτροπή της ΕΣΗΕΜ-Θ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εκλογών για τους «εργασιακούς αντιπροσώπους» εκεί όπου υπήρξαν υποψηφιότητες, «παραλείποντας» στην ανακοίνωση να αναφέρει –έστω για λόγους τυπικότητας- ότι σε 8 εργασιακούς χώρους δεν εκλέχτηκε κανείς γιατί απλούστατα δεν εμφανίστηκε ΚΑΝΕΙΣ ως υποψήφιος!

Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα σε κανένα από τα παρακάτω Μέσα-εργασιακούς χώρους:

  • Εφημερίδες ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη: (θα εξέλεγαν 2)
  • Εφημερίδα Arena Press: (θα εξέλεγαν 1)
  • Εφημερίδα ThessNews: (θα εξέλεγαν 1)
  • Ανταποκριτικά γραφεία αθηναϊκών εφημερίδων: (θα εξέλεγαν 2)
  • TV Μακεδονία: (θα εξέλεγαν 1)
  • Ράδιο Θεσσαλονίκη: (θα εξέλεγαν 1)
  • Arena FM: (θα εξέλεγαν 1)
  • Εφημερίδες και Ρ/Τ Μέσα Κεντρικής Μακεδονίας: (θα εξέλεγαν 2)

Διαβάστε στη συνέχεια ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ στα… μισά(!!!) από τα Μέσα όπου υπήρξαν υποψηφιότητες:

ΠΟΕΣΥ για Αγγελιοφόρο (επίσχεση εργασίας και άρθρο 99), Μακεδονία (νέες ατομικές συμβάσεις και άρθρο 99), ανταποκριτικά γραφεία (κλείνουν και τα τελευταία)…

Επικίνδυνος ο δημοσιογραφικός υποβιβασμός της Περιφέρειας

Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2015

Με αφορμή το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, τις δυσμενείς εξελίξεις για τις εργασιακές σχέσεις στην εφημερίδα Μακεδονία και τη διακοπή λειτουργίας του ανταποκριτικού γραφείου του ΔΟΛ στη Θεσσαλονίκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει τον υποβιβασμό της Περιφέρειας ως πεδίο παραγωγής δημοσιογραφικού έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληρότητα της Ενημέρωσης των πολιτών. Και προφανώς αυτά τα κρούσματα που αποτελούν πλήγμα για την Ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Το καίριο πλήγμα το έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, με το απαράδεκτο και αποκρουστικό «μαύρο». Η ανεργία που μάστιζε το χώρο μας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης ή της επίκλησής της από τους εργοδότες, διογκώθηκε σε μεγέθη απαράδεκτα, αφού η ΕΡΤ ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης – από πλευράς αριθμού απασχολουμένων – στη Β. Ελλάδα. Τη στιγμή μάλιστα που η Δικαιοσύνη, με διαδοχικές αποφάσεις της, επιβεβαιώνει ότι το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν μια παράνομη κι αντιδημοκρατική επιλογή, η κυβέρνηση εγκαταλείποντας όλα τα προσχήματα εξακολουθούσε να περιορίζει με κάθε τρόπο το δικαίωμα των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας στη Δημόσια Ενημέρωση και να στήνει ανταποκριτικά γραφεία, συνεργαζόμενα με εταιρίες παραγωγής για ενοικίαση προγράμματος, αντί ενός άρτιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, όπως ήταν η ΕΤ3.

Σε ό,τι αφορά στο ανταποκριτικό γραφείο των εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να είχε συρρικνωθεί από πλευράς απασχολουμένων, είχε ωστόσο ειδικό ιστορικό βάρος για την πόλη: Όχι μόνο εργάστηκαν σε αυτό κορυφαίοι δημοσιογράφοι (υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Δημήτρη Γουσίδη), αλλά αποτέλεσε και σημείο αναφοράς στην ιστορία της, λειτουργώντας ως πεδίο ανταλλαγής ιδεών σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους. Με τη διακοπή της λειτουργίας του το γραφείο του ΔΟΛ προστίθεται στην αλυσίδα των ανταποκριτικών γραφείων εφημερίδων τα οποία συρρικνώθηκαν ή έκλεισαν επίσης, αλλά και των ανταποκριτικών γραφείων τηλεοπτικών σταθμών τα οποία λειτουργούν ακόμη και χωρίς δημοσιογράφους, μολονότι τα εν λόγω ΜΜΕ χαρακτηρίζονται ως πανελλαδικής εμβέλειας.

Ταυτόχρονα, ο κλυδωνισμός και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, σηματοδοτεί την ακύρωση μιας προσπάθειας που εδραίωσε τη διαδοχή δημοσιογραφικών γενεών στη Βόρεια Ελλάδα και ταυτίστηκε με την επαγγελματική ενηλικίωση μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων από το 1996, όταν η εφημερίδα εκδόθηκε για να καλύψει το κενό από την κατάρρευση του συγκροτήματος Βελλίδη. Τώρα η συγκεκριμένη  εφημερίδα – σταθμός για τη νεότερη δημοσιογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης – βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφήνοντας δίχως δώρο Χριστουγέννων τους απλήρωτους επί πέντε μήνες εργαζόμενους. Η επιχείρηση κατέθεσε, μετά τη Μακεδονία, αίτηση ένταξης στις διαδικασίες του πτωχευτικού κώδικα. Η εφημερίδα δεν κυκλοφορεί από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετά την έναρξη επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, στην ιστορική εφημερίδα Μακεδονία, έπειτα από τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας, μετά και τη δικαστική απόρριψη της αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ασκήθηκε έφεση στην παραπάνω απόφαση, ενώ ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 30%.
Τα παραπάνω φαινόμενα δείχνουν ότι οι διαστάσεις του ζητήματος είναι μεγαλύτερες από απλές επιχειρηματικές αποτυχίες. Αποτελούν σήμα συναγερμού για την ακύρωση του δικαιώματος των τοπικών κοινωνιών στην Ενημέρωση. Αλλά και για την ακύρωση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να ασκούν το λειτούργημά τους. Ακυρώνει το δικαίωμα στην επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Η σιωπή είναι Χρυσός…στην ΕΤ3

Τί συμβαίνει στον Κάκαβο, τις Σκουριές, τη Μεγάλη Παναγιά, το Στρατώνι, την Ιερισσό; Γιατί τα Ματ παρέχουν χωρίς αποζημίωση τις υπηρεσίες τους στην ιδιωτική εταιρία  «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»  κάνοντας καθημερινά εξακρίβωση στοιχείων στις γιαγιάδες και τους παππούδες που πηγαίνουν στο καφενείο ή τη γειτόνισα έχοντας στρατοπεδεύσει απ’ το καλοκαίρι μέσα στα χωριά;  Γιατί χτυπούν οι καμπάνες για την έλευση των δυνάμεων καταστολής; Γιατί η περιβαλλοντική καταστροφή που ήδη ξεκίνησε με την έναρξη εργασιών εξόρυξης χρυσού δεν αφορά στην υγεία, τη ζωή και την οικονομία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής αλλά ακόμα κι αυτής της Θεσσαλονίκης; Αυτά κι άλλα πολλά γιατί δε θα τ΄ακούσεις απ’ τη συχνότητα της ΕΤ3. Όχι απαντήσεις  ούτε καν τα στοιχειώδη ερωτήματα δε ψελλίζουν στο κανάλι της Λεωφόρου Στρατού, το κανάλι της  δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης που θέλει να πιστεύει πως υπηρετεί την ελληνική περιφέρεια. Μπορεί να μας πληροφορεί για το 45 ο αντάμωμα των απανταχού δενξερογωτί στην ανω κάτω Ραχουλίτσα και το πώς πήζαν το τυρί οι βλάχοι πριν τον πόλεμο με λαογραφικά αφιερώματα απαράμιλης αισθητικής, αλλά για τον όλεθρο που φέραν στη γειτονιά μας οι καναδοί επενδυτές κι οι συνεργάτες τους ούτε κουβέντα. Απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τα διαπλεκόμενα σφυρίζουν αδιάφορα «καλύπτοντας» για το θεαθήναι τις αντιδράσεις των κατοίκων με βίντεο απ’ το ίντερνετ. Είδες τί μπορεί να σου κάνει ένα ασήμαντο 1% συμμετοχή στην εταιρία;  Τόσο είναι το ποσοστό του Μπόμπολα στην «Ελληνικός Χρυσός» και του είναι αρκετό ή μήπως όχι;

Mε έκπληξη τεράστια παρακολουθήσαμε την εκπομπή «Σημεία των καιρών» του δικηγόρου Κωνσταντίνου Λογοθέτη πριν μερικές μέρες απ’ το κανάλι 4Ε,ναι 4Ε, που με έγγραφα ντοκουμέντα ξεγύμνωσε ον κάμερα την επιχειρηματολογία περί ανάπτυξης και απασχόλησης που αναπτύσσουν τα παπαγαλάκια και την εξαγορά των συνειδήσεων που επιχειρείται λόγω της ανάγκης. Και τα  τηλεφωνήματα των θεατών  κάλυψαν όλη τη γκάμα των θέσεων και άνοιξαν όλες τις πτυχές του προβληματισμού. Μπράβο του και καλή συνέχεια…

Κι αν δε φτάνει η Χαλκιδική, γιατί σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας και της Θράκης όπου ακούνε «αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου» οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται σύσσωμες;  Δεν αξίζει μια έρευνα αυτό το θέμα;  Τί  φρονούν οι επιτελάρχες της ενημέρωσης;

 

ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ | Ανοιχτά μέτωπα και αναμονή

Εβδομάδα αναμονής σε όλα τ’ ανοιχτά μέτωπα αυτή που διανύουμε για την ΕΣΗΕΜΘ.

**** Στην εφημερίδα Μέτροσπορ, μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ανδρώνη – ΕΣΗΕΜΘ και ύστερα από την εργασιακή συνέλευση της περασμένης εβδομάδας, όπου τέθηκε επί τάπητος το χρόνιο πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας, τα πράγματα οδεύουν προς μια (φαινομενική;) εξομάλυνση. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ έθεσε υπ’ όψιν του εκδότη της εφημερίδας ένα χρονοδιάγραμμα εξομάλυνσης το οποίο κίνεται σε δύο άξονες, αφενός στην έγκαιρη καταβολή του εκάστοτε τρέχοντος μηνός αλλά και του επιδόματος αδείας, αφετέρου στη σταδιακή εξόφληση των χρωστούμενων παρελθόντων μηνών.

Οι δημοσιογράφοι της Δυτ. Μακεδονίας εναντίον της βιομηχανίας αγωγών και των διώξεων κατά του Τύπου

Οι δημοσιογράφοι καταδικάζουν τις δικαστικές διώξεις κατά του Τύπου. Η βιομηχανία αγωγών κατά λειτουργών του τύπου με σκοπό την φίμωση τους, εξαπλώνεται με μορφή επιδημίας και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δημοσιογράφοι της Δυτικής Μακεδονίας, παρακολουθούν με ανησυχία και προβληματισμό την επίθεση, που δέχονται ενάντια στην εγκυρότητα, την αποκαλυπτικότητα και τον πλουραλισμό της δημοσιογραφικής τους λειτουργίας. Έτσι στο στόχαστρο, έχουν μπει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοι, που προσπαθούν να επιτελέσουν με την μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα και εγκυρότητα το λειτούργημα τους, που δεν είναι άλλο από εκείνο της ενημέρωσης των κατοίκων.

Οι αγωγές κατά δημοσιογράφων εξαιτίας αποκαλύψεων τους (όταν μάλιστα αυτές επιβεβαιώνονται) – είναι αδικαιολόγητες – και έρχονται να επιβεβαιώσουν, ότι σε μικρότερες κοινωνίες, όπως αυτές της Δυτικής Μακεδονίας, καταπατάται η Ελευθερία της έκφρασης δια του Τύπου. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να ευθύνεται ο Τύπος (ηλεκτρονικός και έντυπος) και οι Δημοσιογράφοι για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Ο ρόλος τους, αφορά μόνο στο λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών και στον έλεγχο της εξουσίας. Η ηθική βλάβη, την οποία μπορεί να επικαλεστεί κάθε οικονομικός και πολιτικός παράγοντας, κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση,  βάση του Ν.1178 /81 «Περί αστικής ευθύνης του τύπου», όταν εμπεριέχει άλλα κίνητρα, τότε αποτελεί ανάχωμα στην ελευθερία έκφρασης. Θεωρητικά το σύνολο του πληθυσμού θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια πράξη.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε με ανησυχία την επίκληση αυτού του νόμου, σε σειρά αγωγών εναντίον συναδέλφων δημοσιογράφων και εκδοτών, χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.

Μια από τις τελευταίες αγωγές, αφορά και το μέλος της ΕΣΠΗΤ τον συνάδελφο Σπύρο Κουταβά, ο οποίος αποκάλυψε στοιχεία για τον τρόπο, με τον οποίο μοιράστηκε δημόσιο χρήμα σε προηγούμενες περιόδους από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Θεωρούμε πως ήταν στοιχειώδης υποχρέωση και συμβολή κάθε λειτουργού του Τύπου, στην ολόπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Άλλωστε, η εν λόγω αποκάλυψη επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο σε συνέντευξη Τύπου, από τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κίρκο. Παράλληλα διατάχθηκε ΕΔΕ, τα αποτελέσματα της οποίας μεταβιβάστηκαν στον εισαγγελέα, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν στη συνέχεια πολλά δημοσιεύματα τοπικών και κεντρικών ΜΜΕ.

Ως εκ τούτου, η «περίεργη» αγωγή κατά του δημοσιογράφου προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτηματικά, καθώς η συγκεκριμένη δίωξη επιχειρεί να πλήξει την ελευθεροτυπία. Επειδή σε μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία, το μέγιστο αγαθό είναι η ελευθερία έκφρασης, και επειδή η βιομηχανία των αγωγών αποσκοπεί στη φίμωση του τοπικού Τύπου, καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο, τις όποιες δικαστικές ενέργειες δρομολογήθηκαν κατά συναδέλφων, από όπου και αν προέρχονται και ζητούμε την άμεση ανάκληση τους.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Ρόη Βασβατέκη, Χρήστος Βήττας, Κώστας Μαυρίδης, Θεοδότα Τσιόπρα, Ρίτσα Σπυρίδου, Δημήτρης Ιατρίδης, Σάββας Σαχινίδης, Μαίρη Κεσκιλίδου, Τάσα Παπαντώνη, Αντώνης Μαυρίδης, Παναγιώτης Πλιάτσιος, Δημήτρης Κατσογιάννης, Κώστας Δαβάνης, Δέσποινα Αμαραντίδου, Θεόδωρος Καρυπίδης, Θωμαή Αδάμου, Σοφία Ζουζέλη, Σωκράτης Μουτίδης, Θανάσης Γεωργούλας, Βαγγέλης Χριστόδουλος, Πέτρος Βούζας, Μάκης Νασιάδης, Ζήσης Πιτσιάβας, Αποστόλης Γαϊτάνης, Πελαγία Ζερβανταρίδου (Κάμερα), Βάσω Ανουλίδου, Γιάννης Νεβεσκιώτης.

Απόλυση δημοσιογράφου στο Βόλο για συνδικαλιστική δράση – "Ποιεί την νήσσαν" και σιωπά η τοπική Ένωση Συντακτών…

Ο συνδικαλιστής δημοσιογράφος Θ. Βογιατζής απολύθηκε από την εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου, αφού πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις για να μην περάσουν αντεργατικές ρυθμίσεις που επέβαλε η εργοδοσία. Είναι η ίδια εφημερίδα που επέβαλε μειώσεις μισθών και εφάρμοσε ενοικιαζόμενη εργασία για να υποκαταστήσει την εργασία των τεχνικών της που αρνήθηκαν να υποκύψουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Ο συνάδελφος δεν υπέγραψε τη μείωση μισθών, που επέβαλε η εργοδοσία και μαζί με άλλους εργαζόμενους έδωσαν αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά. Την απόλυσή του καταγγέλλει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου θεωρώντας την «εκδικητική και τρομοκρατική για συνδικαλιστικούς καθαρά λόγους». Όπως μάλιστα αναφέρει η Ομοσπονδία η μείωση μισθών επιβλήθηκε στην «Θεσσαλία» «με την ανοχή και τη συναίνεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας στην ΕΣΗΕΘΣΕ» (την Ένωση Συντακτών που καλύπτει τους δημοσιογράφους της περιοχής). Τόσο η άρνηση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, όσο και διάφορες μεθοδεύσεις εναντίον του, αλλά και εναντίον των τεχνικών εργαζομένων στην εφημερίδα Θεσσαλία έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και μήνες από καταγγελίες της Ένωσης Τεχνικών Τύπου Βόλου, αλλά και του ίδιου του συναδέλφου, ο οποίος είναι μέλος της ΕΣΗΕΘΣΕ. Κι όμως μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμιά σχετική ανακοίνωση της τοπικής ένωσης συντακτών, αντίθετα αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι μέλη και στελέχη της ΕΣΗΕΘΣΕ στήριξαν αυτή την επιλογή του εργοδότη τους. Στην ίδια περιοχή πριν μερικούς μήνες υπήρξε και ομαδική καταγγελία επτά εργαζομένων στην εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυκας» Λάρισας εναντίον συναδέλφου τους και μέχρι πρόσφατα προέδρου της ΕΣΗΕΘΣΕ για συναλλαγή με τον εργοδότη της εφημερίδας που εργάζονταν, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή από το Δ.Σ. της ένωσης. Τι πραγματικά συμβαίνει στη Θεσσαλία; Γιατί σιωπά το σωματείο και δεν δημοσιοποιεί τέτοιες καταγγελίες;

Κι επίσης: είναι δυνατόν να καταγγέλλεται η απόλυση δημοσιογράφου από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και η ΠΟΕΣΥ να παραμένει αμέτοχη; Ελπίζουμε με αφορμή την καταγγελία της «αδελφής» Ομοσπονδίας, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ να συζητήσει την υπόθεση και να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι σε όσα καταγγέλλονται. Συμφωνώντας απόλυτα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου προσυπογράφουμε το κάλεσμα: «οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων να πράξουν το καθήκον τους».

«πηγη Παρατυπως»

Αδιέξοδο στις εξελίξεις με τα συγκροτήματα του Αγγελιοφόρου και της Μακεδονίας. Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι του Άλτερ . Στον «τζόγο» των ομολόγων τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ.

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του Δ.Σ της Τετάρτης 9-11-2011.

Εξελίξεις στο συγκρότημα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ παραβρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις ενδεχόμενες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, η εκπρόσωπος της εργοδοσίας Β.Σουλοπούλου ενημέρωσε ότι χθες (Τετάρτη) ή σήμερα Πέμπτη, θα κινήσει την τραπεζική διαδικασία προκειμένου να πληρώσει έναν μισθό, από τους συνολικά 3 που οφείλει η επιχείρηση. Για τους άλλους δύο μισθούς ούτε λόγος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, ο ιδιοκτήτης Γ.Ρήγας, αναμένεται να απαντήσει οριστικά για τις προθέσεις του, όσον αφορά στην επιχειρηματική του δραστηριότητα στο συγκρότημα, σε περίπου 3 μέρες. Στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκαν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ μέλη του προεδρείου, δεν έκρυψαν την ενόχληση τους για το γεγονός ότι 26 εργαζόμενοι στην εφημερίδα, προχώρησαν σε νομικές κινήσεις χωρίς να συνεννοηθούν με την ένωση. Οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο την ένωση, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια τους αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την κατάσταση και να «τρέξει» τις καταστάσεις. Στην επισήμανση συναδέλφων, πως η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για το ότι οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα προχώρησαν σε επίσχεση, το προεδρείο άφησε να εννοηθεί ότι του διέφυγε και δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση. Οι εργαζόμενοι πάντως για μια ακόμη φορά τόνισαν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, όντας απλήρωτοι τόσο καιρό.

Αγγελιοφόρος

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ για την συνάντηση που είχε με τον εκδότη του Αγγελιοφόρου Α.Μπακατσέλο, λέγοντας πως ο τελευταίος άλλαξε στάση σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση. Η εταιρεία πλέον, ζητάει να μειωθούν τα μισθολογικά κόστη των δημοσιογράφων κατά περίπου 33%, προκειμένου να επιστρέψουν οι 14 απολυμένοι. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να υπολογιστεί το ενδεχόμενο κόστος, η διεύθυνση πρότεινε στην ΕΣΗΕΜ-Θ να ρωτήσει αν κάποιοι από τους απολυμένους δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και η ένωση μπήκε σε αυτήν την διαδικασία. Έτσι λοιπόν 2 από τους 14 φέρονται να μην επιθυμούν να επιστρέψουν . Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της εφημερίδας βάλθηκε να «τακτοποιήσει» ο ίδιος τους εργαζόμενους, καταθέτοντας πρόταση να βγουν από το μισθολόγιο όσοι έχουν και δεύτερη δουλειά και κάποιοι από αυτούς να συνεχίσουν με μπλοκάκι με μικρότερο μισθό. Ο ίδιος άρχισε τα τελευταία 24ωρα να διερευνά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ρωτώντας όσους έχουν δεύτερη δουλειά, διαδικασία που δεν γνωρίζουμε αν περιείχε και πιέσεις. Ο εκδότης πάντως δείχνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει και σε νέες απολύσεις κάποια στιγμή, ενώ δεν διστάζει να απειλήσει ότι αν υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, θα κλείσει το καθημερινό φύλλο. Στο Δ.Σ, συζητήθηκαν οι νέες εξελίξεις και λήφθηκε απόφαση για συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ πλέον αναμένεται η πρόταση της εταιρείας, το αργότερο μέχρι αύριο. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για την διεκδίκηση της επιστροφής των απολυμένων.

ALTER

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στο ανταποκριτικό γραφείο του Άλτερ στην Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, ήδη από την Τρίτη άνοιξαν τον χορό των νέων κινητοποιήσεων στο κανάλι. Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας αρχίζουν την επίσχεση από σήμερα το μεσημέρι, οι τεχνικοί από την Παρασκευή, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του καναλιού από την Δευτέρα εκτός απροόπτου. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι απλήρωτη 6 μήνες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που  έχουν να παίρνουν 7 μηνιάτικα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο μέτοχος του καναλιού Γ.Κουρής απειλεί ονομαστικά, με εξώδικο που έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας, τους εργαζόμενους του καναλιού, ότι δήθεν προκαλούν ζημιά στο κανάλι με τις κινητοποιήσεις και ότι είναι υπεύθυνοι τόσο προσωπικά όσο και  με τις περιουσίες τους, απέναντι στην εταιρεία. Όπως ήταν φυσικό, το εξώδικο το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να εξοργίσει και άλλο τους εργαζόμενους οι οποίοι εκτός από την επίσχεση εργασίας, θα προχωρήσουν και σε άλλες νομικές κινήσεις. Οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης λοιπόν, συζήτησαν με το Δ.Σ τις εξελίξεις και ζήτησαν την στήριξη της ένωσης στις κινητοποιήσεις, ενώ ζητήθηκε και ο συντονισμός με την ΕΣΗΕΑ προκειμένου οι όποιες ενέργειες να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ – Κινδυνεύουν τα αποθεματικά των ταμείων.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους ενώσεων και ταμείων, σχετικά με το θέμα των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αλλά και ο ΕΔΟΕΑΠ. Όπως είναι γνωστό, όταν το κούρεμα που είχε συναποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και η τρόϊκα ήταν στο 21%, τα δύο ταμεία μετά και τις πιέσεις που δέχτηκαν, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην διαδικασία του haircut. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες εξετάζουν και πάλι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ψάχνοντας να βρουν την πλέον συμφέρουσα λύση. Και ενώ η συζήτηση την Δευτέρα άρχισε με την επισήμανση ότι τα ταμεία έδωσαν χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος και χρήματα θέλουν να πάρουν, στην συνέχεια άρχισαν να συζητούν απίθανες προτάσεις. Μια από αυτές ήταν να νομοθετήσει το κράτος ένα ποσό που θα πηγαίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ταμεία, για να αναπληρώσουν την χασούρα των ΔΙΣ ευρώ. Άλλη πρόταση περιελάμβανε την συμμετοχή των ταμείων στα κέρδη της ΤτΕ, ενώ προτάθηκε ακόμη και η επέκταση του αγγελιοσήμου στο ίντερνετ και η ασφάλιση των δημοσιογράφων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για  να ανακάμψουν τα έσοδα του ταμείου. Φυσικά όλες αυτές οι προτάσεις θα ήταν πάρα πολύ καλό να μπορούσαν να εφαρμοστούν, οι διοικούντες ωστόσο παραγνωρίζουν το γεγονός ότι μέσα σε έναν μήνα κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχουν δημόσια ταμεία (και αυτό δεν εξαρτάται από την συμμετοχή των ταμείων μας στο «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ» πρόγραμμα), κανείς δεν ξέρει αν η κυβέρνηση πάρει ακόμη σκληρότερα μέτρα που θα ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο την περιουσία των ταμείων και φυσικά μέχρι τώρα, άπαντες οι κυβερνώντες έχουν αποδείξει ότι είναι οι πλέον αναξιόπιστοι και δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη, οι οποιεσδήποτε δεσμεύσεις τους. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ είχε απευθυνθεί εγγράφως για να ενημερωθεί από την ΤτΕ για την τύχη των χρημάτων που έχει σε καταθέσεις και η απάντηση που πήρε, είναι ότι τα χρήματα ΜΑΣ, έχουν «επενδυθεί» σε ομόλογα, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία τους. Ο εκπρόσωπος του Ασύνταχτου στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ,  ζήτησε να ληφθεί απόφαση από το συμβούλιο, προκειμένου να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία θα καλούμε τα ταμεία να μην συμμετάσχουν στο «εθελοντικό» πρόγραμμα, ωστόσο το προεδρείο αρνήθηκε λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο να μελετήσει το θέμα….

"Αναβαθμίζουν" την ΕΡΤ συρρικνώνοντάς την! Βάζουν λουκέτο στον "9.58fm" και στα Βραχέα της ΕΡΤ3! Καταργούν την ΕΤ-1 και περιφερειακούς σταθμούς! Ορίζουν "ανεξάρτητη επιτροπή" απολύσεων!

Απολύσεις μέσω «αξιολόγησης» του προσωπικού από «ανεξάρτητη επιτροπή που θα προτείνει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης» και τους «τρόπους αξιολόγησης των εργαζομένων», απολύσεις σε πρώτη φάση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, καταργήσεις περιφερειακών σταθμών, πομπών των Μεσαίων Κυμάτων, λουκέτο στην ΕΤ-1 και στα δύο από τα τρία Ραδιόφωνα της ΕΡΤ-3 («9.58fm» και Βραχέα τα οποία «θα συμπτυχθούν» σε ένα Ραδιόφωνο, τον «102fm»), υπαγωγή όλων των «βάσεων» της ΕΡΤ σε μια κεντρική διοίκηση στην Αθήνα και χαρακτηρισμός της ΕΡΤ3 ως «εθνικού-περιφερειακού(!!!) σταθμού, κλείσιμο του περιοδικού της «Ραδιοτηλεόρασης», πώληση του οικοπέδου στην Περαία Θεσσαλονίκης (το οποίο κοστολογήθηκε σε 300 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα τη ματαίωση του σχεδίου κατασκευής Μεγάρου Ραδιοτηλεόρασης της ΕΡΤ3 στην περιοχή.

Οι παραπάνω αποφάσεις της κυβέρνησης για το παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ Α.Ε. και κυρίως της τύχης των εργαζομένων της, ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή 19.8.2011 στη διάρκεια συνέντευξης τύπου δια στόματος του υπουργού επικρατείας Ηλία Μόσιαλου.

Διαβάστε και τα: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από τον “9.58fm” και τα Βραχέα της ΕΡΤ3  και Δεν έκρυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα δημόσια ΜΜΕ ο νέος κυβερνητικός ντελάλης Ηλίας Μουσια-λος

Απεργίες σε Metrosport, Ράδιο Θεσσαλονίκη και TVS Σερρών – ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3

Τι αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 15-6-2011

Η σημερινή συνεδρίαση του δ.σ έγινε κάτω από «ειδικές» συνθήκες αφού από την μια βρισκόταν σε εξέλιξη η διημερίδα που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ από την άλλη «έτρεχαν» οι εξελίξεις με τις κινητοποιήσεις και με την κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν ήταν παρόντα μόλις τα 6 από τα 9 μέλη.

Ακολουθεί ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για εξελίξεις σε Εφημερίδα Metrosport, Ράδιο Θεσσαλονίκη, TVS Σερρών, περιστατικό λογοκρισίας στην ΕΤ3 ενώ δημοσιεύεται και σχετικό ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3.

Προκλητικότατη απόλυση δημοσιογράφου στον τηλεοπτικό σταθμό TVS Σερρών.

Σε λίγο θα ζητάνε από τους εργαζόμενους να πληρώνουν για να….δουλεύουν!!!

Έχει καταντήσει γελοίο πια, με τα αφεντικά που θεωρούν ότι επειδή δίνουν ένα ξεροκόμματο, θα έχουν στρατιές δουλικών στα πόδια τους. Η πλέον πρόσφατη και χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στον τηλεοπτικό σταθμό TVS Σερρών, ο οποίος ανήκει στον όμιλο ΙΤΑ με έδρα την Αθήνα και ο οποίος ειδικεύεται στην … ενέργεια και στο περιβάλλον. Πριν από περίπου έναν χρόνο, η διεύθυνση ανάγκασε τους δημοσιογράφους να αποδεχτούν μειώσεις που έφταναν και ενδεχομένως ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ και μάλιστα χωρίς να υπογραφεί ούτε ένα κουρελόχαρτο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μισθός πάνω από 900 ευρώ δύσκολα… Φέτος η διεύθυνση άρχισε και πάλι το παραμύθι ότι η εταιρεία δεν βγαίνει και ότι θα χρειαστούν και άλλες περικοπές για να μειωθούν οι ζημιές. Έτσι, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους (μέσω του οικονομικού διευθυντή, γιατί άλλος δεν φαίνεται να υπάρχει..) ότι θα μειωθούν οι μισθοί άλλα 100 ευρώ. Επειδή όμως, ο τύπος που το ανακοίνωσε, μάλλον ήθελε να δει το όνομα του σε κάποιο λεξικό, στην εξήγηση του λήμματος «ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ», είπε και το εξής απίστευτο. Ότι θα χρειαστεί οι εργαζόμενοι να δουλέψουν και έναν μήνα ΤΖΑΜΠΑ!!!! Στην εξωφρενική αυτή απαίτηση του διευθυντή, είπε ένα μεγαλοπρεπές ΌΧΙ η συνάδελφος δημοσιογράφος Νάντια Δερέμπεη, η οποία,