Category Archives: ΕΣΗΕΜΘ-ΠΟΕΣΥ

Όχι στην στοχοποίηση δημοσιογράφων από τους χρυσαυγίτες

Την αποδοκιμασία του εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης ΕΣΗΕΜΘ στην στοχοποίηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 και μέλος του Ασύνταχτου Στέλιου Νικητόπουλου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της νεοναζιστικής-φασιστικής Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά.

Μια επίθεση που είναι διαρκής από τον χειμώνα ακόμη και τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, οπότε άρχισε μια σειρά φασιστικών-ρατσιστικών επιθέσεων (που δείχνουν εύγλωττα το επίπεδό τους) εναντίον του συναδέλφου, ο οποίος δεν δίστασε να διατυπώσει ανοιχτά την άποψή του -πάντα στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης, του λόγου, του  Τύπου.

Η σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ:

Όχι στην στοχοποίηση δημοσιογράφων

17 Ιουλίου 2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει την  στοχοποίηση του δημοσιογράφου Στέλιου Νικητόπουλου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, με υβριστικά και απειλητικά σχόλια στο διαδίκτυο.

Η στοχοποίηση δημοσιογράφων και οι απειλές εις βάρος τους αποτελούν ενέργειες εκτός των ορίων της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας.

Ανακοίνωση του «Ασύνταχτου Μετώπου Αγώνα Δημοσιογράφων» για τα εκλογικά αποτελέσματα στην ΕΣΗΕΜΘ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

το «Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» παρέμεινε «ζωντανό» στις αρχαιρεσίες της 31ης Μαίου της ΕΣΗΕΜΘ – τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών, αφού το ΔΣ έχει να διαχειριστεί πάρα πολύ σοβαρά θέματα, όπως αυτά των καταστατικών αλλαγών που επιβάλλει η αποσύνδεση της ΕΣΗΕΜΘ από τους ασφαλιστικούς φορείς και το νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι αλλαγές (θεσμικές και τεχνολογικές) στο επάγγελμα μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά τη λυσσαλέα «πολιορκία» των κάθε είδους συστημικών δυνάμεων, παρά τις αδυσώπητες συνέπειες της ανεργίας που πλήττει καλούς και άξιους συναδέλφους, παρά την οικονομική ένδεια της κοινωνίας που έχει κλονίσει τον Τύπο και τα ΜΜΕ και παρά την αιμορραγία της μάχιμης δημοσιογραφίας (με fake news, αναξιοπιστία, παραπληροφόρηση, δημιουργία νέων «τζακιών» και εργοδοτικών συμφερόντων), οι «Ασύνταχτοι» καταφέραμε να διατηρήσουμε δυο έδρες στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον.

Το κυρίαρχο μπλοκ συνδικαλιστικής εξουσίας, ένα μίγμα καθεστωτικών και συντηρητικών δυνάμεων που εν πολλοίς ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, γι άλλη μια φορά «χτυπήθηκε στο μπλέντερ» αναμιγνύοντας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και εργοδοτικά «παραγοντιλίκια», καταλαμβάνοντας τις 7 έδρες του νέου διοικητικού συμβουλίου, σε ένα σωματείο στην εκλογική διαδικασία του οποίου προσήλθε να ψηφίσει μόλις το… 1/3 των μελών του. 

Οι εγκληματικές πρακτικές που καταβαράθρωσαν τον κλάδο, οι «παραγοντισμοί», τα  «λόμπινγκ», οι «πελατειακές σχέσεις» και η πρόσδεση στην κάθε εξουσία (κυβερνητική, εργοδοτική) οδήγησαν την πλειοψηφία των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης στην αδράνεια και την απαξίωση της συστημικής, συνδικαλιστικής κάστας που διοικεί το σωματείο. Επιπλέον, οι υψηλές ετήσιες συνδρομές αποκλείουν ουσιαστικά τους άνεργους και κακοπληρωμένους συναδέλφους από την εκλογική διαδικασία. Το εναπομείναν… «κλειστό κλάμπ» έφερε το αποτέλεσμα της ανατροφοδότησης του γραφειοκρατικού μηχανισμού του.

Σε αυτό το τοπίο, οι «Ασύνταχτοι» είμαστε εδώ για να πούμε «όχι» σε άλλες εγκληματικές ενέργειές των διοικούντων την ΕΣΗΕΜΘ και να μην περάσουν αναίμακτα άλλα σκοτεινά σχέδια όπως: 

-Οι «ρεαλιστικές» αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων,

-η στήριξη των ΔΤ-ΝΕΡΙΤικών μορφωμάτων στην περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ/ΕΡΤ3,

-η συστηματική κατεδάφιση της «Μακεδονίας» και του «Αγγελιοφόρου» προς όφελος των εργοδοτών,

-η ληστεία και η κατακρεούργηση του  ΕΔΟΕΑΠ

-η συγκατάνευση κι η υποταγή που μετέτρεψαν ένα ισχυρό σωματείο σε φιλολογικό σύλλογο, οδηγώντας την πλειοψηφία των συναδέλφων-μελών της ΕΣΗΕΜΘ, να μη βρίσκουν πλέον κανέναν νόημα ή συνδικαλιστική χρησιμότητα για συμμετοχή στις διαδικασίες της.

Το «Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που επέλεξαν να στηρίξουν με την ψήφο τους τη συνδικαλιστική μας συλλογικότητα, η οποία παραμένει ανοιχτή σε κάθε ιδέα και πρωτοβουλία μελών ή μη μελών, όσο και των κινηματικών εγχειρημάτων. Ευχαριστεί επίσης με την ίδια θέρμη όλους εκείνους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που αν και ήθελαν δε μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, ούτε να ψηφίσουν (γιατί κάποιοι μεθοδικά το απαγόρευσαν), αλλά ήταν εκεί με το μυαλό τους και την ψυχή τους, αν και έχουν πιο προσωπικά προβλήματα να επιλύσουν, τα οποία κατά βάση προέρχονται από το ολέθριο φάσμα της ανεργίας που σιγά – σιγά καταπίνει τον κλάδο…

Οι «Ασύνταχτοι» είμαστε πλάι τους. Οι πόρτες στη συλλογική σκέψη και τους αγώνες είναι ανοιχτές. Το τραπέζι είναι έτοιμο για συζητήσεις, ιδέες, πρωτοβουλίες και δράσεις. Οι μάχες που έρχονται απαιτούν συνεχή καθημερινή πάλη και συντονισμό με τις παλλόμενες δυνάμεις και όχι δήθεν «στρατηγικούς» σχεδιασμούς επί χάρτου και συντεχνιακές συστημικές «λογικές». Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο του αγώνα, για ένα σωματείο  συνδικαλιστικό, ελεύθερο, ζωντανό,  μαχητικό, με τη συμμετοχή όλων. 

Το «Ασύνταχτο» Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» σε πείσμα πολλών και ετερόκλητων «μεταλλαγμένων» δυνάμεων, θα παραμείνει στο πλευρό όλων των συναδέλφων που αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Η εκπροσώπηση στο ΔΣ είναι μόνο μία πτυχή του αδιάκοπου και ανυποχώρητου αγώνα, που θα συνεχίσουμε να δίνουμε δίπλα στα κινήματα και την κοινωνία, χωρίς καμία έκπτωση στα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματά μας και την αδέσμευτη δημοσιογραφία.

«ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΗΕΜΘ Το «Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» διατήρησε τις 2 έδρες, έναντι 7 του συστημικού μπλοκ συνδικαλιστικής εξουσίας, σε μειωμένη συμμετοχή με μόλις του 1/3 των μελών!

Δύο έδρες στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ έβγαλε το «Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» στις εκλογές της 31Μαίου, διατηρώντας τις δυνάμεις του και παρά τη λυσσαλέα «πολιορκία» των κάθε είδους συστημικών δυνάμεων. Το κυρίαρχο μπλοκ συνδικαλιστικής εξουσίας κατέλαβε τις 7 έδρες του νέου διοικητικού συμβουλίου, σε ένα σωματείο στην εκλογική διαδικασία του οποίου προσήλθε να ψηφίσει το… 1/3 των μελών του. Αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης της Ένωσης ως συνδικαλιστικό σωματείο που υπερασπίζεται και διεκδικεί.

Οι εγκληματικές πρακτικές που καταβαράθρωσαν τον κλάδο, οι «παραγοντισμοί», τα  «λόμπινγκ», οι «πελατειακές σχέσεις», η πρόσδεση στην κάθε εξουσία (κυβερνητική, εργοδοτική), αλλά και η πολιτική τους να… αποκλείουν τους ανέργους και κακοπληρωμένους συναδέλφους (απαιτώντας να καταβάλουν τις υψηλές συνδρομές), οδήγησαν την πλειοψηφία των δημοσιογράφων Μακεδονίας-Θράκης να γυρίσει την πλάτη στη συστημική συνδικαλιστική κάστα που διοικεί το σωματείο. Το εναπομείναν… «κλειστό κλάμπ» έφερε το αποτέλεσμα της ανατροφοδότησης του γραφειοκρατικού μηχανισμού της.

Από τα 806 μέλη της ΕΣΗΕΜΘ προσήλθαν να ψηφίσουν τα 277, βρέθηκαν 260 έγκυρα, 8 λευκά, 9 άκυρα. Για το νέο διοικητικό συμβούλιο πήραν:

-Η «Δημοσιογραφική Ενότητα – Προοπτική» 208 ψήφους και 7 έδρες.

-Το «Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» 40 ψήφους και 2 έδρες.

-Η ανεξάρτητη υποψήφια Άννα Ανανιάδου 12 ψήφους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ http://www.esiemth.gr/apotelesmata-eklogon-stin-esiem-th/

 

«ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» εκλογική διακήρυξη για τις εκλογές στην ΕΣΗΕΜΘ

Η παλαιά «τάξη» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας έχει ηττηθεί στην πράξη!

Συνάδελφε-σα,

λίγες ώρες πριν την κάλπη ετοιμάζεσαι να ξαναψηφίσεις αυτούς που οδήγησαν:

-τον κλάδο στις ατομικές συμβάσεις και μετά πήγαιναν κι έκλαιγαν στα δικαστήρια ότι τους εξαπάτησαν οι εργοδότες,

-στο κλείσιμο τελικά των δυο τοπικών εφημερίδων,

-στα λουκέτα των ανταποκριτικών γραφείων εφημερίδων και καναλιών,

-πού μένουν αδρανείς ή τουλάχιστον αναποτελεσματικοί στα προβλήματα της ΕΡΤ και των τοπικών ΜΜΕ,

-που σιωπηρά συνομολογούν τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών στον αθλητικό Τύπο,

-που δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση διεκδικητικά,

-που είναι υπεύθυνοι για την απώλεια της αξίας των δημοσιογραφικών ταυτοτήτων,

-που ετοιμάζονται να μετατρέψουν το καταστατικό κάτι λιγότερο από κανονισμό πολυκατοικίας,

-που σχεδιάζουν να ενοικιάσουν το ακριβοπληρωμένο κτίριο της ένωσης;

Πόσο θεσμικός είσαι πια συνάδελφε; Λίγο πριν το ρίξεις, σκέψου  τι πας να ψηφίσεις…

Σωματεία συνδικαλιστικά ή «εξωραϊστικοί σύλλογοι», υποχείρια της κάθε εξουσίας;

Οι κάλπες ξαναστήνονται στην ΕΣΗΕΜΘ για την ανάδειξη «νέων» (παμπάλαιων στην πραγματικότητα, με την έννοια της νοοτροπίας) προσώπων του δημοσιογραφικού κόσμου Μακεδονίας-Θράκης που θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν, αμετανόητοι, το καταστροφικό τους έργο. Αρκετά από αυτά τα πρόσωπα προέρχονται από τη μήτρα του παλαιού δικομματισμού που ρήμαξε τη χώρα, αλλά και από τη νεόκοπη κυβερνώσα αριστερά του σαρωτικού ρεαλισμού.

Τι έχει να περιμένει ο δημοσιογραφικός κόσμος από παρατάξεις και συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο μας και που με την ολέθρια συνδικαλιστική τους πρακτική δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις κλιμακούμενες αντεργατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε βάρος μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο; Μήπως ήρθε η ώρα, μετά τα fake news να μιλήσουμε και για τον fake συνδικαλισμό;

Τώρα που η πόλη –συμπρωτεύουσα κατά τα άλλα- αφέθηκε χωρίς εφημερίδες και με εκατοντάδες ανέργους, αλήθεια, ποιος φέρει την ευθύνη;  Γιατί δεν αντέδρασε δυναμικά η συνδικαλιστική νομεκλατούρα που διοικεί την Ένωση όλα αυτά τα χρόνια; Θα δώσουν λόγο στον δημοσιογραφικό κόσμο όσοι από θέση συνδικαλιστικής ευθύνης προέτρεπαν τους συναδέλφους να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις ισχυριζόμενοι ότι έτσι θα σωθούν τα μαγαζιά; Το έργο της κατεδάφισης των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Αγγελιοφόρος» φέρει και τη δική τους υπογραφή.

Επιλέγοντας τον δρόμο του… «ρεαλισμού» κατέστησαν το σωματείο των δημοσιογράφων ένα κλαμπ ολίγων που μοιάζει περισσότερο με φιλολογικό όμιλο οικονομικά τακτοποιημένων μελών μακράν ενός ισχυρού, μαχητικού συνδικάτου. Οι στρατιές των ανέργων και μη εχόντων του κλάδου, επιδείνωσε την κατάσταση αφού, αδυνατώντας να πληρώσουν τις συνδρομές, τους αφαιρείται ουσιαστικά αφαιρείται  από τα μέλη το δικαίωμα της συμμετοχής.

Η συντριπτική πλειοψηφία έχει γυρίσει την πλάτη στο συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσιογράφων Μακεδονίας-Θράκης! Γιατί, αυτό δεν είναι τέτοιο! Όταν έχουν επικρατήσει ως συνδικαλιστικές πολιτικές οι παραγοντισμοί (με όποια πρόσωπα κάθε φορά), το λόμπινγκ, οι πελατειακές σχέσεις, ο ρεαλισμός της υποταγής και τα παζαρέματα με την εκάστοτε εξουσία και εργοδοσία, καθιστώντας το σωματείο ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα και μετατρέποντάς το σε ένα φιλολογικό σύλλογο.

Μάλιστα, την ώρα της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της ισοπέδωσης του ασφαλιστικού, στήνεται το νέο  σκηνικό διαπλοκής στη μιντιακή βιομηχανία, με κυβέρνηση και νέους καναλάρχες να πατάνε σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και στρατιές ανέργων -ό,τι χειρότερο για την ίδια την ενημέρωση, τη δημοκρατία για την οποίαν κομπάζουν (όσοι πρωτοστατούν στην καταρράκωσή της).

Η συνδικαλιστική ηγεσία είναι συνένοχη στην «μεγάλη ληστεία μετά φόνου» του ΕΔΟΕΑΠ

Σε λίγες ημέρες στήνονται και κάλπες για ένα κακέκτυπο του παλιού ΕΔΟΕΑΠ. Στο ΔΣ θα έχουν εκπροσώπηση και θα συναποφασίζουν οι εργοδότες. Μιλάμε για εξελίξεις που οι διοικήσεις των Ενώσεων θα έπρεπε να θεωρήσουν ως αιτία πολέμου. Οι διοικούντες τα σωματεία μας -περιλαμβανομένης της ΕΣΗΕΜΘ- δεν κατάφεραν να προωθήσουν τίποτε από το αρχικό πλαίσιο 5 σημείων υπεράσπισης του Ταμείου μας που συλλογικά ο κλάδος είχε διαμορφώσει. Μας παρέδωσαν άνευ όρων, αντί να προχωρήσουν στη γενική ενημέρωση του κλάδου, συσπειρώνοντάς τον αγωνιστικά.

Σύρθηκαν στην κυβερνητική γραμμή για ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες, αφού πρώτα με απόφαση της «για πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης» κατάργησε το αγγελιόσημο, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στο Ταμείο, με αμφότερους να μας εμπαίζουν κρατώντας σε ομηρία τους εργαζόμενους στην ενημέρωση. Με κατάληξη το πραξικόπημα με το εκβιαστικό δημοψήφισμα, στην ουσία ψήφο νομιμοποίησης της αυτοχειρίας και ξεπουλήματος του ΕΔΟΕΑΠ. Για εμάς: εργοδότες, κυβέρνηση και γραφειοκράτες συνδικαλιστές είναι συνένοχοι στη… μεγάλη ληστεία μετά φόνου του ΕΔΟΕΑΠ. Κατά το προεδρείο-διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ, οι εξελίξεις με το ψαλίδισμα του Ταμείου μας αποτελούν… «θετική έκβαση»!

Όμως, εδώ και μερικές εβδομάδες ο ΕΔΟΕΑΠ έχει τοποθετηθεί στην προκρούστεια κλίνη και τα μνημονιακά τσεκούρια πέφτουν το ένα μετά το άλλο κόβοντας ότι περισσεύει από το αρχικό σχέδιο των εργοδοτικών “non paper” κυβέρνησης/καναλαρχών και.. των συνεργατών τους, μέσα στις γραμμές των Ενώσεων. Το τελευταίο “τσεκούρι” έπεσε με την 4η αξιολόγηση και χτύπησε σε σημαδεμένο εδώ και καιρό σημείο στο σώμα του. Έγινε το πρώτο και βασικό βήμα για τον διαχωρισμό των υπηρεσιών Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ από την επικούρηση και την πρόνοια, μέσα από την αποκλειστική διάθεση του πόρου του 2% σε παροχές υγείας και την αποστέρηση των υπολοίπων από κάθε σοβαρή χρηματοδότηση.

Με τον τρόπο αυτό σπάει ο ενιαίος ΕΔΟΕΑΠ και καταργείται το βασικό καταστατικό του χαρακτηριστικό σαν οργανισμός αλληλεγγύης. Έτσι, γίνεται πράξη αυτό που από παλιά είχαν επιδιώξει οι διάφορες “πλειοψηφίες” στα ΔΣ του για να σπάσει η χρηματοδότηση υγείας – επικούρησης ΕΔΟΕΑΠ και να ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία ενός υβριδικού τύπου επαγγελματικού ταμείου.

Γραφειοκράτες συνδικαλιστές θιασώτες των «λουκέτων» στα ΜΜΕ

Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με το καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μιντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και ένα κρανίου τόπο στα εργασιακά.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η  διακοπή κυκλοφορίας της «Μακεδονίας» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι –με την  εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλόμενων,  με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος» που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά  εκδοτικά συγκροτήματα. Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.

Επιπλέον από την απερχόμενη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ είχαμε και φαινόμενα εναντίωσης κατά συναδέλφων που αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και… απολύθηκαν ή διώχθηκαν. Όπως η περίπτωση της «Μακεδονίας» και της στάσης του προεδρείου προς πλήρη εξυπηρέτηση της εργοδοσίας. Ενδεικτική και η πολιτεία του μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας τον περασμένο Οκτώβριο. Από τότε και μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει σε καμία κινητοποίηση διαμαρτυρίας, δεν έχει καταφερθεί ούτε μία φορά κατά της εργοδοσίας των Ρήγα και Σουλοπούλου. Αντίθετα μάλιστα, στηρίζουν τις εργοδοτικές-διευθυντικές μεθοδεύσεις και ερμαφρόδιτα διάδοχα επιχειρηματικά σχήματα-πλυντήριο της εργοδοσίας.

Οι οπαδοί του «μαύρου» στην ΕΡΤ/ΕΡΤ3… καραδοκούν

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ ή 3 χρόνια από την επαναλειτουργία της. Οι μεθοδεύσεις κόντρα στον αγώνα των εργαζομένων στην ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη δημόσια ραδιοτηλεόραση την περίοδο του «μαύρου», έδωσαν τη θέση τους στην απραξία, το παραγοντιλίκι, τις επαφές για δημόσιες σχέσεις, κλείνοντας το μάτι στην κυβερνητικά διορισμένη διοίκηση που αφέθηκε ανενόχλητη:

Να στερεί από την ΕΡΤ3 όχι μόνο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια αλλά ακόμη και τους απαραίτητους πόρους για να υπηρετήσει το ρόλο της

Να υποβαθμίζει τους περιφερειακούς σταθμούς, να τους ενσωματώνει στο διοικητικό πλαίσιο της κεντρικής ΕΡΤ και να τους απαξιώνει αναγκάζοντάς τους να αναμεταδίδουν τα ραδιοφωνικά προγράμματα της Αθήνας.

Να καταρτίζει οργανόγραμμα, γενικό κανονισμό προσωπικού και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χωρίς καμία διαβούλευση με τους δημοσιογράφους και το σωματείο τους.

Να δομήσει ένα γραφειοκρατικό, χαώδη και ατελέσφορο μηχανισμό, όπου οι ισορροπίες ανάμεσα σε λίγους καθορίζουν το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων.

Να επαναπαγιώσει, δια της ηχηρής απουσίας της ΕΣΗΕΜΘ, όλες τις πρακτικές που συμβάλουν στον κυβερνητικό έλεγχο και στην αυτολογοκρισία

Να συνεχίζει την αποειδίκευση και να συρρικνώνει το μεράκι και τη δημιουργικότητα που πάντα στο χώρο της Μακεδονίας και Θράκης, άφηνε έρευνες, ντοκιμαντέρ κλπ ως παρακαταθήκη για τη συλλογική μνήμη

Να συνεχίζει την κατάφωρη αδικία σε βάρος των συναδέλφων που δικαιώθηκαν το 2006 για πάγιες και διαρκείς ανάγκες που για χρόνια κάλυπταν με μπλοκάκια, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας με αδικαιολόγητα κουτσουρεμένες αποζημιώσεις. Και παρά τη δέσμευση στο νόμο της επαναλειτουργίας ότι αυτό θα διευθετηθεί με ΚΥΑ, να παρακολουθεί η ΕΣΗΕΜΘ ως παρίας, υποτιθέμενες λίστες να ανταλλάσσονται μεταξύ διοίκησης ΕΡΤ και συναρμόδιων υπουργών. Τι απάντηση θα δώσουν οι διοικήσεις του χθες και του αύριο σε όσους περιμένουν την αναγνώριση της προϋπηρεσίας αυτής για να βγουν στη σύνταξη;

Μονόδρομος ο αυτοοργανωμένος αγώνας από τα κάτω

Πέρα κι έξω από στενά συντεχνιακές νοοτροπίες, η πραγματική μας δύναμη είναι άλλη: Σε ένα περιβάλλον γενικότερης εργασιακής κατακρεούργησης, με το βάρβαρο χτύπημα στο κατακτημένο με πολύχρονους αιματηρούς αγώνες δικαίωμα στην απεργία, την ασφαλιστική ισοπέδωση, τη φτωχοποίηση, του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς, τη συνολική αναδιάρθρωση του μιντιακού τοπίου προς όφελος των νέων βαρόνων του Τύπου και την προκλητική απόκρυψη του πλούτου των ελίτ στους «φορολογικούς παραδείσους», η μόνη οδός που μας απομένει είναι να συνεχίσουμε την κοινή πάλη με όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία ενάντια στους σύγχρονους δυνάστες μας από… όπου και αν προέρχονται.

Εμείς λέμε ότι είναι στο χέρι όλων μας, η δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας, ανάμεσα σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα ΜΜΕ και να παλέψουμε όλοι μαζί, για τα δίκαια του κλάδου μας και των δικαίων όλης της κοινωνίας. Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι αξιοπρεπείς μισθοί, η ασφάλιση, η παύση της εργοδοτικής-κρατικής τρομοκρατίας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας.

Τώρα, όσο ποτέ στο παρελθόν, χρειαζόμαστε μια ασύνταχτη Ένωση, που δεν συντάσσεται με τον ρεαλισμό της μοιρολατρικής αποδοχής αυτής της καταστροφής που βιώνει ο κλάδος και η κοινωνία. Πάγιο αίτημά μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πανελλαδικού συνδικάτου Τύπου με αγωνιστικό-ταξικό προσανατολισμό, διακηρύττοντας την αναγκαιότητα για ένα κλάδο, ένα ταμείο, ένα συνδικάτο.

Διατρανώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα που έχουμε επιλέξει, για ένα σωματείο συνδικαλιστικό, ελεύθερο, ζωντανό, αλληλέγγυο, μαχητικό.

Δεν σωπαίνουμε! Στις εκλογές της ΕΣΗΕΜΘ 31 Μάη 2018 ψηφίζουμε:

«Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε προεκλογική συνάντηση ενόψει των εκλογών στην ΕΣΗΕΜΘ.

Ενόψει των εκλογών στην ΕΣΗΕΜΘ το «Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» καλεί τους  συναδέλφους εργαζόμενους ή άνεργους των ΜΜΕ της πόλης, σε προεκλογική συνάντηση την Τετάρτη 30/5 στο Χώρο Αλλληλεγγύης Γυναικών (Βύρωνος 5, Διαγώνιος-πλ. Ναυαρίνου) μετά τις 21:00…

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

 

Εκλογές ΕΣΗΕΜΘ: Ανακήρυξη υποψηφίων…

Θεσσαλονίκη, 25 Μαΐου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακηρύσσει υποψηφίους για τις εκλογές της 31ης Μαΐου 2018, οι οποίες θα διεξαχθούν στα γραφεία της

Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (Στρ. Καλλάρη 5), από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., τους εξής:

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Α. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Ανανιάδου Άννα του Χρήστου

Β. Συνδυασμός «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Αμοιρίδου Αναστασία του Γεωργίου

Γκίρμπας Ιωάννης του Πέτρου

Κάσαρης Παναγιώτης του Νικολάου

Κεκελιάδης Κωνσταντίνος του Δανιήλ

Μακρής Δημήτριος του Νικολάου

Μανδατζής Παναγιώτης του Μιχαήλ

Μεϊντάνη Μαρίνα του Γεωργίου

Μπίκας Χαράλαμπος του Σπυρίδωνος

Νικητόπουλος Στυλιανός του Νικήτα

Πάγκαλος Βασίλειος του Αθανασίου

Παπαδράγκα Ευαγγελία του Δημητρίου

Σπυριδωνίδης Ευάγγελος του Γεωργίου

Τσαπανίδου Ευαγγελία του Γεωργίου

Τσιχλάκης Δημήτριος του Αντωνίου

Τσολακίδης Γεώργιος του Ηλία

Φωτόπουλος Νικόλαος του Παύλου

Χαραλαμπίδης Παναγιώτης του Χρήστου

Γ. Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» 

Αμπατζή Μαρία του Αθανασίου

Βοϊτσίδης Ιωάννης του Αναστασίου

Γιαννίκη Αικατερίνη του Παναγιώτη

Δαδαλιάρας Ευγένιος του Κωνσταντίνου

Καρράς Νικόλαος του Χρήστου

Κοντογιαννίδης Ρωμανός του Τριανταφύλλου

Κοντογουλίδης Βασίλειος του Ηλία

Κουβεντίδης Γεώργιος του Σωκράτη

Μοσχούλας Άγγελος του Χρήστου

Νεστορίδης Παναγιώτης του Θεοδώρου

Πασχάλης Παύλος του Γεωργίου

Πλακίδας Ελευθέριος του Ευσταθίου

Προκοπίδου Σοφία του Ιωάννη

Ρέτζιος Αναστάσιος του Χρήστου

Σακισλόγλου Ιάκωβος του Ευστρατίου

Σιδηρόπουλος Ιωάννης του Δημητρίου

Σπιτσέρης Νικόλαος του Δημητρίου

Τουτσίδης Κωνσταντίνος του Ηλία

Τσαρούχα Ειρήνη του Νικολάου

Τσότσου Βασιλική του Αλέξανδρου

Χατζηεμμανουήλ Μαρία-Μάρνη του Δημητρίου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Συνδυασμός «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Ανδρικοπούλου Ελένη του Παναγιώτη

Χάτσιος Γεώργιος του Κωνσταντίνου

Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»

Μουτσάκης Χρήστος του Νικολάου

Μπαχτσεβάνη Αθανασία του Ιωάννη

Ρεπανάς Αντώνιος του Σταύρου

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Βικόπουλος Αθανάσιος του Νικολάου

Καραούλη Μαρία του Γεωργίου

Κεσίδου Ελένη του Κωνσταντίνου

Οικονόμου Νικόλαος του Γεωργίου

Χατζηπαντελής Θεόδωρος του Συναχέρη

ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Λιάμης Λεωνίδας του Σπυρίδωνα

Μαυραγάνης Ξενοφών του Ευστρατίου

Μπαλογιάννη Φωτεινή του Χρήστου

Παπαφωτίου Αριάδνη του Βασιλείου

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ασλανίδης Νικόλαος του Γεωργίου

Βολωνάκης Νικόλαος του Γεωργίου

Δημαράς Νικόλαος του Θεοδώρου

Θεολογίδης Σωτήριος του Κλεάρχου

Κολοκοτρώνης Άγγελος του Χρήστου

Νεράντζης Παύλος του Παναγιώτη

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Βάσσος Άγγελος του Νικολάου

Βολωνάκης Νικόλαος του Γεωργίου

Κωνσταντινίδου Μαγδαληνή του Βασιλείου

Πλακίδας Ελευθέριος του Ευσταθίου

Ρέτζιος Αναστάσιος του Χρήστου

Σακισλόγλου Ιάκωβος του Ευστρατίου

Τουτσίδης Κωνσταντίνος του Ηλία

Τριανταφύλλου Αλέξανδρος του Αστερίου

Χατζηεμμανουήλ Μαρία-Μάρνη του Δημητρίου

Η Εφορευτική Επιτροπή

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  για τις χυδαίες ρατσιστικές-φασιστικές επιθέσεις σε βάρος λειτουργών του Τύπου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  για τις χυδαίες ρατσιστικές-φασιστικές επιθέσεις σε βάρος λειτουργών του Τύπου

Ως Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΜΘ) καταγγέλλουμε τη στοχοποίηση του συναδέλφου δημοσιογράφου, Στέλιου Νικητόπουλου και την επίθεση εναντίον του με χυδαίες εκφράσεις από την εφημερίδα «Στόχος», με αφορμή τη δημοσιοποίηση και μόνο μιας είδησης που αφορούσε συγκέντρωση  στην Καμάρα “ενάντια σε κάθε εθνικισμό”. Ακολούθησαν “ριπές” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο για την επαγγελματική προσωπικότητα του όσο και για τη σωματική του ακεραιότητα με απειλές κατά της ίδιας του της ζωής!

Η συντεταγμένη επίθεση ακροδεξιών και φασιστικών κύκλων δεν περιορίστηκε στο πρόσωπο του συναδέλφου μας. Με αφορμή τη μη μετάδοση σε… απευθείας σύνδεση(!) του «συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία» από την τηλεόραση της ΕΡΤ3 –παρότι καλύφθηκε με απευθείας ανταποκρίσεις σε όλα τα δελτία ειδήσεων-, οι «κύκλοι» αυτοί φανέρωσαν το πραγματικό ρατσιστικό πρόσωπό τους με σχόλια σε ακροδεξιούς και φασιστικούς ιστοτόπους που επιχείρησαν να αποδώσουν τη μη «απευθείας» μετάδοση στην… καταγωγή του γεν. διευθυντή της ΕΡΤ3, Αλέξανδρου Κάντερμπαξ!

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο πραγματικός στόχος αυτών των χυδαίων επιθέσεων (παράλληλα με περιστατικά όπως ο εμπρησμός της “LIBERTATIA” και η βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού ολοκαυτώματος) είναι μεταξύ άλλων και η δαιμονοποίηση των διαφορετικών απόψεων, το χτύπημα της ελευθερίας της έκφρασης και η άσκηση τρομοκρατικής οργανωμένης προπαγάνδας με σκοπό τη διάχυση του φόβου στο κοινωνικό σώμα και ειδικότερα, συνολικά κατά του δημοσιογραφικού κόσμου και των επαγγελματιών λειτουργών της ενημέρωσης.

Η αναβίωση των φαντασμάτων του παρελθόντος που «οραματίζονται» την επικράτηση της μίας και μόνον άποψης ενάντια σε κάθε άποψη, ιδέα και είδηση που προσφέρει μία πλουραλιστική προσέγγιση του κόσμου μας, δεν θα πρέπει να περάσει. Αυτές οι στοχοποιήσεις αφορούν ουσιαστικά των πυρήνα και την ουσία της πραγματικής δημοκρατίας.

Καλούμε τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, όλους τους συναδέλφους και την κοινωνία, να απομονώσουν τις ρατσιστικές-φασιστικές άναρθρες κραυγές και να ακυρώσουν στην πράξη τις τρομοκρατικές-εκφοβιστικές απειλές κατά της δουλειάς και της ίδιας της ζωής των λειτουργών του Τύπου.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσες και σε όσους αγωνίζονται ενάντια στον φασισμό και σε όσους συνεχίζουν να ασκούν τη δημοσιογραφία με ευσυνείδητο και ανεξάρτητο πνεύμα στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων

ΠΟΕΣΥ: Συνεχίζεται το αδιέξοδο στη συγκρότηση προεδρείου, με ευθύνη των δυο μεγαλύτερων παρατάξεων.

Επιβεβαιώθηκε και στη δεύτερη συνεδρίαση (Τετάρτη 10 Ιανουαρίου) η αδυναμία συγκρότησης προεδρείου στην ΠΟΕΣΥ.

Είναι εμφανές ότι οι δύο παρατάξεις, του κυβερνητικού και του Δεξιού μπλόκ, δεν έχουν βρεί ακόμη κοινή περπατησιά και τις απαραίτητες εσωπαραταξιακές ισορροπίες και προς τούτο «ανακάλυψαν» τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Τηλεοπτικές άδειες, Ασφαλιστικό, Ταμεία Περιφέρειας, διανομή τύπου κ.ά. Όσο για τον ΕΔΟΕΑΠ ακόμη και εκπρόσωποι των δύο κυρίαρχων μπλόκ, παραδέχονται, τώρα, ότι στην πραγματικότητα δεν έχει λυθεί το θέμα!

Το Μέτωπο για την Ανατροπή, αλλά και η Δημοσιογραφική Συνεργασία, θέσαμε τα καυτά θέματα της επικαιρότητας (αντιλαϊκά μέτρα λόγω τρίτης αξιολόγησης, πολυνομοσχέδιο, πλειστηριασμοί, κ.α.) και καταγγείλαμε τον νέο αντιαπεργιακό νόμο.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι όταν προτείναμε την έκδοση έστω μιάς ανακοίνωσης  συμπαράστασης  προς τους αγωνιζόμενους και καταγγελίας αυτής της πολιτικής, αυτό δεν κατέστη δυνατό, εξαιτίας της στάσης των υπολοίπων μελών, τα οποία δεν θέλησαν να τοποθετηθούν, με το πρόσχημα της μη συγκρότησης Προεδρείου.

Από την πλευρά του Μετώπου, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, ότι: Η ΠΟΕΣΥ δεν μπορεί να απουσιάζει από τους αγώνες της υπόλοιπης κοινωνίας, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, καθώς ότι πρέπει να συνδεθεί με τα κινήματα με απώτερο στόχο την σύγκλιση των αγώνων.

Η ΠΟΕΣΥ πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων της αντίστασης και της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου.

Η, για δεύτερη φορά…»διακοπείσα» συνεδρίαση, θα συνεχιστεί την μεθεπόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 15.00.

ΠΟΕΣΥ: Ένα συνέδριο μακριά από τα προβλήματα των δημοσιογράφων… Μόνος δρόμος ο αγώνας από τα κάτω…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΙΝ» ΤΗΣ 24ΗΣ/12/2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗ, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με το «Μέτωπο για την Ανατροπή»

Συνέδριο μακριά από τα προβλήματα των δημοσιογράφων

Οι δήθεν νομιμόφρονες γραφειοκράτες συνδικαλιστές, φτάνουν να καταστρατηγούν ακόμη και τα δικά τους «ευαγγέλια», όταν νιώθουν ότι κάποιος μπορεί να τους χαλάσει το στημένο παιχνίδι. Οι εκλογές που διεξήχθησαν στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ αποτελούν την τελευταία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση.

1-Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Ποια σχέση είχε η διαδικασία αυτή με τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου, ασφαλιστικό, εργασιακά κ.α. Ποια στάση κράτησαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις; 

-Καμία… και αυτό αποτυπώθηκε στην εικόνα που παρουσίασε το τριήμερο συνέδριο, το οποίο όμως διήρκησε ελάχιστες ώρες, χωρίς να συζητηθεί κανένα ουσιαστικό θέμα. Το μόνο που βρήκαν να πουν οι εκπρόσωποι του γραφειοκρατικού-καθεστωτικού συνδικαλισμού ήταν οι κορώνες περί… επίλυσης του ασφαλιστικού μας και για… αίσιο τέλος σχετικά με τον ΕΔΟΕΑΠ.  Αυτοί ακριβώς που συνέβαλαν στην υλοποίηση των εργοδοτικών-κυβερνητικών σχεδίων.

Στο συνέδριο, που κατά γενική ομολογία, ήταν το  χειρότερο όλων που έχει διεξάγει η Ομοσπονδία, απουσίαζε η πλειοψηφία των συνέδρων, προερχομένων από τις κυρίαρχες παρατάξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στην αίθουσα δεν παρευρίσκονταν παρά μόνο το 20-25% των συνέδρων κάθε φορά. Χαρακτηριστικά που απεικονίζουν την τραγική κατάσταση στο συνδικαλιστικό χώρο των δημοσιογράφων, με έκδηλη την αναντιστοιχία της πλειοψηφίας των συνέδρων με την αγωνιούσα βάση των εργαζομένων-ανέργων, μελών των ενώσεων συντακτών. Αντίθετα, ακόμη μια φορά διακρίθηκαν οι κάθε είδους μηχανορράφοι, δολοπλόκοι και καρεκλοκένταυροι, υπηρέτες εργοδοτικών και κυβερνητικών συμφερόντων.

Με ιδιοκτησιακή νοοτροπία, έχουν την εντύπωση ότι παίζουν στο «δικό τους γήπεδο» και γι’ αυτό θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι λυκοσυμμαχίες και η απλή κατοχή των εδρών, δεν είναι δυνατή από μόνη της να τους διασφαλίσει την απαραίτητη αποδοχή και «νομιμοποίηση» στη συνείδηση της βάσης των εργαζομένων, ειδικά μετά από αυτή την εξοργιστική «πραξικοπηματική» αρχή της νέας θητείας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Οι υποτιθέμενοι «καταστατικο-λάγνοι» και δήθεν νομιμόφρονες γραφειοκράτες συνδικαλιστές, φτάνουν να καταστρατηγούν ακόμη και τα δικά τους «ευαγγέλια» κάθε φορά που νιώθουν ότι κάποια ασυμβίβαστη φωνή μπορεί να τους χαλάσει το στημένο παιχνίδι και είναι σε θέση να ενισχύσει τον διεκδικητικό μας ρόλο ως κλάδου, απέναντι στην όποια εξουσία, εργοδοτική και κυβερνητική, ανεξαρτήτου χρώματος και προέλευσης. Οι εκλογές που διεξήχθησαν στο τέλος του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ την περασμένη βδομάδα για την ανάδειξη των οργάνων της Ομοσπονδίας αποτελούν την τελευταία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση.

2-Τι ακριβώς συνέβη, από που εκπορεύθηκε και τι επιδιώκει;

-Η πλειοψηφία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των παραφυάδων τους (Αντωνιάδου, Καπάκος, Κουμπιάς, Μπερεδήμας) αποφάσισε ετσιθελικά να υφαρπάξει τη μία από τις δύο έδρες που δικαιούται το «Μέτωπο  για  την Ανατροπή», μέσω της απροκάλυπτης αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Βλέπετε, ενώ μέχρι χθες εφάρμοζαν πιστά και απαρέγκλιτα το – ούτως ή άλλως περίπλοκο και άθλιο εκλογικό σύστημα της Ομοσπονδίας – τώρα διαπίστωσαν ότι δεν τους βόλευε και αποφάσισαν να το αλλάξουν!

Για να πετύχουν δε τον στόχο τους, εισήγαγαν μια καινοφανή θεωρία για την ΠΟΕΣΥ, ότι οι ενώσεις-μέλη είναι δήθεν ιεραρχημένες από το καταστατικό – ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΤΕ (αν και στην ΕΣΠΗΤ ψήφισαν περίπου διπλάσιοι σε σύγκριση με την ΕΣΗΕΜΘ…) – κάτι που, σύμφωνα με αυτούς, σημαίνει ότι με αυτή τη σειρά πρέπει να κατανεμηθούν και οι έδρες – και όχι με βάση την εκλογική δύναμη των συνδυασμών και υποψηφίων, όπως αναφέρει το άρθρο 29 του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ και εφαρμοζόταν μέχρι τώρα. Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν την πρώτη έδρα του «Μετώπου για την Ανατροπή» όχι στον πρώτο σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιό μας, τον συνάδελφο Δημήτρη Σταμούλη από την ΕΣΠΗΤ, αλλά στον δεύτερο, σε μένα από την ΕΣΗΕΜΘ. Με τον τρόπο αυτό, φρόντισαν να μείνει αδιάθετη η μία έδρα της ΕΣΠΗΤ, ώστε να την απονείμουν στην εκπρόσωπο του προέδρου της Μπερεδήμα – και, ώ του θαύματος, πολιτικού συμμάχου της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Αντωνιάδου!

Το συγκυβερνητικό μπλόκ (ΝΔ_ΣΥΡΙΖΑ) «έκλεψε», με πραξικοπηματικό τρόπο,  τη δεύτερη έδρα του «Μετώπου για την Ανατροπή» από την ΕΣΠΗΤ

3-Πως αντέδρασε το Μέτωπο και τι αποφάσισε η εφορευτική επιτροπή;

-Φυσικά καταθέσαμε ένσταση, διεκδικώντας τόσο την μία από τις δύο έδρες της ΕΣΠΗΤ (στην α’ κατανομή) όσο και τη μία από τις δύο της ΕΣΗΕΜΘ (από την γ’ κατανομή). Προς επίρρωση δε των επιχειρημάτων μας, επικαλεστήκαμε τα πρακτικά των εκλογικών αναμετρήσεων των τριών τελευταίων τακτικών συνεδρίων της Ομοσπονδίας (7ο το 2014, 6ο το 2011 και 5ο το 2008), που δείχνουν την πάγια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην κατανομή των εδρών – δηλαδή, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης του συνδυασμού και την επιλογή των συνέδρων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη σταυροδοσία τους. Με άλλα λόγια, οι σύνεδροι του κάθε συνδυασμού επιλέγουν από ποιον και με ποια σειρά επιθυμούν να εκπροσωπηθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.

Όμως, η εφορευτική επιτροπή απέρριψε την ένσταση. Κι αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι προχωρούν, χωρίς αιδώ, σε ένα ακόμη «πραξικόπημα», μετά από τα όσα έχουν συμβεί στον ΕΔΟΕΑΠ τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά οργανωμένο σχέδιο άλωσης και αντιδραστικής στροφής του κλάδου.

4-Τώρα πως θα πορευτεί το Μέτωπο για την Ανατροπή;

-Υποσχόμαστε ότι με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε μέσα κι έξω από τα «θεσμικά» όργανα, όχι μόνο δεν θα χαριστούμε σε κανέναν αλλά θα εντείνουμε τη δράση μας για τα δίκαια του κλάδου και ειδικά υπέρ των πιο αδύναμων συναδέλφων που ορισμένοι θέλουν να τους καταστήσουν «αόρατους», φοβισμένους και στοιχισμένους πίσω από τις γραμμές τους.

Πέρα κι έξω από στενά συντεχνιακές νοοτροπίες, η πραγματική μας δύναμη είναι άλλη: Σε ένα περιβάλλον γενικότερης εργασιακής κατακρεούργησης, με το βάρβαρο χτύπημα στο κατακτημένο με πολύχρονους αιματηρούς αγώνες δικαίωμα στην απεργία, την ασφαλιστική ισοπέδωση, τη φτωχοποίηση, του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς, τη συνολική αναδιάρθρωση του μιντιακού τοπίου προς όφελος των νέων βαρόνων του Τύπου και την προκλητική απόκρυψη του πλούτου των ελίτ στους «φορολογικούς παραδείσους», η μόνη οδός που μας απομένει είναι να συνεχίσουμε την κοινή πάλη με όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία ενάντια στους σύγχρονους δυνάστες μας από… όπου και αν προέρχονται.

5-Πρόσφατα υπήρξε πραξικόπημα στη συγκρότηση προεδρείου στο ταμείο σας, τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και καθεστωτικές «λυκοσυμμαχίες» στην ΕΣΗΕΑ και τώρα οι πραξικοπηματικές ενέργειες στην ΠΟΕΣΥ. Ποια είναι τα σχέδια των δυνάμεων του κυβερνητικού- εργοδοτικού μπλοκ στο χώρο των ΜΜΕ;

-Η γενική πολιτική εκτίμηση είναι ότι επιχειρείται μια γενική αναμόρφωση του τοπίου στα MEDIA από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μετά την ανατροπή στα πρόσωπα και τζάκια εκδοτών, μεγαλοκαναλαρχών – το επόμενο επεισόδιο θα το δούμε με τις τηλεοπτικές άδειες – ακολουθεί η μεθοδευμένη ανατροπή στο συνδικαλιστικό τοπίο, με καθοριστική παράμετρο τις εξελίξεις που προηγήθηκαν στον ΕΔΟΕΑΠ. Η συνεργασία Αντωνιάδου (ΝΔ) – Καπάκου (ΣΥΡΙΖΑ) στην πρώτη σε δύναμη Ένωση την ΕΣΗΕΑ και η παρουσία Καρούτζου (δεξιός πρόεδρος  ΕΔΟΕΑΠ) – Γκανά (συριζαίος παράγοντας και ισόβιος πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ, επί δεκαετίες άνθρωπος των ιδιοκτητών στον έλεγχο των χρεών τους στο ΕΤΑΠ/ΜΜΕ  – διοικητικοί) ήταν ουσιαστικά ο καταλύτης των εξελίξεων στη μεταμόρφωση του ΕΔΟΕΑΠ, σε αγαστή συνεργασία με κυβερνώντες και  εργοδότες και σχέδια των δύο τελευταίων περί άλωσής του. Με δεδομένες τις ανακατατάξεις στο συνδικαλιστικό τοπίο, ο ρόλος της Ομοσπονδίας και του νέου ΔΣ της, αναμένεται καθοριστικός των εξελίξεων που θα δούμε να εξυφαίνονται στο επόμενο διάστημα στο συνδικαλιστικό χώρο των ΜΜΕ.

Μονόδρομος ο αυτοοργανωμένος αγώνας από τα κάτω

Δημιουργία πανελλαδικού συνδικάτου Τύπου με αγωνιστικά ταξικό προσανατολισμό.

6-Εσείς ως Μέτωπο για την Ανατροπή, τι διαφορετικό πρεσβεύσατε και τι προτείνατε για τα ανοιχτά μέτωπα;

-Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με το καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μιντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και ένα κρανίου τόπο στα εργασιακά. Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου, δεκάδες εφημερίδες έβαλαν λουκέτο με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι, όλων των ειδικοτήτων, να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του κλάδου μαζί με τις μεμονωμένες «αθόρυβες» απολύσεις από διάφορα Μέσα.

Τα τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η  διακοπή κυκλοφορίας της «Μακεδονίας» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι –με την  εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλόμενων,  με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος» που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά  εκδοτικά συγκροτήματα. Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.

Στο ασφαλιστικό και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι διοικούντες τα σωματεία μας, περιλαμβανομένης της ΠΟΕΣΥ, δεν κατάφεραν να πετύχουν τίποτε από το αρχικό πλαίσιο υπεράσπισης που συλλογικά ο κλάδος είχε διαμορφώσει. Παραδόθηκαν άνευ όρων, αντί να προχωρήσουν σε πλήρη και γενική ενημέρωση του κλάδου, συσπειρώνοντας τον αγωνιστικά. Σύρθηκαν στην γραμμή της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες (αφού πρώτα με κυβερνητική απόφαση καταργήθηκε το  αγγελιόσημο προκαλώντας οικονομική ασφυξία στον κλάδο) και με αμφότερους να ακολουθούν μια παρελκυστική τακτική, έχοντας σε ομηρία όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση. Αυτούς που θριαμβολογούν πάνω στα ερείπια του κλάδου εξυμνώντας ένα σαθρό οικοδόμημα εν μέσω ενός βομβαρδισμένου μιντιακού τοπίου, θα τους κρίνει η ιστορία. Μια ιστορία, όμως, που δεν θα την γράψουν οι συνήθεις ύποπτοι «νικητές» της, αλλά οι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι στα ΜΜΕ.

Επίσης, ένα πάγιο αίτημά μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού πανελλαδικού συνδικάτου Τύπου με αγωνιστικό-ταξικό προσανατολισμό (χρόνια τώρα  διακηρύττουμε την αναγκαιότητα για ένα κλάδο, ένα ταμείο, ένα συνδικάτο), μεταλλάσσεται και διαστρέφεται με χρησιμοθηρικό τρόπο από τα επίσημα χείλη της γνωστής και μη εξαιρετέας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας νέας τάξης «αιμοδοτών». Μετρούν «κεφάλια» και όχι ισότιμους συναδέλφους. Μέχρι πρότινος, τους αποκαλούσαν «κατσαβίδια». Τώρα, ξαφνικά, τους «αγάπησαν». Η υποκρισία, περισσεύει.

7-Τι προτείνετε συγκεκριμένα για τα ανοιχτά μέτωπα;

-Εμείς λέμε ότι είναι στο χέρι όλων μας, η δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας, ανάμεσα σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα ΜΜΕ και να παλέψουμε όλοι μαζί, για τα δίκαια του κλάδου μας και των δικαίων όλης της κοινωνίας. Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι αξιοπρεπείς μισθοί, η ασφάλιση, η παύση της εργοδοτικής-κρατικής τρομοκρατίας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Ο μόνος δρόμος να ακολουθήσουμε είναι αυτός του αυτοοργανωμένου αγώνα από τα κάτω, της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας. Για την ελευθεροτυπία και την ανεξαρτησία στην ενημέρωση, που για μας είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας.

ΠΟΕΣΥ: Αδυναμία συγκρότησης σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας…

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ – Τετάρτη 27/12/2017

Παρ’ ότι το θέμα της συγκρότησης σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου, πού αναδείχθηκε από το πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, είναι το πρώτο που συζητείται, κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του οργάνου της Ομοσπονδίας.

Οι δύο μεγάλες παρατάξεις (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), αίφνης ανακάλυψαν τα σοβαρά και φλέγοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο και υποστήριξαν ότι θα πρέπει να συζητηθούν, πριν τη συγκρότηση του νέου ΔΣ… Αυτοί ακριβώς που απουσίαζαν από τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο, ώς γνωστό, δεν συζήτησε κανένα μεγάλο και ουσιαστικό θέμα. Σήμερα, φαίνεται, τους βόλευε η συζήτηση, δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχουν βρεί τον… κοινό βηματισμό τους. Κάτι που παραπέμπει στις προσεχείς συνεδριάσεις του νέου διοικητικού.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου για την Ανατροπή κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις των δύο κυρίαρχων παρατάξεων, οι οποίες υπέκλεψαν τη μία από τις δυο έδρες, που του αναλογούσαν, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα. Όπως επίσης καταφέρθηκε κατά των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστικών εκπροσώπων για την πολιτεία  τους στα κορυφαία ζητήματα του κλάδου. Γνωστοποίησε δε, ότι θα καταψηφίσει τις όποιες επιλογές τους, στην ανάδειξη του νέου προεδρείου.

Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τόσο ο προαλειφόμενος για τη θέση του προέδρου, από την  δεξιά, όσο και σύμβουλοι που ανήκουν στην φιλοκυβερνητική πτέρυγα, πρότειναν αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων στο προεδρείο.

Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους.