Category Archives: ΛΟΙΠΑ ΜΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Ανακοίνωση του «Ασύνταχτου Μετώπου Αγώνα Δημοσιογράφων» για τα εκλογικά αποτελέσματα στην ΕΣΗΕΜΘ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

το «Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» παρέμεινε «ζωντανό» στις αρχαιρεσίες της 31ης Μαίου της ΕΣΗΕΜΘ – τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών, αφού το ΔΣ έχει να διαχειριστεί πάρα πολύ σοβαρά θέματα, όπως αυτά των καταστατικών αλλαγών που επιβάλλει η αποσύνδεση της ΕΣΗΕΜΘ από τους ασφαλιστικούς φορείς και το νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι αλλαγές (θεσμικές και τεχνολογικές) στο επάγγελμα μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά τη λυσσαλέα «πολιορκία» των κάθε είδους συστημικών δυνάμεων, παρά τις αδυσώπητες συνέπειες της ανεργίας που πλήττει καλούς και άξιους συναδέλφους, παρά την οικονομική ένδεια της κοινωνίας που έχει κλονίσει τον Τύπο και τα ΜΜΕ και παρά την αιμορραγία της μάχιμης δημοσιογραφίας (με fake news, αναξιοπιστία, παραπληροφόρηση, δημιουργία νέων «τζακιών» και εργοδοτικών συμφερόντων), οι «Ασύνταχτοι» καταφέραμε να διατηρήσουμε δυο έδρες στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον.

Το κυρίαρχο μπλοκ συνδικαλιστικής εξουσίας, ένα μίγμα καθεστωτικών και συντηρητικών δυνάμεων που εν πολλοίς ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, γι άλλη μια φορά «χτυπήθηκε στο μπλέντερ» αναμιγνύοντας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και εργοδοτικά «παραγοντιλίκια», καταλαμβάνοντας τις 7 έδρες του νέου διοικητικού συμβουλίου, σε ένα σωματείο στην εκλογική διαδικασία του οποίου προσήλθε να ψηφίσει μόλις το… 1/3 των μελών του. 

Οι εγκληματικές πρακτικές που καταβαράθρωσαν τον κλάδο, οι «παραγοντισμοί», τα  «λόμπινγκ», οι «πελατειακές σχέσεις» και η πρόσδεση στην κάθε εξουσία (κυβερνητική, εργοδοτική) οδήγησαν την πλειοψηφία των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης στην αδράνεια και την απαξίωση της συστημικής, συνδικαλιστικής κάστας που διοικεί το σωματείο. Επιπλέον, οι υψηλές ετήσιες συνδρομές αποκλείουν ουσιαστικά τους άνεργους και κακοπληρωμένους συναδέλφους από την εκλογική διαδικασία. Το εναπομείναν… «κλειστό κλάμπ» έφερε το αποτέλεσμα της ανατροφοδότησης του γραφειοκρατικού μηχανισμού του.

Σε αυτό το τοπίο, οι «Ασύνταχτοι» είμαστε εδώ για να πούμε «όχι» σε άλλες εγκληματικές ενέργειές των διοικούντων την ΕΣΗΕΜΘ και να μην περάσουν αναίμακτα άλλα σκοτεινά σχέδια όπως: 

-Οι «ρεαλιστικές» αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων,

-η στήριξη των ΔΤ-ΝΕΡΙΤικών μορφωμάτων στην περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ/ΕΡΤ3,

-η συστηματική κατεδάφιση της «Μακεδονίας» και του «Αγγελιοφόρου» προς όφελος των εργοδοτών,

-η ληστεία και η κατακρεούργηση του  ΕΔΟΕΑΠ

-η συγκατάνευση κι η υποταγή που μετέτρεψαν ένα ισχυρό σωματείο σε φιλολογικό σύλλογο, οδηγώντας την πλειοψηφία των συναδέλφων-μελών της ΕΣΗΕΜΘ, να μη βρίσκουν πλέον κανέναν νόημα ή συνδικαλιστική χρησιμότητα για συμμετοχή στις διαδικασίες της.

Το «Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που επέλεξαν να στηρίξουν με την ψήφο τους τη συνδικαλιστική μας συλλογικότητα, η οποία παραμένει ανοιχτή σε κάθε ιδέα και πρωτοβουλία μελών ή μη μελών, όσο και των κινηματικών εγχειρημάτων. Ευχαριστεί επίσης με την ίδια θέρμη όλους εκείνους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που αν και ήθελαν δε μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, ούτε να ψηφίσουν (γιατί κάποιοι μεθοδικά το απαγόρευσαν), αλλά ήταν εκεί με το μυαλό τους και την ψυχή τους, αν και έχουν πιο προσωπικά προβλήματα να επιλύσουν, τα οποία κατά βάση προέρχονται από το ολέθριο φάσμα της ανεργίας που σιγά – σιγά καταπίνει τον κλάδο…

Οι «Ασύνταχτοι» είμαστε πλάι τους. Οι πόρτες στη συλλογική σκέψη και τους αγώνες είναι ανοιχτές. Το τραπέζι είναι έτοιμο για συζητήσεις, ιδέες, πρωτοβουλίες και δράσεις. Οι μάχες που έρχονται απαιτούν συνεχή καθημερινή πάλη και συντονισμό με τις παλλόμενες δυνάμεις και όχι δήθεν «στρατηγικούς» σχεδιασμούς επί χάρτου και συντεχνιακές συστημικές «λογικές». Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο του αγώνα, για ένα σωματείο  συνδικαλιστικό, ελεύθερο, ζωντανό,  μαχητικό, με τη συμμετοχή όλων. 

Το «Ασύνταχτο» Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» σε πείσμα πολλών και ετερόκλητων «μεταλλαγμένων» δυνάμεων, θα παραμείνει στο πλευρό όλων των συναδέλφων που αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Η εκπροσώπηση στο ΔΣ είναι μόνο μία πτυχή του αδιάκοπου και ανυποχώρητου αγώνα, που θα συνεχίσουμε να δίνουμε δίπλα στα κινήματα και την κοινωνία, χωρίς καμία έκπτωση στα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματά μας και την αδέσμευτη δημοσιογραφία.

«ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Άλλο ένα θαύμα διεθνούς… εμβέλειας από την ΕΣΗΕΜ-Θ και το εργοδοτικό κατεστημένο! Εξαφάνισαν τους 11 εργασιακούς εκπροσώπους από 8 Μέσα! Πλήρης η απαξίωση των διοικούντων συνδικαλιστικών φαντασμάτων!

fileselpida_220799765Άλλο ένα θαύμα διεθνούς… εμβέλειας από την ΕΣΗΕΜ-Θ και το εργοδοτικό κατεστημένο!  Εξαφάνισαν τους 11  εργασιακούς εκπροσώπους από 8 Μέσα!

Κανένα νόημα και πρακτική συνδικαλιστική χρησιμότητα δεν βρίσκουν πλέον αρκετοί συνάδελφοι – μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ-, που όλο και συχνότερα γυρίζουν την πλάτη στην αραχνιασμένη παλαιά γραφειοκρατική φρουρά αυτού του κλειστού κλάμπ που φέρει όλα τα διακριτικά χαρακτηριστικά της μαύρης αντίδρασης, του άκρατου συντηρητισμού, του λόμπινγκ με την εκάστοτε εξουσία, της «πελατειακής» συμπεριφοράς, της συνεχούς υποχωρητικότητας απέναντι στα αφεντικά και της συντήρησης ενός αυτοαναπαραγωγικού μηχανισμού βγαλμένου από τα σπλάχνα του ίδιου του συστήματος.

Διακαής πόθος των εργοδοτών είναι πάντοτε η εξαφάνιση κάθε διαμαρτυρίας, απεργίας ή ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Τον πόθο αυτό κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να εκπληρώσουν τα φαντάσματα του συνδικαλισμού που κινούνται σαν σκιές στο στοιχειωμένο σπίτι της οδού Στρατηγού Καλλάρη 5.

Στις εκλογές της 22ας Ιουνίου 2016 για την ανάδειξη εργασιακών εκπροσώπων σε διάφορα ΜΜΕ, η ΕΣΗΕΜ-Θ «κατάφερε» ένα ακόμα «θαύμα» προσφέροντάς το ως «δώρο» προς τα αφεντικά των ΜΜΕ: σε Μακεδονία-Θράκη οι εργοδότες «απαλλάχτηκαν» από… 11 εργασιακούς εκπροσώπους σε 8 διαφορετικά Μέσα-εργασιακούς χώρους! Πώς το «κατάφεραν» αυτό; Μα… δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα! Και πώς να υπάρξει;!

Πιο ηχηρή από όλες ήταν η απουσία υποψηφιότητας στο συγκρότημα των εφημερίδων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». Η απαξίωση και η συστηματική υποβάθμιση (έως εκμηδένισης) του ρόλου των «εργασιακών εκπροσώπων» από την ίδια την Ένωση και το εργοδοτικό κατεστημένο, αλλά και η στάση άκρατου ενδοτισμού του προεδρείου προς τη διοίκηση των εφημερίδων, έκοψε την όρεξη στον οποιονδήποτε για να κατέβει ως υποψήφιος -κάτι που δείχνει την  πλήρη απαξίωση της ακολουθούμενης συνδικαλιστικής α-πραξίας του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ. Οκτώ μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», με καλοπιάσματα στην εργοδοσία και με παράνομη απόλυση του εργασιακού εκπροσώπου χωρίς ένα «κιχ» από την ΕΣΗΕΜ-Θ, τι άλλο χρειαζόταν; Καταλύτης ήταν η προχθεσινή ενημέρωση από την εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας νομική σύμβουλο, η οποία όχι μόνο δεν είπε κάτι για τους οφειλόμενους 8 τελευταίους μισθούς των εργαζομένων αλλά την απέδωσε στην… παραγωγικότητα!. Άλλωστε το είπε: πληρώνεστε όσα βγάζετε, δηλ. περίπου το 40% των μισθών, οδηγώντας έτσι σε νέα μείωση και ανεπίσημη περικοπή! Η στάση της Ένωσης;… Αφωνία και υπομονή! [Νέα συνάντηση και εργασιακή συνέλευση θα γίνουν την επόμενη Πέμπτη].

Σε άλλα Μέσα, κάποιοι έκριναν ότι είναι περιττή η οποιαδήποτε σύγκρουση με τα αφεντικά σε μια εποχή «κρίσης» και «ακραίας ανεργίας». Σε άλλο Μέσο, εξελέγη «εργασιακός εκπρόσωπος» σαρώνοντας με τη δική του… μία ψήφο! Κανένας δεν πήγε να τον ψηφίσει και αυτός θα θελήσει να εκπροσωπήσει τους συναδέλφους του που γύρισαν την πλάτη στη διαδικασία. Αλλού, όπου το γραφειοκρατικό κατεστημένο εντόπισε πιθανές εστίες… «αναταραχής», φρόντισε να «φυτέψει» με το γνωστό δοκιμασμένο αυτο-αναπαραγωγικό σύστημα, τους «δικούς» του που έχουν δώσει δείγματα ευκολίας στις «υπογραφές» και στις «αιτήσεις».

Thavma-ParodiaΑυτό το νέο «θαύμα» της ΕΣΗΕΜ-Θ έρχεται να προστεθεί δίπλα στα «θαύματα» της πανελλαδικής «πρωτιάς» ανοίγματος του θέματος της υπογραφής των ατομικών συμβάσεων, «καθαγιασμού» του ανταποκριτικού γραφείου του κατασκευασμένου κυβερνητικού μορφώματος ΔΤ-ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη και της μηδενικής αγωνιστικής αντίδρασης απέναντι στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τιθεται πλέον εν αμφιβόλω όλο το συνδικαλιστικό οικοδόμημα και η αξιοπιστία της ίδιας της συνδικαλιστικής υπόστασης του Σωματείου των δημοσιογράφων σε Μακεδονία-Θράκη. Η πρόσφατη «εκλογική επιτυχία» της γνωστής πλειοψηφικής ομάδας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να αποσπάσει εν μέσω των συντριμμιών του κλάδου τις 7 από τις 9 έδρες(!) στο νέο ΔΣ, κινείται αντιστρόφως ανάλογα με την ηθική αίγλη που θα έπρεπε να έχει ένα ισχυρό και μαχητικό Σωματείο των δημοσιογράφων.

Η τραγικά μικρή συμμετοχή των συναδέλφων στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που προηγήθηκε των εκλογών και το γύρισμα της πλάτης στις εργασιακές εκπροσωπήσεις, όχι μόνο δεν αποτελούν δείγματα «θριάμβου» για τη νεοφιλελεύθερη συνδικαλιστική κάστα αλλά, αντιθέτως, επιβεβαιώνουν την αρχή του τέλους της. Η ηθική απονομιμοποίηση είναι απείρως ισχυρότερη από τα εκλογικά ποσοστά.

Για την ιστορία: Η εφορευτική επιτροπή της ΕΣΗΕΜ-Θ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εκλογών για τους «εργασιακούς αντιπροσώπους» εκεί όπου υπήρξαν υποψηφιότητες, «παραλείποντας» στην ανακοίνωση να αναφέρει –έστω για λόγους τυπικότητας- ότι σε 8 εργασιακούς χώρους δεν εκλέχτηκε κανείς γιατί απλούστατα δεν εμφανίστηκε ΚΑΝΕΙΣ ως υποψήφιος!

Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα σε κανένα από τα παρακάτω Μέσα-εργασιακούς χώρους:

  • Εφημερίδες ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη: (θα εξέλεγαν 2)
  • Εφημερίδα Arena Press: (θα εξέλεγαν 1)
  • Εφημερίδα ThessNews: (θα εξέλεγαν 1)
  • Ανταποκριτικά γραφεία αθηναϊκών εφημερίδων: (θα εξέλεγαν 2)
  • TV Μακεδονία: (θα εξέλεγαν 1)
  • Ράδιο Θεσσαλονίκη: (θα εξέλεγαν 1)
  • Arena FM: (θα εξέλεγαν 1)
  • Εφημερίδες και Ρ/Τ Μέσα Κεντρικής Μακεδονίας: (θα εξέλεγαν 2)

Διαβάστε στη συνέχεια ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ στα… μισά(!!!) από τα Μέσα όπου υπήρξαν υποψηφιότητες:

Ερώτηση του KKE στη Βουλή για τις 4 απολύσεις, τη μη καταβολή μισθών στην “Μακεδονία” και το κλείσιμο-πτώχευση των “Σπορ του Βορρά”

Ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, τον όμιλο που ανήκει η εφημερίδα “Μακεδονία” και τα “ΣΠΟΡ του Βορρά”, προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού υπέβαλλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

– Τι μέτρα θα πάρουν για να μην προχωρήσουν οι εκδικητικές απολύσεις των 4 δημοσιογράφων της εφημερίδας Μακεδονίας που δεν υπέγραψαν τις μειώσεις μισθών.

– Πως θα διασφαλισθεί η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους.

– Πως θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΣΠΟΡ του ΒΟΡΡΑ»;.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησης:

«Τον Ιούλιο του 2011 η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, στην οποία ανήκει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, διεκδίκησε επιδότηση με ποσό ύψους 10,2 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» της, το οποίο, αφού εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τότε υπουργείο Ανάπτυξης, εκταμιεύθηκε μέχρι τον Μάιο του 2014.

Βάσιμες είναι οι υποψίες των εργαζόμενων πως η συγκεκριμένη επιδότηση αφορούσε απολύσεις εργαζομένων και την μείωση του εργατικού κόστους γα την εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την «αναδιάρθρωση» από 203 εργαζόμενους που ήταν το 2010 στον όμιλο, απέμειναν 105 εργαζόμενοι τον Ιούλιο του 2014.

Να σημειωθεί πως με πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, το 2011 είχαν αποχωρήσει 80 εργαζόμενοι της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η δε πλειοψηφία των εργαζομένων που απέμεινε, στις αρχές του 2012 υπέγραψε ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες δέχονταν μειώσεις περίπου 30% στους μισθούς, για 3 χρόνια, με αντάλλαγμα την προστασία της θέσης εργασίας τους προσωποπαγώς, ενώ 27 άτομα δήλωσαν ότι δεν δέχονται να υπογράψουν αυτές τις συμβάσεις, εκ των οποίων 13 απολύθηκαν. Τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν οι «εθελούσιοι» – απολυμένοι προέβλεπαν εξόφληση των αποζημιώσεων έως 31/8/2013, κάτι που δεν τηρήθηκε.

Να τονιστεί ότι από τη στιγμή της εκταμίευσης του ποσού για την «αναδιάρθρωση» η εταιρεία προχώρησε στις εξής κινήσεις:

1. Διεκδίκησε και στις 25 Ιουνίου 2014 πήρε δάνειο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.
2. Προχώρησε σε επέκταση δραστηριοτήτων καθώς συνέστησαν από κοινού με το συγκρότημα “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος” συμφερόντων Μπόμπολα – Μπακατσέλου – Ψυχάρη, την εταιρία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ».
3. Τον Οκτώβριο του 2014 η «Μακεδονία» προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας να ενταχθεί στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα (άρθρο 99) και επειδή το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, το επανάφερε και αναμένεται η απόφαση.

Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν εκ νέου ατομικά συμφωνητικά για διατήρηση της μείωσης των μισθών κατά 30% για ακόμη μία τριετία, ενώ στις 23 Μαρτίου 2015 προχώρησε σε προειδοποίηση απόλυσης τεσσάρων δημοσιογράφων που δεν τα υπέγραψαν, από τους οποίους οι δύο είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές (μέλος του ΔΣ της Ε.Σ.Η.Ε. Μ-Θ και εργασιακός εκπρόσωπος στην εφημερίδα Μακεδονία).

Την ίδια ώρα η επιχείρηση εξακολουθεί να οφείλει δεδουλευμένα πολλών μηνών στους εργαζόμενους της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (3,5 μήνες από το 2011 και 3 μήνες για το 2015). Στην αθλητική εφημερίδα «ΣΠΟΡ του ΒΟΡΡΑ» του ιδίου ομίλου, η εργοδοσία απαίτησε, μέσα στο 2014, την αποχώρηση του 1/3 περίπου του προσωπικού (10 εργαζόμενοι), προκειμένου να συνεχίσει να εκδίδει την εφημερίδα, διαφορετικά απείλησε ότι με την είσοδο του 2015 θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Στις αρχές Ιούνη 2015 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά διακοπή (αναστολή) της έκδοσης, χωρίς να αναφέρει τι θα κάνει για την εξόφληση δεδουλευμένων εφτά μηνών, και τις αποζημιώσεις των αναμενόμενων απολύσεων. Λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε ότι οδηγείται σε πτώχευση δίνοντας οριστικό τέλος στην έκδοση της εφημερίδας και πετώντας στην ανεργία 26 εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

– Τι μέτρα θα πάρουν για να μην προχωρήσουν οι εκδικητικές απολύσεις των 4 δημοσιογράφων της εφημερίδας Μακεδονίας που δεν υπέγραψαν τις μειώσεις μισθών.

– Πως θα διασφαλισθεί η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους.

– Πως θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΣΠΟΡ του ΒΟΡΡΑ»;.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ+ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ+ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 24ωρη απεργία σήμερα.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη βιαιότητα της πτώχευσης διάλεξε η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Σπορ του Βορρά» για να απαντήσει στις προσπάθειες των εργαζομένων να κρατήσουν ζωντανό ένα ιστορικό αθλητικό φύλλο στη Θεσσαλονίκη.

Αδιαφορώντας για την επαγγελματική και οικονομική εξόντωση των εργαζομένων που απασχολεί, επιφυλάσσοντάς τους συμπεριφορά που δεν τους αξίζει, διαχειριζόμενη με τον πιο αναποτελεσματικό τρόπο τα χρήματα με τα οποία επιδοτήθηκε, και απαξιώνοντας την αποστολή της ενημέρωσης που ισχυρίζεται ότι υπηρετεί, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Γιάννης Ρήγας, δίνει τέλος στην έκδοση η οποία επί χρόνια υποστήριξε με την επιτυχία της τη συνολική παρουσία του συγκροτήματος που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη».

Οι Ενώσεις θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο που έχουν στη διάθεσή τους τα δικαιώματα των εργαζομένων που πλήττονται από την ενέργεια αυτή. Το εκδοτικό συγκρότημα που έχει υιοθετήσει ως τακτική την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων και απειλεί με απολύσεις εργαζόμενους καλείται έστω και τώρα να αλλάξει τακτική έναντι των ανθρώπων στους οποίους οφείλει μεγάλο μέρος της υπόστασής του στον χώρο της Ενημέρωσης.

Με το αίτημα αυτό τα ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ προκηρύσσουν εικοσιτετράωρη απεργία στην εφημερίδα «Μακεδονία» και την ιστοσελίδα makthes.gr από τις 08.00 της Πέμπτης 18 Ιουνίου έως τις 08.00 της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2015.

Πέμπτη 12:00 

ΚΟΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ συγκαλούν συνέλευση όλων των εργαζομένων στις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά.Η συνέλευση θα πραγματοποιηθείΠέμπτη 18 Ιουνίου 2015, στις 12.00 στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (3ος όροφος).

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ Επίσημα… πτώχευση, αποφάσισε η εργοδοσία, χωρίς καν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους! Ενώ πέρυσι το συγκρότημα της Μακεδονίας πήρε κρατική χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ!

Μετά από δυο βδομάδες αναμονή των προθέσεων του μεγαλομετόχου του σγκροτήματος της Μακεδονίας, Γιάννη Ρήγα, σήμερα η εκπρόσωπός του δικηγόρος Βίκυ Σουλοπούλου γνωστοποίησε την κήρυξη πτώχευσης της αθλητικής ημερήσιας εφημερίδας της Θεσσαλονίκης Σπορ του Βορρά. Ενώ την ίδια στιγμή, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι και οι προσφάτως απομακρυνθέντες (εξαναγκασθέντες σε εθελούσια και ένας απολυμένος) μένουν ξεκρέμαστοι… χωρίς καν αποζημιώσεις! 
Αυτοί ακριβώς που δέχθηκαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς να «παγώσουν» τρίμηνες οφειλές (πέραν εκείνων προ τριετίας) και να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών άνω του 40%, αντίκρισαν το πλέον ανάλγητο πρόσωπο της εργοδοσίας.
Η επιχείρηση δεν κατέβαλε ακόμη και αυτές τις μειωμένες καταβολές ή στους απομακρυνθέντες δεν έδωσε καν τις δόσεις της αποζημίωσής τους! Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, την 1η Ιουνίου η εργοδοσία ανακοίνωσε την… αναστολή εκτύπωσης! (ναι, έτσι το διατύπωσε η… εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη, Σουλοπούλου).
Στα ερωτήματα των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων για την τύχη της ιστορικής αθλητικής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, η Σουλοπούλου παρέπεμπε σε… πιθανούς αγοραστές της (Φιλιππάκης, Ιβάν Σαββίδης), χορηγούς ή τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο. Για δε τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, άφηνε να εννοηθεί ότι αυτές (ή μέρος τους) θα καταβληθούν, αφού ο μεγαλομέτοχος είναι… γενναιόδωρος!. 
Στάχτη στα μάτια, έως σήμερα, που ανακοίνωσαν επίσημα την πορεία προς επίσημη πτώχευση! Ούτε μιλιά για τους εργαζόμενους, στο χέρι των οποίων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, βρίσκεται πλέον ο τρόπος αντίδρασης ενάντια σε τέτοιες δόλιες συμπεριφορές της επιχειρηματιών. Οι οποίοι σημειωτέον πριν ένα χρόνο έλαβαν από κρατική χρηματοδότηση (κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου)  για το συγκρότημα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης και Σπορ του Βορρά το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ!!!
Ο λόγος πλέον στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και στο υπουργείο (της νέας κυβέρνησης) και στην δικαιοσύνη.

«ΣΠΟΡ του ΒΟΡΡΑ» Αναστολή έκδοσης… αφού πήρε (με τον όμιλο της «Μακεδονίας») 10 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση και επιδιώκει να ενταχθεί στο άρ. 99 του πτωχευτικού κώδικα!

Την αναστολή της έκδοσης της καθημερινής αθλητικής της Θεσσαλονίκης «Σπορ του Βορρά» γνωστοποίησε χθες το απόγευμα η διεύθυνση της εφημερίδας με… τηλεφωνικά μηνύματα στους εργαζόμενούς της! Μια εφημερίδα που ανήκει στον όμιλο της εφημερίδας «Μακεδονία», ο οποίος χρηματοδοτήθηκε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης με 10 εκατομμύρια ευρώ και σκοπό την ανάπτυξη των εντύπων με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Μόνο που η πρωτεργάτρια αυτού του σχεδίου δικηγόρος Βίκυ Σουλοπούλου, κάθε άλλο παρά τήρησε τους όρους αυτής της κρατικής χρηματοδότησης. Αφού πήρε τα χρήματα, τώρα επιδιώκει την ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα(!), χωρίς να τηρεί τους όρους ακριβώς για τους οποίους χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης πριν ένα χρόνο: δημιούργησε νέα εκτυπωτική μονάδα με την άλλη εφημερίδα της πόλης «Αγγελιοφόρος», σαφέστατα μονοπωλιακού χαρακτήρα (κάτι το οποίο αντιβαίνει στους όρους έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη αθέμιτου ανταγωνισμού κλπ), ενώ άλλαξε και τη ρότα δόσης δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς προς τρίτους!

Τώρα κλείνει την μία από τις τρείς εφημερίδες του συγκροτήματος (η άλλη είναι η εβδομαδιαία «Θεσσαλονίκη»). Ενώ μάλιστα, έχει εξαναγκάσει 9 εργαζόμενους να αποχωρήσουν από τις αρχές του χρόνου, με σκοπό οι εναπομείναντες 17 να συνεχίσουν να εργάζονται. Μόνο που ούτε στους εξαναγκασθέντες σε αποχώρηση καταβάλει τις αποζημιώσεις, αλλά ούτε στους εναπομείναντες πληρώνει την μισθοδοσία και τώρα τους πετάει στο δρόμο!

Μια ακόμη ενέργεια της εκπροσώπου του μεγαλομετόχου Γιάννη Ρήγα, που σίγουρα επιφέρει την επέμβαση τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και του ίδιου του εισαγγελέα για εξαπάτηση του δημοσίου!

ΠΟΕΣΥ για Αγγελιοφόρο (επίσχεση εργασίας και άρθρο 99), Μακεδονία (νέες ατομικές συμβάσεις και άρθρο 99), ανταποκριτικά γραφεία (κλείνουν και τα τελευταία)…

Επικίνδυνος ο δημοσιογραφικός υποβιβασμός της Περιφέρειας

Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2015

Με αφορμή το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, τις δυσμενείς εξελίξεις για τις εργασιακές σχέσεις στην εφημερίδα Μακεδονία και τη διακοπή λειτουργίας του ανταποκριτικού γραφείου του ΔΟΛ στη Θεσσαλονίκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει τον υποβιβασμό της Περιφέρειας ως πεδίο παραγωγής δημοσιογραφικού έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληρότητα της Ενημέρωσης των πολιτών. Και προφανώς αυτά τα κρούσματα που αποτελούν πλήγμα για την Ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Το καίριο πλήγμα το έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, με το απαράδεκτο και αποκρουστικό «μαύρο». Η ανεργία που μάστιζε το χώρο μας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης ή της επίκλησής της από τους εργοδότες, διογκώθηκε σε μεγέθη απαράδεκτα, αφού η ΕΡΤ ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης – από πλευράς αριθμού απασχολουμένων – στη Β. Ελλάδα. Τη στιγμή μάλιστα που η Δικαιοσύνη, με διαδοχικές αποφάσεις της, επιβεβαιώνει ότι το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν μια παράνομη κι αντιδημοκρατική επιλογή, η κυβέρνηση εγκαταλείποντας όλα τα προσχήματα εξακολουθούσε να περιορίζει με κάθε τρόπο το δικαίωμα των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας στη Δημόσια Ενημέρωση και να στήνει ανταποκριτικά γραφεία, συνεργαζόμενα με εταιρίες παραγωγής για ενοικίαση προγράμματος, αντί ενός άρτιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, όπως ήταν η ΕΤ3.

Σε ό,τι αφορά στο ανταποκριτικό γραφείο των εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να είχε συρρικνωθεί από πλευράς απασχολουμένων, είχε ωστόσο ειδικό ιστορικό βάρος για την πόλη: Όχι μόνο εργάστηκαν σε αυτό κορυφαίοι δημοσιογράφοι (υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Δημήτρη Γουσίδη), αλλά αποτέλεσε και σημείο αναφοράς στην ιστορία της, λειτουργώντας ως πεδίο ανταλλαγής ιδεών σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους. Με τη διακοπή της λειτουργίας του το γραφείο του ΔΟΛ προστίθεται στην αλυσίδα των ανταποκριτικών γραφείων εφημερίδων τα οποία συρρικνώθηκαν ή έκλεισαν επίσης, αλλά και των ανταποκριτικών γραφείων τηλεοπτικών σταθμών τα οποία λειτουργούν ακόμη και χωρίς δημοσιογράφους, μολονότι τα εν λόγω ΜΜΕ χαρακτηρίζονται ως πανελλαδικής εμβέλειας.

Ταυτόχρονα, ο κλυδωνισμός και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, σηματοδοτεί την ακύρωση μιας προσπάθειας που εδραίωσε τη διαδοχή δημοσιογραφικών γενεών στη Βόρεια Ελλάδα και ταυτίστηκε με την επαγγελματική ενηλικίωση μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων από το 1996, όταν η εφημερίδα εκδόθηκε για να καλύψει το κενό από την κατάρρευση του συγκροτήματος Βελλίδη. Τώρα η συγκεκριμένη  εφημερίδα – σταθμός για τη νεότερη δημοσιογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης – βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφήνοντας δίχως δώρο Χριστουγέννων τους απλήρωτους επί πέντε μήνες εργαζόμενους. Η επιχείρηση κατέθεσε, μετά τη Μακεδονία, αίτηση ένταξης στις διαδικασίες του πτωχευτικού κώδικα. Η εφημερίδα δεν κυκλοφορεί από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετά την έναρξη επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, στην ιστορική εφημερίδα Μακεδονία, έπειτα από τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας, μετά και τη δικαστική απόρριψη της αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ασκήθηκε έφεση στην παραπάνω απόφαση, ενώ ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 30%.
Τα παραπάνω φαινόμενα δείχνουν ότι οι διαστάσεις του ζητήματος είναι μεγαλύτερες από απλές επιχειρηματικές αποτυχίες. Αποτελούν σήμα συναγερμού για την ακύρωση του δικαιώματος των τοπικών κοινωνιών στην Ενημέρωση. Αλλά και για την ακύρωση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να ασκούν το λειτούργημά τους. Ακυρώνει το δικαίωμα στην επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

ΕΣΗΕΜΘ Το σωματείο που βλέπει να περνούν όλες οι μνημονιακές αντεργατικές μεθοδεύσεις στον Τύπο

«ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»: Απλήρωτοι 4 μήνες

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Αρθρο 99 πτωχευτικού κώδικα και οφειλόμενα

«ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»: Ατομικές συμβάσεις

«ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ»: Ατομικές και πολύμηνες καθυστερήσεις

«ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ»: Εκβιασμοί για αποχωρήσεις 1/3

«ΑΡΕΝΑ»: Συνθήκες εργασιακής γαλέρας

Στον Αγγελιοφόρο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι σχεδόν 4 μηνιάτικα με τον εκ των εκδοτών Μπακατσέλο (όπως εδώ και καιρό οι άλλοι δυο: Ψυχάρης και Μπόμπολας) να επιδεικνύει χαρακτηριστική αδιαφορία. Στη Μακεδονία η ιδιοκτησία δια της Σουλοπούλου αφού πήρε 10 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση ζητάει να εντάξει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα τις οφειλές στους εργαζόμενους (νυν και πρώην) και τα ασφαλιστικά Ταμεία τους, ενώ για τα Σπορ του Βορρά ζήτησε την αποχώρηση 10 (εκ των 27 εργαζομένων) αλλιώς… θα κλείσει την εφημερίδα. Τέτοιος εκβιασμός προς κάποιους που… έβαλαν πλάτη για να… σωθεί το μαγαζί, που έλεγε η εκδότρια πριν τρία χρόναι θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο σφαγής των εργαζομένων. Στον Τύπο Θεσσαλονίκης  ο εκδότης Θωμάς ζητάει εκβιαστικά από τους λίγους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ενώ τους οφείλει τους τελευταίους 3-5 μήνες. Στη δε Μέτροσπορτ κυριαρχούν εδώ και καιρό  οι ατομικές, οι μειώσεις και οι πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών, ενώ στη νεοεκδοθείσα «ΑΡΕΝΑ» άρχισαν με συνθήκες γαλέρας.

Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, τι κάνουν τα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, η ΕΣΗΕΜΘ, η ΕΠΗΕΘ, η ΕΤΤΘ και τα προεδρεία τους;

Στον Αγγελιοφόρο οι εναπομείναντες εργαζόμενοι βλέπουν αγωνιστική κατεύθυνση… δικαστικά και με νομικές ενέργειες, ενώ 3 Ενώσεις… έμειναν στην απεργία τις μέρες της ΔΕΘ που δεν βγήκαν φύλλα της εφημερίδας τις μέρες των εγκαινίων και στην προ δυο βδομάδων 48ωρη. Έκτοτε το προεδρέιο της ΕΣΗΕΜΘ κάθε βδομάδα στη συνεδρίαση του διοικητικού… μεταθέτει τις όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη βδομάδα. Περιλαμβανομένων και κάποιων ακτιβίστικων, που μάλιστα πρότεινε ένας εκ του προεδρείου αλλά τελικά δεν ψήφισε!

Στο συγκρότημα της Μακεδονίας, οι εργαζόμενοι αναμένουν το έγγραφο του λεγόμενου αναπτυξιακού προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης που έχει ζητηθεί από την επιχείρηση και φυσικά την εργασιακή συνέλευση όπου ο νομικός σύμβουλος θα αναπτύξει το περιεχόμενο της αίτησης ένταξης στο άρθρο 99, που ασυζητείται στο δικαστήριο στις 27/10. Αν και η υπαγωγή των οφειλόμενων σε ρύθμιση εξόφλησης σε 7 χρόνια (!) ή το ενδεχόμενο υπαγωγής σε πάγωμα και μελλοντικών δεδουλευμένων και οφειλόμενων, άρα και διεκδικήσιμων, δεν αφήνει περιθώρια. Άλλωστε ο ΕΔΟΕΑΠ απέρριψε ομόφωνα την αποπληρωμή των οφειλόμενων σε αυτό σε…15 χρόνια!

Εργασιακή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί και στα Σπορ του Βορρά, όπου οι εργαζόμενοι αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τη Σουλοπούλου η οποία θα γίνει αυτήν τη βδομάδα. Ίσως μάλιστα οι δυο συνελεύσεις πραγματοποιηθούν συνεχόμενα, ώστε από κοινού και μάλλον με αρκετούς αναγκαστικώς εθελούσιους ή απολυμένους ή συνταξιοδοτημένους, να προχωρήσουν σε μιά ενιαία στάση απόκρουσης των νέων σχεδίων σφαγής που έχει εκπονήσει η ιδιοκτησία. Άλλωστε η Ένωση θα κινηθεί προς υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και του συνόλου  των μελών της.

Στον Τύπο Θεσσαλονίκης, ο εκδότης Θωμάς αφού είχε τους εργαζόμενους για χρόνια με καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή της μισθοδοσίας, τώρα ανακάλυψε και αυτός τις ατομικές συμβάσεις, αφού προηγούμενως απέλυσε τους 2 από τους 6 δημοσιογράφους! Το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ (5 έναντι 4 της αντιπολίτευσης) τάχθηκε στο τελευταίο διοικητικό υπέρ της εμπλοκής της Ένωσης στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών και τις άλλες ρυθμίσεις που προβλέπουν! Έτσι, μετά το Ράδιο Θεσσαλονίκη, το Σταρ, τον Αγγελιοφόρο, τη Μακεδονία, τον Τύπο Θ., τα τόσα μικρότερα ΜΜΕ ή ανταποκριτικά  γραφεία, τι έχει σειρά;

Μόνο μιά ενιαία και δυναμική στάση από τα σωματεία και τους εργαζόμενους μπορεί να σταματήσει τον μνημονιακό  οδοστρωτήρα που έχει  ενσκήψει στα ΜΜΕ, με τους κάθε λογής καναλάρχες και εκδότες να συνεχίζουν να κατακρεουργούν στο σώμα των εργαζομένων, ως των μόνων θυμάτων της μνημονιακής λαίλαπας.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 14/10 14:00

ΤΡΙΤΗ 14/10 15:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ»

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/10 ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ:

11:00: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

12:30: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

14:00: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ»

ΠΕΜΠΤΗ+ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ»

Η άγρια συμμαχία των αφεντικών του Τύπου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ… ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Καταλόκαιρο, με τους μισούς εργαζόμενους εν αδεία και τους άλλους μισούς σε συνθήκες γαλέρας να βγάζουν τις εφημερίδες (και όχι μόνο) της Θεσσαλονίκης, τα αφεντικά δεν σταματούν να απεργάζονται σχέδια περαιτέρω κατακρεούργησης των εργαζομένων με την προώθηση νέων μνημονιακών μέτρων. Επιβολή ατομικών συμβάσεων και μεγάλες περικοπές, πολύμηνες καθυστερήσεις και ελαστικές μορφές εργασίας, απολύσεις και τρομοκρατία, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αυτές τις μέρες όμως, αρχίζουν και ξεδιπλώνουν νέες μεθοδεύσεις εναντίον των εργαζομένων, πάντα επικαλούμενοι την κρίση. Και μάλιστα τώρα συνασπιζόμενοι σε κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως ανακοινώθηκε από τους εκδότες Β. Σουλοπούλου και Α. Μπακατσέλο, αντίστοιχα των συγκροτημάτων της Μακεδονίας (ιδιοκτησίας του μάνατζερ επενδυτικών κεφαλαίων Γ. Ρήγα) και του Αγγελιοφόρου (ιδιοκτησίας των Μπακατσέλου, αλλά και των «βαρώνων του αθηναϊκού Τύπου» Μπόμπολα και Ψυχάρη). Φαίνεται πως οι φήμες για συγχωνεύσεις-τράστ… αρχίζουν και υλοποιούνται από τη Θεσσαλονίκη. Όπου πρώτα είδαμε την καταστρατήσηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δυστυχώς με παραιτημένες τις Ενώσεις και τα φιλομνημονιακά προεδρεία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Νέες κοροϊδίες της Σουλοπούλου…

Η εκδότρια του συγκροτήματος της Μακεδονικής Εκδ.Εκτ. (καθημερινή Μακεδονία, δευτεριάτικη Θεσσαλονίκη, καθημερινά Σπορ του Βορρά) Β. Σουλοπούλου επιχειρεί-μεθοδεύει νέα σχέδια σε βάρος των εργαζομένων, που παραπέμπουν στο… 2011. Τότε που η πρωτεργάτρια εφαρμογής των μνημονιακών εργαλείων προωθούσε το σχέδιο… σφαγής, με βάση το οποίο για «να σωθεί το μαγαζί» έπρεπε να φύγουν οι μισοί από τους διακόσιους και όσοι έμεναν να πληρώνονται με ατομικές συμβάσεις και -30%.

Κραδαίνοντας ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα (τότε έλεγε από ΕΕ, σήμερα αποδεικνύεται από κρατικά κονδύλια), μετά απο  ένα εξάμηνο πιέσεων της εργοδοσίας και διαβουλεύσεων με τις Ενώσεις, τελικά από τους 77 δημοσιογράφους της Μακεδονίας, οι 28 απομακρύνθηκαν «εθελουσίως», οι 29 υπέγραψαν ατομικές και οι 20 αρνήθηκαν -εκ των οποίων οι  13 απολύθηκαν εκδικητικά από την επιχείρηση. Όλα αυτά (υποτίθεται) για να πληρώνονται κανονικά όσοι έχουν μείνει.

Μόνο που η επιχείρηση δεν τήρησε τίποτε από όλα όσα υποσχέθηκε για να κάμψει τότε την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που αντιστεκόταν στο σχέδιο σφαγής (δυστυχώς τεχνικοί κια διοικητικοί ήταν οι πρώτοι που προσέτρεξαν). Τη χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων την πήρε από το υπουργείο  Ανάπτυξης πέρυσι τον Δεκέμβριο και πριν ένα μήνα το δάνειο των 1,4 εκατ., αλλά τίποτε δεν εξομαλύνθηκε. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας έφθασαν  το προηγούμενο εξάμηνο τους τρείς μήνες (πέραν των 3,5 μηνών που τους οφείλονται από το 2011), ενώ καθυστερεί προκλητικά την αποπληρωμή των οφειλόμενων σε απολυμένους και εθελούσιους εδώ και τρία χρόνια. Πριν λίγο καιρό(και μόλις πήρε τα πρώτα ποσά από το δάνειο) η ίδια υποσχέθηκε πως μέχρι τέλος του μήνα θα καταβάλλεται ο προηγούμενος. Μόνο που σήμερα μπαίνει ο Αύγουστος και έχει καταβληθεί το 40% του Ιουνίου, ανατρέποντας έτσι το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσειόταν εξόφλησε τους 3 μισθούς πριν ένα μήνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Στήνουν εκυπωτικό μονοπώλιο

Σε τέτοια κατάσταση, η Σουλοπούλου ήρθε στην ΕΣΗΕΜΘ (Τετάρτη 31/7) για να πεί πάλι ένα σωρό δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις. Αλλά όχι μόνο αυτές.Συνέδεσε την εξομάλυνση με τα νέα επιχειρηματικά της σχέδια με τον εκδότη της άλλης εφημερίδας της πόλης, τον Μπακατσέλο του Αγγελιοφόρου. Άλλωστε οι δυό τους βαδίζουν χέρι-χέρι σε ό,τι πιό αντεργατικό έχουν σκαρφιστεί οι μνημονιακοί κυβερνώντες. Μάλιστα αυτές τις μέρες η Εκδοτική Β.Ε. έβαλε σε εκ περιτροπής αδειούχους εργαζόμενους που δεν είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις. Λοιπόν οι  δυό τους στήνουν νέα εκτυπωτική εταιρεία (κάτι σαν μονοπώλια στη βόρεια Ελλάδα ακούγεται), στην οποία οι  τεχνικοί που θα εργαστούν θα… τους δανείσουν οι μητρικές εταιρείες των δυο συγκροτημάτων (!). Άγνωστο με τι δικαιώματα.

Όμως, για να προχωρήσουν αυτά τα… «αναπτυξιακά» (;!) σχέδια, πάλι οι  εργαζόμενοι καλούνται να…  βάλουν πλάτη. Επικαλείται μπλοκάρισμα της εκταμίευσης του υπολοίπου του τραπεζικού δανείου ύψους 700.000 ευρώ, εξαιτίας της μη παροχής ασφαλιστικής ενημερώτητας από το ΙΚΑ. Ενώ η επιχείρηση έχει βγεί στην αναζήτηση… χρηματοδοτών και έτσι έβαλε στο μάτι τα οφειλόμενα της επίσχεσης του 2011 ύψους 564.000 ευρώ, για τα οποία ως εγγύηση έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και δυο χρόνια το 25% ενός αγροτεμαχίου.

Έτσι, η κυρία αναφέρθηκε χθες σε «προσύμφωνο αγοραπωλησίας…», δηλαδή αντί της οφειλής να δώσει ποσοστό επί του οικοπέδου… «αγοράζοντάς το με δικαίωμα εξώνησης», όπως είπε, το οποίο βλέπει για το 2016 -οπότε παραγράφεται η όποια διεκδίκηση(!). Το… οικόπεδο είχε δοθεί ως εγγύηση στα ατομικά συμφωνητικά, την οποία τώρα πάει να αλλάξει και να την κάνει εξόφληση με το οικόπεδο. Το ποσό από την πώληση του οικοπέδου περιλαμβάνεται στα ίδια κεφάλαια της συμμετοχής του εκδότη. Άρα με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να κάνει τους εργαζόμενους… μετόχους αφού βάζουν τα δικά τους χρήματα (τα οφειλόμενα 564.000) στα ίδια κεφάλαια!

…όπως και των Μπακατσέλου, Αδρώνη, Θωμά κ.α.

Τι σκαρφίζονται τα αφεντικά  (και όχι μόνο) του Τύπου για να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους (!). Νέα δεινά προβλέπονται για τους εργαζόμενους στο  συγκρότημα της Μακεδονίας, οι οποίοι αντέδρασαν οργισμένοι βλέποντας το θερμόμετρο να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στη Μοναστηρίου 85, με τις…τσέπες άδειες. Μαζί δε με τα του Αγγελιοφόρου (έβαλε εκ περιτροπής αυτούς που δεν υπέγραψαν ατομικές, έχει καταβάλει  μόνο το 10% του Ιουνίου μέχρι σήμερα), της Μέτροσπορτ (απέλυσε τον εργασιακό εκπρόσωπο, οφείλει 11 μηνιάτικα), του Τύπου της Θεσσαλονίκης (απέλυσε τον έναν από τους επτά δημοσιογράφους, καθυστερεί συνεχώς επί 4μηνο τις πληρωμές) προμηνύονται τα χειρότερα για τους εργαζόμενους  στις εφημερίδες της πόλης. Από τις συλλογικές αντιστάσεις θα εξαρτηθεί τον αν περάσουν τα νέα μνημονιακά σχέδια των αφεντικών του Τύπου στη Θεσσαλονίκη, υπό τη συνδρομή μάλιστα των κυβερνώντων μνημονιακών που χρηματοδοτούν τα εκδοτικά συγκροτήματα… μνημονιακής προπαγάνδισης.

ΕΣΗΕΜΘ Έκτακτη συνεδρίαση νέου δσ για ΕΡΤ/ΕΡΤ3, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ.

Η συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού ήταν το μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές, σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης. Όμως, αμέσως πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση με θέματα: ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΡΤ/ΕΡΤ3.

ΕΡΤ/ΕΡΤ3

Έκοντες-άκοντες οι του προεδρείου οδηγήθηκαν από τους 3 του ‘ΜΕΤΩΠΟΥ’ στην ανακοίνωση του προγράμματος εκδηλώσεων που έχουν ετοιμάσει οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ/ΕΡΤ3 κατά την μεθαυριανή επέτειο του «μαύρου» στην ΕΡΤ την 11η Ιουνίου 2013. Τελικά οι του προεδρείου κατάφεραν ακόμη μιά φορά να στείλουν ένα κείμενο χωρίς το πολιτικό σκεπτικό που είχε κατατεθεί στο διοικητικό με το συνολικό πρόγραμμα από τον Στ. Νικητόπουλο.

Πέραν αυτών όμως, οι του προεδρείου οχυρώθηκαν πίσω από την απόφαση της ΠΟΕΣΥ να κηρύξει 4ωρη στάση για την Τετάρτη. Κι αυτό παρά την πρόταση που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα η Μαρ. Μεϊντάνη στην Ομοσπονδία για πανελλαδική 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Έτσι, αποφασίστηκε να κοινοποιηθούν τα παρακάτω:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ σε όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα Ενημέρωσης (δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, εφημερίδες, διαδικτυακά ΜΜΕ, Γραφεία Τύπου και κάθε άλλο χώρο δημοσιογραφικής εργασίας) την Τετάρτη 11 Ιουνίου, από τις 12.00 ως τις 16.00.

Επιπλέον, η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την ίδια μέρα όλα τα μέλη της:

-Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει στις 12.00, στην Αριστοτέλους με Τσιμισκή.

-Να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που προετοίμασαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις 11 Ιουνίου του 2013 και τον ξαφνικό θάνατο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης:

-Το ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα αρχίζει από τα στούντιο της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη, με τρίωρη εκπομπή, από τις 17:00 ως τις 20:00. Θα ακολουθήσει εκδήλωση στον προαύλιο χώρο.

-Στις 20:00, την τηλεοπτική “σκυτάλη” παίρνει η Αθήνα με τη ζωντανή μετάδοση της μεγάλης αγωνιστικής, παλλαϊκής συγκέντρωσης έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

-Στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, στην οδό Αγγελάκη, το απογευματινό πρόγραμμα για τον ένα χρόνο αγώνα θα αρχίσει στις 18:00 και στη συνέχεια, στις 21:00, θα γίνει προβολή της Ταινίας «100 τουφέκια» από την κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων.

-Στο ίδιο πνεύμα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις έδρες των περιφερειακών σταθμών σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν απευθείας από το δίκτυο της EΡΤopen, την ΕΡΤ3, τις συχνότητες των περιφερειακών ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα και από τα βραχέα σε όλο τον κόσμο και από το διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας: www.ertopen.com.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το ζήτημα της Μακεδονίας και της ασυνέπειας της εργοδοσίας τίθεται εκ  των πραγμάτων ως ένα από τα κύρια θέματα για την Ένωση. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας έχουν φθάσει τους 3 μήνες! Παρ’ ότι η επιχείρηση πήρε το κρατικό  πρόγραμμα χρηματοδότησης, μέχρι τη λήψη του οποίου η Ένωση είχε δώσει 2μηνη «ανοχή» στις καθυστερήσεις. Όμως, από τον Δεκέμβριο που πήραν τα χρήματα, η εκδότρια συνεχώς εμφανίζεται ανακόλουθη με όσα υπόσχεται για καταβολή των οφειλομένων, εξομάλυνση στις πληρωμές κλπ. Δεν έχει τηρήσει ούτε μία… δέσμευσή της, πηγαίνοντας από μήνα σε μήνα κοροϊδεύονας τους εναπομείναντες εργαζόμενους.

Γι αυτό την περασμένη βδομάδα οι Τεχνικοί πραγματοποίησαν 4ήμερη απεργία (Τετάρτη-Σάββατο). Ενώ αυτήν τη βδομάδα πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη οι δημοσιογραφοι. Το διοικητικό αποφάσισε να ζητήσει συννάντηση με την Σουλοπούλου και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 15:00 ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ

Αποφασίστηκε η άμεση αντίδραση στην απόλυση του εργασιακού εκπροσώπου Κλείτου Καρκανιά από τον εκδότη Αδρώνη. Αυτός ο τύπος ο οποίος έφτιαξε άλλη εταιρεία για να «σβήσει» προϋπηρεσίας εργαζομένων, οι οποίοι όμως είχαν σπεύσει να υπογράψουν τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις και μάλιστα με την κατάληξη του απολυμένου να παίρνει αποζημίωση μόνο για τον έναν χρόνο της νέας εταιρείας! Σήμερα στους εργαζόμενους οφείλονται 5 μισθοί, ενώ με τις συναλλαγματικές που τους είχε δώσει πέρυσι για τα μέχρι τότε οφειλόμενα άλλοι 6 μισθοί, δηλαδή συνολικά 11!

Οι του ‘ΜΕΤΩΠΟΥ’ ζήτησαν συνολική αντιμετώπιση με διαρκείς κινητοποιήσεις και συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις του κλάδου για συντονισμό της αντίδρασης στον Αδρώνη, ο οποίος σημειωτέον καταφέρεται διαρκώς κατά της ΕΣΗΕΜΘ (και από την εφημερίδα του), ενώ πέρυσι είχε στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό σε απεργία που είχαμε προκηρύξει. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας.