Category Archives: ΔΕΠΘΕ

ΕΣΗΕΜΘ Το προεδρείο αναντίστοιχο της διάθεσης των εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ ΤV100 – FM100

Το θέμα της ΔΕΠΘΕ και της κατάστασης στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα με τις καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και των ευθυνών της δημοτικής διοίκησης, ήταν αυτό που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ. Μετά δε και την γενική εργασιακή συνέλευση στις εγκαταστάσεις του ΤV 100 και FM 100 την Τρίτη, όπου εκδηλώθηκε ένα εκρηκτικό κλίμα στις τάξεις των 120 περίπου εργαζομένων στη δημοτική ραδιοτηλεόραση.

Όλοι εντόπιζαν ευθύνες στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, παρ’ ότι οι εκπρόσωποί τους έλεγαν ότι αυτή η καθυστέρηση του ενάμιση μήνα οφείλεται στην αλλαγή του νόμου που απαιτεί πλέον ο οικονομικός απολογισμός της δημοτικής επιχείρησης να προηγείται της έγκρισης εκταμίευσης από το δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή γραφειοκρατικά ζητήματα, που όμως άλλοι δήμοι φρόντισαν να λύσουν νωρίτερα χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην μισθοδοσία πολλών άλλων δημοτικών επιχειρήσεων.

Όλοι οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στη συνέλευση ζήτησαν ομόθυμα και ομόφωνα οι τρείς Ενώσεις στις οποίες ανήκουν (Συντακτών, Τεχνικών, Υπαλλήλων) να προχωρήσουν στην προκήρυξη άμεσα κινητοποιήσεων και μάλιστα με στάσεις σε κυκλική βάση, ώστε και το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα να πληγεί, αλλά και απεργία να μη γίνει και αφαιρεθούν μεροκάματα. Από την πλευρά των δημοσιογράφων και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ, παρόντες ήταν ο Μπίκας, ο Κυριακούλης και φυσικά οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ΜΜΕ Ασπροπούλης, Κοντογουλίδης, Φωκιανίδης (οι τρείς πρώτοι της αντιπολίτευσης και οι δυο τελευταίοι του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ.

Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση απαίτησαν να ληφθεί απόφαση άμεσα και ενώ συμφωνούσαν τα διοικητικά της Ένωσης Τεχνικών ΕΤΙΤΒΕ και του Σωματείου των Εργαζομένων, το δσ της ΕΣΗΕΜΘ αδυνατούσε να καταλήξει. Όλοι συμφώνησαν (και τηλεφωνικά ο πρόεδρος Βοϊτσίδης) να προκηρυχθεί στάση εργασίας το Σάββατο το βράδυ κατά την ώρα μετάδοσης της τελετής λήξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξαν διαφωνίες στην προκήρυξη άμεσα κι άλλων στάσεων, όπως υποστήριζαν όλοι οι παρόντες εργαζόμενοι.

Μόνο που ο πρόεδρος και οι Κοντογουλίδης και Φωκιανίδης, δεν συμφωνούσαν σε στάση χωρίς να τηρείται η προθεσμία των 4 ημερών προειδοποίησης και δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση… παράνομη! Μόνο που οι άλλες ειδικότητες το έκαναν. Αν ήταν να διεκδικούμε μόνο τα νόμιμα, με τέτοιους συνδικαλιστές δεν θα είχαν καταφέρει τίποτε οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου. Το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ δεν καταλαβαίνει από αγώνες και διεκδικήσεις. Ξέρει μόνο τις νομιμότητες και την αποδοχή του ό,τι λένε τα αφεντικά, κάθε είδους, γιατί απλά τα συμφέροντά τους δεν έχουν χρώμα.

Μόνο που η πλήρης παράδοση στα κελεύσματα της κάθε εξουσίας και σε κάθε επίπεδο, τελειωμό δεν έχει για το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ. Οι της αντιπολίτευσης (Μπίκας, Κυριακούλης, Ευθυμιάδου, Ασπροπούλης) ακούσαμε από τον Βοϊτσίδη διά στόματος Κοντογουλίδη ότι απορρίπτεται από το διοικητικό η πρόταση για στάση εργασίας την Τετάρτη το απόγευμα. Αλλά στη συνέχεια απορρίφθηκε και η συμφωνηθείσα στάση του Σαββάτου! Μάθαμε δε στη συνέχεια -και επιβεβαιώθηκε από την ίδια στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης του διοικητικού της ΕΣΗΕΜΘ- ότι η ταμίας Πλήκα δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση από κανέναν εκ του διοικητικού. Δεν της πήρε τηλέφωνο κανένας για να τη ρωτήσει τη θέση και τη ψήφο της επί της πρότασης για στάσεις εργασίας άμεσα. Αναπάντητο άφησε ο πρόεδρος την απορία μας γι αυτήν την εξώφθαλμη διαστρέβλωση της βούλησης των μελών του δσ, αφού δείχνει πως μόνο οι στοιχειώδεις δημοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες δεν τηρούνται από το προεδρείο. Άλλο απορρίπτεται 5-4 και άλλο 4-4 με μία μη ανευρεθείσα! Μετά δεν τους αρέσει που τους καταγγέλλουμε για πραξικοπηματικές ενέργειες!

Το χειρότερο ήρθε στη συνεδρίαση, κατά την οποία φάνηκε περίτρανα ότι οι 5 του προεδρείου δεν ήθελαν να βγεί καν ανακοίνωση που να επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του δήμου. Αυτό που αποφάσισαν είναι 24ωρη απεργία την… άλλη Πέμπτη! Αστεία το επιχείρημά τους ότι δεν πρέπει η ΕΣΗΕΜΘ να παρέμβει στο προεκλογικό παιχνίδι στο δήμο Θεσσαλονίκης. Και δυστυχώς, τραγικά ανεπαρκείς και παραδομένοι οι της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ σε αυτές τις τόσο κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται όλος ο κλάδος με τα συνεχή αντεργατικά χτυπήματα των ακραίων μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας και φτωχοποίησης ολόκληρου του λαού και της κοινωνίας. Η απάντηση βρίκσεται μόνο στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων και κανενός άλλου.

ΕΣΗΕΜΘ Παραπομπή Αλεξανδρίδη στο πειθαρχικό, γιατί κατέθεσε υπέρ της εργοδοσίας της Μακεδονίας και εναντίον απολυμένων!

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ, ΤΕΤΑΡΤΗ 23/10/2014 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ παρέπεμψε τον διευθυντή της εφημερίδας Μακεδονία Μ. Αλεξανδρίδη στο πειθαρχικό συμβούλιο της Ένωσης, καθ’ ότι κινήθηκε αντικατασταστικά και αντισυναδελφικά, καταθέτοντας σε αγωγή 3 απολυμένων υπέρ της επιχείρησης και εναντίον αυτών. Όπως επίσης, επειδή ενέπλεξε και μάλιστα ψευδώς την ΕΣΗΕΜΘ σε συμφωνία επί των απολύσεων, ενώ αναφέρει ότι οι απολύσεις έγιναν (πέραν των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων) με αξιοκρατικά κριτήρια.

Όμως, στην ίδια συζήτηση τέθηκε από την Πλήκα ζήτημα για τους “3” (προφανώς για αντιπερισπασμό), κατηγορώντας τους ότι «ανέφεραν στην αγωγή τους ονόματα εργαζομένων που παραμένουν»,… γνωρίζοντας ότι έτσι αποδεικνύεται νομικά πως δεν τηρήθηκαν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Η πλειοψηφία του διοικητικού αποφάσισε να ζητηθεί από το πειθαρχικό να διερευνήσει την όλη υπόθεση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Έγινε μόνο μία ενημέρωση ότι συντάσσονται οι ατομικές συμβάσεις με συνεργασία των νομικών συμβούλων ΕΣΗΕΜΘ και ιδιοκτησίας της εφημερίδας. Οποίος πολιτισμός… της υποταγής!

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Για την ΔΕΠΘΕ, έγινε η ενημέρωση από τον πρόεδρο ότι μαζί με τον αντιπρόεδρο συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει σχέδιο να θιγούν τα δημοτικά ραδιο-τηλεοπτικά. Και αυτοί… ησύχασαν!

ΕΡΤ/ΕΡΤ3

Για την ΕΡΤ (που μετά κόπων και βασάνων το θέμα συζητήθηκε…), ο πρόεδρος αναρωτήθηκε ποια είναι… η κοινή θέση μας, ενόψει των όποιων συζητήσεων και με ευρωπαίους παράγοντες (δεν μας έφθαναν… οι επαφές με εγχώριους κυβερνητικούς παράγοντες!). Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα σχετικά με την πρόταση που έχει κατατεθεί στο τελευταίο γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, να μετατρέψουμε την πανευρωπαϊκή μέρα Stand Up for Journalism (Ξεσηκωμός για τη Δημοσιογραφία) της 5ης Νοεμβρίου, σε μέρα Stand Up for ERT (Ξεσηκωμός για την ΕΡΤ). Ούτε φυσικά για κάποια άλλη εκδήλωση ή ενέργεια, πολύ περισσότερο για… απεργιακές κινητοποιήσεις. Τίποτε για την πανεργατική της 6ης. Μη τζίζ, για τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ!!! Θα αναμείνει… τις προτάσεις της ΠΟΕΣΥ.

ΕΣΗΕΜΘ Παθητικός παρατηρητής σε όλα τα μέτωπα!

ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ,  ΤΕΤΑΡΤΗ 9/10/2013

ΘΕΜΑΤΑ: ΓΣ  ΠΟΕΣΥ, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ

ΓΣ ΠΟΕΣΥ

Παρά την επιμονή του Ασύνταχτου  μέλους του δσ να συζητηθεί  και να καταληχθεί ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων της ΕΣΗΕΜΘ προς το γενικό  συμβούλιο  της ΠΟΕΣΥ που συγκαλείται  το  Σάββατο στην Αθήνα με συμμετοχή των δσ των 5 Ενώσεων Συντακτών και των 2 Ταμείων μας, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ,  η πλειοψηφία του οργάνου ένοιωθε… πίεση χρόνου. Ακούσαμε το  γνωστό:  θα πάμε να ακούσουμε (ή άλλοι άραγε τι από εμάς;), ό,τι  πεί  η ΠΟΕΣΥ (κάτι  σε καλένδες μας παραπέμπει όταν ακούμε κάτι τέτοιο απότον πρόεδρο Βοϊτσίδη).

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ ΕΜΕΙΝΕ Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΑΣ: Η ΕΣΗΕΜΘ ΜΕ ΤΙ  ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΓΣ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ; (Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει…).

Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ  ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, ΤΟ  ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ  ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΕ 10 ΜΕΤΩΠΑ: ΣΣΕ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΡΤ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ Ρ/ΤΟ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ  ΣΤΟ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.

Ενόψει του ΓΣ της  ΠΟΕΣΥ θα αναφερθούμε αναλυτικά στις προτάσεις που θα καταθέσουν οι 10 συμμετέχοντες εκ του ριζοσπαστικού πόλου (Ασύνταχτος, Ανατροπή, Παρατύπως) σε αυτήν την ευρεία συνάντηση των 83 συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος  Μ. Βοϊτσίδης συνεχίζουν να συζητάνε με τα αφεντικά του Αγγελιοφόρου… καλύτερες συνθήκες νέας σφαγής των εργαζομένων. Έτσι, μετέφερε στη συνεδρίαση του διοικητικού  συμβουλίου την τελευταία πρόταση του εκδότη Μπακατσέλου (διά στόματος του υιού) μετά  την 8η συνάντηση-διαπραγμάτευση που είχαν. Σύμφωνα με αυτήν:

1-Δέχεται συμφωνία  ενός χρόνου (από έξι μήνες που είχε προτείνει),

2-Η μισθοδοσία Αυγούστου θα καταβληθεί  τμηματικά σε δόσεις του 10% στη διάρκεια  αυτού του  χρόνου συμφωνίας,

3-Στο εξής η καταβολή  της μισθοδοσίας θα γίνεται στο  τέλος του  επόμενου (δηλαδή με καθυστέρηση ενός μήνα),

4-Δέχεται την ποινή της καθυστέρησης της μισθοδοσίας,  αλλά μετά από 45  μέρες,

5-Δέχεται την προστασία  των θέσεων εργασίας, αλλά όχι αν διακόψει μία δραστηριότητα. Τότε θα γίνεται χρήση της δυνατότητας για προειδοποιητική απόλυση. [Εδώ σωστά ειπώθηκε ότι με αυτή τη διαδικασία στην ουσία μας καλεί να χρηματοδοτήσουμε τις μελλοντικές απολύσεις], και… το ρεζουμέ:

6-Μειώσεις μισθών 25% από τον Σεπτέμβριο του  2013έως τον Οκτώβριο του 2014.

Μετά από  συζήτηση επί των λεπτομερειών…  της σφαγής, αποφασίστηκε:

να πιέσει για περιορισμό του 45ήμερου σε ένα μήνα για επαναφορά  του μισθού στα αρχικά επίπεδα αν η καταβολή του πετσοκομμένου μισθού (-25%) δεν γίνει μέσα σε ένα μήνα,

να αρθεί η  περίπτωση των απολύσεων με προειδοποίηση,

και στο τέλος  της ετήσιας συμφωνίας να έχει επιτευχθεί εξομάλυσνη στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Ο Ασύνταχτος από την αρχή ξεκαθάρισε πως αντιτίθενται σ΄ αυτήν τη…  διαδικασία ρεάλ-πολιτίκ και των διαπραγματεύσεων όπου κάτι δίνεις και κάτι  παίρνεις, που λέει κι ο πρόεδρος. Μόνο που με αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι μόνο δίνουν, περικόπτονται, απολύονται, χάνουν τα πάντα όλο και περισσότεροι!

Η όποια  τελική συμφωνία διοίκησης ΕΣΗΕΜΘ και εργοδοσίας Αγγελιοφόρου, θα  τεθεί  προς έγκριση σε εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Χθες η εκδότρια Σουλοπούλου κατέβαλε το  4ο 25% του μισθού Ιουλίου και  οι  εργαζόμενοι  αναμένουν την τήρηση όσων υποσχέθηκε  την περασμένη Πέμπτη, περί καταβολής του επόμενου μισθού (Αυγούστου) σε 4δόσεις των 25% μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να επανέλθει  η καθυστέρηση στο δίμηνο. Το δσ θα παρακολουθήσει τον ρυθμό υλοποίησης αυτού, ώστε να μην υπερβούμε τα χρονικά όρια, αλλά να λάβει και την αντίδραση σε τυχόν αθέτηση. Την επόμενη Τετάρτη στο διοικητικό  θα φανεί  που πάει η ιστορία.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Μεταφέρθηκε στο δσ η  πληροφορία-φήμη που κυκλοφορεί περί… σφαγής (διαθεσιμόιτητα λέγεται μνημονιακά) του 30% των εργαζομένων σε αυτά…

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ

Στο δσ έγινε γνωστή λίστα 64 μελών της Ένωσης οι οποίοι είναι «εξαφανισμένοι» πάνω από μία πενταετία! Σ’ αυτούς στάλθηκε σχετική επιστολή, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις τους προς  την Ένωση. Αν, δε, μέσα σε ένα μήνα δεν ζητηθεί διακανονισμός των οφειλόμενων συνδρομών (όσοι έχουν πράγματι δυσκολίες και  όχι κάποιοι καλοπληρωμένοι αλλά προκλητικά αδιάφοροι),  τότε θα ενεργοποιηθεί η καταστατική διάταξη περί  διαγραφής τους. Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται και μία άλλη λίστα για όσους εμπίπτουν σε άλλες διατάξεις του καταστατικού,  όπως λ.χ. αλλαγή… επαγγέλματος κλπ.

 

ΕΣΗΕΜΘ Ναι στις απεργιακές κινητοποιήσεις που… θα/αν αποφασίσει η ΠΟΕΣΥ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΣΗΕΜΘ

Ό,τι αποφασίσει η ΠΟΕΣΥ ήταν η επωδός των τοποθετήσεων του προέδρου της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοϊτσίδη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και στις συνεχείς προτροπές μας να προχωρήσουμε δυναμικά σε όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει: της ΕΡΤ, των δημοτικών, των μαζικών απολύσεων στα ιδιωτικά ΜΜΕ, τις ΣΣΕ, τα ασφαλιστικών ταμείωνκλπ. (Μη καταλήξουμε… από τον Άννα στον Καϊάφα!)

Η Ομοσπονδία πρέπει να συντονίσει τον αγώνα, σε συνεννόηση και με άλλους κλάδους που προχωράνε σε απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα. Άλλωστε η ΠΟΕΣΥ πραγματοποιεί συνεδρίαση του δσ τις ερχόμενες μέρες, ενώ σε δυο βδομάδες συγκαλεί ευρεία συνάντηση του Γενικού Συμβουλίου της με τα δσ όλων των Ενώσεων, ώστε να αποφασιστεί πως θα προχωρήσει ο κλάδος στην αντίσταση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων που καταστρατηγούνται από την τροϊκανή κυβέρνηση του “μαύρου”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ/ΕΡΤ3

Στη συνεδρίαση τέθηκε αυτή η γελοία ιστορία με την ανακοίνωση καθημερινά νέων καταλόγων πρόσληψης στο μεταβατικό της ΔΤ, όπως η τελευταία στην Διαύγεια που αναφέρει την πρόσληψη 493, εκ των οποίων οι 22 στη Θεσσαλονίκη (από αρχικά 37): 12 δημοσιογράφοι και 10 άλλων ειδικοτήτων. Άλλα λόγια… οι της διοίκησης, με σταθερή επωδό τους: όχι στην ανθρωποφαγία. Λες και αυτοί που έσπευσαν στη ΔΤ δεν οδήγησαν τους άλλους μισούς εκτός. Αυτό δεν είναι ανθρωποφαγία, πρόεδρε και λοιποί της πλειοψηφίας;!

 Επίσης, συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με την αδυναμία του να ανταποκριθεί γρήγορα στη διεκπεραίωση και την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ, κάτι που θα ενταθεί με την επικείμενη απεργία των υπαλλήλων του αφού και αυτοί τίθενται… σε κινητικότητα.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η γνωστοποίηση της τροϊκανής κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα σφαγή στα ΜΜΕ, με την ανακοίνωση περί πρόθεσης να απολυθούν 700 εργαζόμενοι από τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, άμεση ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστικών ενώσεων… με αυστηρές ανακοινώσεις καταδίκης αυτών των σχεδίων. Αν και ο αριθμός που ανακοινώθηκε, κρίνεται εξωπραγματικός αφού οι υπολογισμοί δεν ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων σε δημοτικά ΜΜΕ ανά την Ελλάδα σε πάνω από 450, κάτι που σημαίνει πως απολύονται όλοι και η κυβέρνση ρίχνει το «μαύρο» και στα δημοτικά-δημόσια ΜΜΕ.

Τονίστηκε πως είναι κεντρικό θέμα που απαιτεί συνονισμό με ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ, ώστε αποτελεσματικά να αντισταθούμε στην εξαφάνιση πλέον κάθε είδους θύλακα δημόσιας ενημέρωσης. Όχι μόνο της δημόσιας ενημέρωσης αλλά γενικά κάθε τι το δημόσιο το οποίο οδεύει από τους κυβερνώντες προς ιδιωτικοποίηση, όπως τόνισε ο Ασύνταχτος.

Στη συνεδρίαση του δσ κλήθηκε και παρέστη ο Φίλιος Στάγκος από τη διοίκηση των δημοτικών ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης της ΔΕΠΘΕ, ο οποίος ανέφερε ότι μετά το σφάξιμο των δημοτικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συρρίκνωση του υπαλληλικού δυναμικού των ΟΤΑ. Ιδιαίτερα στη ΔΕΠΘΕ, ο εξορθολογισμός με κοινωνικό κόστος έγινε από το 2011 (έτσι αναφέρει τις 45 απολύσεις ο “κύριος μνημονιακός διευθύνων” των δημοτικών ΜΜΕ). Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα συρρίκνωση του προσωπικού, είπε. Αν μάλιστα η κυβέρνηση θελήσει να προχωρήσει υποχρεωτικά προς τη συγκρότηση σε Α.Ε. των δημοτικών επιχειρήσεων, τότε αυτές θα κλείσουν.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που άρχισε με τον εκδότη Μπακατσέλο, ο οποίος ζητάει νέες περικοπές των εργαζομένων ύψους 35%!. Αμετανόητος ο Βοϊτσίδης, ο οποίος με την ενδοτικότητα και τις συνεχείς υποχωρήσεις του προς κυβέρνηση και τα αφεντικά του Τύπου, έχει οδηγήσει τον κλάδο μας στα γνωστά αποτελέσματα: και περικοπές, και απολύσεις, και ξεφτίλα… Ο πρόεδρος συζητάει με τον εκδότη της εφημερίδας, ο οποίος δέχθηκε να υπογραφούν νέες συμβάσεις με περικοπές 30% σε βάθος χρόνου, αλλά να αρθεί η δέσμευσή του ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις που θα προκύπτουν από τη διακοπή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Ενώ δεν δέχεται την καταβολή των δύο οφειλόμενων μισθών πριν τεθεί σε ισχύ μία συμφωνία. Ούτε δέχεται μία καθυστερημένη καταβολή της μισθοδοσίας κατά 15 μέρες. Ο Μπακατσέλος αντιπροτείνει 50 μέρες. Αύριο θα πραγματοποιηθεί τρίτη συνάντηση των δυο για να συζητήσουν… Μέχρι που θα φτάσεις πρόεδρε; Κι εσείς εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, τι λέτε;

ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΕ “Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ!

Τέλος, έκρηξη προκάλεσε στα μέλη του δσ η πρόταση του προέδρου να θέλει η ΕΣΗΕΜΘ να διοργανώσει μαζί με ένα ελληνικό και ένα γερμανικό ινστιτούτο διημερίδα για… την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της γερμανικής πολιτικής στα ελληνικά ΜΜΕ!!! Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, θα αναφερθούμε σε ξεχωριστή ανάρτηση στο θέμα και στην κατάληξη της συζήτησης να αποτραπεί… η γερμανική απόβαση στην ΕΣΗΕΜΘ. Ο Βοϊτσίδης απέτυχε να προωθήσει την γερμανική προπαγάνδα μέσω της Ένωσής μας, με 5 μέλη του δσ να αντιτίθενται (Μπίκας, Κυριακούλης, Ασπροπούλης, Γιαννούλης, Κοντογουλίδης), 2 να τάσσονται υπέρ (Βοϊτσίδης, Πλήκα) και ένας να απέχει (Ρεπανάς).

ΔΕΠΘΕ: Κυβίστηση και λοιπά ακροβατικά

Καιρό τώρα γράφουμε για τη ΔΕΠΘΕ. Οι ανησυχητικές φήμες και οι αόριστες υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν. Η εργασιακή ανασφάλεια εντείνεται καθημερινά στη δημοτική τηλεόραση και το δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Την τελευταία διετία, απολύσεις, μειώσεις μισθών και ένα διαρκές «λέμε και ξελέμε» εκ μέρους της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΠΘΕ. Θέλουν και στηρίζουν τα δημοτικά μέσα, λένε, αλλά πώς; Με λόγια μόνο; Κι αν οι εργαζόμενοι δεν δεχτουν μισθολογικές μειώσεις, επισείεται (ανεπισήμως) η απειλή του λουκέτου ή, καινούργιο φρούτο αυτό, της μετατροπής της ΔΕΠΘΕ σε δημοτική υπηρεσία, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ ο γενικός διευθυντής της Φίλιος Στάγκος αποκάλυψε τα σχέδιά του για την υπογραφή επιχειρησιακών σύμβασεων με τις ενώσεις των εργαζομένων και μισθολογικές μειώσεις περίπου 17% . Κι όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση -που όλοι περιμένουν και ποτέ δεν έρχεται- για τη ρύθμιση των μισθών στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ.
Ουσιαστικά το παιχνίδι που παίζεται στη ΔΕΠΘΕ είναι πολύ απλό: οι εργαζόμενοι πληρώνουν τους διαγκωνισμούς και τη φαγωμάρα μεταξύ των διαφόρων αντιδημάρχων και το μανιάτικο που τους έχει πιάσει να κόψουν ένα ποσό περίπου 300 χιλιάδων ευρώ από τη χρηματοδότηση του δήμου προς τη δημοτική επιχείρηση. Και στο σημείο αυτό ο λαϊκισμός φουντώνει: είναι λεφτά, λένε, που θα μπορούσαν να δοθούν για την κοινωνική πολιτική του δήμου, για τους ανθρώπους που πεινάνε.
Απο κεί και πέρα, υπάρχει και στοχοποίηση του δημοσιογραφικού κλάδου. Δημιουργείται ένα κλίμα και μια φημολογία για «χρυσοπληρωμένους δημοσιογράφους» – αντίθετα με τους υπόλοιπους εργαζομένους στη ΔΕΠΘΕ. Θελουν να διχάσουν όχι μόνο το σύνολο των εργαζομένων στη ΔΕΠΘΕ αλλά και τους δημοσιογράφους – θα πειραχθούν μόνο οι υψηλόμισθοι, λέγεται, όχι οι χαμηλόμισθοι.
Θυμίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες όλοι προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο ατομικών συμβάσεων στη ΔΕΠΘΕ. Χτες το πρωί στους διαδρόμους κυκλοφορούσε μια φήμη για δημιουργία Ενωσης Προσώπων στη ΔΕΠΘΕ, η οποία φήμη για την ώρα διαψεύδεται από όλες τις πλευρές. Και πριν από λίγους μήνες ο δήμαρχος ο ίδιος είχε προφορικά δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σε προσωπικό και μισθούς. Πολλές κωλοτούμπες μαζεμένες…
Και η ΕΣΗΕΜΘ; Τι κάνει και τι προτίθεται να κάνει η ΕΣΗΕΜΘ; Για την ώρα περιμένει την οριστική πρόταση από τη διοίκηση της ΔΕΠΘΕ και προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη για δυναμικές αντιδράσεις. Το τοπίο είναι ρευστό και το μοναδικό χειροπιαστό στοιχείο είναι ότι η εξόφληση του Σεπτεμβρίου θα καθυστερήσει να καταβληθεί γιατί λεφτά στα ταμεία δεν υπάρχουν.

Παν.Μαν.

Τι μαγειρεύεται στη ΔΕΠΘΕ;

Δεν έχουν καλά-καλά περάσει δύο μήνες από κείνη την επισήμως ανεπίσημη συνάντηση μελών του προεδρείου του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη σε εστιατόριο της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας, προφορικά και ανεπίσημα, ο δημαρχος είχε δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν περικοπές σε προσωπικό ή μισθολογικές στη ΔΕΠΘΕ, ότι θα εισηγηθεί τη συμπληρωματική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του δήμου και ότι με κάθε τρόπο θα στηριχτούν το δημοτικό ραδιόφωνο και η δημοτική τηλεόραση.

Ήδη οι φήμες και η ανησυχία φουντώνουν, ειδικά ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν με καθυστέρηση το 15θημερο του Σεπτεμβρίου και για τις μελλοντικές μισθοδοσίες τους πρέπει να εξασφαλιστεί η συμπληρωματική χρηματοδότηση από το δήμο.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του 2013 θα είναι περιορισμένος. Ναι μεν δεν υπάρχει πρόθεση για άλλες απολύσεις, αλλά η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ ως άλλος «σεφ» επιθυμεί το σερβίρισμα των ατομικών συμβάσεων οι οποίες θα προβλέπουν μεσοσταθμική μείωση μισθών 15%-17%.  Κι απ’ εδώ και πέρα είναι που οργιάζουν οι φήμες,

ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ: Τέρμα το διάλειμμα

Ύστερα από διακοπή περίπου ενός μηνός, συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών.

———- Το πρώτο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε, εκτός ημερησίας διατάξεως, ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην εφημερίδα Μέτροσπορτ. Η εργοδοσία, δύο μέρες πριν από το τέλος του μήνα, έχει καταβάλει τα 2/3 του μισθού στους δημοσιογράφους. Μέσα στις επόμενες δύο μέρες, σύμφωνα με το χρονοδιαγραμμα που από κοινού με την Ενωση έχει οριστεί, πρέπει να καταβληθεί και το υπόλοιπό ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τις αποφάσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων του ΔΣ, η ΕΣΗΕΜΘ θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη απεργίας.

———- Το δεύτερο θέμα, επίσης εκτός ημερησίας διατάξεως, προκάλεσε ένταση. Ο πρόεδρος του ΔΣ ενημερωσε το σώμα πως προ ημερών έλαβε χώρα συνάντηση σε εστιατόριο της πόλης μεταξύ του ιδίου και του δημάρχου Θεσ/νίκης Γ. Μπουτάρη. Η συνάντηση ήταν ανεπίσημη, χαλαρή, και σε αυτήν παρευρέθηκαν δύο μέλη του προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ (Πλήκα, Φωκιανίδης) και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ στο ΔΣ της ΔΕΠΘΕ (Νεστορίδης), που ο πρόεδρος επέλεξε να καλέσει. Δεν γνωρίζουμε ποιοι άλλοι ήταν ενήμεροι. Πάντως, τρία μέλη του ΔΣ (Ασπροπούλης, Κυριακούλης, Μανδατζής) δεν έλαβαν γνώση. Κάποιες απ’ τις πολλές αιτιολογήσεις που έδωσε η πλειοψηφία για το έλλειμμα ενημέρωσης ήταν α) ήμασταν σε περίοδο διακοπών, β) δεν ενδιαφερθήκατε να ενημερωθείτε, γ) δεν είναι δυνατόν να σας ενημερώνει έναν-έναν ο πρόεδρος, δ) ήταν ανεπίσημη η συνάντηση.
Εδώ προκύπτει μια σύγχυση: εάν η συνάντηση ήταν ανεπίσημη, χαλαρή, εξωθεσμική γιατί τα αποτελέσματά της απασχόλησαν ένα θεσμικό όργανο όπως το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ; Πόση αξιοπιστία έχουν οι όποιες άτυπες δεσμεύσεις του δημάρχου σχετικά με τη ΔΕΠΘΕ; Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, μπορεί η Ένωσή μας να επικαλεστεί ένα ανεπίσημο, χαλαρό δείπνο μεταξύ μιας παρέας ανθρώπων;  Η μειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, που ενημερώθηκε επισήμως και θεσμικά για τις ανεπίσημες και εξωθεσμικές δεσμεύσεις σχετικά με ένα μείζον πρόβλημα του κλάδου μας, άραγε είναι τίποτε παραπάνω από ένα απλό ντεκόρ ενός καλοστημένου σκηνικού;
Απ’ την άλλη, εάν η συνάντηση αυτή είχε επίσημο χαρακτήρα, λογικά θα έπρεπε να εκδοθεί μια ανακοίνωση της Ένωσης σχετικά με το περιεχόμενο και τα αποτελέσματά της. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ | Ανοιχτά μέτωπα και αναμονή

Εβδομάδα αναμονής σε όλα τ’ ανοιχτά μέτωπα αυτή που διανύουμε για την ΕΣΗΕΜΘ.

**** Στην εφημερίδα Μέτροσπορ, μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ανδρώνη – ΕΣΗΕΜΘ και ύστερα από την εργασιακή συνέλευση της περασμένης εβδομάδας, όπου τέθηκε επί τάπητος το χρόνιο πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας, τα πράγματα οδεύουν προς μια (φαινομενική;) εξομάλυνση. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ έθεσε υπ’ όψιν του εκδότη της εφημερίδας ένα χρονοδιάγραμμα εξομάλυνσης το οποίο κίνεται σε δύο άξονες, αφενός στην έγκαιρη καταβολή του εκάστοτε τρέχοντος μηνός αλλά και του επιδόματος αδείας, αφετέρου στη σταδιακή εξόφληση των χρωστούμενων παρελθόντων μηνών.

ΔΕΠΘΕ – Μας δουλεύουν;

Πολλά ερωτηματικά και αγανάκτηση προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα που έχει ανακύψει στη ΔΕΠΘΕ μετά τις απολύσεις των τριών συναδέλφων την περασμένη βδομάδα. Σήμερα Πέμπτη, επιτέλους, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τις απολύσεις και μια βδομάδα μετά την καταδίκη των απολύσεων με γραπτή ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών, πραγματοποιείται 24ωρη απεργία στα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης, FM100 και ΤV100. Ωστόσο όλες οι υπόλοιπες κινήσεις, στις οποίες έχει αποφασίσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ να προχωρήσει (πχ η εργασιακή συνέλευση, η οποία θεωρήθηκε καλύτερο να γίνει μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), καθυστερούν λόγω της διαρκούς αναβολής της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα τη ΔΕΠΘΕ. Τελευταία ημερομηνία της κατά τ’ άλλα… έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι η 23η Ιουλίου, 20 περίπου μέρες μετά τις απολύσεις!

Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόθεση της ΕΣΗΕΜΘ ήταν το θέμα να συζητούνταν εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου. Κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα 12 Ιουλίου. Χτες όμως ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μάκης Βοϊτσίδης ότι λόγω αντικειμενικού κωλύματος η έκτακτη συνεδρίαση μετατίθεται για τις 16 Ιουλίου. Ωστόσο αργότερα χτες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με νέα ανακοίνωσή του – ορθή επανάληψη όρισε την έκτακτη συνεδρίαση για τις 23 Ιουλίου. Ποιος ξέρει, ίσως μέχρι να μεσημεριάσει σήμερα, να υπάρξουν δυο-τρεις αλλαγές ημερομηνίας ακόμη…

Εν τω μεταξύ χτες η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και στην οποία ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους όσα ήδη γνωρίζανε πολύ καλά: ότι ο προϋπολογισμός του δήμου είναι πολύ σφιχτός, ότι ή θα γίνουν απολύσεις, ή θα γίνουν περικοπές μισθών, ή ένας συνδυασμός των δύο! Μάλιστα για μια ακόμη φορά η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ, θέλοντας εμφανώς να διχάσει τους εργαζόμενους, για τις δυσάρεστες εξελίξεις θεώρησε υπεύθυνη «την αδιαλλαξία της ΕΣΗΕΜΘ», παραβλέποντας -και πάλι- ότι το ζήτημα των αμοιβών των δημοσιογράφων που εργάζονται στη ΔΕΠΘΕ δεν είναι ζήτημα της ΕΣΗΕΜΘ αλλά ζήτημα Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

update: τελικά ορίστηκε να γίνει εργασιακή συνέλευση δημοσιογράφων της ΔΕΠΘΕ την Τρίτη 17 Ιουλίου στις 11.30 στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ. 

Παναγιώτης Μανδατζής

Ακολουθεί η χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών για τη σημερινή απεργία.

Αρχίζει αύριο, Πέμπτη 12/7, στις 06.00, η εικοσιτετράωρη απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΜ-Θ στα δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης TV 100, FM 100.

Η ενέργεια της Διοίκησης της ΔΕΠΘΕ να απολύσει τρεις δημοσιογράφους οδηγεί το δημοτικό ραδιόφωνο και τη δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης σε θέση αδυναμίας να εκπληρώσουν την  αποστολή που τους αναλογεί: να προσφέρουν αξιόπιστη και ολοκληρωμένη ενημέρωση στην τοπική κοινωνία.

Η δραματική απομείωση του δημοσιογραφικού δυναμικού των δύο Μέσων μέσα στον τελευταίο χρόνο ικανοποιεί τις προσδοκίες όσων προτιμούν να περιορίζεται η ενημέρωση αποκλειστικά σε ζητήματα της κεντρικής πολιτικής και κοινωνικής σκηνής, εις βάρος της περιφέρειας, κι εντέλει ακυρώνει τον στόχο που κάθε δημοτική αρχή οφείλει να υπηρετεί: να ενισχύσει την ανεξάρτητη φωνή της κοινωνίας που εκπροσωπεί.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ ζητεί από τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει τις απολύσεις, να κάνει πράξη τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις της σχετικά με την αναβάθμιση των δημοτικών ΜΜΕ και να ενισχύσει με κάθε τρόπο τον ενημερωτικό χαρακτήρα τους.

Προς κινητοποιήσεις μετά τις απολύσεις στη ΔΕΠΘΕ

Ολοένα και χειροτερεύει το εργασιακό τοπίο στα ΜΜΕ. Κάθε μέρα κι ένα νέο χτύπημα. Σήμερα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ συνεδρίασε εκτάκτως μετά τις χτεσινές εξελίξεις στη ΔΕΠΘΕ και τις απολύσεις τριών δημοσιογράφων (μία από την τηλεόραση, μία από το ραδιόφωνο κι ένας από το αθλητικό τμήμα), προάγγελος των αντεργατικών κινήσεων στις οποίες, όπως όλα δείχνουν, σκοπεύει να προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ.

Στο χτεσινό δ.σ. της ΔΕΠΘΕ οι τρεις απολύσεις, με κριτήρια κοινωνικοοικονομικά, παρουσιάστηκαν ως απολύτως απαραίτητες, για λόγους οικονομικούς, καθώς ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός. Η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ επεξεργαζόταν τα εξής τρία σενάρια: