Category Archives: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

«Πρώτα οι εργαζόμενοι, όχι οι τράπεζες» – Ανακοίνωση συμπαράστασης στους πρώην εργαζόμενους του “Αγγελιοφόρου”. – Παρασκευή πρωί η “μάχη” στα δικαστήρια.

Αντιμέτωποι με τις τράπεζες έρχονται αύριο το πρωί (Παρασκευή) οι πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος”, στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Οι διεκδικούντες τα δίκαιά τους κινητοποιούνται για την αίσια έκβαση, ενώ η ΕΣΗΕΜΘ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:agelioforos-750x496
 «Η ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει τη συμπαράστασή της στην προσπάθεια των εργαζομένων του «Αγγελιοφόρου» να εισπράξουν τις δεδουλευμένες αποδοχές και τις αποζημιώσεις απόλυσής τους, μέσω της αίτησής τους στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για να μετατεθεί ο χρόνος παύσης των πληρωμών της ΕΒΕ ΑΕ, που πτώχευσε, από το 2015 στο 2013.» τονίζεται στην ανακοίνωση. 
«Εμπόδιο στην προσπάθειά τους αυτή στέκονται οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες αφού έδωσαν απλόχερα δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΒΕ ΑΕ, τώρα ζητούν την απόρριψη της αίτησης των εργαζομένων προκειμένου να μη χάσουν τα προνόμια που τους δόθηκαν από τη Διοίκηση της ΕΒΕ ΑΕ πριν από την πτώχευσή της. 
Η ΕΣΗΕΜ-Θ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της να σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων και δηλώνει ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της νομοθεσίας που προτάσσει τις απαιτήσεις των Τραπεζών εις βάρος των εργαζομένων».
Από το dailythess:
Για τα «θαλασσοδάνεια» οι τράπεζες ζητούν τώρα τα… ρέστα από τους πρώην εργαζόμενους του Αγγελιοφόρου
Βασίλης Κυριακούλης
Αντιμέτωποι με τις τράπεζες θα βρεθούν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, οι πρώην εργαζόμενοι της πτωχευμένης εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Μετά τα θαλασσοδάνεια, όπως αποδείχτηκε, που χορηγήθηκαν στον εκδοτικό όμιλο συμφερόντων της οικογένειας Μπακατσέλου, ΔΟΛ και Πήγασου, οι τράπεζες ζητούν τώρα και τα… ρέστα από τους πρώην εργαζόμενους επιχειρώντας να τους στερήσουν και τα τελευταία «ψίχουλα» που απέμειναν από το κουφάρι της επιχείρησης που έβαλε λουκέτο αφήνοντας στο δρόμο 110 οικογένειες.
Οι πρώην εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται αποζημιώσεις και δεδουλευμένα 12 μηνών, έχουν προσφύγει με αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας να μετατεθεί ο χρόνος παύσης πληρωμών της εταιρίας Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. δύο χρόνια νωρίτερα από την 29η Οκτωβρίου 2015, όπως δέχτηκε το πτωχευτικό δικαστήριο.
Σκοπός είναι να επιμηκυνθεί προς τα πίσω η λεγόμενη «ύποπτη περίοδος» και να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις που έγιναν αυτό το διάστημα και οι οποίες ζημιώνουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Με αυτό τον τρόπο θα «απελευθερωθούν» τα περιουσιακά στοιχεία της εφημερίδας και σε περίπτωση πλειστηριασμού οι πρώην εργαζόμενοι ευελπιστούν ότι θα εισπράξουν έστω ένα μικρό μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται.
Οι τράπεζες «Alpha Bank», «Εθνική», «Πειραιώς» και «Αttica» έχουν καταθέσει κύρια παρέμβαση εναντίον της αγωγής των εργαζομένων. Το «κανόνι» που έριξε στις συγκεκριμένες τράπεζες η εταιρία που εξέδιδε την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» αγγίζει το ποσό των 18 εκατ. Ευρώ. Είναι οι ίδιες τράπεζες που συνέχισαν να χρηματοδοτούν με δάνεια ακόμη και το 2014 μια ουσιαστικά πτωχευμένη εταιρεία η εικόνα της οποίας έχει αποτυπωθεί με εύγλωττο τρόπο στη δικαστική απόφαση με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά της να υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση η εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 3,5 εκατ. € και ζημίες 5,04 εκατ. € στο τέλος του 2013. Μάλιστα, τα ίδια κεφάλαια και οι ζημίες της εταιρίας θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο αυξημένα (δηλαδή αρνητικά), αν είχαν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή της εταιρίας για τη χρήση του 2013 σύμφωνα με την ίδια απόφαση. Ωστόσο αυτή η ουσιαστικά πτωχευμένη εταιρεία το 2013 χρηματοδοτήθηκε εκ νέου από τις τράπεζες!
;Oπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι ο συγκεκριμένος δανεισμός ήταν και η «τελευταία πράξη ενός καλοστημένου σχεδίου από τους μετόχους να αποφύγουν τις ευθύνες τους». Σήμερα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Εκδοτική Βορείου Ελλάδος είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες μετά την τελευταία σύμβαση χρηματοδότησης που υπογράφηκε το 2013, ενώ οι εγκαταστάσεις της χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία της οικογένειας Μπακατσέλου «Pyramis» καθώς είχαν παραχωρηθεί με μίσθωση πριν την πτώχευση της εταιρείας! Πριν την τελευταία σύμβαση οι τράπεζες χορηγούσαν χρηματοδοτήσεις στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος λαμβάνοντας ως εγγυήσεις… αέρα όπως είχε περιγράψει και ο υιός Ψυχάρη στην Εξεταστική της Βουλής.
Μέχρι σήμερα οι πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας δε γνωρίζουν εάν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε βάρος των μετόχων για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Μπακατσέλου διατηρεί στενούς δεσμούς φιλίας με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μάλιστα σε συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εργαζόμενους της εφημερίδας πριν την πτώχευσή της ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο να μη δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζομένους» και είχε δεσμευτεί να επικοινωνήσει ο ίδιος με την οικογένεια Μπακατσέλου λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί. ;Eκτοτε δεν τον έχουμε ξανακούσει να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα…

«ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» ΚΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: 2ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Απεργία στη «Μακεδονία»

23 Ιουλίου 2015

Κινήσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο επιχειρεί η διοίκηση της ΜΕΕ ΑΕ συνεχίζοντας παράλληλα να καταστρατηγεί τις δεσμεύσεις της έναντι των εργαζομένων.

Οι επανειλημμένες υποσχέσεις για ομαλοποίηση στην καταβολή της μισθοδοσίας έχουν μετατραπεί σε σποραδικές πληρωμές μικρών ποσών. Η πτώχευση του αθλητικού φύλλου «Σπορ του Βορρά» προκάλεσε την περαιτέρω επιδείνωση της θέσης του εκδοτικού συγκροτήματος. Οι προειδοποιήσεις για απολύσεις εργαζομένων κλόνισαν ακόμη περισσότερο την ήδη διαταραγμένη εργασιακή ειρήνη.

Δημοσιογράφοι και τεχνικό προσωπικό, αντιδρώντας σε όλα τα παραπάνω, προκηρύσσουν εικοσιτετράωρη απεργία στην εφημερίδα «Μακεδονία» από τις 09:00 της Παρασκευής 24 Ιουλίου έως τις 09:00 του Σαββάτου 25 Ιουλίου 2015.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την εργοδοσία:

  • Να καταβάλει τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους.
  • Να είναι εφεξής συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και του νόμου.
  • Να επανεξετάσει τις ενέργειές της σχετικά με τα «Σπορ του Βορρά».
  • Να εγκαταλείψει την ιδέα των απολύσεων εργαζομένων.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Απεργία στον «Αγγελιοφόρο»
23 Ιουλίου 2015

Προτάσεις εξ ορισμού ανεφάρμοστες επέλεξε να κάνει στους εργαζομένους η εργοδοσία των εφημερίδων ΑγγελιοφόροςΑγγελιοφόρος της Κυριακής και της ιστοσελίδας www.agelioforos.gr, αντί να εξαντλήσει κάθε μέσο ώστε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της.

Έχοντας συσσωρεύσει οφειλές δεδουλευμένων σχεδόν έξι μηνών και αδυνατώντας πλέον να διαχειριστεί την έκρυθμη εργασιακή κατάσταση που η ίδια έχει δημιουργήσει, η ΕΒΕ ΑΕ οδηγεί σε αδιέξοδο μια εφημερίδα που με την έκδοσή της ανανέωσε τις προδιαγραφές της ενημέρωσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι Ενώσεις των εργαζομένων προσήλθαν όπως πάντα καλόπιστα σε διάλογο με τη διοίκηση και εισέπραξαν ανεφάρμοστες προτάσεις. Είναι πλέον στο χέρι της ΕΒΕ ΑΕ να αποκαταστήσει τους στοιχειώδεις όρους υπό τους οποίους μπορούν οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Διεκδικώντας την επαναφορά σε συνθήκες εργασιακής ομαλότητας, δημοσιογράφοι, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό απεργούν από τις 08:00 της Παρασκευής 24 Ιουλίου ως τις 08:00 του Σαββάτου 25 Ιουλίου, και ζητούν από την ΕΒΕ ΑΕ:

  • Να καταβάλει σε όλους τους εργαζόμενους τους μισθούς που τους χρωστάει.
  • Να τηρήσει εφεξής στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και του νόμου.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Προεδρείο/ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ: Για… ΕΡΤ3, Μακεδονία, Αγγελιοφόρος, προϋπολογισμό της Ένωσης, γενική συνέλευση.

ΕΡΤ/ΕΡΤ3 Η Ένωση (δηλαδή το προεδρείο της) που όχι μόνο δεν έκανε τίποτε, αλλά ήταν και εχθρική έναντι των αγωνιζόμενων εργαζομένων, ανακάλυψε τώρα ξανά τους εργαζόμενους! Όχι τους αγωνιζόμενους, αλλά τους άλλους, τους ΔοΤούς, Νερίτες και απέχοντες από τη λειτουργία και τον αγώνα αυτών των 23 μηνών. Τώρα βάζουν την Ένωση να μπεί μπροστά να… ξαναβρούν κάποιοι τους παλιούς τους ρόλους. Το προεδρείο επιδιώκει να κάνει εργασιακή συνέλευση των εργαζομένων δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 (αυτοί που έκαναν εκλογές για εργασιακούς στη… ΝΕΡΙΤ!) να συζητήσουν, λένε, το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (νωρίς το ανακάλυψαν!), να ενημερώσουν για τις επαφές που είχαν με κυβερνητικά στελέχη (πολύ πριν τη ψήφιση του νόμου!) και να δώσουν οδηγίες για τις διαδικασίες που οι «πρώην» πρέπει να ακολουθήσουν οι συνάδελφοι για να αναλάβουν (με «προστασία»;) εκ νέου εργασία. Σα δεν ντρέπονται!

Η γενική συνέλευση των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ3 ήταν ξεκάθαρη ως προς το τι θέλει: Το «Ποια ΕΡΤ/ΕΡΤ3 θέλουμε» κι αυτό να το ξέρει η νέα Διοικούσα Επιτροπή που θα οριστεί (ελπίζουμε όχι κι εδώ … ταγματάρχηδες!). Άλλωστε πολιτικά θα κριθεί η εξέλιξη…

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Δέστε τι σκαρφίστηκε η Σουλοπούλου και ο Καπόν: αφού έδωσαν το 65% του Φεβρουαρίου (που έπρεπε να το είχε κάνει προ δυο βδομάδων), μεταθέτουν το υπόλοιπο 20% και τον μισθό του Μαρτίου (δηλ. 1.2 μισθού) σε καταβολές ανά βδομάδα το επόμενο  τρίμηνο (13 βδομάδες)!,  υπερπηδώντας έτσι την κρίσιμη ημερομηνία της 18ης Μαίου που εκδικάζεται η έφεση για το 99. Κι αυτό με εκχώρηση των πληρωμών από το πρακτορείο. Μόνο που οι αριθμοί  δεν… βγαίνουν, δείχνοντας ακόμη μια φορά τα ψέματα της επιχείρησης-διοίκησης-διεύθυνσης. Τα έσοδα από το Άργος είναι 30-40.000 ενώ πρέπει να δίνει στους εργαζόμενους περίπου 65.000. Άρα;… Στην ερώτηση: Τι είναι πάλι τούτα;, η απόφαση του προεδρείου ήταν να το βλέπουμε… κάθε βδομάδα! Φυσικά, θα δούμε τι θα πεί κι ο κόσμος στην εργασιακή συνέλευση που θα γίνει.

Για τους 4 υπό  απόλυση, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ μοίρασαν σήμερα Κυριακή κείμενο διαμαρτυρίας στην εκδήλωση που έκανε η εφημερίδα στην ΔΕΘ με θέμα: Start Up Nation -το παράδειγμα του Ισραήλ – Οι προοπτικές της Ελλάδας (καταπληκτικό;!).

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Της σύλληψης Β. Μπακατσέλου προηγήθηκε η πρότασή του προς τους εργαζόμενους για: νέες μειώσεις μεσοσταθμικά 28%, με εκχώρηση των ποσών από το Άργος. Οι οφειλόμενοι τρέχοντες μήνες Ιαν-Φεβ-Μαρ να δοθούν σε… 30 μηνιαίες δόσεις και το υπόλοιπο 80% του Δώρου Πάσχα και Δώρο Χριστουγέννων έως τον Νοέμβριο! Οι του προεδρείου παράπεμπσαν σε εργασιακή συνέλευση αύριο Δευτέρα.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι έχει σαφή μνημονιακά χαρακτηριστικά. Π.χ. δεν μπορεί σε περιόδους κρίσης να διαθέτεις για βοηθήματα μελών μόνο 80.000, ενώ  π.χ. θα έπρεπε να είναι τριπλάσια.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Η ετήσια απολογιστική γσ μετατέθηκε για μια μέρα νωρίτερα, αφού η Ένωση πήρε χωρίς χρήματα την αίθουσα του δημοτικού  συμβουλίου, που ήταν διαθέσιμη την Τρίτη 26 Μαίου. Το Μικτό  συμβούλιο είναι την Πέμπτη 14/5, ενώ η εξελεγκτική την Τρίτη 11/3.

Αγγελιοφόρος: Σύλληψη Μπακατσέλου

Σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του Αγγελιοφόρου, Βασίλειου Μπακατσέλου, για μη καταβολή δεδουλευμένων, μετά από μήνυση τεσσάρων εργαζομένων στην εφημερίδα. Πριν από λίγη ώρα οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας. 

Ααργότερα από agelioforum.wordpress.com:

Β. Μπακατσέλος: κρατούμενος στο κτήριο του πατέρα του μετά την επ΄ αυτοφώρω σύλληψη!

Τον τίτλο του «αυτοφωράκια» επιβεβαιώνει πλήρως ο επιχειρηματίας Βασίλειος Μπακατσέλος, γιος του γνωστού βιομήχανου και εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου.

Xτες (Τρίτη 5 Μαΐου), αργά το μεσημέρι, συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα 6 μηνών κατά την τέλεση νέου ποινικού αδικήματος – και μάλιστα ταυτόσημου με αυτό για το οποίο ήδη διώκεται από το Δεκέμβριο του 2014 –, δηλαδή την άρνηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

Ο υιός Μπακατσέλου εντοπίστηκε στο γραφείο του, στον 7ο όροφο της οδού Δαναΐδων 4, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά τις 2 μ.μ. και προσήχθη αμέσως από άνδρες της ΕΛΑΣ στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας.

Η σύλληψη του έγινε και πάλι με συνοπτική διαδικασία, έπειτα από μηνύσεις που κατέθεσαν σε βάρος του τέσσερις (4) δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες«Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής».

Οφειλές 5,5 μηνών

Ο κ. Μπακατσέλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τις δύο εφημερίδες και εκδίδει σειρά άλλων εντύπων.

Οι 4 δημοσιογράφοι υπέβαλαν σε βάρος του ισάριθμες μηνύσεις, επειδή, ως νόμιμος εκπρόσωπος της εκδότριας εταιρίας, δεν κατέβαλε σ΄ αυτούς τις αποδοχές του Απριλίου, όπως ο νόμος ορίζει. Στους ίδιους εργαζόμενους, αλλά και στο σύνολο του προσωπικού ο υιός Μπακατσέλου δεν έχει καταβάλει έως σήμερα τις δεδουλευμένες αποδοχές σχεδόν 5,5 μηνών. Μεταξύ άλλων, δεν έχει ακόμη εξοφλήσει το δώρο Χριστουγέννων του 2014, αλλά και το δώρο Πάσχα του τρέχοντος έτους.

Σε τακτική δικάσιμο

Ο υιός Μπακατσέλου παρέμεινε κρατούμενος στο Α.Τ. της πλατείας Δημοκρατίας για περίπου τρεις (3) ώρες. Ακολούθως, οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος άσκησε μεν σε βάρος του ποινική δίωξη για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος, θεωρώντας πως έχει γνωστή διεύθυνση διαμονής και δεν είναι ύποπτος φυγής.  Έτσι, τον παρέπεμψε σε τακτική δικάσιμο, η οποία προσδιορίστηκε για τις 27 Ιουλίου 2015.

Προς υποστήριξη του αφερέγγυου επιχειρηματία έσπευσαν να προσέλθουν στο αστυνομικό τμήμα ο ετεροθαλής αδελφός του, Τζώρτζης Μπακατσέλος, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της εταιρίας, Παναγιώτης Χασάπης, και η γενική διευθύντρια της ΕΒΕ ΑΕ, Ιωάννα Μακρή.

Τους καταλόγισε δόλο!

Την υπεράσπισή του έστερξε να αναλάβει ο δικηγόρος της οικογένειας Μπακατσέλου, Παντελής Χαλβατζάκης. Εμφανώς εκνευρισμένος, ο κ. Χαλβατζάκης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί  ότι από δόλο οι άνδρες του Α.Τ. της πλατείας Δημοκρατίας δεν παραπέμπουν αμέσως τον πελάτη του στον εισαγγελέα υπηρεσίας, αλλά αντιθέτως κωλυσιεργούν, θέλοντας έτσι να τον υποχρεώσουν να παραμείνει προσωρινά κρατούμενος καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύκτας.

Για δεύτερη φορά

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλειος Μπακατσέλος, γιος του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου από τον πρώτο γάμο του, συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά επ΄ αυτοφώρω κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Στις 23  Δεκεμβρίου 2014 είχε προσαχθεί και πάλι με την ίδια συνοπτική διαδικασία από άνδρες της ΕΛΑΣ στο Α.Τ. της πλατείας Δημοκρατίας και είχε παραμείνει κρατούμενος για 24 ώρες, επειδή τότε δεν είχε καταβάλει, ως όφειλε, το δώρο Χριστουγέννων 2014 σε 108 εργαζόμενους.

Εναντίον του κ. Μπακατσέλου είχε στραφεί σύσσωμο το προσωπικό των εφημερίδων«Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», καταθέτοντας έγγραφη καταγγελία στο Σώμα  Επιθεώρησης Εργασίας.

Για το αδίκημα της μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων 2014, το οποίο ακόμη δεν έχει εξοφληθεί, ο υιός Μπακατσέλου έχει ήδη παραπεμφθεί να δικαστεί, έπειτα από δύο αναβολές, στις 11 Ιουνίου 2015 στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.

Στο κτήριο του πατέρα του!

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος της πλατείας Δημοκρατίας, επί της οδούΔωδεκανήσου 4, θεωρείται… απολύτως οικείο περιβάλλον για τον Βασίλη Μπακατσέλο.

Κι αυτό, γιατί το πολυώροφο κτήριο όπου στεγάζεται το εν λόγω αστυνομικό τμήμα, υπάγεται εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία του πατέρα του, Αλέξανδρου Κ. Μπακασέλου.

Το κτήριο της οδού Δωδεκανήσου 4 ενοικιάζεται επί σειρά ετών από τον πατέρα Μπακατσέλο στο ελληνικό Δημόσιο και εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μίσθωμα προσεγγίζει τις 6.500 € το μήνα.

Έτσι, για δεύτερη φορά από το Δεκέμβριο του 2014 ο Βασίλειος Μπακατσέλος επέστρεψε χτες σε… γνώριμο περιβάλλον και παρέμεινε υπό κράτηση σε χώρο που αποτελεί προσωπική περιουσία της οικογένειάς του.

Αυτή τη φορά, πάντως, η παραμονή του ήταν ολιγόωρη, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί προ εξαμήνου, όταν χρειάστηκε να διανυκτερεύσει στο κρατητήριο της Δωδεκανήσου 4, μέχρις ότου παραπεμφθεί την επόμενη ημέρα στην Εισαγγελία, για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

ΠΟΕΣΥ για Αγγελιοφόρο (επίσχεση εργασίας και άρθρο 99), Μακεδονία (νέες ατομικές συμβάσεις και άρθρο 99), ανταποκριτικά γραφεία (κλείνουν και τα τελευταία)…

Επικίνδυνος ο δημοσιογραφικός υποβιβασμός της Περιφέρειας

Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2015

Με αφορμή το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, τις δυσμενείς εξελίξεις για τις εργασιακές σχέσεις στην εφημερίδα Μακεδονία και τη διακοπή λειτουργίας του ανταποκριτικού γραφείου του ΔΟΛ στη Θεσσαλονίκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει τον υποβιβασμό της Περιφέρειας ως πεδίο παραγωγής δημοσιογραφικού έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληρότητα της Ενημέρωσης των πολιτών. Και προφανώς αυτά τα κρούσματα που αποτελούν πλήγμα για την Ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Το καίριο πλήγμα το έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, με το απαράδεκτο και αποκρουστικό «μαύρο». Η ανεργία που μάστιζε το χώρο μας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης ή της επίκλησής της από τους εργοδότες, διογκώθηκε σε μεγέθη απαράδεκτα, αφού η ΕΡΤ ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης – από πλευράς αριθμού απασχολουμένων – στη Β. Ελλάδα. Τη στιγμή μάλιστα που η Δικαιοσύνη, με διαδοχικές αποφάσεις της, επιβεβαιώνει ότι το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν μια παράνομη κι αντιδημοκρατική επιλογή, η κυβέρνηση εγκαταλείποντας όλα τα προσχήματα εξακολουθούσε να περιορίζει με κάθε τρόπο το δικαίωμα των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας στη Δημόσια Ενημέρωση και να στήνει ανταποκριτικά γραφεία, συνεργαζόμενα με εταιρίες παραγωγής για ενοικίαση προγράμματος, αντί ενός άρτιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, όπως ήταν η ΕΤ3.

Σε ό,τι αφορά στο ανταποκριτικό γραφείο των εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να είχε συρρικνωθεί από πλευράς απασχολουμένων, είχε ωστόσο ειδικό ιστορικό βάρος για την πόλη: Όχι μόνο εργάστηκαν σε αυτό κορυφαίοι δημοσιογράφοι (υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Δημήτρη Γουσίδη), αλλά αποτέλεσε και σημείο αναφοράς στην ιστορία της, λειτουργώντας ως πεδίο ανταλλαγής ιδεών σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους. Με τη διακοπή της λειτουργίας του το γραφείο του ΔΟΛ προστίθεται στην αλυσίδα των ανταποκριτικών γραφείων εφημερίδων τα οποία συρρικνώθηκαν ή έκλεισαν επίσης, αλλά και των ανταποκριτικών γραφείων τηλεοπτικών σταθμών τα οποία λειτουργούν ακόμη και χωρίς δημοσιογράφους, μολονότι τα εν λόγω ΜΜΕ χαρακτηρίζονται ως πανελλαδικής εμβέλειας.

Ταυτόχρονα, ο κλυδωνισμός και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, σηματοδοτεί την ακύρωση μιας προσπάθειας που εδραίωσε τη διαδοχή δημοσιογραφικών γενεών στη Βόρεια Ελλάδα και ταυτίστηκε με την επαγγελματική ενηλικίωση μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων από το 1996, όταν η εφημερίδα εκδόθηκε για να καλύψει το κενό από την κατάρρευση του συγκροτήματος Βελλίδη. Τώρα η συγκεκριμένη  εφημερίδα – σταθμός για τη νεότερη δημοσιογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης – βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφήνοντας δίχως δώρο Χριστουγέννων τους απλήρωτους επί πέντε μήνες εργαζόμενους. Η επιχείρηση κατέθεσε, μετά τη Μακεδονία, αίτηση ένταξης στις διαδικασίες του πτωχευτικού κώδικα. Η εφημερίδα δεν κυκλοφορεί από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετά την έναρξη επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, στην ιστορική εφημερίδα Μακεδονία, έπειτα από τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας, μετά και τη δικαστική απόρριψη της αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ασκήθηκε έφεση στην παραπάνω απόφαση, ενώ ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 30%.
Τα παραπάνω φαινόμενα δείχνουν ότι οι διαστάσεις του ζητήματος είναι μεγαλύτερες από απλές επιχειρηματικές αποτυχίες. Αποτελούν σήμα συναγερμού για την ακύρωση του δικαιώματος των τοπικών κοινωνιών στην Ενημέρωση. Αλλά και για την ακύρωση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να ασκούν το λειτούργημά τους. Ακυρώνει το δικαίωμα στην επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ «Είμαι ο φτωχός Μπακατσέλος. Δεν έχω κάτι να σας δώσω…»

 
«Εγώ είμαι ο φτωχός Μπακατσέλος. Δυστυχώς δεν έχω χρήματα να βάλω από την τσέπη μου, για να συνεχιστεί η λειτουργία του “Αγγελιοφόρου”», δήλωσε ο δευτερότοκος υιός της εύρωστης και δημοφιλούς επιχειρηματικής οικογένειας της Βόρειας Ελλάδας κατά την πρώτη συνάντησή του χτες, Δευτέρα, αργά το μεσημέρι με εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων στα γραφεία της κλυδωνιζόμενης εφημερίδας, στη Θεσσαλονίκη.
Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη νέα αναβολή της ποινικής δίκης στην οποία είχε παραπεμφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ο Βασίλειος Μπακατσέλος, υιός του γνωστού εκδότη και βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου από προηγούμενο γάμο, ανέφερε στους συνδικαλιστές ότι «δεν έχει να δώσει τίποτα» υπέρ των 125 απλήρωτων  εργαζομένων του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου».
Ο υιός Μπακατσέλου, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ στις 19 Δεκεμβρίου, μετά την αιφνίδια παραίτηση του πατέρα του, εμφανίστηκε με φιλικό και συναινετικό προσωπείο, στην προσπάθειά του να κατευνάσει την οργή του προσωπικού και να κατασκευάσει άλλοθι για την ορατή διακοπή λειτουργίας της εταιρίας.
«Σας καταλαβαίνω που είστε απλήρωτοι. Κι εγώ έχω περάσει από δύσκολες καταστάσεις», είπε ο νεόφερτος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΕ ΑΕ στους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ.
Λίγο αργότερα, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες εργαζόμενους, πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι σας χρωστούν χρήματα. Ξέρω πως δεν έχετε πληρωθεί για 5 μήνες και δεν έχετε πάρει το δώρο Χριστουγέννων. Είστε απογοητευμένοι και έχετε δίκιο».
«Διασφάλιση είναι ο λόγος μου»
Ο ίδιος, ωστόσο, σήμανε αμέσως νέο προσκλητήριο… εθελοντικής εργασίας, λέγοντας: «Εάν δεν κάνετε απεργίες, επισχέσεις εργασίας και κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θα πάρετε το μισθό του Ιανουαρίου στις 5 Φεβρουαρίου 2015. Γι΄ αυτά που σας οφείλονται, θα κοιτάξω πως μπορώ να βρω κάποια χρήματα. Θα σας δίνω ένα ποσοστό κάθε μήνα. Και βλέπουμε…».
Στους συνδικαλιστές που τον ρώτησαν για τις εγγυήσεις που προσφέρει, απάντησε:  «Η διασφάλιση για όσα λέω, είναι ο λόγος μου». Δεν παρέλειψε να προσθέσει τη  διαρκή απειλή των προκατόχων του, σύμφωνα με την οποία «η εταιρία μπορεί να κλείσει, εάν οι εργαζόμενοι δε βοηθήσουν», ενώ επιβεβαίωσε πως «η κατεύθυνσή μας είναι το άρθρο 99 και γι΄ αυτό εργαζόμαστε».
Αμισθί έως τις εκλογές
Επί της ουσίας ο υιός Μπακατσέλου ζήτησε από το εξουθενωμένο προσωπικό να προσφέρει αμισθί την εργασία του, για να εκδοθούν οι εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» έως τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, αφήνοντας να αιωρείται η θολή υπόσχεση πως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν από το πολιτικό χρήμα που θα εισρεύσει στο εκδοτικό συγκρότημα, λόγω της προβολής υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων.
 «Και τι έγινε που δεν εμφανίστηκα στη δίκη;»
Ο Βασίλειος Μπακατσέλος άφησε αναπάντητο το εύλογο ερώτημα γιατί δεν εμφανίστηκε στη δίκη της 27ης Δεκεμβρίου, στην οποία παραπέμφθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου, επειδή δεν κατέβαλε εγκαίρως το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά αντιθέτως, μέσω του συνηγόρου του, ζήτησε και πέτυχε δεύτερη αναβολή της συζήτησης για τον Ιούνιο του 2015. Απέφυγε δε να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν ανέλαβε τις ποινικές ευθύνες που του αναλογούν. Αρκέστηκε μόνον να ψελλίσει: «Και τι έγινε; Αυτό είναι τώρα το πρόβλημα;».
Παράλληλα, έσπευσε να απαρνηθεί το πρόδηλο γεγονός ότι η οικογένεια Μπακατσέλου, την οποία εκπροσωπεί, έχει εξαιρετικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια και διαθέτει αξιοσημείωτη επιχειρηματική ισχύ, ισχυριζόμενος τα εξής: «Εάν ο πατέρας μου, ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, μπορούσε, θα έβαζε τα χρήματα που αναλογούν στα δεδουλευμένα και στις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Δεν τα έχει όμως…».
Φταίνε οι προηγούμενοι!
Ο ίδιος σημείωσε: «Ήρθα εδώ σε άσχημο καιρό. Βρίσκω ένα καράβι γεμάτο τρύπες». Ακολούθως, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις, που έχουν ασκηθεί τόσο από τον ίδιο τον πατέρα του, όσο και από τον ετεροθαλή αδελφό του, Νικόλαο Μπακατσέλο, επιχειρηματία και νυν μέλος της διοίκησης της Attica Bank, υποστηρίζοντας τα εξής: «Έγιναν πολλά λάθη, τα οποία θα προσπαθήσω να διορθώσω. Πιστεύω ότι αυτό το μαγαζί μπορεί να “περπατήσει”. Εγώ έβαλα τον πατέρα μου να φύγει από εδώ. Ήθελα να έρθω νωρίτερα, αλλά δεν με άφηναν…».
Πλήρης αποδιοργάνωση
Στα γραφεία του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου», επί της Δαναΐδων 4, επικρατεί εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης. Πολλοί εργαζόμενοι με θέσεις αυξημένης ευθύνης έχουν ήδη κατέλθει σε επίσχεση εργασίας, όντας απλήρωτοι από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ενώ δεκάδες άλλοι μισθωτοί ετοιμάζονται να διακόψουν την προσφορά των υπηρεσιών τους από σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι,  καθώς έχουν πλέον πειστεί για το κενό περιεχόμενο των υποσχέσεων της εργοδοσίας.
Σ΄ αυτούς που αρνούνται να παράσχουν την εργασία τους, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, έχουν προστεθεί και υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη των δύο εφημερίδων, αλλά και του περιοδικού Close Up.
Την ίδια ώρα, τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ είναι έτοιμα να προκηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο, Τετάρτη, έως το τέλος της εβδομάδας.
Υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον δεν αρθεί το αδιέξοδο που τεχνηέντως έχει προκαλέσει η ιδιοκτησία του εκδοτικού συγκροτήματος, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι εκδόσεις του ημερήσιου και του κυριακάτικου «Αγγελιοφόρου» θα ανασταλούν από σήμερα, Τρίτη, με κύρια ευθύνη της διοίκησης Μπακατσέλου, πατέρα και υιών, αλλά και των εξαφανισμένων μετόχων της εταιρίας, Σταύρου Ψυχάρη και Γιώργου Μπόμπολα.
Από το: agelioforum.wordpress.com

Νέα 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στον Αγγελιοφόρο

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ, ΤΕΤΑΡΤΗ 12/11/2014: Αγγελιοφόρος, καταστατικό συνέδριο ΠΟΕΣΥ, βοηθήματα γιορτών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Ο νομικόςεκπρόσωπος (και εκτελών χρέη γενικού δερβέναγα) του Αγγελιοφόρου γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δσ της Ένωσης ότι καταθέτει στους εργαζόμενους η επιχείρηση το 30% της μισθοδοσίας Ιουλίου, φθάνοντας έτσι το 50%, αλλά με την καθυστέρηση να βρίσκεται σταθερά στους 4 μήνες καθυστέρηση. Το τρικ Χαλβατζάκη δεν έπιασε και αποφασίστηκε να προχωρήσει κανονικά η 48ωρη απεργία που είχε προκηρυχθεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή, ώστε να μην εκδοθούν τα φύλλα Σαββάτου και Κυριακής.

Μάλιστα, αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την άλλη βδομάδα, αν το συγκρότημα… των Μπακατσέλου, Ψυχάρη, Μπόμπολα, δεν αλλάξει ρότα.  Εκρπόσωπος της εργοδοσίας, παρ΄ότι είχε πεί πως μέχρι τις προηγούμενες μέρες θα είχε γνωστοποιήσει  το σχέδιό του, ζήτησε παράταση ακόμη μιάς βδομάδας. Προφανώς για να μελετήσει σχέδια, σαν κι αυτό περί εθελούσιας, που περιλαμβάννει καταβολή των αποζημιώσεων σε βάθος 4 χρόνων και την είσπραξη τους ενός μόνο από τους 4 χρωστούμενους  μισθούς!!!. Τέτοια σκαρφίζονται τα στελέχη των μιντιακών μηχανισμών, που έχουν ξεσαλώσει μέσα στη μνημονιακή ζούγκλα τρόϊκας, κυβέρνησης, εκδοτών-καναλαρχών.

ΕΣΗΕΜΘ Το σωματείο που βλέπει να περνούν όλες οι μνημονιακές αντεργατικές μεθοδεύσεις στον Τύπο

«ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»: Απλήρωτοι 4 μήνες

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Αρθρο 99 πτωχευτικού κώδικα και οφειλόμενα

«ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»: Ατομικές συμβάσεις

«ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ»: Ατομικές και πολύμηνες καθυστερήσεις

«ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ»: Εκβιασμοί για αποχωρήσεις 1/3

«ΑΡΕΝΑ»: Συνθήκες εργασιακής γαλέρας

Στον Αγγελιοφόρο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι σχεδόν 4 μηνιάτικα με τον εκ των εκδοτών Μπακατσέλο (όπως εδώ και καιρό οι άλλοι δυο: Ψυχάρης και Μπόμπολας) να επιδεικνύει χαρακτηριστική αδιαφορία. Στη Μακεδονία η ιδιοκτησία δια της Σουλοπούλου αφού πήρε 10 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση ζητάει να εντάξει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα τις οφειλές στους εργαζόμενους (νυν και πρώην) και τα ασφαλιστικά Ταμεία τους, ενώ για τα Σπορ του Βορρά ζήτησε την αποχώρηση 10 (εκ των 27 εργαζομένων) αλλιώς… θα κλείσει την εφημερίδα. Τέτοιος εκβιασμός προς κάποιους που… έβαλαν πλάτη για να… σωθεί το μαγαζί, που έλεγε η εκδότρια πριν τρία χρόναι θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο σφαγής των εργαζομένων. Στον Τύπο Θεσσαλονίκης  ο εκδότης Θωμάς ζητάει εκβιαστικά από τους λίγους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ενώ τους οφείλει τους τελευταίους 3-5 μήνες. Στη δε Μέτροσπορτ κυριαρχούν εδώ και καιρό  οι ατομικές, οι μειώσεις και οι πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών, ενώ στη νεοεκδοθείσα «ΑΡΕΝΑ» άρχισαν με συνθήκες γαλέρας.

Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, τι κάνουν τα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, η ΕΣΗΕΜΘ, η ΕΠΗΕΘ, η ΕΤΤΘ και τα προεδρεία τους;

Στον Αγγελιοφόρο οι εναπομείναντες εργαζόμενοι βλέπουν αγωνιστική κατεύθυνση… δικαστικά και με νομικές ενέργειες, ενώ 3 Ενώσεις… έμειναν στην απεργία τις μέρες της ΔΕΘ που δεν βγήκαν φύλλα της εφημερίδας τις μέρες των εγκαινίων και στην προ δυο βδομάδων 48ωρη. Έκτοτε το προεδρέιο της ΕΣΗΕΜΘ κάθε βδομάδα στη συνεδρίαση του διοικητικού… μεταθέτει τις όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη βδομάδα. Περιλαμβανομένων και κάποιων ακτιβίστικων, που μάλιστα πρότεινε ένας εκ του προεδρείου αλλά τελικά δεν ψήφισε!

Στο συγκρότημα της Μακεδονίας, οι εργαζόμενοι αναμένουν το έγγραφο του λεγόμενου αναπτυξιακού προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης που έχει ζητηθεί από την επιχείρηση και φυσικά την εργασιακή συνέλευση όπου ο νομικός σύμβουλος θα αναπτύξει το περιεχόμενο της αίτησης ένταξης στο άρθρο 99, που ασυζητείται στο δικαστήριο στις 27/10. Αν και η υπαγωγή των οφειλόμενων σε ρύθμιση εξόφλησης σε 7 χρόνια (!) ή το ενδεχόμενο υπαγωγής σε πάγωμα και μελλοντικών δεδουλευμένων και οφειλόμενων, άρα και διεκδικήσιμων, δεν αφήνει περιθώρια. Άλλωστε ο ΕΔΟΕΑΠ απέρριψε ομόφωνα την αποπληρωμή των οφειλόμενων σε αυτό σε…15 χρόνια!

Εργασιακή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί και στα Σπορ του Βορρά, όπου οι εργαζόμενοι αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τη Σουλοπούλου η οποία θα γίνει αυτήν τη βδομάδα. Ίσως μάλιστα οι δυο συνελεύσεις πραγματοποιηθούν συνεχόμενα, ώστε από κοινού και μάλλον με αρκετούς αναγκαστικώς εθελούσιους ή απολυμένους ή συνταξιοδοτημένους, να προχωρήσουν σε μιά ενιαία στάση απόκρουσης των νέων σχεδίων σφαγής που έχει εκπονήσει η ιδιοκτησία. Άλλωστε η Ένωση θα κινηθεί προς υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και του συνόλου  των μελών της.

Στον Τύπο Θεσσαλονίκης, ο εκδότης Θωμάς αφού είχε τους εργαζόμενους για χρόνια με καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή της μισθοδοσίας, τώρα ανακάλυψε και αυτός τις ατομικές συμβάσεις, αφού προηγούμενως απέλυσε τους 2 από τους 6 δημοσιογράφους! Το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ (5 έναντι 4 της αντιπολίτευσης) τάχθηκε στο τελευταίο διοικητικό υπέρ της εμπλοκής της Ένωσης στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών και τις άλλες ρυθμίσεις που προβλέπουν! Έτσι, μετά το Ράδιο Θεσσαλονίκη, το Σταρ, τον Αγγελιοφόρο, τη Μακεδονία, τον Τύπο Θ., τα τόσα μικρότερα ΜΜΕ ή ανταποκριτικά  γραφεία, τι έχει σειρά;

Μόνο μιά ενιαία και δυναμική στάση από τα σωματεία και τους εργαζόμενους μπορεί να σταματήσει τον μνημονιακό  οδοστρωτήρα που έχει  ενσκήψει στα ΜΜΕ, με τους κάθε λογής καναλάρχες και εκδότες να συνεχίζουν να κατακρεουργούν στο σώμα των εργαζομένων, ως των μόνων θυμάτων της μνημονιακής λαίλαπας.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 14/10 14:00

ΤΡΙΤΗ 14/10 15:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ»

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/10 ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ:

11:00: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

12:30: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

14:00: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ»

ΠΕΜΠΤΗ+ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ»

Η άγρια συμμαχία των αφεντικών του Τύπου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ… ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Καταλόκαιρο, με τους μισούς εργαζόμενους εν αδεία και τους άλλους μισούς σε συνθήκες γαλέρας να βγάζουν τις εφημερίδες (και όχι μόνο) της Θεσσαλονίκης, τα αφεντικά δεν σταματούν να απεργάζονται σχέδια περαιτέρω κατακρεούργησης των εργαζομένων με την προώθηση νέων μνημονιακών μέτρων. Επιβολή ατομικών συμβάσεων και μεγάλες περικοπές, πολύμηνες καθυστερήσεις και ελαστικές μορφές εργασίας, απολύσεις και τρομοκρατία, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αυτές τις μέρες όμως, αρχίζουν και ξεδιπλώνουν νέες μεθοδεύσεις εναντίον των εργαζομένων, πάντα επικαλούμενοι την κρίση. Και μάλιστα τώρα συνασπιζόμενοι σε κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως ανακοινώθηκε από τους εκδότες Β. Σουλοπούλου και Α. Μπακατσέλο, αντίστοιχα των συγκροτημάτων της Μακεδονίας (ιδιοκτησίας του μάνατζερ επενδυτικών κεφαλαίων Γ. Ρήγα) και του Αγγελιοφόρου (ιδιοκτησίας των Μπακατσέλου, αλλά και των «βαρώνων του αθηναϊκού Τύπου» Μπόμπολα και Ψυχάρη). Φαίνεται πως οι φήμες για συγχωνεύσεις-τράστ… αρχίζουν και υλοποιούνται από τη Θεσσαλονίκη. Όπου πρώτα είδαμε την καταστρατήσηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δυστυχώς με παραιτημένες τις Ενώσεις και τα φιλομνημονιακά προεδρεία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Νέες κοροϊδίες της Σουλοπούλου…

Η εκδότρια του συγκροτήματος της Μακεδονικής Εκδ.Εκτ. (καθημερινή Μακεδονία, δευτεριάτικη Θεσσαλονίκη, καθημερινά Σπορ του Βορρά) Β. Σουλοπούλου επιχειρεί-μεθοδεύει νέα σχέδια σε βάρος των εργαζομένων, που παραπέμπουν στο… 2011. Τότε που η πρωτεργάτρια εφαρμογής των μνημονιακών εργαλείων προωθούσε το σχέδιο… σφαγής, με βάση το οποίο για «να σωθεί το μαγαζί» έπρεπε να φύγουν οι μισοί από τους διακόσιους και όσοι έμεναν να πληρώνονται με ατομικές συμβάσεις και -30%.

Κραδαίνοντας ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα (τότε έλεγε από ΕΕ, σήμερα αποδεικνύεται από κρατικά κονδύλια), μετά απο  ένα εξάμηνο πιέσεων της εργοδοσίας και διαβουλεύσεων με τις Ενώσεις, τελικά από τους 77 δημοσιογράφους της Μακεδονίας, οι 28 απομακρύνθηκαν «εθελουσίως», οι 29 υπέγραψαν ατομικές και οι 20 αρνήθηκαν -εκ των οποίων οι  13 απολύθηκαν εκδικητικά από την επιχείρηση. Όλα αυτά (υποτίθεται) για να πληρώνονται κανονικά όσοι έχουν μείνει.

Μόνο που η επιχείρηση δεν τήρησε τίποτε από όλα όσα υποσχέθηκε για να κάμψει τότε την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που αντιστεκόταν στο σχέδιο σφαγής (δυστυχώς τεχνικοί κια διοικητικοί ήταν οι πρώτοι που προσέτρεξαν). Τη χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων την πήρε από το υπουργείο  Ανάπτυξης πέρυσι τον Δεκέμβριο και πριν ένα μήνα το δάνειο των 1,4 εκατ., αλλά τίποτε δεν εξομαλύνθηκε. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας έφθασαν  το προηγούμενο εξάμηνο τους τρείς μήνες (πέραν των 3,5 μηνών που τους οφείλονται από το 2011), ενώ καθυστερεί προκλητικά την αποπληρωμή των οφειλόμενων σε απολυμένους και εθελούσιους εδώ και τρία χρόνια. Πριν λίγο καιρό(και μόλις πήρε τα πρώτα ποσά από το δάνειο) η ίδια υποσχέθηκε πως μέχρι τέλος του μήνα θα καταβάλλεται ο προηγούμενος. Μόνο που σήμερα μπαίνει ο Αύγουστος και έχει καταβληθεί το 40% του Ιουνίου, ανατρέποντας έτσι το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσειόταν εξόφλησε τους 3 μισθούς πριν ένα μήνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Στήνουν εκυπωτικό μονοπώλιο

Σε τέτοια κατάσταση, η Σουλοπούλου ήρθε στην ΕΣΗΕΜΘ (Τετάρτη 31/7) για να πεί πάλι ένα σωρό δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις. Αλλά όχι μόνο αυτές.Συνέδεσε την εξομάλυνση με τα νέα επιχειρηματικά της σχέδια με τον εκδότη της άλλης εφημερίδας της πόλης, τον Μπακατσέλο του Αγγελιοφόρου. Άλλωστε οι δυό τους βαδίζουν χέρι-χέρι σε ό,τι πιό αντεργατικό έχουν σκαρφιστεί οι μνημονιακοί κυβερνώντες. Μάλιστα αυτές τις μέρες η Εκδοτική Β.Ε. έβαλε σε εκ περιτροπής αδειούχους εργαζόμενους που δεν είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις. Λοιπόν οι  δυό τους στήνουν νέα εκτυπωτική εταιρεία (κάτι σαν μονοπώλια στη βόρεια Ελλάδα ακούγεται), στην οποία οι  τεχνικοί που θα εργαστούν θα… τους δανείσουν οι μητρικές εταιρείες των δυο συγκροτημάτων (!). Άγνωστο με τι δικαιώματα.

Όμως, για να προχωρήσουν αυτά τα… «αναπτυξιακά» (;!) σχέδια, πάλι οι  εργαζόμενοι καλούνται να…  βάλουν πλάτη. Επικαλείται μπλοκάρισμα της εκταμίευσης του υπολοίπου του τραπεζικού δανείου ύψους 700.000 ευρώ, εξαιτίας της μη παροχής ασφαλιστικής ενημερώτητας από το ΙΚΑ. Ενώ η επιχείρηση έχει βγεί στην αναζήτηση… χρηματοδοτών και έτσι έβαλε στο μάτι τα οφειλόμενα της επίσχεσης του 2011 ύψους 564.000 ευρώ, για τα οποία ως εγγύηση έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και δυο χρόνια το 25% ενός αγροτεμαχίου.

Έτσι, η κυρία αναφέρθηκε χθες σε «προσύμφωνο αγοραπωλησίας…», δηλαδή αντί της οφειλής να δώσει ποσοστό επί του οικοπέδου… «αγοράζοντάς το με δικαίωμα εξώνησης», όπως είπε, το οποίο βλέπει για το 2016 -οπότε παραγράφεται η όποια διεκδίκηση(!). Το… οικόπεδο είχε δοθεί ως εγγύηση στα ατομικά συμφωνητικά, την οποία τώρα πάει να αλλάξει και να την κάνει εξόφληση με το οικόπεδο. Το ποσό από την πώληση του οικοπέδου περιλαμβάνεται στα ίδια κεφάλαια της συμμετοχής του εκδότη. Άρα με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να κάνει τους εργαζόμενους… μετόχους αφού βάζουν τα δικά τους χρήματα (τα οφειλόμενα 564.000) στα ίδια κεφάλαια!

…όπως και των Μπακατσέλου, Αδρώνη, Θωμά κ.α.

Τι σκαρφίζονται τα αφεντικά  (και όχι μόνο) του Τύπου για να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους (!). Νέα δεινά προβλέπονται για τους εργαζόμενους στο  συγκρότημα της Μακεδονίας, οι οποίοι αντέδρασαν οργισμένοι βλέποντας το θερμόμετρο να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στη Μοναστηρίου 85, με τις…τσέπες άδειες. Μαζί δε με τα του Αγγελιοφόρου (έβαλε εκ περιτροπής αυτούς που δεν υπέγραψαν ατομικές, έχει καταβάλει  μόνο το 10% του Ιουνίου μέχρι σήμερα), της Μέτροσπορτ (απέλυσε τον εργασιακό εκπρόσωπο, οφείλει 11 μηνιάτικα), του Τύπου της Θεσσαλονίκης (απέλυσε τον έναν από τους επτά δημοσιογράφους, καθυστερεί συνεχώς επί 4μηνο τις πληρωμές) προμηνύονται τα χειρότερα για τους εργαζόμενους  στις εφημερίδες της πόλης. Από τις συλλογικές αντιστάσεις θα εξαρτηθεί τον αν περάσουν τα νέα μνημονιακά σχέδια των αφεντικών του Τύπου στη Θεσσαλονίκη, υπό τη συνδρομή μάλιστα των κυβερνώντων μνημονιακών που χρηματοδοτούν τα εκδοτικά συγκροτήματα… μνημονιακής προπαγάνδισης.

Εφημερίδες Θεσσαλονίκης: Πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων και αποθράσυνση των εκδοτών Μπακατσέλο, Ανδρώνη, Σουλοπούλου

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Έχοντας πραγματοποιήσει την 48ωρη απεργία της περασμένης βδομάδας, ο εκδότης της εφημερίδας Α. Μπακατσέλος κατέθεσε χθες στους εργαζόμενους τον μισθό Δεκεμβρίου, τον οποίο όμως… βάφτισε Ιανουαρίου! Ναι, ακόμη και τέτοια σκαρφίζονται πλέον τα αδίστακτα αφεντικά, για να αποφύγουν ακόμη και τις ίδιες τις συμφωνίες που έχουν επβάλει με τις ατομικές συμβάσεις (αν υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή, τότε υπάρχει η ρήτρα της επανόδου του μισθού στο προ της μείωσης κι αφού καθυστέρησε τον ένα μήνα να μην καθυστερήσει και τον άλλο!).

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία κατέθεσης αγωγών, ενώ ένας εκ των δημοσιογράφων που δεν έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση κατέθεσε ήδη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Την άλλη βδομάδα θα αποφασιστεί το πως θα αντιδράσει η Ένωση με δεδομένο ότι τελειώνει ο μήνας και θα πρέπει να καταβληθεί… ο Δεκέμβριος (;!). Γι αυτή τη βδομάδα απορρίφθηκε από το προεδρέιο πρόταση της αντιπολίτευσης για απεργία αυτήν την Παρασκευή με ψήφους 5-4.

ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ

Τα λιβελλογραφήματα του Ανδρ…όνειδος με το ολοσέλιδο δημοσίευμά του κατά του συνδικαίσμού και της Ένωσης, απασχόλησαν το διοικητικό και αποφασίστηκε να μην μείνει αναπάντητο, με τρόπους που θα γίνουν γνωστοί στη συνέχεια. Όπως και οι ενέργειες κάποιων κρυφο-διευθυντών!

Ως προς τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, που φθάνουν συνολικά (με συναλλαγματικές παλαιοτέρων οφειλόμενων και καθυστερήσεις τελευταίων μηνών μετά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων) τους 10 μήνες (!), αποφασίστηκε η προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήησεων από την 6η Μαρτίου αν δεν καταβάλει στουςεργαζόμενους 1,5 μισθό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το υπόλοιπο 15%  του μισθού του  Δεκεμβρίου,  δεν ήταν αυτό που κυρίως απασχόλησε του δσ της Ένωσης στη σημερινή συνεδρίαση.  Την ερχόμενη Παρασκευή 28/2 η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει και  τον μισθό  Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα έχει πεί η ιδια η Σουλοπούλου, τόσο στην ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους μέσα Δεκεμβρίου, όσο και στη συνάντηση με το διοικητικό στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτή ήταν που είπε και δεσμεύτηκε  ότι ο μισθός  θα καταβάλεται στο τέλος του επόμενου, τώρα που η επιχείρηση πήρε το κρατικό πρόγραμμα χρηματοδότησης!

Η ίδια μάλιστα υποσχέθηκε, αφού επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και δεδομένα που διμαορφώνονται τώρα με την ανασυγκρότηση, να γνωστοποιήσει τις  προθέσεις της προς την Ένωση έως τις αρχές Μαρτίου. Πρώτα για όλους αυτούς στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα, ενώ έχουν φύγει από την εφημερίδα -είτε οι εθελούσιοι είτε οι απολυμένοι (οι 13 εκ των 20 που δεν υπέγραψαν ατομικές, μόνο που οι 3 εξ αυτών δικαιώθηκαν στο  δικαστήριο, επέστρεψαν και  τους ξαναπέλυσε η Σουλοπούλου!). Όπως  επίσης και να γνωστοποιήσει τις  προθέσεις της ως προς τη συνέχεια των εφημερίδων, τι  σχεδιάζει, αν θα υπάρξει εξομάλυνση στις πληρωμές και  όλα αυτά που σχετίζονται με τη λειτουργία των εφημερίδων… Και όχι τα τρομολαγνικά  κάποιων, που δεν βλέπουν τα συντρίμμια ενός σχεδίου σφαγής που  εφαρμόστηκε, αλλά σφυρίζουν αδιάφορα!…

– Ως προς τη δικαστική συνδρομή που ζητάνε συνάδελφοι που διεκδικούν δεδουλευμένα ή έχουν απολυθεί, το  προεδρείο… γυρίζει την πλάτη. Το ζήτημα επανέρχεται  συνεχώς, αφού πληθαίνουν και οι καθυστερήσεις και οι απολύσεις, και φυσικά οι αγωγές που ακολουθούν.