Category Archives: ΚΟΣΜΟΣ

Η «Μακεδονία» και τα Paradise Papers.- Στον κατάλογο των νέων αποκαλύψεων ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας, ο αδελφός του Θόδωρος, ο πρώην γενικός διευθυντής Ι. Μάτσικας, η σημερινή διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου!

Νέες αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ δίνουν στη δημοσιότητα εκατοντάδες ονόματα και εταιρίες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers του πλήθους των εξωχώριων εταιριών και δείχνουν τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους από πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μιντιάρχες σε περισσότερες των 200 χωρών –δηλ. όλη η παγκόσμια πολιτικοοικονομική κλεπτοκρατία.

Έχει ήδη δοθεί εντολή από την επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων για έλεγχο όλων των στοιχείων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα, έτσι ώστε να εντοπιστούν έκνομες ενέργειες (απόκρυψη εσόδων, αποφυγή φορολόγησης, ξέπλυμα, παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες κ.α.). Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και μεταξύ αυτών γνωστές οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, πολιτικών, όπως Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Μαρία- Εύα Γκραμπόφσκι (σύζυγος Κ. Μητσοτάκη), Βενιάδης, Διαμαντοπούλου, Ποταμιάνος, Τσάκος, Ρέστης, Στέγγος, Βγενόπουλος, Intralot (Κόκκαλης), Sciens (Ρήγας) κ.α..

Η Sciens είναι η εταιρία συμφερόντων αδελφών Ρήγα που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Ο I. Ρήγας κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής» (εφημερίδα «Μακεδονία»), ενώ μεταξύ των αναφερόμενων στα Paradise Papers περιλαμβάνονται και ο πρώην γενικός διευθυντής της εφημερίδας Ι. Μάτσικας, η σημερινή διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου, αλλά και οι ΒορειοΕλλαδικές Εκτυπώσεις (η εταιρία που στήθηκε από  τους διοικούντες την «Μακεδονία» με το νοικιασμένο πιεστήριο του «Αγγελιοφόρου»)… Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση -αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. H οποία, μετά την αλλαγή διοίκησής της, ψάχνει να βρεί τα 96 εκατ. ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα Sciens.

Tην ίδια ώρα έρχεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων από τα Paradise Papers, όπου φαίνεται ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα: το 2011 τρείς νεοσύστατες εταιρίες offshore με έδρα τα νησιά Κέϊμαν πήραν δάνεια 81.4 εκατ. ευρώ από την Proton Bank του διωκόμενου Λαυρεντιάδη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς –καραμπινάτη παρανομία. Η εταιρία που διαχειρίστηκε τις επενδύσεις αυτών των funds είναι η Hellenic Alternative Management, τη διαχείριση της οποίας είχε η Sciens με βασικό μέτοχο τον Ι. Ρήγα. Κατά τους ελεγκτές της ΤτΕ, βρέθηκαν 2.5 εκατ. να έχουν πληρωθεί ως… «μεσιτικά» σε μία άλλη υπεράκτια εταιρία στα νησιά Κέϊμαν, την Boukoleon. Εκ μέρους της Boukoleon υπέγραφε Ι. Ρήγας, ένας εκ των πέντε μετόχων της εταιρίας αυτής (επίσης ο αδελφός του, ένα στέλεχος της Sciens, ένα της Appleby Trust (τα στοιχεία της οποία διέρρευσαν μέσω των τελευταίων αποκαλύψεων) και ο… υπουργός  Οικονομικών των νησιών Κέϊμαν!

Τώρα, η νομική εκπρόσωπος του Ρήγα και διαχειρίστρια της «Μακεδονίας» Σουλοπούλου, απεργάζεται νέα σχέδια: να πτωχεύσει την εταιρία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία ας πούμε offshore (ξέρουν αυτοί) και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα σχήμα κάποιων εργαζομένων πέριξ του διευθυντή προς τους οποίους θα εκμισθώσει τον τίτλο, για να μην τον πάρει κανένας άλλος πέραν των ίδιων!!!

Ευτυχώς η πλειοψηφία των 2/3 των εργαζομένων δεν ακολουθούν αυτό το κόλπο και θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση και δικαστική-ελεγκτική διαδικασία.

Περισσότερα και αναλυτικά δέστε τους διαδικτυακούς συνδέσμους:

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80117467

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80117468

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80099220

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/82022491

ΓΑΛΛΙΑ Πρεμιέρα κινητοποιήσεων κατά της αντεργατικής μεταρρύθμισης Μακρόν.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη Γαλλία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των γαλλικών συνδικάτων: CGT, Solidaires, FSU, Unef, αλλά και δυνάμεων των Force Ouvrière, CFE-CGC, CFDT, CFTC, UNSA, εργαζόμενων χωρίς χαρτιά, ανθρώπων του τσίρκου και μαθητών.

Κατέκλυσαν τους δρόμους 180 πόλεων σήμερα Τρίτη, στην πρώτη φετινή κινητοποίηση κατά της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, επί το δυσμενέστερο για τον χώρο της εργασίας, που προωθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι οργανωτές υπολογίζουν ότι πάνω από 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην έναρξη του θερμού κοινωνικά φθινόπωρου, όπως προμηνύει η σημερινή εργατική κινητοποίηση. Στο Παρίσι πήραν μέρος 60.000, όπως και στη Μασσαλία, στη Ναντ 10.000, το  ίδιο και στη γειτονική Ρεν, στο  Μπορντό 12.000.

Το κομμουνιστικό συνδικάτο CGT εκτιμάει ότι πραγματοποιήθηκε μία ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση, την πρώτη της προεδρίας Μακρόν, ενώ ο επικεφαλής του Φιλίπ Μαρινέ είπε ότι ήταν ένα επιτυχημένο τεστ.

Η πορεία στο Παρίσι σε εορταστική ατμόσφαιρα από την πλατεία της Βαστίλης και κατευθύνθηκε στην Πλας ντ’ Ιταλί, υπό τους ήχους μιάς μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από  τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν μέλη συνδικάτων, αριστερών-κομμουνιστικών οργανώσεων, αντιεξουσιαστές-αναρχικοί. Με καλή συνεργασία, ιδιαίτερα στη βοορειοδυτική Γαλλία (Ναντ, Ρεν).

Από πολλές πλευρές των κινημάτων εκφραζόταν το βράδυ ικανοποίηση γι αυτή την πρώτη φετινή εργατική κινητοποίηση στη Γαλλία και την Ευρώπη.

I,B&S

«Το δικαίωμα στην πόλη και την κοινωνική οικολογία – στην κατεύθυνση οικολογικών και δημοκρατικών πόλεων»: Διεθνής συνάντηση διανοούμενων και ακτιβιστών του TRISE στην Θεσσαλονίκη 1-3/9/2017.

Την ετήσια διάσκεψή του πραγματοποιεί το Transnational Institute of Social Ecology TRISE στην Θεσσαλονίκη 1,2,3 Σεπτεμβρίου στην ΕΔΟΘ.

Θέμα αυτής της συνάντησης-φόρουμ είναι: To δικαίωμα στην πόλη και την κοινωνική οικολογία – στην κατεύθυνση οικολογικών και δημοκρατικών πόλεων». Το TRISE προσκαλεί ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς, κινηματικούς και πολίτες, σε μία συνάντηση για την ανάγκη δημοκρατική και οικολογικής ανασυγκρότηση των πόλεών μας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου, που αρχίζει σήμερα στις 11:00 με την εναρκτήρια ομιλία του επικεφαλής του TRISE (Υπερεθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας) Δημήτρη Ρουσσόπουλο (Μοντρεάλ), στον διαδικτυακό τόπο trise.org και παρακάτω στο ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

“Ισραηλινοί αναρχικοί. Η κινητοποίηση στην σύγκρουση Παλαιστινίων και Ισραηλινών”.

Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου την Τρίτη 23/5 στις 20:00 στο «Ωραίον Ντεπώ».
URI GORDON 170523 BOOK EVENTΟι εκδόσεις των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, οι εκδόσεις OPPORTUNA και το συνεργατικό βιβλιοπωλείο ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, διοργανώνουν εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Ισραηλινοί αναρχικοί. Η κινητοποίηση στη σύγκρουση Παλαιστινίων – Ισραηλινών», την Τρίτη 23 Μαίου στις 20:00 στο «Ωραίον Ντεπώ», Βαφοπούλου 18.
Ομιλητές είναι: ο συγγραφέας του βιβλίου, λέκτορας πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ, ακτιβιστής και μέλος των Αναρχικών ενάντια στο Τείχος και ο Μπάμπης Μπίκας, δημοσιογράφος διεθνών και μέλος του Ασύνταχτου Τύπου.
Το βιβλίο αποτελεί μία σειρά δοκιμίων με αντικείμενο τον ρόλο του ισραηλινού αναρχικού και ακτιβιστικού κινήματος ως προς την σύγκρουση στην Λωρίδα στην Γάζα. Αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα του αγώνα αυτού, το ιδιόμορφο της θέσης των Ισραηλινών ακτιβιστών εντός της ισραηλινής κοινωνίας αλλά και της σχέσης τους με τους διεθνείς ακτιβιστές, στο σύγγραμμα αυτό παρέχεται μια άμεση αποτύπωση της κάτωθεν κινητοποίησης στο Ισραήλ, ιδίως αφ’ ης στιγμής οι μαρξιστικής εμπνεύσεως παραδοσιακές μορφές αντίστασης uri gordon bookπαραχωρούν την θέση τους στην ακτιβιστική δράση των κινημάτων. Παράλληλα, ένας ευρύτερος προβληματισμός ως προς το αναρχικό πρόταγμα και τις υπό διακύβευσιν εν προκειμένω αντιθετικές έννοιες, όπως «κράτος για τους απάτριδες» ή «εθνικο-απελευθερωτικός αγώνας».
“Ισραηλινοί αναρχικοί. Η κινητοποίηση στην σύγκρουση Παλαιστινίων και Ισραηλινών” του Ούρι Γκόρντον. Επιμέλεια, εισαγωγή: Νίκος Παπαχριστόπουλος. Επίμετρο: Σάββας Μιχαήλ. Μετάφραση: Μιχάλης Ηγουμενίδης, Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Νίκος Παπαχριστόπουλος.

Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει.

Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας albert-camus

είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία

να δεις να υποκύπτει,

αυτός που τολμάει να αντιστέκεται

σ’ αυτό που σε συνθλίβει.

Αλμπέρ Καμύ

Ευρωμεσογειακή συνάντηση “Η Οικονομία των Εργαζομένων” – 3η μέρα: Ένας νέος διεθνής αστερισμός συνεργατικών και αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων, πρόπλασμα ενός νέου κόσμου πέραν του καπιταλισμού.-

Σε ένα πλούσιοdsc00762 εργαστήρι ιδεών μέσα στη σημερινή
πραγματικότητα και χώρο συζητήσεων, επαφών, γνωριμίας, ανάπτυξης δεσμών εμπιστοσύνης, καθώς και λήψης αποφάσεων για συντονισμό και συνεργασία, μετατράπηκε για ένα τριήμερο ο χώρος του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της Συνεργατικής ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη 28-29-30/1/2016
, όπου πάνω από 2.500 ήταν όσοι συμμετείχαν και παρακολούθησαν την δεύτερη Ευρωμεσογειακή συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζομένων».

Απεσταλμένοι διαφόρων ανακτημένων επιχειρήσεων, συνεργατικών εγχειρημάτων και αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων από τον ελλαδικό χώρο, τη Μεσόγειο, ευρωπαϊκές χώρες, τη Λατινική  Αμερική, μετέφεραν τις εμπειρίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και την κοινή διάθεση να συντονίσουν το  βηματισμό τους. Παράλληλα, αντάμωσαν με αλληλέγγυους και υποστηρικτές, στο πλαίσιο της αναζήτησης των κατάλληλων απαντήσεων στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλλαγής. Έτσι, τέθηκε η αναγκαιότητα σύνδεσης των ελεύθερων κοινωνικών εγχειρημάτων με τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται παγκοσμίως.

Το πρώτο που αποφάσισαν οι ανακτημένες και συνεργατικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη συνάντηση είναι ο συντονισμός τους, στη βάση μιας ελάχιστης πολιτικής συμφωνίας πάνω στο περιεχόμενο του συνεργατισμού. Όπως αναφέρθηκε από τη ΒΙΟΜΕ: άλλο συνεργατισμός κι άλλο συνεταιρισμός. Στον πρώτο λειτουργεί συνέλευση εργαζομένων-που είναι συμμέτοχοι, ενώ στον δεύτερο των εταίρων-που είναι μέτοχοι. Δηλαδή: «Κανένας εργαζόμενος μη μέτοχος, κανένας μέτοχος  μη εργαζόμενος».

Ως άμεσοι στόχοι τέθηκαν: η δημιουργία ενός  κοινού ταμείου αλληλοβοηθείας για χρηματοδότηση των εγχειρημάτων μακριά από τις  τράπεζες και την καπιταλιστική λογική περί ανταγωνιστικότητας και η οικοδόμηση ενός κοινού ολοκληρωμένου δικτύου μεταφοράς και διανομής προϊόντων των ανακτημένων και συνεργατικών επιχειρήσεων. Προς αυτό το στόχο θα συγκροτηθεί  ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί το σχέδιο αυτό και θα μεταφερθεί στις συνελεύσεις των εγχειρημάτων για απόφαση υλοποίησής του. Καθοριστικά κριτήρια αποτελούν: η συμμετοχή, η άμεση δημοκρατία, οι μη διαχωρισμοί, το  είδος της παραγωγής, ο τρόπος dsc00756διανομής, η ιδία χρηματοδότηση.

Μέσα στα συντρίμμια του νεοφιλελευθερισμού, κάτι καινούργιο γεννιέται μέσα στη κοινωνία και στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του ανθρώπου από τα δεσμά του καπιταλισμού, του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης, της καταστροφής του περιβάλλοντος. Τώρα πλέον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν τις τύχες τους με τα ανά τον κόσμο αυτοδιαχεριζόμενα εγχειρήματα και στη βάση του συνεργατισμού και της άμεσης δημοκρατίας, συγκροτώντας τη δική τους οικονομία των εργαζομένων. Είναι ένα νέο ρεύμα συνεργατικών και ανακτημένων επιχειρήσεων, που προβάλει πλέον ευδιάκριτα στο δημόσιο χώρο, αμφισβητώντας το κυρίαρχο μοντέλο της εξουσιαστικής πολιτικοκοινωνικής οργάνωσης και καπιταλιστικής οικονομικής παραγωγής. Μέρος της ευρύτερης αγωνιζόμενης κοινωνίας για το δημόσιο και κοινωνικό, ενάντια σε κράτος και αγορές.

Ευρωμεσογειακή συνάντηση “Η Οικονομία των Εργαζομένων” – 2η μέρα: Τα αυτοδιαχειριζόμενα, αλληλέγγυα και συνεργατικά εγχειρήματα στην κατεύθυνση προς την κοινωνική αλλαγή.

Οι μορφές μιάς κοινωνικής, συνεργατικής και  αλληλέγγυας οικονομίας, οι αρχές της ισότητας και οριζοντιότητας στη λήψη αποφάσεων, αλλά και η ανάγκη ανάπτυξης δικτύων συνεργασίας των διαφόρων επιμέρους εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης, μέσα σε ένα σχέδιο προς την κοινωνική αλλαγή, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους πάνω από  300 συμμετέχοντες στη δεύτερη μέρα ημέρα της τριήμερης 2ης Ευρωμεσογειακής συνάντησης “Η Οικονομία των Εργαζομένων” που πραγματοποιείται στη ΒΙΟ.ΜΕ της Θεσσαλονίκης 28, 29, 30 Οκτωβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη,

Το πρώτο πάνελ είχε θέμα: Εργατικές καταλήψεις και αυτοδιαχείριση στην ιστορία – σύνδεση με το παρόν και πως συνδέονται παραδείγματα από διαφορετικές περιόδους και τόπους με τους σημερινούς αγώνες

dsc00751Η Φραντζέσκα Γκαμπριελίνι από την Ιταλία και το Project Rebeliaαναφέρθηκε στα ανακτημένα συνδικάτα και τον κοινωνικό συνδικαλισμό. Αφού έκανε μια ιστορική αναφορά στα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης από το 1919, μετέφερε τη θέση του Γκράμσι ότι κατά τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μπορούν να λειτουργήσουν συμβούλια εργαζομένων. Τώρα είναι η στιγμή να δούμε τις σχέσεις εργαζομένων και συνδικάτων με τα ανακτημένα εργοστάσια πως μπορούν να αυτοδιαχειριστούν και να ενταχθούν σε μια γενικότερη πορεία.

Ο Μάριο Χερνάντες από το Ροζάριο της Αργεντινής έκανε αναφορά στα δύο βιβλία του που έχουν θέμα την Ελλάδα και την ελληνική τραγωδία μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διάφορες δράσεις αλληλεγγύης και στα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, στο πλαίσιο της Ευρώπης των εναλλακτικών. Η αυτοδιαχείριση είναι η άμυνα των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα πρέπει να αναπτυχθούν και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης με την υποστήριξη των διαφόρων εγχειρημάτων. Αναφέρθηκε δε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εγχειρήματα εργατικής αυτοδιαχείρισης στην Αργεντινή.

Ο Μίλος Βλαϊσάβλεβιτς ερευνητής από την Κροατία αναφέρθηκε στην 40χρονη διάρκεια της αυτοδιαχείρισης στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1950- 1990) περίοδο για την οποία ακόμη υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Αν και μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία αυτό το θέμα δεν συζητείται καθόλου. Επεσήμανε τη διάσταση της γιουγκοσλαβικής αυτοδιαχείρισης στην οποία οι διοικήσεις εργοστασίων και επιχειρήσεων λάμβαναν τις αποφάσεις, δημιουργώντας μια απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με τους διοικούντες – διευθυντές να είναι προσηλωμένοι στο κόμμα. Οι εργαζόμενοι στην αρχή δεν είχαν δώσει την βαρύτητα που έπρεπε για τον ρόλο τους στην αυτοδιαχείριση. Δεν λέω ότι η παραγωγή είχε στόχο την κερδοφορία, αλλά ο δανεισμός από τις τράπεζες οδήγησε τελικά στον έλεγχο από αυτές πολλών εργοστασίων. Η γιουγκοσλαβική αυτοδιαχείριση έδειξε ότι οι καπιταλιστές δεν είναι αναγκαίοι και αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί είναι όχι μόνο η αλληλεγγύη από άλλα παρόμοια εγχείρημα, αλλά κυρίως από την ίδια την κοινωνία.

Σε σχετική ερώτηση για το τι έχει μείνει στις κοινωνίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας από εκείνη την αυτοδιαχείριση απάντησε ότι στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης υπάρχει μια αρνητική χροιά. Στη δε Κροατία συγκεκριμένα επικρατεί η εικόνα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, αλλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων έχουν μείνει πολλά πράγματα. Ενώ παρατηρούμε μία διαφορά ανάμεσα στους ηλικιωμένους και στους νέους, με τους τελευταίους να θεωρούν πιο απόμακρη την αίσθηση ότι οι εργασιακοί χώροι είναι δικοί τους.

Ο Χούγκο από την Solidaridad Obrera από Ισπανία αναφέρθηκε στα 80 χρόνια αγώνων για την αυτοδιαχείριση στην Ισπανία. Το πως εκδηλώθηκαν οι κινήσεις των εργατών για αυτοδιαχείριση σε εργοστάσια, βιοτεχνίες, αγροτικό τομέα, διανομή προϊόντων, αλλά και συνδικάτα, συλλογικότητες, περιφερειακές ενώσεις. Οι ιδέες της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας προέρχονται από το παρελθόν και έφτασαν μέχρι τις πλατείες των αγανακτισμένων.

Ο Οζγιούρ Ναρίν από την Τουρκία αναφέρθηκε στα πρόσφατα παραδείγματα εργατικής διαχείριση. Το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της Kazova προέκυψε μέσα από την αλληλεπίδραση με την εξέγερση στο πάρκο Γκεζί, όμως τα προβλήματα στην παραγωγή λύθηκαν μέσα από την ταξική κινητοποίηση. Η αλληλεγγύη προέρχεται μέσα από την κατακερματισμένη τάξη. Η εξέγερση στα Γκεζί επηρέασε ευρύτερα την αντίληψη για την παραγωγή, το επίπεδο της εργασίας, αλλά και την εναλλακτική στην καθημερινότητα.

dsc00752Ο Άλαν Τουκμάν από τι Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε διάφορες ιστορικές περιόδους, όπου καταγράφηκε μαζική συμμετοχή σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Όπως τη δεκαετία του 1970 όταν άρχισαν οι περικοπές στον δημόσιο τομέα και η οικονομία πήρε νεοφιλελεύθερη στροφή. Το 1979 επισφραγίστηκε με την εκλογή της Μάργκαρέτ Θάτσερ, η οποία σηματοδότησε την επίθεση στους εργαζόμενους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο επίσης προερχόμενος από τη Βρετανία Τομ Αντερένερ ανέφερε ότι συνεχίζεται η επίθεση στο κράτος πρόνοιας, κάτι που εξηγεί και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Δηλαδή η ψήφος ήταν μία επανάσταση κατά των κυβερνητικών πολιτικών, ενώ η εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των εργατικών θέτει ένα ερωτηματικό στις προοπτικές υποστήριξης της δημοκρατίας στους βιομηχανικούς χώρους εργασίας, καθώς και στην ανάκτηση επιχειρήσεων που απειλούνται με πτώχευση. Αν έρθει στην κυβέρνηση ίσως ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για κοινωνικό έλεγχο και οδηγήσει σε μια κοινωνική οικονομία.

Στο δεύτερο πάνελ αναφέρθηκαν στις αξίες και στις θέσεις της αυτοδιαχείρισης. Πως οι κοινωνικές ανισότητες επηρεάζουν την καθημερινότητα της αυτοδιαχείρισης και πως το πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης βοηθάει στην υπέρβαση αυτών των διαφορών.

Ο Γκονζάλο Μαρτίνες Ετξεμπερία από την χώρα των Βάσκων και από το πανεπιστήμιο του Μπιλμπάο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο συνεργατικό μοντέλο και στις αξίες που το στηρίζουν. Όπως σημείωσε η ιστορία του αγώνα ανεξαρτησία στην περιοχή του έχει αφήσει παρακαταθήκη εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης τα οποία ενισχύονται σήμερα με την οικονομική κρίση. Αναφέρθηκε στις αξίες που πρέπει να διέπουν την αυτοδιαχείριση: οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πιστεύουν στη συλλογικότητα και να στηρίζεται σε δημοκρατικές διαδικασίες και στη συμμετοχή.

Η Μαρί Μόιζ από την Ιταλία αναφέρθηκε στην αυτοδιαχειριζόμενη παραγωγή από την οπτική του φύλου και του έμφυλου καταμερισμού της εργασίας. Περιέγραψε τη συμμετοχή της στις πολυσχιδείς δραστηριότητες του πολυχώρου Rimaflow στη Ρώμη και τη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτό, καθώς και τα προβλήματα φύλου, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αναπαράγεται ο στερεοτυπικός ρόλος της γυναίκας στα εγχειρήματα αυτά. Και σε μία οριζόντια λειτουργούσα συλλογικότητα δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις φύλου, στιγματίζοντας ακόμη και την ανοχή.

Ο Σερζί από το κατειλημμένο τυπογραφείο Εντιτοριάλ Ντεσκοντρόλ της Καταλονίας έκανε αναφορά στις σχέσεις και στα συναισθήματα στις επιχειρήσεις χωρίς αφεντικά, τονίζοντας ότι η καπιταλιστική οργάνωση μιας επιχείρησης έχει σαφέστατο και ξεκάθαρο ιεραρχικό χαρακτήρα και όταν αυτό κατάρρευση τότε θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις συναισθηματικέ και τεχνικές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων. Να οικοδομήσουμε κοινότητες ισότητας και δημοκρατίας, χωρίς να υπάρχουν διαχωρισμοί με ταυτόχρονη αποδοχή και σεβασμό της ιδιομορφίας του καθένα.

Στο τρίτο πάνελ συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά μιας μαχητικής και λειτουργικής ‘Οικονομίας των Εργαζομένων”, από εργαζόμενους σε πέντε συνεργατικά εγχειρήματα. Τις πρακτικές για τη βιωσιμότητα τους, την αντίθεση τους στις καπιταλιστικές σχέσεις και τον προσανατολισμό για μια νέα κοινωνία

Η Σένια από την Κολεκτίβα Παγκάκι αναφέρθηκε στην εμπειρία της αυτοδιαχείρισης, στη διαμόρφωση ενός διακριτού πόλου αγώνα που θα αντιμάχεται τις κυρίαρχες πρακτικές. Σήμερα υπάρχει ένα κύμα δημιουργίας συνεργατικών με εκατοντάδες εργαζόμενους. Όσες πιο πολλές δημιουργηθούν τόσο πιο δυναμικά θα αμφισβητηθεί η κυρίαρχη οργάνωση εργασίας και θα προβάλει ως εναλλακτική στον καπιταλισμό. Στόχοι της συνεργατικής πρέπει να είναι η συγκρότηση δικτύου ανάλογων εγχειρημάτων, η διάδοση της ιδέας, ο συντονισμός στους κοινωνικούς αγώνες.

Ο Rodrigo del Pozo από το SOLYECO της Ισπανίας εστίασε στην αυτοδιαχείριση η οποία χωρίς αλληλεγγύη οδηγείται στον κορπορατισμό. Επειδή στην αυτοδιαχείριση δεν καταγράφεται πάντα οριζοντιότητα, για αυτό θα πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό της αλληλεγγύης. Και ποια είναι αλληλέγγυα εταιρεία; Αυτή που λειτουργεί προς όφελος όλων. Ο στόχος του ριζοσπαστικού κινήματος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργατικών εγχειρημάτων, που θα προκύπτουν σε μια σειρά από τομείς πχ παραγωγής, διατροφής, καθαριότητας έως ΜΜΕ και θα πρέπει να στοχεύσουμε στην καταναλωτική κουλτούρα, ενώ ταυτόχρονα να παράγουμε προϊόντα καλής και οικολογικής ποιότητας σε προσιτές τιμές. Θα πρέπει να προωθούμε την κουλτούρα όχι της κατανάλωσης αλλά της διαβίωσης με λιτό τρόπο.

Ο Κώστας Χαριτάκης  από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αθήνας στη ΒΙΟΜΕ αναφέρθηκε στη συνεργατική και αλληλέγγυα οικονομία και τον αναγκαίο όρο της υπέρβασης του διαχωρισμού παραγωγής-κατανάλωσης, με στόχο την απαλλαγή από τα κυρίαρχα πρότυπα και την αλλαγή ης κοινωνίας.

Ο Μάρετς Γκολόνκο από τον κοινωνικό συνεταιρισμό Margin στην Πολωνία επισήμανε τις αρχές τις αρχές της ισότητας και της αμοιβαίας υποστήριξης ως αναγκαίες για μία πρακτική εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό. Μετέφερε την εμπειρία του από το δικό τους εγχείρημα στα ζητήματα της παραγωγής και των σχέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει συμμετοχή έλλειψη ιεραρχίας, ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων, ισότητα στο χώρο εργασίας, εναλλαγή στις διάφορες θέσεις, ίδιες απολαβές, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη μη ύπαρξης διαφορετικών σωμάτων εργαζομένων σε ένα εγχείρημα και συμμετεχόντων που αποφασίζουν την τύχη του.

Από  τον Κοινωνικό Χώρο για την Ελευθερία Μικρόπολις στη Θεσσαλονίκη μίλησαν η Νίκη και η Χαρίτω, αναφερόμενες στην πορεία,  τις αρχές, τα διάφορα εγχειρήματα τις δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που υπόκεινται στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του χώρου, αλλά και  τη συμμετοχή σε κοινωνικούς αγώνες. Τόνισαν ότι οι μορφές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας δεν πρέπει ούτε να ενσωματωθούν ούτε να περιθωριοποιηθούν. Ενώ προανήγγειλαν την προοπτική ενός εναλλακτικού ψηφιακού κρυπτονομίσματος, με πιλοτική  ένταξή του στο χώρο.

Από τη Ρωσία η καθηγήτρια Μπουλάβκα Μπουσκαλίνα και συγγραφέας του βιβλίου “Εναλλακτικές” αναφέρθηκε στον αγώνα για συλλογικές επιχειρήσεις στη μετασοβιετική Ρωσία. Επεσήμανε τις δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα σε ένα πλαίσιο φιλελεύθερης αγοράς και ύπαρξης ενός εγκληματικού ολιγαρχικού καπιταλισμού. Επεσήμανε τις παθογένειες της ρωσική κοινωνίας με την παθητικότητα μπροστά στην κυριαρχία των μάνατζερς. Την ίδια στιγμή καταγράφεται μια ισχυρή νοσταλγία στον σοβιετικό πατερναλισμό. Τόνισε δε την έλλειψη στη Ρωσία μιας πολιτικής έκφρασης των εργατικών συμφερόντων τονίζοντας ότι το εργατικό κίνημα αποτελεί την εναλλακτική. Πρέπει συλλογικά να επεξεργαστούμε δρόμους για μια άλλη κοινωνία, περιγράφοντας την χαρακτηριστικά σαν μια μπάντα χωρίς μαέστρο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αποανάπτυξη που πρέπει να διέπει τη λογική των διαφόρων εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνίας και να μη μένουν μόνο στην ανάγκη της βιωσιμότητας και του βιοπορισμού. Εξ ου και το ερώτημα: ανάγκη ή επιλογή η αυτοδιαχείριση;

Στο τέταρτο πάνελ συζητήθηκε η αυτοδιαχείριση σε άλλα πεδία της ζωής πέραν της παραγωγής. Η οριζοντιότητα ως τρόπος λήψης αποφάσεων και η αλληλεγγύη, οι βασικές αρχές της οικονομίας των εργαζομένων, μπορούν να εφαρμοστούν στην αυτοδιαχείριση και άλλων πεδίων της κοινωνικής ζωής  όπως στην φροντίδα της υγείας, στην μουσική, στην τέχνη του δρόμου και στην συλλογική συνύπαρξη.   

dsc00744

Την αυτοδιαχείριση στην κοινωνική ζωή περιέγραψε η μουσική κολεκτίβα yar aman  (Ελλαδα).Η Νουρ από την ομάδα προσφύγων στα Λαγκαδίκια περιέγραψε την αυτοδιαχείριση των καθημερινών αναγκών από τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τον αγώνα των γυναικών εκεί για αξιοπρέπεια στην καθημερινή τους ζωή.

Η Κρίστυ Πετροπούλου αναφέρθηκε στην τέχνη του δρόμου ως δημιουργία δημόσιου χώρου και στη σύνδεση αυτής με την οικονομία των εργαζομένων

Το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟΜΕ ανέπτυξε τη φιλοσοφία και τη δράση του, καθώς και γενικότερα στην αυτοδιαχείριση στην φροντίδα της υγείας

Αντικείμενο συζήτησης στο πέμπτο πάνελ ήταν η θέση της αυτοδιαχείρισης σε ένα συνεκτικό σχέδιο για την κοινωνική αλλαγή. Πολλά πολιτικά ρεύματα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοδιαχείριση στο σχέδιο τους για την κοινωνική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή θα συμβεί με το κράτος, ενάντια στο κράτος ή παρά το κράτος; Ποια η σχέση μεταξύ του οικονομικού, του  κοινωνικού και του πολιτικού;

Ο Σάββας Μιχαήλ από την Ελλάδα αναφέρθηκε στην παγκόσμια κρίση και εργατική αυτοδιαχείριση

dsc00748Στη σύνδεση μέσω skype η Λέμαν Χασενού από τις γυναίκες στη Ροζάβα αναφέρθηκε αναλυτικά στις δομές της δημοκρατικής αυτονομίας, της οικονομίας της κοινότητας των κοινών, τις κομμούνες και τον ιδιαίτερο ρόλο της γυναίκας στον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό.

dsc00749Από τον συνεταιρισμό το “Το κιβώτιο” ο Γιάννης Αβραμίδης από το Ρέθυμνο αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα ανταγωνιστική κοινωνία μέσα στην παλιά.

Ο αυστριακός Ααρόν Ταούς από την Κολομβία ο ποίος αναφέρθηκε στην αυτοδιαχείριση και τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του καπιταλιστικού κράτους.

Ο Χρήστος Μανούκας από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες αναφέρθηκε στην αυτοδιαχείριση και κοινωνικός μετασχηματισμό.

Στο έκτο πάνελ παρουσιάστηκαν οι πολιτικές, κοινωνικές και νομικές μορφές δομών υποστήριξης της αυτοδιαχείρισης και των ανακτημένων εργοστασίων, με τα συνδικάτα, διεθνή δίκτυα, νομικοί σύμβουλοι και κινήματα αλληλεγγύης να μπορούν διαδραματίσουν  κομβικό ρόλο στην σύνδεση των αγώνων της αυτοδιαχείρισης με το κοινωνικό και πολιτικό τους πλαίσιο. Τοποθετήθηκαν οι:

Μισέλ Μας, από το Les Amis de la Fabrique du Sud, Γαλλία, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύνδεση της ανακτημένης επιχείρησης “La Fabrique du Sud” με πολίτες και  κοινότητες, προς ένα σχέδιο κοινωνικής επανοικιοποίησης

Εκπρόσωπος της Consultoría Primero de Mayo από τη Χώρα των Βάσκων αναφέρθηκε στις διαδικασίες ανάκτησης επιχειρήσεων και τις πρακτικές της συλλογικής διαπραγμάτευσης προς την αυτοδιαχείριση.

Από τη Συνδικαλιστική Ένωση Solidaires  της Γαλλίας η Νάρα Κλαντίρα αναφέρθηκε στο πως μπορεί ο συνδικαλισμός να διεκδικήσει εκ νέου και να υποστηρίξει την αυτοδιαχείριση.;

Η Ζοζέτ Κομπές από τον ερευνητικό φορέα RIPESS, αναφέρθηκε στη δημοκρατία στους χώρους δουλειάς και στην τοπική ανάπτυξη μέσω της αλληλέγγυας οικονομίας στην Ευρώπη

Ο Ζοζέμπα Βιλαρεάλ από τη χώρα των Βάσκων, αναφέρθηκε στις εμπειρίες από την ανάκτηση επιχειρήσεων στην χώρα των Βάσκων και στον ρόλο του σωματείου βάσης ELA.

Στο έβδομο πάνελ συζητήθηκαν οι προκλήσεις που παρουσιάζουν τα τοπικά και διεθνή δίκτυα αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων. Η δημιουργία τοπικών και διεθνών δικτύων αλληλεγγύης ανάμεσα σε αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις είναι απαραίτητη για την εδραίωση μιας εναλλακτικής οικονομίας και ποιές είναι οι προϋποθέσεις και οι κατάλληλες δομές για μια ισότιμη και αποτελεσματική δικτύωση. Τοποθετήθηκαν:

Από το Fair Coop Θεσσαλονίκη: Συνδέοντας την οικονομία των εργαζομένων και την εναλλακτική οικονομία στην Ευρωμεσόγειο

ΒΙΟΜΕ Workers Cooperative : Αμοιβαία υποστήριξη και δικτύωση ανάμεσα στα  ανακτημένα εργοστάσια της Ευρώπης

Δικτύωση Συνεργατικών Εγχειρημάτων Αθήνας : Δομές και προϋποθέσεις για μια ισότιμη και αποτελεσματική δικτύωση

Φράνκα Μαρς από την Ιταλία: Ο αγροτικός συνεταιρισμός Contadinazioni και το εναλλακτικό εμπορικό δίκτυο Fuori Mercato

Παράλληλα πραγματοποιούνταν συζήτηση από την Ομάδα Εργασίας των εργαζομένων σε ανακτημένες και συνεργατικές επιχειρήσεις με αντικείμενο τη διαμόρφωση πρότασης για τη δημιουργία δικτύου αμοιβαίας οικονομικής ενίσχυσης. Σε άλλη ομάδα εργασίας συζητήθηκε η διαμόρφωση προτάσεων για την άμεση δημοκρατία στον χώρο εργασίας.

 ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΕΜ Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΓΕΝΙΙΚΗ ΣΝΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ, ΜΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

Ευρωμεσογειακή συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζομένων»-1η μέρα: Ανακτημένες, συνεργατικές και αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις, παράδειγμα στην καταστροφική κρίση και εναλλακτική στον καπιταλισμό.-

dsc00735

φωτο: πλήθος κόσμου κατέκλυσε κατά την 1η ημέρα της Ευρωμεσογειακής Συνάντησης τους χώρους της ΒΙΟΜΕ (κάντε «κλικ» για μεγέθυνση)

Κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης 2ης Ευρωμεσογειακής συνάντησης “Η Οικονομία των Εργαζομένων” που πραγματοποιείται στη ΒΙΟ.ΜΕ της Θεσσαλονίκης 28, 29, 30 Οκτωβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη,ξεδιπλώθηκε η βεντάλια των νέων εγχειρημάτων ανά τον κόσμο για μιά οικονομία των εργαζομένων, χωρίς αφεντικά αλλά με οριζόντια-αμεσοδημοκρατική λειτουργία και την ισότιμη συμμετοχή, τα οποία προβάλλουν ως παράδειγμα μέσα στην καταστροφική κρίση. Κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων από διάφορες μεριές του πλανήτη: οι ανακτημένες, αυτοδιαχειριζόμενες και  συνεργατικές επιχειρήσεις, αποτελούν την εναλλακτική στον καπιταλισμό. Μεταφέρθηκαν οι εμπειρίας και οι προβληματισμοί για τους κρίσιμους παράγοντες της ιδιοκτησίας, του είδους της παραγωγής, των οικονομικών μέσων, του χαρακτήρα της εργασίας, του κοινωνικού προσανατολισμού. Ενώ από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η αναγκαιότητα συντονισμού των αγώνων και συνεργασίας των εγχειρημάτων.

Μετά το χαιρετισμό εκπροσώπου από τους εργαζόμενους και παρουσίαση από τους διοργανωτές, ακολούθησαν οι δύο πρώτοι ομιλητές στο πρώτο πάνελ.

Ο Αντρές Ρουτζέρι (Facultad Abierta, Αργεντινή) αναφέρθηκε στο παγκόσμιο κίνημα των ανακτημένων επιχειρήσεων και στην ιστορία της συνάντησης “Η Οικονομία των Εργαζομένων”. Αυτό που επεσήμανε ήταν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες με τις ανακτημένες και αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις αποτελούν στοιχεία για μια οικονομία των εργαζομένων, ως εναλλακτική στο καπιταλιστικό σύστημα. Αποτελεί τη διέξοδό μας για μια νέα κοινωνία και πολιτισμό πέραν του καπιταλισμού. Τόνισε δε την αναγκαιότητα του συντονισμού των αγώνων και της αλληλεγγύης όπως και συνεργασίας των εγχειρημάτων.

Ο Μπενουά Μπορίς (Association pour l’ Autogestion, Γαλλία) αναφέρθηκε στις ανακτημένες και συνεργατικές επιχειρήσεις προς μια διευρυμένη οικονομία των εργαζομένωνΟι εργατικοί συνεταιρισμοί είναι ένα εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς μία οικονομία των εργαζομένων. Δεν πρέπει να ξεχωρίσουμε τη λειτουργία του με την εξωστρέφειά του. Ακόμη και στον δρόμο προς την αποεμπορευματοποίηση της οικονομίας υπάρχουν παραδείγματα στα οποία οι συνεταιρισμοί των εργαζομένων δεν έχουν σχέσεις με τους μηχανισμούς της αστικής τάξης. Υπάρχουν τρόποι να βρούμε χρηματοδότηση και αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% του κεφαλαίου αυτών των επιχειρήσεων δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το κεφάλαιο. Επειδή οι συνεταιρισμοί μπορεί να αποτελούν μια άλλη μορφή ατομικής ιδιοκτησίας, για αυτό θα πρέπει να επεξεργαστούμε τη νομική μορφή, να αλλάξουμε δηλαδή τη νομική μορφή προς τη δική μας κατεύθυνση. Πρέπει να ξεπεράσουμε τους κανόνες της αγοράς. Χρειάζεται μια συνολική πάλη για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Να έχουμε ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα.

dsc00726

                                                                                                                           φωτο: Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την παράλληλη μετάφραση

Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης με θέμα Ανακτημένοι χώροι εργασίας: Υπερασπίζοντας τη ζωή και την αξιοπρέπεια μέσω της κατάληψης, παρουσιάστηκαν παραδείγματα ανακτημένων εργοστασίων σε βαλκανικές και ευρωμεσογειακές χώρες.

Παρουσιάστηκε η πορεία της ΒΙΟ.ΜΕ, όπου ξεδιπλώθηκε η όλη προσπάθεια από την διαμαρτυρία και την κατάληψη έως τη συνεργατική και τη διεκδίκηση νόμιμης λειτουργίας. Με άμεση δημοκρατία και κοινωνικό έλεγχο μπορούμε να διαχειριστούμε τον πλούτο με σεβασμό στο περιβάλλον προς όφελος της κοινωνίας. Επισημάνθηκαν οι τελευταίες προσπάθειες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι με τη λειτουργία του εργατικού ιατρείου, e-shopκαι εδώ και μια βδομάδα λειτουργεί πρατήριο στην Αθήνα.

Από την ITAS-Prvomajska της Κροατίας, μετά τη γενική αναφορά της Νίνα Μάρκοβιτς, ο εργαζόμενος στο εργοστάσιο Ντράγκοντιν αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του βιομηχανικού εργαστηρίου υλικών αυτοκινήτων και την απόφαση να το καταλάβουν οι εργαζόμενοι το 2005 το εργοστάσιο, το οποίο άρχισαν να το λειτουργούν το 2007. Η επιχείρηση μετά από προβλήματα και δικαστικές ταλαιπωρίες ανασυγκροτήθηκε, πέτυχε επένδυση και έφτασε στο σημείο να εξάγει το 90% των προϊόντων του προς Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

dsc00724

φωτο: Οι συχνότητες από όπου ακούγονται οι απευθείας μεταφράσεις σε ασύρματο δίκτυο στη μπάντα των FM

Ο Σίνιτσα Μίλισιτς αναφέρθηκε στο Βιομηχανικό Περιφερειακό Συνδικάτο που ουσιαστικά οργανώθηκε από τους εργαζόμενους στηνITAS και αποτελεί μέρος των Αυτόνομων Συνδικάτων, αλλά και στα όργανα των εργαζομένων, όπως το εργατικό συμβούλιο και την επιτροπή εκπροσώπων βάσης. Ζητούμενο αποτελεί η συμμετοχή των νέων και η αύξηση των μελών του Συνδικάτου, που σήμερα αριθμούν περίπου 700 εργαζόμενους.

Ο Νίκολα Αντριτς αναφέρθηκε στην οργάνωση για τα εργατικά δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό και τη συνεργασία με ένα δίκτυο ΜΚΟ για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αύξηση της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, όπως επίσης και για τους τρόπους χρηματοδότησης, καθώς και για τη δημιουργία μιας “δεοντολογικής τράπεζας”. Επεσήμανε δε ότι από το 2006 η επιχείρηση δεν έχει χρηματοδοτηθεί ούτε με ένα ευρώ από κυβερνητικούς φορείς

Η Μίλιτσα Λιούπτσο από την Jugoremedija (Zrenjanin, Σερβία) ανέφερε ότι ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία οδήγησε τους εργαζόμενους όλων των εθνικοτήτων στην ήττα και ήταν μέρος του σχεδίου καταλήστευσης των εργαζομένων. Υπήρξε καθολική ιδιωτικοποίηση, ενώ η ίδια αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον 4χρονο αγώνα 182 των εργαζομένων να ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας Jugoremedija. Ο φόβος η κατειλημμένη φαρμακοβιομηχανία να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους εργαζομένους, οδήγησε σε πόλεμο από το κράτος με δαιμονοποίηση των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Ο αγώνας των εργαζομένων δεν είναι πετυχημένος σήμερα στη Σερβία. Οι εργαζόμενοι δεν είναι οργανωμένοι, είναι μοιρασμένοι σε μικρές ομάδες. Μόνο όμως με τον κοινό αγώνα, τη συνεργασία και τη διεθνή αλληλεγγύη μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.

Η Εμίνα Μπουζούλαντζιτς από την DITA (Tuzla, Βοσνία -Ερζεγοβίνη) αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία του εργοστασίου απορρυπαντικών που ιδιωτικοποιήθηκε με εγκληματικό τρόπο και τον μετέπειτα αγώνα των εργαζομένων να το αναλάβουν. Καταφέραμε και πείσαμε όμως πολύ κόσμο για το εγχείρημα μας γιατί δεν το βάλαμε κάτω και καταφέραμε να πάρουμε και χρηματοδότηση. Σήμερα έχουν έρθει και συμμετέχουν και νέοι άνθρωποι και παράγουμε περί 40 προϊόντα σε τακτική βάση. Εμείς μιλάμε για σοσιαλισμό και αυτοδιαχείριση.

dsc00739Στο τρίτο πάνελ ο Αλεσάντρο από το Officine Zero στη Ρώμη της Ιταλίας αναφέρθηκε στην ιστορία του παλιού εργοστασίου τρένων και την ιστορία των εργαζομένων που δεν υποτάχθηκαν στον καπιταλισμό. Επεσήμανε ότι τρία είναι τα προβλήματα και τα κλειδιά: η ιδιοκτησία, η παραγωγή και η κοινωνία που ζούμε και μπορούμε να αλλάξουμε. Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους ιδιοκτήτες αλλά να διαχειριστούμε τις τύχες μας με τη δημιουργία συνεργατικής κοινότητας μέσα σε αυτή την καταστροφική κρίση. Επιπλέον έχει δικαίωμα η πόλη να αποφασίζει για αυτό και είμαστε προσανατολισμένοι κοινωνικά και την παραγωγή αγαθών ενάντια στην σπατάλη και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Μιλάμε για αναγέννηση της εργασίας, δημιουργία νέων δικτύων στην κατεύθυνση μιας οικονομίας των εργαζομένων ως παράδειγμα αλλαγής. Για να αλλάξουμε την κοινωνία αυτή πρέπει να ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι λέμε. Και σας πληροφορώ ότι αυτό δουλεύει τέλεια. Πρέπει να περάσουμε από την αντίσταση στην πρόκληση και να προβάλλουμε τα ανακτημένα εργοστάσια στον δημόσιο λόγο.

Ο Μάσιμο από το Μιλάνο και τη Rimaflow μίλησε για το ανοικτό εργοστάσιο με την πολυσχιδή δραστηριότητα σε συνεργασία με ντόπιους και μικρούς παραγωγούς. Δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τη δουλειά μας αλλά το βλέπουμε ως εναλλακτική ζωής.

Ο Υβ από το Scop Ti – ex Fralib στη Μασσαλία της Γαλλίας, αναφέρθηκε στην επιχείρηση του συγκροτήματος της Unilever και την άρνηση των εργαζομένων στο κλείσιμο του εργοστασίου. Καταλάβαμε το εργοστάσιο και αγωνιζόμαστε 4 χρόνια. Έχουμε συνεταιριστική μορφή και παράγουμε αφεψήματα με την ονομασία 1336, όσες και οι ημέρες του αγώνα μας. Θέλουμε να φτιάξουμε εναλλακτικά δίκτυα διανομής και επεξεργαζόμαστε εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης. Αυτοδιαχείριση ενάντια στον καπιταλισμό.

Η Εμινέ από το εργοστάσιο ενδυμάτων Kazova στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας εξιστόρησε τον αγώνα των εργαζομένων μετά την απόλυση 94 εργατών την Άνοιξη 2013.Ένας αγώνας που στην πορεία του βρήκε τη μεγάλη εξέγερση στο πάρκο Γκεζί. Εκεί υπήρξε η ζύμωση και η ενίσχυση των εργαζομένων. Ξεκίνησε εκστρατεία στήριξης από τα συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις. Δεκαπέντε ημέρες μέσα στο πάρκο Γκεζί νοιώσαμε μεγάλη αλληλεγγύη και προχωρήσαμε στην κατάληψη του εργοστασίου. Τότε ξεκίνησε και η συζήτηση για την παραγωγή ενδυμάτων. Το Kazova αποτελεί γέννημα της εξέγερσης. Σήμερα μεταφερθήκαμε σε άλλο κτίριο, έχουμε συνεταιρισμό και έχουμε προχωρήσει στην παραγωγή ρούχων για φτωχούς αλλά και στην ανάπτυξη δικτύου σημείων πώλησης.

dsc00734Το τέταρτο πανελ συζήτησης είχε θέμα Οι εργατικοί αγώνες στην Λατινική Αμερική όπου οι χώρες της έχουν αποτελέσει ένα εργαστήριο εφαρμογής της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, αλλά παράλληλα και εκκολαπτήριο δημιουργικών μορφών εργατικής και λαϊκής αντίστασης.

Στην εισαγωγή ο Αντρέ Ρουγγέρι αναφέρθηκε στην πορεία μετάβασης. Ένα συντηρητικό κύμα έχει ενσκήψει για περισσότερο νεοφιλελευθερισμό. Η νέα φάση της νεοφιλελεύθερης επίθεση απειλεί να κλείσει τις ανακτημένες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα αριθμούν τις 370 και οι κοπερατίβες εργαζομένων τις 16 χιλιάδες. Τέλος αναφέρθηκε στις τέσσερις φάσεις των ανακτημένων εργοστασίων στη Λατινική Αμερική.

Ο Ούγκο Καμπέρα  από το Campichuelo – ανακτημένη επιχείρηση γραφικών τεχνών, στην Αργεντινή αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη περίπτωση του αγώνα των εργαζομένων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έναν συνεταιρισμό. Η πορεία ήταν δύσκολη σε όλα τα επίπεδα και αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτοδιαχείριση. Έχουμε οριζόντια λειτουργία, δημοκρατία, συμμετοχή και αλληλεγγύη. Το σύστημα μας πολέμησε με δύο τρόπους: με την αύξηση του κόστους παραγωγής πχ με την τεράστια αύξηση νερού και ηλεκτρικού και με τη συρρίκνωση της αγοράς λόγω της κρίσης. Το σχέδιο δράσης μας βασίζεται σε τρεις άξονες: την ενδυνάμωση του εγχειρήματος και των εργαζομένων, εξεύρεση ιδίων πόρων, συνεργασία με άλλα συνεταιριστικά εγχειρήματα. Τις όποιες αντιφάσεις και προβλήματα τις αντιμετωπίζουμε με περισσότερο διάλογο και δημοκρατία.

dsc00730

    φωτο: Διάλλειμα για φαγητό

Ο Χουάν Μελχόρ Ρομάν από τη CNTE, Εθνικό συντονιστικό των εργαζομένων στην εκπαίδευση, από το Μεξικό αναφέρθηκε στο ζήτημα της εργασίας την οποία ο καπιταλισμός κάνει προϊόν εμπορεύσιμο για να έχει υπεραξία ή νόμισμα προς ανταλλαγή. Εμείς ως δάσκαλοι λέμε ότι πρέπει να ανακτηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της εργασίας. Στο Μεξικό δεν είναι μόνο ο αγώνας των Ζαπατίστας, αλλά και των δασκάλων, των αγροτών, ο αγώνας ενάντια στα ορυχεία. Βρισκόμαστε σε φάση νεοαποικιοκρατίας. Είναι πολύ καλό που συζητάμε σε αυτές τις συναντήσεις, έχοντας κοινό εχθρό τον καπιταλισμό. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/10/2016 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η 2Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ  ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ», ΣΤΗ ΒΙΟΜΕ.

Fest Άμεσης Δημοκρατίας – 3η μέρα: Αυτοοργανωμένες κινήσεις αλληλεγγύης και κοινωνική αντιεξουσία.

Η προσφυγική κρίση και αλληλεγγύη: Απέναντι στο κράτος των στρατοπέδων και της καταστολής. Πέρα από το κράτος, με τις δομές αυτοοργάνωσης, ήταν το θέμα της εκδήλωσης κατά την τρίτη μέρα του 7ου Φεστιβάλ Άμρρσης Δημοκρατίας, με ομιλητές από τις καταλήψεις τους: Στέφανο Μπατσή – Νοταρά 26, Νίκο Γιαννόπουλο – City Plazza και Νίκο Χατζή – Λ. Νίκης 39.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ στη ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Fest Άμεσης Δημοκρατίας – 2η ημέρα: Η κοινωνική εξέγερση απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, με ένα νέο αδιαμεσολάβητο κίνημα αντίστασης και στη βάση όχι της ιδεολογίας αλλά των κοινωνικών εμπειριών

Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και το νέο που φέρνουν οι τελευταίες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, ήταν το θέμα της εκδήλωσης της δεύτερης μέρας του 7ου Fest Άμεσης Δημοκρατίας στο ΑΠΘ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ στη ΣΥΝΕΧΕΙΑ…