Category Archives: ΑΡΘΡΑ – ΣΧΟΛΙΑ

ΓΣ ΠΟΕΣΥ Οργή για τις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Ένα χρόνο και…, έκανε να συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, όσο δηλαδή κρατάει η ομηρία του κλάδου, από κυβέρνηση και εργοδότες –τόσο για το ασφαλιστικό όσο και τα εργασιακά.

Κι αυτό εν μέσω μιας γενικευμένης μνημονιακής επίθεσης που αφορά το σύνολο της κοινωνίας αλλά και ειδικότερα τους εργαζόμενους στον χώρο των ΜΜΕ που μοιάζει όλο και περισσότερο με κρανίου τόπο..

Την ίδια ώρα, η συνδικαλιστική ηγεσία σέρνεται, δείχνει αδύναμη να αντιδράσει στοιχειωδώς, πολύ περισσότερο να κινητοποιήσει τον κλάδο στην υπεράσπιση των στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων-εργαζομένων στα ΜΜΕ, που είναι αναγκαία ως το πέπλο διασφάλισης της ανεξαρτησίας και της ελευθεροτυπίας, την οποία άλλωστε κατοχυρώνει και το Σύνταγμα .

Μετά από 15 μήνες, από την τελευταία σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2015 (!) στοιχειοθετούνται πλέον οι εγκληματικές ευθύνες σχετικά με τη διάχυση της αδράνειας στον Κλάδο – στις τάξεις των εναπομεινάντων εργαζομένων, την ώρα που έχουν εγκαταλειφθεί άλλοι τόσοι στην ανεργία, την  επισφάλεια, τη μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία.

Δεν αποτελούν είδηση τα όσα ακούσαμε στο τελευταίο ΓΣ το Σάββατο 18 του Μάρτη, το ότι, δηλαδή,ακόμα δεν υπάρχει σαφής πρόταση από την κυβέρνηση σύμφωνα με την «επίσημη» ενημέρωση – (βλέπε: συστηματική κυβερνητική κοροϊδία) και το ότι οι εργοδότες μόλις καταργήθηκε το αγγελιόσημο έγιναν «μη συνεργάσιμοι». Ουδείς όμως από τη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου δεν τόλμησε να αναφέρει στο ΓΣ ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πρόσδεσης στο άρμα ενός ακόμη μνημονίου. Είναι η λέξη που απέφυγαν όλοι να αναφέρουν. Όλοι αυτοί που υπηρέτησαν πολιτικά σχέδια που ευθύνονται για όλα τα μνημόνια που έχουμε υποστεί μέχρι τώρα.

Βρέθηκε στο επίκεντρο η προαναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ αλλά η κυβέρνηση και η εργοδοσία «φωτογραφίζουν» τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, όπου ο απλήρωτος και ο άνεργος δεν θα έχουν καμία θέση. Δυστυχώς στο βάθος δεν είναι ο ΕΟΠΠΥ όπως τονίσαμε στο ΓΣ, αλλά οι ορέξεις για ιδιωτική ασφάλιση και μείωση του δημοσίου τομέα στην υγεία, την πρόνοια και την ασφάλιση σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας όχι μόνο στον κλάδο.

Ακούσαμε ότι οι εργοδότες θέλουν να εντάξουν στον ΕΔΟΕΑΠ ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις μη μέλη ενώσεων. Να θυμίσουμε ότι ακόμα και πριν την έλευση των μνημονίων η θέση μας ήταν ξεκάθαρη: οι ενώσεις πρέπει να ανοίξουν στον κόσμο της δουλειάς.

Σήμερα το πιο απροστάτευτο κομμάτι του κλάδου, είτε τους πούμε μπλοκάκηδες, είτε επιτηδευματίες, είτε «επιχειρηματίες», είτε υποαπασχολούμενους, είτε ελαστικούς, αφήνονται έρμαια στις υποδείξεις των εργοδοτών αντί να γίνουν μάχιμη δύναμη στα σωματεία.

Αυτό το «κατόρθωμα» είναι όλο δικά σας, από την αρχή μέχρι το τέλος. Σας το καταλογίζουμε γιατί ήμασταν πάντα από αρχή υπέρ του ανοίγματος των σωματείων με τα απαρχαιωμένα καταστατικά.

Επιδοθήκατε όλο αυτό το διάστημα σε επαφές και συναντήσεις στα υπουργεία και ανεχθήκατε – συρθήκατε στην παρελκυστική πολιτική της κυβέρνησης και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, αντί να ενημερώσετε, οργανώσετε και κινητοποιήσετε τους εργαζόμενους στον Κλάδο. Επιδείξατε παραδειγματική αδράνεια-απραξία. Εκτός αν θεωρείτε συνδικαλιστική δράση τις συνεδριάσεις, τις συναντήσεις, τις επαφές, τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και τον χαρτοπόλεμο με τα κουρελόχαρτα των non-papers.

Ενημέρωση με …καπέλο ΜΚΟ

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) στην Αθήνα στις 18 και 19 Μάη 2017 γίναμε γνώστες ως ΓΣ μιας λεγόμενης «Χάρτα της Ειδομένης» που υιοθετήθηκε από την ΕΣΗΕΜ-Θ (αλλά με πολλές ενστάσεις και διαφωνίες) και όπως αναφέρεται έχει και την υποστήριξη της ΠΟΕΣΥ (αλλά ουδείς έχει δει ΠΟΤΕ τη “Χάρτα” στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ). Στη Χάρτα η οποία θα παρουσιαστεί και επισήμως στο συνέδριο της ΕΟΔ (ήδη την έχει αναρτήσει στον ιστότοπo της από τον περασμένο Μάιο) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι συνάδελφοι που θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ στα καμπ φιλοξενίας προσφύγων, για να μην υποπέσουν σε σφάλματα δεοντολογίας (πχ προβολή προσώπων ανηλίκων, κλπ) ότι πρέπει «να συμβουλεύονται εμπειρογνώμονες και στελέχη ΜΚΟ που γνωρίζουν το θέμα και συνήθως δρουν στο πεδίο».

Από πότε οι ΜΚΟ θα γίνουν «αρχισυντάκτες» στη δουλειά μας, από πότε ένας νεφελώδης χώρος «μη κυβερνητικός» που διαχειρίζεται κυβερνητικά χρήματα, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της δεοντολογίας των δημοσιογράφων για το προσφυγικό;

Ποιοι είναι αυτοί οι «εμπειρογνώμονες» όταν συχνά αλληλέγγυοι που πηγαίνουν ανθρωπιστική βοήθεια στα καμπ εμποδίζονται να την μοιράσουν και την μοιράζουν οι «εμπειρογνώμονες» χωρίς καν να γνωρίζουμε τι λένε στους πρόσφυγες για την προέλευσή της;

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου εξέφρασαν την οργή τους για τις μεθοδεύσεις αυτές, αν και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Κουμπιάς δεν άφησε να αποτυπωθεί η δυναμική αυτή σε ψήφισμα που καλούσε σε απόσυρση της “Χάρτας”, λύοντας εσπευσμένα τη συνεδρίαση.

Η σχεδιαζόμενη και διόλου τυχαία κατασκευή του μηχανισμού προέγκρισης του εκάστοτε ρεπορτάζ από εξωδημοσιογραφικά «κέντρα» υπό το πρόσχημα της τήρησης της δεοντολογίας, στοχεύει ευθέως στην ανεξαρτησία του Τύπου και επιχειρεί να τιθασεύσει την ανάδειξη της αλήθειας όσο οδυνηρή και αν είναι για τους κρατούντες.

Τέλος, η Ειδομένη αν κάτι συμβολίζει δεν είναι «το δράμα των προσφύγων» αλλά την Ευρώπη – φρούριο, των τειχών και αποκλεισμών. Οι συνθήκες άλλωστε «φιλοξενίας» των προσφύγων στην Ειδομένη ήταν τρισάθλιες και η εκκένωσή της συνοδεύτηκε με κυβερνητική εντολή για εκτεταμένες απαγορεύσεις στην ειδησεογραφική κάλυψη της σχετικής αστυνομικής επιχείρησης. Ας μη γίνει και… «σημαία» μας η κρατική αυθαιρεσία που θα υπενθυμίζεται με μία… «Χάρτα της Ειδομένης»! Εξάλλου, ο Κώδικας Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υπερεπαρκής. Το αν εφαρμόζεται επαφίεται στην ευσυνειδησία όλων των συναδέλφων και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας.

Σκηνικό αποπροσανατολισμού

Προβληματίζουν τα φαινόμενα λεκτικής βίας που οδήγησαν σχεδόν σε σύρραξη (έγινε και αυτό στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου!) μεταξύ συναδέλφων που -διόλου τυχαία;- έχουν θητεύσει ως υποστηρικτές στις κυβερνήσεις που έχουν φέρει όλα τα μνημόνια! Η μάχη της καρέκλας ανάμεσα στις παρατάξεις που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, μόλις άρχισε…

Στήνεται σκηνικό αποπροσανατολισμού και από τις δύο πλευρές για να κρύψουν την ουσία των αντιλαϊκών – αντεργατικών πολιτικών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

Και εδώ αρχίζουν και τα ευτράπελα που παραπέμπουν σε έναν νεόκοπο γκαιμπελισμό: Προσπαθούν να χρεώσουν… «ακροδεξιά εκτροπή» συλλήβδην σε όσους αντιπολιτεύονται τον κυβερνητικό συνδικαλισμό(!), (τους πραγματικούς αριστερούς, τους ανεξάρτητους και αυτόνομους συναδέλφους τους… εξαφάνισαν ως δια μαγείας!) και σε όσους αντιδρούν στις εκρήξεις της άλλης πλευράς, ότι είναι χωρίς καμία αμφιβολία «συνοδοιπόροι του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού»!  Είναι η μόνη τακτική τους μπροστά στις εκλογές των Ενώσεων που έρχονται.

Ο  κόσμος της εργασίας είναι αξιοπρεπής, συλλογικός, περήφανος, δεν έχει καμία σχέση με τα παρακμιακά σκηνικά που ζήσαμε στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου. Με αυτό τον κόσμο, εργάτες, μαθητές, φοιτητές, ανέργους, πρόσφυγες και μετανάστες, είχαμε την τύχη να διαδηλώσουμε αμέσως μετά τη λήξη του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ η συνεδρίαση του οποίου ήταν μακράν η χειρότερη μέχρι τώρα.

Θα τους αφήσουμε να συνεχίζουν ανενόχλητοι αυτό το θέατρο του παραλόγου στις πλάτες ενός ολόκληρου κλάδου;

Μαρίνα Μεϊντάνη μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ

Νάσος Μπράτσος μέλος γενικού συμβουλίου

εκλεγμένοι με  το «ΜΕΤΩΠΟ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» («Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» – ΕΣΗΕΑ, «Ασύνταχτο ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» – ΕΣΗΕΜΘ)

Απεργία οι εργαζόμενοι, εξώδικο οι εργοδότες

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ του ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ και efsyn.gr
11.12.2016
Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς
Με εξώδικο κατά του μέλους της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ και εργαζόμενου ταυτόχρονα της εφημερίδας προσπαθεί να φιμώσει τις διαμαρτυρίες η εργοδοσία στη «Μακεδονία».
Το εξώδικο κατά του συναδέλφου Μπάμπη Μπίκα ήταν η απάντηση στις αντιδράσεις που υπήρξαν για την απόλυση δύο δημοσιογράφων οι οποίοι δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις, τις άλλες δύο απολύσεις που φημολογείται ότι ετοιμάζονται αλλά και για την ομηρία των υπόλοιπων εργαζομένων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι 11 μήνες λαμβάνοντας μόνο… έναντι.
Συμπτωματικώς, το εξώδικο απεστάλη παραμονή της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα ΜΜΕ, για να δοθεί προφανώς το μήνυμα ότι η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση είναι μεν ένα δημοκρατικό κεκτημένο, αλλά μέχρι εκεί που δεν ενοχλεί. Αλλως πώς, όλοι είναι ελεύθεροι να… συμφωνούν με την εργοδοσία.
Στο εξώδικο γίνεται λόγος για εκδήλωση… εχθρότητας εκ μέρους του συνδικαλιστή, οπότε η εταιρεία επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματος. Η προειδοποίηση είναι σαφής, ευσύνοπτη και εύγλωττη. Ο ίδιος ο Μπ. Μπίκας δήλωσε ότι «ξεπέρασαν κάθε όριο θράσους» και πως το εξώδικο «είναι κατάπτυστο και εκδήλωση απολυταρχισμού εκ μέρους της εργοδοσίας».
Η παρέμβαση στον δήμο
Προφανώς δεν ήταν μόνον η διαμαρτυρία που οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην είσοδο της εφημερίδας που ενόχλησε, αλλά και η παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο η οποία ήρθε να θυμίσει ότι ο δημοτικός σύμβουλος της διοικούσας τον Δήμο Θεσσαλονίκης παράταξης Χασδάι Καπόν είναι και ο οικονομικός σύμβουλος της εφημερίδας.
Προχθές, η ΕΣΗΕΜΘ κάλεσε συνέλευση των εργαζομένων, αλλά προφανώς το μήνυμα είχε σταλεί προς κάθε κατεύθυνση καθώς από τους 75 εργαζομένους στην εφημερίδα παρέστησαν μόνο 18. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Μπ. Μπίκας βρέθηκε να διαμαρτύρεται μόνος έναντι των υπολοίπων κι έτσι οι διαμαρτυρίες του σιωπηλά μεν επικροτήθηκαν, φανερά όμως κρίθηκαν τουλάχιστον αναποτελεσματικές. Αν η σιωπή θα έχει κάποιο, και ποιο, αποτέλεσμα μένει να αποδειχθεί.
Χθες το βράδυ η εφημερίδα και το περιοδικό της «Επιλογές» οργάνωσαν, όπως γράφει η ίδια, «το πιο… naked party της χρονιάς: ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης (special guest στη βραδιά) και άλλοι 39 επώνυμοι βγαίνουν από τα… ρούχα τους – για καλό σκοπό» στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (Α’ προβλήτα).
Μάλιστα η εκδήλωση προαναγγέλθηκε ως «το πιο μεγάλο πάρτι της φετινής εορταστικής περιόδου». Παρουσιάστηκαν τα γυμνά πορτρέτα 40 επωνύμων στο πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης του περιοδικού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS. Η παρουσία συνδικαλιστών θα ήταν μάλλον προαιρετική, όσο για τους απολυμένους, απλώς δεν πρόλαβαν το πάρτι.

Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει.

Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας albert-camus

είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία

να δεις να υποκύπτει,

αυτός που τολμάει να αντιστέκεται

σ’ αυτό που σε συνθλίβει.

Αλμπέρ Καμύ

Στο δημοτικό συμβούλιο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Μακεδονία»

Στο δημοτικό συμβούλιο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Μακεδονία»

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ efimerida_makedonia-grafκαι efsyn.gr
Οι απολυμένοι και απλήρωτοι της εφημερίδας «Μακεδονία» κάλεσαν τον δήμο να προβληματιστεί για την κατάσταση της εφημερίδας
08.12.2016, 06:17

Στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετέφεραν χθες τη διαμαρτυρία τους οι απολυμένοι και απλήρωτοι της εφημερίδας «Μακεδονία». Οι δημοτικοί σύμβουλοι τους δέχτηκαν ευγενικά -αυτό δα έλειπε- και έγιναν συνομιλίες με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ο οποίος συνέστησε, αντί μιας ξερής ανάγνωσης του κειμένου που διανεμήθηκε, να πάει αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜ-Θ σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα και επισήμως.

Τη λογική αυτή αποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι, οπότε αναμένεται η στάση του συνδικαλιστικού οργάνου καθώς η εικοσιτετράωρη απεργία της περασμένης Κυριακής δεν είχε άλλη συνέχεια.

Στο κείμενο που μοίρασαν οι συνάδελφοι στο συμβούλιο τονιζόταν ότι «η επιχείρηση της εφημερίδας “Μακεδονία” (μεγαλομέτοχος Τζον Ρήγας, νομική εκπρόσωπος Βίκυ Σουλοπούλου, σύμβουλος διοίκησης Χασδάι Καπόν) δεν λέει να αποδεχθεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, στους οποίους τα οφειλόμενα φτάνουν σήμερα τα 11 μηνιάτικα! Οι εργαζόμενοι είναι ταλαιπωρημένοι, αλλά και εξοργισμένοι».

Καλούν, τέλος, τον δήμο «να προβληματιστεί για την κατάσταση της εφημερίδας, να αντιδράσει και να βοηθήσει για την αποκατάσταση του κύρους της».

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη, Χασδάι Καπόν, ο οποίος είναι και σύμβουλος οικονομικής ανάπτυξης της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα. Θα έχει ενδιαφέρον εφόσον υπάρξει παρέμβαση της ΕΣΗΕΜ-Θ, αν θα υπάρξει και απαντητική τοποθέτηση από πλευράς του.

Για το θέμα πάντως έχει γίνει και παρέμβαση στη Βουλή από το ΚΚΕ, οι βουλευτές του οποίου Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν αναφορά στον πρόεδρο της Βουλής για τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ζητώντας η επιχείρηση να μην προχωρήσει στις απολύσεις και να καταβάλει τα δεδουλευμένα που οφείλει.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ

ΓΑΛΛΙΑ 14/6 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ Συγκλονιστική και μεγαλειώδης μαζική κοινωνική αντίδραση, πλημμυρίζει τις κεντρικές λεωφόρους του Παρισιού με πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους!

Πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση στη Γαλλία ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων της… «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Βάλς. Στη γαλλική πρωτεύουσα ξεχείλισε η οργή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, εργαζομένων και νέων, οι οποίοι σχημάτισαν ένα ατέλειωτο ποτάμι σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες.

Παρίσι, 14/6/2016.-

Μετά από  τρείς μήνες συνεχών αγώνων ενάντια στον αντεργατικό νόμο του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Βαλς, ο γαλλικός λαός κορύφωσε μαζικά την αντίδρασή του, με την πραγματοποίηση πανεθνικής απεργιακής κινητοποίησης και συγκέντρωσης-διαδήλωσης στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας. Το Παρίσι δονήθηκε από τις φωνές των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συνέρρευσαν από όλη τη Γαλλία, συγκεντρώθηκαν σε 17 διαφορετικές πλατείες και ξεχύθηκαν στις κεντρικές λεωφόρους. Το ανθρώπινο ποτάμι ενός εκατομμυρίου αναπτύχθηκε και πορεύθηκε μέσω της μεγάλης λεωφόρου Μονπαρνάς, από την πλατεία Ιταλίας προς την πλατεία Ιβαλίντ και στόχο την πραγματοποίηση τελικής συγκέντρωσης στην πλατεία Εσπλανάντ, ακριβώς στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα και δίπλα στον πύργο του Άϊφελ. Μια πορεία μήκους 5 χιλιομέτρων, που διήρκησε πάνω από επτά ώρες.

ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μόνο που οι ισχυρές και πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί σε όλους μα όλους τους κάθετους δρόμους από όπου περνούσαν οι διαδηλωτές, είχαν συγκεκριμένη στόχευση. Αφενός να μην επιτρέψουν την κατάληξη στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης και αφετέρου να αποκόψουν τον κύριο όγκο των διαδηλωτών από το προπορευόμενο δυναμικό κομμάτι της πορείας, το οποίο και εγκλωβίστηκε. Σαν βροχή έπεφταν τα δακρυγόνα, οι βόμβες κρότου-λάμψης, οι πλαστικές σφαίρες και τα μεταλλικά κομμάτια ανάλογων χειροβομβίδων. Τουλάχιστον 6 διαδηλωτές και 20  αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και 16 συλλήψεις. Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν οι συγκρούσεις γύρω από τον χώρο της καταληκτικής συγκέντρωσης, η οποία παρέμεινε αποκλεισμένη από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, έχοντας εγκλωβίσει μέσα σε αυτήν εκατοντάδες νέους και εργαζόμενους που είχαν καταφέρει να παρεισφρήσουν από παράπλευρους δρόμους.

ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές που δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν την πλατεία Εσπλανάντ, κατευθύνθηκαν σε άλλες πλατείες στα νότια του κέντρου του Παρισιού και πραγματοποίησαν συνελεύσεις με κεντρικό ζήτημα την αντίδραση στην αστυνομοκρατία, αλλά και τους τρόπους συνέχισης της αντίδρασης. Η οποία έλαβε μαζικές διαστάσεις και χαρακτηριστικά γενικής κοινωνικής εξέγερσης. Άλλωστε η γαλλική πρωτεύουσα ήταν μια πόλη όπου δεν λειτουργούσε τίποτε κανονικά, αφού οι απεργίες που κηρύχθηκαν εκτεινόταν σε όλο το εύρος των δημόσιων υπηρεσιών και του ιδιωτικού τομέα. Μπλοκαρισμένες ήταν οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές, με τα πανεπιστήμια να έχουν μετατραπεί σε εφαλτήρια των κινητοποιήσεων. Εργατικές Συνομοσπονδίες, κλαδικά συνδικάτα, φοιτητικές ενώσεις και πλήθος επαγγελματικών  σωματείων συμμετείχαν στην πανεθνικής απεργιακή κινητοποίηση, την οποία κήρυξαν κατά βάση: CGT, FO, SUD, FSU, CNT. Συμμετείχαν όλες οι δυνάμεις της αριστεράς, από το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα της Αριστεράς, έως την άκρα αριστερά του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, της τροτσκιστικής Εργατικής Πάλης και τους αντιεξουσιαστές της Ελευθεριακής Εναλλακτικής, της Ομοσπονδίας  Αναρχικών κ.α 

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η οργή των εργαζομένων και ο παλμός των διαδηλωτών προκαλεί ένα κοινωνικό σεισμό, που σίγουρα σημαδεύει την επόμενη μέρα στη Γαλλία, με μία… «σοσιαλιστική» κυβέρνηση και έναν πρόεδρο που σίγουρα θα προβληματιστούν για την περαιτέρω στάση τους. Εκτός κι αν αγνοήσουν όλο αυτό που έγινε στη Γαλλία και ακολουθήσουν τον δρόμο της περαιτέρω καταστολής και εκτράχυνσης, με ό,τι αυτό μπορεί να προκαλέσει στο  επίπεδο της λαϊκής αντίδρασης και της κοινωνικής κινητοποίησης, οδηγώντας σε ευρύτερες ανατροπές –έως και της κυβέρνησης της ίδιας.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

Η γενίκευση της λαϊκής αντίδρασης, παίρνει χαρακτηριστικά κοινωνικής εξέγερσης και φαίνεται (και) στα συνθήματα που ακουγόταν καθ’ όλη την διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, η οποία μόνο συντεχνιακά αιτήματα δεν είχαν: Ούτε τροποποιήσεις-ούτε διαπραγματεύσεις-αποσύρετε το νόμο τώρα, Ασφάλιση-ανεργία-αντεργατικός νόμος-ίδιος ο αγώνας, Γενική απεργία-όνειρο διαρκείας-όλοι μαζί, Ελευθερία-ισότητα-αλληλεγγύη, Αυτό  που μας κάνει η εξουσία ανατρέπεται στους δρόμους, Αλληλεγγύη, Πάλη των τάξεων, Τα όνειρά μας οι εφιάλτες τους, Απολύστε τώρα τα αφεντικά και όχι τους εργαζόμενους, Επείγον η αστυνομία δολοφονεί, Όλοι μαζί, Κοινωνική πρόοδος, Εργατική και λαϊκή ενότητα ενάντια στο κράτος των αφεντικών, Όχι στην καταστροφή των των δικαιωμάτων των εργαζομένων, Οι νέοι στους δρόμους μαζί με τους εργαζομένους ενάντια στο νέο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, Να γίνουμε ανυπότακτοι, Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς δημόσιες υπηρεσίες, Επανάσταση, Κομμούνες εργαζομένων και νέων κ.π.α.

FIJ-IFJ/ΔΟΔ 29ο παγκόσμιο συνέδριο δημοσιογράφων: Αλληλεγγύη, αγώνας και συλλογική δράση

Το 29ο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε στην Ανζέρ της Γαλλίας με συμμετοχή 350 δημοσιογράφων από 190 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 140 χώρες.

Ίδια τα προβλήματα για τους δημοσιογράφους και οι νέες καταστάσεις στα ΜΜΕ όλου του κόσμου.

Ανζέρ, Γαλλία.-

Αυτό που διέκρινε τις εργασίες του παγκόσμιου δημοσιογραφικού συνεδρίου και τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων συνδικαλιστικών εκπροσώπων ήταν η κοινή συνισταμένη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στις νέες δυσμενείς πολιτικοοικονομικές συνθήκες (όπως επισήμανε η Ντομινίκ Μπρανταγιέ, του γαλλικού Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων, SNJ). Και αυτό, τόσο ως προς τη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, όσο και ως προς το νέο τοπίο υπερσυγκέντρωσης και ελέγχου των ΜΜΕ, με τις νέες μορφές αυτών (Αντουάν Μπελαζιέ, γενικός γραμματέας ΔΟΔ).

Χαρακτηριστικές ήταν οι κοινές αναφορές επισημάνσεις και προτάσεις, που ακούστηκαν στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε όλη την προηγούμενη βδομάδα. Στα ΜΜΕ παρατηρείται μια υπερσυγκέντρωση ολιγοπωλιακών διαστάσεων με έλεγχο των ΜΜΕ από επιχειρηματικά συμφέροντα, στο πλαίσιο ενός άγριου καπιταλισμού, της ακραίας νεοφιλελεύθερης εκδοχής, έντονης εμπορευματοποίησης.

Όπως ακόμη περισσότερο συμβαίνει με τις ψηφοποιημένες μιντιακές μορφές (Γιουνές Μζαχέντ,, του μαροκινού Εθνικού Συνδικάτου Τύπου). Μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά λειτουργεί προς εξυπηρέτηση της ανεξάρτητης  δημοσιογραφίας, της ποιοτικής ενημέρωσης, των δημοκρατικών αξιών. Κάτι που επιδεινώνεται με την παράλληλη υποβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων. Απορύθμιση εργασιακών σχέσεων, εμφανής πτώση του εισοδήματός τους , (Ολιβερ Μάνεϊ Κυρλ, βοηθός γενικός γραμματέας ΔΟΔ), μείωση του αριθμού των μισθωτών και σταθερά απασχολούμενων, με ταυτόχρονη αύξηση των ποσοστών ανεργίας, του αριθμού των επισφαλώς εργαζομένων, την κατ΄ αποκοπήν  – μη μισθωτή – εργασία (Τζέρεμυ Ντίαρ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΔΟΔ).

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και τις απαντήσεις από τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ, καταγράφηκε πλήρης συμφωνία για την αναγκαιότητα μιας συλλογικής δράσης, αλληλεγγύης, συνεργασίας και ενισχυμένης συνδικαλιστικής έκφρασης (Τζιμ Μπουμέλα, απερχόμενος πρόεδρος ΔΟΔ). Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση των συνδικάτων και ανασυγκρότησή τους με αύξηση των μελών, περιλαμβάνοντας τους εργαζόμενους στις νέες διαδικτυακές μιντιακές μορφές (Λουί Θεϊλ, ΕΟΔ). Κατευθυντήρια γραμμή είναι οι τρεις βασικές αρχές του αγωνιζόμενου δημοσιογραφικού κόσμου: η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη, η αξιοπιστία (Ζουλιάνα Λαϊνέθ Οτέρο, της περουβιανής Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Βζεβολόντ Μπογκντάνοφ, πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Δημοσιογράφων). Παράλληλα, τέθηκε το ερώτημα του είδους του συνδικαλισμού στις νέες μορφές δημοσιογραφικής εργασίας.

Όπως επισημάνθηκε ιδιαίτερα,, πρέπει να υπάρχει σύνδεση της συνδικαλιστικής δράσης με τις ίδιες τις ανάγκες της κοινωνίας, για αυτό στο επίκεντρο πρέπει να τίθεται ο εκδημοκρατισμός των ΜΜΕ, (Μαρία Χοσέ Μπράγα, της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας FENAJ), η υπεράσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ίδια η δημοκρατία. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες των έντονων αγώνων στη Γαλλία, με τις αντιδράσεις και τις κοινωνικές συγκρούσεις, ενάντια στον νέο αντεργατικό νόμο, την ποινικοποίηση των αγώνων, την αστυνομοκρατία και τη γενίκευση της «κατάστασης εξαίρεσης» (Εμμανουέλ Βιρ, γενικός γραμματέας του γαλλικού SNJ – CGT).

Τα ισχυρά συνδικάτα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο αγώνας των δημοσιογράφων  πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, ήταν η κατακλείδα πολλών συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης και των κοινών προβλημάτων, ήταν το εύρος των ψηφισμάτων που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν, ενάντια στη χειραγώγηση του Τύπου, τη διαφθορά, τη φτώχεια, τον φόβο, τη διακύβευση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων, τις διώξεις, τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες τους σε: Τουρκία, Πολωνία, αραβικό κόσμο, Μέση Ανατολή, Ιράν, Φιλιππίνες, Υεμένη, Ανατολικό Τιμόρ, Μπουρούντι, Κολομβία, ΠΓΔΜ, Καζακστάν, Βενεζουέλα, Βραζιλία κ.α., όπως και η συλλογή υπογραφών συμπαράστασης στον καταδικασμένο σε θάνατο αφροαμερικανό Μουμία Αμπού Τζαμάλ.

Νέος πρόεδρος της ΔΟΔ εκλέχτηκε ο βέλγος Φιλίπ Λερούθ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενότητας και διαφάνειας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – Πώς σήμανε η άτακτη οπισθοχώρηση από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία στα ΜΜΕ

Συνδικαλιστικές πλερέζες μπροστά στην ταφόπλακα του κλάδου. Συνεχίζουμε τον αγώνα…

KATEDAFISHΜία από τις πιο μαύρες ημέρες του κλάδου είναι η σημερινή 26η Απριλίου, που άνοιξε με τον πετυχημένο αγώνα των συντρόφων και συναδέλφων τα ξημερώματα προκειμένου να μπλοκαριστούν τα απεργοσπαστικά φύλλα και έληξε με την αναδίπλωση και τη μεταμόρφωση ενός αγώνα διεκδίκησης των εργαζομένων στα ΜΜΕ …σε πλερέζα διαμαρτυρίας, την ώρα μάλιστα που μπαίνει ταφόπλακα στον κλάδο.

Είχε μεσολαβήσει το πρωί η συνάντηση των προέδρων των σωματείων μας και των εκπροσώπων των εργοδοτών με Κατρούγκαλο και Πετρόπουλο. Ο πρώτος ξεκίνησε λέγοντας ότι το αγγελιόσημο έχει τελειώσει κατ’ επιταγή της τρόϊκας. Προκειμένου να μπορέσει να επιζήσει ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως και τα ΤΕΑΣ, κάλεσε τους προέδρους των Ενώσεων μας και τους ιδιοκτήτες ώστε να προχωρήσουν σε μία συμφωνία για ένα νέο πόρο με επέκταση και στο διαδίκτυο- που όπως ειπώθηκε από τον Κυριακόπουλο, ο οποίος εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ραδιοτηλεοπτικών, μπορεί να είναι 5%!!! – και μετά το υπουργείο θα νομοθετήσει επ΄ αυτού. Όπως ακριβώς γεννήθηκε δηλαδή το αγγελιόσημο, σύμφωνα με τον Πετρόπουλο, ο οποίος τα ξέρει καλά και από μέσα.

Η πρόβλεψη θα αφορά όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τον Κυριακόπουλο: η ένωση του θα συνεισφέρει τα περισσότερα σε αυτό και ζητά την κάλυψη όλων των εργαζομένων (και των τεχνικών) αφού πρώτα δει τα στοιχεία και γίνουν οι αναλογιστικές ώστε να κρίνει ότι συμφέρει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος της ΕΙΕΑ είπε ότι αν καταργηθεί το αγγελιόσημο πλήττεται η ενημέρωση και κλείνουν πολλές εφημερίδες.

Η ένωση ιδιοκτήτων Διαδικτύου, εκπροσωπήθηκε από δύο δικηγόρους οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα εριστικοί και αρνητικοί, υποστήριξαν ότι δεν μπορεί σε αυτούς να λειτουργήσει αγγελιόσημο, καθώς από τα 180 εκατομμύρια τα 160 προέρχονται από την Google και FB, που δεν μπορούν να πάρουν αγγελιόσημο.

Τρίμηνη παράταση ζωής του αγγελιόσημου… μετά διαβούλευσης!!!!!

Επίσης, ο Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε να ζητήσει από την τρόϊκα τρίμηνη παράταση του καθεστώτος του αγγελιόσημου, εφόσον ξεκινήσει διαβούλευση για υποκατάστασή του. Παρότι οι συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι είχαν ζητήσει 6μηνη παράταση…

karmaniolaΣύμφωνα με όσα λέγονται από συμμετέχοντες στην τριμερή, από τον Πετρόπουλο (αυτόν που ήταν, τρομάρα του, νομικός μας σύμβουλος για χρόνια) ετέθη η πρόταση ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ και μάλιστα μίλησε για το μοντέλο ασφάλισης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ουσιαστικά δηλαδή μας πλασάρουν από την πίσω πόρτα την πρόταση των ιδιοκτητών (στη χειρότερη εκδοχή της). Κι όλα αυτά ενώ στη χθεσινή (25.4) συνάντηση δσ ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και όλων των προέδρων είχε τονιστεί ότι εμείς δεν δεχόμαστε τριμερή. Ζητάμε συγκεκριμένη ατζέντα και δεν κάνουμε πίσω στο αγγελιόσημο.

Ενώ λοιπόν κάποιος θα περίμενε μετά από όλη αυτή την εικόνα να ξεσπάσει μένος και οργή, O ένας μετά τον άλλο άρχισαν να εκφράζουν την ανησυχία ότι η απεργία θα σπάσει. Πάλι πληροφορίες ότι ο Αλαφούζος θα βγάλει την KAUHMERINH, θα βγουν και τα ΝΕΑ, έ τότε και το Έθνος. Απίστευτη τρομολαγνεία… να μη χάσουμε μια πετυχημένη μέχρι σήμερα απεργία. Χωρίς αιδώ ειπώθηκε ότι ο αγώνας σήμερα αρχίζει … με οπισθοχώρηση.

Ο συνδικαλιστικός παραλογισμός…

Στην ψηφοφορία του δσ της ΠΟΕΣΥ ξεκάθαρα τάχθηκε κατά της διακοπής της απεργίας η εκπρόσωπος του Μετώπου για την Ανατροπή (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ και Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΜΘ). Yποστήριξε ότι ειδικά τώρα δεν πρέπει να σπάσει η απεργία. Δεν μπορεί μετά από μία συνάντηση που η άλλη πλευρά σε κολλά στον τοίχο, εσύ να κάνεις πίσω. Δεν μπορεί να μιλάς για τη μάχη των μαχών για τον κλάδο και στον κίνδυνο της απεργοσπασίας να οπισθοχωρείς. Δεν μπορεί το μήνυμα που δίνεις στην κοινωνία να είναι ότι πάλι παίζουμε με τις εξαιρέσεις. Να δίνεις το μήνυμα στο υπουργείο και στους εργοδότες ότι μπορούν να σε πατήσουν στο λαιμό. Ότι αν δείξουμε πως φοβόμαστε τους απεργοσπάστες ποτέ δεν θα κάνουμε απεργία…

Κι εδώ αρχίζει ο παραλογισμός… και βγαίνουν από το συρτάρι οι πλερέζες τα απεργιακά μονόλεπτα και δίλεπτα…

Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο τραγικές οι καταστάσεις…

Ξεπουλιούνται τα πάντα και ετοιμάζεται ένα νέο τοπίο, με κάποιους να κινούνται σε υπόγειες διαδρομές και κάποιους να κυριαρχούνται από τον φόβο.

Άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, «μπλοκάκια», «μαύροι» εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι τα πρώτα θύματα, με τους εργοδότες να κυριαρχούν πάνω στους ελάχιστους εργαζόμενους, οι οποίοι έναντι μιας επισφαλούς ασφάλισης δεν θα μπορούν να σηκώσουν κεφάλι και βεβαίως δεν μιλάμε για ενημέρωση.

Συνεχίζουμε, αγωνιζόμαστε, δεν το βάζουμε κάτω!!!

Μη τολμήσουν οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές και κάνουν πίσω με το… «δόλωμα» που τους πέταξε ο Κατρούγκαλος!

Στην 6η μέρα της πετυχημένης απεργίας στα ΜΜΕ, σήμερα το πρωί ο υπουργός της «αριστερο»-μνημονιακής κυβέρνησης Κατρούγκαλος κάλεσε στο γραφείο του τριμερή συνάντηση με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών. Αυτό που τους είπε είναι: να δοθεί μία τρίμηνη παράταση στην κατάργηση του Αγγελιόσημου και να επεξεργαστεί ένα νέο πόρο για τον ΕΔΟΕΑΠ και το ΤΕΑΣ, με συμφωνία των εργοδοτών και υπό την έγκριση της τρόϊκας –λέξη για τους συνταξιούχους ή τους ανέργους, όπως και όλα τα άλλα του ν/σχ καρμανιόλα του ασφαλιστικού. Στη συνέχεια οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ κατέθεσαν στην επιτροπή της βουλής που συζητάει το αντι-ασφαλιστικό.

Τώρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ με παρουσία των προέδρων των Ενώσεων και διατυπώνεται προβληματισμός για τις επιχειρήσεις των πρόθυμων και γνωστών εργοδοτικών μηχανισμών να σπάσουν την απεργία, ακόμη και πριν την αυριανή λήξη της -λένε κάποιοι. Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιούν σαν βάση για να δικαιολογήσουν το πισωγύρισμα. Κι ας φωνάζαμε τόσο καιρό για οργάνωση και περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η εκπρόσωπος του «Μετώπου για την Ανατροπή» (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ και Μέτωπο Αγώνα στην ΕΣΗΕΜΘ), τάσσεται σθεναρά κατά της όποιας αναστολής ή πρόωρης λήξης της απεργίας, αφού ούτε τα ειδικότερα ούτε τα γενικότερα αιτήματα ικανοποιούνται. Πέραν του πιθανού ενδεχόμενου οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, να γίνουν πάλι το… «μαύρο πρόβατο», που η κυβερνητική εξουσία τους έριξε ένα… «κοκαλάκι» κι αυτό με «τρίμηνη παράταση».

Οι απίθανοι τύποι που διοικούν την ΕΣΗΕΜΘ, αθωώνουν διευθυντές και δεν κάνουν τίποτε για το ασφαλιστικό.

Τους πάτησε το τρένο…..

«Μετά την παραίτηση των μελών του ΔευτεροβάθμιοΠειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ, τη θέση τους καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί κατά τη σειρά εκλογής συνάδελφοι Νικόλαος Βολωνάκης και Αριάδνη Παπαφωτίου, βάσει του άρθρου 18, παρ. 4 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΜ-Θ». Αυτή είναι η ανακοίνωση της  Ένωσης Διευθυντών Μακεδονίας-Θράκης (λέμε εμείς) και όχι Ένωση Συντακτών όπως θέλει να την αποκαλεί  η πλειοψηφούσα παράταξη των εθελόδουλων ψευτοσυνδικαλιστών.

Άλλο όμως τι θέλεις και άλλο  τι πράττεις. Γιατί τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην αμαρτωλή Ένωση, μόνο αδιάφορο δεν αφήνουν και τον πλέον αδαή. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που με κωμικά επιχειρήματα προσπάθησαν την περασμένη Τετάρτη να κάνουν το άσπρο- μαύρο, όταν καλώντας τα παραιτηθέντα μέλη του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, παρουσιάσθηκαν ως αθώες περιστερές. Αφού επιτέθηκαν στα παραιτηθέντα μέλη, απειλώντας ακόμη και με προσφυγή στα δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση, δικαιολόγησαν πως σωστά έπραξαν στην περίπτωση επανεγγραφής του Τραϊανού Χατζηδημητρίου (ο άνθρωπος που διέλυσε τον ‘’Αγγελιοφόρο’’). Τη στιγμή που το διοικητικό συμβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της διαγραφής του δυο χρόνια νωρίτερα και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία, υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση του προηγούμενου Δευτεροβάθμιου συμβουλίου.

Κοντολογίς, αποποιήθηκαν πλήρως των ευθυνών τους για τις αμαρτίες που οι ίδιοι διέπραξαν εν κρυπτώ. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ για την απόφαση της επανεγγραφής, που για μία ακόμη φορά πάρθηκε στα μουλωχτά. Κι όταν έφθασε η ώρα της κρίσης (παραιτήσεις μελών Δευτεροβάθμιου) παρουσιάστηκαν ως Πόντιοι Πιλάτοι, αποποιούμενοι των ευθυνών τους. Όπως και στην περίπτωση του Μιχάλη Αλεξανδρίδη της «Μακεδονίας», του διευθυντή-εξολοθρευτή που εξακολουθεί να ασελγεί σε βάρος συναδέλφων του. Και γι’ αυτόν  η πλειοψηφούσα παράταξη της ΕΣΗΕΜΘ είχε έναν καλό λόγο να πει.

Έτσι λοιπόν  ανακοίνωσαν τα ονόματα των αναπληρωματικών μελών του νέου Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού, χωρίς να βγάλουν άχνα για τα παραιτηθέντα μέλη. Ούτε μία λέξη  για την ενημέρωση των μελών. Τους πάτησε τρένο;  Έπαθαν ηλεκτροπληξία; Τρελάθηκαν έτσι στα ξαφνικά; Τι συνέβη πραγματικά; Ούτε μία λέξη  για την ενημέρωση των μελών. Τυχαίο;

Όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι καλούνται τη Δευτέρα για να συναποφασίσουν με τις άλλες Ενώσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εν όψει του νόμου-λαιμητόμο για το ασφαλιστικό. Δεν μοιάζει με ανέκδοτο;

Σχέδιο ΣΟΚ για ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ Στον Καιάδα συνταξιούχοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι!

Όλο το σχέδιο για το ασφαλιστικό στα ΜΜΕ είναι σοκ!

Πηγή: mediatvnews

Αύριο Κυριακή συνεδριάζει η ΠΟΕΣΥ για να λάβει αποφάσεις κινητοποιήσεων μετά την αποκάλυψη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την κατάργηση του αγγελιόσημου στις νομοθετικές παρεμβάσεις αυτής της εβδομάδας. (είναι πιθανό όπως μαθαίνουμε να μπουν στο νομοθέτημα αυτής της εβδομάδας με ισχύ από 1.1.2016).Φοβούμαστε ότι είναι ήδη αργά για όλους, τόσο για τους συνδικαλιστές που προειδοποιούσαν τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, όσο και τους κοιμώμενους που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Η στήλη αποκαλύπτει σήμερα το σχέδιο για το ασφαλιστικό των ΜΜΕ, όπως τουλάχιστον συζητήθηκε τις τελευταίες ώρες.

Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ εντάσσεται όπως είναι στο ενιαίο ταμείο Κατρούγκαλου. Για τον ΕΔΟΕΑΠ και τα σοκαριστικά γράφουμε παρακάτω. Το αγγελιόσημο καταργείται ως “πόρος”. Αλλά η κυβέρνηση θορυβούμενη και από τις αντιδράσεις των δικών της που έπαθαν χθές σόκ από τις εξελίξεις και μετά από δεκάδες τηλεφωνικές επαφές, πιέσεις και προειδοποιήσεις, το πιθανότερο είναι πως αποφασίζει την αντικατάσταση του αγγελιόσημου με έναν “φόρο” επί τηλεοπτικών διαφημίσεων, δραματικά μικρότερο από το νυν 20% που αποτελεί την εργοδοτική εισφορά! Την πρόταση αυτή-θυμίζουμε- έκαναν οι ίδιοι οι καναλάρχες στο non paper προς τον Νίκο Παππά για το νομοσχέδιο τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή πρόσφεραν το “σωσίβιο” αυτή την ώρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που “απειλείται” από τις επιλογές της στον δημοσιογραφικό κλάδο. Για να τους κλείσει τα μάτια, όπως είναι κατανοητό. Γιατί ο νέος “φόρος” επί τηλεοπτικών διαφημίσεων θα είναι δραματικά μικρότερος, ως 8% για όλα τα ΜΜΕ και θα δίνεται έναντι εργοδοτικής εισφοράς!

Για τον ΕΔΟΕΑΠ το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο. Φεύγει από εκεί η επικούρηση και η περίθαλψη!Φεύγουν οι συνταξιούχοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι!