Category Archives: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΗΕΜΘ στις 31 ΜΑΗ 2018 – Η παλαιά «τάξη» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας έχει ηττηθεί στην πράξη!

Συρρικνωμένη σε βαθμό… εξαφάνισης η ετήσια «γενική» συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΜΘ! Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια; Ηχηρές οι τοποθετήσεις 2 μελών του «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Συρρικνωμένη σε βαθμό… εξαφάνισης ήταν η «γενική» -κατά τα άλλα- ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ που έγινε την Τετάρτη 16/5/2018 στην έδρα της Ένωσης στην οδό Στρ. Καλλάρη στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή, «στη συνέλευση έλαβαν μέρος 138 από τα 806 τακτικά μέλη. Ψήφισαν: 109. Βρέθηκαν στην κάλπη 109 ψηφοδέλτια. Έγκυρα 107. Άκυρα 2″.

Δηλαδή, ψήφισε περίπου ένα στα οχτώ μέλη της Ένωσης!

Η πτωτική τροχιά της συμμετοχής των μελών στις γενικές συνελεύσεις είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και είναι απολύτως συνυφασμένη με τη συστηματική εκ των έσω απαξίωση των διεκδικητικών συλλογικών διαδικασιών και τη στρεβλή συνδικαλιστική διαχείριση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του δημοσιογραφικού κόσμου από έναν σκληρό, συντηρητικό και χαμηλών προσδοκιών γραφειοκρατικό μηχανισμό που έβλεπε πάντα με δέος την όποια κυβερνητική/οικονομική/εργοδοτική εξουσία, χωρίς να μπορεί να συγκρουστεί αποτελεσματικά μαζί της. Οι στρατιές των ανέργων και μη εχόντων του κλάδου, επιδείνωσε την κατάσταση αφού, αδυνατώντας να πληρώσουν τις συνδρομές, τους αφαιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα της συμμετοχής.

Οι περισσότερες τοποθετήσεις που προήλθαν από αυτό το «στρατόπεδο»των διοικούντων και των ψηφοφόρων τους στη διάρκεια της συνέλευσης, απέδειξαν γι’ ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο το πόσο βαθιά νυχτωμένοι παραμένουν όσοι επιλέγουν τον δρόμο του… «ρεαλισμού» καθιστώντας το σωματείο των δημοσιογράφων ένα κλαμπ ολίγων που μοιάζει περισσότερο με φιλολογικό όμιλο οικονομικά τακτοποιημένων μελών μακράν ενός ισχυρού, μαχητικού συνδικάτου.

Πέρα από τις εκτός κειμένου παρατηρήσεις με αφορμή προηγηθείσες τοποθετήσεις και άλλων μελών της ΕΣΗΕΜΘ, παραθέτουμε παρακάτω 2 κείμενα που αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της τοποθέτησης δύο μελών του «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» στη διάρκεια της Γ. συνέλευσης της 16ης Μάη στην ΕΣΗΕΜΘ:

1η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Σωματεία συνδικαλιστικά ή «εξωραϊστικοί σύλλογοι», υποχείρια της κάθε εξουσίας;

Οι διοικούντες το συνδικαλιστικό μας σωματείο δεν αισθάνονται (τουλάχιστον) άβολα που ένα σωματείο που προσεγγίζει τα χίλια μέλη διεξάγει την ετήσια γενική συνέλευσή  του με την παρουσία μόλις 40-50 συναδέλφων, δηλ. σε ποσοστό μόλις 5%;!

Δεν προβληματίζει ότι τόσοι άνεργοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, με την απουσία ουσιαστικής ρύθμισης, αδυνατούν να καταβάλουν τις συνδρομές τους, καθιστώντας απαγορευτική την παρουσία τους; Ενώ μικρότερο του 1/3 των μελών αναμένεται να πάρουν μέρος στις εκλογές της 31ης Μαΐου.

Και μιλάμε για την πλειοψηφία πέραν των 2/3 (!) που έχει γυρίσει την πλάτη στο συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσιογράφων Μακεδονίας-Θράκης! Γιατί, αυτό δεν είναι τέτοιο! Όταν έχουν επικρατήσει ως συνδικαλιστικές πολιτικές οι παραγοντισμοί (με όποια πρόσωπα κάθε φορά), το λόμπινγκ, οι πελατειακές σχέσεις, ο ρεαλισμός της υποταγής και τα παζαρέματα με την εκάστοτε εξουσία και εργοδοσία, καθιστώντας το σωματείο ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα και μετατρέποντάς το σε ένα φιλολογικό σύλλογο.

Ενώ και με τις προτεινόμενες από το απερχόμενο προεδρείο καταστατικές αλλαγές (τι είναι πια αυτό το προτεινόμενο «αυτοαπασχολούμενοι, αντί του «εργαζόμενοι»;), θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του σε έναν εξωραϊστικό κλάμπ!

Πλήρης είναι η αποτυχία των διοικούντων τις συνδικαλιστικές ενώσεις να υπερασπιστούν και να αγωνιστούν για τα στοιχειώδη δικαιώματα, μπροστά στα συντρίμμια ενός κλάδου -και ολόκληρης της κοινωνίας- σε διαρκή μνημονιακή καταστροφή.

Μάλιστα, την ώρα της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της ισοπέδωσης του ασφαλιστικού, στήνεται το νέο  σκηνικό διαπλοκής στη μιντιακή βιομηχανία, με κυβέρνηση και νέους καναλάρχες να πατάνε σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και στρατιές ανέργων -ό,τι χειρότερο για την ίδια την ενημέρωση, τη δημοκρατία για την οποίαν κομπάζουν (όσοι πρωτοστατούν στην καταρράκωσή της).

Το μόνο που ενδιαφέρει τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές είναι η αναδιάταξη των κυβερνητικών και εργοδοτικών στρατών για ολοκληρωτική κατάληψη των συνδικαλιστικών σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Όπως βλέπουμε τι έκαναν στο ασφαλιστικό και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι διοικούντες τα σωματεία μας -περιλαμβανομένης της ΕΣΗΕΜΘ- δεν κατάφεραν να προωθήσουν τίποτε από το αρχικό πλαίσιο 5 σημείων υπεράσπισης του Ταμείου μας που συλλογικά ο κλάδος είχε διαμορφώσει –μέχρι που στην ΕΣΗΕΑ ήρθαν η δεξιά πρόεδρος Αντωνιάδου και ο συριζέος γραμματέας Καπάκος. Μας παρέδωσαν άνευ όρων, αντί να προχωρήσουν στη γενική ενημέρωση του κλάδου, συσπειρώνοντάς τον αγωνιστικά.

Σύρθηκαν στην κυβερνητική γραμμή για ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες, αφού πρώτα με απόφαση της «για πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης» κατάργησε το αγγελιόσημο, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στο Ταμείο, με αμφότερους να μας εμπαίζουν κρατώντας σε ομηρία τους εργαζόμενους στην ενημέρωση.

Με κατάληξη το πραξικόπημα με το εκβιαστικό δημοψήφισμα, στην ουσία ψήφο νομιμοποίησης της αυτοχειρίας και ξεπουλήματος του ΕΔΟΕΑΠ.

Το μόνο επιθετικό των υπεύθυνων συνδικαλιστικών ηγεσιών ήταν εναντίον μας, των εν Αθήναις συντρόφων μας και των Ασύνταχτων δημοσιογράφων –η μόνη συνδικαλιστική συλλογικότητα που ανοιχτά τοποθετήθηκε κατά των μεθοδεύσεων. Οι υπόλοιποι στα μουλωχτά και με νέο-φρανκισμούς.

Για εμάς: εργοδότες, κυβέρνηση και γραφειοκράτες συνδικαλιστές είναι συνένοχοι στη… μεγάλη ληστεία μετά φόνου του ΕΔΟΕΑΠ. Κατά το προεδρείο-διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ, οι εξελίξεις με το ψαλίδισμα του Ταμείου μας αποτελούν… «θετική έκβαση»!.

Από την απερχόμενη διοίκηση της Ένωσης είχαμε όμως και φαινόμενα εναντίωσης κατά συναδέλφων που αντιστέκονται, αγωνίζονται και απολύονται ή διώκονται. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την περίπτωση της «Μακεδονίας» και της στάσης του προεδρείου προς πλήρη εξυπηρέτηση της εργοδοσίας.

Ενδεικτική και η πολιτεία του μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω της επίσχεσης στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι, στους οποίους η επιχείρηση οφείλει τους τελευταίους 15 μήνες δεδουλευμένων.

Από τότε και μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει σε καμία κινητοποίηση διαμαρτυρίας, δεν έχει καταφερθεί ούτε μία φορά κατά της εργοδοσίας των Ρήγα και Σουλοπούλου. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφούσα παράταξη στο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας ΠΟΕΣΥ τον Δεκέμβριο ήταν οι μόνη που καταψήφισε το υπερψηφισθέν ψήφισμα κατά της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής.

Και μετά δεν τους αρέσει που κυκλοφορούν ότι οι της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ συνεχίζουν να στηρίζουν τις εργοδοτικές-διευθυντικές μεθοδεύσεις και ερμαφρόδιτα διάδοχα επιχειρηματικά σχήματα-πλυντήριο της εργοδοσίας.

Μόνο που στην ΚΟΙΝΣΕΠ συμμετέχουν 25 από τους 70 εργαζόμενους με την εμφανή στήριξη της εργοδοσίας και με την πλειοψηφία να διεκδικεί δεδουλευμένα της και θέσεις εργασίας.

Όσο για την ΕΡΤ/ΕΡΤ3 οι της ΕΣΗΕΜΘ είχαν πρωτοστατήσει στις ΝΕΡΙΤικές μεθοδεύσεις, κόντρα στον αγώνα των εργαζομένων στην ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και μπορεί να επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, αλλά αυτό που διακρίνει την πορεία από τότε αποτυπώνεται εύγλωττα σε μία αφίσα του Μάη του ’68: Επιστροφή στην κανονικότητα! Ο έλεγχος από την κυβέρνηση συνεχίζεται, όπως και η μη αυτοτέλεια της ΕΡΤ3, η υποχρηματοδότησή της, η κατάθεση οργανογράμματος με το έτσι θέλω της νέας διοίκησης, η υποβάθμιση των περιφερειακών σταθμών κ.α.π.

Τέλος και για όλα τα παραπάνω, το Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα καταψηφίζει τον απολογισμό δράσης (;!) του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ, διατρανώνοντας ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα που έχουμε επιλέξει, για ένα σωματείο συνδικαλιστικό, ελεύθερο, ζωντανό, αλληλέγγυο, μαχητικό…

2η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Με την εκπνοή του μήνα Μάη, οι κάλπες θα ξαναστηθούν στην ΕΣΗΕΜΘ για την ανάδειξη «νέων» (παμπάλαιων στην πραγματικότητα – με την έννοια της νοοτροπίας και όχι των χρόνων-) προσώπων του δημοσιογραφικού κόσμου Μακεδονίας-Θράκης που θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν, αμετανόητοι, το καταστροφικό τους έργο. Αρκετά από αυτά τα πρόσωπα, όχι όλα, προέρχονται από τη μήτρα του παλαιού δικομματισμού που ρήμαξε τη χώρα, αλλά και από τη νεόκοπη κυβερνώσα αριστερά του σαρωτικού ρεαλισμού που πριν λίγα εικοσιτετράωρα υποδεχόταν εν χορδαίς και οργάνοις τον… πρίγκηπα Κάρολο και την Καμήλα(!) ξεναγώντας τους στα αξιοθέατα της Αθήνας ενώ λίγο παλαιότερα έστρωνε το κόκκινο χαλί στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου κλείνοντας τα μάτια μπροστά στο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού.

Τι έχει να περιμένει ο δημοσιογραφικός κόσμος από παρατάξεις και συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο μας και που με την ολέθρια συνδικαλιστική τους πρακτική δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις κλιμακούμενες αντεργατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε βάρος μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο; Μήπως ήρθε η ώρα, μετά τα fake news να μιλήσουμε και για τον fake συνδικαλισμό;

Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για την ολέθρια πολιτική του λόμπινγκ με τους εκάστοτε κυβερνητικούς αξιωματούχους που μας περιέπαιζαν αλλά οι φωνές μας αποδίδονταν από ορισμένους κύκλους σε ιδεοληψίες, αρνητισμό και άλλα πάθη. Τώρα που η πόλη –συμπρωτεύουσα κατά τα άλλα- αφέθηκε χωρίς εφημερίδες και με εκατοντάδες ανέργους, αλήθεια, ποιος φέρει την ευθύνη;  Γιατί δεν αντέδρασε δυναμικά η συνδικαλιστική νομεκλατούρα που διοικεί την Ένωση όλα αυτά τα χρόνια; Θα δώσουν λόγο στον δημοσιογραφικό κόσμο όσοι από θέση συνδικαλιστικής ευθύνης προέτρεπαν τους συναδέλφους να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις ισχυριζόμενοι ότι έτσι θα σωθούν τα μαγαζιά; Το έργο της κατεδάφισης των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ φέρει και τη δική τους υπογραφή.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ή αν θέλετε, 3 χρόνια από την επαναλειτουργία της. Θυμόμαστε όλοι εκείνη την περίφημη ημερίδα στο δημαρχείο με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, που γινόταν λόγος για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Γενικώς. Όχι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Θλιβερή και απούσα η ΕΣΗΕΜΘ από τον δίχρονο αγώνα των εργαζομένων που έμειναν στα κτίρια διεκδικώντας το αδύνατο πριν γίνει αδιανόητο. Έκαναν και το αμίμητο. Έστησαν κάλπη για την εκλογή εργασιακού εκπροσώπου στο μόρφωμα ΔΤ-ΝΕΡΙΤ. Μετά τις αντιδράσεις μας, την απέσυραν αλλά φρόντισαν να νομιμοποιήσουν την κρατική αυθαιρεσία χώνοντας την υποψηφιότητα στα λοιπά ΜΜΕ.

Σε λίγες ημέρες στήνονται και κάλπες για ένα κακέκτυπο του παλιού ΕΔΟΕΑΠ. Στο ΔΣ θα έχουν εκπροσώπηση και θα συναποφασίζουν οι εργοδότες. Μιλάμε για εξελίξεις που οι διοικήσεις των Ενώσεων θα έπρεπε να θεωρήσουν ως αιτία πολέμου. Πύρινοι λόγοι και ανακοινώσεις εκδόθηκαν. Αλλά, στην πράξη; «Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει».

Το εργασιακό τοπίο στα μίντια είναι αποκαρδιωτικό και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό, αντανάκλαση όχι απλώς της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που προωθούν οι κυβερνήσεις, αλλά αποτελεί και αντανάκλαση των απολύτως λανθασμένων χειρισμών όλων των προεδροκεντρικών διοικήσεων της Ένωσης των τελευταίων χρόνων.

Εδώ, πλέον διακυβεύεται κάτι απείρως σημαντικότερο. Η ίδια η έννοια του συνδικαλισμού και του όπλου της απεργίας. Γιατί να έρθει να ψηφίσει στις εκλογές του νεκρού σωματείου του, ο άνεργος, ο απολυμένος, ο απασχολούμενος, ο εργαζόμενος με τις απανωτές περικοπές; Τι άλλο έμεινε αλώβητο από τα λανθασμένα σας επιχειρήματα και την καταστροφική σας απραξία που θα μπορέσει να παραπλανήσει εκ νέου τα μέλη της Ένωσης προκειμένου να σας ξαναψηφίσουν;

Αλλά, τι λέμε; Έχουν τον τρόπο τους. Μερικές βραδιές τζαζ στην ταράτσα της ΕΣΗΕΜΘ για να κατασιγάσετε την οργή ορισμένων μελών, όσο υπάρχει ακόμα το κτίριο της Στρατηγού Καλλάρη και δεν το νοικιάσετε κι αυτό μπας και σωθούν τουλάχιστον οι καρέκλες σας. Γιατί, για τον κλάδο, απ’ ότι φάνηκε, δεν δίνετε δεκάρα.

Τώρα, όσο ποτέ στο παρελθόν, χρειαζόμαστε μια ασύνταχτη Ένωση, που δεν συντάσσεται με τον ρεαλισμό της μοιρολατρικής αποδοχής αυτής της καταστροφής που βιώνει ο κλάδος και η κοινωνία. Ως δημοσιογράφοι οφείλουμε να αποκαλύπτουμε την αλήθεια, να μιλάμε ανοιχτά και ελεύθερα, αλλιώς η αποστολή μας τελειώνει εδώ.

Για τα ακριβή αποτελέσματα της ψηφοφορίας διαβάστε τη ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

ΕΡΤ – Παραίτηση Νίκου Μιχαλίτση – «Αρνούμαι να υπηρετήσω τέτοιες πολιτικές από θέση ευθύνης»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Αγία Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Α.Π.: 971

Προς: το ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. (δια του Διευθύνοντος Συμβούλου)

Θέμα: «Παραίτηση από τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας»

Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε,

Με την παρούσα, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή

Τεχνολογίας.

Η παραίτησή μου οφείλεται στην έντονη διαφωνία μου ως προς τον τρόπο που ασκείτε διοίκηση στην εταιρεία μας καθώς και στη  συστηματική αγνόησή μου σε σημαντικά θέματα που άπτονται της στρατηγικής της εταιρείας μας στα θέματα τεχνολογίας.

Είναι πλέον πεποίθησή μου ότι με την πολιτική σας:

‐ Έχετε υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφήνοντάς το χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό

‐ Ξεδοντιάζετε την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη

‐ Έχετε εξοργίσει παραδοσιακούς φίλους της ΕΡΤ (κινηματογραφιστές, παραγωγούς, δημοσιογράφους) και τους στρέφετε εναντίον της

‐ Αδιαφορείτε συστηματικά για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου

‐ Αδιαφορείτε για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που έχει συντάξει η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας

‐ Έχετε αντικαταστήσει τη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ με μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού «συνδικαλισμού», με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική, δυσφημώντας κάθε έννοια υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας.

‐ Σχεδιάσατε αδιαφανώς και εγκρίνατε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιχειώδη διάλογο ένα

εξάμβλωμα που ονομάσατε «νέο Οργανόγραμμα» που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία μας στον προηγούμενο αιώνα και για το οποίο είχα καταθέσει έγκαιρα και τεκμηριωμένα όλες τις διαφωνίες μου στον εσωτερικό διάλογο της εταιρείας, αλλά εις μάτην.

‐ Εγκρίνατε, και πάλι αδιαφανώς και χωρίς διάλογο, προσθήκες στον υπάρχοντα Γενικό Κανονισμό Προσωπικού που (με την εξαίρεση της δίκαιης αναγνώρισης της προϋπηρεσίας μεγάλης μερίδας συναδέλφων μας) περιέχουν διατάξεις σκανδαλώδεις και προκλητικές για την κοινωνία που στήριξε την ΕΡΤ σε δύσκολες στιγμές.

Αρνούμαι να υπηρετήσω τέτοιες πολιτικές από θέση ευθύνης.

Γνωρίζω ότι εσείς και κάποιοι άλλοι θα ισχυριστούν ότι η δημοσιοποίηση των σοβαρών προβλημάτων που αναφέρω θα αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από εκείνους που πραγματοποίησαν το έγκλημα κατά της Δημοκρατίας με το μαύρο της ΕΡΤ. Σας ξεκαθαρίζω προκαταβολικά ότι ο τρόπος να αφαιρέσεις κάθε επιχείρημα από τους όποιους εχθρούς της ΕΡΤ είναι να δημιουργήσεις ένα Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα σύγχρονο, ανεξάρτητο και συνδεδεμένο με την κοινωνία. Η ΕΡΤ είναι και οφείλει να είναι ένας γυάλινος πύργος που οι πραγματικοί του ιδιοκτήτες, οι πολίτες, γνωρίζουν τα πάντα και ελέγχουν τη λειτουργία της. Ο στρουθοκαμηλισμός και μάταιος είναι και σε απομονώνει από την κοινωνία.

Εύχομαι να ευαισθητοποιηθούν από την παραίτησή μου εκείνοι που σας τοποθέτησαν και να αποφασίσουν να βάλουν φρένο στην πολιτική αυτή. Εν τούτοις, οι ελπίδες μου είναι λιγοστές, γιατί φοβάμαι ότι η έως τώρα αδιαφορία τους να εμποδίσουν τις τελευταίες καταστροφικές σας επιλογές θα μπορούσε να εκληφθεί και ως συγκατάθεση. Κι αυτό θα είναι κρίμα για μια πολιτική ηγεσία που πήρε την δύσκολη, σημαντική και θαρραλέα απόφαση να ανοίξει την ΕΡΤ. Ελπίζω να διαψευστώ.

Σας ενημερώνω ότι θα παραμείνω απλός εργαζόμενος, μακριά από θέσεις ευθύνης. Κάποια πράγματα, για κάποιους ανθρώπους, μετράνε περισσότερο από τις θέσεις ευθύνης. Το ξαναέζησα, άλλωστε, πριν το μαύρο της ΕΡΤ, όταν αποπέμφθηκα από την ίδια θέση με εντολή του εκφωνητή του μαύρου, κ. Κεδίκογλου. Υπήρξε τίτλος τιμής για μένα!

Θα συνεχίσω να υπηρετώ την ΕΡΤ με τις επιστημονικές μου γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία μου και να αγωνίζομαι για μια ΕΡΤ, για την οποία θα είναι υπερήφανοι, τόσο εκείνοι που έχουν την τιμή να την υπηρετούν, όσο και η κοινωνία.

Φυσικά, θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντά μου έως τον ορισμό του αντικαταστάτη μου.

Με εκτίμηση,

Νίκος Μιχαλίτσης

Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας ΕΡΤ

Ενώσεις Συντακτών κατά διοίκησης ΕΡΤ για το «άδειασμα» των δημοσιογράφων

 

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. και την κατά πλειοψηφία (3-2) απόφαση να προσπεραστούν οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας στην όποια διαπραγμάτευση για κρίσιμα θέματα, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση την 7η Μαϊου 2018 στην οποία επισημαίνουν τα εξής: Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΘΣτεΕ και της ΕΣΗΕΠΗΝ καταγγέλλουν το Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε., το οποίο αρνήθηκε ακόμη και να ακούσει το αίτημα όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας να εκφράσουν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ τις ενστάσεις τους για τον Κανονισμό Λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Αντιπροσωπεία των Ενώσεων ζήτησε να παρέμβει στη συνεδρίαση και παρά την παραίνεση τουλάχιστον δύο μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Βασίλης Κωστόπουλος δεν έκανε δεκτό το αίτημα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν – και σωστά – συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ταυτόχρονα, οι Ενώσεις καταγγέλλουν την άρνηση της διοίκησης της ΕΡΤ να καταλάβει το πόσο αναγκαία και καθοριστική για τον δημοσιογραφικό κλάδο είναι η αναφορά και η δέσμευση των υπογραφών ΣΣΕ από τον δημόσιο φορέα με την Ένωση Συντακτών.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σταθεί στο ύψος που αρμόζει στον κοινωνικό ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να αντιληφθεί ότι οι δημοσιογράφοι θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο την Ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την αυτονομία των Ενώσεών τους.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

«Απρόβλεπτα τα αποτελέσματα» από πιθανές «αστοχίες» της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. – Επιστολή ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ της ΕΡΤ3

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ΕΠΙΣΤΟΛΗ της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ της ΕΡΤ3».

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα 7 του Μάη, (14.00) θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής στην Αθήνα που είχε αναβληθεί και ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Παρασκευή. Στη διάρκειά της θα επιχειρηθεί να εγκριθεί ο ΓΚΠ εν μέσω αντιδράσεων από τις Ενώσεις των δημοσιογράφων της χώρας που επισημαίνουν ότι τα μέλη τους δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν από άλλη συνδικαλιστική οργάνωση πλην των συνδικαλιστικών φορέων στους οποίους ανήκουν.

Ακολουθεί η επιστολή της Πρωτοβουλίας Δημοσιογράφων της ΕΡΤ3:

Προς τον

κ. Β. Κωστόπουλο

Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε.

Κοινοποίηση:

– Υπουργό ΨΗΠΤΕ κ. Ν. Παππά

– Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Ελ. Κρέτσο

– Μέλη ΔΣ της ΕΡΤ: κ. Χρ. Λεοντή, κ. Γιώργο Θαλασσινό, κα Αικ. Τσατσαρώνη, κ. Αρ. Μεταξά

Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε,

Πριν λίγα 24ωρα, με την ευκαιρία της παρουσίας σας σε συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, ο εκλεγμένος εκπρόσωπος μας (των εργαζομένων της ΕΡΤ3) στη Δ.Ε., σας μετέφερε προφορικά και σας παρέδωσε και γραπτώς τις αγωνίες και τα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 έτσι όπως εκφράστηκαν από τους συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ3 της 27ης Απριλίου. Το γραπτό κείμενο που σας παραδόθηκε, κατέληγε ως εξής:

«…Η εμπειρία του «μαύρου» μας δίδαξε ότι και μπορούμε και οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κέντρα εξουσίας εντός και εκτός, να διαγκωνίζονται βάζοντας ως λάφυρο το μέλλον της ΕΡΤ, της ΕΡΤ3 και το δικό μας…»

Προσυπογράφοντας μέχρι κεραίας το σύνολο της σχετικής γραπτής ενημέρωσης (που σας παραδίδουμε ξανά), επαναλαμβάνουμε και ως πρωτοβουλία εργαζομένων δημοσιογράφων της ΕΡΤ3, ότι η απόπειρα να αποτελεί η ΕΡΤ συνολικά, «λάφυρο» του εκάστοτε «πόλου εξουσίας»  από όπου κι αν προέρχεται, εντός ή εκτός του Ραδιομεγάρου, θα αποτύχει παταγωδώς  αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας έχει αηδιάσει με τα παιχνίδια σε βάρος των δικαιωμάτων και της νοημοσύνης μας. Η τεχνητή πόλωση που καλλιεργείται με την επαναφορά των παλαιών «παθών» ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες της οικογένειας της ΕΡΤ, μας βρίσκει καθέτως αντίθετους, σε μια εποχή μάλιστα που οι γνωστοί θιασώτες του «μαύρου» δεν χάνουν την ευκαιρία να προαναγγέλλουν στοχευμένες απολύσεις … «αντιφρονούντων» σε περίπτωση επανόδου τους στην κυβερνητική εξουσία.

Και για να είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς:  Δεν θα επιτρέψουμε –παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχει κανείς με τις ακολουθούμενες συνδικαλιστικές πρακτικές των δημοσιογραφικών μας Ενώσεων- να «προσπεραστεί» παράτυπα η δυνατότητα των δημοσιογραφικών συνδικαλιστικών μας οργάνων να διαπραγματεύονται για τη σύναψη ΣΣΕ των μελών τους.

Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να ακούσετε με προσοχή και να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των εκπροσώπων ΟΛΩΝ των συνδικαλιστικών φορέων που θα έρθουν σε επαφή μαζί σας. Οι δημοσιογράφοι, ενάντια σε κάθε άθλια απόπειρα κανιβαλισμού και τεχνητής πόλωσης (που προέρχονται από γνωστά «κέντρα») , θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ευσυνειδησία ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους συναδέλφους μας ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, για μια ποιοτική και ακηδεμόνευτη ενημέρωση της κοινωνίας.  Υποστηρίζουμε ως δημοσιογράφοι τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων και την άρση των μισθολογικών και άλλων ανισοτήτων σε βάρος τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποκύψουμε σε καμία πονηριά της όποιας εξουσίας που θα θελήσει να περικόψει –περαιτέρω- «προς τα κάτω» μισθούς και δικαιώματα. Η εφαρμογή της θεωρίας της… «κατσίκας του γείτονα» δεν προωθεί την ισονομία αλλά διευρύνει την ανισότητα. Ζητάμε αυξήσεις και δικαιώματα για τους συναδέλφους για μια πραγματική άρση των ανισοτήτων.

Ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού και οι όποιες αιφνίδιες τροποποιήσεις του,  δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο επιβολής.  Πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατης διαβούλευσης στη βάση των εργαζομένων οι οποίοι θα εξουσιοδοτήσουν τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να τους (μας) εκπροσωπήσουν στην όποια διαπραγμάτευση μαζί σας.

Κάθε άλλη εξέλιξη, δυστυχώς, θα ενεργοποιήσει τη θεωρία του χάους! Και, αν αυτό συμβεί, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απρόβλεπτα…

Πρωτοβουλία Δημοσιογράφων της ΕΡΤ3

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ – Κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΕΡΤ3

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς εξέλιξης που αφορά μία προωθούμενη τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. (που προσπερνά παράτυπα τις συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων και με την οποία ορίζεται η ΠΟΣΠΕΡΤ ως αποκλειστικός συνδικαλιστικός φορέας με τον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για φλέγοντα ζητήματα- ΣΣΕ, ωράρια, προϊσταμένους κλπ.!-), ο εργαζόμενος κόσμος της ΕΡΤ βρίσκεται σε αναβρασμό.

ΝΕΟ! Σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα που αφορούν το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα συζητηθούν σήμερα Παρασκευή 4 Μαϊου στις 15.00 στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο.

ΝΕΟΤΕΡΟ! Μετά και από κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, η παραπάνω συνεδρίαση αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για την Δευτέρα 7 του Μάη…

Το ερώτημα είναι: Είναι διατεθειμένοι και θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι στο Ραδιομέγαρο να εκφράσουν τις δικές τους θέσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης ή θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες αναμένοντας δυναμική αντίδραση από τη… μακρινή «επαρχία»; Το κείμενο της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 (της 27ης Απρίλη) που παραδόθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Β. Κωστόπουλο πριν δύο 24ωρα στη Θεσσαλονίκη, θα αναγνωστεί στη διάρκεια της συνεδρίασης ή θα «προσπεραστεί» όπως άλλωστε συνέβη στο παρελθόν και με το κείμενο-πρόταση «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» από τους προκατόχους του;

Η ανακοίνωση που ακολουθεί αποτελεί μία κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας από εργαζόμενους της ΕΡΤ3 που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα του εκπροσώπου εργαζομένων στη διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3 καθώς και των τριών εργασιακών εκπροσώπων (ΕΣΗΕΜΘ) και συμμετείχαν στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απρίλη 2018 στο κτίριο της τηλεόρασης στη Λεωφ. Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Η κριτική και ο έντονος προβληματισμός που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας στη βάση των εργαζομένων, μεταφέρθηκαν από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στη διοικούσα, Περικλή Κλιγκόπουλο, προς την κορυφή της πυραμίδας της ΕΡΤ Α.Ε., διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Κωστόπουλο με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κωστόπουλος παρακολούθησε τη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3 που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μάη στη Θεσσαλονίκη. Το κείμενο που ακολουθεί παραδόθηκε και στον ίδιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, από όλες τις ειδικότητες, που συμμετείχαμε σε γενική συνέλευση στις 27/4/2018, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο λειτουργίας και τις συνθήκες εργασίας, καθώς και την αγωνία μας για την πορεία της ΕΡΤ και ΕΡΤ3.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο οργανόγραμμα για την ΕΡΤ που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. διότι:

 • καταρτίστηκε εν κρυπτώ, με μη δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων
 • κατοχυρώνει την υπάρχουσα κατάσταση που είναι υπεύθυνη για τις παθογένειες της ΕΡΤ και τα προβλήματα των εργαζομένων
 • δεν εκφράζει κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό για την εκπλήρωση του κοινωνικού ρόλου που καλείται να επιτελέσει η ΕΡΤ και δεν ολοκληρώνεται με τον απαιτούμενο αριθμό των εργαζομένων που χρειάζεται
 • κατακερματίζει τη Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας, επιχειρώντας να παγιώσει την κάλυψη των τεχνικών κενών με εσωτερικές μετακινήσεις, την ώρα που η ΕΡΤ έχει τρομερή έλλειψη προσωπικού
 • καταργεί τη Διεύθυνση Μελετών και Ανάπτυξης, σε μια εποχή όπου η τεχνολογική αναβάθμιση είναι αναγκαία
 • δημιουργεί προϋποθέσεις ασφυκτικού ελέγχου της ενημέρωσης μέσα από το newsroom. Δεν πρόκειται απλά για ένα εργαλείο συντονισμού των ενημερωτικών μέσων της ΕΡΤ αλλά για ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης στην ιεράρχηση της επικαιρότητας και στον καθορισμό των στόχων, προτεραιοτήτων και αναγκών για την κάλυψή της, σε στενή επαφή με την πολιτική εξουσία.
 • δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση της διοίκησης για την τύχη και τη αντιμετώπιση της συνεχούς υποβάθμισης των 19 περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ.

Μήπως τελικά, διοίκηση και κυβέρνηση επιθυμούν να καταστήσουν την ΕΡΤ «μικρή και ευέλικτη», όπως το μοντέλο της ΝΕΡΙΤ;

Για την ΕΡΤ3, καταγγέλλουμε ότι η περίφημη «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» είναι μόνο στα λόγια, όχι μόνο με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης.

Τα προβλήματα χρηματοδότησης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία, στην εξασφάλιση των απαιτούμενων μέσων για τη συνέχιση υπαρχουσών παραγωγών, στη γενικότερη εξωστρέφεια, στην εκπλήρωση του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η ΕΡΤ3 στην περιφέρεια, στη διασφάλιση των συνθηκών για έναν ουσιαστικό και βιώσιμο σχεδιασμό για το μέλλον.

Η παγίωση της ευελιξίας στις τεχνικές ειδικότητες με το οργανόγραμμα της ΕΡΤ, προκαλεί ανησυχία ότι θα επιχειρηθεί να ισχύσει αυτό και στην ΕΡΤ3. Μολονότι στην εδώ πρόταση οργανογράμματος, προβλέπεται ότι το τεχνικό προσωπικό παραμένει στη Διεύθυνση Τεχνικής Στήριξης, στο οργανόγραμμα για την ΕΡΤ3 δεν αποτυπώνεται ο αριθμός οργανικών θέσεων που απαιτούνται, οι ελλείψεις σε τεχνικές ειδικότητες αποτελούν καθημερινή τροχοπέδη, ενώ σημαντικό μέρος της καθημερινής λειτουργίας υλοποιείται με

εργολαβίες (τηλεοπτικά συνεργεία, μοντάζ, μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων).

Ένα συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης από την Αθήνα, με παράλληλη απροθυμία ουσιαστικά, των εδώ διοικούντων να διεκδικήσουν για την ΕΡΤ3, αυτοτέλεια, ρόλο και ουσιαστική επαφή με την κοινωνία, φέρνουν τους εργαζόμενους στην ανάγκη να κάνουν αυτοκριτική για την καλή πίστη που έδειξαν στα τρία χρόνια από την επαναλειτουργία, καθώς η αγωνία για το μέλλον είναι έκδηλη.

Επί τρία χρόνια, το διευθυντικό δικαίωμα και η έλλειψη συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων για την καθημερινή λειτουργία, τους στόχους και τη διαδικασία υλοποίησής τους, έχουν φέρει αυτή την κατάσταση.

Ζητούμε, οι εργαζόμενοι να έχουν λόγο και ρόλο. Και στη μόνιμη επωδό ότι «στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ δεν προβλέπονται πιο συμμετοχικές διαδικασίες», απαντάμε ότι πρέπει να εξαιρεθεί από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, που δημιουργεί τεράστια γραφειοκρατικά και ουσιαστικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία, στο πρόγραμμα και στο εργασιακό περιβάλλον.

Παράλληλα, εκφράζουμε την αγωνία και την αγανάκτησή μας για τη μη υλοποίηση της υπόσχεσης για λύση των προβλημάτων που δημιούργησε το δίχρονο «μαύρο» στην ΕΡΤ, όπως η προώθηση της ΚΥΑ, τα δεδουλευμένα κλπ.

Δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, να περιμένουμε τις λύσεις μέσα από ένα μοντέλο διοίκησης και όσους το υπηρετούν, με τρόπο που δυστυχώς, αναπαράγει όλες τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος.

Η εμπειρία του «μαύρου» μας δίδαξε ότι και μπορούμε και οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κέντρα εξουσίας εντός και εκτός, να διαγκωνίζονται βάζοντας ως λάφυρο το μέλλον της ΕΡΤ, της ΕΡΤ3 και το δικό μας.

Αστυνομική βία, έξι τραυματίες, χημικά και κρότου-λάμψης στις Σκουριές.

Έξι είναι οι τραυματίες μετά την αστυνομική καταστολή της πορείας σήμερα στις Σκουριές. Τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους διαδηλωτές, δέχτηκαν κόκκινες μπογιές και χρησιμοποίησαν βία, χημικά και κρότου-λάμψης. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν δέντρα που έκοψε η Eldorado ως οδοφράγματα. Η Επιτροπή Νεολαίας Ιερισσού κατά της εξόρυξης τονίζει: «Το μόνο που μας φοβίζει, ο μόνος μας εφιάλτης, δεν είναι μήτε τα κάγκελα, μήτε τα χημικά.
Είναι να ξημερώσει μια μέρα, για μας, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να χάσουμε τη γη και το νερό μας.
Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε, γι’ αυτά θα μας έχετε απέναντι. Οπως σήμερα, όπως κάθε μέρα, μέχρι το τέλος».

(Ρεπορτάζ: Στέλιος Νικητόπουλος)

.

.

«ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ» – Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο Υ.ΜΑ.Θ., Τετάρτη 21/2 12.30μ.μ.

Δεν είναι ανίκητοι. Μην τους φοβάσαι! Στο φόβο σου ποντάρουν…

Τετάρτη 21 Φλεβάρη, 12.30μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου

 • Μια κυβέρνηση εθελόδουλη, που τρέχει να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση τραπεζιτών και μεγάλου κεφαλαίου, να εκτελέσει κάθε εντολή της Ε.Ε. και των δανειστών και να διευκολύνει με κάθε τρόπο την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας…
 • Τραπεζίτες, Ε.Ε. και άλλα όργανα του παγκόσμιου κεφαλαίου και “παγαλάκια” των Μ.Μ.”Ε.” που αναγορεύουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα για τη σωτηρία των τραπεζών (για άλλη μια φορά με τον ιδρώτα του λαού), σχετίζοντας άμεσα την εφαρμογή τους με την οικονομική πορεία της χώρας…
 • Μεγαλοσυμβολαιογράφοι πρόθυμοι για τη βρώμικη δουλειά, ταγμένοι στην με κάθε τρόπο εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών και συμβολαιογράφοι που ξεπερνούν την ηγεσία και (κάτω από την πίεση του κινήματος) αποφασίζουν αποχή από τους πλειστηριασμούς…
 • Κι ένα κίνημα κατά των πλειστηριασμών και της οικονομικής βίας στην οποία υποβάλλεται η κοινωνική πλειοψηφία, που όχι μόνο δεν κάμπτεται από την κυβερνητική προπαγάνδα, όχι μόνο δεν σταματά μπροστά στην καταστολή και τις διώξεις αλλά δυναμώνει κι αντιστέκεται, ποτάμι γίνεται ικανό να παρασύρει και τα νέα μέτρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς!

Μήνες τώρα καταιγισμός από δελτία τύπου, δηλώσεις και δημοσιεύματα για την «αναγκαιότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών». Σε όλα κυριαρχεί η απειλή για το «χάσιμο των θυσιών του λαού» λόγω των «στρατηγικών κακοπληρωτών». Με “πρώτα βιολιά” τους υπουργούς Τσακαλώτο και Κοντονή κι όλους αυτούς που αντί να σκίσουν τα παλιά μνημόνια, υπέγραψαν άλλα δύο, τα παπαγαλάκια κυβέρνησης, Ε.Ε. και τραπεζών «παίζουν όλα τους τα χαρτιά» για να ξεγελάσουν την κοινωνική πλειοψηφία και με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιδράσεις ν’ αρπάξουν ότι απέμεινε στα φτωχά και φτωχοποιημένα λαϊκά στρώματα.

Ψεύδονται ασύστολα υποστηρίζοντας ότι οι πλειστηριασμοί που ματαιώνονται από το κίνημα αφορούν σε μεγάλες περιουσίες, καθώς είναι γνωστό (και καθένας μπορεί να το επιβεβαιώσει από τη δημοσίευσή τους) ότι πάνω από το 70% των χιλιάδων προγραμματισμένων πλειστηριασμών έχουν ως αντικείμενο μικρά σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και χωράφια…

Ψεύδονται ασύστολα όταν μιλούν για νομοθετική προστασία της κατοικίας καθώς είναι γνωστό ότι αυτή η κυβέρνηση ήδη από τον Ιούλιο του 2015 τροποποίησε επί το δυσμενέστερον τις όποιες ευεργετικές για τη λαϊκή κατοικία και περιουσία διατάξεις υπήρχαν, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει καμία οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας ..

Ψεύδονται ασύστολα όταν λένε πως οι φτωχοί μπορούν να προσφύγουν στην προστασία του «νόμου Κατσέλη-Σταθάκη» καθώς με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του 2015 ακόμη κι αυτός/ή που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ είναι εκτός των ορίων (8.180 ευρώ ετήσιο εισόδημα και 120.000 ευρώ αξία ακινήτου) ενώ ακόμη και για την πλειοψηφία των ανέργων ή των χωρίς εισοδήματα νοικοκυριών η προσφυγή στο νόμο είτε είναι ανέφικτη λόγω κόστους είτε αποβαίνει άκαρπη καθώς τα δικαστήρια τους καταλογίζουν δόλο και εξαπάτηση της τράπεζας…

Ψεύδονται ασύστολα όταν αναφέρονται σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα αφορούν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών τους διαψεύδει αναφερόμενος στην πιθανότητα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου μόνο κατά το πρώτο διάστημα «για να καμφθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις», όταν οι «Θεσμοί» δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τέτοιου τύπου μέτρα, όταν ο ίδιος ο υπουργός μιλά για «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες και δεν τολμά να το νομοθετήσει και κυρίως όταν στους μέχρι τώρα ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς βγαίνουν πολλά ακίνητα πολύ μικρότερης αξίας…

Ψεύδονται ασύστολα όταν χαρακτηρίζουν ως «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ή ενεργούμενά τους) όλο αυτό το κύμα της λαϊκής οργής που κοντά δυο χρόνια τώρα κατακλύζει κάθε Τετάρτη τα Ειρηνοδικεία, καθώς όλοι ξέρουμε ότι αυτό το κίνημα είναι προϊόν της ίδιας τους της πολιτικής που στο όνομα ενός χρέους που δεν είναι του λαού, οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό στην αδυναμία όχι μόνο τις (ιδιαίτερα αυξημένες) υποχρεώσεις του προς εφορία, ταμεία και τράπεζες να μην μπορεί να εξυπηρετήσει αλλά ούτε τα απαραίτητα προς το ζην να εξασφαλίσει…

Πνιγμένοι μέσα στο ίδιο τους το ψέμα, αναζητούν στο κίνημα εγκληματίες για την «καταστροφή της χώρας» από το σταμάτημα των πλειστηριασμών και φτιάχνουν νόμους που στο ΙΔΙΩΝΥΜΟ του μεσοπολέμου παραπέμπουν, ώστε αυτεπάγγελτα να διώκεται, με φυλακή να τιμωρείται όποιος στην αρπαγή αντιστέκεται. Την ίδια στιγμή βέβαια συναγελάζονται με μεγαλοσυμβολαιογράφους όπως ο υπόδικος για το παραδικαστικό κύκλωμα με τα ακίνητα πρόεδρος του Συλλόγου Αθήνας Ρούσκας ή η κατηγορούμενη για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος από πλειστηριασμούς πρ. πρόεδρος των Συλλόγου Θεσ/νίκης Μπιλίση-Χρουσαλά.

Αντί οποιουδήποτε μέτρου προστασίας της λαϊκής κατοικίας (όπως επανειλημμένα “δεσμεύτηκαν” πρωθυπουργός και υπουργοί) με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης μετατρέπουν όλους τους πλειστηριασμούς σε ηλεκτρονικούς από τις 21 του Φλεβάρη ενώ από την 1η του Μάη ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα άνω των 500 ευρώ χρέη προς το δημόσιο (εφορία και ταμεία). Για να απαλλαγούν οι (χρυσοπληρωμένες από το λαό με τα 233δις των ανακεφαλαιοποιήσεών τους) τράπεζες από δάνεια μη εξυπηρετούμενα αλλά δυο φορές πληρωμένα με τους τόκους και τα πανωτόκια, για να βγάλει το κράτος τα χρωστούμενα απ’ τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια που η κοινωνική πλειοψηφία έχει φορτωθεί για να πληρώνονται οι δόσεις του δημόσιου χρέους, βάζουν σε εφαρμογή την πιο μεγάλη επιχείρηση ν’ αλλάξει χέρια ο λαϊκός πλούτος. Στόχος οι 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα και 130.000 μέσα στην επόμενη 4ετία! Και μετά τους πλειστηριασμούς, μέσα σε δυο μήνες πρέπει να γίνονται και οι εξώσεις, όπως οι εντολείς της Ε.Ε. προστάζουν…

Αντί οποιουδήποτε μέτρου προστασίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τις αρπακτικές διαθέσεις των τραπεζών και των funds, σχεδιάζουν νέα αστυνομικά μέτρα καταστολής και διώξεων του κινήματος για να προστατέψουν τους μεγαλοσυμβολαιογράφους (και τα συμφέροντα των τραπεζών) από την υποτιθέμενη βία του κινήματος.

Όμως μεγαλύτερη βία από το να στερείς από έναν άνθρωπο ακόμη και το σπίτι του (αφού πρώτα του στέρησες δουλειά, μισθό/σύνταξη και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά) δεν υπάρχει!

Χωρίς αναθέσεις κι αναμονή επίδοξων σωτήρων, ας πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, το πιο μεγάλο STOP στους πλειστηριασμούς να πούμε, στην αρπαγή του σπιτιού μας, της μικρής λαϊκής περιουσίας. Καιρός να σπάσει το “τείχος της σιωπής”, η ντροπή για την κατάσταση που αυτοί μας έχουν φέρει να δώσει τη θέση της στην οργή, να μετουσιωθεί σε δράση για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας!

Η μάχη δυο χρόνια τώρα στα ειρηνοδικεία για να μην περάσει «ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ» έδειξε ότι δεν είναι ανίκητοι. Πιο μαζικά, πιο δυναμικά και πάντα ανυποχώρητα, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Τετάρτη 21 Φλεβάρη, 12.30μ.μ.,

Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο Υ.ΜΑ.Θ.

 • Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και η διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία
 • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
 • Όχι στο ΙΔΙΩΝΥΜΟ, τις διώξεις και την καταστολή του κινήματος

Και τι δεν κάνουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών να θάψουν. Ξέχασαν πως είναι σπόρος!