Category Archives: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Θύελλα για τις μαρινάκειες συμβάσεις σε ΝΕΑ και Βήμα.

Από το zoornalistas.blogspot.gr:

Τι ζήτησαν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν – Παρέμβαση των σωματείων

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την εταιρεία Αλτερ Εγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασιας από τους εργαζόμενους στις εφημερίδες Τα ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ. Επίσης αυτό καθαυτό το περιεχομενο των συμβάσεων προκάλεσε αναστάτωση καθώς μεταξυ άλλων αναφέρεται ότι μπορεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας όποτε θέλει να μεταθέσει έναν εργαζόμενο όχι μόνο από κάποιο τομέα της ίδιας εταιρείας σε κάποιον άλλο, αλλά και σε κάποια άλλη από τις εταιρείες του (πχ από ΤΑ ΝΕΑ στο ΒΗΜΑ ή στην «Ελευθερία του Τύπου» ή άλλο έντυπο του ομίλου).

Επίσης στις συμβάσεις αναφέρεται ότι σε περίπτωση υποβολής μήνυσης σε δημοσιογράφο.. για ρεπορτάζ ή άρθρο του, η εταιρεία δεν θα έχει καμία ευθύνη και ο δημοσιογράφος θα είναι μόνος του στα δικαστήρια όποια εξέλιξη κι αν υπάρξει.

Και ένα ακόμη σημαντικό: δεν υπάρχουν επιδόματα (Κυριακάτικα, αργίες κλπ) και ότι όλα αυτά είναι ενσωματωμένα στον ήδη μειωμένο μισθό των εργαζομένων.

Η Αλτερ Εγκο του Μαρινάκη είναι υπόλογη διότι αφενός παρακάμπτει τη συλλογική διαπραγμάτευση, αφετέρου φέρνει τους εργαζόμενους προ τετελεσμένου, εκμεταλλευόμενη την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι μπλόκαραν την διαδικασία υπογραφής των ατομικών συμβάσεων και ζήτησαν την παρέμβαση των σωματείων τους απαιτώντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας, καθώς και τήρηση των θεσμικών κατακτήσεων (ρεπό, άδειες, ωράριο εργασίας, αμοιβή υπερωριακής και κυριακάτικης απασχόλησης κλπ).

Προς αυτη την κατεύθυνση τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, και στο πλαίσιο της σημερινής Συνέλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων εργασίας, όπως αυτές δόθηκαν την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου προς υπογραφή στους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ καλούν την εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ να δώσει λύση στο δράμα που ζουν οι «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM και ΔΟΛ DIGITAL, πρώην θυγατρικών επιχειρήσεων του Οργανισμού Λαμπράκη, οι οποίοι επί έντεκα μήνες εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι.

Με αφορμή όσα συμβαίνουν στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, αλλά και σε παρόμοιες εκδοτικές επιχειρήσεις καλούν την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), να προσέλθει άμεσα σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όλοι (;) στο κάδρο των ευθυνών για το ναυάγιο της «Μακεδονίας»

Στο απυρόβλητο για τις σοβαρές ευθύνες και του χειρισμούς της που οδήγησαν τη «Μακεδονία» στο ναυάγιο με οφειλόμενα σχεδόν 1,5 εκατ. στους εργαζόμενους, μένει η επί 12 χρόνια νομική εκπρόσωπος και διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου.

Άκαρπη απέβη η προσπάθεια των δυο μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ, εκλεγμένων με το Ασύνταχτο ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, να περιληφθεί στην ανακοίνωση της Ένωσης στο «κάδρο» των υπευθύνων η διαχειρίστρια. Το επιχείρημα ότι δεν έχει ευθύνες για την κατάντια του συγκροτήματος γιατί ήταν μια απλή εκπρόσωπος δεν ευσταθεί, εφόσον θα μπορούσε να παραιτηθεί εάν διαφωνούσε με τον εκδότη Γιάννη Ρήγα.

Το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ, ακολουθώντας για άλλη μια φορά τη γραμμή του φιλεεργοδοτικού-διευθυντικού συνδικαλισμού εποίησε την νήσσαν…, κατά την προσφιλή τακτική του απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις, μη κάνοντας τίποτε και αβαντάροντας εκδότες να παίζουν το παιχνίδι τους ανενόχλητοι -ακόμη και τώρα στα συντρίμμια του μιντιακού τοπίου στην πόλη και γενικότερα.

Έτσι, την επομένη της έναρξης επίσχεσης εργασίας από όλους τους εργαζόμενους, αφέθηκαν… προσεχώς (και) οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι διαμαρτυρίες, οι προτάσεις για δημοσιοποίηση του θέματος του κλεισίματος ενός μέσου ενημέρωσης, αλλά και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων (θέσεις εργασίας, δεδουλευμένα 18 μηνών), χωρίς μοιρολατρίες και αποδοχή των τετελεσμένων…

Το κύκνειο άσμα της εφημερίδας «Μακεδονία»

Από τα ροζ φλαμίνγκο στα… μαύρα κοράκια! Κύκνειο άσμα για την άλλοτε κραταιή εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας «Μακεδονία», καθώς η ιδιοκτησία δήλωσε πλέον ευθαρσώς ότι δεν υπάρχουν χρήματα να συνεχίσει, τα μηχανήματα στα πιεστήρια χάλασαν και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο ο διευθυντής της εφημερίδας, Μιχάλης Αλεξανδρίδης, με μια «χαλαρή» ανάρτησή του στο facebook, αγκαλιά μ’ ένα ροζ φλαμίνγκο σε κάποια παραλία, ανακοίνωνε την αναστολή της κυκλοφορίας για λίγες ημέρες, αλλά μία εβδομάδα μετά το φύλλο επανακυκλοφόρησε.

Εν τω μεταξύ, τα πράγματα πήραν ακόμη χειρότερη τροπή, με την ιδιοκτησία να προτείνει στο προσωπικό να… ενοικιάσουν την εφημερίδα και να τη βγάζουν μόνοι τους, με τίμημα τα χρήματα που τους οφείλει από δεδουλευμένα 15 μηνών!

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι τόσο απλά όσο τα αντιλαμβάνεται η ιδιοκτησία του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζων Ρήγα, για λογαριασμό του οποίου κινείται και διαπραγματεύεται όλα αυτά τα χρόνια η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Βίκυ Σουλοπούλου, διαδραματίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον ρόλο του εκδότη.

Να σημειωθεί εδώ ότι προ τριετίας η επιχείρηση της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής» χρηματοδοτήθηκε αδρά από την προηγούμενη κυβέρνηση με 10 εκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς 1,5 εκατ., ενώ αιτήθηκε και εντάχθηκε στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ρυθμίζοντας τις οφειλές της, την ώρα που άφηνε απλήρωτους τους εργαζομένους, οφείλοντάς τους σήμερα 15 μισθούς (18 μαζί με 3 μηνιάτικα προηγούμενων χρόνων).

Επίσχεση εργασίας

Η κυρία Σουλοπούλου παραδέχθηκε στους εργαζομένους ευθέως πια την αδυναμία ιδιοκτητών και διοικούντων να βρουν λύση στην οικονομική κατάρρευση στην οποία οδήγησαν την εφημερίδα οι επιλογές τους.

Σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες από τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων (Συντακτών, Τεχνικών, Προσωπικού) στο δικηγορικό της γραφείο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη συντήρηση των μηχανημάτων του πιεστηρίου ούτε για την αποκατάσταση βλάβης που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο.

Στο πιεστήριο όπου συμμετέχει η επιχείρηση τυπώνονταν και άλλες εφημερίδες της πόλης, ενώ η ιδιοκτησία ευελπιστούσε να προσελκύσει εκδότες αθηναϊκών εφημερίδων (βλ. Σαββίδη), αλλά δεν είχε τύχη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, από τη Δευτέρα οι τεχνικοί του πιεστηρίου γνωστοποίησαν ότι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, ενώ στην εργασιακή συνέλευση που έγινε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφασίστηκε να κατέβουν σε επίσχεση εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι από χθες.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι θα γίνουν και όλες οι προβλεπόμενες νομικές ενέργειες διεκδίκησης δεδουλευμένων (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές κ.λπ.).

Παράλληλα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που μπορούν, τόσο εναντίον της ιδιοκτησίας όσο και της διαχειρίστριας της εφημερίδας.

«Δεν μπορεί ο Ρήγας να έχει εξαφανιστεί και να βρίσκεται στο απυρόβλητο, πρέπει να τον κυνηγήσουμε. Αυτός δεν είναι επιχειρηματίας…

Σίγουρα οι αρχές των υπουργείων και η κυβέρνηση μπορούν να προχωρήσουν σε παρέμβαση, με έλεγχο και απόδοση ευθυνών», ανέφεραν χαρακτηριστικά αγανακτισμένοι εργαζόμενοι.

Στο μεταξύ, η δικηγόρος της ιδιοκτησίας Βίκυ Σουλοπούλου κατέθεσε μια άλλη πρόταση που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν.

Ο ιδιοκτήτης… να εκμισθώσει τον τίτλο της εφημερίδας στους εργαζομένους, με αντίτιμο τον συμψηφισμό των οφειλομένων με τις μετοχές. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επισήμαναν τον κίνδυνο να είναι αυτοί τελικά που θα επωμιστούν τα χρέη.

Οι υποσχέσεις του πρώτου φύλλου

Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πριν αλλά και μετά την επανέκδοση της εφημερίδας «Εθνος» υπήρχε έντονη φημολογία από πρόσωπα της «Μακεδονίας» ότι ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης είχε ενδιαφερθεί και για την αγορά του τίτλου της βορειοελλαδίτικης εφημερίδας.

Ωστόσο επισήμως δεν έγινε ποτέ γνωστό τίποτε. Βεβαίως, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, «αν οτιδήποτε γίνει με άλλη εταιρεία, απαλλάσσονται από χρέη οι ιδιοκτήτες και περιμένουμε… την επανάκαμψη σε καλύτερες μέρες».

Επισήμαναν ακόμα τον κίνδυνο να πάει στις τράπεζες η επιχείρηση κι από εκεί σε νέα αφεντικά, οι οποίοι θα πάρουν την εφημερίδα χωρίς υποχρεώσεις και… εργαζομένους!

Η εφημερίδα «Μακεδονία» εκδόθηκε πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 1911 από τον εκδότη Κωνσταντίνο Βελλίδη.

Το 1995 πτώχευσε στα χέρια της εγγονής του Κατερίνας Βελλίδη και έπειτα από τραπεζική εκκαθάριση πωλήθηκε στον επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλο, για να καταλήξει μερικά χρόνια αργότερα στην ιδιοκτησία του Τζων Ρήγα.

Σε εκείνο το πρώτο φύλλο κυκλοφορίας της το 1911 υποσχέθηκε «να μη λησμονήσει ποτέ το ύψος της αποστολής της, να απέχει από κάθε εμπάθεια, κομματική διαπάλη, ιδιοτελή και συμφεροντολογικό υπολογισμό, ελέγχοντας και επικρίνοντας αυστηρά μεν, αμερόληπτα δε».

 

ΕΣΗΕΜΘ Χωρίς Μακεδονία-Θεσσαλονίκη στα περίπτερα – Όλοι στο πλευρό των εργαζομένων

Θεσσαλονίκη, 

5 Οκτωβρίου 2017 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Δεκάδες εργαζόμενοι της Ενημέρωσης είναι από χτες αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, η Θεσσαλονίκη, πόλη με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, μένει χωρίς ημερήσια εφημερίδα, και τίτλοι που φέρουν μοναδικό ιστορικό βάρος στον χώρο του Τύπου εξαφανίζονται.

Η απουσία των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη από τα περίπτερα είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της ανικανότητας επιχειρηματιών-εκδοτών, εν προκειμένω του Γιάννη Ρήγα, και του εκπροσώπου των συμφερόντων του στην Ελλάδα, Θόδωρου Ρήγα, να αντιληφθούν το μέγεθος και τη σημασία του εγχειρήματος που ανέλαβαν.

Οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια ήταν διαρκώς αντιμέτωποι με ασαφείς υποσχέσεις, διαδοχικές παλινωδίες, ασύλληπτες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους (τούς οφείλονται αμοιβές 15 μηνών) και συνεχή απαξίωση της δουλειάς τους. Κατέβαλαν παρ’ όλα αυτά κάθε προσπάθεια για να διατηρηθούν στη ζωή οι τίτλοι και να ανταποκρίνονται στην ιστορική αξία τους.

Σήμερα, έχουν ήδη προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, και η εργοδοσία δεν είναι καν σε θέση να τους περιγράψει πώς σκοπεύει να διαχειριστεί και να αποκαταστήσει, όπως είναι υποχρεωμένη, την τεράστια ζημιά που τους έχει προκαλέσει.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, αυτονοήτως, θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο και μέχρις εσχάτων τις διεκδικήσεις των εργαζομένων: Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές της ΜΕΕ ΑΕ ας είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ενεργειών και των παραλείψεών τους.

Πολιτικοί, φορείς, οργανισμοί και θεσμοί της Θεσσαλονίκης οφείλουν στην ιστορική αξία των τίτλων που χάνονται να σταθούν αρωγοί στους εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι χθες αποτελούσαν τη δημόσια φωνή τους. Χωρίς εφημερίδες, η πόλη στην οποία δραστηριοποιούνται απειλείται από ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση, και όλοι έχουν καθήκον να αντισταθούν σ’ αυτήν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Το κύκνειο άσμα της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ».- Ιδιοκτήτες και διοικούντες οδήγησαν στην κατάρρευση την εφημερίδα.- Σε επίσχεση εργασίας όλοι εργαζόμενοι από σήμερα 4/10.-

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κλεισίματος της εφημερίδας «Μακεδονία», θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί το ρεπορτάζ σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο άλλοτε κραταιό εκδοτικό συγκρότημα. Κι αυτό παίρνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα της εφημερίδας και την γενικότερη κατάσταση, στην οποία αφήνονται εκδοτικά συγκροτήματα να καταρρεύσουν, να απαλλάσσονται οι πρώην εκδότες και να παίρνουν τα ΜΜΕ νέοι ιδιοκτήτες –όλα σε βάρος των εργαζομένων που μένουν απλήρωτοι, άνεργοι, εξαθλιωμένοι…

Στην περίπτωση της «Μακεδονίας» το σκάνδαλο γίνεται ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων, παίρνοντας υπόψη ότι προ τριετίας η επιχείρηση της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής» χρηματοδοτήθηκε αδρά από την προηγούμενη κυβέρνηση με 10 εκατομμύρια, πήρε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς 1.5 εκατ., αιτήθηκε και εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα ρυθμίζοντας τις οφειλές κατά το δοκούν, αλλά την ίδια ώρα άφηνε απλήρωτους τους εργαζόμενους οφείλοντάς τους σήμερα 15 μισθούς, 18 μαζί με 3 μηνιάτικα προηγούμενων χρόνων.

Αυτό  που φαινόταν μήνες τώρα (για άλλους, χρόνια), τελικά συνέβη: Πλήρης αδυναμία ιδιοκτητών και διοικούντων να βρούν λύση στην οικονομική κατάρρευση που οδήγησαν την εφημερίδα οι επιλογές τους. Αυτό παραδέχθηκε και η νομική εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη Τζον Ρήγα και διαχειρίστρια (κατ’ ουσία εκδότρια) Β. Σουλοπούλου, κατά τη σημερινή συνάντησή της με αντιπροσωπείες από τα διοικητικά συμβούλια των 3 Ενώσεων (Συντακτών, Τεχνικών, Προσωπικού) στο δικηγορικό της γραφείο. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη συντήρηση πλέον των μηχανημάτων του πιεστηρίου ή την αποκατάσταση βλάβης που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο.

Σημειωτέον ότι στο πιεστήριο του Κιλκίς τυπώνονται και οι άλλες εφημερίδες της πόλης και η επιχείρηση ευελπιστούσε να προσελκύσει και Αθηναίους εκδότες, αλλά η κατάσταση τους αποθάρρυνε ή προφανώς θα επιδιώξουν να το πάρουν… κοψοχρονιά (πτώχευση, πλειστηριασμοί κλπ). Οι τεχνικοί του πιεστηρίου δεν άντεξαν άλλο την κοροϊδία με τις συνεχείς (και ουδέποτε τηρηθείσες) υποσχέσεις, και από προχθές Δευτέρα γνωστοποίησαν ότι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.

Στην εργασιακή συνέλευση που ακολούθησε χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, αποφασίστηκε να κατέβουν σε επίσχεση εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι από σήμερα Τετάρτη 4/10. Παράλληλα, θα γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες διεκδίκησης δεδουλευμένων (ασφαλιστικά, αγωγή κ.α.). Ενώ οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που μπορούν, τόσο εναντίον της ιδιοκτησίας όσο και της διαχειρίστριας της εφημερίδας. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά: Δεν μπορεί ο Ρήγας να έχει εξαφανιστεί και να μείνει στο απυρόβλητο, πρέπει να τον κυνηγήσουμε. Αυτός δεν είναι επιχειρηματίας, είναι τυχοδιώκτης και γκάνγκστερ. Σίγουρα οι αρχές των υπουργείων και η κυβέρνηση μπορούν να προχωρήσουν σε παρέμβαση, με έλεγχο και απόδοση ευθυνών.

Πάντως, η Σουλοπούλου έκανε και μία άλλη πρόταση σήμερα, ο ιδιοκτήτης να παραχωρήσει-εκμισθώσει τον τίτλο της εφημερίδας στους εργαζόμενους, με αντίτιμο τον συμψηφισμό των οφειλόμενων με τις μετοχές. Φυσικά οι εργαζόμενοι επισήμαναν τον κίνδυνο να είναι αυτοί τελικά που θα επωμιστούν τα χρέη. Ενώ αν οτιδήποτε γίνει με άλλη εταιρεία, απαλλάσσονται από χρέη οι ιδιοκτήτες, περιμένοντας… την επανάκαμψη σε καλύτερες μέρες. Ή να μεταβιβάσουν-πωλήσουν την επιχείρηση σε νέα αφεντικά, οι οποίοι θα πάρουν την εφημερίδα χωρίς υποχρεώσεις και… εργαζόμενους! Όλα τα σκαρφίζονται και δεν αφήνουν τίποτε να πάει ανεκμετάλλευτο, ακόμη καιτην οικονομική κατάσταση…

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Ξεχειλίζει η οργή των απλήρωτων επί 15μηνο εργαζομένων της εφημερίδας!- Δεν θα κυκλοφορήσει το αυριανό φύλλο…

ΝΕΟ!-ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΛΟΓΩ… ΒΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΣ!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΕΣΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ.

ΕΣΗΕΜΘ ΚΑΙ ΕΠΗΕΘ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΛΕΥΣΗ ΑΥΡΙΟ 16:00, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ………………………………………..

Η εργοδοσία της εφημερίδας «Μακεδονία» (μεγαλομέτοχος Τζον Ρήγας, διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου) ψάχνει… επενδυτές, έχοντας εγκαταλείψει οτιδήποτε άλλο και  το κυριότερο του 72 εργαζόμενους (σε εφημερίδα και πιεστήριο), στους οποίους η επιχείρηση οφείλει τους τελευταίους 15 δεδουλευμένους μήνες.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο να καταβάλλονται εβδομαδιαίως… 40-80 ευρώ! Ενώ να σημειωθεί ότι δεν εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις από την ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Με ότι αυτό επιφέρει σε δεσμεύσεις λογαριασμών κ.α.…

Στην εργασιακή  συνέλευση της περασμένης βδομάδας δηλώθηκε ότι η υπομονή δεν πάει πέραν της σημερινής Δευτέρας, οπότε θα αποφασιστούν οι άμεσες ενέργειες (συνδικαλιστικές, νομικές, επίσχεση, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες κ.α.). Στο μεταξύ ζητήθηκε συνάντηση με τη διαχειρίστρια του  συγκροτήματος Β.  Σουλοπούλου, η οποία την όρισε για αύριο Τρίτη στο δικηγορικό γραφείο της.

Την ίδια ώρα διέρρεε ότι είναι σε επαφές  με εκδότες εξ Αθηνών για εκτύπωση των φύλλων στα πιεστήρια του Κιλκίς, για επένδυση σε αυτό και μετά, μετά… η τύχη της εφημερίδας. Δηλαδή στον ορίζοντα δεν φαίνεται καμία απολύτως προοπτική, το αντίθετο μάλιστα.

Οι εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι και δεν βλέπουν άλλη λύση από την άμεση κάθοδο σε κινητοποιήσεις διαρκείας πλέον. Έχει ακουστεί προτάσεις όπως η επίσχεση από κάποιους, ενώ άλλοι προτάσσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με την έκδοση απεργιακών φύλλων.

Στη συνέχεια οι τεχνικοί του πιεστηρίου έκαναν γνωστό ότι η διορία που είχαν δώσει μέσα  Αυγούστου για μέχρι  τέλος Σεπτεμβρίου,  τέλειωσε οριστικά και από σήμερα αρχίζουν επίσχεση εργασίας, αν δεν τους καταβληθεί άμεσα 1+ μισθός. Ενώ για αύριο μετά τη συνάντηση των 3 Ενώσεων με την Σουλοπούλου, θα γίνει συνέλευση όλων των εργαζομένων για ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στο τι κάνουν.

Αξιοσημείωτη είναι η μεταστροφή κάποιων προς την επίσχεση εργασίας, όταν καιρό τώρα οι περισσότεροι αγνοούσαν τις προτάσεις για κινητοποιήσεις και άσκηση όλων των ενεργειών πίεσης προς την εργοδοσία.

Αυτοί και η διοίκηση της  ΕΣΗΕΜΘ ήταν που έδιναν πίστωση χρόνου στην επιχείρηση όλο τον προηγούμενο χρόνο –αφήνοντας τα οφειλόμενα από 3 μήνες να φθάσουν τους 15. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν ως λύση την επίσπευση των διαδικασιών ώστε το συγκρότημα να οδηγηθεί… στη διάλυση. Άλλοι (όπως ο διευθυντής της εφημερίδας) βλέπουν εκκαθάριση εν λειτουργία, άλλοι πτώχευση, πλειστηριασμό και εύρεση νέου ιδιοκτήτη.

Όπως έγινε στην Αθήνα (στον πάλαι ποτέ ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ): απαλλάχτηκαν οι προηγούμενοι και ήρθαν οι νέοι καθαροί. Τέτοιο ξέπλυμα διαπλοκής! Τώρα και τοπικά… Με μόνα θύματα τους εργαζόμενους, τα οφειλόμενα συνολικά και τις θέσεις εργασίας. Κάποιος τελικά θα το πάρει το μαγαζί, με κουρεμένα τα πάντα, σχεδόν τζάμπα!

 

Κρανίου τόπος τα μίντια…, στο καθεστώς της νέας διαπλοκής, πάντα στις πλάτες των εργαζομένων.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ Εκδήλωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους. Γεμάτο το πολιτιστικό κέντρο Ιερισσού.

Γεμάτο ήταν το πολιτιστικό κέντρο Ιερισσού στην εκδήλωση με θέμα: «Κοινωνικοί Αγώνες, ποινικοποίηση και καταστολή. Το DNA ως όπλο στην κατασκευή ενόχων» που διοργάνωσε η Επιτροπή Νεολαίας κατά της εξόρυξης. Ο Τάσος Θεοφίλου καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.

Την Τετάρτη 20 του μήνα δικάζονται 21 άτομα για τα γεγονότα στο δημαρχείο Ιερισσού στις 30 Μαρτίου 2012 και την επόμενη ημέρα αρχίζει η δίκη 26 κατοίκων για την κινητοποίηση στον Λάκκο Καρατζά των Σκουριών τον Μάιο του 2013. Οι κατηγορίες αφορούν και περιστατικά που έλαβαν χώρα και στη Μ.Παναγία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής από τις αρχές Μαίου μέχρι και τις 25 Αυγούστου 2013. Πρόκειται για μία δικογραφία 4.700 σελίδων, χαρακτηριστική για το πώς το κράτος έστησε μία βιομηχανία φρονηματικών διώξεων εναντίον του κινήματος.

Στην εισήγηση του ο δημοσιογράφος Στέλιος Νικητόπουλος μίλησε για το σύνολο του θέματος της καταστροφικής εξόρυξης τονίζοντας ότι οι επιστήμονες του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας έχουν αποφανθεί ότι με τη μέθοδο ακαριαίας τήξης που προτείνει η εταιρία, θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα 20 χιλιάδες τόνοι αρσενικού το χρόνο και ενώ το επιτρεπτό όριο για τη δημόσια υγεία είναι 20 κιλά το χρόνο. Πρόσθεσε ότι η μεταλλουργία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σύμβασης γιατί χωρίς αυτήν το δημόσιο δεν έχει έσοδα, χωρίς δηλαδή την παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στη χώρα μας. Υπογράμμισε δε ότι το αδιέξοδο της Eldorado είναι ότι λόγω μεγάλων ποσοτήτων αρσενικού στη Χαλκιδική δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον βασικό όρο της σύμβασης και ότι το δημόσιο θα έπρεπε να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης και όχι να δίνει άδειες και να πηγαίνει στη διαιτησία.

Η δικηγόρος Αρετή Σκουνάκη τόνισε ότι το DNA δεν αποτελεί απόδειξη ενοχής σε μία ποινική δίκη, ότι το DNA μπορεί να μεταφερθεί και δευτερογενώς από την επαφή με κάποιο άλλο πρόσωπο και με κάποιο αντικείμενο και ανέφερε παραδείγματα δικαστικής πλάνης μετά από επιμόλυνση δειγμάτων αρχικού DNA.

Ο δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας Χρήστος Αβραμίδης φώτισε το θέμα της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενώ αναφέρθηκε και στον καρκινογόνο αμίαντο που εντόπισε το ΙΓΜΕ στο μετάλλευμα. Όριο ασφαλείας στην εισπνοή ινών αμιάντου είναι το μηδέν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Τάσος Θεοφίλου είπε ότι η ποινική δικαιοσύνη είναι εξορισμού ταξική και άδικη και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει δημοσιότητα στις δίκες των κατοίκων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι εργάτες της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ Κοινωνικοί αγώνες, ποινικοποίηση και καταστολή… Το DNA ως όπλο κατασκευής ενόχων.

Εκδήλωση

το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

ώρα 19:00

στον πολιτιστικό Ιερισσού

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
-Στέλιος Νικητόπουλος (δημοσιογράφος),
-Αρετή Σκουνάκη (δικηγόρος),
-Χρήστος Αβραμίδης (δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας),
-Τάσος Θεοφίλου,
*Συμμετέχουν μέλη της ΒΙΟΜΕ

#skouries #kanenas_monos

Το λινκ από τη σελίδα της Επιτροπής Νεολαίας Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού:

https://www.facebook.com/epitropineolaias/photos/a.1724225331186395.1073741829.1717115238564071/1973984932877099/?type=3&theater

Δέστε και στο by mediatvnews:

Ρεπορτάζ Eldorando στην ΕΡΤ με συντάκτες δελτία τύπου της εταιρείας

Εύλογη η απορία του δημοσιογράφου Στέλιου Νικητόπουλου ο οποίος γνωρίζει για το θέμα-ρεπορτάζ της Eldorando όσα δεν γνωρίζει κανείς άλλος. Ενώ δίνει το ρεπορτάζ στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, στην τηλεόραση δεν τον βγάζουν. Προφανώς τους φθάνει η συντάκτρια, επίσης από Θεσσαλονίκη, η οποία μεταφέρει τη γραμμή Μητσοτάκη για την εταιρεία. Προφανώς για να έχει και η τηλεόραση της ΕΡΤ την ίδια στάση με τα άλλα ιδιωτικά κανάλια. Κάθε άλλη εξήγηση μας φαίνεται περίεργη. Ή μήπως όχι;

Του Στέλιου Νικητόπουλου στη σελίδα του στο fb

Δεν θα έγραφα το παρακάτω σχόλιο αν δεν με “φούντωναν” καλοί φίλοι. Με ρωτούν λοιπόν γιατί η τηλεοπτική ΕΡΤ δεν αξιοποιεί τους συντάκτες της και γιατί αυτά τα βασικά που είπα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ δεν με βγάζουν να τα πω στην τηλεόραση της ΕΡΤ και έχει φλομώσει ο κόσμος στην αναπαραγωγή της προπαγάνδας των πολιτικών υπηρετών της Eldorado.

Τι να σας πω ρε παιδιά. Πουθενά αλλού, παρά μόνο στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, δεν ακούστηκε η αλήθεια για το αρσενικό, που είναι η βασική αιτία που οι επιστήμονες του ΥΠΕΝ απέρριψαν τη μέθοδο μεταλλουργίας.

Πώς θα καταλάβει ο κόσμος γιατί γίνεται ο κακός χαμός αν δεν πεις ότι θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι αρσενικού το χρόνο αντί για 20 κιλά που είναι το επιτρεπτό όριο;”

Ανέκδοτο!: Ημερίδα της ΕΣΗΕΜΘ για τα fake news με ομιλητές fake news!

Ενάντια στα fake news με πρωταγωνιστή fake news! by mediatvnews

Του Νάσου Μπράτσου στο blog του

Διαβάζουμε στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ ότι “Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα “Η Περιφέρεια αφοπλίζει τα Fake News: Πώς μπορούν Δημοσιογράφοι, Μέσα και Κοινό να συμμαχήσουν εναντίον των ψευδών ειδήσεων”. Η ημερίδα διοργανώνεται από την ΕΣΗΕΜ-Θ σε συνεργασία με την ευρωβουλευτή (και μέλος της Ένωσης) Μαρία Σπυράκη, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος), από τις 10.45 ως τις 14.00.

Δημοσιογράφοι τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ, έντυπων, τηλεοπτικών και διαδικτυακών, συζητούν για τη σημασία και τη δυσκολία να αναπτυχθεί ένα σχήμα ενημέρωσης που θα εκκινεί από περιοχές εκτός της κεντρικής σκηνής, θα κρατά αποστάσεις από τη δεξαμενή των αναπαραγόμενων και ανακυκλούμενων ειδήσεων και θα μετρά την αξιοπιστία του με την επαλήθευση και την ανταπόκριση του τοπικού κοινού”.

Στη συνέχεια ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα και εμείς θυμηθήκαμε και επισυνάπτουμε τη δήλωση της Μαρίας Σπυράκη:
«Γνώριζα ότι τροφοδοτούνταν οι τράπεζες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με μετρητά διότι υπήρχε μεγάλη απόσυρση χρημάτων. Η συνείδησή μου, ως πολίτη, ως Ελληνίδας, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον», για να τη διακόψει ο δημοσιογράφος και να τη ρωτήσει ότι «Έχει δικαίωμα ο δημοσιογράφος να αποκρύπτει την είδηση;».

Η Μαρία Σπυράκη, απαντώντας υπογράμμισε ότι «Θα σας πω γιατί το έκανα. Η χώρα καιγόταν και αποφάσισα να μην το πω. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω και το πήρα στο μαξιλάρι μου», για να προσθέσει ότι «Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά η Daily Mail, τα έγραψε όλα για την επιχείρηση που ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε με μεγάλη ένταση ανάμεσα στον Μάιο και Ιούνιο του 2012».

Η υποψήφια ευρωβουλευτίνα της ΝΔ σημείωσε ότι «Δεν το είπα νωρίτερα, το κράτησα στο μαξιλάρι μου, και το εξομολογήθηκα στους Έλληνες γιατί πίστευα ότι αυτό ήταν το εθνικό μου καθήκον».

Δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι διοργανωτές επιχείρησαν να περάσουν στην ΠΟΕΣΥ ότι για το ρεπορτάζ στα προσφυγικά στρατόπεδα, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εποπτεύονται – καθοδηγούνται από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Ο Ασύνταχτος έλαβε αι το παρακάτω σχόλιο:

Εκτός από την κυρία αυτή, στο πάνελ θα είναι και ο τύπος που μονίμως καταθέτει εναντίον των δημοσιογράφων και έχει περισσότερες κλήσεις στο πειθαρχικό από ότι ο Καραγκούνης στην Εθνική ποδοσφαίρου. Στον πάνελ είναι και ένας κύριος που μονίμως κάνει clopy right και το 80% των ειδήσεων του προέρχονται από τα social media των εγχώριων «σταρ» αλλά και των αλλοδαπών. Επίσης στον πάνελ υπάρχει και εκπρόσωπος μέσου που κατά παραγγελία παράγει fake news εναντίον των συριζαίων.

Για τον κύριο από το ράδιο Θεσσαλονίκη, δε χρειάζεται να πω εγώ τίποτα…

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας:

Η «Μακεδονία» επανακυκλοφόρησε σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν πήραν τίποτε, ο τραγέλαφος συνεχίζεται!

Τα τραγελαφικά στην εφημερίδα «Μακεδονία» δεν λένε να τελειώσουν και σήμερα Τρίτη αυτή επανακυκλοφόρησε μετά από μία βδομάδα… αγρανάπαυσης ή όπως άλλως μπορεί να ονοματιστεί η αναστολή της κυκλοφορίας, όπως αναγγέλθηκε προ ημερών από τον διευθυντή της εφημερίδας αλλά όχι την επιχείρηση.

Αν και ο ίδιος στο κύριο άρθρο του σημερινού φύλλου αναφέρεται σε κακεντρεχείς και χαιρέκακους που κυκλοφορούν τα περί κλεισίματος και αναστολή λειτουργίας. Λες και ξεχάστηκε η σχετική ανάρτησή του στο fb, η οποία είχε συνοδευτεί με μία φωτό του με φουσκωτό φλαμίγκο στη θάλασσα. Μάλλον αυτό… γρήγορα ξεφούσκωσε!

Μία είπαν γιατί έκαναν απεργία οι τεχνικοί του πιεστηρίου, την άλλη γιατί δεν υπήρχε χαρτί, ενώ υπονοούσαν τον ωμό εκβιασμό στους εργαζόμενους να δεχθούν δυσμενέστερους εργασιακούς όρους, να επιτευχθεί κούρεμα στα οφειλόμενα, να δεχθούν την ένταξη στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα (το οποίο ο διευθυντής είπε ότι τώρα… εγκαταλείφθηκε!), να επιτευχθούν συμφωνίες με παλιούς και νέους, ντόπιους και Αθηναίους εκδότες ώστε να τυπώνονται τα φύλλα τους στο πιεστήριο του Κιλκίς, να-να-να…

Η εφημερίδα σήμερα κυκλοφόρησε μεν στα περίπτερα, αλλά το μέλλον ή καλύτερο το παρόν κάθε άλλο παρά πιο καθαρό είναι από το σκηνικό της περασμένης βδομάδας. Στους εργαζόμενους οφείλονται τα τελευταία 14 μηνιάτικα, ενώ εβδομαδιαίως τους καταβάλλεται ένα… κατοστάρικο. Στη χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο διευθυντής της εφημερίδας δεν είπε τίποτε για το πότε θα γίνουν πληρωμές κλπ, παρά μόνο υπομονή, να δούμε, να κρίνουμε και προφανώς να φανεί προς τα πού πάνε τα επιχειρούμενα από διοίκηση για αγοραπωλησία του συγκροτήματος ή… ανατροπής της ώστε να ανοίξει ο δρόμος για άλλες λύσεις υφαρπαγής της εφημερίδας.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι κι αυτό που ζητάνει είναι οφειλόμενα, θέσεις εργασίας και διασφάλιση της μισθοδοσίας. Όχι κουρέματα και φαλκίδευση των δικαιωμάτων τους, προς όποιου τρίτου όφελος. ‘Οσο για τις συνδικαλιστικές ενώσεις, επιδεικνύουν ακόμη μιά φορά αξιοσημείωτη… καρτερικότητα.