Category Archives: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Απεργεί την Τρίτη 16 Μαΐου ο κόσμος της Ενημέρωσης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική κινητοποίηση της επόμενης εβδομάδας, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Τρίτης, 16 Μαΐου 2017 έως τις 6 π.μ. της Τετάρτης, 17 Μαΐου 2017 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Με το Ασφαλιστικό ανοιχτή πληγή και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε πλήρη διάλυση, η ΠΟΕΣΥ καλεί τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την απεργία, να διασφαλίσουν την επιτυχία της και να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα τις απεργίας (Τρίτη 16 Μαΐου 2017) στις 12 το μεσημέρι, έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Η ΠΟΕΣΥ προσυπογράφει την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην οποία τονίζεται:

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ενημέρωσης, ως ενεργό κομμάτι του σκληρά δοκιμαζόμενου εργατικού κινήματος και της ελληνικής κοινωνίας

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ –  ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ στα αντιλαϊκά μέτρα και στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, που πλήττουν πάλι κατάφωρα το σύνολο του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου, με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέες περικοπές σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις, και δριμεία φοροεπιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για:

  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Την αυτονομία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ ως αυτοδιοικούμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου τους, ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης.

Απεργιακός αγώνας στον «Πήγασο» του Μπόμπολα

Ένα σκληρό και μακρόχρονο, όπως όλα δείχνουν, αγώνα έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στον «Πήγασο», τον μιντιακό όμιλο του Μπόμπολα. Ήδη, την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιήθηκαν δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες, μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις που έλαβαν οι μαζικότατες συνελεύσεις και, στη συνέχεια, το Διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενώ η PIGASOS1συμμετοχή άγγιξε ακόμη και το 100%. Μάλιστα, την Τετάρτη και την Παρασκευή το πρωί υπήρξε συγκέντρωση δεκάδων απεργών και αλληλέγγυων έξω από την πύλη του συγκροτήματος, σε μια ακόμη ένδειξη αποφασιστικότητας για τη συνέχιση και την επιτυχία του αγώνα.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε απόφαση της συνέλευσης, «μας οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών, ενώ οι συνεχείς διαβεβαιώσεις για κλείσιμο της «ψαλίδας» και αποπληρωμή των οφειλόμενων δεν έχουν τηρηθεί. Η συστηματική ασυνέπεια από την πλευρά της εργοδοσίας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απολύσεων, περικοπών, μειώσεων (κατά τα τελευταία πέντε χρόνια) και την καταπάτηση της προσωπικής και επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας. Ο αγώνας συνεχίζεται και καλούμε όλο το κλάδο, σε αγώνα για τα κοινά προβλήματα και στο πλευρό της κοινωνίας που μαστίζεται από την κρίση».
Η συνέλευση των εργαζομένων στον Πήγασο όρισε, επίσης, ένα συντονιστικό αγώνα, το οποίο θα συνεδριάσει στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ την Δευτέρα, στις 12.30, ενώ στις 2 έχει οριστεί νέα γενική συνέλευση στον ίδιο χώρο. Επίσης, έχει αποφασιστεί η συμμετοχή με πανό στις συγκεντρώσεις την ημέρα της γενικής απεργίας που έχει κηρυχθεί γι’ αυτή την εβδομάδα.

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Συνεχίζονται οι απειλές, οι εκβιασμοί και η κοροϊδία στους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλει 12 μηνιάτικα!- 24ωρη απεργία την Παρασκευή.

Η διαχειρίστρια της εφημερίδας «Μακεδονία» Βίκυ Σουλοπούλου συνεχίζει την γνωστή και πολλάκις εφαρμοσθείσα τακτική της των απειλών και εκβιασμών προς τους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλει τους μισθούς των τελευταίων 12 μισθών! Όπως μεγάλα ποσά ακόμη και σε όσους απέλυσε, συνταξιοδοτήθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση. Η κοροϊδία της τελειωμό δεν έχει.
Έφθασε στο σημείο να καταβάλλονται εβδομαδιαίως ποσά 40-80 ευρώ, όταν για να ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα είχε δεσμευτεί ενώπιον δικαστηρίου ότι θα τηρείται η κανονική καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους. Ε, μόνο αυτό δεν τήρησε. Το θράσος της μάλιστα έχει φθάσει στο σημείο να επεξεργάζεται αίτηση ένταξης στο  άρθρο 106 του  πτωχευτικού κώδικα και να τρέχει να το καταθέσει πριν τις 22 Μαίου, που εκδικάζεται δικαστήριο του ασφαλιστικού ταμείου μας ΕΔΟΕΑΠ για  έκπτωση από το άρθρο 99!
Οι περισσότεροι των εργαζομένων τότε είχαν συγκατατεθεί στο 99, σήμερα όμως οι περισσότεροι δηλώνουν άρνηση να υπογράψουν για το 106. Και η διαχειρίστρια έκανε πάλι το γνωστό κόλπο της. Αφήνει ακόμη περισσότερο απλήρωτους τους εργαζόμενους, απειλεί με πτώχευση και εσχάτως επιδιώκει το διαίρει και βασίλευε, επιχειρώντας να στρέψει εργαζόμενους εναντίον άλλων. Συγκεκριμένα τους δημοσιογράφους και υπαλλήλους εναντίον των τεχνικών του πιεστηρίου, τους οποίους μέχρι τώρα είχε δανειζόμενους στην νέα εκτυπωτική εταιρεία που έστησε με τον Φιλιππάκη της «Δημοκρατίας» (πήρε το ποσοστό του «Αγγελιοφόρου»).
Μόνο που  αυτοί ζητάνε πριν συμφωνήσουν να πληρωθούν τους 5 τελευταίους οφειλόμενους μισθούς. Μάλιστα, η Σουλοπούλου πήγε στις Ενώσεις των εργαζομένων και τους είπε ότι αν δεν συμφωνήσουν οι τεχνικοί τότε δεν θα  προχωρήσει το 106 και στις 22 πτωχεύει η Μακεδονική Εκδοτική  Εκτυπωτική.
Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα είναι έξαλλοι με τη συνεχιζόμενη κατάσταση και διεμήνυσαν στο διοικητικό συμβούλιο ότι θέλουν απεργία μεθαύριο.
Οπότε στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ αποφασίστηκε ομοφώνως η κήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή και έτσι δεν θα εκδοθούν και κυκλοφορήσουν σαββατιάτικο και κυριακάτικο φύλλο της «Μακεδονίας».
 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 4 Μαΐου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ασυνεπής παραμένει η εργοδοσία της ΜΕΕ ΑΕ και εξακολουθεί να συσσωρεύει οφειλές δεδουλευμένων πολλών μηνών χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη, στα περιοδικά ένθετα και το portal της ΜΕΕ ΑΕ και οι Ενώσεις τους αντιδρούν με νέες κινητοποιήσεις:

Οι δημοσιογράφοι και το τεχνικό προσωπικό της ΜΕΕ ΑΕ θα πραγματοποιήσουν εικοσιτετράωρη απεργία από τις 09.00 το πρωί της Παρασκευής 5 Μαΐου 2017 έως τις 09.00 το πρωί του Σαββάτου 6 Μαΐου 2017.

Το διοικητικό προσωπικό των ίδιων Μέσων θα πραγματοποιήσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 14.00 έως τις 18.00 την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΗΠΤ-Θ καλούν την εργοδοσία:

  • Να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους.
  • Να είναι εφεξής συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και του νόμου.

 Τα Διοικητικά Συμβούλια

Πρωτομαγιά 2017 – Διαδήλωση ΚΑΜΑΡΑ 10 π.μ.

sac-flammorΟΛΟΙ στην ταξική  συγκέντρωση τη Δευτέρα 1η του Μάη στην Καμάρα στις 10 το πρωί.  Διαδήλωση προς το μνημείο του Καπνεργάτη.

Σικάγο 1886 – Πώς «γεννήθηκε» η εργατική Πρωτομαγιά

& 24ωρη απεργία σήμερα στο συγκρότημα της εφημερίδας «Μακεδονία» για οφειλές στους εργαζόμενους 12 μηνών (!), κάτι που σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορήσει αύριο η εβδομαδιαία «Θεσσαλονίκη»… Οι καταβολές είναι ελάχιστες πλέον και η διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου συνεχίζει να απειλεί και να εκβιάζει εργαζόμενους, να επεξεργάζεται νέα τερτίπια να ξεφύγει από τις οφειλές της (άρθρο 106), να κοροϊδεύει…

 

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 24ωρη απεγία για οφειλές 12τελευταίων μηνών προς τους εργαζόμενους!

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Μακεδονία» πληρώθηκαν την Μ. Πέμπτη… περίπου 100 ευρώ έναντι του μηνός Απριλίου….2016! Δηλαδή η «Μακεδονική Εκδοτική Εκυπωτική» οφείλει στους εργαζόμενους του 12 τελευταίους μισθούς! Όπως οφείλει ακόμη μεγάλα ποσά σε απολυμένους ή αποχωρήσαντες, καθώς και στο ασφαλιστικό ταμείο μας ΕΔΟΕΑΠ.
Παράλληλα, η εκδότρια Β. Σουλοπούλου ετοιμάζει τον φάκελο για υποβολή αίτησης ένταξης στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα -που καθιστά υποχρεωτική σε όλους τους πιστωτές τις όποιες ρυθμίσεις αποφασιστούν δικαστικά.
Μέσα σε μία τέτοια κατάτασταση έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων, ενώ οι Ενώσεις τους αποφάσισαν την κήρυξη για σήμερα 24ωρης απεργίας, που σημαίνει ότι δεν θα εκδοθεί και κυκλοφορήσει η αυριανή «Θεσσαλονίκη».
Εικοσιτετράωρη απεργία στη ΜΕΕ ΑΕ
13 Απριλίου 2017

Εικοσιτετράωρη απεργία στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» προκηρύσσουν η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΤΗΠΤΘ από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας 17 Απριλίου 2017 έως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης 18 Απριλίου 2017, και καλούν την εργοδοσία της ΜΕΕ ΑΕ:

  • Να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους.
  • Να είναι εφεξής συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και του νόμου.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΔΟΕΑΠ: Συνεχίζουμε τον αγώνα

EDOEAP

Συνεχίζουμε τον αγώνα 

-για τον αυτοδιαχειριζόμενο ΕΔΟΕΑΠ 

-για να ματαιώσουμε τα σχέδια κυβέρνησης κι εργοδοτών

 

Μία ακόμη εκλογική μάχη δόθηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΜΘ για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα όργανα του ταμείου μας ΕΔΟΕΑΠ, αν και ψήφισαν μόνο 198 από τα 840 μέλη (άλλο ένα κατόρθωμα του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ, που απαιτεί καταβολή ετήσιας συνδρομής 75 ευρώ για να ψηφίσει κάποιος-α, εν μέσω του πλήθους των ανέργων, κακοπληρωμένων εργαζόμενων και χαμηλοσυνταξιούχων!).

Δεδομένων των ολοένα και δυσμενέστερων συνθηκών που βιώνει ο κλάδος μας, αλλά και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού συναδέλφων από τις εκάστοτε κάλπες, τα ποσοστά που καταγράψαμε ως «ασύνταχτες» δυνάμεις έχουν πολλαπλή αξία. Αποτυπώνουν μια δυναμική στάση στο κοινωνικό πεδίο βάσης. Κι αυτό έναντι των μνημονιακών υποψηφίων-διοικούντων, με το γνωστό ψηφοθηριακό μηχανισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας ψήφισαν, στηρίζοντας τη διάθεση για αγώνα προς υπεράσπιση των εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας με τον αυτοδιαχειριζόμενο ΕΔΟΕΑΠ -όχι επαγγελματικό ταμείο- και στέλνοντας το σαφέστατο μήνυμα ότι:

Οι εκβιασμοί κυβέρνησης και εργοδοτών δεν θα περάσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντί τους. Το μέτωπο αντίστασης και αντίδρασης θα μεγαλώσει και εν τέλει θα ματαιώσει τα σχέδιά τους.

Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα και να δώσουμε τις μάχες για:

- την αξιοπρέπεια 
- τα δικαιώματα των εργαζόμενων 
- την ίδια την ενημέρωση.

Βαγγέλης Σπυριδωνίδης

Παναγιώτης Χαραλαμπίδης

«Μακεδονία»: Δόσεις αποζημίωσης ψαλιδισμένες κατά 75%

Μόλις το 1/4 της νόμιμης δόσης αποζημίωσης κατέβαλλε στους απολυμένους εργαζόμενους επειδή δεν υπέγραψαν ατομικές mak+tesσυμβάσεις εργασίας η διοίκηση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής. Προφανώς, η εκτελούσα χρέη εκδότριας Βασιλική Σουλοπούλου εκτίμησε πως οι υφιστάμενοι εργατικοί νόμοι δεν είναι δεσμευτικοί για την ίδια και αποφάσισε να καταβάλλει ότι ποσά η ίδια επιθυμεί. Πρόκειται για την ίδια εργοδοσία που φιλοδοξεί να αλλάξει τα πτωχευτικά άρθρα… σαν τα πουκάμισα «πηδώντας» από το μη εξυπηρετούμενο 99 στο 106.

Οι πρώην εργαζόμενοι που έλαβαν την προηγούμενη δόση της αποζημίωσης τους με μεγάλη καθυστέρηση, είναι αποφασισμένοι αυτή τη φορά να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα τους, μεταξύ αυτών να διεκδικήσουν την ακύρωση της απόλυσης τους.

«Δεν προσελήφθη ποτέ, άρα δεν απολύθηκε ποτέ!», ακόμα κι αν δούλευε κανονικά και διώχτηκε αντικανονικά. Εργασιακές ακροβασίες αλά… «κόκκινο». Κινητοποιήσεις αποφάσισε η γενική συνέλευση εργαζομένων στον ραδιοσταθμό.

b-48ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Κόκκινου με ευρύτατη πλειοψηφία (μία ψήφος κατά), αποφασίζει τα εξής:
-Καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση για απόλυση της συναδέλφισσάς μας Κατερίνας Κανάκη, στην οποία ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεχίσει να εργάζεται στον σταθμό μετά τις 31 Μαρτίου.
-Καταγγέλλουμε την απόπειρα της διοίκησης να παρουσιάσει την απόλυση ως «μη πρόσληψη». Η συναδέλφισσα εργάζεται στον σταθμό, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, από την 1η Ιουνίου του 2016. Για αυτούς τους 10 μήνες εργασίας έχει λάβει έως τώρα δύο δόσεις των 400 (τετρακόσια) ευρώ.

-Καταγγέλλουμε με αγανάκτηση τη μεθόδευση της διοίκησης, η οποία αφού κωλυσιέργησε επί 9μηνο, παριστάνοντας ότι αναζητά τρόπους πρόσληψης, έκανε μια παραπειστική σύμβαση 15 ημερών στις 17 Μαρτίου, προκειμένου να μπορεί να επικαλεσθεί μαθητεία και λήξη σύμβασης στη συνέχεια.
-Θεωρούμε την απόλυση της συναδέλφισσας αρχή δυσμενών εξελίξεων, που απειλούν όλες τις εργασιακές σχέσεις στο Κόκκινο, δεδομένων και των ιταμών σχετικών αποστροφών από μέλη της διοίκησης («όποιος δεν αντέχει να φύγει» κ.λπ.)
-Δηλώνουμε ότι ούτε η απόλυση ούτε η κοροϊδία από μέρους της διοίκησης γίνονται ανεκτές και ότι απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφισσας. Διαφορετικά προχωρούμε σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις διαρκείας, ξεκινώντας με στάση εργασίας την Πέμπτη 30 Μαρτίου, από τις 08:00 πμ μέχρι τις 12:00.
-Προβαίνουμε σε άμεση καταγγελία στο ΣΕΠΕ, σχετικά με την απόλυση και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στην περίπτωση της συναδέλφισσας Κατερίνα Κανάκη
-Δεν συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία διαλόγου με τη διοίκηση του σταθμού μέχρι την ανάκληση της απόλυσης, συμπεριλαμβανομένης και της προγραμματισμένης ενημέρωσης της Παρασκευής 31/3.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Κόκκινο

ΟΧΙ “μαύρο” στον ΕΔΟΕΑΠ – Ανακοίνωση των Βαγγέλη Σπυριδωνίδη – Παναγιώτη Χαραλαμπίδη, υποψηφίων στις εκλογές της 30ης Μαρτίου στην ΕΣΗΕΜΘ

asyntaxtos_6Στις εκλογές της Πέμπτης 30/3 για ανάδειξη νέου ΔΣ και εξελεγκτικής επιτροπής στον ΕΔΟΕΑΠ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τους αγωνιστές συναδέλφους Βαγγέλη Σπυριδωνίδη και Παναγιώτη Χαραλαμπίδη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

ΟΧΙ “μαύρο” στον ΕΔΟΕΑΠ

Να αγωνιστούμε για το αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό μας ταμείο

Ψήφος ανατροπής στις εκλογές της ΕΣΗΕΜΘ για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Συνάδελφοι, αύριο Πέμπτη 30/3 πρέπει ΟΛΟΙ να δώσουμε μαζικό παρόν στις κάλπες της ΕΣΗΕΜΘ για την ανάδειξη των εκπροσώπων της στον ΕΔΟΕΑΠ στην πιο κρίσιμη ώρα για το Ταμείο μας.

 Η αποχή θα είναι καταστροφή. Μαζική συμμετοχή λοιπόν στις αυριανές εκλογές, κυρίως από τους ανέργους και συνταξιούχους τους οποίους πετάει απέξω η προοπτική ενός επαγγελματικού ταμείου. Σε πείσμα του κλίματος απογοήτευσης και αποστράτευσης που καλλιεργούν κάποιοι, αλλά και των μεγάλων οικονομικών εμποδίων που ορθώνουν  οι διοικούντες την ΕΣΗΕΜ-Θ αποτρέποντας άνεργους και κακοπληρωμένους στην πλειοψηφία τους συναδέλφους να ασκήσουν το δικαίωμα τους..

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε την υγεία, την περίθαλψη και την επικούρηση μας στα χέρια αυτών που μας έφεραν σε αυτό το σημείο σήμερα.

Θα πρέπει με την ψήφος μας, τη συμμετοχή και την αντίδρασή μας έστω και την ύστατη ώρα, να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε μοιρολατρικά τις μεθοδεύσεις τους, πίσω από κλειστές πόρτες και μυστικές διαβουλεύσεις.

Αύριο διεξάγεται μια ψηφοφορία την ώρα που παίζεται η τύχη του ΕΔΟΕΑΠ με έναν πρωτοφανή εκβιασμό στην τριμερή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κεντρικό στοιχείο της συζήτησης ο πόρος που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ταμείου. Οι εργοδότες/καναλάρχες – που έχουν απορροφήσει το σύνολο του αγγελιόσημου ως καθαρά διαφημιστικό έσοδο – προτείνουν έναν πόρο κουτσουρεμένο. Ύψος που δεν αρκεί ούτε στο ελάχιστο για να καλύψει την τρύπα του αγγελιόσημου που κατήργησε η κυβέρνηση από 15 Σεπτεμβρίου. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες και αυτή είναι που θα πρέπει να νομοθετήσει εδώ και τώρα την επαναφορά του πόρου στο ταμείο.

Τόσα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες των πράξεων αυτών που έχουν οδηγήσει τον ΕΔΟΕΑΠ στα βράχια, ληστεύοντας τα αποθεματικά μέσω του «κουρέματος», περιορίζοντας δραματικά τα έσοδα με τις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων μας και τις μειώσεις των μισθών για τους υπόλοιπους, με τη μη απόδοση εισφορών που έχουν παρακρατηθεί, με την απαλλαγή από αυτές και φυσικά με την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστικά υπεύθυνοι,  των Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Ταμείων, επιδίδονται σε «παζάρια» με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε ένα διαρκές πήγαινε έλα, κρατώντας ολόκληρο τον κλάδο σε ομηρία. Γι αυτό και  το ερώτημα είναι ποιοι θα παλέψουν να κρατήσουν ανοικτές τις πόρτες ενός Ταμείου για ΟΛΟΥΣ. Ενός Ταμείου, που για δεκαετίες στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται με την ίδια προθυμία αλληλέγγυο απέναντι στους άνεργους – απολυμένους και στις οικογένειες τους, όσο και στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Για την υγεία, για το φάρμακο, για την επικούρηση και την πρόνοια.

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ένα Ταμείο που πρέπει να το υπερασπιστούμε ως  σημείο αναφοράς και αγώνα για την ασφάλιση όλων των εργαζόμενων, άνεργων και συνταξιούχων, απέναντι στην ισοπέδωση και τον εφιάλτη στον οποίο έχουν ρίξει η “πρώτη φορά αριστερά” κυβέρνηση με τις μνημονιακές πολιτικές της, Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Ένα Ταμείο, που θα πρέπει να αποτελέσει μοντέλο για ένα πραγματικό Σύστημα Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας των εργαζόμενων σ’ όλη την χώρα.

Αυτό υπερασπιζόμαστε, παλεύοντας για τον ΕΔΟΕΑΠ ενάντια σε κυβέρνηση, εργοδότες/καναλάρχες και τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, που απειλούν σήμερα, στο όνομα των μνημονιακών απαιτήσεων, είτε να το ρίξουν στον “Καιάδα” ενός κατ’ όνομα μόνο συστήματος υγείας, που μοιάζει με “μαύρη τρύπα”, είτε να το θυσιάσουν στα συμφέροντα της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης.

Ακριβώς, γι αυτό, ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να αγκαλιάσει όλους χωρίς εξαιρέσεις τους εργαζόμενους,  που ο βιοπορισμός τους είναι η δημοσιογραφία ή οι διοικητικές,  οι τεχνικές και άλλες υπηρεσίες του κλάδουανεξάρτητα αν προς το παρόν έχουν εξοστρακιστεί από την μισθωτή εργασία και αμείβονται με τα περιβόητα “μπλοκάκια”. Ή έχουν βρεθεί στην «κόλαση» της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας και της ανασφάλειας!

solidaritaet-haende_grafik_schwarz-weiss· Να πούμε επιτέλους το μεγάλο “ΟΧΙ” της γενιάς μας στο “μαύρο” που ρίχνουν στον κλάδο, στα δικαιώματα μας, στις ζωές μας, στην ενημέρωση.

·  Καλούμε όλους τους συναδέλφους εκτός από την συμμετοχή τους στις αυριανές κρίσιμες εκλογές σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

-Βαγγέλης Σπυριδωνίδης, υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ,

-Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, υποψήφιος για την εξελεγκτική επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ

Πρωτοφανές στα συνδικαλιστικά χρονικά! Παραπομπή στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΜ-Θ μιας ολόκληρης συνδικαλιστικής παράταξης!

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

«Ασύνταχτοι» στο… απόσπασμα!

Πρωτοφανές στα συνδικαλιστικά χρονικά! Παραπομπή στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΜ-Θ μιας ολόκληρης συνδικαλιστικής παράταξης!

ossssak17H αφ’… υψηλού αντιμετώπιση των κινημάτων («κινημάτων» σε εισαγωγικά κατά την ίδια) που βαρύνονται(!)  με τις ματαιώσεις πλειστηριασμών (αυτό κι αν είναι ειδεχθές έγκλημα!) και ο διάχυτος άκρατος πόθος να φιμωθεί η ανεξάρτητη φωνή του «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» (ως «ενοχλητικής» συνδικαλιστικής παράταξης της ΕΣΗΕΜ-Θ και ως μαχητικής ιστοσελίδας –www.asyntaxtostypos.org - στον χώρο των εργαζομένων στα ΜΜΕ), φαίνεται να οδήγησε τη δημοσιογράφο και μέλος του προεδρείου του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ Μαρούλα Πλήκα στην ολισθηρή απόφαση παραπομπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενός μέλους μας αλλά και… δυνητικά ολόκληρης της συνδικαλιστικής μας συλλογικότητας!!!

Σύμφωνα με το «σκεπτικό» της, ο παραπεμπόμενος συνάδελφός μας φέρεται –κατά την ίδια- να απευθύνθηκε απαξιωτικά εναντίον της στη διάρκεια ενημερωτικής παρέμβασης έξω από το κτίριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης όπου διεξαγόταν ημερίδα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ενώ «ελλείψει διαχειριστών» του «ασύνταχτου» site, η Μ. Πλήκα δεν μπόρεσε να εντοπίσει λογοκριτές με… ονοματεπώνυμο προκειμένου να τους χρεώσει το μη κόψιμο(!) σχολίου αναγνώστη που η ίδια θεώρησε ότι τη «φωτογραφίζει» και έτσι απέδωσε… «συλλογική ευθύνη» σε όλους όσοι έχουν κατεβεί ως υποψήφιοι με τη συνδικαλιστική παράταξη!

Η εμπάθεια και η προκατάληψη κατά συγκεκριμένων προσώπων αλλά και… γενικώς κατά των «ασύνταχτων» αλλά και των κινημάτων(!), ξεχειλίζει στο κείμενό της προς το Πειθαρχικό και εμφορείται από σαφέστατη επιθετική διάθεση απέναντι σε όποιον διαταράσσει με την κριτική του τα έργα και τις ημέρες της γνωστής συνδικαλιστκής γραφειοκρατίας και τις «θεάρεστες» πρωτοβουλίες των (και) εργοδοτών (της).

Η αλήθεια είναι ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί. Από τη στιγμή της εμφάνισής του πριν 10 χρόνια, το ανεξάρτητο αμεσοδημοκρατικό συνδικαλιστικό σχήμα «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» και μετέπειτα το διευρυμένο  σχήμα «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ», δέχτηκε λυσσαλέα επίθεση από το συνδικαλιστικό κατεστημένο. Ήταν «λογικό». Οι «ασύνταχτοι» τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά ενός χώρου που δεν ήταν μαθημένος να συγκρούεται ολομέτωπα με ποικίλα συμφέροντα, αλλά ήταν μαθημένος να «διαβουλεύεται» με την όποια εξουσία ερήμην της βάσης των εργαζομένων, θεωρώντας προφανώς ότι η εκλογική τους επικράτηση και ο σχηματισμός προεδρείων τους έδινε το δικαίωμα να διαχειρίζονται εν λευκώ το ασφαλιστικό και εργασιακό παρόν και μέλλον όλων των συναδέλφων εξοβελίζοντας κάθε αντίθετη φωνή.  Άλλωστε, το ίδιο το αμεσοδημοκρατικό μοντέλο λειτουργίας και η διακήρυξή μας περί εναλλαγής στις θέσεις ευθύνης, αποτέλεσε «απειλή» για ό,τι μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούταν απαραβίαστο. Οι συλλογικές μας διαδικασίες κόντρα στους «ηγεμονισμούς», τις εξαρτήσεις και τις ατομικιστικές πρακτικές, δημιούργησαν το «άλλο» παράδειγμα και σαν τέτοιο αποτέλεσε το κόκκινο πανί για αρκετούς που είχαν συνηθίσει στη χρόνια άκρα του τάφου σιωπή.

Η συστηματική προσπάθεια δαιμονοποίησης, πέρασε μέσα από χαρακτηρισμούς και «κοσμητικά» επίθετα που μας αποδόθηκαν είτε στους διαδρόμους είτε δια του Τύπου! Κάποια στιγμή, πριν χρόνια, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης στην ΕΣΗΕΜ-Θ, ο τότε προεδρεύων είχε εκστομίσει (με αφορμή διαμαρτυρίες μας για τη διαδικασία) την αμίμητη φράση: «Σε λίγο θα χρειάζεται ένοπλος δύναμις δια να επιβάλλει την τάξην»! Αλλά κανένας δεν διανοήθηκε να μας παραπέμψει στο… πειθαρχικό!

Δέκα χρόνια μετά, η συνδικαλιστική μας συλλογικότητα εκπροσωπείται με δύο εκλεγμένα (εναλλασσόμενα) μέλη μας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και αποτελεί τη δεύτερη δύναμη (σε ψήφους) ενώ έχουμε εκλέξει και ένα (εναλλασσόμενο) μέλος στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ (μέσα από το ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ).

Το σχήμα μας συνεχίζει να είναι -με τον αιχμηρό του λόγο και τη δράση του- ενοχλητικό για τους κρατούντες, ειδικά σε μία περίοδο πλήρους διάλυσης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και με τις ευθύνες να βαραίνουν και όσους και όσες από θέσεις διαχείρισης της όποιας εναπομείνασας συνδικαλιστικής εξουσίας, δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

Όσοι φαντασιώνονται την «εξολόθρευση» των συνδικαλιστικών τους αντιπάλων και τη φίμωση της φωνής τους, ας πάρουν το μήνυμα ότι ο ερντογανισμός, ευτυχώς, δεν επιβλήθηκε ακόμη σε αυτή τη χώρα. Η συνδικαλιστική μας συλλογικότητα, σε συνεργασία με τους αγωνιστές συναδέλφους μας στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, μέσα κι έξω από τα θεσμικά συνδικαλιστικά μας όργανα, θα συνεχίσει να μάχεται για τα δίκια όλων των εργαζομένων στεκόμενη αλληλέγγυα σε κάθε ζωντανή κινηματική δύναμη που διεκδικεί έναν καλύτερο κόσμο.

Η απόπειρα φρονηματικής δίωξης του… συνόλου των «ασύνταχτων» συναδέλφων μας ή έστω και ενός μόνο μέλους μας, αποτελεί για μας αιτία πολέμου, ενός πολέμου που έτσι κι αλλιώς, συνεχίζεται… Μόνο που ο «εχθρός» δεν βρίσκεται ανάμεσά μας αλλά στους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας και των ζωών μας. Αλλά, κάποιοι αυτό το ξεχνούν…

Καλούμε τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου (και μάλιστα μιας συνδικαλιστικής Ένωσης στον χώρο του Τύπου) να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη «νομιμοποιήσουν» τη στοχοποίηση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και κριτικής, με μια απόφαση που προφανώς δεν θα παραμείνει στο περιθώριο της ιστορίας αλλά θα καταγραφεί ως ένα από τα μελανότερα σημάδια στην ιστορία του συνδικαλισμού και των ελευθεριών αυτού του τόπου.

«ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ