Category Archives: ΕΡΤ

ΌΧΙ στην τρομοκράτηση των εργαζομένων της ΕΡΑ Σερρών, οι οποίοι κράτησαν όρθια της δημόσια ραδιοφωνία και σήμερα διώκονται!

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Σερρών οι οποίοι επί δυο χρόνια κράτησαν όρθια τη δημόσια ραδιοφωνία στην παραμεθόριο  αυτή περιοχή, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επέβαλε το «μαύρο» στην ΕΡΤ (Ιούνιος 2013), σήμερα διώκονται ωera_serronς καταληψίες από την εισαγγελία Σερρών –η μόνη πανελλαδικά!  Αντί να τους πούνε κι ευχαριστώ, που λειτούργησαν το σταθμό συνεχώς και αδιαλείπτως, παράγοντας πρόγραμμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας επί δυο χρόνια (2013-15), τώρα τους διώκουν. Ενώ η τότε κυβέρνηση τους καθιστούσε υπεύθυνους των εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, η διοίκηση εκείνου του ΝΕΡΙΤικού κυβερνητικού μορφώματος προχωρούσε σε δίωξη των εργαζομένων, οι οποίοι συνέχισαν τον αγώνα τους, μέχρι την επαναλειτουργία της ΕΡΤ (Ιούνιος 2015). Κάτι για το οποίο οι ίδιοι οι σημερινοί διοικούντες επαίνεσαν όσους εργαζόμενους συνέχισαν τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η εκδικητικότητα κάποιων νοσταλγών αλλοτινών εποχών δεν λένε να κρύψουν τις αντιλήψεις περί καταστολής, τρομοκρατίας, ελέγχου. Όμως και σήμερα με την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση;

ΝΕΟ! Ώρα 15:00: ΑΘΩΟΙ ΟΙ 7 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ

Αθώους έκρινε το δικαστήριο Σερρών τους 7 κατηγορουμενους εργαζόμενους της ΕΡΑ Σερρών, μετά από ακροαματική διαδικασία στην οποία παρέστησαν η ΠΟΣΠΕΡΤ (πρόεδρος Π. Καλφαγιανης), η ΕΣΗΕΜΘ (δια του νομικού συμβούλου Στρ. Μαυραγάνη και του μέλους του δσ Μπ. Μπίκα), καθώς από τη διοίκηση της ΕΡΤ ο συντονιστής περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ δημοσιογράφος Γ. Παπαζαχαριου και ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Αλ. Κάντερ Μπαξ.

 

 

Η ΕΡΤ κόβει προβολές έργων δικών της ανθρώπων λόγω… εταιρειών

mediatvnews 

λουρι-210x300Η ΕΡΤ κόβει διαφημιστικά, όπως αυτό του διαφημιστικού του περιοδικού Unfollow στο τεύχος που κυκλοφορεί. Κόβει όμως και προβολές δικών της ανθρώπων! Γιατί ενοχλείται όχι μόνο από λέξεις και τίτλους αλλά και από τους …υπότιτλους. Ειδικά όταν στηρίζουν απεργούς και αυτοδιαχειριζόμενα σχήματα.

Ο λόγος για την θεατρική παράσταση “το λουρί” της ομάδας theatERT3″, μια κωμωδία της Αναστασίας Δασκαλάκη σε σκηνοθεσία Άννας Γιαννακίδου.

Το τρέϊλερ της παράστασης ήταν να προβληθεί και στην ΕΡΤ. Η νομική υπηρεσία όμως είχε άλλη άποψη και το …έκοψε. Το γιατί αναζητείται στην αφίσσα και στο τρεϊλλερ της παράστασης. Εκεί αναφέρεται ρητά πως η παράσταση είναι “αλληλεγγύης” και τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη των απολυμένων της  CocaCola  3E και των εργατών του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ”.

Για αυτό το λόγο και το εν λόγω τρέϊλλερ δεν θα μεταδοθεί από τηνλουρί 2 ΕΡΤ! Όπως δεν θα μεταδοθεί και το διαφημιστικό του νέου τεύχους του Unfollow γιατί η νομική υπηρεσία απεφάνθη πως ο τίτλος του τεύχους ξεπερνά τα όρια της δημοσιογραφίας δεοντολογίας. Δηλαδή ο τίτλος “Δημοσιογράφοι, ΜΜΕ, πολιτικοί. Όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί”, ξεπέρασε τα όρια για την ΕΡΤ, αν και οι αναφερόμενοι δημοσιογράφοι έχουν ήδη κατηγορηθεί από τη δικαιοσύνη και ο ένας εξ΄αυτών προφυλακίστηκε. Η δε κυβέρνηση που ελέγχει την ΕΡΤ κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι με το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εκδότης εφημερίδων πληρωνόταν από το κόμμα της Ν.Δ.

Το περιοδικό κατήγγειλε την άρνηση της ΕΡΤ να μεταδώσει το διαφημιστικό τρέϊλλερ αλλά επίσημη απάντηση από την κρατική τηλεόραση δεν έχει ακόμη δοθεί.

 

ΕΡΤ – Ποιοί διάβηκαν το Ρουβίκωνα;

Ανακοίνωση των Financial Crimes

Ποιοι στ’ αλήθεια διάβηκαν το Ρουβίκωνα από την παρέμβαση της ομώνυμης ομάδας στην ΕΡΤ και τα όσα ακολούθησαν; Μήπως οι νεαροί της ομάδας του Ρουβίκωνα,  οι οποίοι είχαν στηρίξει εναργά τον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ και απλά διεκδίκησαν τηλεοπτικό χρόνο για να δημοσιοποιήσουν κείμενο με τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους;
Μήπως ο τεχνικός, ο οποίος αυτοβούλως η κατ’ εντολή έριξε για δεύτερη φορά μαύρο στην ΕΡΤ, προκειμένου να μη βγει στον αέρα κάτι το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο; Μήπως εκείνοι που κάλεσαν τα ΜΑΤ, να βγάλουν για δεύτερη φορά καταληψίες από το Ραδιομέγαρο; Μήπως πρώην συνδικαλιστές στην ΕΣΗΕΑ και νυν στην ΠΟΣΠΕΡΤ που παρακολουθούσαν ως θεατές τα ΜΑΤ να βάζουν στην κλούβα τους νεαρούς;Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που διάβηκαν το Ρουβίκωνα;

Παρακαταθήκη για δυναμική συνέχεια οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις

poreia2Από το μπλοκ του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης, όπου συμμετείχε και το Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων, στις κινητοποιήσεις κατά τη σημερινή απεργιακή μέρα στη Θεσσαλονίκη. Η μαζικότητα, η δυναμική που αναπτύσσεται από διαφορετικούς και  πολλούς κινητοποιούμενους κλάδους, και η διάθεση στις πορείες σε όλη τη χώρα, έδειξε ότι το κοινωνικό κινείται και στην αποτελεσματικότητα της δράσης του εναπόκειται η επιτυχία στον αγώνα κατά του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος της για πρώτη φορά αριστερά κυβέρνησης.

Η ΕΡΤ3 επαναλειτουργεί, αλλά χωρίς τα χαρακτηριστικά του 2χρονου αγώνα εργαζομένων και αλληλέγγυων

Τα τελευταία δύο χρόνια οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 έδωσαν έναν σκληρό αγώνα αξιοπρέπειας, αντίστασης, αλληλεγγύης, διεκδίκησης, δημοκρατίας και ακηδεμόνευτης ενημέρωσης.

Ο αγώνας αυτός πλαισιώθηκε από τη δυναμική κινημάτων και συλλογικοτήτων που με αλληλέγγυους πολίτες, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, δημιούργησαν νέους δρόμους και περάσματα προς τη λειτουργία μιας αυτοδιαχειριζόμενης ραδιοτηλεόρασης και την παραγωγή μιας ενημέρωσης από τα κάτω. Στο ίδιο μήκος κύματος με τους ίδιους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και ακολουθώντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους και τις αρχές που αυτοί διακήρυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως με το κείμενο “Ποια ΕΡΤ θέλουμε”.

Ελπίζουμε και φυσικά θα αγωνιστούμε όχι για μια επιστροφή στην “κανονικότητα”, αλλά για αυτό που χαρακτηρίστηκε ως παγκόσμιο πρότυπο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αγωνιστικότητας και ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας στην παραγόμενη ενημέρωση, ως ένα παράδειγμα στη βάση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και της αυτοδιαχείρισης.

Η συνέχιση του αγώνα για εμάς τους αλληλέγγυους δεν είναι σε καμιά περίπτωση ζήτημα προσωπικό, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν κάποιοι για να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά καθαρά πολιτικό.

Θα αγωνιστούμε για μια πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση, που υπηρετεί την ακηδεμόνευτη ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Μια ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση φωνή της κοινωνίας και όχι της κάθε εξουσίας. Στο πλαίσιο των κατακτήσεων των ίδιων των εργαζομένων και του αλληλέγγυου κινήματος.

Σε αυτό το πνεύμα αναμένουμε ρυθμίσεις στο καταστατικό, το πρόγραμμα και το οργανόγραμμα της ΕΡΤ/ΕΡΤ3, οι οποίες να ενσωματώνουν τα χαρακτηριστικά της αυτοδιαχείρισης και τη συμμετοχή της κοινωνίας αυτά τα δύο χρόνια. Να αποτυπωθεί θεσμικά η κοινωνική διάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα όριζε και τη διαφορά της από τη ΝΕΡΙΤ ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό-κυβερνητικό μόρφωμα.

Η αποτύπωση των χαρακτηριστικών του δίχρονου αγώνα στη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ3 ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι ζήτημα συνέχειας της ώσμωσης με την κοινωνία και τα κινήματα διεκδίκησης, ιδιαίτερα των δημόσιων αγαθών και κοινών. Αποτελεί αντανάκλαση του ίδιου του κοινωνικού γίγνεσθαι και της επαναοικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν τα κοινωνικά μηνύματα και οι εκπομπές της αυτοδιαχείρισης με όλους τους συντελεστές τους (όπως π.χ. “Παιδεία σε κρίση”, “Zona Rosa”, “Κόσμος εν κινήσει”). Κάτι άλλωστε που έχει διατυπωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και από 60 και πλέον σωματεία, συλλογικότητες και κινήματα με ψηφίσματα. Εμείς εμμένουμε σ’ αυτή τη συλλογική απόφαση του εργατικού και κοινωνικού κινήματος.

Ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται να ορθώσει το βροντερό “όχι” στην υποταγή του και η φωνή του να ακουστεί (τουλάχιστον) από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο αγώνας για μια πραγματικά δημόσια, ανεξάρτητη και ανοιχτή στην κοινωνία ενημέρωση από την ΕΡΤ συνεχίζεται.

Καλούμε τις ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας να διεκδικήσουν τον χώρο και τον χρόνο που δικαιωματικά τους αναλογεί στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οι λειτουργικοί αλληλέγγυοι-ες της ΕΡΤ3

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – Ψήφισμα: Οι κοινωνικές και εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες

karavaniagona.blogspot.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Το ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στέκεται στο πλευρό όλων των μαχόμενων τμημάτων της εργατικής τάξης κι ολόκληρης της κοινωνίας που δεν άφησε ούτε στιγμή, κανένα πεδίο αγώνα, εργατικού ή κοινωνικού, μικρού ή μεγάλου, στα πέτρινα μνημονιακά χρόνια, στα χρόνια της λιτότητας, της ανεργίας, της κοινωνικής καταστροφής, τα χρόνια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έσπειρε εκατομμύρια άνεργους και φτωχούς κι αμέτρητα θύματα στα πεδία των μαχών και στο μεγάλο νεκροταφείο της Μεσογείου.

Πριν τρεις μήνες, στις αρχές Απρίλη, διαδηλώσαμε από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα με κεντρικό αίτημα «Οι εργατικές και κοινωνικές μας ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες». Έτσι, σπάσαμε την αρχική πολιτική αμηχανία και την κινηματική αναμονή, τις αέναες διαπραγματεύσεις που αναπαράγουν τα αδιέξοδα της κρίσης, την ηττοπάθεια και την παραίτηση που προκαλεί σε μεγάλο βαθμό η μαζική ανεργία και η κοινωνική καταστροφή, και αποφασίσαμε να εντείνουμε τους υπάρχοντες αλλά και τους νέους ακηδεμόνευτους αγώνες και να ενωθούμε διαφορετικοί κλάδοι και ειδικότητες εργαζομένων, από κοινού από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οργανώνοντας τον αγώνα μας από τα κάτω, στη βάση του εργατικού/κοινωνικού κινήματος, χωρίς αναθέσεις κι εντολές, προωθώντας την ενότητα των εργατικών αγώνων, τον εργατικό έλεγχο, την αυτοδιαχείριση και την αυτοδιεύθυνση αυτού καθαυτού του αγώνα. Έξω από και ενάντια σε κάθε μορφής συνδικαλιστική γραφειοκρατία, προτάσσουμε τους αγώνες που βρίσκονται στα χέρια των ίδιων των ανθρώπων που πλήττονται, χωρίς ανάθεση και διαμεσολάβηση, με αποφασιστικότητα, για να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο και να ανοίξουμε νέους δρόμους χειραφέτησης, με αίτημα πάλης «τα εργοστάσια στους εργάτες, η παραγωγή στους παραγωγούς και όλες οι κοινωνικές διαδικασίες στα χέρια των από τα κάτω».

Τις πραγματικές κόκκινες γραμμές τις χαράσσουν οι αγώνες μας, η αγωνιζόμενη και καταπιεσμένη τάξη.

Ενώνουμε τη φωνή μας και τη δράση μας με όλους τους καταπιεσμένους:

·         Τους εργάτες της DITA στην Τούζλα της Βοσνίας που μετά από μια μαζική εξέγερση και πολύχρονο αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις και τα λουκέτα, κατάφεραν το εργοστάσιό τους να επαναλειτουργήσει. Χαιρετίζουμε τα ταξικά μας αδέλφια καλώντας σε έναν αγώνα ταξικό, διεθνή, πέρα από κράτη και σύνορα, ιδιαίτερα στη βαλκανική μας περιοχή που θρήνησε θύματα σε αλλεπάλληλους πολέμους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των αντικρουόμενων εθνικών αρχουσών τάξεων.

·         Τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ που παρά τις συνεχείς πιέσεις της εργοδοσίας να ανακτήσει το εργοστάσιο και να το κάνει παλιοσίδερα, συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα προτάσσοντας την αυτοδιαχείριση, απαιτώντας να περάσουν τα εργοστάσια κι όλη η παραγωγική διαδικασία στα χέρια των εργατών, ανοίγοντας τις πύλες του εργοστασίου στα μαχόμενα τμήματα της κοινωνίας για να κλείσουν οριστικά οι πύλες στα αρπακτικά του κεφαλαίου. Στεκόμαστε στο πλευρό τους σα μια γροθιά.

·           Χαιρετίζουμε την κατ’ αρχή νίκη των αγωνιζόμενων εργαζομένων στην ΕΡΤ που ο ανυποχώρητος δίχρονος αγώνας τους μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυους σε όλη τη χώρα, οδήγησε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ ακυρώνοντας στην πράξη την απόπειρα επιβολής «τετελεσμένων» με τις «μαύρες» μνημονιακές πολιτικές. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους στην ΕΡΤ3, ΕΡΤOPEN, την ΕΡΑ Βόλου, τις ΕΡΑ πανελλαδικά και όσους επιμένουν να υποστηρίζουν το πραγματικό άνοιγμα της ΕΡΤ στην κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα, δίνοντας φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή. Οι λειτουργικοί αλληλέγγυοι, πέρα κι έξω από την όποια «ανταλλαγματική» λογική, συνέβαλλαν αποφασιστικά με την πολύτιμη ανιδιοτελή, αγωνιστική τους συμπόρευση στη δίχρονη λειτουργία της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ, στην τελική δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων. Θεωρούμε τους λειτουργικούς αλληλέγγυους που στήριξαν το πρόγραμμα στη βάση του κειμένου «Ποια ΕΡΤ θέλουμε», ως μέλη της οικογένειας της ΕΡΤ και υποστηρίζουμε την ενσωμάτωσή τους στην «επόμενη ημέρα» χωρίς καμία παύση-ακύρωση των εκπομπών και της λειτουργικής τους προσφοράς, μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Ο αγώνας, έτσι κι αλλιώς, συνεχίζεται μέσα κι έξω από την ΕΡΤ, προκειμένου η προσπάθεια επιβολής μιας συστημικής «κανονικότητας» στο όνομα του. «πλουραλισμού» και κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των στοιχειωδέστερων εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, να ακυρωθούν στην πράξη.

(Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έπειτα από έντονες αντιδράσεις αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ, ανακλήθηκε η απόπειρα επαναφοράς του. «οκταώρου» στο καθεστώς εργασίας!).

·         Τους εργάτες της COCACOLA στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης που διεξάγουν ανυποχώρητο αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά ενάντια σε μια πολυεθνική που έκλεισε έξι εργοστάσια στη χώρα, άφησε χιλιάδες άνεργους και με δικαστικές ενέργειες προσπαθεί να εξοντώσει το δίκαιο αγώνα τους. Το σχέδιο της Θεσσαλονίκης αφήνει να επικρέμεται μια ορατή απειλή και για τις υπόλοιπες εργοστασιακές μονάδες ώστε από κάθε γουλιά η πολυεθνική να γεμίζει χρυσάφι. Να μην περάσουν τα σχέδιά τους.

·         Τους εργάτες των Τσιμέντων Χαλκίδας, που λίγες μέρες πριν από την πρώτη μας καμπάνια είχαν λάβει τις τελευταίες απολύσεις αλλά οι ίδιοι εμμένουν στη μάχη να ανοίξει το εργοστάσιο σε ένα νομό που η ανεργία τον έχει μετατρέψει σε κρανίου τόπο. Απαιτείται ένα νέο σχέδιο δράσης κατόπιν διεξοδικής συζήτησης που να ξεπερνά ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους τσιμεντάδες για να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης η επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους ίδιους τους εργάτες.

·         Τους εργαζόμενους στη VODAFONΕ και στη WIND που αγωνίζονται να τελειώσει τώρα ο φαύλος κύκλος των απολύσεων, των φτηνών επενοικιαζόμενων εργαζομένων μέσω «δουλεμπορικών» εταιρειών και να υπογραφούν αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη από τη VODAFONΕ των απολυμένων εργαζόμενων Β. Κωστοπούλου και Χ. Σιδέρη, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων ως ελάχιστη κατοχύρωση των μισθών τους, και στεκόμαστε στο πλευρό των σωματείων στις απεργίες και τις δράσεις που οργανώνουν ως προϋπόθεση η νίκη τους να είναι νίκη όλων μας.

·         Ενώνουμε την οργή και τον θρήνο μας για τα τέσσερα χαμένα ταξικά μας αδέρφια στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) που ο χαμός τους υπενθυμίζει ότι μπροστά στα κέρδη του το κεφάλαιο αντιμετωπίζει τους εργάτες ως αναλώσιμο καύσιμο, χωρίς να λογαριάζει νόμους, περιφρονώντας την ανθρώπινη ζωή. Ενώνουμε την οργή μας με όσους αγωνίζονται για να καταδικαστούν οι ένοχοι του εγκλήματος και καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να επανεξετάσουμε τις τους όρους «υγιεινής και ασφάλειας» μέσω των δικών μας επιτροπών ελέγχου και να δράσουμε άμεσα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα αφήνοντας πίσω χήρες και ορφανά.

·     Τους εργάτες της ΕΛΒΟ που παρά τις υποσχέσεις για τη διατήρηση της παραγωγικής μονάδας στα χέρια του δημοσίου, η εκκαθάριση της επιχείρησης συνεχίζεται σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες που άλλαζε συνεχώς χέρια για να κερδίζει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι εργάτες πρέπει να ξαναμπούν δραστήρια στον αγώνα ενώνοντας τη φωνή τους με όλα τα εργοστάσια, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων στη βάση των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους, της μίζας και της διαφθοράς. Καλούμε επίσης να πάψει κάθε δίωξη των εκλεγμένων συνδικαλιστών Κ. Σιτέλα και Σ. Ναθαναήλ του σχήματος Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛ.Β.Ο., οι οποίοι μηνύθηκαν από τους εργατοπατέρες του σωματείου και του ΕΚΘ (με προεξάρχοντα τον πρόεδρο του ΕΚΘ Τσαραμπουλίδη) για προκήρυξή τους στην οποία κατήγγειλαν τον ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ενάντια στην ανάπτυξη των εργατικών αγώνων.

·         Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και άνεργους στα ΜΜΕ να στηρίξουν άμεσα τους συναδέλφους τους στηνΕφημερίδα Μακεδονία που απολύθηκαν ή απειλούνται με απόλυση εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης τους να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις πείνας κι εξαθλίωσης. Οι βαρόνοι των ΜΜΕ με την απειλή της απόλυσης εκβιάζουν ανελέητα και με τον ίδιο τρόπο επιβάλλουν τη γραμμή του μονόδρομου των επιλογών του κεφαλαίου. Απαιτείται άμεση δράση για τη στήριξη των εργαζόμενων που αντιστέκονται με βαρύ τίμημα, την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη κατάργηση της εργασιακής αθλιότητας στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, την αποτροπή της λεηλασίας του αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου τους που με διοικητικά πραξικοπήματα επιχειρείται η άλωση παροχών και συντάξεων.

·        Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) για τη κατάργηση της εργασίας με μπλοκάκια που εξαιτίας της μείωσης των αμοιβών και της ανεργίας έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε δυσθεώρητες οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία, χωρίς περίθαλψη και αξιοπρέπεια. Τα αιτήματα που έχει προβάλλει το σωματείο για μια άμεση ρύθμιση για τους εργαζόμενους πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως και πλήρως. Χαιρετίζουμε επίσης την ευαισθησία του σωματείου και τη πάλη του ενάντια στους εκβιασμούς, τις απειλές και τις απολύσεις των εγκύων εργαζομένων που πρώτες πληρώνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και πολλές φορές εξαναγκάζονται σε παραιτήσεις για να σώσουν τη ζωή του παιδιού τους.

·      Οι αγωνιζόμενοι Σχολικοί Φύλακες, παρά τη δικαίωση του αγώνα και την επαναπρόσληψή τους, συνεχίζουν να δίνουν το παρόν για να δικαιωθούμε όλοι. Δεν επιτρέπεται, κανένας εφησυχασμός αλλά αντίθετα να διαδώσουμε τα μαθήματα του αγώνα και πρώτα απ΄ όλα, τώρα που βρίσκονται ξανά μέσα στα σχολεία, στα παιδιά μας.

·       Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών (Δαφνί) που έχουν οδηγηθεί στην αποψίλωση προσωπικού, στέρηση επαρκούς χρηματοδότησης (όπως όλη η υγεία) και οδηγούνται σε ένα βίαιο κλείσιμο για μια δήθεν ψυχιατρική μεταρρύθμιση, χωρίς δομές και κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το πάγιο αίτημα της αποασυλοποίησης μπήκε στην κλίνη του Προκρούστη των μνημονίων για να στείλει τους ψυχικά πάσχοντες στο άγνωστο. Η ψυχική υγεία πρέπει να τεθεί ως ένα ζήτημα (εξίσου με άλλα) άμεσης προτεραιότητας  παντού,  για μια διαδικασία που θα ενώσει σε κοινό αγώνα στους δρόμους όλο το εργατικό κίνημα με χρήστες των υπηρεσιών, οικογένειες, λειτουργούς ψυχικής υγείας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, φοιτητές, κοινωνικές συλλογικότητες που μάχονται για την κοινωνική χειραφέτηση. Για να δημιουργήσουμε τους κοινωνικούς και κινηματικούς όρους (αλλά και της εναλλακτικής κουλτούρας), που θα επιτρέψουν να ακουστεί η κραυγή της ψυχικής οδύνης, η διαφορετική εμπειρία, αλήθειες και λογικές καταπιεσμένες και ακυρωμένες από την προωθούμενη παρωχημένη «επιστημονική» προσέγγιση που παραμένει εξάλλου, δέσμια στη μέγγενη του κέρδους των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Για να μπει φρένο στις πολιτικές του κοινωνικού Καιάδα και της εξόντωσης των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων στρωμάτων αυτής της κοινωνίας.

·          Να μην κλείσουν τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, να συνεχιστεί και να αυξηθεί η δημόσια χρηματοδότησή τους για να μην βρεθούν πάνω από 70.000 παιδιά στα νύχια των αρπακτικών του κεφαλαίου που εποφθαλμιά έναν προνομιούχο χώρο επέκτασης των δραστηριοτήτων του, σήμερα με πολιορκητικό κριό τη. «φιλανθρωπία» κι αύριο  τα ιδιωτικά ειδικά σχολεία για όποιον αντέχει. Η εκκαθάριση των «ειδικών» πληθυσμιακών ομάδων γίνεται στη βάση της «λογικής» της οικονομίας του συστήματος. Απαιτούμε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα παροχής ειδικής αγωγής, χωρίς προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε παράλληλης χρηματοδότησης (εισφορές γονέων, αγοραίες δραστηριότητες κ.τ.λ.), με εργατικό/κοινωνικό έλεγχο. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους για τη διαμόρφωση νέας σύμβασης εργασίας στην οποία να διατυπώνεται η κατάργηση όλου του νομοθετικού μνημονιακού πλαισίου.

·         Χαιρετίζουμε το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, το Κίνημα Πρωτοβουλίας Θερμαϊκού, τη Λαϊκή Συνέλευση γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου Βόλου με το Ιατρείο Αλληλεγγύης του αλλά και όλα τα αυτό-οργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία (ΚΙΦΑ) πανελλαδικά που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης για να στηρίξουν, έξω από φιλανθρωπικές λογικές που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έναν πληθυσμό σε ανέχεια και κρίση. Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μαζί τους ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που είναι αιτήματα όλων μας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, ασφαλιστικούς περιορισμούς κι εξαιρέσεις.  Για όποιον είναι εδώ, όπως κι αν βρέθηκε εδώ, απαιτούμε πλήρη πρόσβαση στις παροχές υγείας χωρίς καμιά εξαίρεση εθνικότητας, φυλής, θρησκείας ή ταυτότητας φύλου. Τα κοινωνικά αγαθά μπήκαν στη λαιμητόμο των μνημονίων και όλα τα ζητήματα της ζωής μετατράπηκαν σε ζητήματα επιβίωσης. Η Υγεία είναι στενά συνδεδεμένη με το ζήτημα της εργασίας και απαιτείται ένας κοινός αγώνας ώστε όλα τα κοινωνικά αγαθά να είναι δωρεάν (υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό μεταφορές στέγη και τροφή). Καλούμε τα αγωνιζόμενα ΚΙΦΑ και τις μαχόμενες λαϊκές συνελεύσεις να δώσουν δυναμικά το παρόν στην επόμενη Πανελλαδική μας Συνέλευση ενώνοντας όλα τα εργατικά και κοινωνικά ρυάκια σε ένα μεγάλο ποτάμι για να μπει τέλος στη βαρβαρότητα.

·        Συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για την άμεση χρηματοδότηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας χωρίς κανέναν αποκλεισμό στη πρόσβαση, παροχές υγείας που να ικανοποιούν τις ανάγκες του εργαζόμενου και άνεργου πληθυσμού και ένα κοινωνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που να διασφαλίζει τους απόμαχους της εργασίας με αξιοπρεπείς συντάξεις ενάντια στη διαρκή λεηλασία των αποθεματικών, το μόχθο του λαού για να διασώσουν το τραπεζικό κεφάλαιο και τη λεία των διεθνών αρπακτικών.

Ευχαριστούμε για το χαιρετισμό που μας έστειλαν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές από το σωματείο ΣΕΛΜΑ και το συνδικαλιστικό σχήμα ΕΑΣ στην ΕΘΕΛ που έχουν δεχτεί την καταστολή και βιαιότητα του κράτους με τις επιστρατεύσεις και τις διαρκείς αναδιαρθρώσεις των συγκοινωνιών που υποβαθμίζουν το επίπεδο του εκτελούμενου έργου, βάζουν σε διαρκή κίνδυνο την απασχόληση και μετακυλούν το κόστος των μνημονιακών πολιτικών στον εργαζόμενο και άνεργο πληθυσμό.

Το ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ χαιρετίζει τη συμμετοχή και συνεισφορά στον αγώνα που διεξάγουμε, όλων των πολιτικών/κοινωνικών/κινηματικών συλλογικοτήτων και των μεμονωμένων αγωνιστών που συμφωνούν ότι η κοινωνική χειραφέτηση είναι έργο των ίδιων των εργαζομένων, της ίδιας της εργατικής τάξης που επιλέγει δημοκρατικά μέσα στους αγώνες, τα όπλα, τις μορφές οργάνωσης και το δρόμο για την κοινωνική της απελευθέρωση από όλα τα δεσμά καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Θεσσαλονίκη, 21 Ιούνη 2015

Πανελλαδική συνέλευση στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Νέα συνέλευση του Καραβανιού: 

Δευτέρα 29/6 7μμ στην ΕΡΤ3 [Λ. Στρατού]

για τις τρέχουσες εξελίξεις και την απάντηση των αγώνων και την διοργάνωση της πορείας 30/6

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22/6/2015

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη πανελλαδική συνέλευση του Καραβανιού Αγώνα & Αλληλεγγύης που διοργανώθηκε στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. την Κυριακή 21 Ιουνίου. Παρεβρέθησαν και συμμετείχαν εργαζόμενοι από την ΕΡΤ3, τη ΒΙΟΜΕ, την Coca-Cola, την ΕΛΒΟ, την Vodafon, την Wind, τα ΕΛΠΕ, τους σχολικούς φύλακες, τους μισθωτούς εκπαιδευτικούς, το ΙΚΑ, στην εφημερίδα «Μακεδονία», στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην Ειδική Αγωγή, αλλά και από αυτοοργανωμένα κοινωνικά εγχειρήματα όπως το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Νεκταρίου Βόλου καθώς και συλλογικότητες του κοινωνικού και εργατικού κινήματος.

Μετά από μια πλούσια και ενδιαφέρουσα συζήτηση αποφασίσαμε τα εξής:

 1. Να εκδοθεί κείμενο θέσεων ανοιχτό για συζήτηση μέσα στο εργατικό και κοινωνικό κίνημα
 2. Να εκδοθούν ξεχωριστά ψηφίσματα αλληλεγγύης για όλους τους κλάδους των εργαζομένων που συμμετέχουν ή παρακολουθούν το Καραβάνι και μας το έχουν ζητήσει.
 3. Στηρίζουμε τις λαικές συνελεύσεις και τα αυτοοργανωμένα κοινωνικά ιατρεία που τάσσονται στον κοινό μας αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση και την καταστροφή.
 4. Συμμετέχουμε στην πορεία Τρίτη 23 Ιουνίου 19.00 από την Καμάρα ενάντια στην καταστολή των καταλήψεων (περισσότερα εδώ)​
 5. Συμμετέχουμε στις δράσεις που καλούν τα σωματεία εργαζομένων Vodafon και Wind στην απεργία 25/6 ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις.
 6. Καλούμε σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κόψιμο των εκπομπών των λειτουργικών αλληλέγγυων, Δευτέρα 6 μμ και Τετάρτη 6 μμ έξω από το κτίριο της ΕΡΤ3 στη Λ.Στρατού (περισσότερα εδώ).
 7. Πορεία με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας, οι εργατικές και κοινωνικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες Τρίτη 30/6 στις 7 από την Καμάρα.
 8. Συμμετέχουμε στην Ευρωμεσογειακή συνδιάσκεψη στις 18-20 Ιουλίου στην Αθήνα. Καταθέτουμε πρόταση να γίνει διεθνής ημέρα 5/9 διαδηλώσεων και διεθνούς δράσης ενάντια στην λιτότητα, την ανεργία και την κοινωνική καταστροφή.
 9. Συμμετέχουμε στο Διεθνές Κάμπινγκ που διοργανώνεται στην Ιερισσό 18-25 Αυγούστου και στην πορεία 23 /9 εκεί ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
 10. Καλούμε σε ανεξάρτητη συγκέντρωση και πορεία στις 5/9 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε νέα πανελλαδική μας συνέλευση στις 6/9.
 11. Οργανώνουμε πανελλαδικά συνελεύσεις και συζητήσεις πάνω στα κεντρικά επίδικα του Καραβανιού Αγώνα & Αλληλεγγύης.
 12. Να δημοσιοποιηθούν, κομβικά, τα πρακτικά της τελευταίας πανελλαδικής συνέλευσης.

Νέα συνέλευση του Καραβανιού στη Θεσσαλονίκη Δευτέρα 29/6 7μμ στην ΕΡΤ3.

Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης

ΕΡΤ3: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 22/6/2015
Ο αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας μετά το ΜΑΥΡΟ, δόθηκε από τους εργαζόμενους στις Ελεύθερες δομές της ΕΡΤ μαζί με τα ενεργά τμήματα της κοινωνίας και τους ενεργούς πολίτες, εντός και εκτός Ελλάδας, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη για τη διεκδίκηση κοινωνικών, εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων, τα οποία καταστρατηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την ώρα που το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ επιχείρησε να θάψει αυτούς τους αγώνες.
Αυτή η κοινή προσπάθεια δεν αποκατέστησε απλά το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας αλλά εμπέδωσε – αυτό που στις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις άλλων προηγμένων χωρών θεωρείται αυτονόητο και κατακτημένο εδώ και δεκαετίες – την αυθεντική έκφραση της κοινωνίας, μέσα από την ενημέρωση και την αδιαμεσολάβητη παρουσίαση ιδεών, επιχειρημάτων κ.ο.κ. σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης και αυτοδιεύθυνσης του αγώνα, χωρίς «φιλτράρισμα» από συστημικές πρακτικές κυβερνητισμού. Αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και με τη δυνατότητα πολιτών και ομάδων να έχουν πρόσβαση στον ραδιοτηλεοπτικό αέρα, σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει εμπεδωθεί μια πραγματικά ειλικρινής και ουσιαστική σχέση με την κοινωνία, που δεν υπήρχε ούτε στις 11/6/2013, και να αναδειχθούν ως κοινωνικά αγαθά, το εκπεμπόμενο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και οι συχνότητες, για την υπεράσπιση των οποίων χιλιάδες πολίτες αγωνίστηκαν και παραμένουν σε εγρήγορση για το σκοπό αυτό.
Δυστυχώς, οι πρώτες αποφάσεις της διοίκησης της ΕΡΤ αποκλείουν οποιαδήποτε συζήτηση για την επόμενη ημέρα αυτής της σχέσης, με εντολές για απομάκρυνση των φυσικών υποκειμένων αυτής της διαδικασίας από τη συνέχεια, με την επίκληση νομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Δέκα ημέρες μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και δύο ημέρες πριν από την ένταξη της ΕΡΤ3 στην πολυπλεξία, η δέσμευση της ΕΡΤ απέναντι στην κοινωνία για τη φιλοσοφία και τη στόχευση του προγράμματος, παραμένει ζητούμενο την ώρα που ο νόμος περιορίζει αυτή τη συνεργασία στο διακοσμητικό ρόλο των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου, η σύσταση των οποίων ανατίθεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ και για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, καμία διακήρυξη, προγραμματική θέση ή περιγραφή πλαισίου.
Θεωρούμε εύλογη την ανησυχία της κοινωνίας για το αν και το πώς θα συνεχιστεί αυτή η άρρηκτη σχέση και για το πώς θα επεκταθεί, με τον εμπλουτισμό του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος και με άλλα στοιχεία, χαρακτηριστικά, εκπροσωπήσεις κοινωνικών ομάδων κ.ο.κ. χωρίς αποκλεισμούς.
Με δεδομένο ότι ο κοινός αυτός αγώνας δεν έγινε απλά για να ξαναβρούμε τις δουλειές μας, θέση μας είναι ότι αυτό μπορεί να υλοποιείται και να καταξιώνεται στη βάση της κοινωνικής παρέμβασης, ώστε να δικαιώνεται το αίτημα της θετικής και ανιδιοτελούς συνεισφοράς, με αποκλειστικό σκοπό την κοινωνική πρόοδο μέσω του πλουραλισμού που αποτελεί βασικό συστατικό του δημοκρατικού διαλόγου.
Για το λόγο αυτό, με γνώμονα την επόμενη ημέρα και για να μην ακυρωθούν όσα έχουν συντελεστεί, καλούμε τη διοίκηση ν’ αφουγκραστεί τις προτάσεις της κοινωνίας για τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος και να μη σηματοδοτήσει την έναρξη της επίσημης λειτουργίας με αποκλεισμούς, γιατί αυτό θα καταστήσει την ΕΡΤ στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου, ως μια κρατική γραφειοκρατική οντότητα.

ΕΡΤ3 Συγκέντρωση Δευτέρα 18:00 προς υπεράσπιση του προγράμματος των αγωνιζόμενων εργαζόμενων.

Τη Δευτέρα το απόγευμα 22 Ιουνίου θα επιχειρηθεί να γίνει η πρώτη πράξη κατάργησης του προγράμματος των εργαζομένων από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ3.

Κοινωνικές οργανώσεις, κινήματα, συλλογικότητες, σωματεία, σύλλογοι, καλούν στις 18:00 στην ΕΡΤ3 για να υπερασπιστούν την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων να συνεχίσουν όλα όσα κατέκτησαν με την πάλη τους και με όλους τους συντελεστές. Αυτή η μάχη αφορά όλους μας, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ3

ΕΡΤ3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από την ΕΡΤ3 για να συνεχίσει να βγαίνει η κοινωνία στον αέρα και να μην κοπούν οι εκπομπές των αλληλέγγυων πολιτών. Απαιτούμε να μην διακοπεί ούτε ένα κοινωνικό μήνυμα από αυτά που αναπαράγονται 2 χρόνια υπέρ των εργατών της ΒΙΟΜΕ, της Κόκα Κόλα,των Τσιμέντων Χαλκίδας, των κατοίκων στην Χαλκιδική κ.α.

Όλοι και όλες έξω από την ΕΡΤ3 (Λεωφόρος Στρατού και Καυτατζόγλου)  να σταματήσουμε το νέο μαύρο

Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης

*Νέα συγκέντρωση καλείται την Τετάρτη στις 18:00 όπου η ΕΡΤ3 θα βγει σε πανελλαδική εμβέλεια

Ακολουθεί το ψήφισμα που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 50 σωματεία, σύλλογοι και συλλογικότητες, όπου υποστηρίζουν το αίτημα για συνέχιση του εκπεμπόμενου προγράμματος:

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 εδώ και 24 μήνες συνεχίζουν να αποτελούν φάρο αντίστασης για όλους τους εργαζόμενους. Για 24 μήνες παραδίδουν μαθήματα αγώνα και αξιοπρέπειας.

Δεν σταμάτησαν να εκπέμπουν, δε σίγησαν τη φωνή τους. Σε αυτούς τους 24 μήνες οι αγωνιζόμενοι της ΕΡΤ3, έχουν δώσει φωνή σε όλη την μαχόμενη κοινωνία μέσα από τα μικρόφωνα της ΕΡΑ, μέσα από την ΕΤ3 και το διαδίκτυο, αποδεικνύοντας ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να προσφέρουν την καλύτερη ενημέρωση.

Ενώ σε αυτούς τους μήνες η υποτιθέμενη νόμιμη Δημόσια τηλεόραση, το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ γινόταν παγκοσμίως γνωστό για έναν εκ διαμέτρου αντίθετο λόγο, επειδή διέστρεφε την αλήθεια.

Τώρα χρειάζονται τη στήριξη μας στον αγώνα που δίνουν, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ3 με όλους τους εργαζόμενους και όλες της τις υπηρεσίες, άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις. Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η κανονική εκπομπή της ΕΡΤ και των ΕΡΑ μέσα από τις επίσημες συχνότητες.

Διαφωνούμε με τον νέο νόμο, τη διοίκηση και τον διευθύνοντα σύμβουλο που εκπροσωπεί τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του παρελθόντος. Διαφωνούμε με οποιοδήποτε κλείσιμο περιφερειακών σταθμών. Δηλώνουμε ως σωματείο την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε κίνηση της νέας Διοίκησης να ελέγξει τι θα παράγεται στα δελτία ειδήσεων. Διαφωνούμε με οποιαδήποτε κίνηση να ρίξει μαύρο σε κάθε δημοκρατική φωνή που προασπίζει και προάγει το δημόσιο χαρακτήρα στο πρόγραμμα, προς όφελος της κοινωνίας. Έτσι δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε διακοπή εκπομπών της αυτοδιαχειριζόμενης λειτουργίας και οποιαδήποτε επιλογή διακοπής των κοινωνικών μηνυμάτων που προβάλλονταν από την Ελεύθερη ΕΡΤ.

Επιθυμούμε να απολαμβάνουμε το αγαθό της Δημόσιας ενημέρωσης όπως το βιώσαμε αυτούς τους μήνες χωρίς μεταφορά των εκπομπών σε ώρες χαμηλής τηλεθέασης. Χωρίς οποιαδήποτε απομάκρυνση των συντελεστών τους, και με δεδομένη την παραμονή των αλληλέγγυων που εργάστηκαν για την παραγωγή προγράμματος. Ειδάλλως η πολιτική «χωρίς ρεβανσισμούς» απέναντι στους εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ, θα μπορούσε να εκληφθεί σαν ρεβανσισμός απέναντι σε αυτούς που κράτησαν την Δημόσια τηλεόραση ανοιχτή στην κοινωνία.

Θα αγωνιστούμε και για το δικαίωμα στην πραγματικά δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, ανοιχτή στην κοινωνία. Παραμένουμε σε εγρήγορση δεσμευόμενοι να προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση που οι αντιλήψεις των εργαζομένων της ΕΡΤ δεν γίνουν σεβαστές από τους διοικούντες.

Μέχρι στιγμής μέσα σε μερικές μέρες, ψηφίσματα (με διαφορές μεταξύ τους) έχουν εκδώσει τα εξής συνδικάτα και σύλλογοι:

1. Β Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
2. Σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ
3. Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
4. Β ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
5. Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
6. Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
7. Σύλλογος φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ
8. Σύλλογος φοιτητών Ψυχολογίας ΑΠΘ
9. Σύλλογος Φοιτητών ψυχολογίας Ηρακλείου
10. Σύλλογος φοιτητών Αρχιτεκτονική ΑΠΘ
11. Σύλλογος Φοιτητών Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ
12. Σύλλογος Δασκάλων Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
13. Σύλλογος Δασκάλων ο Πλάτων
14. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Η Θεσσαλονίκης
15. Σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω
16. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Ατικής Κώστας Σωτηρίου
17. Ζ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης
18. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου Περάματος Νίκος Πλουμπίδης
19. Σύλλογος δασκάλων Αριστοτέλης
20. Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θεόφιλος Καιρης
21. Σύλλογος φοιτητών Νομικής ΑΠΘ
22. Σύλλογος φοιτητών Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
23. Σύλλογος φοιτητών Τοπογράφων Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
24. Σύλλογος φοιτητών Δημοσιογραφίας ΕΚΠΑ
25. Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης
26. Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών
27. Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ
28. Συνδικάτο εργαζομένων στην ενέργεια «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
29. Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης
30. Σύλλογος Οικοτρόφων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
31. Σωματείο Αποκλειστικών Νοσηλευτών Νοσηλευτριών Μακεδονίας
32. Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
Ταυτόχρονα έχουν εκδώσει ψηφίσματα στήριξης οικολογικές, αντιρατσιστικές και πολιτικές συλλογικότητες
33. Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου
34. Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πατησίων
35. Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αγίου Νεκταρίου, Βόλος
36. Κίνηση κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το νερό
37. Επιτροπές ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού
38. Επιτροπή Θεσν/ικης
39. Επιτροπή Ουρανούπολης
40. Επιτροπή Πολυγύρου
41. Επιτροπή Μεγάλης Παναγιάς
42. Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης στις Σταγιάτες
43. ΑΚ
44. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
45. Κίνηση ενωμένοι ενάντια στον φασισμό και την ρατσιστική απειλή
46. Περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ
47. Πολιτικό Πολιτιστικό Στέκι Ίσκρα
48. ΟΚΔΕ
49. Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Θεσσαλονίκης
50. Κίνηση 136
51. Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «Βίος Coop»
52. Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.
53. Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας
54. Σχολείο Μεταναστών Οδυσσέας

Τέλος, κείμενο που κινείται στο πνεύμα του παρόντος κειμένου έχει εκδώσει η
55. Πανελλήνια Ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων στα εμφιαλωμένα ποτά (ΠΟΕΕΠ)
56. Και το Μικτό σωματείο συνταξιούχων η συσπείρωση

Προεδρείο/ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ: Για… ΕΡΤ3, Μακεδονία, Αγγελιοφόρος, προϋπολογισμό της Ένωσης, γενική συνέλευση.

ΕΡΤ/ΕΡΤ3 Η Ένωση (δηλαδή το προεδρείο της) που όχι μόνο δεν έκανε τίποτε, αλλά ήταν και εχθρική έναντι των αγωνιζόμενων εργαζομένων, ανακάλυψε τώρα ξανά τους εργαζόμενους! Όχι τους αγωνιζόμενους, αλλά τους άλλους, τους ΔοΤούς, Νερίτες και απέχοντες από τη λειτουργία και τον αγώνα αυτών των 23 μηνών. Τώρα βάζουν την Ένωση να μπεί μπροστά να… ξαναβρούν κάποιοι τους παλιούς τους ρόλους. Το προεδρείο επιδιώκει να κάνει εργασιακή συνέλευση των εργαζομένων δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 (αυτοί που έκαναν εκλογές για εργασιακούς στη… ΝΕΡΙΤ!) να συζητήσουν, λένε, το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (νωρίς το ανακάλυψαν!), να ενημερώσουν για τις επαφές που είχαν με κυβερνητικά στελέχη (πολύ πριν τη ψήφιση του νόμου!) και να δώσουν οδηγίες για τις διαδικασίες που οι «πρώην» πρέπει να ακολουθήσουν οι συνάδελφοι για να αναλάβουν (με «προστασία»;) εκ νέου εργασία. Σα δεν ντρέπονται!

Η γενική συνέλευση των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ3 ήταν ξεκάθαρη ως προς το τι θέλει: Το «Ποια ΕΡΤ/ΕΡΤ3 θέλουμε» κι αυτό να το ξέρει η νέα Διοικούσα Επιτροπή που θα οριστεί (ελπίζουμε όχι κι εδώ … ταγματάρχηδες!). Άλλωστε πολιτικά θα κριθεί η εξέλιξη…

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Δέστε τι σκαρφίστηκε η Σουλοπούλου και ο Καπόν: αφού έδωσαν το 65% του Φεβρουαρίου (που έπρεπε να το είχε κάνει προ δυο βδομάδων), μεταθέτουν το υπόλοιπο 20% και τον μισθό του Μαρτίου (δηλ. 1.2 μισθού) σε καταβολές ανά βδομάδα το επόμενο  τρίμηνο (13 βδομάδες)!,  υπερπηδώντας έτσι την κρίσιμη ημερομηνία της 18ης Μαίου που εκδικάζεται η έφεση για το 99. Κι αυτό με εκχώρηση των πληρωμών από το πρακτορείο. Μόνο που οι αριθμοί  δεν… βγαίνουν, δείχνοντας ακόμη μια φορά τα ψέματα της επιχείρησης-διοίκησης-διεύθυνσης. Τα έσοδα από το Άργος είναι 30-40.000 ενώ πρέπει να δίνει στους εργαζόμενους περίπου 65.000. Άρα;… Στην ερώτηση: Τι είναι πάλι τούτα;, η απόφαση του προεδρείου ήταν να το βλέπουμε… κάθε βδομάδα! Φυσικά, θα δούμε τι θα πεί κι ο κόσμος στην εργασιακή συνέλευση που θα γίνει.

Για τους 4 υπό  απόλυση, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ μοίρασαν σήμερα Κυριακή κείμενο διαμαρτυρίας στην εκδήλωση που έκανε η εφημερίδα στην ΔΕΘ με θέμα: Start Up Nation -το παράδειγμα του Ισραήλ – Οι προοπτικές της Ελλάδας (καταπληκτικό;!).

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Της σύλληψης Β. Μπακατσέλου προηγήθηκε η πρότασή του προς τους εργαζόμενους για: νέες μειώσεις μεσοσταθμικά 28%, με εκχώρηση των ποσών από το Άργος. Οι οφειλόμενοι τρέχοντες μήνες Ιαν-Φεβ-Μαρ να δοθούν σε… 30 μηνιαίες δόσεις και το υπόλοιπο 80% του Δώρου Πάσχα και Δώρο Χριστουγέννων έως τον Νοέμβριο! Οι του προεδρείου παράπεμπσαν σε εργασιακή συνέλευση αύριο Δευτέρα.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι έχει σαφή μνημονιακά χαρακτηριστικά. Π.χ. δεν μπορεί σε περιόδους κρίσης να διαθέτεις για βοηθήματα μελών μόνο 80.000, ενώ  π.χ. θα έπρεπε να είναι τριπλάσια.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Η ετήσια απολογιστική γσ μετατέθηκε για μια μέρα νωρίτερα, αφού η Ένωση πήρε χωρίς χρήματα την αίθουσα του δημοτικού  συμβουλίου, που ήταν διαθέσιμη την Τρίτη 26 Μαίου. Το Μικτό  συμβούλιο είναι την Πέμπτη 14/5, ενώ η εξελεγκτική την Τρίτη 11/3.

Ελεύθερη – Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3, φωνή της κοινωνίας: Τηλεοπτικά στο κανάλι 37, ραδιοφωνικά στα 103,3 fm και διαδικτυακά στο ertopen.com

Οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης – Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, ενάμιση χρόνο μετά την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει “μαύρο” στην ΕΡΤ την 11η Ιουνίου 2013, συνεχίζουν τον αυτοδιευθυνόμενο αγώνα κρατώντας την ΕΡΤ3 ανοιχτή με κανονικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα στην υπηρεσία της κοινωνίας. Μέχρι τη νίκη: Την επαναλειτουργία μιας άλλης ΕΡΤ στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι της εκάστοτε εξουσίας. Μια νίκη ολόκληρης της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Νίκη όλων μας!

H κοινωνία έχει σήμα: αυτό θέλουμε να διαδώσουμε παντού εμείς οι αλληλέγγυοι στον αγώνα. Έχει σήμα δημοκρατίας, ελεύθερης ακηδεμόνευτης ενημέρωσης, έχει σήμα πολιτισμού. Έχει σήμα ΕΡΤ. Ο ελληνικός λαός έχει απορρίψει ήδη το ασθενές σήμα της ΝΕΡΙΤ, αυτό το μόρφωμα κρατικής προπαγάνδας που η κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει ως δήθεν αξιόπιστο διάδοχο σχήμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της χώρας.

Εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην ΕΡΤ3, συνεχίζει να υπάρχει ένας ικανός αριθμός εργαζομένων για να βγάζει ένα 24ωρο πρόγραμμα και να συντηρεί τα δυο κτίρια της τηλεόρασης (Λεωφ. Στρατού) και του ραδιοφώνου (Αγγελάκη). Έχουν καταφέρει:

-το τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται αναλογικά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο κανάλι 37.

-το ραδιόφωνο που εκπέμπει στη συχνότητα 103,3 στα fm.

-την διαδικτυακή εκπομπή των προγραμμάτων στο

ertopen.com και δεκάδες άλλους ιστότοπους.

Τα ραδιοφωνικά προγράμματα μεταδίδονται επίσης από τις κατά τόπους ΕΡΑ σε όλη την ελληνική περιφέρεια, που συνεχίζουν να εκπέμπουν στις συχνότητές τους. να έχουν αναλογική αλλά και ψηφιακή εκπομπή σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως ο Βόλος, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Ανατολική Αττική, η Πάτρα, η Ζάκυνθος, η Πάρος, τα Κύθηρα, η Κρήτη.

Εμείς οι Φίλοι και Αλληλέγγυοι της Ελεύθερης – Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, καλούμε την κοινωνία, ειδικά στις μέρες μας που η δημοκρατία περιορίζεται ασφυκτικά, η καταστολή γίνεται ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης και τα κυρίαρχα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, πιστά στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τρομοκρατούν την κοινωνία, να στηρίξει την ΕΡΤ που ονειρευόμαστε, γιατί το όνειρο αυτό είναι δικό της, το γέννησαν οι ανάγκες της.

Για την επαναλειτουργία μιάς άλλης ΕΡΤ στην υπηρεσία της κοινωνίας