Category Archives: ΔΟΔ/ΕΟΔ

FIJ-IFJ/ΔΟΔ 29ο παγκόσμιο συνέδριο δημοσιογράφων: Αλληλεγγύη, αγώνας και συλλογική δράση

Το 29ο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε στην Ανζέρ της Γαλλίας με συμμετοχή 350 δημοσιογράφων από 190 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 140 χώρες.

Ίδια τα προβλήματα για τους δημοσιογράφους και οι νέες καταστάσεις στα ΜΜΕ όλου του κόσμου.

Ανζέρ, Γαλλία.-

Αυτό που διέκρινε τις εργασίες του παγκόσμιου δημοσιογραφικού συνεδρίου και τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων συνδικαλιστικών εκπροσώπων ήταν η κοινή συνισταμένη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στις νέες δυσμενείς πολιτικοοικονομικές συνθήκες (όπως επισήμανε η Ντομινίκ Μπρανταγιέ, του γαλλικού Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων, SNJ). Και αυτό, τόσο ως προς τη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, όσο και ως προς το νέο τοπίο υπερσυγκέντρωσης και ελέγχου των ΜΜΕ, με τις νέες μορφές αυτών (Αντουάν Μπελαζιέ, γενικός γραμματέας ΔΟΔ).

Χαρακτηριστικές ήταν οι κοινές αναφορές επισημάνσεις και προτάσεις, που ακούστηκαν στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε όλη την προηγούμενη βδομάδα. Στα ΜΜΕ παρατηρείται μια υπερσυγκέντρωση ολιγοπωλιακών διαστάσεων με έλεγχο των ΜΜΕ από επιχειρηματικά συμφέροντα, στο πλαίσιο ενός άγριου καπιταλισμού, της ακραίας νεοφιλελεύθερης εκδοχής, έντονης εμπορευματοποίησης.

Όπως ακόμη περισσότερο συμβαίνει με τις ψηφοποιημένες μιντιακές μορφές (Γιουνές Μζαχέντ,, του μαροκινού Εθνικού Συνδικάτου Τύπου). Μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά λειτουργεί προς εξυπηρέτηση της ανεξάρτητης  δημοσιογραφίας, της ποιοτικής ενημέρωσης, των δημοκρατικών αξιών. Κάτι που επιδεινώνεται με την παράλληλη υποβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων. Απορύθμιση εργασιακών σχέσεων, εμφανής πτώση του εισοδήματός τους , (Ολιβερ Μάνεϊ Κυρλ, βοηθός γενικός γραμματέας ΔΟΔ), μείωση του αριθμού των μισθωτών και σταθερά απασχολούμενων, με ταυτόχρονη αύξηση των ποσοστών ανεργίας, του αριθμού των επισφαλώς εργαζομένων, την κατ΄ αποκοπήν  – μη μισθωτή – εργασία (Τζέρεμυ Ντίαρ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΔΟΔ).

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και τις απαντήσεις από τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ, καταγράφηκε πλήρης συμφωνία για την αναγκαιότητα μιας συλλογικής δράσης, αλληλεγγύης, συνεργασίας και ενισχυμένης συνδικαλιστικής έκφρασης (Τζιμ Μπουμέλα, απερχόμενος πρόεδρος ΔΟΔ). Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση των συνδικάτων και ανασυγκρότησή τους με αύξηση των μελών, περιλαμβάνοντας τους εργαζόμενους στις νέες διαδικτυακές μιντιακές μορφές (Λουί Θεϊλ, ΕΟΔ). Κατευθυντήρια γραμμή είναι οι τρεις βασικές αρχές του αγωνιζόμενου δημοσιογραφικού κόσμου: η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη, η αξιοπιστία (Ζουλιάνα Λαϊνέθ Οτέρο, της περουβιανής Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Βζεβολόντ Μπογκντάνοφ, πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Δημοσιογράφων). Παράλληλα, τέθηκε το ερώτημα του είδους του συνδικαλισμού στις νέες μορφές δημοσιογραφικής εργασίας.

Όπως επισημάνθηκε ιδιαίτερα,, πρέπει να υπάρχει σύνδεση της συνδικαλιστικής δράσης με τις ίδιες τις ανάγκες της κοινωνίας, για αυτό στο επίκεντρο πρέπει να τίθεται ο εκδημοκρατισμός των ΜΜΕ, (Μαρία Χοσέ Μπράγα, της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας FENAJ), η υπεράσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ίδια η δημοκρατία. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες των έντονων αγώνων στη Γαλλία, με τις αντιδράσεις και τις κοινωνικές συγκρούσεις, ενάντια στον νέο αντεργατικό νόμο, την ποινικοποίηση των αγώνων, την αστυνομοκρατία και τη γενίκευση της «κατάστασης εξαίρεσης» (Εμμανουέλ Βιρ, γενικός γραμματέας του γαλλικού SNJ – CGT).

Τα ισχυρά συνδικάτα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο αγώνας των δημοσιογράφων  πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, ήταν η κατακλείδα πολλών συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης και των κοινών προβλημάτων, ήταν το εύρος των ψηφισμάτων που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν, ενάντια στη χειραγώγηση του Τύπου, τη διαφθορά, τη φτώχεια, τον φόβο, τη διακύβευση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων, τις διώξεις, τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες τους σε: Τουρκία, Πολωνία, αραβικό κόσμο, Μέση Ανατολή, Ιράν, Φιλιππίνες, Υεμένη, Ανατολικό Τιμόρ, Μπουρούντι, Κολομβία, ΠΓΔΜ, Καζακστάν, Βενεζουέλα, Βραζιλία κ.α., όπως και η συλλογή υπογραφών συμπαράστασης στον καταδικασμένο σε θάνατο αφροαμερικανό Μουμία Αμπού Τζαμάλ.

Νέος πρόεδρος της ΔΟΔ εκλέχτηκε ο βέλγος Φιλίπ Λερούθ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενότητας και διαφάνειας.

RTVV «Μαύρο» αλά ΕΡΤ και στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βαλένθια.- Σε ζωντανή μετάδοση οι «μάχες» αστυνομικών με εργαζόμενους, που κράτησαν για ώρες στον αέρα τις εικόνες.

Η ληστρική πολιτική  των κυρίαρχων έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε τι  το δημόσιο -τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια  ενημέρωση, την ίδια την δημοκρατία εν τέλει. Τα παραδείγματα στην μνημονιακή Ελλάδα πολλά. Από το νερό και τις εξορύξεις χρυσού,  μέχρι τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως τη  βλέπουμε με το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Και σαν μικρόβιο, αυτές  οι ολοκληρωτικές μέθοδοι βρίσκουν πολλούς μιμητές.

Η κυβέρνηση της περιφέρειας της Βαλένθια στην Ισπανία (ίδιου προσανατολισμού με του δεξιού πρωθυπουργού της Ισπανίας) αποφάσισε να εφαρμόσει  τις μεθόδους της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως με τις ΄»χειροπέδες» στην ΕΡΤ. Αποφάσισε να εισβάλει στο κτίριο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Βαλένθια RTVV για να κόψει το σήμα από το Canal 9 , όπου όμως οι αστυνομικοί βρήκαν την αντίσταση των εργαζομένων, οι οι οποίοι κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτές τις συχνότητες  και να μεταδίδουν ζωντανά στον αέρα τα διαδραματιζόμενα μέσα στο  χώρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Βαλένθια.

Ο θάνατος ενός καναλιού που εξέπεμπε από  το 1989 μεταδόθηκε ζωντανά από τα στούντιο της τηλεόρασης. Σε μια ολονύχτια μετάδοση, οι δημοσιογράφοι έδιναν όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». «Το ραδιόφωνο έκλεισε, αλλά η τηλεόραση συνεχίζει να εκπέμπει. Παρά τις επανειλημμένες απόπειρες να κοπεί το σήμα, αυτό παραμένει χάρη στην αντίσταση των εργαζομένων», τόνισε η ίδια εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ηταν μια νύχτα θλίψης, αλλά ταυτόχρονα μια νύχτα αξέχαστη και συγκινητική, γιατί εμείς οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να εκπέμπουμε».

Τι είχε προηγηθεί; Γύρω  στα μεσάνυχτα προχθές, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το κτίριο της RTVV, εγκλωβίζοντας αρκετούς εργαζόμενους μέσα στις εγκαταστάσεις. Αμέσως έγινε κάλεσμα για συμπαράσταση και εκατοντάδες εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι συνέρρευσαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν στον Κεντρικό Έλεγχο προκειμένου να ρίξουν το σήμα της RTVV. Κατάφεραν να σιγήσουν το ραδιόφωνο και το ένα από τα 2 κανάλια. Οι εργαζόμενοι μέσα στο κτίριο ανασυντάχθηκαν, μετακίνησαν το απευθείας πρόγραμμα στο 2ο κανάλι και έβγαλαν ζωντανά στον αέρα τους ένστολους να κόβουν καλώδια από τον Κεντρικό Έλεγχο, ενώ εργαζόμενοι κατευθύνονται προς τον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Την ίδια ώρα ο συγκεντρωμένος κόσμος άνοιγε την πύλη και εισέρχονταν στο προαύλιο του κτιρίου. Οι συνάδελφοι τους είχαν εντοπίσει τους εργολάβους του «μαύρου» στους διαδρόμους έξω από τον Κεντρικό Έλεγχο και τους εκδίωκαν με κυνηγητό στους διαδρόμους ανακαταλαμβάνοντας τη ροή του προγράμματος. Στις 5.30 περίπου το πρωί και ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση, έγινε αντεπίθεση στο προαύλιο από τον συγκεντρωμένο κόσμο και εκδίωξε τις αστυνομικές δυνάμεις, που βρέθηκαν να φυλάνε στριμωγμένοι μια και μόνη είσοδο, με όλο το υπόλοιπο κτίριο να είναι στα χέρια των εργαζομένων.

Όμως χθες το μεσημέρι οι «εκκαθαριστές» έκοψαν το ρεύμα σε όλους τους χώρους του σταθμού και σίγησαν τα μικρόφωνα, τα μόνιτορ και οι  κονσόλες. Παράλληλα, έπεσε από τον αέρα και ο δικτυακός τόπος του καναλιού. Πάντως, ομάδα εργαζόμενων του ραδιοφώνου κατάφεραν να εκπέμψουν μέσω Διαδικτύου ραδιοφωνική εκπομπή.

Η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια ανακοίνωσε το κλείσιμο του σταθμού στις 5 Νοεμβρίου, λίγο μετά την απόφαση δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απόλυση 1.000 εκ των συνολικά 1.700 εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τους επαναπροσλάβει. Το θέμα έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση στην Ισπανία. Κάνουν λόγο για «πραξικόπημα που θύμισε τις μέρες της 23ης Φεβρουαρίου 1981» (του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Ισπανία).

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ RTVValencia ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΣΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑ

Παρακολουθείστε εδώ τα τελευταία λεπτά πριν το ισπανικό «μαύρο» στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης στη Βαλένθια… los últimos minutos de Canal Nou

 

ΚΑΤΟΧΗ ΕΡΤ Έντονες διεθνείς αντιδράσεις

ΔΟΔ/ΕΟΔ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Πλήθος και έντονες είναι οι αντιδράσεις για την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα από τους διεθνείς συνδικαλιστικούς φορείς του δημοσιογραφικού κόσμου. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) καταδικάζουν έντονα τη βίαιη επιδρομή της ελληνικής αστυνομίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα, τις πρωινές ώρες σήμερα. Σύμφωνα με μήνυμα του προέδρου της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα, η Ομοσπονδία έχει ενημερώσει τις Ενώσεις-μέλη της και οργανώνει τις αντιδράσεις της.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο Ομοσπονδίες αναφέρουν: “Σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης, περίπου στις 04.30 πμ, τα ΜΑΤ, με τη συνοδεία εισαγγελέα, εισήλθαν στο κτίριο της ΕΡΤ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις. Αναφορές κάνουν λόγο ότι τα ΜΑΤ μπλόκαραν όλες τις εισόδους στο κτίριο και δεν επέτρεψαν σε κανέναν να εισέλθει. Οι γύρω δρόμοι έκλεισαν και η κυκλοφορία σταμάτησε κατά τη διάρκεια της επέμβασης”.

“Εκφράζουμε το σοκ και το θυμό μας σε αυτό το γεγονός διότι είναι απολύτως περιττή ενέργεια από τις ελληνικές αρχές και καταδικάζουμε απερίφραστα τη χρήση βίας σε μια υποτιθέμενη δημοκρατική χώρα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας στην ΕΡΤ και στην ΕΣΗΕΑ, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να εγκαταλείψουν άμεσα το κτίριο και να επιστρέψουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της ΕΡΤ στους δημοσιογράφους”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ.

“Οι δημοσιογράφοι και τα συνδικάτα αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες, το οποίο είναι απαράδεκτο. Αυτό που θέλουμε είναι ο διάλογος και να προσπαθήσετε να διορθώσετε τα προβλήματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρίσκονται λύσεις όταν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Μόγκεν Μπλίχερ-Μπγιερεγκάρντ .

Επίσης, έχουν σταλεί τα παρακάτω μηνύματα:

“Στη Γαλλία είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτή τη νέα αντιδημοκρατική ενέργεια.
Η Ένωσή μου είναι στο πλευρό σας και εκφράζει την αλληλεγγύη της.
Θα εκδώσουμε μία ανακοίνωση.
Κρατήστε μας ενήμερους ώστε να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε.” Patrick Kamenka

“Άθλιο, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία!” Björn Månsson

“Δεν έχω λόγια να εκφράσω την οργή και τη θλίψη μου … και την αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας, οι οποίοι για πολλούς μήνες έδωσαν τη μάχη τους για μια ελεύθερη Δημόσια Τηλεόραση και δημοκρατία.” Ανδρούλα Γεωργιάδου

“Είμαι γεμάτος οργή. Θα ενημερώσω τη Βελγική Ένωση Δημοσιογράφων για να αντιδράσουμε, και να αναμένετε έντονη αντίδραση. Με όλη μου την αλληλεγγύη”. Philippe Leruth
Δημοσιογράφος «L’Avenir”

“Θα το γνωστοποιήσουμε παντού, εκφράζοντας την υποστήριξή μας στους συναδέλφους”. Carmen Rivas Avilas

Η γερμανική ένωση δημοσιογράφων διαμαρτύρεται ενάντια στην εκκένωση του ελληνικού σταθμού ΕΡΤ από την ελληνική αστυνομία σήμερα το πρωί. Η DJV βλέπει στην πραξικοπηματική δράση μία “ληστεία” της ελευθερίας του τύπου. Οι αρχές ασφαλείας τερμάτισαν με εκκένωση την από πέντε μηνών συνεχιζόμενη κατάληψη του σταθμού από τους εργαζόμενους, από τότε που έκλεισε η ΕΡΤ, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση. “Η μέθοδος της κρατικής εξουσίας ενάντια στο σταθμό και τους δημοσιογράφους του είναι σκανδαλώδης” δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της DJV Michael Konken. “Με την αιτιολογία ότι μέσω του κλεισίματος πρέπει να συμμορφωθούν με τη λιτότητα της ΕΕ-τρόικας, κλείνει μία κριτική φωνή”. Η ΕΡΤ πρέπει αμέσως να εκπέμψει ξανά, οι εργαζόμενοι πρέπει πάλι να επιστρέψουν στις παλιές τους θέσεις εργασίας, παρότρυνε ο Konken. DJV

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

ΠΟΕΣΥ Ξεσηκωμός για τη δημοσιογραφία – Τρίτη 5/11, εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) συμμετέχει στη σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου από τις 20.30 έως τις 21.00, έξω από τον κινηματογράφο “Αλέξανδρος” (Εθνικής Αμύνης 1).

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και αποτελεί τη συμμετοχή του δημοσιογραφικού κόσμου όλης της Ελλάδας – με συμβολική δράση – στην παγκόσμια ημέρα “Ξεσηκωμός για τη Δημοσιογραφία” (Stand Up for Journalism) που έχουν ορίσει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕFJ).

ERT: LETTER TO EBU

To the director general of EBU

Dear Ingrid Deltenre

It has been 55 days now that the employees of ERT, journalists, technicians, administrative staff and musicians, continue producing regular their programme, despite all the everyday hardships that they have to endure since they are made unemployed.

We continue offering to the Greek society, (…) Διαβάστε ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ERT CLOSURE: GENERAL STRIKE IN ALL GREEK MEDIA!

DAYS OF STRIKES FOR THE DEFENCE OF PUBLIC MEDIA ERT

ERT: Stage of resistance and fight for the public media and the social good of information. Thousands of supporters outside of ERT premises in Athens, Thessaloniki and other cities in Greece. Daily assemblies, meetings, events, concerts. New “solidarity” radio and television programs!

LIVE IN INTERNET:

NET: http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/monitor-ert-online.html

ERT3http://veetle.com/index.php/profile/1755423080

SATELITE: Eutelsat 7a 70 E 110963300 3/4

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΤ Κατακλυσμός αντιδράσεων και πλήθος μηνυμάτων αλληλεγγύης! – Ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων, δήλωση του προέδρου της ΕΟΔ(EFJ) και μήνυμα του προέδρου της ΔΟΔ(IFJ).

ΠΟΕΣΥ Κλείνουν την ΕΡΤ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Με ΠΝΠ που αναμένεται να υπογραφεί από στιγμή σε στιγμή από τον αρμόδιο Υπουργό Τύπου και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, η τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε έναν Δημόσιο Οργανισμό, που απασχολεί 2.700 εργαζομένους. Η εύκολη λύση της Θυσίας της ΕΡΤ, στο ρόλο της Ιφιγένειας για να προχωρήσουν τα μνημόνια. Οι τροϊκανοί απαιτούν μέχρι τέλος Ιουνίου 2000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση προκειμένου να φανεί συνεπής απέναντι στους ξένους επιτηρητές είναι διαθέσιμη να θυσιάσει την Δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Κάποιοι ακόμη και την τελευταία στιγμή κρύβονται.
Γιατί σιωπά ηχηρά ο αρμόδιος υπουργός Τύπου, ο οποίος προσφάτως στην ΕΡΤ δήλωσε πως βαρέθηκε να διαψεύδει τα περί λουκέτου;
Εμείς τους προειδοποιούμε:
Εμείς δεν αιφνιδιαστήκαμε, γι’ αυτό στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που λένε όχι στην δρομολογημένη συρρίκνωση της ΕΡΤ, όπως αυτή προωθείται το τελευταίο διάστημα.

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ»
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΕΣΗΕΜΘ Πλήγμα στη Δημοκρατία το κλείσιμο της ΕΡΤ

Με μια πρωτοφανή ενέργεια, η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε να καταστήσει την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Το καθήκον να ανακοινώσει αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση ανέλαβε ευχαρίστως ο αρμόδιος υπουργός Σ. Κεδίκογλου. Ο ίδιος υπουργός που επί μέρες, όποτε δεν κρυβόταν, διαβεβαίωνε με μεγάλη άνεση ψευδώς ότι απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ δεν υπάρχει. Σήμερα, με την ίδια βεβαιότητα ανακάλυψε ότι η λειτουργία της ΕΡΤ ήταν «σκάνδαλο», παραλείποντας να επισημάνει ότι ο ίδιος είχε τη θεσμική ευθύνη γι’ αυτήν και αυτομάτως βαρύνεται με όσα έσπευσε να καταλογίσει σε διοικήσεις κι εργαζόμενους.

Συνδυάζοντας κυνισμό και λαϊκισμό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αποδοκίμασε τακτικές που ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησαν στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως οι χρυσές προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων και οι εξωτερικές παραγωγές, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι για όσον καιρό η ΕΡΤ θα μείνει κλειστή οι πολίτες δε θα πληρώνουν «το χαράτσι», όπως χαρακτήρισε το ανταποδοτικό τέλος, υιοθετώντας προφανώς ορολογία που γνωρίζει καλά  η κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά πολίτες ευρωπαϊκού κράτους στερούνται για λόγους δήθεν «εξυγίανσης», ένα δημόσιο αγαθό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο υγείας του πολιτεύματός τους.

«Πρόκειται για γνήσιο παραλογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) Mogens Blicher Bjerregård. «Αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δημοσιογραφία, στην πολυφωνία των Μέσων και στη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό στην Ελλάδα και στερεί από τους πολίτες το δικαίωμά τους σε αξιόπιστη, ισορροπημένη κι απροκατάληπτη ενημέρωση». Η ΕΟΔ υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι η Επιτροπή για τα ΜΜΕ την οποία συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να προβλέπουν κρατική χρηματοδότηση για Μέσα η λειτουργία των οποίων είναι κρίσιμη για την πολυφωνία».

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να σιγήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως προβλέπουν τα σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΔΟΔ (ΙNTERNATIONAL FEDERATION OF JOURNALISTS, IFJ)

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Όλος ο κόσμος της δημοσιογραφίας καταδικάζει ό,τι συμβαίνει εκεί απόψε.

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε τόσο αιφνιδιαστικά για κάποιους από εμάς που θα θέλαμε να είμαστε μαζί σας αυτές τις σκοτεινές ώρες, αλλά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) να ξέρετε πως είναι μαζί σας και οι 600.000 δημοσιογράφοι που εκπροσωπεί είναι εξοργισμένοι με αυτήν την βάρβαρη πράξη.

Είμαστε θυμωμένοι που εσείς, οι οικογένειές και τα παιδιά σας, θα πρέπει να είστε αυτοί που θα πληρώσουν την κρίση για την οποία δεν είστε υπεύθυνοι. Για πολλά χρόνια, αυτή η κρίση, που προκλήθηκε από την απληστία και την ανεπάρκεια των τραπεζιτών, των επιχειρηματιών και των πολιτικών, θέτει σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο ζωής, τους μισθούς και τις συντάξεις. Τώραπαίρνουν και τους ίδιους τους πόρους ζωής.

Ό,τι σας συμβαίνει μας πληγώνει τις καρδιές και μας εξοργίζει, αλλά περισσότερο απ’ όλα μας κάνει αποφασισμένους να παλέψουμε μαζί σας. Το μήνυμα των δημοσιογράφων όλου του κόσμου προς τους πολιτικούς και τα αφεντικά είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: θα σταθούμε χέρι-χέρι μαζί σας για να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα και θα κάνουμε το παν δυνατόν να μην συμβεί.

Και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνησή σας έχει χάσει το ηθικό ανάστημα με την ανακοίνωση του κλεισίματος των μοναδικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης που παρέχουν ποιότητα στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Είναι αλήθεια αποκρουστικό να ακούς τον Σίμο Κεδίκογλου να μιλάει για “σπατάλες και αδιαφάνεια” και ότι “η ΕΡΤ έχει τρείς ή και οκτώ φορές περισσότερο προσωπικό απ’ όσο χρειάζεται”. Αυτή είναι η γλώσσα του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δυνάμεων του ΟΑΣΕ, μεταξύ άλλων.

Καλούμε τους ακέραιους πολιτικούς να σταθούνε δίπλα σας και να αποκρούσουν την επίθεση αυτή.

Ξέρουμε ότι η μάχη σας γίνεται μέσα σε καθεστώς απίστευτων πιέσεων. Είσαστε στην πρώτη γραμμή. Αλλά δεν θα πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις παντού είναι αδύναμες και οι αποτυχημένες λύσεις του νέο-φιλελευθερισμού οδηγούν σε μεγαλύτερη αποτυχία.

Οι λαοί παντού διαφωνούν με τις κυβερνήσεις στην επιβολή των πολιτικών λιτότητας και λένε ότι προτεραιότητα αποτελούν οι αξιοπρεπείς δουλειές. Είναι εναντίον των εκμεταλλευτικών εταιρειών, των καταπιεστικών κυβερνήσεων, των εθνικών και διεθνών εκφοβιστών. Γι αυτό οι λαοί απαιτούν μια εναλλακτική. Αυτοί θέλουν και όλοι μας το θέλουμε: έναν διαφορετικό κόσμο, έναν καλύτερο κόσμο στον οποίον οι άνθρωποι θα αποτελούν την προτεραιότητα.

Αλληλεγγύη!

Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

ΔΟΔ Επικράτηση των αντιμνημονιακών συνδικαλιστών από όλον τον κόσμο. Νέος πρόεδρος ο Τζιμ Μπουμέλα – στηρίχθηκε και από την ελληνική αντιπροσωπεία.

28ο Παγκόσμιο Συνεδριο Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), Δουβλίνο 4-7/6/2013

-Η ελληνική αντιπροσωπεία πέρασε ψήφισμα κατά της «Χρυσής Αυγής» και για τη δημιουργία στην Ελλάδα «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Κατά της Διάδοσης του Ρατσιστικού Μίσους» (IWASRH).

-Πλήθος καταδικαστικών ψηφισμάτων κατά των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας ανά τον κόσμο.

-Πρωτοβουλία των συνέδρων από τις Νοτιοευρωπαϊκές χώρες για συντονισμό της δράσης των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Δουβλίνο, 7/6/13.-

Με την εκλογή των νέων συνδικαλιστικών οργάνων και την ψήφιση των αποφάσεων, των ψηφισμάτων και του προγράμματος δράσης, ολοκληρώθηκαν οι πενθήμερες εργασίες του 28ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ/ΔΟΔ) που πραγματοποιείται στο Δουβλίνο, με τη συμμετοχή 364 αντιπροσώπων από 123 χώρες όλων των ηπείρων του πλανήτη. Ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε από την κατάθεση των προβληματισμών και των προτάσεων για αποτελεσματικές δράσεις κατά των κυρίαρχων οικονομικών πολιτικών που στοχεύουν τις κοινωνίες και τους λαούς, μη εξαιρουμένων των δημοσιογράφων. Όπως, επίσης, κατατέθηκαν πολλές καταγγελίες για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των διώξεων κατά των δημοσιογράφων σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το βασικό ψήφισμα: «Χαιρετίζουμε τον εργαζόμενο κόσμο και τις οργανώσεις του για τις δράσεις-αντιστάσεις στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης…. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα κύματα διαμαρτυριών και απεργιών που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και αλλού, στην προσπάθεια αντίστασης σε αυτά τα μέτρα που καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας, με κύματα περικοπών, μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας και πτώση του βιοτικού επιπέδου… Επισημαίνουμε ότι η απώτερη αιτία της οικονομικής κρίσης είναι η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού που έθεσε ως προτεραιότητες τις αγορές, την απορρύθμιση, τον ανταγωνισμό, τον χρεωκοπημένο καταναλωτισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις, την καταράκωση της δημοκρατικής αξιοπιστίας και της διαφάνειας… Το συνέδριο υποστηρίζει της δράσεις του εργαζόμενου κόσμου στη συνέχιση της αντίστασής του στην λιτότητα και επισημαίνει την αναγκαιότητα για εναλλακτικές πολιτικές που θέτουν τους ανθρώπους μπροστά από  τα κέρδη. Περαιτέρω προτείνει τον συντονισμό κατά της ισοπέδωσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και καλεί σε συνεργασία τις διεθνείς και περιφερειακές συνδικαλιστικές οργανώσεις».

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Το συνέδριο της ΔΟΔ ψήφισε συνολικά 40 ψηφίσματα για όλα τα θέματα: την κρίση στα ΜΜΕ, τον αγώνα κατά της λιτότητας, την ασφάλεια των δημοσιογράφων, την δημοσιογραφία ως κοινωνική ανάγκη, τις συνθήκες εργασίας, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ, τη συνεργασίας των περιφερειακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους εξόριστους δημοσιογράφους, τους φυλακισμένους σε πολλές χώρες, τη βία κατά των γυναικών, αλλά και για θέματα όπως η Wikileaks. Καθώς και για επιμέρους ζητήματα διώξεων δημοσιογράφων σε διάφορες χώρες: στην Τουρκία (για τις τελευταίες μαζικές διαμαρτυρίες), τις Φλιππίνες, το Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σομαλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ταϊβάν, Υεμένη, Ρωσία…

ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Διεθνούς Ομοσπομδίας Δημοσιογράφων, επικράτησαν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις από Νότια Ευρώπη, Βρετανία-Ιρλανδία, Λατινική Αμερική, Αραβικό κόσμο και Αφρική, έναντι των βορειοευρωπαίων που υποστηρίχθηκαν από Βόρεια Αμερική και Αυστραλία, με αιχμή του δόρατος τους Γερμανούς των οποίων η παρουσία προκάλεσε με τοποθετήσεις τύπου: Εμείς έχουμε δυνάμεις και χρήματα και δεν ακουγόμαστε (όπως έδειξε η επικράτησή τους τον περασμένο μήνα στο συνέδριο της (περιφερειακής οργάνωσης της ΔΟΔ) Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (και με τους οποίους συμπαρατάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μόσχος Βοϊτσίδης και ο επιλεγείς για την εκτελεστική της ΕΟΔ γενικός διευθυντής (!) Γιάννης Κοτσιφός).

Για τη θέση του προέδρου της ΔΟΔ επανεξελέγη ο Μαροκινοβρετανός Τζιμ Μπουμέλα με ψήφους 191 (υποστηρίχθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, που είχε 6 ψήφους) έναντι του Φιλίπ Λερούθ που έλαβε 178. Όμως ένεκα διαφόρων ενστάσεων κάποιων Γερμανών (βρέθηκαν επιπλεόν πέντε ψηφοδέλτια από λάθος ή προβοκάτσια, τα οποία όμως δεν διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα), το προεδρείο του συνεδρίου έθεσε το ζήτημα στο σώμα το οποίο αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (186-136) να αποδεχθεί το αποτέλεσμα. Κάτι που δεν άρεσε σε Γερμανούς, από τους οποίους αποχώρησαν από τις εργασίες του συνεδρίου οι εκπρόσωποι δυο συνδικάτων, καθώς και ενός από το Βέλγιο και ενός από τον Καναδά. Για τις θέσεις του προεδρείου (3 αντιπρόεδροι και ταμίας) εξελέγησαν ένας Μαροκινός, ένας Βραζιλιάνος, μία Κροάτισα και ένας Γερμανός (των Πρασίνων).

Οι εκλογές για την ανάδειξη των υπολοίπων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής συνεχίστηκαν έως αργά το βράδυ με την εκλογή των 16 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ (πέραν των 5 του προεδρείου και την ψήφιση του Προγράμματος Δράσης και την έκδοση των συμπερασμάτων, για τα οποία θα ενημερώσουμε στη συνέχεια…

*Την ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία αντιστοιχούσαν 6 ψήφοι, αποτελούσαν οι συναδέλφισες: Μαρίνα Μεϊντάνη (ΠΟΕΣΥ), Φάνη Πετραλιά (ΕΣΗΕΑ), Όλγα Μπατή (ΕΣΠΗΤ), ενώ στο Συμβούλιο Ισότητας Φύλων συμμετείχε η Αθηνά Μος (ΕΣΠΗΤ).

Μπάμπης Μπίκας

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ:

– ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ,

– Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ,

– Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΟΔ

(ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ)

 

ΔΟΔ Ψήφισμα κατά της «Χρυσής Αυγής».- Δημιουργία «Διεθνούς Παρατηρητηρίου κατά της Διάδοσης του Ρατσιστικού Μίσους» (IWASRH)

Countering the activities of “Golden Dawn” in Greece

This World Congress of the International Federation of Journalists meeting in Dublin from 4 – 7 June 2013 notes with alarm “Golden Dawn’s” Neo–Nazi organization’s terror campaign against journalists and media organizations for exposing to Greek society their  Neo-Nazi and Neo-Fascist views, practices and activities, by reporting and revealing criminal dealings and actions of “Golden Dawn” Members of the Greek Parliament, who initiate hatred among  the different sections of society and in particular against those mostly hit by the economic crisis – poor immigrants, ethnic minorities, leftists dissidents etc.

ΔΟΔ Διακήρυξη των Νοτιοευρωπαίων δημοσιογράφων για τον συντονισμό των συνδικάτων και την ενίσχυση του αγώνα μας

FOR THE COORDINATION OF THE SYNDICATES FOR REINFORCING OUR STRUGGLE IN SOUTH EUROPEAN COUNTRIES

The undersigned journalists from Journalists’ Unions in South European countries, present  in the 28th Word Congress of IFJ in Dublin 4 – 7 June 2013, declare that:

We, as integral part of our societies, are suffering the most in the nowdays social-economic crisis and experienced the brutal attack against our achievements and rights by the policies of IMF, international financial system, EU institutions and the austerity programs by the governments.