Category Archives: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Πόπη Χριστοδουλίδου: Ξεκάθαρες θέσεις για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ξεκάθαρες θέσεις

Εμείς ως “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή-Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων” ήμασταν ξεκάθαροι υπέρ της αποχής
γιατί αυτό που ονόμαζαν «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ» δεν ήταν παρά ένα κουφάρι, που πιθανόν θα φορούσε τη φανέλα του ΕΔΟΕΑΠ – μέχρι να του την βγάλουν και αυτή, αλλά, στην ουσία θα οδηγούσε στο δραματικό τέλος, επιτρέποντας σε ορισμένους με εξουσία και θρασύτητα να θέλουν τον ΕΔΟΕΑΠ “υπηρετικό” προσωπικό του ΕΦΚΑ στα πάντα. Και τους κυβερνώντες και τους δικούς τους να θέλουν ακόμα και τα κτίρια μας, Άγιε μου Νικόλα σώσε μας από δαύτους…

Μέσα στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ λοιπόν δεν ψήφισα για τις εκλογές γιατί απλούστατα απουσίαζα από την συνεδρίαση της Τρίτης
8 του μήνα, οπότε και ελήφθη η απόφαση.
( Για αυτό, συνάδελφοι μην ακούτε τις “ψεύτρες”” και τους συκοφάντες, αλλά, ρωτήστε με ότι θέλετε)
Η παράταξή μας την οποία εκπροσωπώ αλλά και εγώ προσωπικά, ( για να μην λέτε διάφορα, όσοι μόνο για τον ΕΔΟΕΑΠ δεν νοιάζεστε), σε καμιά περίπτωση δεν συμμαχεί με τις δύο πλευρές- που ήταν μαζί, αλλά διαφωνούν το τελευταίο χρονικό διάστημα- και είμαστε ανοιχτοί μόνο σε αριστερές και μαχητικές πρωτοβουλίες συναδέλφων πανελλαδικά από κάθε τμήμα των ΜΜΕ.
Και φυσικά συνταξιούχων, ανέργων, συναδέλφων, που υποφέρουν για να ζήσουν την οικογένεια τους, απολυμένων, απλήρωτων, αγωνιστών από κάθε μετερίζι.
Λέγαμε και λέμε πάντα αλήθειες πικρές ίσως, αλλά, αλήθειες και ο αγώνας μας δεν έχει στόχο την καρέκλα, αλλά το αγαπημένο μας ΕΔΟΕΑΠ. όπως αξίζει σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ.
Όχι δεν θα τους χαρίσουμε αυτό που επιδιώκουν από το πραξικοπηματικό ΝΑΙ και μετά…
Μαζί θα χτίσουμε τα τείχη για να μην ξεσαλώσουν αυτοί, που
στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν σκέψεις πονηρές κατά του ΕΔΟΕΑΠ

συναδελφικά
Πόπη Χριστοδουλίδου, μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

Πως το αγγελιόσημο πέθανε και… ξαναγεννήθηκε μέσα σε ένα χρόνο.

Ανακοίνωση από τον Γιάννη Αγγέλη (μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) και την Πόπη Χριστοδουλίδου (μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ) 

Το αγγελιόσημο καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 ως μη αποδεκτό από την τρόικα (!) σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο και τους συνομιλητές στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, για να αναγεννηθεί ως εκ θαύματος (με την έγκριση της τρόικα  ως τέλος 2% τον Νοέμβριο του 2017.
Το ψέμα λέει η παροιμία έχει κοντά ποδάρια.

Και πράγματι όλοι όσοι συντάχθηκαν πίσω από τον κ. Πετρόπουλο και τα “non paper” του κ. Κυριακόπουλου ή στην συνέχεια με την πρόταση Καπάκου (Γκανά) – Καρούτζου/Αντωνιάδου, βιάζονται τώρα, μετά το πραξικόπημα μετάλλαξης του ΕΔΟΕΑΠ, να θάψουν το γεγονός ότι το… αγγελιόσημο στην ουσία του δεν καταργήθηκε, αλλά συρρικνώθηκε στο 2% με παράπλευρες απώλειες, το αυτοδιοίκητο του ΕΔΟΕΑΠ, το επίπεδο των παροχών υγείας και την σταθερότητα των Ενώσεων που τον συγκρότησαν.

Γιατί δεν καταργήθηκε το “αγγελιόσημο”; Η απάντηση είναι στην παράγραφο στ’ του άρθρου 24 του νόμου 4498 που ορίζει τα της μετάλλαξης του ΕΔΟΕΑΠ.
Τι λέει ο νόμος :
Λέει ότι ορίζεται για τις επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο: Ειδική εισφορά ποσοστού 2% επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προ- ώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου (internet)…”.
Με άλλα λόγια, η επιτομή του ορισμού για το αγγελιόσημο όπως ίσχυε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν και καταργήθηκε από τον κ. Πετρόπουλο (προφανώς όχι με δική του μόνο πρωτοβουλία…).
Λίγο πιο κάτω ο νόμος περιγράφει και το πως θα εισπράττεται το “νέο” αγγελιόσημο : “…Η ειδική εισφορά της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 παρακρατείται από τον λήπτη των υπηρεσιών κατά τη μερική ή ολική καταβολή της οικείας αμοιβής και αποδίδεται στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π…”.
Η διαφορά πέραν αυτού είναι ότι το παλιό αγγελιόσημο το εισέπραττε το ΤΣΠΕΑΘ και απέδιδε μέρος του στον ΕΔΟΕΑΠ. Το ΤΣΠΕΑΘ απορροφήθηκε από τον ΕΦΚΑ και μαζί του τα αποθεματικά και τα οφειλόμενα από το αγγελιόσημο στον ΕΔΟΕΑΠ.

Μένει να μας εξηγήσουν τώρα οι πρωτεργάτες αυτής της χωρίς προηγούμενο ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, για ποιου τα συμφέροντα ενήργησαν και προφανώς συνεχίζουν να δουλεύουν.

Αν δεν δώσουν αυτή την απάντηση τώρα, είναι εύκολο να την δώσουμε εμείς και μαζί μας κάθε εργαζόμενος στο κλάδο του οποίου η ασφάλιση, η επικούρηση και κυρίως η έκφραση αλληλεγγύης στους ανέργους του κλάδου (βασικό θεμέλιο του ΕΔΟΕΑΠ που καταστρέφουν), θα πρέπει από εδώ και μπρος να περάσει από την προκρούστεια κλίνη της “ομοφωνίας” στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, όπως ορίζει ο νόμος που “κατάργησε” και “ξαναγέννησε” το αγγελιόσημο.

Περιμένουμε.

Γιάννης Αγγέλης (ΔΣ ΕΣΗΕΑ)
Πόπη Χριστοδουλίδου (ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ)

ΕΔΟΕΑΠ Πριν αλέκτωρ… οι «κόφτες» των ζωών μας!

Πριν καλά-καλά  επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα του πραξικοπηματικού δημοψηφίσματος που διοργάνωσαν στον ΕΔΟΕΑΠ οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές για την επιβληθείσα από την κυβέρνηση νομοθετική διάταξη (όπου προσήλθε το 60% των μελών και επιδοκίμασε το 91%, δηλ. το 55% όλων των μελών), προβάλουν πλέον απειλητικά για το οικοδόμημα του ασφαλιστικού φορέα δημοσιογράφων και υπαλλήλων τα όσα προκύπτουν από το «ναι» στην υποταγή και την εκχώρηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση κατέθεσε μεν και η βουλή ψήφισε δε την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ,  αλλά με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου να γνωστοποιεί αυτό ακριβώς που επισείαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι κάποιοι εκ της συνδικαλιστικής ηγεσίας μαζί με κυβερνητικούς, βλέπουν στο βάθος του τούνελ… ΕΟΠΠΥ. Να τι είπε ακριβώς η υπουργός: O ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών υγείας με σημαντικές αυτόνομες μονάδες υγείας. Βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας. Επομένως, αυτή ήταν πολιτική μας απόφαση».

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παπάς κατέθεσε νομοθετική τροπολογία υπέρ των καναλαρχών, με την οποία μειώνεται ο ειδικός  φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από το 20% στο 5%. Δηλ. τους έκανε δώρο το 15%. Ό,τι επιδίωκαν για να δεχθούν το 2% εισφοράς επί του τζίρου για τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ όμως θα είναι οι μόνοι εργοδότες που δεν θα καταβάλλουν εισφορά εργοδοτική όπως όλοι οι άλλοι εργοδότες στο 13.5% αλλά μόλις 8%. Κερδισμένοι πολλαπλώς.

Όμως, βγήκαν οι ενώσεις ιδιοκτητών εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών και διαδικτυακών μέσων, που όχι μόνο καταφέρονται κατά της εργοδοτικής εισφοράς του 2% επί του τζίρου, αλλά απειλούν με περικοπές κ.α. ζητώντας κι αυτοί ανταλλάγματα. Όπως ακριβώς τα επισημαίναμε τις προηγούμενες μέρες.

Την ίδια ώρα το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε να ρευστοποιήσει 5 εκατ. από τα αποθεματικά που διατηρεί στη ΤτΕ, για να πληρωθούν συντάξεις κ.α. και προφανώς να ικανοποιήσει άμεσα (γιατί όλα τα άλλα θα πάρουν χρόνο) όλους αυτούς που ενέδωσαν στους εκβιασμούς των συριζοδεξιών συνδικαλιστών στο άρμα των εργοδοτικο-κυβερνητικών επιδιώξεων και έσπευσαν να ταχθούν με το «ναι» -χωρίς καμία διάθεση για αγώνα και σε πλήρη αναντιστοιχία με τα δικαιώματα που απολάμβαναν. Τώρα πλέον ο λόγος στους κάθε λογής… «κόφτες των ζωών μας».

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Αναπάντητα ερωτήματα την ώρα που κλείνουν οι κάλπες που έστησαν κυβερνητικοί, εργοδοτικοί, γραφειοκράτες συνδικαλιστές…

Τρίτη μέρα της πραξικοπηματικής ψηφοφορίας για την έγκριση της κυβερνητικής διάταξης πετσοκόμματος –ουσιαστικά κατάργησης του υφιστάμενου ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων και υπαλλήλων ΕΔΟΕΑΠ και δεν έχουν απαντήσει σε βασικά ερωτήματα οι κάθε λογής υπερασπιστές του: κυβερνητικοί, εργοδοτικοί, γραφειοκράτες συνδικαλιστές, πρόθυμοι, μονίμως υποταγμένοι, άβουλοι, μοιραίοι, αλλά και προσφάτως… μεταμεληθέντες (τα αναγκαία διαπιστευτήρια για ένα βόλεμα, μία μικροεξουσία…):

– Η υπό ψήφιση διάταξη απαιτεί ΟΜΟΦΩΝΙΑ των μελών του δσ για το ύψος των παροχών και πολύ συγκεκριμένα για την υπέρβαση των δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι: το μέλος του δσ εκπρόσωπος  των εργοδοτών έχει βέτο και μετατρέπεται σε  καθοριστικό παράγοντα.

– Οι παροχές, νοσήλια, υπηρεσίες,  επιδόματα κλπ, θα καθορίζονται από την ετήσια αναλογιστική μελέτη. Δηλ. αν δεν φθάνουν τα έσοδα, αντί να κοιτάμε την αύξησή τους, θα αποφασίζονται ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.

– Έτσι και με τους ανέργους. Το ασφάλιστρο θα καθοριστεί από το δσ ομόφωνα, δηλ. με τη συγκατάθεση ή επιβολή του εκπροσώπου των αφεντικών και από 20 ή 40 ευρώ, μπορεί να πάει πχ 100 ή 200 ευρώ. Τότε πόσοι ΑΝΕΡΓΟΙ θα μπορούν να πληρώσουν τέτοια ποσά, θα πεταχτούν έξω, ναι ή όχι;

Όσο για τις κυβερνητικές ευθύνες, ένα μόνο να πούμε: πέρυσι στη ΔΕΘ 10 Σεπτεμβρίου ο  πρωθυπουργός έλεγε στον γγ της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη ότι δεν θα πειραχτεί το αγγελιόσημο και πέντε μέρες μετά η κυβέρνηση και ο Πετρόπουλος το έκοβαν. Άσε που δεν αποδίδουν 70 εκατ εισπραχθέντα αγγελιόσημου. Δηλ. μία «αριστερή» κυβέρνηση, που έλεγε: «βρείτε τα οι κοινωνικοί εταίροι», προκαλούσε οικονομική ασφυξία στον έναν εκ των δυο διαπραγματευόμενων κοινωνικών εταίρων και μάλιστα στον πιο αδύναμο. Μπράβο αριστεροσύνη!

Για δε τους ξεφωνημένους συνδικαλιστές της αγαστής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, αυτοί οι συγκεκριμένοι έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια μία ολόκληρη συνέλευση 1300+ μελών του ΕΔΟΕΑΠ στις 4 Ιουλίου, που απαίτησε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Τι έκαναν; Αφού κράτησαν σε ομηρεία τον κλάδο ενάμιση χρόνο με ατέρμονες επαφές συνδικαλιστών, κυβερνητικών, εργοδοτικών εκπροσώπων, τον οδήγησαν στην ασφυξία, ώστε πολλοί υπό τα αντανακλαστικά μυωπικής οπτικής να μην βλέπουν τον ωμό εκβιασμό, εκφοβισμό, τρομοκρατία. Άλλωστε σε αυτά βασίζονται οι κάθε είδους εξουσιαστές.

Πάντως, για το γενικότερο θέμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, όλοι γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε αυτοί που πάντοτε την υποστηρίζαμε, όπως το επαναλαμβάνουμε και στην τελευταία διακήρυξή μας (από κοινού Ασύνταχτο Μέτωπο / ΕΣΗΕΜΘ και Πρωτοβουλία για την Ανατροπή / ΕΣΗΕΑ) για το πραξικοπηματικό δημοψήφισμα. Όμως την ίδια ώρα δε απεμπολούμε ένα αυτοδιοικούμενο-αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό ταμείο που δεν επιβαρύνει το δημόσιο, αλλά αντίθετα πληρώνει τα νοσήλια, υπηρεσίες κλπ. Μακάρι σαν τον ΕΔΟΕΑΠ  να γίνει και ο  ΕΟΠΠΥ. Απλώς για να τα λέμε με το όνομά τους τα πράγματα, αυτό που γίνεται -και σε αυτόν τον τομέα- λέγεται βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος σε βάρος των μικρομεσαίων τάξεων. Αντίθετα το κέρδος των μεγαλοπειχειρηματιών αυξάνεται διαρκώς και σε αντιστοίχηση με τη φτωχοποίηση (βλ. επίσημα στοιχεία της Oxfam).

Αν ένας κλάδος απεμπολήσει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα χωρίς μάχη και μάλιστα με τον πιο αναξιοπρεπή τρόπο: σερνόμενος και υποταγμένος…, δεν σημαίνει ότι ο αγώνας τελειώνει εδώ…

Μια οφειλόμενη απάντηση στη «Συσπείρωση»

Το πολύ λιβάνισμα του γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ και μέλους της Συσπείρωσης Σταύρου Καπάκου με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου μάλλον τον έχει ζαλίσει.

Υποθέτουμε πως έτσι προέκυψε η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στον Σύριζα, σύμφωνα με την οποία οι δύο εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ασύνταχτου Μετώπου στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ.

Για να σοβαρευτούμε: Πρώτον, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου δεν έγινε ψηφοφορία.

Δεύτερον, ζητήσαμε τη σύγκληση συνέλευσης προκειμένου να γίνει εκτενής ενημέρωση για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Τρίτον, επισημάναμε ότι το όποιο σχέδιο σκοντάφτει καταρχάς στην δεδομένη απροθυμία των εργοδοτών να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία, τη μη αμειβόμενη εργασία και τα ατομικά συμφωνητικά.

Τέταρτον, ακόμα κι όταν ζητήθηκε να παραστούμε στην κλήρωση για την επιλογή των ανέργων στην εφορευτική, η απάντησή μας ήταν πως δεν θα το κάνουμε, εφόσον ως παράταξη καταγγέλουμε όλη τη διαδικασία.

Οι εκπρόσωποι του Ασύνταχτου Μετώπου στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ

Βαγγέλης Σπυριδωνίδης

Κωστής Κεκελιάδης

Μία μη συναινετική απάντηση στο μνημονιακό πραξικόπημα κατάργησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Σήμερα οι συνάδελφοι καλούνται να καταγγείλουν ή να συμμετάσχουν στο μνημονιακό πραξικόπημα (άλλο ένα) που οργανώνει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με την στήριξη των αντίστοιχων (συνεργαζόμενων) πλειοψηφιών στις τέσσερις Ενώσεις που τον συγκροτούν.

Στόχος του πραξικοπήματος είναι η κατάργηση του ΕΔΟΕΑΠ καθώς αυτό που μας καλούν να ψηφίσουμε δεν έχει τίποτα από όσα έχει ο ΕΔΟΕΑΠ: αυτοδιαχείριση, παροχές, αλληλεγγύη, αυτονομία (από τους ιδιοκτήτες).

Αποφεύχθηκε κάθε συλλογική διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούσαν να αποφασίσουν τα μέλη/μέτοχοί του και υποχρεώνονται σε μία “ατομική” απόφαση.
Καταλαβαίνουμε όλοι το γιατί. Έτσι γίνονται όλα τα “πραξικοπήματα”.

Μερικές απαντήσεις στα βασικά.
Οι ανατροπές που επιχειρούνται στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ σήμερα, καταστρέφουν το επίπεδο “παροχών” και το στέλνουν χαμηλότερα ακόμα και από τον ΕΟΠΥΥ. Η ετήσια αναλογιστική μελέτη που εισάγεται σαν βασικός “κόφτης” σε κάθε δαπάνη του νέου Οργανισμού, ορίζει τι μπορεί να δαπανηθεί για υγεία, επικούριση, πρόνοια. Κάθε υπέρβασή της απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του διορισμένου εκπροσώπου των ιδιοκτητών στο Συμβούλιο… (Αν αυτό ίσχυε στο παρελθόν εκατοντάδες συνάδελφοι θα είχαν υποστεί θανάσιμες συνέπειες μέχρι σήμερα…).

Τα όρια και ο τρόπος κάλυψης των ανέργων στο “νέο” καταστατικό περιορίζονται από την αναλογιστική μελέτη και την “θέση” του εκπροσώπου των ιδιοκτητών.

Η αύξηση των εισφορών για εργαζόμενους συνταξιούχους οδηγεί αμέσως σε μειώσεις καθαρών αποδοχών και συντάξεων, πέραν του περιορισμού των παροχών υγείας.

Οι προβλεπόμενες οικονομικές πηγές του νέου ταμείου ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ότι αρκούν για τις προβλεπόμενες ανάγκες του. Πολύ περισσότερο που το νέο ταμείο θα περιλαμβάνει σχεδόν
τριπλάσιο αριθμό δικαιούχων.

Το αντίθετο, ακόμα και σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΕΣΗΕΑ έχει επιβεβαιωθεί ότι θα χρειασθούν επιπλέον πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες του…

Παρεμπιπτόντως, με την εισαγωγή του πόρου του 2% στην χρηματοδότηση του νέου ταμείου επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι χρησιμοποιήθηκε ψευδώς η τρόικα για να κρυφτεί το γεγονός ότι πίσω από την κατάργηση του αγγελιόσημου είναι η συνδιαλλαγή κυβερνήσεων διαφημιστών και ιδιοκτητών εναντίον των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Είναι φανερό πλέον ακόμα και για τους εθελοτυφλούντες, ότι η επιχειρούμενη ανατροπή του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ και η καταστροφή της ασφάλισης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, δεν
είναι τίποτα περισσότερο από άλλο ένα “χαρτί” στην διαπραγμάτευση – συνδιαλλαγή καναλαρχών – κυβέρνησης.

Ένα “χαρτί” που παίζεται με την βοήθεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που έτσι εξαγοράζει την δική της διάσωση, στο νέο σκηνικό της mediaκης διαπλοκής που συγκροτείται
μπροστά στα μάτια μας, καθημερινά…

Με αυτά τα “βασικά” στο μυαλό, ας αποφασίσει ο κάθε συνάδελφος αν θα συμμετάσχει σ’ αυτό
το μνημονιακό πραξικόπημα.

Γ. Αγγέλης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Π. Χριστοδουλίδου, μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Δεν σώζουν τον ΕΔΟΕΑΠ, τον καταστρέφουν! Όχι στο νέο πραξικόπημα. Αποχή από το δημοψήφισμα-οπερέτα. Γενική συνέλευση τώρα! Υπάρχει και άλλος δρόμος.

Ανακοίνωση για τον ΕΔΟΕΑΠ από την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή  (FinancialCrimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι) / ΕΣΗΕΑ και το Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων/ ΕΣΗΕΜ-Θ: 

Δεν σώζουν τον ΕΔΟΕΑΠ, τον καταστρέφουν!

Όχι στο νέο πραξικόπημα

Αποχή από το δημοψήφισμα-οπερέτα

Γενική συνέλευση τώρα!

Υπάρχει και άλλος δρόμος

Με ένα ακόμη πραξικόπημα, οι εργοδοτικές-κυβερνητικές πλειοψηφίες των ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και της ΕΠΗΕΘ επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στο Ταμείο μας. Σπεύδουν να ολοκληρώσουν το σχέδιο που υπηρετούν εξαρχής, κοροϊδεύοντας τους ασφαλισμένους συναδέλφους.

Ενώ η κυβέρνηση προκάλεσε την οικονομική ασφυξία του Ταμείου με την κατάργηση του αγγελιόσημου, που το πρόσφερε δώρο στους εργοδότες, αυτοί μας έσυραν επί ενάμιση χρόνο σε ατέρμονα παζάρια κορυφών. Έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη συντριπτική απόφαση της γενικής συνέλευσης για κινητοποιήσεις διαρκείας. Οδήγησαν τον κλάδο σε ομηρεία και τον ΕΔΟΕΑΠ σε οικονομικό αδιέξοδο.

Εργοδότες, συνδικαλιστική γραφειοκρατία και κυβέρνηση, σε αγαστή σύμπνοια, προχωρούν τώρα στην τελευταία πράξη του δράματος. Μαζί τους και η τρόικα, η οποία επιχαίρει επειδή βρέθηκαν άλλοι «πρόθυμοι» να κάνουν τη βρόμικη δουλειά, χωρίς να λερώσει η ίδια τα χέρια της και σε αυτό το θέμα.

Αν τους περάσει, θα σβήσουν μισό αιώνα ιστορίας και προσφοράς αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας και επικουρικών συντάξεων μέσα σε τρεις ημέρες, με ένα δημοψήφισμα-οπερέτα. Γιατί αυτό που ονομάζουν «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ» δεν είναι παρά ένα κουφάρι που θα φοράει τη φανέλα του ΕΔΟΕΑΠ – μέχρι να του την βγάλουν και αυτή.

Είναι η ώρα να αντισταθούμε, να επιλέξουμε τον αγώνα, τη ρήξη και την ανατροπή και όχι την ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό, τον ατομισμό. Γιατί αυτή είναι μια μεγάλη, ιστορική στιγμή για τον κλάδο και όλοι θα κριθούμε όταν τεθεί το ερώτημα «και εσύ τι έκανες και με ποιους πήγες στον πόλεμο;».

Να, λοιπόν, τι προβλέπει το σχέδιο που μας φέρνουν εκβιαστικά και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, για να είμαστε καθαροί:

 1. Οι παροχές υπολογίζονται με βάση τους νόμους της αγοράς (κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ανταποδοτικότητα, αντί της αναδιανομής και της αλληλεγγύης) και μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση (ετήσιες αναλογιστικές μελέτες), προφανώς προς τα κάτω. Έτσι, πρακτικά, σε λίγο καιρό είναι πιθανό να υπολείπονται ακόμη και εκείνων του ΕΟΠΥΥ.
 2. Δίνεται δικαίωμα βέτο στους εργοδότες (απαιτείται ομοφωνία για υπέρβαση προϋπολογισμού), δηλαδή αυτούς που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχουν κλέψει εκατομμύρια ευρώ εισφορών, φέροντας έτσι μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση.
 3. Θεσπίζεται ουσιαστικά αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες και προαναγγέλλονται έτσι – εκτός από την περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών – απολύσεις μόνιμου προσωπικού, διοικητικών, υγειονομικών και γιατρών, καθώς και μειώσεις μισθών.
 4. Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων (συνολικά στο 7% επί των αποδοχών), οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με 5%, ενώ οι εισφορές των εργοδοτών διαμορφώνονται στο 8% και παραμένουν έτσι πιο χαμηλά από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ.
 5. Δεν προβλέπεται σαφώς και δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των ανέργων συναδέλφων μας, ούτε όμως και εκείνων που εργάζονται με μπλοκάκια, ενώ αποκλείονται και σημαντικές κατηγορίες συνταξιούχων – δηλαδή, μένει εκτός ένα μεγάλο μέρος του κλάδου, με βάση και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
 6. Δικαίωμα στο εφάπαξ προβλέπεται μόνο για όσους είναι ασφαλισμένοι μέχρι την ψήφιση του νόμου, οι οποίοι υπάγονται από εκεί και πέρα στις λεγόμενες «ατομικές μερίδες». Τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ παύουν να είναι «μέτοχοι». Για τους υπόλοιπους δεν γίνεται καμία αναφορά στη συγκεκριμένη παροχή.
 7. Η εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών έχει υπολογιστεί πρόχειρα και χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση για το πόσο θα αποδίδει, ενώ σε κάθε περίπτωση υπολείπεται σημαντικά του παλιού αγγελιοσήμου και δεν είναι σε θέση να καλύψει την μαύρη τρύπα που υπάρχει.
 8. Οι όποιες αναλογιστικές μελέτες έχουν γίνει αφορούσαν εισφορές και μισθούς προηγούμενης εποχής, που σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, οπότε η αυθαιρεσία είναι νόμος. Καθώς δε τα μπλοκάκια μένουν εκτός ΕΔΟΕΑΠ, οι εργοδότες θα δελεαστούν να επεκτείνουν τη χρήση τους, ώστε να πληρώνουν μηδαμινές εισφορές.
 9. Εγκαταλείπεται πρακτικά κάθε διεκδίκησή μας για τα χαμένα, μέσω PSI και εισφοροκλοπής-εισφοροδιαφυγής, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει δείξει και η έρευνα της Prudential. Παράλληλα, αθωώνονται όσοι υπήρξαν συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα.
 10. Διαρρηγνύεται κάθε σχέση του Ταμείου με τις Ενώσεις που το ίδρυσαν, οδηγώντας τις σε περαιτέρω αποδυνάμωση και πορεία αποσύνθεσης. Εκδότες και καναλάρχες θα αποφασίζουν πλέον για όλα απευθείας.
 11. Δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα και η πάγια διεκδίκησή μας για αποσύνδεση της ασφάλισης από την εγγραφή στις Ενώσεις, που είχαν στόχο την εξασφάλιση αναβαθμισμένης ασφάλισης και περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, χωρίς προαπαιτούμενα. Αντιθέτως, η νομοθετική ρύθμιση όχι απλώς κουτσουρεύει τα δικαιώματα όλων αλλά, επιπλέον, αποκλείει ανέργους, μπλοκάκηδες και μέρος των συνταξιούχων.

Ιδού και τι προτείνουμε, πιστοί στις απόψεις που έχουμε προβάλλει μαχητικά και ασυμβίβαστα τόσα χρόνια, εντός και εκτός ΔΣ:

 • Υπαγωγή στον ΕΔΟΕΑΠ όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στον κλάδο, είτε με μισθολόγιο είτε με μπλοκάκι, καθώς και του συνόλου των ανέργων και των συνταξιούχων, που πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές υγείας.
 • Καμία αύξηση στο ποσοστό των εισφορών που αντιστοιχεί στους εργαζόμενους.
 • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με μισθούς που θα επιτρέπουν στον καθένα να ζει αξιοπρεπώς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες – έτσι ώστε να αυξηθούν αναλογικά και οι εισφορές προς τον ΕΔΟΕΑΠ.
 • Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΔΟΕΑΠ από εργοδότες και κράτος, που φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, μετά τη ληστεία των αποθεματικών του και τον Αρμαγεδδώνα που έπληξε τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς.
 • Άμεση δήμευση και πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων όσων εργοδοτών αποδεδειγμένα χρωστούν εισφορές από προηγούμενα χρόνια.
 • Καθολικό και δημόσιο σύστημα υγείας και συνταξιοδότησης, για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλο τον λαό.
 • Υπερασπιζόμαστε τον ΕΔΟΕΑΠ ως πρότυπο ασφαλιστικής κάλυψης, που πρέπει να διεκδικηθεί και να εξασφαλισθεί για κάθε εργαζόμενο. Δεν θέλουμε ένα Ταμείο για λίγους και εκλεκτούς, για τους προνομιούχους των ΜΜΕ, όταν άλλοι στενάζουν.
 • Συγκρότηση ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού συνδικάτου για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, χωρίς τους εργοδότες.

Γιατί εμείς δεν αγωνιζόμαστε για να χωριστούμε από την κοινωνία, αγωνιζόμαστε για να ενωθούμε μαζί της και να την ενώσουμε, απέναντι σε όλους αυτούς που την πληγώνουν και μας σκοτώνουν.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τις πλειοψηφίες των ΔΣ, καθώς ο μοναδικός λόγος που αρνούνται τη συνέλευση και παραβιάζουν κατάφωρα το καταστατικό και κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας είναι γιατί φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν και θα εκτεθούν δημοσίως, ενώ τώρα ανέξοδα τολμάνε και ισχυρίζονται ότι δήθεν σώζουν τον ΕΔΟΕΑΠ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να νομιμοποιήσουμε το νέο πραξικόπημα σε βάρος του Ταμείου, του κλάδου και των δικαιωμάτων μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους να απέχουν από το δημοψήφισμα-οπερέτα που οργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα και να μην υποκύψουν στο ψευτοδίλημμα «ή ψηφίζεις ή πεθαίνει ο ΕΔΟΕΑΠ».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διεξαγωγή γενικής συνέλευσης, με βάση το καταστατικό του οργανισμού, για να κατατεθούν και να συζητηθούν ανοιχτά όλες οι προτάσεις και στη συνέχεια να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε.

ΟΧΙ στη φίμωση του κλάδου, στο νέο πλήγμα στην ενημέρωση, στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

 • Πρωτοβουλία για την Ανατροπή / ΕΣΗΕΑ (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι) / ΕΣΗΕΑ 
 • Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων / ΕΣΗΕΜ-Θ

2 Νοεμβρίου 2017

 

 

 

Να μην αφήσουμε τη συνδικαλιστική ηγεσία να ξεπουλήσει το ταμείο μας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ για να σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στις συναδέλφισσες απεργούς πείνας

Τέσσερις συναδέλφισσες προχώρησαν εδώ και ημέρες σε απεργία πείνας, συνεχίζοντας από εκεί που ξεκίνησε ο συνάδελφος Θοδωρής Β. Έχουν κατασκηνώσει έξω από την ΕΣΗΕΑ, διεκδικώντας να σταματήσουν την καταστροφή του ΕΔΟΕΑΠ που έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση και εργοδότες. Είμαστε στο πλευρό τους, τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο και απαιτούμε από τις Ενώσεις να προχωρήσουν έστω και την ύστατη ώρα στην υλοποίηση της απόφασης της συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ τον Ιούλιο για απεργία διαρκείας στον κλάδο.

Είναι απαράδεκτο, η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, αλλά και των υπόλοιπων ενώσεων που απαρτίζουν τον ΕΔΟΕΑΠ, αντί να ταρακουνηθούν από την απεργία πείνας των συναδέλφων και να σημάνουν συναγερμό για όλο τον κλάδο, συνεχίζουν τις επισκέψεις δημοσίων σχέσεων στα γραφεία πολιτικών κομμάτων, πολιτικών αρχηγών και υπουργών της.

Είναι προφανές ότι:
• Οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κέρδισαν τίποτε αλλά αντίθετα επιβεβαιώθηκε ότι όταν δίνεις ένα δάχτυλο στον εχθρό, αυτός σου παίρνει όλο το χέρι. Η αδιαλλαξία των εργοδοτών χτυπάει κόκκινο και η κυβέρνησης συνεχίζει να παίρνει το μέρος τους αδιάντροπα. Το νέο σχέδιο ατομικής σύμβασης που ζητάει ο Μαρινάκης να υπογράψουν οι εργαζόμενοι του πρώην ΔΟΛ δείχνει ότι η εργοδοσία όσο δεν συγκρουόμαστε μαζί της θα ξηλώσει κάθε εργατική κατάκτηση.
• Η απάντηση στον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να είναι η πρόταση που παρουσιάζουν Καπάκος, Αντωνιάδου, Γκανάς κλπ, αλλά αντίθετα, να πληρώσουν αφεντικά και κράτος για τον ΕΔΟΕΑΠ. Τα αφεντικά που δεκαετίες τώρα τρώνε τα χρήματα του αγγελιοσήμου, και βέβαια το κράτος γιατί χωρίς την δική του συμμετοχή και εγγύηση δεν μπορεί να επιβιώσει σε αυτή την εποχή της γενικής απληρωσιά και της μαζικής ανεργίας κανένα ασφαλιστικό ταμείο. Αυτό σημαίνει η απαίτηση να νομοθετήσει η κυβέρνηση πόρο για τον ΕΔΟΕΑΠ που να μπορεί να τον κρατήσει στη ζωή (και όχι το επαίσχυντο 2%), σε αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας και των μνημονίων.
• Οι δύο απεργιακές κινητοποιήσεις που προκηρύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν είναι αρκετές να κάμψουν την εργοδοτική και κυβερνητική αδιαλλαξία. Χρειάζεται να προχωρήσει ο κλάδος σε κλιμάκωση με απεργία διαρκείας. Μονάχα έτσι κυβέρνηση και αφεντικά θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν. Μονάχα έτσι οι συνάδελφοι θα εμπνευστούν ότι πηγαίνουμε να δώσουμε ένα αγώνα με προοπτική νίκης.
• Είναι φανερό σε εμάς, ότι ο αγώνας για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι ένας συντεχνιακός αγώνας για να σώσουμε «το δικό μας ταμείο». Είναι μια μάχη όλης της εργαζόμενης κοινωνίας για περισώσει τις ασφαλιστικές κατακτήσεις από την λαίλαπα των μνημονίων. Την ίδια ώρα με εμάς βρίσκονται σε αγώνα για τον ίδιο λόγο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τις τράπεζες. Παλεύουμε για ένα κοινό απεργιακό μέτωπο αγώνα που θα βάλει στην προμετωπίδα του την διεκδίκηση αξιοπρεπούς ασφαλιστικής κάλυψης όλης της εργαζόμενης κοινωνίας.

Απαιτούμε:
• Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε διαπραγμάτευση με τους αυτουργούς της καταστροφής του Οργανισμού υγείας και επικούρησης του κλάδου.
• Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ για δυναμική αντίδραση με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.
• Να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ και των υπόλοιπων Ενώσεων που απαρτίζουν τον ΕΔΟΕΑΠ, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι με ποιόν τρόπο θα αγωνιστούν. Είναι απαράδεκτο και βαθιά αντιδημοκρατικό, την ώρα που γκρεμίζονται κατακτήσεις δεκαετιών τα ΔΣ να μην έχουν σημάνει συναγερμό στο κλάδο και να μην καλούν σε συνέλευση τα μέλη τους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους την Τρίτη 17 Οκτώβρη στις 1.30μμ στο Υπ Εργασίας

Όλοι την Τρίτη 17 Οκτώβρη στις 7.30μμ στην ΕΣΗΕΑ,
στη συναυλία αλληλεγγύης που οργανώνουν οι απεργοί πείνας

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ

Οργή των εργαζομένων στα ΜΜΕ από τις εντολές του υφ. Πετρόπουλου για αλαγή του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ.

Από την Πόπη Χριστοδουλίδου, μέλος του δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ

Όσο κρύβετε ορισμένοι συνδικαλιστές την αλήθεια, τόσο στενεύει ο κλοιός γύρω σας.

Γιατί , δεν λέτε, λοιπόν, ανοιχτά και δημόσια, ότι ο κ. υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος θέλει- έτσι είπε σε πρ. και γ.γ της ΠΟΕΣΥ, πρώτα να συγκαλέσει το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ συνεδρίαση και να αποφασίσει να γίνει Έκτακτη Γενική Συνέλευση- προφανώς με κάλπη- προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό του Οργανισμού (με διαταγή Πετρόπουλου), ( σ.σ εγώ αυτό το χαρακτηρίζω ως “αυτοκτονία”) και μετά να νομοθετήσει η κυβέρνηση. (Το ίδιο ακριβώς είχε πει και στην συνέντευξή του, στην συνάδελφο μας, Αγλαΐα Κυρίτση, πριν τρεις μέρες, στο asfalistiko.gr)… Οι πηγές είναι αξιόπιστες.

Το επεισόδιο, σήμερα, στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ έγινε γνωστό κι αναρρωτιόμαστε ποιος νομίζει ότι το ΔΣ του Ταμείου είναι ποτέ δυνατόν να “εκτελεί” εντολές υπουργών και μάλιστα εις βάρος των μελών- μετόχων του; Και ποιος ή ποιοι θαρρούν, πως μας ελέγχουν όλους απολύτως και με ποιο δικαίωμα είναι βέβαιοι ότι θα “γκρεμίσουμε” μόνοι μας τον ΕΔΟΕΑΠ. 

Ο κ. Τάσος Πετρόπουλος να μας απαντήσει:
-Αν έχει καταλάβει ότι, αν κινδυνεύσει η υγεία των απεργών πείνας , ηθικοί αυτουργοί θα είναι ο ίδιος και η υπουργός;
– Και δεύτερον, αν κατανοεί, πως οδηγεί, με δική του ευθύνη- απολύτως δική του και της κυβέρνησης του- τον ΕΔΟΕΑΠ
σε κλείσιμο;
-Τους ασφαλισμένους χωρίς φάρμακο, νοσοκομείο, πρόνοια;
-τους συνταξιούχους μες την άθλια κρίση χωρίς επικουρική σύνταξη;
– Παιδιά, νέους και ηλικιωμένους δίχως περίθαλψη;
Και αν ο κύριος αυτός “σφυρίζει αδιάφορα”, οι συνδικαλιστές μας, τι κάνουν;…

Ασφαλιστικό-ΕΔΟΕΑΠ: Γενική απεργία διαρκείας τώρα…

Κυβέρνηση και εργοδοσία προχωράνε ταχύτατα στην ολοκλήρωση της ομηρίας του κλάδου και επιχειρούν να γράψουν τον επίλογο. Και αυτό γίνεται με τη συνεργασία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που έριξε νερό στο μύλο της μεθόδευσης κατά του ΕΔΟΕΑΠ, αποδεχόμενη και συμμετέχοντας σε μια διαδικασία που ήταν καταφανέστατο ότι θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία το ταμείο και στη συνέχεια έφτασε στο σημείο να προτείνει για λύσεις αυτά που προωθούσε η εργοδοτική πλευρά. Έγινε εντολοδόχος της πολιτικής εξουσίας και των εργοδοτών που θέλουν υπό τον έλεγχό τους τον δημοσιογραφικό κόσμο, ο οποίος χειμάζεται από την ανεργία, την επισφάλεια και την εργασιακή ανασφάλεια (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ωμή παραβίαση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος, συνθήκες γαλέρας κλπ).

Αντί να προκηρύξει απεργία διαρκείας και δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως άλλωστε αποφάσισε η βάση, το σώμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, όλων ημών δηλαδή, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία προκηρύσσει άσφαιρες 24ωρες απεργίες, σήμερα η δεύτερη, αρκούμενη σε ευχολόγια και στα ψίχουλα κυβέρνησης, εργοδοτών, τροϊκανών. Η εγκληματική αυτή στάση, πέρα από τις προφανείς συνέπειες για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την επικούρηση και την πρόνοια, θα υποδουλώσει ολοκληρωτικά τον κλάδο και την ενημέρωση στα συμφέροντα.