Category Archives: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

«Δανείζουν στον ΕΔΟΕΑΠ το σχοινί για να κρεμαστεί»!

25.04.17

Ανακοίνωση

Η τροπολογία Πετρόπουλου με την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά (!) να δανείσει από τον ΕΦΚΑ 10 εκ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις δεν ήταν “ξαφνική” για όλους.

Κάποιοι από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, γνωστοί από τα πάρε δώσε με την κυβέρνηση και τους εργοδότες,  εδώ και πάνω από ένα χρόνο, γνώριζαν.

Γνώριζαν το νέο «έγκλημα» που ετοιμάζεται και περίμεναν το πότε η κυβέρνηση και οι καναλάρχες θα έχουν… χρόνο να το δρομολογήσουν. Έτσι κι αλλιώς έχουν εγκαταστήσει πλέον τους ανθρώπους τους στα κρίσιμα πόστα στον ΕΔΟΕΑΠ και αρχίζουν να ξεδιπλώνουν το σχέδιο για το οποίο ετοιμάζονται εδώ και καιρό.

Τι σημαίνει το περιβόητο δάνειο; Κατ’ αρχήν τα δέκα εκ. ευρώ, όχι τυχαία, είναι σχεδόν ακριβώς το ποσό που “έλειπε” από αυτά, που έλεγαν πριν από ένα χρόνο ότι θα δώσουν από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ.

Αλλά τελικά τότε έδωσαν κάτι λιγότερο και από τα μισά.

Αυτά ήταν τα χρήματα που αναλογούσαν στο Ταμείο μας από τις οφειλές που έχασε από την στιγμή της ενοποίησης των Ταμείων στο Υπέρ Ταμείο.

Τώρα,  ο κ. Πετρόπουλος αποφασίζει “ξαφνικά” και ενώ το Ταμείο είναι με το μαχαίρι στο λαιμό, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι διαθέσιμοι πόροι του για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες πληρωμές (συντάξεις – υπαλλήλους – φάρμακα – νοσοκομεία), να δώσει αυτά που είχε παρακρατήσει το φθινόπωρο.

Μόνο που τώρα,  τα δίνει – ποιός τα ζήτησε άραγε και με τι αντάλλαγμα – όχι ως οφειλή του ΕΦΚΑ αλλά ως “δάνειο” από το ΕΦΚΑ.

Ένα δάνειο που πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τέλος του έτους !

Με τι έσοδα θα αποπληρωθεί;

Κανείς δεν ξέρει, ή μάλλον αυτοί που ξέρουν δεν λένε.

Μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι η εγγύηση για το τόσο βραχυπρόθεσμο δάνειο (προφανώς για να μην αφήσει “ίχνη” στον Ισολογισμό του ΕΦΚΑ) είναι η ίδια η περιουσία του ΕΔΟΕΑΠ, οι υποδομές του και τα υπόλοιπα των αποθεματικών του στην ΤτΕ.

Κάπως έτσι δεν μας έχουν “δέσει” και οι μνημονιακοί δανειστές ;

Δάνεια από τα λεφτά μας και με όρους το ξεπούλημά μας.

Μπράβο στους καλούς μαθητές των μνημονιακών “Θεσμών” !!!

Μπράβο στον κ. Πετρόπουλο και τους συνδικαλιστές συνεργάτες του στην ΠΟΕΣΥ, στον ΕΔΟΕΑΠ και στις Ενώσεις μας.

Ποιός είναι ο σκοπός τους;

Αυτός που ήταν εξ αρχής. Ο εκβιασμός να φέρουν τον κλάδο σε αδιέξοδο, το Ταμείο να μην έχει να πληρώσει για να λειτουργήσει και τους “πρόθυμους” να φωνάζουν “δεν έχουμε άλλη λύση”…

Η αλήθεια είναι ότι ο εκβιασμός οδηγεί σε ένα και μόνο σκοπό, την απαλλοτρίωση του ΕΔΟΕΑΠ για λογαριασμό των καναλαρχών και των ασφαλιστικών εταιρειών, με τον εξοστρακισμό των ανέργων και των συνταξιούχων από το περιβόητο επαγγελματικό ταμείο των ολίγων με τις ψηλές εισφορές.

Εμείς λέμε :

 • Αυτό το “σχοινί” για να κρεμαστούμε …δεν το αγοράζουμε.
 • Εμείς λέμε τα 10 εκ. ευρώ τα όφειλαν στον ΕΔΟΕΑΠ από τον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν τώρα να μιλάνε για δάνειο.
 • Όπως οφείλουν και τα λεφτά του PSI και τα “χαμένα” στις μη πληρωμένες εισφορές και το αγγελιόσημο από εκδότες και καναλάρχες.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι απαιτούμε την άμεση νομοθέτηση πόρου στο ύψος που απαιτεί η αναλογιστική μελέτη.
 • Τα 10 εκ. πρέπει άμεσα να μπουν στο Ταμείο, αλλά, όχι ως δάνειο. Αυτά είναι χρήματα που μας οφείλουν.
 • Όποιος βάλει την υπογραφή του στο “δάνειο” αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα πρόκειται να συμβούν εις βάρος του κλάδου και του Ταμείου.

Πόπη Χριστοδουλίδου (Μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ)

Γιάννης Αγγέλης (Αναπληρωματικό μέλος ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ)

Τάσος Αναστασιάδης (Υποψήφιος για την εξελεγκτική επιτροπή, στις τελευταίες εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ)

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι).  

ΕΔΟΕΑΠ: Υπηρεσία στους εργοδότες, αυταρχισμός και «νταβατζηλίκι» πάνε μαζί

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
5   Απριλίου 2017
Δεν άρεσαν στους εκλεκτούς της πιο αντιδραστικής εργοδοσίας στα ΜΜΕ τα αποτελέσματα των εκλογών στους δημοσιογράφους για τον ασφαλιστικό οργανισμό του ΕΔΟΕΑΠ. Η εντολή φαίνεται πως ήταν ρητή: Να ολοκληρωθεί η άλωση της διοίκησης του αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που «φωνάζουν» την υποταγή στους εργοδότες, να πεταχτούν έξω από το ΔΣ οι συνεπείς δυνάμεις της αντίστασης και της ανατροπής.
Δεν τα κατάφεραν. Συνηθισμένοι από το πετυχημένο πραξικόπημα τους στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΠΗΕΑ, επιδεικνύουν πλέον τακτικές νταβατζή στις πλάτες των ασφαλισμένων του ταμείου. Η Πόπη Χριστοδουλίδου εκλέχθηκε στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων από κυβέρνηση – εργοδότες – διαπλεκόμενους δημοσιογράφους και γραφειοκράτες, παρά τη λυσσαλέα επίθεση, προσωπική και πολιτική που δέχθηκε. Όπως και ο Γιάννης Αγγέλης που εκλέχθηκε σε θέση αναπληρωτή για το ΔΣ του ταμείου.
Αντί να απολογηθούν στα μνημονιακά αφεντικά τους, οι τρεις εκλεγμένοι με το συνδικαλιστικό μόρφωμα των «Ενωμένων δημοσιογράφων», επιλέγουν να εξευτελιστούν δημόσια υπογράφοντας έναν λίβελο εναντίον της εκλεγμένης με την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» Πόπης Χριστοδουλίδου.
Ο δε πρώην γενικός γραμματέας Νίκος Καρούτζος αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο και τους στόχους που έχει για τον ΕΔΟΕΑΠ, με τη χρυσαυγίτικη μέθοδο να καλεί στην προσωπική του σελίδα στο face book, σχεδόν σε «λιντσάρισμα» της εκλεγμένης Πόπης Χριστοδουλίδου! Τα επιχειρήματα τους σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων άλλων υποψηφίων μια ημέρα μετά τις εκλογές και ενώ υπάρχει ήδη καταγγελία ότι «οι κάλπες ανοίχτηκαν» από αγνώστους, απλώς πιστοποιούν μέχρι που μπορεί να φθάσουν οι παρασυνδικαλιστικοί μηχανισμοί όταν δεν τους βγαίνουν τα κουκιά. Εξάλλου η καταμέτρηση του εκλεκτού τους, Χ. Αξελού έβγαλε μια (1) ψήφο περισσότερο.
Το θέμα για αυτούς δεν είναι η ίδια η καταμέτρηση των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων αλλά η επιχείρηση σπίλωσης και τρομοκράτησης της εκλεγμένης από την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» ως ισχυρή φωνή αντίστασης και αποκάλυψης στα βρόμικα σχέδια τους.
Θέλουν να παραδώσουν τον ασφαλιστικό οργανισμό του ΕΔΟΕΑΠ στους εργοδότες, να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, να περικόψουν την περίθαλψη. Να οδηγήσουν τον ΕΔΟΕΑΠ στη σκέπη των επαγγελματικών ταμείων και να βάλουν τους εργοδότες στη διοίκησή του. Λύση στην οποία συμφωνεί και η κυβέρνηση η οποία αναμένει τους καναλάρχες να δώσουν τις τελικές τους εντολές. Θα μας βρουν για άλλη μια φορά απέναντι τους. Φοβούνται πως η εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή» Πόπη Χριστοδουλίδου θα σταθεί ισχυρό εμπόδιο στα σχέδια τους και για αυτό άρχισε η βρώμικη επίθεση. Η μεθόδευση τους θυμίζει παρακρατικές τακτικές, συνιστά νέου τύπου συνδικαλιστική πρακτική στο χώρο των ΜΜΕ.
Προκαλούμε την παράταξη της Μαρίας Αντωνιάδου να απαντήσει επίσημα αν υιοθετεί την τακτική των φιλόδοξων “νταβατζήδων” στον ΕΔΟΕΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται φανερό πως ανοίγουν πόλεμο με τις δυνάμεις της ανατροπής που αποτελούν τον μάχιμο αριστερό πόλο στον δημοσιογραφικό κλάδο, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών στην ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ.
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
(Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)

ΓΣ ΠΟΕΣΥ Οργή για τις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Ένα χρόνο και…, έκανε να συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, όσο δηλαδή κρατάει η ομηρία του κλάδου, από κυβέρνηση και εργοδότες –τόσο για το ασφαλιστικό όσο και τα εργασιακά.

Κι αυτό εν μέσω μιας γενικευμένης μνημονιακής επίθεσης που αφορά το σύνολο της κοινωνίας αλλά και ειδικότερα τους εργαζόμενους στον χώρο των ΜΜΕ που μοιάζει όλο και περισσότερο με κρανίου τόπο..

Την ίδια ώρα, η συνδικαλιστική ηγεσία σέρνεται, δείχνει αδύναμη να αντιδράσει στοιχειωδώς, πολύ περισσότερο να κινητοποιήσει τον κλάδο στην υπεράσπιση των στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων-εργαζομένων στα ΜΜΕ, που είναι αναγκαία ως το πέπλο διασφάλισης της ανεξαρτησίας και της ελευθεροτυπίας, την οποία άλλωστε κατοχυρώνει και το Σύνταγμα .

Μετά από 15 μήνες, από την τελευταία σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2015 (!) στοιχειοθετούνται πλέον οι εγκληματικές ευθύνες σχετικά με τη διάχυση της αδράνειας στον Κλάδο – στις τάξεις των εναπομεινάντων εργαζομένων, την ώρα που έχουν εγκαταλειφθεί άλλοι τόσοι στην ανεργία, την  επισφάλεια, τη μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία.

Δεν αποτελούν είδηση τα όσα ακούσαμε στο τελευταίο ΓΣ το Σάββατο 18 του Μάρτη, το ότι, δηλαδή,ακόμα δεν υπάρχει σαφής πρόταση από την κυβέρνηση σύμφωνα με την «επίσημη» ενημέρωση – (βλέπε: συστηματική κυβερνητική κοροϊδία) και το ότι οι εργοδότες μόλις καταργήθηκε το αγγελιόσημο έγιναν «μη συνεργάσιμοι». Ουδείς όμως από τη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου δεν τόλμησε να αναφέρει στο ΓΣ ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πρόσδεσης στο άρμα ενός ακόμη μνημονίου. Είναι η λέξη που απέφυγαν όλοι να αναφέρουν. Όλοι αυτοί που υπηρέτησαν πολιτικά σχέδια που ευθύνονται για όλα τα μνημόνια που έχουμε υποστεί μέχρι τώρα.

Βρέθηκε στο επίκεντρο η προαναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ αλλά η κυβέρνηση και η εργοδοσία «φωτογραφίζουν» τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, όπου ο απλήρωτος και ο άνεργος δεν θα έχουν καμία θέση. Δυστυχώς στο βάθος δεν είναι ο ΕΟΠΠΥ όπως τονίσαμε στο ΓΣ, αλλά οι ορέξεις για ιδιωτική ασφάλιση και μείωση του δημοσίου τομέα στην υγεία, την πρόνοια και την ασφάλιση σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας όχι μόνο στον κλάδο.

Ακούσαμε ότι οι εργοδότες θέλουν να εντάξουν στον ΕΔΟΕΑΠ ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις μη μέλη ενώσεων. Να θυμίσουμε ότι ακόμα και πριν την έλευση των μνημονίων η θέση μας ήταν ξεκάθαρη: οι ενώσεις πρέπει να ανοίξουν στον κόσμο της δουλειάς.

Σήμερα το πιο απροστάτευτο κομμάτι του κλάδου, είτε τους πούμε μπλοκάκηδες, είτε επιτηδευματίες, είτε «επιχειρηματίες», είτε υποαπασχολούμενους, είτε ελαστικούς, αφήνονται έρμαια στις υποδείξεις των εργοδοτών αντί να γίνουν μάχιμη δύναμη στα σωματεία.

Αυτό το «κατόρθωμα» είναι όλο δικά σας, από την αρχή μέχρι το τέλος. Σας το καταλογίζουμε γιατί ήμασταν πάντα από αρχή υπέρ του ανοίγματος των σωματείων με τα απαρχαιωμένα καταστατικά.

Επιδοθήκατε όλο αυτό το διάστημα σε επαφές και συναντήσεις στα υπουργεία και ανεχθήκατε – συρθήκατε στην παρελκυστική πολιτική της κυβέρνησης και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, αντί να ενημερώσετε, οργανώσετε και κινητοποιήσετε τους εργαζόμενους στον Κλάδο. Επιδείξατε παραδειγματική αδράνεια-απραξία. Εκτός αν θεωρείτε συνδικαλιστική δράση τις συνεδριάσεις, τις συναντήσεις, τις επαφές, τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και τον χαρτοπόλεμο με τα κουρελόχαρτα των non-papers.

Ενημέρωση με …καπέλο ΜΚΟ

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) στην Αθήνα στις 18 και 19 Μάη 2017 γίναμε γνώστες ως ΓΣ μιας λεγόμενης «Χάρτα της Ειδομένης» που υιοθετήθηκε από την ΕΣΗΕΜ-Θ (αλλά με πολλές ενστάσεις και διαφωνίες) και όπως αναφέρεται έχει και την υποστήριξη της ΠΟΕΣΥ (αλλά ουδείς έχει δει ΠΟΤΕ τη “Χάρτα” στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ). Στη Χάρτα η οποία θα παρουσιαστεί και επισήμως στο συνέδριο της ΕΟΔ (ήδη την έχει αναρτήσει στον ιστότοπo της από τον περασμένο Μάιο) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι συνάδελφοι που θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ στα καμπ φιλοξενίας προσφύγων, για να μην υποπέσουν σε σφάλματα δεοντολογίας (πχ προβολή προσώπων ανηλίκων, κλπ) ότι πρέπει «να συμβουλεύονται εμπειρογνώμονες και στελέχη ΜΚΟ που γνωρίζουν το θέμα και συνήθως δρουν στο πεδίο».

Από πότε οι ΜΚΟ θα γίνουν «αρχισυντάκτες» στη δουλειά μας, από πότε ένας νεφελώδης χώρος «μη κυβερνητικός» που διαχειρίζεται κυβερνητικά χρήματα, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της δεοντολογίας των δημοσιογράφων για το προσφυγικό;

Ποιοι είναι αυτοί οι «εμπειρογνώμονες» όταν συχνά αλληλέγγυοι που πηγαίνουν ανθρωπιστική βοήθεια στα καμπ εμποδίζονται να την μοιράσουν και την μοιράζουν οι «εμπειρογνώμονες» χωρίς καν να γνωρίζουμε τι λένε στους πρόσφυγες για την προέλευσή της;

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου εξέφρασαν την οργή τους για τις μεθοδεύσεις αυτές, αν και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Κουμπιάς δεν άφησε να αποτυπωθεί η δυναμική αυτή σε ψήφισμα που καλούσε σε απόσυρση της “Χάρτας”, λύοντας εσπευσμένα τη συνεδρίαση.

Η σχεδιαζόμενη και διόλου τυχαία κατασκευή του μηχανισμού προέγκρισης του εκάστοτε ρεπορτάζ από εξωδημοσιογραφικά «κέντρα» υπό το πρόσχημα της τήρησης της δεοντολογίας, στοχεύει ευθέως στην ανεξαρτησία του Τύπου και επιχειρεί να τιθασεύσει την ανάδειξη της αλήθειας όσο οδυνηρή και αν είναι για τους κρατούντες.

Τέλος, η Ειδομένη αν κάτι συμβολίζει δεν είναι «το δράμα των προσφύγων» αλλά την Ευρώπη – φρούριο, των τειχών και αποκλεισμών. Οι συνθήκες άλλωστε «φιλοξενίας» των προσφύγων στην Ειδομένη ήταν τρισάθλιες και η εκκένωσή της συνοδεύτηκε με κυβερνητική εντολή για εκτεταμένες απαγορεύσεις στην ειδησεογραφική κάλυψη της σχετικής αστυνομικής επιχείρησης. Ας μη γίνει και… «σημαία» μας η κρατική αυθαιρεσία που θα υπενθυμίζεται με μία… «Χάρτα της Ειδομένης»! Εξάλλου, ο Κώδικας Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υπερεπαρκής. Το αν εφαρμόζεται επαφίεται στην ευσυνειδησία όλων των συναδέλφων και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας.

Σκηνικό αποπροσανατολισμού

Προβληματίζουν τα φαινόμενα λεκτικής βίας που οδήγησαν σχεδόν σε σύρραξη (έγινε και αυτό στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου!) μεταξύ συναδέλφων που -διόλου τυχαία;- έχουν θητεύσει ως υποστηρικτές στις κυβερνήσεις που έχουν φέρει όλα τα μνημόνια! Η μάχη της καρέκλας ανάμεσα στις παρατάξεις που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, μόλις άρχισε…

Στήνεται σκηνικό αποπροσανατολισμού και από τις δύο πλευρές για να κρύψουν την ουσία των αντιλαϊκών – αντεργατικών πολιτικών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

Και εδώ αρχίζουν και τα ευτράπελα που παραπέμπουν σε έναν νεόκοπο γκαιμπελισμό: Προσπαθούν να χρεώσουν… «ακροδεξιά εκτροπή» συλλήβδην σε όσους αντιπολιτεύονται τον κυβερνητικό συνδικαλισμό(!), (τους πραγματικούς αριστερούς, τους ανεξάρτητους και αυτόνομους συναδέλφους τους… εξαφάνισαν ως δια μαγείας!) και σε όσους αντιδρούν στις εκρήξεις της άλλης πλευράς, ότι είναι χωρίς καμία αμφιβολία «συνοδοιπόροι του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού»!  Είναι η μόνη τακτική τους μπροστά στις εκλογές των Ενώσεων που έρχονται.

Ο  κόσμος της εργασίας είναι αξιοπρεπής, συλλογικός, περήφανος, δεν έχει καμία σχέση με τα παρακμιακά σκηνικά που ζήσαμε στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου. Με αυτό τον κόσμο, εργάτες, μαθητές, φοιτητές, ανέργους, πρόσφυγες και μετανάστες, είχαμε την τύχη να διαδηλώσουμε αμέσως μετά τη λήξη του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ η συνεδρίαση του οποίου ήταν μακράν η χειρότερη μέχρι τώρα.

Θα τους αφήσουμε να συνεχίζουν ανενόχλητοι αυτό το θέατρο του παραλόγου στις πλάτες ενός ολόκληρου κλάδου;

Μαρίνα Μεϊντάνη μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ

Νάσος Μπράτσος μέλος γενικού συμβουλίου

εκλεγμένοι με  το «ΜΕΤΩΠΟ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» («Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» – ΕΣΗΕΑ, «Ασύνταχτο ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» – ΕΣΗΕΜΘ)

«Ποιος εισπράττει τώρα το αγγελιόσημο που (δεν) καταργήθηκε.- Ανακοίνωση των μελών του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Π. Χριστοδουλίδου – Γ. Αγγέλη

«Ποιος εισπράττει τώρα το αγγελιόσημο που (δεν) καταργήθηκε.

Και γιατί οι δημοσιογράφοι   είμαστε τουλάχιστον …αφελείς»

15.12.2016

Εδώ και μερικούς μήνες το αγγελιόσημο καταργήθηκε και τα Ταμεία (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ)  στηρίζονται (!) πλέον οικονομικά μόνο στις εισφορές των (ολίγων) εργαζόμενων.

Τι έγιναν όμως έκτοτε τα χρήματα που οι επιχειρήσεις και οι διαφημιζόμενοι δαπανούσαν για να πληρώνουν το αγγελιόσημο; Σταμάτησαν να τα πληρώνουν ;

Όχι, συνέχισαν να τα πληρώνουν, μόνο που τώρα ενσωματώνονται στην συνολική διαφημιστική δαπάνη τους.

Με άλλα λόγια, αν μία εταιρεία πλήρωνε 80 ευρώ διαφήμιση και 20 ευρώ αγγελιόσημο, σύνολο 100 ευρώ, τώρα απλώς πληρώνει και πάλι 100 ευρώ διαφήμιση, καθώς τα διαφημιστικά πακέτα σαν συνολικό “κόστος” για τον διαφημιζόμενο παρέμειναν όσο ήταν και πριν την κατάργηση του αγγελιοσήμου(!).

Εξωφρενικό; Το αγγελιόσημο “καταργήθηκε” ως οιονεί εργοδοτική εισφορά για να μετατραπεί σε καθαρό επιπλέον έσοδο για τους ιδιοκτήτες (κυρίως καναλάρχες) των ΜΜΕ.

Πως αποδεικνύεται αυτό; Οι αριθμοί και εδώ είναι απολύτως ειλικρινείς.

Όπως γνωρίζουν, εδώ και μερικούς μήνες οι συνάδελφοι της ΕΠΗΕΑ, (που εργάζονται στα λογιστήρια των ΜΜΕ και κατά συνέπεια γνωρίζει το προεδρείο της Ένωσής τους), οι αριθμοί που καταγράφουν τις συναλλαγές που αφορούν στην διαφήμιση εμφανίζουν την συγκεκριμένη “ενσωμάτωση” του αγγελιοσήμου σχεδόν στο 100% των διαφημιζόμενων.

Και όχι μόνο αυτό.

Όλες οι διαπραγματεύσεις που αυτή την περίοδο έγιναν ή γίνονται (κοντεύουν να ολοκληρωθούν) για τα διαφημιστικά πακέτα του 2017 επιβεβαιώνουν την συγκεκριμένη “αριθμητική”.

Μια αριθμητική η οποία λέει ότι οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι) με την κατάργηση του αγγελιοσήμου έχασαν την ασφάλισή τους, για να αυξηθούν κατά 20% περίπου τα έσοδα των ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Μετά από όλα αυτά χρειάζεται να εξηγήσουμε κάτι άλλο;

Τι δεν καταλαβαίνουμε;

 • Δεν καταλαβαίνουμε οτι η περιβόητη διαπραγμάτευση που “συνεχίζεται” εδώ και έξι μήνες τουλάχιστον, για τον περιβόητο νέο “πόρο” είναι – εν γνώσει των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας – μία κοροϊδία;
 • Δεν καταλαβαίνουμε ότι ενώ έχουμε “μέλη/ασφαλισμένους/μετόχους” που τα γνωρίζουν όλα αυτά (γιατί τα χειρίζονται σαν υπάλληλοι των ΜΜΕ), ορισμένοι συνδικαλιστές τους συνεχίζουν μανιωδώς να επιμένουν για “διαπραγματεύσεις” με τους εργοδότες με στόχο “να τους πιέσουμε να δεχθούν να μας παραχωρήσουν ένα ποσοστό επί της διαφήμισης ή επί του τζίρου”, κατά τα άλλα απολύτως ανεπαρκές για την διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ;
 • Δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει με καμία παραχώρηση, αλλά στην πραγματικότητα με την “παραχώρηση” ενός μέρους από το αγγελιόσημο που αυτοί συνεχίζουν να εισπράττουν;
 • Δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ιστορία δεν θα μπορούσε να συνεχίζεται αν δεν είχε εξ αρχής πίσω της την συνεργασία κυβέρνησης – ιδιοκτητών (και όχι απλά υπουργών που “δεν καταλαβαίνουν” ή “φοβούνται την τρόικα”);
 • Δεν καταλαβαίνουμε ότι η συνδικαλιστική “παράτα” ειδικά από το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ (που τώρα ετοιμάζεται να αρχίσει συνομιλίες πέρα από την κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση) δεν μπορεί να πάει άλλο;

Ειλικρινά (ως κλάδος) τι δεν καταλαβαίνουμε ;

Γιάννης Αγγέλης

Πόπη Χριστοδουλίδου

Μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.

Γ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ Μπροστά στην κυβερνητική και εργοδοτική κοροϊδία, οι συνδικαλιστικοί υπεύθυνοι πλειοδότησαν σε… κινητοποιήσεις, λεκτικά!

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΔΟΕΑΠ, ΑΘΗΝΑ, ΤΡΙΤΗ 25/10/2015

Αν η κατάσταση δεν ήταν τραγική για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, η σημερινή γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ θα μπορούσε να βγάλει γέλιο. Μπροστά στην εξόφθαλμη πλέον κοροϊδία της κυβέρνησης (που εδώ και  40 μέρες έχει αφήσει  τον κάδο χωρίς ασφαλιστικό πόρο) και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, οι υπεύθυνοι των συνδικαλιστικών ηγεσιών για την κατάντια του κλάδου,… πλειοδότησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Προφανώς και για να εκτονώσουν το κλίμα οργής που εκδηλώθηκε  στη συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκαν πάνω από 1.000 μέλη συνάδελφοι, αγωνιούντες για την  πορεία παράδοσης άνευ όρων στις μνημονιακές επιταγές των κυβερνώντων και των ακολουθούντων φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστών (εκ των οποίων ελάχιστοι στην αίθουσα).

foto-edoeap-pano-161025Οι τοποθετήσεις ξεκίνησαν με τον πρόεδρο  της ΠΟΕΣΥ Δημήτρη Κουμπιά να ενημερώνει το σώμα για την σημερινή δήλωση Κατρούγκαλου για λύση μέχρι… το τέλος του χρόνου, κάτι που δεν πρέπει να μας καθησυχάσει, για το προγραμματίζονται κινητοποιήσεις. Από τον Οκτώβριο πρότεινα κινητοποιήσεις, είπε ο γγ της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης. Η κυβέρνηση είναι θύμα των εκβιασμών των καναλαρχών και εμείς όμηροι, είπε ο  πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία για την ύπαρξη του ΕΔΟΕΑΠ και την θέσπιση πόρου και η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτησή του. Σε παρελκυστική τακτική των εργοδοτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με την κυβέρνηση κι εμείς τα θύματα,  αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς, τασσόμενος υπέρ άμεσων κινητοποιήσεων έως και διαρκείας.

Το Μέτωπο για την Ανατροπή (Πρωτοβουλία  για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ και Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα στην ΕΣΗΕΜΘ) ήταν παρόν, με χαρακτηριστικές τις  τοποθετήσεις μελών του. Τα μέλη του δσ του ΕΔΟΕΑΠ Πόπη Χριστοδουλίδου και Γιάννης Αγγέλης, foto-edoeap-aggelis-161025αποκάλυψαν με στοιχεία τις δραστηριότητες της μνημονιακής πλειοψηφίας του ΕΔΟΕΑΠ που προήλθε από συνεργασία δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ο δεύτερος επιτακτικά ζήτησε τον καθορισμό του επόμενου βήματός μας, αφού οι μαύρες απαιτήσεις των μνημονίων οδηγούν στην ασφαλιστική ρύθμιση με την διάσταση  της… προσωπικής διαφοράς. Ενώ η πρώτη κάλεσε σε ξεσηκωμό με απεργίες διαρκείας και καταλήψεις. Ο Γιώργος Παυλόπουλος (μέλος γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ) είπε ότι θα μείνετε στην ιστορία ως οι δήμιοι του κλάδου, ενώ ο Νάσος Μπράτσος (μέλος γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ) κάλεσε να επιλεγεί με ποια πλευρά είναι κάποιοι  που διαχειρίζονται  τις συνδικαλιστικές τύχες των σωματείων. Κατήγγειλαν τη σκόπιμη κωλυσιεργία του δήθεν διαλόγου με την κυβέρνηση που έχει σκοπό να οδηγήσει τον κλάδο μπροστά σε τετελεσμένα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άμεσων αγωνιστικών – απεργιακών κινητοποιήσεων, μαζί με άλλους πληττόμενους και αγωνιζόμενους κλάδους.  Στον ίδιο τόνο και ο Μπάμπης Μπίκας (μέλος του δσ της ΕΣΗΕΜΘ), καλώντας επιτέλους να πούμε το μεγάλο «Όχι» της γενιάς μας στο μαύρο που ρίχνουν στον κλάδο, στα δικαιώματά μας, στις ζωές μας, στην ενημέρωση, στην ίδια την δημοκρατία; Κι αυτά διασφαλίζονται με το πέπλο προστασίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ για ένα ακηδεμόνευτο δημοσιογραφικό  έργο. Κι αν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δεν μπορούν και ετοιμάζουν την παράδοση άνευ όρων, οι  από τα κάτω δεν θα  τους αφήσουν. Απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, καλά  οργανωμένες και περιφρουρημένες. Ενώ χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης (μέλος του δσ του ΠΣΑΤ) είπε ότι ο μόνος  δρόμος η πάλη για διεκδίκηση όσων μας έκλεψαν.

Η γγ της ΕΣΗΕΑ Νανά  Νταουντάκη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ΣΣΕ και ζήτησε τον προγραμματισμός κινητοποιήσεων, όπως και το μέλος των δσ της ΠΟΕΣΥ και του  ΕΔΟΕΑΠ Κώστας Ντελέζος ο οποίος είπε ότι με ενότητα θα νικήσουμε. Οι εκπρόσωποι του  ΠΑΜΕ αναφέρθηκαν στο 4ο μνημόνιο με όλους προς τα κάτω (Γιώργος Μηλιώνης, μέλος δσ ΕΣΗΕΑ) και στις συνδικαλιστικές ευθύνες (Κουτσοβίλης).

Όσο για  την διοικητική «τρόϊκα» του ΕΔΟΕΑΠ (πρόεδρος Τάτσης, γγ Καρούτζος, ταμίας Παπαϊωάννου) ήταν… παρόντες, με τον πρώτο, κατά τη γνωστή τακτική του, να κλείνει τις εργασίες χωρίς να διεξάγει ψηφοφορία, λέγοντας ότι στην αίθουσα είχαν μείνει λίγα μέλη. Κι όταν, όπως έγινε γνωστό, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει διαθέσιμα μόνο για να καλύψει μισθούς και  συντάξεις μέχρι και τον Νοέμβριο, με τους διοικούντες να αναφέρονται σε… χρηστή διοίκηση!

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν κάνουν βήμα πίσω, μπροστά στην κοροϊδία της κυβέρνησης

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΜΕ – ΑΘΗΝΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9/2016

Μπροστά στις συνθήκες κατάρρευσης του κλάδου, βήμα πίσω από το πλαίσιο των 5 σημείων-θέσεων των εργαζομένων στον κλάδο των ΜΜΕ για το ασφαλιστικό (αυτονομία ΕΤΑΠ, ανεξαρτησία-αυτοδιοίκητο ΕΔΟΕΑΠ-ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ, διασφάλιση πόρου/αγγελιόσημου, επέκτασή του στο διαδίκτυο, σύναψη ΣΣΕ) αποφάσισαν να μην κάνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων, Ομοσπονδιών, Ταμείων, που συναντήθηκαν σήμερα Σάββατο στην Αθήνα.

Την αντίδραση πολλών προκάλεσε το θέατρο  του παραλόγου που επιχείρησαν να στήσουν οι υπεύθυνοι στο χειρισμό, την παρελκυστική τακτική, την κωλυσιεργία και τις επαφές με τους κυβερνητικούς, που οδήγησαν στο ροκάνισμα του χρόνου και τη μη αντίδραση του κλάδου. Άλλοι σιωπώντας (ΠΟΕΣΥ, προεδρείο ΕΔΟΕΑΠ) κι άλλοι παρελθοντολογώντας (ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ), προσπάθησαν να… πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα.  Γι αυτό και ζητήθηκε η ανάληψη των ευθυνών από αυτούς. Όμως η τακτική τους δεν πέρασε. Άρχισε η ομοβροντία άλλων μελών που ακολούθησε (ΕΣΗΕΑ, Μέτωπο Ανατροπής, ΠΑΜΕ Τύπου κ.α.), συνοδεύοντας τις τοποθετήσεις τους με προτάσεις για άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις. Κάποιοι πρότειναν απεργία στα μέσα όπου εμπλέκεται το  κράτος-κυβέρνηση, άλλοι και στα ιδιωτικά ή στάση σε αυτά την ώρα της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα εκστρατείας ενημέρωσης και συσπείρωσης της βάσης, λήψη αποφάσεων από τα κάτω κ.α.. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι εκπρόσωποι στα διοικητικά του Μετώπου για την Ανατροπή (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή-ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα-ΕΣΗΕΜΘ).

Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε είναι στην κατεύθυνση πραγματοποίησης απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών τους ταμείων, μετά την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου (την ημέρα της συνάντησής του με την τρόϊκα) να μην δώσει παράταση (πέραν της 15ης/9) στο αγγελιόσημο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, κάτι που σημαίνει το τέλος των ΕΔΟΕΑΠ, ΕΤΑΣ, ΤΕΑΣ. Απεργίες οι οποίες θα  συνοδευτούν από κινητοποίηση-συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, στο οποίο καλείται η τριμερής συνάντηση την Τρίτη το απόγευμα. Το συντονιστικό θα πάει στη συνάντηση,  αλλά για να ξεκαθαρίσει ότι δεν διαπραγματεύεται με ανύπαρκτους εκπροσώπους εργοδοτών, ενώ για την κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά και να μην πετάει το μπαλάκι. Τις σχετικές αποφάσεις για όλα καλούνται  να λάβουν οι Ενώσεις των εργαζομένων. Την Δευτέρα θα συνεδριάσει το διοικητικό της ΕΣΗΕΑ, την Τρίτη είναι η συνάντηση στο υπουργείο  Εργασίας και την Τετάρτη συνέρχεται το διοικητικό της ΠΟΕΣΥ.

SOS! Η κυβέρνηση δεν δίνει παράταση στο αγγελιόσημο – Επέμεινε ο Κατρούγκαλος στη συνάντηση των προέδρων των Ενώσεων.- Συναγερμός στον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών όλο το προηγούμενο διάστημα για παράταση στην είσπραξη του αγγελιοσήμου, τόσο από τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο, αλλά μόλις το περασμένο Σάββατο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα έως την 31.12 (συνάντησή του στη ΔΕΘ με τον γγ της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη), καμία σχετική τροπολογία δεν έχει περάσει μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις των δημοσιογράφων, ενώ αυτήν την ώρα  συναντώνται οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών ενώσεων με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και αν δεν δοθεί λύση, όχι απλώς τα ταμεία μας κινδυνεύουν, ΚΛΕΙΝΟΥΝ !!!

mediatvnews:

Ξαφνικά τελειώνει δημοσιογράφους και τα ταμεία τους η κυβέρνηση!

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των συνδικαλιστικών ενώσεων των ΜΜΕ με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος τους επιβεβαίωσε πως το αγγελιόσημο τελειώνει. Για να διασκεδάσει τον πόνο τους,ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν τους υποσχέθηκε παράταση του αγγελιόσημου. Τους είπε στο τέλος “ε, θα έχετε την περίθαλψη που έχουν όλοι οι Έλληνες”, μια θέση δηλαδή στον πτωχευμένο ΕΟΠΠΥ. Πριν λίγη ώρα τελείωσαν οριστικά οι αυταπάτες όλων των συνδικαλιστών που φαντάζονταν πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα τολμούσε. Κι όμως με μια κίνηση τελειώνει το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, σταδιακά και χωρίες έσοδα το ταμείο θα απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ και οι συντάξεις θα πέσουν προς τα κάτω ώστε να φθάσουν το μειωμένο μέσο όρο. Με μια κίνηση τελειώνει τον ΕΔΟΕΑΠ,

το ταμείο υγείας των δημοσιογράφων από το οποίο έπαιρναν και οι εκδότες -μέτοχοι και ασφαλισμένοι του. Για τον ΕΔΟΕΑΠ η λύση που προκρίνουν οι “εφιάλτες” του κλάδου, οι συνδικαλιστές που κοίμιζαν τους ψηφοφόρους τους με υποσχέσεις, είναι το επαγγελματικό ταμείο. Που θα πληρώνουν  οι ασφαλισμένοι βέβαια. Ή οι ασφαλιστικές που θα το πάρουν κοψοχρονιά. Τα έλεγαν εδώ και δυο χρόνια η Πόπη Χριστοδουλίδου και ο Γιάννης Αγγέλης, εκλεγμένοι με την “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” και τους έλεγαν “τρελλούς”, “γραφικούς”, “ψυχασθενείς”…

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Προτείνει στην ΠΟΕΣΥ να συγκαλέσει άμεσα εντός του Σαββατοκύριακου ευρεία σύσκεψη με όλες τις ενώσεις της χώρας για να αποφασισθεί πως θα πορευτεί ο κλάδος. Μια πρόταση θα μπορούσε να ήταν να μιλήσουν στους ασφαλισμένους οι συνδικαλιστές Κουμπιάς, Σαββίδης, Γκανάς και όσοι επέμεναν για τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και να εξηγήσουν γιατί κοίμιζαν με αυτό τον τρόπο όλο αυτόν τον καιρό τον κλάδο…

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Πυρά κατά όσων χειρίζονται συντονισμό και διαπραγματεύσεις- Παλεύουμε για όλο το ασφαλιστικό και όχι μόνο για ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΕΝΩΣΕΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΜΜΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 10/9

Σφοδρή κριτική δέχθηκαν όσοι εκ της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των ΜΜΕ έχουν τον χειρισμό του ασφαλιστικού, κατά τη σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Ταμείων του κλάδου των ΜΜΕ, τα οποία συναντήθηκαν το  Σάββατο 10/9 στην Θεσσαλονίκη. Τα μέλη των προεδρείων που έχουν αναλάβει τον… «συντονισμό» των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης (υπουργείο, εργοδότες, εργαζόμενοι) και κυρίως της ΠΟΕΣΥ, τηςΕΠΗΕΑ, αλλά και ΕΣΠΗΤΕΣΗΕΜΘΕΠΗΕΘ, καθώς και του ΕΔΟΕΑΠ,δέχθηκαν τα πυρά πολλών που  συμμετείχαν στη σύσκεψη των περίπου 60 εκλεγμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Αυτοί οι οποίοι σπεύδουν προς εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιδιώξεων και σύρονται σε διαπραγματεύσεις, το  μόνο που κάνουν είναι να κρατούν σε ομηρία τον κλάδο. Αποτελούν τον βραχίονα της κυβέρνησης και τα μακρύ χέρι του Σύριζα, ακούστηκε.

Ο πλέον κυνικός ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μ. Γκανάς, ο οποίος βγήκε και είπε: Χάσαμε κι ας δούμε τι μπορούμε να πάρουμε (!). Να είμαστε ευέλικτοι, είπε αφήνοντας άφωνους πολλούς, και να μην μιλάμε για συνδικαλιστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, αλλά τεχνοκρατική. Οι 4 Ενώσεις (που συμμετέχουν στον ΕΔΟΕΑΠ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ) δεν μπορέσαμε να έχουμε τη στήριξη των από τα κάτω, αλλά εμάς ψηφίζουν. Και αφού δεν μπορούμε να πετύχουμε, ας πάμε στην τριμερή και να καταλήξουμε. Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θ. Μπερεδήμας είπε ότι έχουμε ηττηθεί. Κι αυτοί που λένε τώρα για βραχίονα της κυβέρνησης, είναι αυτοί που ως διοικήσεις των σωματείων παλαιότερα είχαν αντιταχθεί στο άνοιγμα και την ένταξη όλων στον ΕΔΟΕΑΠ. Άλλοι πάλι (π.χ. εκ της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΜΘ) απλώς… κούρνιασαν. Με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Γ.  Σαββίδη να λέει ότι σώσαμε τον ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ από τα αρχικά σχέδια Κατρούγκαλου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Στ. Νικολόπουλος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ, αλλά όλο το ασφαλιστικό ως ενιαίο ζήτημα, το οποίο πλέον αποδομείται. Ενώ μετέφερε την απειλή του υπουργού Κατρούγκαλου ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία αυτός τότε θα νομοθετήσει κατά το δοκούν εισφορές! Ζήτησε η αναλογιστική μελέτη να εξετάσει όλα τα σενάρια της διεύρυνσης των Ταμείων μας και με μέλη των άλλων Ενώσεων. Ενώ απαντώντας στη συνέχεια σε κάποιους εκ των ομιλητών, ανέφερε ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Αναρωτήθηκε μέχρι που θα πάει η ιστορία με τον διάλογο, για τον οποίον πρέπει να τεθούν όρια. Είπε χαρακτηριστικά ότι είμαστε όμηροι και να πούμε τέρμα στους εκβιασμούς. Ενώ το μέλος των δσ  του ΕΔΟΕΑΠ και της ΠΟΕΣΥ Κ. Ντελέζος κατήγγειλε την παρέμβαση της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, έχοντας δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό μαζί με τους εργοδότες, επισημαίνοντας πως τα κάστρα πέφτουν από μέσα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση. Ο δε αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τσαλαπάτης επισήμανε ότι για την διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ απαιτείται αλλαγή του καταστατικού του Ταμείου. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι σε διεύρυνση. Ενώ μίλησε για τον ρόλο κάποιων σαν μακρύ χέρι του Πετρόπουλου. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ Γ. Μυλωνάς ζήτησε: Να ανοίξουν οι Ενώσεις και τα Ταμεία. 

Οι εκπρόσωποι των δυο περιφερειακών Ενώσεων, πρόεδροι της ΕΣΗΕΠΗΝ ΚΑΙ ΕΣΗΕΘΣΤΕ, Κ. Κορτέσης και Δ. Χορταριάς, κατήγγειλαν ότι οι εργοδότες είναι ωσεί παρόντες (αφού οι καναλάρχες βρίσκονται σε εκκρεμότητα εκπροσώπησης) και ότι ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ/ΕΤΑΣ είναι αδιαπραγμάτευτα. Μάλιστα ζήτησαν να επανεξετάσουμε τη στάση μας στις διαπραγματεύσεις. Χαρακτηριστικά πάντως, οι εκπρόσωποι των ταμείων της περιφέρειας και οι συνταξιούχοι, προέτρεψαν σε ΞΕΣΗΚΩΜΟ!

Το μέλος του δσ του ΕΔΟΕΑΠ Γ. Αγγέλης, %ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b4%cf%83%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7%ce%b5%ce%bc%ce%b8160912τόνισε ότι στην καρδιά του ασφαλιστικού βρίσκεται το θέμα της απασχόλησης. “Όταν μιλάμε για το σχεδιασμό του ασφαλιστικού του κλάδου, πρώτα από όλα μιλάμε για την απασχόληση στον κλάδο. Γιατί χωρίς απασχόληση, ο κλάδος δεν υπάρχει ασφαλιστικά. Ούτε μπορεί να υποστηρίξει τίποτα ασφαλιστικά”, τόνισε περιγράφοντας την κατάσταση που όλοι μας ζούμε: ανεργία, καθυστερήσεις πληρωμών, μαύρη εργασία κλπ. Παράλληλα επεσήμανε το οξύμωρο της προσδοκίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου περί θεσμοθέτησης ενός πόρου στη θέση του αγγελιοσήμου, που η ίδια κυβέρνηση κατήργησε και τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισής του, το οποίο όπως σημείωσε είναι και ο μοναδικός πόρος που νομικά έχουμε αποφάσεις στα χέρια μας πως δεν είναι φόρος υπέρ τρίτου. Έθεσε δε το ερώτημα: “Αν τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης διολισθαίνουν, η απασχόληση διολισθαίνει, αυτός ο πόρος ήταν 20%, πόσο θα πρέπει να φτάσει σήμερα για να καλύψει τις ανάγκες είτε του ενιαίου είτε του μη ενιαίου ασφαλιστικού των εργαζομένων στον κλάδο; Επισήμανε επίσης ότι μόνο το ένα τρίτο εισπράττονταν από το ποσό αυτό. Απαντώντας δε στον πρόεδρο της ΕΠΗΕΑ τόνισε πως όλα αυτά δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε απλώς τεχνικά, σε ένα κόσμο απόλυτης αβεβαιότητας, και ούτε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη στάση των συναδέλφων, ιδιαίτερα αν νοιώσουν ότι είμαστε μαζί σε αυτό τον αγώνα.

Το μέλος του δσ της ΕΣΗΕΜΘ Μπ. Μπίκας έθεσε από την αρχή το θέμα του διαλόγου-διαπραγματεύσεων με κυβέρνηση και εργοδότες, στηλιτεύοντας αυτήν την τακτική, η οποία κοίμισε τον κλάδο. Οι ευθύνες βαρύνουν αυτούς εκ της συνδικαλιστικής ηγεσίας που διαχειρίζονται το ασφαλιστικό του κλάδου, αντί να κατέβει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους των εργαζομένους στα ΜΜΕ. Ενώ υπάρχει το ομόφωνο πλαίσιο θέσεών μας για το ασφαλιστικό (αυτονομία ΕΤΑΠ, ανεξαρτησία και αυτοδιοίκητο ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ, διασφάλιση αγγελιόσημου και επέκτασή του παντού, σύναψη ΣΣΕ), παρακολουθούμε ένα σύρσιμο-διολίσθηση στη λογική να πάρουμε ό,τι μπορούμε, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Προς τι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με μια κυβέρνηση Πόντιο Πιλάτο και ανύπαρκτους εκπροσώπους εργοδοτών; Ας νομοθετήσει η κυβέρνηση και επί αυτού να τοποθετηθούμε μετά κι εμείς. Γι αυτό να διακοπεί η συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, να ετοιμαστεί όλος ο κλάδος για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, οργανωμένες και περιφρουρημένες καλά, όχι όπως την άνοιξη, για να έχουν κάποιοι το άλλοθι της μη συμμετοχής-ενδιαφέροντος του κόσμου. Ναι στην αναλογιστική μελέτη και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με όλες τις Ενώσεις και όλους τους εργαζόμενους. Διατυπώθηκε το ερώτημα γιατί κάποιοι επιδιώκουν επιλεκτική ένταξη και λ.χ. δεν συμμετέχει και η ΕΤΕΡ; Ενώ στόχος μας πρέπει να είναι ένα Ταμείο, ένα Συνδικάτο. Αγώνες μαζί με όλη την κοινωνία, για δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Όσο για τα κανάλια, μη ξεχνάμε ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος, ενώ για τις κινητοποιήσεις υποστηρίχθηκε απεργία με όλους και για όλες τις διεκδικήσεις.

 

Άλλο ένα εγκληματικό χτύπημα στο ασφαλιστικό των ΜΜΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ «ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Την Τετάρτη το βράδυ ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, πρώην νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ, πρόσθεσε άλλο ένα καρφί στο φέρετρο του ασφαλιστικού των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Ίσως δε αυτό να είναι το πιο μεγάλο, μετά από την προγραμματισμένη κατάργηση του αγγελιόσημου – ή, για να καταλαβαινόμαστε, του “κοινωνικού πόρου” ο οποίος αντικαθιστά εδώ και δεκαετίες τις εργοδοτικές εισφορές.

Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και μόλις λίγα 24ωρα πριν από την συνάντηση της τριμερούς για το ασφαλιστικό (κυβέρνηση, εκδότες-καναλάρχες και σωματεία), το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε μία τροπολογία με την οποία δρομολογείται η νομική δυνατότητα απαλλοτρίωσης των αποθεματικών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ υπέρ των δανειστών και για την εξυπηρέτηση του ληστρικού και τοκογλυφικού δημόσιου χρέους.

Πρόκειται για ένα κεφάλαιο που ανέρχεται περίπου σε ένα δις ευρώ και στο οποίο το Δημόσιο δεν έχει συνεισφέρει κυριολεκτικά ένα ευρώ. Τα χρήματα αυτά τίθενται πλέον στην διάθεση του εκάστοτε υπουργού, ο οποίος θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή προκειμένου να κλείνει τις “τρύπες” που θα προκύπτουν στα Ταμεία που, κατ’ απαίτηση και εντολή του Τρίτου Μνημονίου, έχουν ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ. Κι αυτό μέσω της κατάργησης της λογιστικής και οικονομικής αυτοτέλειας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Είναι σαφές ότι, πέρα από την προαναγγελθείσα απαλλοτρίωση, η απόφαση αυτή καθιστά σαφείς τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στη συνάντηση τριμερούς επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα. Αξίζει, άλλωστε, να υπενθυμίσουμε ότι η λογιστική και ταμειακή αυτονομία του ΕΤΑΠ–ΜΜΕ ήταν ένα από τα πέντε – το σημαντικότερο μαζί με την διασφάλιση του πόρου χρηματοδότησης – σημεία τα οποία το σύνολο των Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Ταμείων (στη συνάντηση στο Βόλο) έχουν θέσει ως βάση του διεκδικητικού πλαισίου.

Το συμπέρασμα είναι σαφές. Πέρα από τις όποιες δηλώσεις προθέσεων έχει κάνει ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, είναι απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση και ειδικά οι πολιτικοί προϊστάμενοι του συγκεκριμένου υπουργείου, σε συνεργασία με τους εργοδότες των ΜΜΕ – στους οποίους αυτές τις ημέρες, αντί πινακίου φακής και με στόχο τη νέα διαπλοκή, μοιράζουν τις τηλεοπτικές άδειες – χρησιμοποιεί την διαδικασία της τριμερούς για να καθυστερήσει οποιαδήποτε κινητοποίηση του κλάδου ενώ την ίδια στιγμή γράφει – εκ των προτέρων – στα παλιότερα των υποδημάτων του, τα πέντε διεκδικητικά σημεία του κλάδου.

Είναι προφανές επίσης ότι με την απαλλοτρίωση των αποθεματικών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, καταργούνται ντε φάκτο όλα τα κεκτημένα και υπονομεύεται οριστικά και αμετάκλητα η δυνατότητα χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ, με τους όρους που ο κλάδος διεκδικεί, μέσα από τις αποφάσεις των γενικών του συνελεύσεων.

Μετά από όλα αυτά, ουδείς μπορεί να κρυφτεί πίσω από “διαδικασίες διαπραγμάτευσης”, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν πετύχει δύο πράγματα: Αφενός, έχουν δώσει τον απαραίτητο χρόνο σε κυβέρνηση και εργοδότες, ώστε να υλοποιήσουν πλήρως την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και την ληστεία του κλάδου. Αφετέρου, έχουν συμβάλει στοναφοπλισμό” ενός κλάδου που έχει επιδείξει μαχητική διάθεση και αγωνιστική ικανότητα, παρά την υπονόμευσή του από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα αλλεπάλληλα “πραξικοπήματα”, παρά τη συνεχή “αιμορραγία” του μέσω των απολύσεων, των μειώσεων αποδοχών και της έλλειψης κάθε συλλογικής σύμβασης εργασίας, παρά τον διαρκή εξευτελισμό που υφίσταται συλλήβδην στα μάτια της κοινωνίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης της σχέσης διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης, ΜΜΕ και τραπεζών.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, η μεγάλη πλειοψηφία που δεν έχει τίποτε να κερδίσει παρά μόνο να χάσει από τα παζάρια κορυφών και τους νέους δεσμούς στο μπλοκ εξουσίας, οφείλουμε να κινηθούμε αποφασιστικά.

Να απαιτήσουμε άμεσα διαδικασίεςσυγκεντρώσεις, συνελεύσεις κ.λπ. – που θα επιβάλουν την διακοπή της διαπραγμάτευσης-παρωδίας με υπουργείο και εργοδότες και την έναρξη ενός αγώνα διαρκείας για τα δικαιώματά μας, στο πλευρό της κοινωνίας και των συναδέλφων μας σε όλους τους κλάδους, που χτυπιούνται ανελέητα και στενάζουν από την αντιασφαλιστική λαιμητόμο, αλλά και από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, την ελαστική και κακοπληρωμένη (ή απλήρωτη) εργασία, την ακρίβεια και τον βιασμό των δικαιωμάτων μας.

Οι πλειοψηφίες στην ηγεσία Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Ταμείων πρέπει να αρνηθούν κάθε περαιτέρω συζήτηση με τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς “εκτελεστές” του κλάδου. Εάν δεν το κάνουν ούτε τώρα, ειδικά μετά την “πλάτη” που έχουν επί της ουσίας βάλει σε κυβέρνηση και εργοδότες όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι έκθετες και συνένοχες.

Έχει έρθει η ώρα που οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στον κλάδο των ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί, λιθογράφοι, εφημεριδοπώλες, εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Διανομής Τύπου, μισθωτοί και μπλοκάκηδες σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα), επιβάλλεται και μπορούμε να “σηκώσουμε” την υπεράσπιση και αναβάθμιση των Ταμείων μας. Ενάντια σε κυβέρνηση, εκδότες-καναλάρχες και μνημονιακή διαπλοκή. Για ένα ενιαίο, δημόσιο και αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα για όλους, χωρίς να απεμπολούμε κανένα από τα κεκτημένα μας.

Οι αυταπάτες δεν συγχωρούνται πλέον.

«Μέτωπο για την Ανατροπή» στην ΠΟΕΣΥ

(Συνδικαλιστικό σχήμα συνεργασίας στην Ομοσπονδία:

της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή» – ΕΣΗΕΑ,

του «Ασύνταχτου Μετώπου Αγώνα Δημοσιογράφων» – ΕΣΗΕΜΘ

και αγωνιστών άλλων Ενώσεων)

 

ΓΣ ΕΔΟΕΑΠ Καταπέλτης κατά των φιλεργοδοτικών μεθοδεύσεων του προεδρείου. Παλεύουμε για όλο το ασφαλιστικό, μαζί με τους εργαζόμενους όλων των μέσων και ειδικοτήτων.–

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ: αυτονομία ΕΤΑΠ, ανεξαρτησία (με διεύρυνση όλων των ειδικοτήτων και γεωγραφικών χώρων)  του ΕΔΟΕΑΠ, διασφάλιση του αγγελιόσημου, επέκτασή του σε όλα τα μέσα και το διαδίκτυο, σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΑΘΗΝΑ, ΤΡΙΤΗ 2/8/2016

Δριμύ κατηγορώ κατά των μεθοδεύσεων του προεδρείου του δσ του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες και τον κυβερνητικό Πόντιο Πιλάτο, σέρνουν τον αυτοδιοικούμενο οργανισμό σε επαγγελματικό ταμείο, συρρικνωμένο και χωρίς ανέργους και συνταξιούχους, εξαπέλυσαν τα μέλη που παραβρέθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση. Μόνο που οι διοικούντες τον ΕΔΟΕΑΠ  κάθε άλλο παρά ήθελαν τον σχηματισμό απαρτίας, ώστε να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο εναντίον των 17.500 μελών του και βρήκαν την ευκαιρία από την παρουσία μόνο 521 μελών (αν και σημαντικός αριθμός στις 2 Αυγούστου) να κηρύξουν τη ματαίωσή της (πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ Ευ. Τάτσης). Όμως η θέληση των παρόντων για ενημέρωση και ξεκαθάρισμα των θέσεων και επιδιώξεων του ταμείου και των ενώσεων, οδήγησε στην ουσία σε πραγματοποίηση της συνέλευσης με τοποθετήσεις, όπου έγιναν ξεκάθαρα κάποια πράγματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν ήταν στην κατεύθυνση της πάλης για όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στο σύνολό τους, θέτοντας στο επίκεντρο του αγώνα το πλαίσιο των 5 κατευθύνσεων: αυτονομία ΕΤΑΠ, ανεξαρτησία (με διεύρυνση όλων των ειδικοτήτων και γεωγραφικών χώρων)  του ΕΔΟΕΑΠ, διασφάλιση του αγγελιόσημου, επέκτασή του σε όλα τα μέσα και το διαδίκτυο, σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως επιβλήθηκε και στη συνάντηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στο  Βόλο.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως οι διάφοροι αναφερόμενοι στο πλαίσιο των 5 σημείων υπεράσπισης, δεν δίνουν το ίδιο περιεχόμενο σ’  αυτά (π.χ. ανεξαρτησία, αυτονομία ή απλή διεύθυνση ΕΤΑΠ, διεύρυνση ΕΔΟΕΑΠ αλλά με ποιους, πως και πότε, το ύψος του ασφαλιστικού πόρου). Έτσι, ενδεικτικά των θέσεων του καθένα, αναφέρουμε κάποιες επισημάνσεις όσων τοποθετήθηκαν κατά τη γενική συνέλευση:

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Κουμπιάς αρνήθηκε ότι γίνονται πράγματα εν κρυπτώ και ισχύει το πλαίσιο της συνάντησης των προέδρων στην Πάτρα (όπου βγήκε και η συντονιστική), κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία των συνδικλαιστικών εκπροσώπων στο Βόλο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Στ. Νικολόπουλος, δίνοντας (μαζί με την γγ Ν. Νταουντάκη) και το στίγμα μιάς σθεναρότερης από άλλες ενώσεις στάσης σε αυτή τη φάση της μεγαλύτερης ένωσης στο χώρο του Τύπου, διακήρυξε ότι παλεύουμε το όλον του ασφαλιστικού και όχι μόνο για τον ΕΔΟΕΑΠ, μίλησε για αυτονομία του ΕΤΑΠ με ξεχωριστή διεύθυνση στον ΕΦΚΑ, ενώ για τη διεύρυνση αναφέρθηκε σε μέλη των Ενώσεων.

Το μέλος του δσ του ΕΔΟΕΑΠ Γ. Αγγέλης περιέγραψε επακριβώς τις διαδικασίες-μεθοδεύσεις προς ένα επαγγελματικό ταμείο στη θέση του υπάρχοντος, εντοπίζοντας τα ίχνη τους στα 18 σημεία-απαίτηση Κυριακόπουλου των καναλαρχών. Με την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ (χωρίς καν διαχειριστική και λογιστική αυτονομία) τα αποθεματικά απαλλοτριώνονται. Ενώ η επιδιωκόμενη από καναλάρχες οικονομική μελέτη οδηγεί στο να αποδείξει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι βιώσιμος. Γι αυτό θέλουν να διασπάσουν την ενότητα εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και γι αυτό στόχος μας πρέπει να είναι η διασφάλιση των κεκτημένων.

Ο αντιπρόεδρος του δσ του ΕΔΕΑΠ Π. Νεστορίδης (διαφοροποιηθείς εσχάτως από επιλογές του προεδρείου) ζήτησε να καθοριστεί το πλαίσιο των θέσεών μας έως που πάμε. Συγκεκριμένα είπε για: Έναν νέο μεγαλύτερο ΕΔΟΕΑΠ που πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα ΜΜΕ – μέλη των Ενώσεων που παράγουν το αγγελιόσημο. Το ΕΤΑΠ να έχει ξεχωριστή διεύθυνση με αυτονομία διαχειριστική-λογιστική και να γίνει μεταφορά μέρους των αποθεματικών του ΕΤΑΠ στον ΕΔΟΕΑΠ. Ενώ για το ποιος αποφασίζει, τάχθηκε υπέρ των 4 Ενώσεων που συγκρότησαν τον ΕΔΟΕΑΠ (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ).

Το μέλος του δσ του ΕΔΟΕΑΠ Π. Χριστοδουλίδου, καταφέρθηκε κατά των υπόγειων και εν κρυπτώ μεθοδεύσεων του προεδρείου, κατηγορώντας συγκεκριμένα μέλη του. Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον επικείμενο στραγγαλισμό του ταμείου, ώστε να μας αναγκάσουν με το μαχαίρι στο λαιμό μέσα στο φθινόπωρο να αποφασίσουμε. Τάχθηκε δε υπέρ της διεύρυνσης, μετά από αναλογιστικές μελέτες, ζητώντας συντεταγμένη πορεία υπεράσπισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων..

Το μέλος του δσ του ΕΔΟΕΑΠ Κ. Ντελέζος είπε ότι μας πάνε σε λύση προκάτ κατά γράμμα εργοδοτών και κυβέρνησης. Η μεν τελευταία επιδιώκει τον έλεγχο των ΜΜΕ με εξαθλίωση των εργαζομένων, οι δε πρώτοι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Κατήγγειλε την αλληλογραφία του προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ με τους εργοδότες, οι οποίοι θέλουν να καθορίσουν το περιεχόμενου του οικονομικού ελέγχου, με στοχευμένη άντληση στοιχείων, και στόχο την είσοδο σε επαγγελματικό ταμείο.

Ο Γ. Παυλόπουλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή αναφέρθηκε σε επιχειρούμενο ήπιο σχέδιο διάλυσης, μέσα από διαδικασία στραγγαλισμού ώστε να γονατίσουμε και να δεχθούμε τον συρρικνωμένο ΕΔΟΕΑΠ. Πρότεινε δε τρείς κατευθύνσεις δράσης: 1-Να κερδίσουμε χρόνο, προχωρώντας σε μπλακ άουτ στην ενημέρωση, 2-Να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα, τόσο του κουρέματος όσο του χρωστούμενου αγγελιόσημου, 3-Να διεκδικήσουμε ένα συνδικάτο, ένα ταμείο, μία ΣΣΕ, με εισφορά εργοδοτών και συνεισφορά του κράτους. Να μην αποφασίσει κανένα διοικητικό, αλλά μόνο η γσ.

Η γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Ν. Νταουντάκη ζήτησε διαφάνεια σε όσα γίνονται, αναρωτώμενη με ποιους θα γίνει η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ και τι είδους ταμεία θα έχουμε. Ενώ επισήμανε ότι πολλά θα γίνουν σε βάρος του ασφαλιστικού και με τις επερχόμενες δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το κύριο θέμα είναι ο πόρος.

Η Δ. Γκαλονάκη έθεσε ζήτημα νομιμότητας των επιδιωκόμενων, επισημαίνοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στον υπάρχοντα ΕΔΟΕΑΠ αποφασίζει η γενική  συνέλευση των μελών του, με βάση το άρθρο 25, παρ. 1, εδ. 3 του καταστατικού. Κι όποιος κινηθεί διαφορετικά και αντίθετα με αυτό θα πάει στον εισαγγελέα.

Το μέλος του δσ της ΕΣΗΕΑ Γ. Μηλιώνης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δείχνει μεγάλη βιασύνη να περάσει τις αλλαγές. Τάχθηκε εναντίον ενός  επαγγελματικού ταμείου, χωρίς συνταξιούχους και ανέργους, αλλά με όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας και γεωγραφικού χώρου, χωρίς αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων και στο πλαίσιο ενός ενιαίου καθολικού συστήματος ασφάλισης, χωρίς σύνδεση της ασφαλιστική με την συνδικαλιστική ιδιότητα.

Το μέλος του δσ της ΕΣΗΕΜΘ Μπ. Μπίκας (του Ασύνταχτου Μετώπου Αγώνα) κατήγγειλε το έλλειμμα ενημέρωσης και την αδιαφάνεια στα συζητούμενα με κυβερνητικούς και εργοδοτικούς, την προώθηση των συμφερόντων εκδοτών-καναλαρχών από το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ, τις επαφές με την κυβέρνηση, αλλά και τη λογική των υποχωρήσεων και του συμβιβασμού που επιδεικνύουν πολλοί εκ των προεδρείων Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Ταμείων. Τάχθηκε υπέρ του πλαισίου των 5 σημείων: διατήρηση ΕΤΑΠ και ΕΔΟΕΑΠ (με διεύρυνση όλων των ειδικοτήτων και όχι κατ’ επιλογή κάποιων), τη διασφάλιση του αγγελιόσημου, την επέκτασή του σε όλα τα μέσα, τη σύναψη ΣΣΕ. Μαζί με διεκδίκηση των κλεμμένων από τα κουρέματα και των οφειλόμενων από το αγγελιόσημου. Όλα αυτά να τεθούν προς κυβέρνηση και εργοδότες αν τα αποδέχονται, χωρίς διαπραγμάτευση ή υπόγειες διεργασίες. Ενώ ο κλάδος να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης, με συσπείρωση και σε αγωνιστική κατεύθυνση. Να προετοιμαστεί, οργανωθεί και περιφρουρηθεί, δυναμική απεργιακή κινητοποίηση, καλώντας όλους στη ΔΕΘ, μαζί με την κοινωνία που θα διαδηλώνει και όχι ξέχωρα και συντεχνιακά.