«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Πάντα πρόθυμοι στο πλευρό της κάθε εργοδοσίας οι του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ…

Ούτε την αλήθεια, ούτε τη συναδελφική αλληλεγγύη, ούτε καν μια στοιχειώδη συνδικαλιστική ηθική, ακολουθούν οι του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ.  Πρωτοστατούντων του προέδρου Ν. Καρρά και του Π. Νεστορίδη (και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις πολλών μελών του οργάνου), το ΔΣ με ανακοίνωσή του σήμερα (Τρίτη)… «υποδέχεται με μεγάλη ικανοποίηση την επανέκδοση της εφημερίδας Μακεδονία», με «νέο ιδιοκτησιακό σχήμα, στο οποίο κυριαρχούν οι εργαζόμενοι».

Οποίο  ψέμα!… και ενώ λίγο πριν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ και ενώπιον όλων των μελών του, κληθείς σχετικά, ο διευθυντής της «Μακεδονίας» Μ. Αλεξανδρίδης παραδεχόταν ότι το ποσοστό της ΚΟΙΝΣΕΠ των 25 εργαζομένων στη νέα εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα «Μακεδονία – Ενημέρωση ΑΕ» είναι μειοψηφικότατο… στο μόλις 15%, έναντι του υπολοίπου 85% που κατέχουν οι 20 επιχειρηματίες και βιομήχανοι!!!

Ο ίδιος και ερωτηθείς σχετικά στη συνεδρίαση, παραδεχόταν επίσης ότι δεν μπορούσε να διασφαλιστεί η εργασιακή συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο νέο σχήμα, καταρρίπτοντας το επιχείρημα που είδαμε να διατυπώνεται από μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ των 25 ότι αυτή ήταν ανοιχτή για όλους! Οι της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ έκαναν πως δεν άκουσαν και παρά τις επισημάνσεις της μειοψηφίας!

Ένα άλλο στοιχείο προς επίρρωση των παραπάνω αποτελεί και η επιστολή που έστειλε στην ΕΣΗΕΜΘ ένας εκ των 25 που παραχώρησαν δεδουλευμένα, αλλά δεν κλήθηκε στο νέο σχήμα έκδοσης, καταγγέλλοντας τους πρώην συναδέλφους του  και ανακαλώντας την υπογραφή του! Ο ίδιος και  πριν συμπληρωθεί 24ωρο, σήμερα το πρωί ανακάλεσε αυτήν την επιστολή… προφανώς μετά από σχετική παρέμβαση.

Το νέο ερμαφρόδιτο εταιρικό σχήμα αποτελεί διάδοχη επιχειρηματική κατάσταση, αφού χρησιμοποιεί τον ίδιο τίτλο. Με το κόλπο τους… «ξεχνιούνται» (μεταξύ πολλών άλλων) τα οφειλόμενα και οι θέσεις εργασίας των 2/3 των εργαζομένων (45 εκ των 70) της εφημερίδας, οι οποίοι εδώ και 11 μήνες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα 18 μηνών. Όμως, ούτε σε αυτό γίνεται κάποια μνεία στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ! Ούτε καν αναφέρει τα ονόματα των υπεύθυνων ιδιοκτητών και διαχειριστών της ΜΕΕ, Ι. Ρήγα και Β. Σουλοπούλου -με την παρότρυνση των οποίων έγινε το νέο εταιρικό σχήμα!

Αυτοί, μεγαλομέτοχος και διαχειρίστρια, υπέγραψαν την ενοικίαση του τίτλου για 7 χρόνια προς τους 25 της ΚΟΙΝΣΕΠ έναντι δεδουλεμένων τους, και όλοι μαζί κάναν την κολεγιά με τους 20 επιχειρηματίες-βιομήχανους. Κι όλα αυτά οι κυρίαρχοι συνδικαλιστές τα βλέπουν και σφυρίζουν… αδιάφορα. Τέτοια υποστήριξη… και συνενοχή! Σαφέστατα ταξικότατη η στάση τους, αμετανόητοι και επικίνδυνα πρόθυμοι  στην εξυπηρέτηση των κάθε είδους αφεντικών!

…και η ΠΟΕΣΥ;

Αλήθεια, τι ζητούσε η νέα πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Ε. Ριζεάκου, συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο Τ. Φωκιανίδη (τρίτο της κυβερνώσας ομάδας στην ΕΣΗΕΜΘ), στα γραφεία της «Μακεδονίας»; Ενώ μάλιστα εκκρεμεί η σχετική συζήτηση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας για τη λήψη απόφασης, αφού το ΔΣ εντέλλεται από το πρόσφατο συνέδριο με ψήφισμά του «να παρακολουθεί το θέμα της εφημερίδας ‘Μακεδονία’ και να αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα να απαλλαγεί η επιχείρηση με την όποια διάδοχη κατάσταση από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της».

Παραθέτουμε ενδεικτικά όλο το σχετικό ψήφισμα του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ Δεκέμβριο 2017:

«Ψήφισμα για την εφημερίδα «Μακεδονία»

Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του μιντιακού χώρου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με ένα καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μηντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και ένα κρανίου τόπο στα εργασιακά.

Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου, δεκάδες εφημερίδες έβαλαν λουκέτο με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του κλάδου.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η διακοπή κυκλοφορίας των εφημερίδων του συγκροτήματος «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και προηγουμένως «Σπορ του Βορρά» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι- με την εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλομένων με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος» που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά εκδοτικά συγκροτήματα (ΔΟΛ, Πήγασος).

Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Όπως είδαμε και στις τελευταίες ανακαλύψεις των Paradise Papers, όπου περιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου. Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση – αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. Δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, μετά την αλλαγή διοίκησης της, ψάχνει να βρει τα 96 εκατ. Ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα Sciens.

Τώρα οι διοικούντες την εφημερίδα απεργάζονται νέα σχέδια: να πτωχεύσουν την εταιρία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία offshore και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα νέο σχήμα.

Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ζητάει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα αναδειχθεί να παρακολουθήσει το θέμα και να αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα να απαλλαγεί η επιχείρηση με την όποια διάδοχη κατάσταση από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της.»

.

ΚΟΙΝΣΕΠ… των βιομηχάνων κι  επιχειρηματιών για την «υφαρπαγή» της εφημερίδας «Μακεδονία» σε βάρος των εργαζομένων της!

Από 18 Ιουλίου 2018 γράφαμε:

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούσαν διάφορα περί επανέκδοσης της εφημερίδας «Μακεδονία» με σύμπραξη εργαζομένων και επιχειρηματιών, ενώ στη συνέχεια αναρτήθηκε ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της… νέας εταιρείας, η οποία πληροφορεί ότι:

– 24 από τους εργαζόμενους εξασφάλισαν το δικαίωμα χρήσης των τίτλων με αντάλλαγμα τμήμα των δεδουλευμένων τους,

– και  η ΚΟΙΝΣΕΠ που σύστησαν ίδρυσε μαζί με 20 επιχειρηματίες ένα εταιρικό σχήμα για τη χρηματοδότηση της έκδοσης εβδομαδιαίου φύλλου.

Τι δεν λέγεται και σκοπίμως αποκρύπτεται;:

–Οι 24 εργαζόμενοι αποτελούν τη μειοψηφία του συνόλου των 70 τελευταίων εργαζομένων στην εφημερίδα (οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Οκτώβριο).

-Δηλαδή μόλις το 1/3 προχώρησαν μόνοι τους, υπό την παρότρυνση και μεθόδευση της εκπροσώπου του μεγαλομετόχου Ι. Ρήγα, Β. Σουλοπούλου και την καθοδήγηση του διευθυντή Μ. Αλεξανδρίδη και παρά την αντίθετη στάση των υπολοίπων 46 που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων,

-Αυτή η πλειοψηφία προχώρησε σε όλες τις νομικές ενέργειες διεκδίκησης των οφειλόμενων από την Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, έως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (πολλά υποθηκευμένα ήδη σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων!),

-η οποία εταιρεία σημειωτέον δεν έχει κηρύξει ακόμη πτώχευση.

-Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα 18 μηνών, κάτι που αποκρύπτεται από τα λεγόμενα των υπευθύνων αυτού του ερμαφρόδιτου εταιρικού σχήματος –πλυντήριο των εργοδοτικών συμφερόντων.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες στις τάξεις των εργαζομένων που δεν μπήκαν σε εταιρικά σχήματα να παίξουν διάφορα παιχνίδια επιχειρηματιών και βιομηχάνων και διακηρύττουν την πρόθεσή τους (όπως και πολλοί από τους πρώην εργαζόμενους στους οποίους επίσης οφείλονται ποσά) να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους από οποιοδήποτε διάδοχο σχήμα που θα επιχειρήσει να επανεκδώσει την «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» καθώς και το πορτάλ.

Αυτό γίνεται γνωστό προς πάσα κατεύθυνση (π.χ. ελεγκτικοί μηχανισμοί πολιτείας), επισημαίνοντας μερικά πολύ απλά στοιχεία:

-Η επιχείρηση της «Μακεδονίας» πήρε από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου 10 εκατ. κρατική χρηματοδότηση,

-πήρε δάνειο 1,5 εκατ. από την τράπεζα Πειραιώς,

-ζήτησε και εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα,

-αλλά άφησε τον πρώτο κιόλας χρόνο τους εργαζόμενους με οφειλόμενα συνολικά 2 εκατ.(στους τελευταίους και πρώην!),

-και την ΜΕΕ με συνολικά χρέη 15 εκατ(!).

Κόλπο γκρόσο αφεντικών της πόλης,… οι οποίοι άλλωστε κοσμούν το διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας. Μια ανάγνωση αρκεί για να χαρακτηριστεί ήδη στο διαδίκτυο ως η «ΚΟΙΝΣΕΠ των βιομηχάνων» (…και άλλων γνωστών του ευρύτερου πλέγματος εξουσίας και παραεξουσίας): πρόεδρος ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ Β. Τακάς και μέλη πρόεδροι και γραμματείς του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιμελητηρίων (Λ. Φάκας αντιπρόεδρος, Γ. Μασούτης πρόεδρος ΕΒΕΘ, Θ. Σαββάκης πρόεδρος ΣΒΒΕ, Γ. Κωνσταντόπουλος πρόεδρος ΣΕΒΕ, Γ. Μπίκας πρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας, Π. Μενεξόπουλος, γενικός γραμματέας ΕΒΕΘ), ενώ νομικός σύμβουλος εμφανίζεται ο καταδικασθείς στο σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος Στ. Κουμεντάκης (υπόθεση Μπουρμπούλια), με ίντριγκες και παρασκήνιο…

Α,… και ο Χασδάϊ Καπόν (τελευταίος οικονομικός σύμβουλος της εφημερίδας και εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της Proton bank!)

Κι αυτά…,  την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε ως πόλη, κοινωνία, χώρα…

FEST 2018 Άμεσης Δημοκρατίας – Το πρόγραμμα των πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων:

Πολιτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2018

ΤΕΤΑΡΤΗ 5/9

18.30 Workshop

Εκδήλωση – παρουσίαση του Αυτοοργανωμένου Παιδαγωγικού εγχειρήματος «Μικρό Δέντρο»

19.30 Πολιτικό Comic:Σημειωτικές διερευνήσεις & ιδεολογικές στρατηγικές

-Ιορδάνης Στυλίδης (Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

– Αλέξανδρος Σχισμένος (Συγγραφέας)

19:00: Η δίκη της Χρυσής Αυγής και του NSU.Η σημασία του κοινωνικού αντιφασισμού

-Ελευθερία Τομπατζόγλου(Δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α.  – Ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Φαβέλα»)

-Ύποπτο Μούσι (πλατφόρμα Omniatv)

-Stewo (Πρωτοβουλία Tribunal NSU – Komplex auflosen – Γερμανία)

20.00: O εθνικισμός στα Βαλκάνια: Αιματοβαμμένες περιφράξεις και κοινωνικές διαδρομές αντίστασης

-Dren Berisha (Αναρχοσυνδικαλιστική συλλογικότητα Πρίστινας – Kossovo)

– Sonja Stojadinovic (Αριστερό Κίνημα Solidarnost – Δημοκρατία της Μακεδονίας )

-Γρηγόρης Τσιλιμαντός (Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης)

-Genti Guri (Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας)

 

ΠΕΜΠΤΗ 6/9

19.00: Παρουσίαση της έκδοσης του περιοδικού Βαβυλωνία «Ο Καστοριάδης & εμείς: 7 κείμενα και μία συνέντευξη»

-Νίκος Ιωάννου(Περιοδικό Βαβυλωνία)

-Γιώργος Οικονόμου (Διδάκτωρ φιλοσοφίας / συγγραφέας)

-Γρηγόρης Τσιλιμαντός (Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας)

19.00: «Imprimatur και Ιεροί Λογοκριτές». Γιατί τα Μέσα που δημιουργούν τα fake news κηρύσσουν σταυροφορίες εναντίον τους;

-Λουκάς Σταμέλλος (Πλατφόρμα Omniatv)

-Μαρίνα Μεϊντάνη (Δημοσιογράφος – Ασύνταχτος Τύπος)

19.00: Η Γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή

– Ercan Ayboga (Ακτιβιστής της καμπάνιας Tatort Kurdistan  και του οικολογικού κινήματος Μεσοποταμίας)

-Συλλογικότητα Catapult – Ιράν

-Νίκος Χατζής (Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας)

20.00: Διατυπώνοντας την κοινωνική διάσταση στις ενεργειακές μεταβάσεις: Το πρόταγμα της Κοινωνικής Ενέργειας και Οικολογίας

– Dr Clemens Hoffman(Λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Stirling, Σκωτία)

– Τάνια Λέντζου (Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις)

– Εύη Χαντζή (Διδάκτωρ περιβαλλοντικής γεωχημείς – Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/9

19.00: Από το Zad στο Καστέλι: Δομές αντίστασης ενάντια στη λεηλασία της ανάπτυξης

– Αρετή Πέτρου – Μάρα (Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας)

– Καταληψίας από τη Zad (Notre – Dame- des- Landes- Γαλλία)

-Νίκη Δημητριάδη (Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας)

19.00: Έμφυλες ταυτότητες στους εργασιακούς χώρους – Από το καθεστώς του αποκλεισμού στην πρακτική της απελευθέρωσης

– Μέλος του Radical Pride

– Εργαζόμενες / οι της ΒΙΟ.ΜΕ.

– Ελιάνα Καναβέλη (Διδάκτωρ κοινωνιολογίας, περ. Βαβυλωνία

– Victor Stransky (Fabrica Autonomia, Βουλγαρία)

20.00: Το επαναστατικό πρόταγμα σήμερα. Ο ρόλος μίας σύγχρονης αντιεξουσιαστικής  συλλογικότητας.

– Νώντας Σκυφτούλης (Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας)

-Αλέξανδρος Σχισμένος (Συγγραφέας)

– Κων/νος Σαββόπουλος (Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας)

 

Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2018

ΤΕΤΑΡΤΗ  5/9

Δυτική Σκηνή:

ΡΕΥΜΑ 102, Electro Vampires, M.a.t.E

Ανατολική Σκηνή:

Βάσω Βασιλειάδου, Μπρατίμια

ΠΕΜΠΤΗ 6/9

Δυτική Σκηνή:

Lostre Community, One Drop Forward, Bailemos

Ανατολική Σκηνή:

Θοδωρής Προύσαλης , Θεολόγος Κιριμλίδης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/9

Δυτική Σκηνή:

Jumberingas, Background Noise Suppression, Paka Paka

Ανατολική Σκηνή:

Κατιφέ, Rebeltes

Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 22.00

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Δρομικά εκτός» από την ομάδα φωτογραφίας jpeg

FEST 2018 – 9ο Φεστιάλ Άμεσης Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη: Ένα ανοικτό προσκλητήριο αναμέτρησης του κόσμου της ελευθερίας και της αλληλεγγύης με τον κόσμο του μίσους και του εθνικισμού.

Το πολιτικό κάλεσμα του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2018

Το φετινό φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας πραγματοποιείται και πάλι στις 5,6 και 7 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο «Κήπου των Εποχών» της νέας παραλίας.

Μέσα σε μια χρονιά όπου τον δημόσιο λόγο της Θεσσαλονίκης μονοπωλεί ένας εθνικός παροξυσμός αναφορικά με το όνομα της Μακεδονίας και ταυτόχρονα έχουν επιλεγεί οι Η.Π.Α. ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμείς από τη μεριά μας φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό κλίμα. Ένα κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, μεταξύ των λαών που έχουν πληγεί από τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών και ολοκληρωτικών μηχανισμών από τη Μ. Ανατολή, ως τα ματωμένα Βαλκάνια τα οποία βυθίστηκαν στο σκοτάδι του εθνικισμού, ένα κλίμα ζύμωσης και διάδρασης των οικολογικών και κοινωνικών αγώνων από τη Zad μέχρι τους Σταγιάτες, το Καστέλι και την Ήπειρο και φυσικά έναν τόπο συνάντησης όλων εκείνων των ανθρώπων που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό, σε όλες τις εκφάνσεις του, από τη Γερμανία μέχρι τον Πειραιά.

Το φετινό φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας για μας, δεν αποτελεί απλώς άλλο ένα πολιτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ, αλλά αποτελεί μια προσπάθεια να αναμετρηθούμε με τον ελληνικό εθνικισμό, ο οποίος από τον Φλεβάρη και τα συλλαλητήρια που άφησαν πίσω τους τα αποκαΐδια της Libertatia, βρίσκεται σε μια συνεχή έξαρση. Είναι ένα στοίχημα για την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και έχει να κάνει με το αν θα καταφέρουν τελικά οι κοινωνικές δυνάμεις της αντίστασης να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό κλίμα από το ασφυκτικό, που θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν οι μισαλλόδοξοι εθνικιστές εκείνες τις ημέρες.

Το φετινό φεστιβάλ μέσα σ’ αυτό το κλίμα, είναι ένα ανοικτό προσκλητήριο σε άτομα και συλλογικότητες για να υπερασπίσουμε τους κοινωνικούς αγώνες των καταπιεσμένων, που όποτε σήκωσαν το ανάστημά τους στην ιστορία αυτής της πόλης, βρίσκονταν αντιμέτωποι με το πιο σκοτεινό πρόσωπο των μηχανισμών του κράτους και του διαπλεκόμενου λαϊκισμού των θεσμικών του εκπροσώπων. Είναι ένα ανοικτό προσκλητήριο για να ανοίξουμε ένα ακόμα παράθυρο ενάντια στη νύχτα της ανάθεσης, της σύγχυσης και του εθνικισμού. Είναι η αναμέτρηση του κόσμου της ελευθερίας και της αλληλεγγύης με τον κόσμο του μίσους, που υποδαυλίζει και μεθοδεύει ο εθνικισμός.

Από την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη λοιπόν, το Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας θα βρίσκεται στον «Κήπο των Εποχών» της νέας παραλίας με ένα γεμάτο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη καλούμε σε αντιφασιστική – αντιεθνικιστική πορεία, με προσυγκέντρωση στην Καμάρα, στις 18.00.

Βίος και πολιτεία των υπευθύνων της «Μακεδονίας».- Υπόμνημα εργασιακού εκπροσώπου στο υπουργείο Εργασίας.

Υπόμνημα για την εφημερίδα “Μακεδονία” στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Στη Θεσσαλονίκη η οικονομική κρίση υπήρχε πολύ πριν από τα μνημόνια και αποτυπωνόταν στα υψηλά ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας.

Ενώ περικόπτονταν μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές παροχές με όχημα τα μνημόνια, συνιστούσε πρόκληση για μεγάλο μέρος της κοινωνίας η ύπαρξη μιας ιστορικής εφημερίδας που χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η διοίκηση της εταιρείας που επιδοτήθηκε με 10,2 εκατ. ευρώ (με υπογραφή Μηταράκη) επιφύλαξε τη σκληρότερη μεταχείριση για τους ίδιους τους εργαζόμενούς της μέσα από διαδοχικά “σχέδια σωτηρίας” που εκπόνησε: εκβιαστικά διλήμματα, περικοπές μισθών, απολύσεις και εκδικητική συμπεριφορά ενάντα σε όσους αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικά συμφωνητικά.

Η περίπτωση της “Μακεδονίας” ήταν η κορυφή του παγόβουνου στο διαρκές σκάνδαλο του γνωστού “τριγώνου της διαπλοκής” μεταξύ τραπεζών, πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ.

Μια σειρά από λανθασμένες επιλογές της διοίκησης οδήγησαν στη σταδιακή απαξίωση του φύλλου που αποτυπώνονταν στις διαρκώς μειώμενες πωλήσεις. Το αποτέλεσμα ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου 2017 όταν οι 70 εργαζόμενοι που εγκλωβίστηκαν στο συγκρότημα (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας επ’ αόριστον διεκδικώντας τους συνολικά 18 οφειλόμενους μισθούς τους.

Τώρα η νομική εκπρόσωπος του Ρήγα και διαχειρίστρια της «Μακεδονίας» Β. Σουλοπούλου, απεργάζεται νέο “σχέδιο σωτηρίας” ενθαρρύνοντας ένα δήθεν “συνεταιριστικό σχήμα” κάποιων εργαζομένων πέριξ του διευθυντή προς τους οποίους θα εκμισθώσει τον τίτλο. Στο “σχέδιο σωτηρίας” συμμετέχουν περίπου 20 από τους συνολικά 70 εργαζόμενους (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί).

Η πλειοψηφία, τα 2/3 των εργαζομένων δεν έχουν πεισθεί να συμμετάσχουν και θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση ζητώντας την υποστήριξη της πολιτείας για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και όλων των νόμιμων απαιτήσεών τους.

Η αρχή του νήματος

Το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου η Μακεδονία πήρε κρατική επιδότηση 10,2 εκατ. ευρώ για να καλύψει ισόποσα χρέη σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και τελικά όχι μόνο δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη της άλλα έφτασε να χρωστάει σήμερα 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 εκατ. στους εργαζόμενους, πρώην και νυν.

Η κρατική ενίσχυση δόθηκε με υπογραφή του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη (η τελευταία δόση στις 31 Δεκεμβρίου 2013), ύστερα από πολλές πιέσεις για να εξυγιανθεί η εκδοτική εταιρεία. Αντί όμως να εξυγιανθεί -δέκα μήνες μετά ζήτησε και τελικά εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα!

Από τα αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε τότε η εταιρεία, η κρατική ενίσχυση των 10,2 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για να πληρωθούν: 6.707.373,58 ευρώ στην εφορία της Θεσσαλονίκης για οφειλές στο Δημόσιο, 1.870.000 ευρώ στο ΤΑΤΤΑ, 954.154,41 ευρώ στο ΙΚΑ, 520.000 ευρώ στους εργαζομένους, 550.000 ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα ΕΔΟΕΑΠ και 1.488.472,01 στο ΤΣΠΕΑΘ.

Η διοίκηση της «Μακεδονίας», ως επιχείρημα προκειμένου να ενταχθεί στο άρθρο 99 για να «εξυγιανθεί», υποστηρίζει πως είχε ζητήσει την αναδιάρθρωσή της από το 2011 και είχε καταβάλει για τον λόγο αυτό το ποσόν των 21,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11,83 εκατ. ευρώ τα είχε βάλει ο μεγαλομέτοχος. Το δικαστήριο δεν πείσθηκε από τα επιχειρήματα της εταιρείας, που ζητούσε να επιμηκυνθούν για πέντε ακόμη χρόνια οι οφειλές στους εργαζομένους, στους πιστωτές και στα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.

Από την επιμήκυνση εξαιρέθηκαν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, τις οποίες όμως η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει, ενώ το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και το ΙΚΑ συμφώνησαν σε επιμήκυνση 180 δόσεων.

Ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Βίκυ Σουλοπούλου

Το 2002 ο επιχειρηματίας Γιάννης Ρήγας εξαγόρασε τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, ενώ πρώτος μάνατζερ της εφημερίδας είχε αναλάβει ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπαζίδης, ο οποίος τώρα είναι στη φυλακή για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου (αγοραπωλησίες ακινήτων της μονής Βατοπεδίου μέσω της εξωχώριας Torcaso InvestmentsLimited).

Ο Γιάννης Ρήγας είναι ο “έλληνας που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων” μέσω του ομίλου εταιρειών Sciens (“Διαμάντια και μπίζνες στη Νέα Υόρκη”,εφημερίδα τα Νέα 9-10-10).

H Sciens είναι ομπρέλα που φέρεται να καλύπτει πάνω από 150 εταιρικά σχήματα (hedge funds, δομημένα προιόντα, πάρκο φωτοβολταϊκών Ηλιόσφαιρα ΑΕ) πολλά από τα οποία έχουν έδρα τα νησιά Κέιμαν, τον Παναμά, την Κύπρο και άλλους εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους (“Γιάννης Ρήγας, ο άνθρωπος με τις 156 εταιρείες”, εφημερίδα Ελευθεροτυπία 18-12-11).

Στις 24 Δεκεμβρίου 2010 ιδρύεται η offshore εταιρεία, θυγατρική της Sciens με την επωνυμία “Cyprus Properties & Holdings που έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν και σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας την ίδια ημέρα κατέθεσε αίτηση στην Proton Bank για δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ (εφημερίδα “το Βήμα της Κυριακής”, 11-12-11). Το δάνειο εγκρίθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 και εκταμιεύθηκε αυθημερόν.

Ενδεχομένως, την εποχή αυτή συνάφθηκαν οι σχέσεις του εκδοτικού συγκροτήματος με το τότε μέλος του δ.σ της Proton Bank Xασδάι Καπόν και υπό το πρίσμα αυτό ίσως εξηγείται το φαινομενικά ανεξήγητο και σύντομο πέρασμά του από τη διοίκηση της εφημερίδας το 2015.

Ο Χασδάι Καπόν είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης το 2014 όταν εκδόθηκε το βούλευμα για την υπόθεση της Proton Bank που τον παραπέμπει να δικαστεί για το κακούργημα της απιστίας στο δημόσιο.

Δάνειο ύψους 1.5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εφημερίδα και από την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας η νέα διοίκηση αναζητά τρόπους για να εισπράξει συνολικά 96 εκατ. ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα, Sciens.

Τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2017 αποκάλυψαν ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα όπως αποτυπώθηκαν στα Paradise Papers: Το 2011 τρεις νεοσύστατες εταιρίες offshore με έδρα τα νησιά Κέϊμαν πήραν δάνεια 81, 4 εκατ. ευρώ από την Proton Bank του διωκόμενου Λαυρεντιάδη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η εταιρία που διαχειρίστηκε τις επενδύσεις αυτών των funds είναι η Hellenic Alternative Management, τη διαχείριση της οποίας είχε η Sciens με βασικό μέτοχο τον Ι. Ρήγα. Κατά τους ελεγκτές της ΤτΕ, βρέθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ να έχουν πληρωθεί ως «μεσιτικά» σε μία άλλη υπεράκτια εταιρία στα νησιά Κέϊμαν, την Boukoleon.

Εκ μέρους της Boukoleon υπογράφει ο Ι. Ρήγας, ένας εκ των πέντε μετόχων της εταιρίας αυτής (επίσης ο αδελφός του, ένα στέλεχος της Sciens, ένα της Appleby Trust (τα στοιχεία της οποία διέρρευσαν μέσω των τελευταίων αποκαλύψεων) και ο… υπουργός Οικονομικών των νησιών Κέϊμαν!

Στον σχετικό κατάλογο των Paradise Papers περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και μεταξύ αυτών γνωστές οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, πολιτικών, όπως Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Μαρία- Εύα Γκραμπόφσκι (σύζυγος Κ. Μητσοτάκη), Βενιάδης, Διαμαντοπούλου, Ποταμιάνος, Τσάκος, Ρέστης, Στέγγος, Βγενόπουλος, Intralot (Κόκκαλης), Sciens (Ρήγας).

Μεταξύ των αναφερόμενων περιλαμβάνονται και ο πρώην γενικός διευθυντής της εφημερίδας Ι. Μάτσικας, η σημερινή διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου, αλλά και οι ΒορειοΕλλαδικές Εκτυπώσεις, η εταιρία που στήθηκε από τους διοικούντες την «Μακεδονία» με το νοικιασμένο πιεστήριο του «Αγγελιοφόρου».

Κωστής Κεκελιάδης, μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα), εργασιακός εκπρόσωπος στην εφημερίδα «Μακεδονία» 2014-2016.

 

20 Δεκεμβρίου 2017

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

Ψήφισμα για την εφημερίδα «Μακεδονία»

Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του μιντιακού χώρου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με ένα καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μηντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και ένα κρανίου τόπο στα εργασιακά. Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου, δεκάδες εφημερίδες έβαλαν λουκέτο με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του κλάδου.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η διακοπή κυκλοφορίας των εφημερίδων του συγκροτήματος «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και προηγουμένως «Σπορ του Βορρά» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι- με την εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλομένων με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος», που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά εκδοτικά συγκροτήματα (ΔΟΛ, Πήγασος).

Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Όπως είδαμε και στις τελευταίες ανακαλύψεις των Paradise Papers, όπου περιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Β.Σουλοπούλου. Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση – αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. Δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, μετά την αλλαγή διοίκησης της, ψάχνει να βρει τα 96 εκατ. Ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα Sciens.

Τώρα οι διοικούντες την εφημερίδα απεργάζονται νέα σχέδια: να πτωχεύσουν την εταιρία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία offshore και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα νέο σχήμα.

Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ζητάει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα αναδειχθεί να παρακολουθήσει το θέμα και να αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα να απαλλαγεί η επιχείρηση με την όποια διάδοχη κατάσταση από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της.

…»ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Ο αντιπρόεδρος κ. Καπόν

Πάντα αντιπρόεδρος ο Χασδάι Καπόν

Αντιπρόεδρος στην Omega Bank, αντιπρόεδρος και στην Proton Bank. Αντιπρόεδρος σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της «Μακεδονίας«.

Ένας ακόμα παράγοντας του Τύπου που βαρύνεται με κακουργηματική δίωξη.Νεοεισελθών, βεβαίως, στον Τύπο μιας και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Υποθέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο σχήμα που θα επανακυκλοφορήσει την ιστορική εφημερίδα τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Αλλά, την «ομάδα Αλεξανδρίδη«, που θα διευθύνει την νέα έκδοση και τους βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες οι οποίοι θα τη χρηματοδοτήσουν, λίγο τους ενδιαφέρει η δίωξη Καπόν από τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη για τα «θαλασσοδάνεια» της Proton Bank. Μάλιστα, ο κ. Ζήσης ερευνά τον κ. Καπόν και για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος σε βαθμό κακουργήματος. 

Τελικώς, στον ελληνικό Τύπο πας μπροστά μόνο όταν η Δικαιοσύνη σε «κυνηγά» για σκάνδαλα.

anasigrotisi.blogspot.com, fmvoice.gr,

 

ΚΟΙΝΣΕΠ… των βιομηχάνων κι  επιχειρηματιών για την «υφαρπαγή» της εφημερίδας «Μακεδονία» σε βάρος των εργαζομένων της!

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούσαν διάφορα περί επανέκδοσης της εφημερίδας «Μακεδονία» με σύμπραξη εργαζομένων και επιχειρηματιών, ενώ στη συνέχεια αναρτήθηκε ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της… νέας εταιρείας, η οποία πληροφορεί ότι:

24 από τους εργαζόμενους εξασφάλισαν το δικαίωμα χρήσης των τίτλων με αντάλλαγμα τμήμα των δεδουλευμένων τους,

– και  η ΚΟΙΝΣΕΠ που σύστησαν ίδρυσε μαζί με 20 επιχειρηματίες ένα εταιρικό σχήμα για τη χρηματοδότηση της έκδοσης εβδομαδιαίου φύλλου.

Τι δεν λέγεται και σκοπίμως αποκρύπτεται;:

Οι 24 εργαζόμενοι αποτελούν τη μειοψηφία του συνόλου των 70 τελευταίων εργαζομένων στην εφημερίδα (οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Οκτώβριο).

-Δηλαδή μόλις το 1/3 προχώρησαν μόνοι τους, υπό την παρότρυνση και μεθόδευση της εκπροσώπου του μεγαλομετόχου Ι. Ρήγα, Β. Σουλοπούλου και την καθοδήγηση του διευθυντή Μ. Αλεξανδρίδη και παρά την αντίθετη στάση των υπολοίπων 45 που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων,

-Αυτή η πλειοψηφία προχώρησε σε όλες τις νομικές ενέργειες διεκδίκησης των οφειλόμενων από την Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, έως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (πολλά υποθηκευμένα ήδη σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων!),

-η οποία εταιρεία σημειωτέον δεν έχει κηρύξει ακόμη πτώχευση.

-Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα 18 μηνών, κάτι που αποκρύπτεται από τα λεγόμενα των υπευθύνων αυτού του ερμαφρόδιτου εταιρικού σχήματος –πλυντήριο των εργοδοτικών συμφερόντων.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες στις τάξεις των εργαζομένων που δεν μπήκαν σε εταιρικά σχήματα να παίξουν διάφορα παιχνίδια επιχειρηματιών και βιομηχάνων και διακηρύττουν την πρόθεσή τους (όπως και πολλοί από τους πρώην εργαζόμενους στους οποίους επίσης οφείλονται ποσά) να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους από οποιοδήποτε διάδοχο σχήμα που θα επιχειρήσει να επανεκδώσει την «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» καθώς και το πορτάλ.

Αυτό γίνεται γνωστό προς πάσα κατεύθυνση (π.χ. ελεγκτικοί μηχανισμοί πολιτείας), επισημαίνοντας μερικά πολύ απλά στοιχεία:

-Η επιχείρηση της «Μακεδονίας» πήρε από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου 10 εκατ. κρατική χρηματοδότηση,

-πήρε δάνειο 1,5 εκατ. από την τράπεζα Πειραιώς,

-ζήτησε και εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα,

-αλλά άφησε τον πρώτο κιόλας χρόνο τους εργαζόμενους με οφειλόμενα συνολικά 2 εκατ.(!),

-και την ΜΕΕ με συνολικά χρέη 15 εκατ(!).

Κόλπο γκρόσο αφεντικών της πόλης,… οι οποίοι άλλωστε κοσμούν το διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας. Μια ανάγνωση αρκεί για να χαρακτηριστεί ήδη στο διαδίκτυο ως η «ΚΟΙΝΣΕΠ των βιομηχάνων» (…και άλλων γνωστών του ευρύτερου πλέγματος εξουσίας και παραεξουσίας): πρόεδρος ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ Β. Τακάς και μέλη πρόεδροι και γραμματείς του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιμελητηρίων (Λ. Φάκας αντιπρόεδρος, Γ. Μασούτης πρόεδρος ΕΒΕΘ, Θ. Σαββάκης πρόεδρος ΣΒΒΕ, Γ. Κωνσταντόπουλος πρόεδρος ΣΕΒΕ, Γ. Μπίκας πρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας, Π. Μενεξόπουλος, γενικός γραμματέας ΕΒΕΘ), ενώ νομικός σύμβουλος εμφανίζεται ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος Στ. Κουμεντάκης (υπόθεση Μπουρμπούλια), με ίντριγκες και παρασκήνιο…. α και ο Χασδάϊ Καπόν (τελευταίος οικονομικός σύμβουλος της εφημερίδας και εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της Proton bank!)

Σα δε ντρέπονται…, που δυσφημούν ΚΟΙΝΣΕΠ και εργαζόμενους, για να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια εξουσίας και μάλιστα την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε ως πόλη, κοινωνία, χώρα…

Όχι στην στοχοποίηση δημοσιογράφων από τους χρυσαυγίτες

Την αποδοκιμασία του εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης ΕΣΗΕΜΘ στην στοχοποίηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 και μέλος του Ασύνταχτου Στέλιου Νικητόπουλου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της νεοναζιστικής-φασιστικής Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά.

Μια επίθεση που είναι διαρκής από τον χειμώνα ακόμη και τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, οπότε άρχισε μια σειρά φασιστικών-ρατσιστικών επιθέσεων (που δείχνουν εύγλωττα το επίπεδό τους) εναντίον του συναδέλφου, ο οποίος δεν δίστασε να διατυπώσει ανοιχτά την άποψή του -πάντα στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης, του λόγου, του  Τύπου.

Η σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ:

Όχι στην στοχοποίηση δημοσιογράφων

17 Ιουλίου 2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει την  στοχοποίηση του δημοσιογράφου Στέλιου Νικητόπουλου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, με υβριστικά και απειλητικά σχόλια στο διαδίκτυο.

Η στοχοποίηση δημοσιογράφων και οι απειλές εις βάρος τους αποτελούν ενέργειες εκτός των ορίων της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας.

ΠΟΕΣΥ: Λευκός καπνός. Πρόεδρος Ριζεάκου, γραμματέας Τουφεξή.

Λευκός …καπνός σήμερα στην ΠΟΕΣΥ. Μετά από επτά (7) μήνες “τριγμών” και αντιπαραθέσεων στη δεξιοσυριζεϊκή πλειοψηφία, τελικά βρέθηκε το σημείο συμβιβασμού ώστε να υπερκεραστεί το ρήγμα που προκλήθηκε από τη μη εκλογή Κουμπιά στο Διοικητικό Συμβούλιο και την ακόλουθη άρνηση εκλογής στην προεδρία του πρώτου σε σταυρούς Βότσκαρη.

Η πρόταση δια στόματος Σιούλα (ΕΣΗΕΘΣΤΕ) για τη θέση του προέδρου στην ΠΟΕΣΥ της Ριζεάκου (από τη δεξιά παράταξη) ξεμπλόκαρε τη δεξιοσυριζέικη συμμαχία, όπως αποκρυσταλλώνεται και εύγλωττα από το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης για τις θέσεις του προεδρείου.

Η Έλενα Ριζεάκου εξελέγη πρόεδρος (βάση του καταστατικού από ΕΣΗΕΑ) με ψήφους 7 υπέρ, 3 κατά και 1 λευκή.

Α’ Αντιπρόεδρος (βάση του καταστατικού από ΕΣΗΕΜ-Θ) ο Τάσος Φωκιανίδης με 8 υπέρ, 2 κατά, 1 λευκή.

Β’ Αντιπρόεδρος (από ΕΣΗΕΠΗΝ) ο Γιώργος Κυρούσης με 8 υπέρ, 2 κατά και 1 λευκή

Γενική Γραμματέας (από ΕΣΗΕΑ) η Μιμή Τουφεξή με 6 υπέρ, 5 κατά.

Οργανωτικός Γραμματέας (ΕΣΗΕΑ) Νίκος Συνοδινός με 8 ψήφους υπέρ, 2 κατά, 1 λευκή.

Δεν εξελέγη Ταμίας στην Ομοσπονδία παρότι υπήρξε μόνο μία υποψηφιότητα αυτή της Νέλλης Σπηλιοπούλου και παρότι η ψηφοφορία επαναλήφθηκε τρεις (3) φορές το αποτέλεσμα παρέμεινε ίδιο με 5 υπέρ, 6 κατά.

Το ένα «κατά» σε όλες τις παραπάνω ψηφοφορίες είναι του εκπροσώπου του Μετώπου για την Ανατροπή Βαγγέλη  Σπυριδωνίδη (από το Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΜΘ)…